Regisztráció  Belépés
bkisseva.blog.xfree.hu
Szerencsesütit mindenkinek ! Brokk Oli (Békési Éva)
1980.12.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Gyümölcsös-zabpelyhes joghurtkocka
  2018-06-21 14:42:47, csütörtök
 
  Hozzávalók

A tésztához:
6 dkg zabpehely (natúr lágy)
20 dkg natúr joghurt
2 dkg kakaópor (natúr zsírszegény)
1 db tojás
1 tk sütőpor
édesítőszer (ízlés szerint)
A joghurtos krémhez:
15 dkg eper
35 dkg natúr joghurt
1 csomag zselatin
édesítőszer (ízlés szerint)

Elkészítés

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, és egy kisebb tűzálló tálat vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tészta hozzávalóit kimérjük, alaposan elkeverjük, majd a tálba öntjük és az előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük. Félretesszük hűlni.
A joghurthoz hozzákeverjük az édesítőt (megkóstoljuk, ha szükséges, utána ízesítünk). Majd az eper felét beleszórjuk, és botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük. Ezután folyamatos keverés mellett apránként hozzászórjuk a hideg zselatint, végül a maradék egész vagy félbe vágott eperszemeket. Alaposan elkeverjük, és a már hideg tésztára öntjük.
Lefedjük és a hűtőben minimum 3 órát állni hagyjuk, de a legjobb, ha egy egész éjszakát pihentetjük. Szeletelve tálaljuk. Nagyon finom.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Tejsavas erjesztés, fermentálás
  2018-06-21 14:31:19, csütörtök
 
  "Maga az eljárás minden zöldségre ugyanaz és rendkívül egyszerű: A zöldségekről lemosom a földet, tetszőleges méretre vágom és enyhén besózom. Ezután nehezék alatt hagyom, hogy a só segítségével levet eresszen. Jódozott sót erre a célra nem érdemes használni, mivel a jód fertőtlenítő, azaz baktériumölő hatású - s sajnos ezáltal a számunkra kedves baktériumokat is megöli. Végül a zöldséget jó szorosan egy üvegbe pakolom és a saját levével fedem be. A só mennyisége az erjedés sebességét befolyásolja, azaz sótlanabb közegben gyorsabban fog lezajlani, míg túlságosan sós közegben pedig akár egyáltalán nem is fog megsavanyodni a zöldségünk (hiszen ez a sóban való tartósítás titka).

Fontos, hogy a zöldséget teljes mértékben ellepje a folyadék. Emiatt érdemes is egy kis nehezéket az üvegbe helyezni, ami a zöldséget mindig a folyadék szintje alatt tartja. Erre a célra kis 2dl-es vízzel töltött befőttes üvegeket használok. Magát az üveg-kombinációt csak ruhával szoktam lefedni és így a konyha egyik sarkában elhelyezni. Fedőt rátekerni nem előnyös, mivel a mikroorganizmusok gázokat termelnek, amiket ki kell engedni az üvegből. Minden másnap érdemes az üveg tartalmát még egy kicsit jobban összepréselni a nehezék segítségével. Folyadékként használható sima csapvíz is, valamint a zöldségből külön, pl. gyümölcspréssel kinyert lé. Fontos viszont, hogy minden szobahőmérsékletű legyen, azaz ne forrázzuk le a zöldségeket, hiszen ez megöli a baktériumokat.

Ízlés szerint fűszerek is kerülhetnek az erjesztett zöldségekhez. Én elsősorban a zöldségek saját tiszta ízére voltam kíváncsi, ezért az üvegekbe mindössze az adott zöldség, só és esetleg némi víz került. A tejsavasan erjesztett zöldségek többsége nyersen is nagyon jó nassolnivaló, sőt, nyersen a sok mikroorganizmusnak és a hozzáférhetőbbé tett tápanyagnak köszönhetően egészségesebb is. Nyárra való tekintettel a savanykás ízek egyébként is üdítő hatásúak valamint a savanyú zöldségek tökéletes kiegészítői minden szabadtéri grillezésnek és pikniknek. Mivel a tejsav nem olyan erőteljes savas hatású, mint az ecetek, ezért sokkal kellemesebb is a tejsavas erjesztéssel savanyított zöldségek fogyasztása."

Link
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Kovászos káposzta, uborka másként
  2018-06-21 14:06:52, csütörtök
 
  "Mintegy 35 éve nálunk: összerakjuk az általában olvasottak szerint a zöldségeket DE: az erjedés a levegő tejsav baktériumai által történik, ezért NEM rakunk semmit az üveg tetejére (kenyér, krumpli, liszt,.. stb.) így tiszta marad a készítmény.
Az uborkát nem vagdossuk, végét,hosszát, stb.
Tányérral letakarjuk.
Hőmérséklet: 16-26 Cfok és nem a napfény szükséges.
Só: 1liter vízhez 1 csapott ekanál.
Jót kívánunk: Tisztelettel és szeretettel! Gy.
U.i.: az alapanyagok jó minőségűek, frissek legyenek (szúrós uborka)."
Link
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Görög bableves 1
  2018-06-13 07:34:48, szerda
 
  2 fej vöröshagymát kockázva olívaolajon megpárolunk 4 gerezd reszelt fokhagymával. Adunk hozzá babérlevelet 2-3 db-t, jobb a friss, itt sok van, otthon van egy kis fánk, akkor arról szoktunk. Sózzuk, borsozzuk, majd amikor már üveges, akkor hozzáadunk 2,5 dl paradicsomsűrítményt, elkeverjük és picit hagyjuk így karamellizálódni gyakran kevergetve.Bele rakunk 2 db karikázott répát és 45 dkg fagyasztott babot (eredetileg áztatott száraz babból készül), felöntjük kb 1,5 liter vízzel, forrás után ízlés szerint sózzuk. Puhára főzzük.Amikor megpuhult, akkor hozzáadunk thesszáliai fehér kolbászt, itt birkából készül, mi otthon malacból készítettük, itt a blogon rajta a recept. Amikor a kolbász is megfőtt, akkor tálaljuk. A görögök így eszik, de mi találtunk igazi finom görög joghurtot, amelyet abban a képen látható szép cseréptálban árulnak és nagyon finom, az otthon kapható nyomokban sem hasonlít rá. Mi azért adtunk ebből hozzá. Nagyon finom. Jó étvágyat.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Görög receptek  
Görög tökfasírt - Görög vörös kaviár fasírt
  2018-06-13 07:17:08, szerda
 
  Friss zsenge tököket meghámozunk, 1 kg tökhúsra lesz szükségünk. A megpucolt, megmosott, lecsepegtetett tököket reszeljük le,sózzuk meg és helyezzük egy szűrőre, hogy a levét ki tudja engedni.Kb 1 órát hagyjuk így, majd nyomkodjuk ki a maradék levet és adjunk hozzá 25 dkg reszelt fetát, 2 tojást, 1 csokor petrezselymet, borsot, 1 teáscsésze zsemlemorzsát. Gyúrjuk össze, ha nem elég kemény, akkor még mehet bele zsemlemorzsa.A kész masszából vizes kézzel készítsünk fasírtokat, amelyet lisztbe forgatunk és forró olajban kisütünk.Friss görög joghurttal, vagy fokhagymás, zöld fűszeres tejföllel nagyon finom. Jó étvágyat!

Link



Görög vörös kaviár fasírt

20 dkg kenyérbelet áztassunk be, majd nyomkodjuk ki. Adjunk hozzá 15 dkg vörös kaviárt és kettő nagy fej vöröshagymát kockázva vagy darálva.Ehhez adunk egy csokor petrezselymet, kaprot aprítva és 3 ek lisztet és 1 ek mentát. Az egészet összegyúrjuk, só nem kell bele a kaviár miatt. Majd szép masszát kapunk.Picit pihentetjük, majd fasírtokat formázunk és lisztben megforgatjuk, forró olajban kisütjük. Nagyon finom a nyári partik étele lehet. De figyeljétek, mert jönnek még görög egyszerű fasírtok. Jó étvágyat.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Görög receptek  
Fonott-foszlos kalacs
  2018-06-11 13:09:08, hétfő
 
  /brios is lehet, vagy ha az embernek van kedve, akkor keverheti a teszta felet kakaoporral, es akkor kakaoskalacs lesz/





50dkg finomlisztbe belekeverunk 2,5-3dl langyos tejben, 1ek cukorral felfuttatott elesztöt, 5-6ek kristalycukrot, csipet sot, 3cs vaniliascukrot, 1db egesz tojast es egynek a sargajat. Jol kidolgozzuk vele, bar en nem szoktam tulzasba vinni, csak ugy lazan összedagasztom. Adunk hozza annyi mazsolat amennyit gondolunk, egy citrom reszelt hejat, majd ismet atdolgozzuk. Lagy lesz a teszta, de ilyennek kell lennie. Felolvasztunk 5dkg vajat/de nem forrora!/, majd a mar összedagasztott tesztaba dolgozzuk aprankent. Ettöl lesz foszlos. Lehet geppel is, de kezzel is megvan az egesz dagasztosdi ugy 15 perc alatt. Na itt mar a sajat kelesztesieljarasom szoktam alkalmazni, mert a nagyim 40 percig a ciha alatt szokta anno keleszteni, en meg kicsit felgyorsitom a dolgokat. A mosogatoba jo meleg vizet engedek, a talat beleteszem, a tesztat meghintem enyhen liszttel, majd letakarom es kb 20-25 perc alatt a duplajara kelesztem. Na es itt jön a nagyicsavar:) Amikor szepen megkelt, akkor eröteljesen ketszer visszadagasztom. Ettöl elkepesztöen könnyu lesz a teszta majd. A visszadagasztasok között is a vizfurdöben van a tal, de akkor mar altalaban elegendö a tesztanak 10-15 perc is arra, hogy szepen megkeljen. Aztan lisztezett deszkara boritom, negy nagyjabol egyenlö reszre osztom es negyesfonasban megfonom. Sutölapra sutöpapirt teszek, ra a kalacsot. Hagyom kb 15 percet letakarva kelni, majd felvert tojassal megkenem, ha van kedvem akkorzorocukorral, vagy valami maggal, pl mandulaval kicsit diszitem. Ha nincs, akkor marad siman:) 200C-fokra elömelegitett sutöben sutöm kb 15 percet, majd ha nagyon pirul, akkor a tetejet letakarom egy sutöpapirral es 180Cfokon tovabbi kb 15-20 percet sutöm. Persze, hurkapalcaval lehet ellenörizni, hogy mikor kesz. Link
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Sütőporos és kelt túrós pogácsa
  2018-06-11 13:02:28, hétfő
 
  Sutöporos turos pogacsa

Hozzavalok:
25dkg liszt, 25dkg turo, 25dkg margarin, 1,5tk so, 0,5cs sutöpor, 1db tojas, +a keneshez 1db tojas

Elkeszites:
A tesztahoz valokat összegyurjuk, alaposan eldolgozzuk egymassal. Egy sutölapot kibelelunk sutöpapirral. A tesztat kb.2cm vastagra nyujtjuk, majd apro pogacsakat szaggatunk. A sutöpapirral belelt sutölemezre tesszuk öket, nem tul közel egymashoz, mert sutes közben szepen megnönek majd. tetejuket megkenjuk felvert tojassal, esetleg megszorhatjuk reszelt sajttal, vagy kömennymaggal is. 180C-fokos sutöbe tesszuk,szep pirosra sutjuk. Keszulhet juhturoval is.


Kelt turos pogacsa

Hozzavalok:
50dkg liszt, 10dkg margarin, 5dkg elesztö, keves tej, 1kk cukor, 2tk so, 2-3ek tejföl, 50dkg tehenturo, 1db tojas, keveske tej/kb 0,5dl/.

Elkeszites:
A lisztet a margarinnal, a soval es a turoval elmorzsoljuk. Az elesztöt az enyhen meglangyositott tejben a cukor hozzaadasa mellett felfuttatjuk. Ha az elesztö felfutott, hozzaadjuk a lisztes keverekhez, beleutjuk a tojast es kezdetnek hozzaadunk 2ek tejfölt. Alaposan összedolgozzuk es ha szukseg van ra, akkor adunk hozza meg 1ek tejfölt. 30 percig lisztezett deszkan, konyharuhaval letakarva pihentetjuk. A sutöt 180C-fokra elömelegitjuk, egy sutölapot sutöpapirral kibelelunk. Ha a tesztank pihent 30 percet, 2,5-3cm vastagra nyujtjuk, majd közepes nagysagu pogacsakat szaggatunk. Egymastol tavol helyezve a sutölapra tesszuk öket, tetejuket megkenjukl felvert tojassal, esetleg megszorjuk keves kömennyel, majd ismet hagyjuk kb 15 percet pihenni. Ha letelt a pihenesi ideje, a forro sutöbe tesszuk es szep pirosra sutjuk.Link
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Néger kocka
  2018-06-11 12:28:18, hétfő
 
  4db tojás sárgáját 20 dkg cukorral 12 dkg zsírral (ma már inkább margarinnal), 5 dkg kakaóval kikeverünk habosra. Hozzáadunk 20 dkg lisztet, 1 sütőport és annyi tejet, hogy kissé folyós legyen a tészta. Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntjük és forró előmelegített sütőben készre sütjük. (időt és hőfokot nem ír a recept és mivel most jutott hozzám és én még soha nem sütöttem nem tudok hozzávetőlegesen sem mondani mást, mint hogy én 180 fokos-ra gondoltam. Mivel a francia csokitorta is hasonlóan lágy tészta és én azt 180 fokon szoktam sütni.)

Amíg sül a 4 tojás fehérjét 25 dkg porcukorral habosra keverjük és a megsült tésztára öntjük. Vissza tesszük az elzárt, de még meleg sütőbe, hogy megszáradjon a máz.

Amíg a máz szárad, 20 dkg porcukrot, pici tejet és 2 dkg kakaót jó felfőzünk, hagyjuk kicsit kihűlni majd 10 dkg vajat a masszába keverünk. A megszikkadt habra öntjük.
Kockára darabolva tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény-desszert (édes-sós)  
Ételízesítő házilag
  2018-06-11 12:23:59, hétfő
 
  kb. 1 kg fehérrépa, 25--25 dkg sárgarépa, karalábé, kelkáposzta, karfiol, zeller . 3--4 db vöröshagyma, 5--6 db húsos piros úgynevezett pritamin paprika, a fehérrépa és a petrezselyem zöldje, esetleg aki csípősen szereti 1 --2 db erős paprika. A szokásos módon tisztítjuk, csumázzuk és ledaráljuk. (vagy aprítógépben, vagy húsdaráló apró rácsán).
Lemérjük és 2,5 kg-hoz számolunk 50 dkg sót. Alaposan összekeverjük és levével együtt kicsi méretű üvegbe tesszük. Jó lezárjuk és végső helyére tesszük.
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
Ketchup (kecsap) házilag
  2018-06-11 12:20:46, hétfő
 
  3 kg paradicsom
1 kg húsos zöldpaprika
10 szem savanykás nyári alma
25 szem fekete bors
25 szem szegfűbors
25 szem szegfűszeg
3-4 db fahéj
Fenti anyagokat puhára főzzük, turmixoljuk, átszűrjük
Hozzáadunk
30dkg cukrot
3 evőkanál pirospaprikát
3 kiskanál sót
1 dl 10 %-os ecetet
Sűrűre főzzük, üvegekbe rakva száraz gőzbe tesszük.
Kicsit macerás, de megéri!
 
 
0 komment , kategória:  Befőzés, tartósítás  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 475 db bejegyzés
Összes: 2882 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 281
  • e Hét: 1236
  • e Hónap: 6105
  • e Év: 124540
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.