Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Ötödször is telt házas újévi koncertet adott Bécsben Mága Z.
  2019-01-07 22:45:40, hétfő
 
  Ötödször is telt házas újévi koncertet adott Bécsben Mága Zoltán.
Facebook oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Assisi Szent Ferenc és al-Kámil szultán találkozója
  2019-01-07 22:43:04, hétfő
 
  A V. keresztes háború idején, 1219-ben, vagyis 800 éve kereste fel Szent Ferenc az egyiptomi szultánt. Az esemény jelentőségéről Bagyinszki Ágoston ferences szerzetessel és Csik Tamás levéltárossal - egy Kájoni Szabadegyetem keretében tartott, a jubileumot bevezető előadásuk nyomán - beszélgetett a szerkesztő, Szerdahelyi Csongor. Zenei szerkesztő: Keceli Zsuzsa. A beszélgetés 2019 január 1-én, a Béke Világnapján hangzott el a Katolikus Rádió ,,Világ-egyház" című műsorában.

További sajtóanyagok a 800 éves jubileumhoz:
CSIK TAMÁS (2019): Assisi Szent Ferenc és al-Kámil szultán találkozója 1219-ben. Egy 800 évvel ezelőtti esemény történelmi háttere és a ,,vallásközi dialógus" lehetősége az V. keresztes hadjárat éveiben, Acta Pintériana 5: 143-165

A ferences rend 2019-ben ünnepli Szent Ferenc és al-Kámil egyiptomi szultán találkozójának 800. évfordulóját. Az esemény történelmi jelentőségéről és máig ható üzenetéről Bagyinszki Ágoston OFM teológiai tanárt és Csik Tamás történészt Szerdahelyi Csongor kérdezte a Katolikus Rádióban. A január 1-én elhangzott Világ-egyház című műsor itt meghallgatható. Link
- Videó Link

- Nem erre a békére vágyott - Szent Ferenc és a szultán találkozása.
Assisi Szent Ferenc és az egyiptomi Melek al-Kámil szultán találkozásának 800. évfordulója felé közeledve Bagyinszki Ágoston OFM teológiai tanár és Csik Tamás történész írását publikáljuk.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Páduai Szent Antal - vallásos film
  2019-01-07 21:21:28, hétfő
 
  Videó Link Lejátszási idő: 1 óra 40 perc

- Páduai Szent Antal (Lisszabon, 1195. augusztus 15. - Arcella (Padova mellett), 1231. június 13.) portugál származású ferences rendi teológus és prédikátor. A római katolikus egyház (ezen belül is a szegények) szentje. 1230-ban visszavonult számos hivatalától, és 1231-ben útban Padova felé halt meg, az arcellai kolostorban.
Mindenható, örök Isten, te néped számára Páduai Szent Antalt kiváló igehirdetővé és gondjaiban hathatós közbenjáróvá tetted. Add, hogy segítségével mi is a krisztusi élet útján járjunk, és minden nehézségben érezzük támogatásodat. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Amen
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Interneten Biblia olvasása
  2019-01-07 12:49:38, hétfő
 
  Interneten Biblia olvasása Károli Gáspár fordítása Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Éva alkotása - téli kép, hóember
  2019-01-07 12:46:31, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Árva madárka a havas ágon
  2019-01-07 12:44:31, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Vidám gyerekek téli hóban
  2019-01-07 12:42:25, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Penyaforti Szent Rajmund áldozópap
  2019-01-07 12:32:18, hétfő
 
  - Igenaptár oldalon:
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt második leveléből
Isten reánk bízta a kiengesztelődés szolgálatát.
Testvéreim!
Krisztus szeretete sürget minket, hiszen arra a meggyőződésre jutottunk, hogy ha egy meghalt mindenkiért, akkor mindenki meghalt. És ő azért halt meg mindenkiért, hogy akik élnek, ne maguknak éljenek, hanem annak, aki értük meghalt és feltámadt. Ezután tehát nem ismerünk senkit emberi szempontból. Ha Krisztust azelőtt emberi módon ismertük is, most már nem úgy ismerjük. Mindenki, aki Krisztusban van, új teremtmény. A régi megszűnt, valami új valósult meg. De ezt Isten viszi végbe, akit Krisztus kiengesztelt irántunk, és aki megbízott minket a kiengesztelődés szolgálatával. Isten ugyanis Krisztusban kiengesztelődött a világgal. Nem tartja számon vétkeinket. Sőt, ránk bízta a kiengesztelődés tanítását. Tehát Krisztus követségében járunk: Isten maga int benneteket általunk.
Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki Istennel!
Ez az Isten igéje. 2Kor 5,14-20

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Legyünk mindenkor készen az Isten előtti számadásra!
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz:
Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki.
Boldogok azok a szolgák, akiket uruk megérkezésekor ébren talál. Bizony, mondom nektek, felövezi magát, asztalhoz ülteti őket, körüljár és felszolgál nekik. És ha a második vagy a harmadik őrváltáskor érkezve is így találja őket, boldogok azok a szolgák. Gondoljátok meg: Ha tudná a házigazda, hogy melyik órában jön a tolvaj, nem engedné betörni házába. Éberen várjátok tehát az Emberfiát, mert eljön abban az órában, amikor nem is gondoljátok.
Ezek az evangélium igéi. Lk 12,35-40

- Katolikus oldalon Link
1175 - 1275 élt.
Irgalmas Istenünk, ki Szent Rajmundot arra választottad, hogy irgalmas szeretettel lehajoljon a bűnösökhöz és a foglyokhoz, kérünk add meg közbenjárására, hogy mi is kiszabaduljunk a bűn szolgaságából, és szabad szívvel megtegyünk mindent, ami előtted kedves!
Amikor Rajmund közel száz éves korában meghalt, a hívek nagy serege rótta le előtte a végső tiszteletet. Köztük volt a király és számos püspök. 1601-ben avatta szentté VIII. Kelemen pápa, de már 1553-ban volt ünnepe. 1647 óta Barcelona városának védőszentje.
A római naptárba 1671-ben vették föl ünnepét, január 23-ra. 1969-ben áthelyezték halálának másnapjára, január 7-re.
...... ........... ........... ..............


 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Kocsis Fülöp megszentelte a Duna vizét
  2019-01-07 12:15:36, hétfő
 
  2019. január 6. vasárnap 19:25
Kocsis Fülöp érsek január 6-án, vízkereszt napján Szent Liturgiát mutatott be a Fő utcai Szent Flórián-templomban, majd a szeles, de verőfényes Duna-parton megszentelte a folyó vizét. Minden ember megszentelődéséről, ennek lehetőségéről prédikált.
,,Kijöttünk a Duna partjára megtisztulni - kezdi a püspök a második prédikációt. - Mint az őseink, akik itt halásztak, mostak, ittak. Ma azonban már nemigen lehet ebből a vízből inni, mert beszennyeztük. Ahogyan az egész világot is.
...... .....


Ezt könyörgések követik, többek között ,,a víz kedvező hőmérsékletéért", ami nagyon indokolt, mivel a jeges szélben ekkor már alig érzem a lábamat, és az ujjaim szinte ráfagynak a töltőceruzára. A vízszenteléshez, a kereszt sokszori vízbe merítéséhez kapcsolódva költői imák hangzanak el, köztük ez a gyönyörű: ,,Ma a vizek állománya vállára fogadja alkotójának lépteit."
.........



...... .....


A Teremtő nem kérdezte meg a világot, hogy beléphet-e. Engem viszont megkérdez, hogy be akarom-e fogadni. Nekem magamnak kell a Jordánná válnom, amelybe Jézus belép. Hogy aztán a tetteimmel átalakítsam a környezetemet, Magyarországot, végső soron pedig az egész világot.
A liturgia végén arra kérjük az Istent, hogy emlékezzen meg a háborúk áldozatairól, a hajléktalan emberekről és a magányosokról, majd a Duna-partra, a Batthyány tér mellé vonulunk. Előresietek, így még látom a stég végében békésen napfürdőző sirályokat és a közeli csatornából beömlő meleg vizet élvező kacsapárt. Az utóbbiak a szertartás alatt is maradnak, a sirályok azonban mind felszállnak, és a közelben a vízre ülve ringatódznak tovább. ,,Szomjazók, jöjjetek a vizekhez, és igyatok"; ,,Örömmel merítetek vizet az üdvösség forrásaiból", hallgatjuk Izajás szavait, majd Pál korinthusiaknak írt leveléből azt a részt, amely a pusztában vándorló nép lelki italáról és a ,,lelki szikláról" emlékezik meg, aki maga Krisztus. Aztán újra a keresztelkedésről szóló evangéliumot olvassák fel, ezúttal Márktól.
Végezetül:
Nemcsak a keresztények, hanem minden ember. Hiszünk abban, hogy Krisztus és az ima képes a világot megváltoztatni, megtisztítani, átisteníteni.


Videó Link

Képen: /Jézus a Jordán folyóban/ - Görög katolikus szertartás.vidéken
.........



...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Márfi Gyula érsek áldotta meg a Miniszterelnökség új ......
  2019-01-07 12:08:04, hétfő
 
  Márfi Gyula érsek áldotta meg a Miniszterelnökség új épületét.
2019. január 7. hétfő 11:29
Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg vízkereszt ünnepén a Miniszterelnökség új épületét, mely a budai Várban az egykori kármelita kolostorban létesült. Az épület megáldásán jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök és Vörös Imre András, a Sarutlan Kármelita Rendtartomány tartományfőnöke.
Az egykori kármelita kolostor megújult épületének megáldásakor Márfi Gyula érsek a szentelményhez előírt könyörgés elimádkozása után szenteltvízzel hintette meg az épületet, majd Vörös Imre András kármelita tartományfőnök az irodákat. Olyan szent jelek és hozzájuk kötődő imák ezek, amelyek jelzik Isten cselekvését, és előkészítik lelkünket annak befogadására különböző élethelyzetekben. Majd az ajtó szemöldökfájára - jelen esetben a miniszterelnök dolgozószobájának ajtajára - krétával fölírták az évszámot és a latin áldásformula kezdőbetűit: 20 + C + M + B + 19 (Christus Mansionem Benedicat - Krisztus áldja meg e házat).
......


Az új kormányzati épület kialakítása során az egykori kármelita kolostorépületben teljes mértékben a 18. századi egyszerű belsőt állították helyre a tervezők, de az ezzel együtt teljes mértékben megfelel a 21. századi követelményeknek. A Sándor-palotától északra eső területen már a 13. században rendházat és templomot építettek a ferencesek, és itt temették el III. Andrást, az utolsó Árpád-házi királyt is. A későbbi századokban udvari főemberek, többek között Kapisztrán Szent János és Tomori Pál érsek-hadvezér is itt lakott. A török korban dzsámivá alakították a templomot. Buda visszafoglalása után kaszárnya létesült itt, de az épület már 1693-ban a kármelitákhoz került, akik 1734-re készültek el Szent Józsefnek szentelt templomukkal - a későbbi Várszínház épületével.
Az egykori rendházat 1787 januárja és októbere között alakították át színházzá. A főhomlokzatot is a kor copf (klasszicizáló késő barokk) stílusában újították meg. 1800. május 7-én Beethoven is játszott falai között, 1835-ben pedig Budán itt adták először elő Katona József később nemzeti drámaként számon tartott Bánk bánját. Az 1944-45-ös ostrom során megsérült épület sokáig romos állapotban volt, csak 1977-re újították fel.
...... ........... ........... .......


2001. december 1-jétől a Nemzeti Táncszínház intézménye működött az épületben. 2016-ban kezdődött az egykori kármelita kolostor és templom teljes felújítása abból a célból, hogy a Miniszterelnökség költözzön oda. A kormányzati hivatal 2019. január 1-jén kezdte meg munkáját az épületben.

Forrás: Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2018.12 2019. Január 2019.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 399 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3719
  • e Hét: 14781
  • e Hónap: 27457
  • e Év: 261204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.