Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Petrőcz Lászlóné Hanzlik Mária: Krisztus indulata
  2019-04-16 21:04:10, kedd
 
  Az az indulat, mely
felragyogott Benned,
szüntelenül kísér.
Szelíd szemednek
biztos nyugalma
még sejtjeimben él.

Panaszra nem
nyitottad
szigorú szádat,
bölcsen hallgattál,
pedig sokszor
mélyen megaláztak.

Szenvedtél némán,
türelmesen.
Beteg szíved,
ha fájón
zakatolt, még
erősebb volt hited.

"Ha elkészült helyem,
már nem maradhatok
veled kedvesem"...
így szóltál, és
Krisztus indulata
ragyogott életeden.

Forrás: Kovács Kálmán TVN blogja
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Ferenc pápa felköszöntötte XVI. Benedeket 92. születésnapján
  2019-04-16 21:00:59, kedd
 
  ...... ........


2019. április 16., kedd | 17:12
A Szentszék Sajtótermének megbízott igazgatója, Alessandro Gisotti adott hírt az április 15-i látogatásról. Az emeritus pápa ma, április 16-án ünnepli születésnapját.
Ferenc pápa és elődje, XVI. Benedek között rendszeres a kapcsolattartás, amióta az emeritus pápa 2013. február 11-i lemondását követően visszavonult a vatikáni kertekben álló monostorba, ahol életét imádságnak, a teológia művelésének, időnként zongorázásnak és pihenésnek szenteli.
Április 15-én délután, a nagyhét kezdetén Ferenc pápa fölkereste nyugalmazott elődjét a vatikáni kertekben található Mater Ecclesiae-kolostorban, hogy a közelgő húsvét kapcsán átadja jókívánságait, illetve nagy szeretettel felköszöntse 92. születésnapja alkalmából.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Húsvéti készület Székely János püspökkel Kapuváron
  2019-04-16 20:30:11, kedd
 
  Legyen a mi életünk is fénylő élet!
2019. április 16., kedd | 19:56
A Gartai Népfőiskola meghívására április 14-én, vasárnap délután Kapuvárra látogatott Székely János püspök. Megindító előadása, gondolatai igazi, nagyhétre készítő lelkigyakorlatként szolgáltak.
A történetében is igazán különleges kapuvári ferences templom megtelt ezen a virágvasárnap délutánon. A Szombathelyi Egyházmegye főpásztorát Degovics István, a Gartai Népfőiskola elnöke köszöntötte, az általa idézett evangéliumi mondatokkal (Mt 10,28) már előrevetítve a délután témáját.
A püspöki előadás középpontjában a fény állt. ,,Lángolj és világíts" - e ciszterci jelmondatot, mely Boldog Brenner János életének is sajátja volt, ismételte újra és újra Székely János, nemcsak a vértanú életére vonatkoztatva, hanem mintegy (élet)feladatul ajánlva hallgatóságának is.
Fénylő életekről, boldog házasságokról és családokról, a szeretet mindent átható szépségéről, a szeretetből lett világról beszélt a főpásztor. A nagyhétbe való belépés napján, azután, hogy a virágvasárnapi szentmisén nemcsak bekísértük az Urat Jeruzsálembe, de végigéltük kínszenvedését is, ez a délután tovább nyitogatta a szíveket a kegyelemre. Mély tanítást kaptunk: történeteket, szavakat, melyeket őrizhetünk és hordozhatunk - példaként és feladatként.
Az alábbiakban - a fény tematikájánál maradva - apró, de messzire világító szikrákat, lángokat kínálunk az elhangzottakból, a teljesség igénye nélkül.
...... ......


Egy magyar falusi iskola negyedikesei feladatot kaptak: rajzolják le, milyen a boldog ember. Az eredmény megdöbbentő lett: minden rajzon ott volt, méghozzá középen valamely, a pénzhez kapcsolódó dolog, gyakran egy nagy pénzeszsák; ezt szorongatja a ,,boldog ember", aki egyedül van a rajzokon, család nélkül. ,,Mintha a gyerekek szívéből hiányozna valami nagyon-nagyon fontos dolog" - fogalmazott Székely János az előadást indító történet végén.

Mindenekelőtt a családjából hozta Brenner János azt a lángolást, hitet, belső erőt, ami egy életen át sugárzott belőle - hangsúlyozta aztán a szombathelyi főpásztor a vértanú papban égő legyőzhetetlen tűzről szólva. Lelkinaplójából is idézett, csupa fénnyel, sugárzással, tűzzel, lángolással teli mondatot: ,,Isten tűz. Add nekem a te tüzedet!" ,,Az élet izzó folyosó. A szeretet és a szenvedés tüzén át jutok el Isten szeretetének lángoló trónusáig." Brenner János erre vágyott: hogy égjen. Arra, hogy odaadhassa az életét.

Isten örök szeretet: Atya, Fiú és Szentlélek örök szeretete. Ebből a titokból van a világ - hallgattuk tovább a püspököt, aki a Szentháromságról és a szeretetből lett világról is tanított. - Az Atya szüntelen önátadás: mindent átad a Fiúnak. Talán azt is lehet mondani, hogy az Atya szegény; semmit nem tart meg magának, semmit sem birtokol. Az Atya szüntelen önátadás, öröktől fogva örökké szüli a Fiút, életet ad neki; mindent átad; a szeretet örök eksztázisában él. A Fiú örök születés: öröktől fogva mindörökké születik az Atyától, az istenség teljességét kapja. Az Atya olyan, mint a nap, amely sugározza a fényt, mindent átad. A Fiú olyan, mint a tükör, mely mindent befogad, s mindent azonnal visszaad. A Szentlélek maga a fény, amely árad Atya és Fiú között. Ebből a titokból van a világ. Ez a világ végtelen szeretetből lett. Ebből van az atommagok és elektronok tánca, a férfi és a nő szerelme, a nyíló virágok, a nevető gyermekarcok. Mi, emberek arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni, megtanuljuk az életünket odaadni. Arra, hogy megtanuljuk tisztán énekelni a szeretet énekét, szeretetdallamokká legyünk, és a halál kapuján át majd beléphessünk Isten örök, végtelen békességébe, szépségébe.
*
A gonosz legfőbb célja, hogy elvágja az éltető forrásokat, a kapcsolatokat a Teremtővel és az élettel - figyelmeztetett ezután Székely János, majd hathatós eszközöket sorolt a gonosz elleni harchoz.
A gonosz öt halálos ellensége:
1. Isten, hit, vallás - ez az a legalapvetőbb gyökér, a legalapvetőbb forrás, amely az emberi életnek irányt, erőt, tartást ad.
2. A család - azok a szálak, amelyek a szeretteinkhez kötnek.
3. A nemzet - azok a szálak, amelyek az őseinkhez, az anyanyelvünkhöz, hazánkhoz, kultúránkhoz kötnek.
4. Az anyaföld - ,,Valaki így mondta: az utolsó magyar nemesek a magyar parasztok voltak, akiknek még volt saját földjük. Nem lehetett őket a meggyőződésüktől egykönnyen eltéríteni."
5. A közösségek - minden olyan hely, ahol emberek együtt álmodják, tervezik az életüket, a jövőjüket.
*
Legenda:
Élt egyszer három fa - szólalt meg az előadásban a boldog fák legendája. - Az első fa arról álmodott, hogy kincsesláda lesz, és aranyat, ezüstöt, drágaköveket őriz; a második arról álmodott, hogy hadihajó lesz, büszkén szeli majd a tengert; a harmadik arról álmodott, hogy zászlórúd lesz, amelyre mindenki föltekint. Aztán kivágták az első fát. Nem lett belőle kincsesláda, hanem jászol, állatok ettek belőle. De egy szép napon beletették az ég és a föld királyát, az élő Istent. És a fa boldog volt. Aztán kivágták a második fát. Nem lett belőle hadihajó, hanem egy kicsi halászcsónak. Egy szép napon azonban beszállt ebbe a halászcsónakba egy hófehér ruhába öltözött, tiszta tekintetű názáreti tanító, akinek szavára engedelmeskedett a szél és a víz, akinek a szavára halakkal teltek meg a hálók. És a fa boldog volt. A harmadik fából sem lett zászlórúd, hanem keresztfa. Egy szép napon az Isten Fiát feszítették föl rá. És a fa boldog volt.
*
- Befejezésül egy család történetét kaptuk: egy fiatal, ötgyermekes édesanya tragédiájáról és az édesapa bátor szeretetéről beszélt a püspök. A feleség betegsége következtében fokozatosan elvesztette mind mozgás-, mind beszédképességét. Férje a kínzó kérdések - Miért engedi ezt Isten? - és fájdalom közepette lassanként megértette, hogy itt, ebben a földi életben elég annyit tudnia, hogy Isten velük van. Amikor az asszony már mosolyogni sem tudott, akkor a férje megtanult a tekintetéből olvasni. Amikor pedig már lélegeztető gépre és szondás táplálásra szorult, akkor férje állását föladva ápolta őt otthon, több mint két éven át, napi 24 órás szolgálatban. Sokan kérdezték tőle, hogy miért teszi ezt. Mire ő kérdéssel felelt: ,,Nem ez a természetes?". A betegszobáról pedig ezt mondta: ,,Számunkra ez a szoba nagyon különleges, itt Isten szeretetének fátyla borít be minket."

Forrás: Magyar kurír
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Sikerült megmenteni a Notre-Dame szerkezetét és ......
  2019-04-16 20:24:09, kedd
 
  Sikerült megmenteni a Notre-Dame szerkezetét és harangtornyait
2019. április 16., kedd | 10:10
Többórás erőfeszítéssel sikerült megfékezni a párizsi Notre-Dame-ot pusztító lángokat nagykedd hajnalára. A tűzoltóság tájékoztatása szerint a 850 éves gótikus épület kőből készült szerkezete és tornyai megmenekültek a teljes pusztulástól. Szeged tízezer eurót ajánlj föl az újjáépítésre.
........


Amint arról tegnap este beszámoltunk, a gótikus székesegyházban április 15-én, hétfőn a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, és leomlott a kúp alakú huszártorony. A tűzoltóknak az éjszakai órákra sikerült megfékezniük a lángokat, így megmenekült az épület szerkezete és a két harangtorony.
Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet, az első hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. Egy tűzoltó megsérült oltás közben, más sérültje nincs a katasztrófának. Az ügyészség vizsgálatot indított.
,,Újjáépítjük a Notre-Dame-ot" - ígérte még hétfőn, röviddel éjfél előtt a francia elnök a világhírű párizsi katedrálisnál. ,,A legrosszabbat elkerültük, bár a csatát még nem sikerült teljesen megnyerni. A következő órák nehezek lesznek" - tette hozzá Emmanuel Macron, aki szólt arról is, hogy az újjáépítéshez nemzetközi adománygyűjtést kezdeményeznek. ,,A Notre-Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma" - fogalmazott az elnök, és elmondta azt is, hogy adománygyűjtést indítanak Franciaországban és külföldön is az újjáépítéshez.
Közben a világ vezető politikusai is megszólaltak, több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői és egyházi méltóságok is együttérzésükről biztosították a francia népet.
A katolikus egyház vezetői már tavaly sürgették a 850 éves gótikus épület felújítását, miután az kritikus állapotba került.
A Notre-Dame alapkövét 1163-ban rakta le III. Sándor pápa, a székesegyházat 157 éven keresztül, 1320-ig építették. A francia forradalom idején majdnem elpusztult, majd 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették.
*
André Finot, a Notre-Dame szóvivője elmondta, hogy a kegytárgyak és ereklyék egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint megmenekült Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos hozott a Szentföldről.
*
A szegedi önkormányzat tízezer eurót (mintegy hárommillió forintot) ajánl föl az Európa egyik szimbólumának számító párizsi Notre-Dame újjáépítésére - tájékoztatta az önkormányzat ma az MTI-t.
A közlemény szerint 140 éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.
A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést indít: a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják a hozzájárulásokat.

Forrás: MTI, Híradó.hu
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
*
Erdő Péter bíboros, prímás közleménye a Notre-Dame-ot pusztító tűz kapcsán
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek közleményét olvashatják az alábbiakban.
...... .....


Megrendülten értesültünk arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a Nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame lángokban áll. Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget. Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja.
Budapest, 2019. április 15., Nagyhétfő
Erdő Péter
bíboros, érsek,
Magyarország prímása

*
- Orosz ortodox nyilatkozat a Notre-Dame-ot pusztító tűz kapcsán
Bővebben Link

*
- Imádkozás
Hasztalanul erőlködött; emlékezetének és emélkedésének fonala elszakadt. És mindenben kételkedve, a látott dolgok és saját érzései között hánykolódva, ezt a megoldhatatlan kérdést adta fel magának:
- Ha én vagyok, vajon ez is van-e? S ha ez van, vajon vagyok-e én is? (Viktor Hugo: A párizsi Notre-Dame)
Nagyhétfőn lángokban áll a Boldogságos Szűz Máriának szentelt párizsi Notre-Dame. Imádkozzunk a párizsi főtemplom megmaradásáért!

*
- Legyünk mindinkább az Egyház élő kövei, akik Krisztus halála és feltámadása titkában élnek.
Élő kövek legyünk! - A francia püspökök közleménye a Notre-Dame-ot sújtó tűz kapcsán
2019. április 16., kedd | 12:20
Az április 15-i, nagyhétfő esti drámai tűzesettel egy időben kiadott közleményükben a francia püspökök együttérzésükről biztosították a főváros érsekét és híveit, valamint arra emlékeztettek, hogy minden keresztény ember élő kő Isten egyházában.
Amikor még mindig drámai tűz pusztítja a Notre-Dame-székesegyházat, a francia püspökök mérhetetlen szomorúságukat fejezik ki, továbbá lelki közelségükről biztosítják Michel Aupetit párizsi érseket, és imádkoznak egyházmegyéjéért.
A francia püspökök jól tudják, hogy a Notre-Dame székesegyház jelentősége túllép a fővároson, mert az a katolikus hit egyik legfőbb jelképe és egy olyan hely, ahol mindenki, hívő és nem hívő találkozhat a haza történetének fontos pillanataiban. A püspökök a nagyhét kezdetén arra kérik a katolikus híveket, hogy legyenek mindinkább az Egyház élő kövei, akik Krisztus halála és feltámadása titkában élnek."
Párizs, április 15., nagyhétfő éjjelén
Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Útravaló – 2019. április 16., nagykedd
  2019-04-16 20:11:27, kedd
 
  Ezen a napon régen Szent Márk szenvedéstörténetét olvasták, amely a többi evangéliumnál erőteljesebben szól Péter árulásáról, az Egyház pedig Szent Piroska templomában, azon a helyen időzik, ahol a hagyomány szerint Priscilla és Aquila az apostolok vendéglátását gyakorolta. Péter kiveti Jézust, a Krisztus szent vérén megváltott közösség pedig hétköznapi rendszerességgel gyakorolja azt, amit a Tiberiás-tónál megélt a tanítvány: be- és elfogadja őt, testvérei szolgálatára. Ezt kéri a misekönyörgés is mindannyiunk számára: a kegyelmet, hogy úgy ünnepelhessünk, hogy elnyerjük bűneink bocsánatát.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Elhunyt Bács Ferenc színművész 83 éves korában
  2019-04-16 20:09:16, kedd
 
  Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára. Halálának hírét a művész felesége közölte az MTI-vel. Mint írják, a színész végső búcsúztatásáról később intézkednek.
*
Bács Ferenc az erdélyi Nagyszebenben született 1936. június 19-én és Kolozsvárott nőtt fel. A marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színész főiskolán szerzett diplomát, majd a Tompa Miklós vezette Székely Színház társulatához szerződött. Bár a színház megbecsült tagja volt, egyre jobban nyomasztotta Nicolae Ceausescu kommunista diktatúrája. Végül úgy döntött, hogy családjával együtt áttelepül Magyarországra. A román hatóságok 1977-ben engedélyezték, hogy akkori feleségével, Tanai Bella színésznővel, nevelt fiával és lányával, Bács Katival, aki szintén színésznő áttelepülhessenek. A színművész hamarosan Magyarországon is népszerűvé vált.
Egy évadot töltött Miskolcon, egyet Győrben, azt követően hívta Várkonyi Zoltán a Vígszínházba. Nyolc évig volt a Szent István körúti társulat tagja, 1987-ben szerződött a József Attila Színház társulatához, majd szabadúszó lett. 1992 és 1998 között a Nemzeti Színházban játszott, 2000 és 2003 között Sopronban lépett fel, majd ismét szabadfoglalkozású művészként folytatta pályafutását. Évekig tanított beszédművészetet a Színművészeti Főiskolán.
Bács Ferenc ismertebb főszerepei között van Newton A fizikusokban, Ádám Az ember tragédiájában, Higgins professzor a My Fair Ladyben, Tót Örkény István darabjában. Évekig járta az országot Színek és évek, majd Színek az életemből című önálló estjeivel. Több nagy sikerű magyar játék- és tévéfilmben nyújtott emlékezetes alakítást, köztük A ménesgazda, az Októberi vasárnap, a Faustus doktor boldogságos pokoljárása, A vörös grófnő, az Angyalbőrben és a Állítsátok meg Teréz anyut! című alkotásban.
Hosszabb kihagyás után 2006-ban Márai Sándort keltette életre az Emigráns - Minden másképp van című magyar-olasz koprodukcióban, Márai műveiből is gyakran olvasott fel, az író aforizmáiból, gondolataiból hangoskönyve is megjelent. A közreműködésével készült hangfelvétel Lukács evangéliumából 1989-ben az év lemeze lett. Számos filmben volt narrátor és szinkronszínészként is sokat foglalkoztatták, többek között hangját kölcsönözte Tigrisnek a Micimackóból, A Klinika című sorozatban Klausjürgen Wussownak, azaz Brinkmann professzornak vagy Ian McKellennek, azaz Gandalf mágusnak a Gyűrűk Ura- és Hobbit-filmekben. A tatabányai Jászai Mari Színházban rendezett is, Richard Nash Esőcsináló című darabját vitte színre.
Bács Ferenc művészi munkáját 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 2001-ben érdemes művészi címmel ismerték el. Az emigráns című film főszerepéért 2009-ben Gundel Művészeti Díjjal tüntették ki, 2011-ben lett kiváló művész. A Kossuth-díjat 2015-ben vehette át rendkívül sikeres színházi, televíziós és filmes pályafutása során kifinomult művészi eleganciával megformált alakításai, emlékezetes szinkronszerepei, valamint rendezői alkotómunkája elismeréseként.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Nagykedd 04.16
  2019-04-16 19:51:58, kedd
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Az eljövendő Megváltó a nemzetek világossága és az egész világ ékessége lesz.
Prófétája által Megváltónk nevében így szól az Úr:
,,Halljátok, szigetek, és figyeljetek, távoli népek! Az Úr hívott meg, mielőtt még születtem; anyám méhétől fogva a nevemen szólított. Számat éles kardhoz tette hasonlóvá, s kezének árnyékával oltalmazott engem. Mint a hegyes nyíl, olyanná tett, és a tegzébe rejtett. S így szólt hozzám: »A szolgám vagy, Izrael, benned fogok megdicsőülni!« De én azt mondtam: »Hiába fáradtam, haszontalanul tékozoltam erőmet.« Ám igaz ügyem az Úr előtt van, és jutalmam Istenemnél. És most ezt mondja az Úr, aki már anyám méhétől fogva szolgájává tett, hogy visszavezessem hozzá Jákobot, és Izraelt köréje gyűjtsem, Így dicsővé lettem az Úr szemében, és Istenem lett az erőm.
És mondotta az Úr:
Kevés az, hogy szolgám légy, s fölemeld Jákob törzseit, és visszatérítsd Izrael maradékát. A nemzetek világosságává teszlek, hogy üdvösségem eljusson a föld határáig."
Ez az Isten igéje. Iz 49,1-6

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Jézus megjövendöli tanítványai hűtlenségét: az egyik elárulja, a másik megtagadja.
Az utolsó vacsorán Jézus mélyen megrendült lelkében, és újból kijelentette:
,,Bizony, bizony, mondom nektek, egy közületek elárul engem." Erre a tanítványok tanácstalanul egymásra néztek, mert nem tudták kiről mondta ezt.
A tanítványok közül az egyik, akit Jézus szeretett, a vacsora alatt Jézus mellett ült. Simon Péter intett neki: ,,Kérdezd meg, kiről beszél?" Ő Jézushoz fordult, és megkérdezte: ,,Uram, ki az?" Jézus így felelt: ,,Az, akinek a bemártott falatot adom." Ezzel bemártotta a falatot (a tálba) és karióti Júdásnak, Simon fiának nyújtotta. A falat után mindjárt belé szállt a sátán. Jézus ennyit mondott neki: ,,Amit tenni akarsz, tedd meg mielőbb!"
Az asztalnál ülők közül senki sem értette, miért mondta ezt neki Jézus. Egyesek azt hitték, hogy - mivel Júdásnál volt a pénz - Jézus megbízta: ,,Vedd meg, amire szükségünk lesz az ünnepen!" Mások pedig (azt gondolták), hogy adjon valamit a szegényeknek. Miután Júdás átvette a falatot, azonnal kiment. Éjszaka volt.
Júdás távozása után Jézus ezeket mondta: ,,Most dicsőült meg az Emberfia, és az Isten is megdicsőült benne. Ha pedig az Isten megdicsőült benne, az Isten is meg fogja öt dicsőíteni önmagában, sőt hamarosan megdicsőíti. Gyermekeim, már csak rövid ideig vagyok veletek. Keresni fogtok engem, de amint a zsidóknak megmondottam, most nektek is megmondom: ahová én megyek, oda ti nem jöhettek."
Erre Simon Péter megkérdezte: ,,Uram, hová mégy?" Jézus így válaszolt: ,,Ahová én megyek, oda most nem jöhetsz velem, de később követni fogsz." Péter azonban erősködött: ,,Uram, miért ne követhetnélek most? Az életemet is odaadom érted," Jézus ezt felelte neki: ,,Életedet adod értem? Bizony bizony, mondom neked, mire a kakas megszólal, háromszor tagadsz meg engem."
Ezek az evangélium igéi. Jn 13,21-33.36-38

Imádság
Ó Krisztus Jézus, hiszem, hogy igaz Isten és igaz ember vagy. Te vagy az isteni út, mely végtelen biztonsággal hidalja át azt a szakadékot, amely elválaszt engem az Istenségtől. Hiszem, hogy szent emberséged tökéletes és oly hatalmas, hogy engem nyomorúságaim, hiányaim és gyarlóságaim ellenére el tud vezetni oda, ahol te magad vagy: az Atya keblére. Add, hogy hallgassak szavadra, kövessem példádat, és soha el ne szakadjak tőled.

Elmélkedés
Júdás árulásának megjövendölését János evangélista azzal vezeti be, hogy Jézus ,,mélyen megrendült lelkében." E kifejezés ismerős számunkra, hiszen Lázár feltámasztásának történetében már találkoztunk vele. Amikor Mária és Márta házába megérkezve Jézus értesül arról, hogy barátja, Lázár már négy napja halott, akkor ,,lelke mélyéig megrendült" (Jn 11,33), majd a sírhoz indult, hogy életre keltse, visszahívja a halálból őt. A szenvedéstörténetben egy másik helyen is ugyanez a kifejezés írja le Jézus lelkiállapotát. A jeruzsálemi bevonulás után, utolsó beszédében, amikor már érzi, hogy küldetése szenvedéssel és halállal fog beteljesedni, így szól: ,,Megrendült a lelkem. Mit is mondjak: Atyám, szabadíts meg ettől az órától? De hiszen éppen ezért az óráért jöttem. Atyám, dicsőítsd meg nevedet!" (Jn 12,27-28).
Mi is megrendült lélekkel hallgatjuk szavait, amikor arról beszél, hogy valaki el fogja őt árulni. Mégpedig a hozzá legközelebb állók közül, apostolai közül kerül ki az a személy, aki anyagi haszonlesésből elárulja a főpapoknak Jézus tartózkodási helyét és éjszaka elvezeti majd hozzá a katonákat, hogy ne a nyilvánosság előtt, hanem titokban foghassák el. És megrendült lélekkel hallgatjuk, hogy az Úr megjövendöli Péter tagadását is. Júdás és Péter cselekedete és jelleme között nagy a különbség. Júdásból hiányzik, Pétert könnyekre fakasztja a bűnbánat.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Pálma ágas körmenet Rómában - Ferenc pápával
  2019-04-16 19:38:20, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Virágvasárnap  
Énekek és gondolatok Húsvét. ellenőrzésre - Szombathely
  2019-04-16 19:34:47, kedd
 
  Énekek, gondolatokat elmondja: Dr. Székely János megyés püspök
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Első kedd. Élő közvetítés - Csíksomlyó
  2019-04-16 19:31:07, kedd
 
  A Páduai Szent Antal nagy kilenced április 16-án, nagykedden kezdődik
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 450 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 445
  • e Hét: 2215
  • e Hónap: 14891
  • e Év: 248638
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.