2019-04-19 18:50:41, péntek
|
|
|
Kapros túrós
Hozzávalók
25 dkg liszt,
3 dkg cukor,
1 tojás,
5 dkg zsír vagy kb, 2 dl tej,
só,
2 dkg élesztő
Töltelék
40 dkg túró,
3 kanál cukor,
2 tojássárga,
1 kanál dara,
1 kanál apróra vágott zöld kapor
Elkészítése
Az élesztőt kevés tejben feloldjuk és a többi anyagból a Kelt pite
módon, nem túl kemény tésztát verünk. Langyos helyen a
kétszeresére megkelesztjük, ujjnyi vastag tésztát nyújtunk és
zsírral bekent tepsibe helyezzük.
Amíg a tészta a sütőlemezen kel, elkészítjük a tölteléket.
A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, egy
kanál darával, a tojások habjával, és hozzákeverjük a kaprot.
A tölteléket a tészta tetejére tesszük és lassan sütjük.
Mielőtt kivesszük a sütőből, megkenjük a következő keverékkel:
Egy kanál jó tejföl, egy kanál cukor, egy tojássárga. Utána még
2-3 percre a sütőbe tesszük, amitől a teteje szép barnára sül.
Készíthetjük a tölteléket cukor nélkül, csak sózva.
Ötperces túrós
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 1 nagy dobozos tejföl (330 g)
- 10 dkg puha vaj
- 6 tojás
- háromnegyed bögre liszt
- bő fél bögre cukor
- 1 csomag sütőpor (12 g)
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A hozzávalókat csomómentesre leverjük, és már zutty,
mehet is egy kisebb, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a
sütőbe.
3. Ezután tűpróbáig sütjük, kiemeljük papírostól a tepsiből,
és öt perc múlva porcukorral jól meghintjük, és már szeleteljük is.
Túrós csoda
Hozzávalók:
500 g tehéntúró,
450 g tejföl,
100 g szoba hőmérsékletű vaj,
8 db tojás,
7 kanál liszt,
7 kanál cukor,
1 tasak sütőpor,
1 citrom reszelt héja.
aki szereti az tehet a tésztába mazsolát, gyümölcsöt, diót.
vaj a tepsi kikenéséhez.
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A hozzávalókat olyan sorrendbe tegyük
egy tálba és keverjük jól össze, ahogyan a hozzávalóknál felsoroltuk őket.
A kapott masszát egy magas falú, vajjal kikent tepsibe tesszük, majd
megrázzuk a tepsit, hogy a massza egyenletes legyen és a levegő is
távozzon belőle. Betesszük az előmelegített sütőbe és sütjük 25 - 30
percet. A sütemény sütés közben növekedni fog, de amikor kivesszük a
sütőből kissé összeesik. Fogyaszthatjuk melegen és hidegen is.
|
|
|
0 komment
, kategória: Sütemények |
|
|
|