Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A test megtisztítója: kakukkfű
  2019-04-20 19:35:04, szombat
 
 



Ez a gyógynövény sokféle ételhez illeszkedik, melyeknek nagyon finom aromát kölcsönöz. A kakukkfű tele van egészséget elősegítő vegyületekkel, vitaminokkal, antioxidánsokkal és egyéb tápanyagokkal. A kakukkfüvet leginkább a mediterrán területeken termesztik nagy mennyiségben kulináris és terápiás felhasználási célból. A gyógynövény nagy hasznunkra lehet sütés és főzés során, azonban az egészségünket is szolgálhatja, hiszen kisöpri a méreganyagokat a szervezetből és sok betegség megelőzésében és gyógyításában is a segítségünkre lehet.

A kakukkfűnek rendkívül sok egészségügyi előnye létezik, és ez a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhető. A kakukkfű kiváló rost-, kalcium-, vas-, mangán-, A-, B6- és C-vitamin-forrás. A növényben olyan fenolvegyületek is megtalálhatók, mint a timol, a karvakrol és az eugenol. Ezek a fenolos vegyületek ellenállnak a káros mikroorganizmusoknak, nagy erőkkel veszik fel a harcot a gombás fertőzésekkel szemben.

A légzőszervi egészség fontos, különösen akkor, ha az immunrendszer nem működik megfelelően. A kakukkfű azonban megnyugtatja a légutakat és elősegíti a tüdő egészségét.

A megfelelő vérnyomás- és a koleszterinszint mind szerepet játszanak a szív egészségében. A kakukkfű olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek jó hatással vannak a koleszterinre és a vérnyomásra is.

A kakukkfű segíthet a mentális egészség megőrzésében is, ugyanis befolyásolja a neurotranszmittereket és fokozhatja a hangulatot. A kakukkfű rendszeres fogyasztása mindemellett elősegíti a dopamin és a szerotonin termelését.

A legújabb vizsgálatok megerősítik, hogy ez a gyógynövény képes megtámogatni a bőr egészségét is. Egy másik tanulmány arról számolt be, hogy a kakukkfű hozzájárulhat a ráncok megjelenésének a csökkenéséhez is.

A kakukkfűben rengeteg antioxidáns vegyület is fellelhető. Ilyen például az apigenin, a luteolin, a szaponinok és a csersav. Ezek az antioxidáns vegyületek segítenek a káros szabad gyökök semlegesítésében, mielőtt azok károsodást és oxidatív stresszt okozhatnának.

A kakukkfüvet depresszió leküzdésére is bátran alkalmazhatjuk, sőt még a szezonális megbetegedések esetén is hasznát vehetjük, hiszen csillapítja a köhögést és a torokfájást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Párlófű a rossz szellemek ellen is :-)
  2019-04-20 19:31:17, szombat
 
 



A közönséges párlófű (Agrimonia eupatoria) már a középkorban is ismeretes gyógynövény volt. Sebeket gyógyítottak a segítségével és különféle lenyelt mérgeket próbáltak közömbösíteni vele. Úgy vélték, hogy a gyógynövénynek varázsereje is van, legfőképpen a gonosz szellemek ellen éreztek védelmet általa. A gyógynövény nem csupán Európában közismert, hanem igen nagy népszerűségnek örvend Ázsiában és Amerikában is. A gyógynövény a rózsafélék családjába tartozik. Népies elnevezései: patikapárlófű, apróbojtorján, koldustetű, körömfű, királyné asszony káposztája, hattyúfű, Szent Pál füve. A növénynek kesernyés íze és fura, nem túl kellemes illata van.

A közönséges párlófű legfőbb hatóanyagai, a cserzőanyagok a gyógynövény hajtásaiban találhatók, éppen ezért gyógyászati célokra is a növénynek ezt a részét lehet felhasználni. Egyéb hatóanyagai a keserűanyagok, a flavonoidok, a kovasav, a nyálka és az illóolaj.

Mivel a gyógynövény antibakteriális hatással rendelkezik, ezért lehet alkalmazni például hasmenésre. A régebbi korokban azonban öblögettek is vele, így kezelték a szájüreg és a torok különféle betegségeit és gyulladásait. Az öblögetéses módszer azonban nem csupán a száj nyálkahártyájának gyulladásait képes megszüntetni, hanem a különféle bőrgyulladásokkal szemben is hatékonyan képes felvenni a harcot.

A közönséges párlófűnek gyulladásgátló, vizelethajtó és antibiotikus hatása is van. Belsőleg lehet alkalmazni önmagában vagy más gyógynövénnyel vegyítve hasmenés enyhítésére és megszüntetésére, de hatékonyan képes kezelni az epehólyag- vagy a vastagbélgyulladást is. Külsőleg az öblögetésen kívül készíthetünk a gyógynövényből borogatást és ülőfürdőt például, ha aranyérrel küszködünk, vagy nehezen gyógyuló sebeink vannak.

A közönséges párlófüvet nem lehetséges nagyobb adagban és hosszabb ideig fogyasztani, ugyanis rendkívül módon képes a bőrt és a nyálkahártyát irritálni, éppen ezért csak óvatosan és nagy körültekintéssel lehet alkalmazni. Hasmenésre kiváló ez a gyógynövény, de ha valaki túlzásba viszi a fogyasztását, akkor székrekedéssel kell számolnia, amely megint csak egy komoly probléma.

Ha valaki valamilyen gyógyszert szed, feltétlenül beszélje meg kezelőorvosával a gyógynövény alkalmazását, mivel a közönséges párlófű megakadályozhatja egyes gyógyszer felszívódását, de még az ásványi anyagok megfelelő hasznosulását is meggátolhatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Májméregtelenítésről jó tudni
  2019-04-20 19:27:06, szombat
 
  Májméregtelenítés a krónikus betegségek elkerülésére :

A rossz májfunkció szerepet játszhat a krónikus betegségek kialakulásában. Ilyen krónikus betegség az autoimmun betegség. Szerencsére a holisztikus megközelítés hatékonyan kezelheti a májat érintő krónikus állapotokat a májméregtelenítés elősegítésére tervezett táplálkozási protokollokkal és kiegészítőkkel.

A feldolgozott és a génmódosított élelmiszerek, a transzzsírsavak, a tartósítószerek, a mesterséges édesítőszerek, a színezékek, a gyógyszerek és a környezeti toxinok, például a szintetikus peszticidek, a hormonok és a nehézfémek óriási terhet rónak a szervezetre, különösen a májra.

A hormonok, a gyógyszerek és a környezeti toxinik lebontása mellett a máj segít a természetben előforduló hulladéktermékek, valamint a régi és elhasználódott vörösvérsejtek elpusztításában. Méregtelenítő feladatai mellett a máj olyan epét termel, amely szükséges a zsírok lebontásához, az alapvető fehérjék és a koleszterin termeléséhez, valamint az alapvető vitaminok tárolásához.

Azonban a méreg által túltermelt máj nem tudja elvégezni ezeket az alapvető funkciókat. A csökkent májfunkciót a tünetek széles köre jelzi, beleértve a sötét vizeletet, a bőr vagy a szem sárgulását (sárgaság), a viszkető bőrt, a fáradtságot és a túlzott izzadást. Az emésztési problémák, például a gyomorégés, az émelygés, a székrekedés, a puffadás szintén a májprobléma jelei lehetnek, de akár még a szorongás, a depresszió és a magas vérnyomás is.

Szerencsére a természetes és a gyógynövényes kiegészítők széles választéka elősegíti a máj egészségét és felgyorsítja a méregtelenítő folyamatokat.

A búzakorpa, a cékla, a spenót és az ősi gabonafélék - mint például a quinoa és a bulgur - olyan aminosavat tartalmaznak, amely segíti a zsírok lebontását és eltávolítását a májból. Azt is kimutatták, hogy védelmet nyújtanak a peszticidekben (beleértve az etanolt és a szén-tetrakloridot) található toxinok és vegyi anyagok ellen.

A máriatövis hatásos a nehézfémek és gyógyszerek méregtelenítésében. A gyógynövény egyik jelentős hatóanyaga a szilimarin nevű vegyület.

A pitypang pozitívan hat a májra, mivel vizelethajtó tulajdonsággal rendelkezik, így lehetővé teszi a toxinok gyorsabb és hatékonyabb kiürülését.

Végül essen szó az N-acetil-ciszteinről, amely fel tudja tölteni a glutation, azaz a szervezet mesterséges antioxidánsának és méregtelenítőjének a szintjét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Szívkoszorúér-betegség megelőzése gyulladáscsökkentéssel
  2019-04-20 17:50:20, szombat
 
  A szívkoszorúér-betegség olyan állapot, amelyet a szív felé haladó artériák falán kialakuló plakk okoz. A legtöbb kardiovaszkuláris betegség összefüggést mutat a megnövekedett gyulladásos szintekkel, éppen ezért a gyulladás csökkentésével - mint a legtöbb betegség gyökerével - a testét akár gyógyult állapotba is hozhatja.

Az étrend módosítása, a stressz szintjének csökkentése és a rendszeres edzés minden módja természetes módon szabályozhatja a gyulladást, és ezért is nagyon előnyös a szívkoszorúér- megbetegedés megelőzésére és kiegészítő kezelésére.

A szívkoszorúér-betegség kezdeti stádiumában a tünetek annyira elhanyagolhatók, hogy az emberek többsége nem is foglalkozik ezekkel. Később megjelenhet a mellkasi nyomásérzés, de olyan érzés is kialakulhat, mintha valami szorítaná az illető szívét. Ez az úgynevezett angina, valószínűleg a leggyakoribb, blokkolt artériás tünet. Megjelenhetnek még a mellkasi kényelmetlenség különböző formái: nehézlégzés, szorítás és nyomó érzés a mellkasban, a szív környékén, de az égő érzés és zsibbadás is a jellemző tünetek közé tartozik.

Az egészséges életmód azért is nagyon hasznos, beleértve a rendszeres testmozgást, az egészséges táplálkozást - sok zöldség, gyümölcs, gabonafélék, egészséges fehérjék stb. - és a dohányzás abbahagyását, mert még akkor is jelentősen lecsökkenhet a betegség kialakulásának az esélye, ha valaki genetikailag hajlamos ennek a betegségnek a megjelenésére.

Sok éven át úgy gondolták a hozzáértők, hogy a koleszterinben gazdag élelmiszerek és a telített zsírok fokozzák a szívbetegség kialakulásának a kockázatát. A ,,koleszterin-hipotézis" arra a feltevésre támaszkodik, hogy a telített zsírok emelik a koleszterinszintet, ami az artériák eltömődését okozhatja. Mára azonban számos kutató bebizonyította, hogy ez nem feltétlenül igaz, s bár ez az elmélet széles körben elfogadott, igazából soha nem bizonyított. A koleszterin valójában az egészséges sejtek és organizmusok alapvető összetevője, és mindannyiunknak be kell vinnünk a szervezetünkbe egy bizonyos mennyiséget, hogy egészségesek maradjunk.

A betegség elkerülése érdekében érdemes a gyulladást keltő ételeket mellőzni. Az egészséges ételeken alapuló étrend csökkenti a gyulladást, a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet. Kiváló gyulladást csökkentő táplálékok: mindenféle zöldség, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, kurkuma, nyers fokhagyma, gyömbér, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, diófélék, magvak, extraszűz olívaolaj.

Különféle kiegészítők is léteznek a gyulladás csökkentésére és a szívbetegség megelőzésére. Naponta egy evőkanálnyi tőkehalolaj, kurkuma, koenzim-Q10, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, szelén, karotinoidok
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Galagonya - szív barátja
  2019-04-20 17:46:38, szombat
 
 



A galagonya kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, jótékonyan hat a szív működésére - ezt először egy svájci orvos állapította meg. Már a 17. században előszeretettel alkalmazták szívbetegségek kezelésére is.

Egy kutatás során bebizonyosodott, hogy a galagonya jótékonyan hat a vérnyomásra. Cukorbetegeket vontak be egy kutatásba. A vizsgálati alanyokat két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjainak minden nap galagonyakivonatot adtak, míg a másik csoport tagjai csak placebót kaptak. A vizsgálatot végzők megállapították, hogy a galagonyakivonatot szedő embereknél minden esetben csökkent a diasztolés vérnyomás a kontrollcsoport tagjaihoz képest, akik nem kaptak galagonyakiegészítést.

Az állatkísérletek szerint a galagonyakiegészítés hasznos lehet mint természetes gyógymód, mégpedig a rossz, vagyis az LDL-koleszterinszint csökkentésére. Más vizsgálatok szerint ez a gyógynövény a koleszterinszintet is csökkenti, illetve jelentősen hozzájárul a testsúlycsökkenéshez is.

Amikor a szív véráramlása csökken, akkor mellkasi fájdalom következik be, amelyet anginának is neveznek. Az angina a szívkoszorúér-betegség egyik kiemelkedő tünete. A kutatások azt mutatják, hogy a galagonya hatékony gyógymód lehet az angina megelőzésére és kezelésére.

A galagonya bioflavonoidokat tartalmaz, amelyek segítik a perifériás és a koszorúerek tágulását, ez pedig jelentősen javíthatja a vér áramlását a szívben.

A menopauza számos tünetet idéz elő, beleértve a hőhullámokat, a súlygyarapodást, a hüvelyszárazságot, a hangulatingadozást és a hormonok megváltozásával kapcsolatos egyéb tüneteket. A galagonya segít megerősíteni az ereket, amely növeli a véráramlást és ezáltal jó hatással van a keringésre.

A köszvény egy nagyon fájdalmas formája az ízületi gyulladásnak. A galagonya ebben az esetben is segíthet, mivel csökkenti a húgysavszintet és a gyulladást, ezzel megakadályozva ennek a betegségnek a kialakulását.

A galagonya egy antioxidánsokban rendkívül gazdag gyógynövény. Mivel ezek az antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, így különféle bőrbetegségek esetén is nagyon hasznosak lehetnek. Milyen bőrbetegséget gyógyít? Ilyen például az ekcéma vagy a pikkelysömör. A galagonya csökkenti a pirosságot, a fájdalmat és viszketés esetén is nagyon nagy hasznát vehetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Prosztata gyulladás megelőzése táplálékkal
  2019-04-20 17:43:40, szombat
 
 



A férfiaknak mintegy kilencven százaléka tapasztal valamilyen prosztataproblémát 70 éves korában, illetve a fölött. Az egyik ilyen probléma a prosztatagyulladás.

A prosztatagyulladás gyakori állapot, ezt a prosztatamirigy fertőzése okozza. Becslések szerint a prosztatitisz tünetei a férfiak mintegy 30-35 százalékát érinti. A prosztatagyulladás leginkább fiatalabb korban, míg a prosztatadaganat idősebb korban jellemző. A tünetek súlyossága változó. A tünetek közé tartozik a fájdalmas vizelés, a medence, a hát alsó részének és az ágyéknak a fájdalma, az influenzaszerű tünetek, a szexuális étvágytalanság, a merevedési zavar és a fájdalmas házasélet. Szerencsére vannak természetes és biztonságos módszerek a prosztatagyulladás enyhítésére, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében. Azonban ez a betegség nem játék, feltétlenül orvosi kivizsgálást igényel, ugyanis a folyamatosan fennálló gyulladás nagyban hozzájárul a daganat kialakulásához. A férfiaknak is olyan rendszeresen kellene szűrővizsgálaton megjelenni, ahogyan azt a nők is teszik.

A kvercetin egyfajta flavonoid antioxidáns, amely segít a gyulladás és a nem baktérium okozta prosztatitisz okozta fájdalom csökkentésében. A kutatások azt sugallják, hogy a kvercetin hasznos lehet a hólyagproblémák tüneteinek kezelésére.

A virágpor is nagyon hasznos prosztatagyulladás esetén, hiszen erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, de kiemelkedő az antiandrogén és a fájdalomcsillapító hatása is. A virágport bele lehet keverni joghurtba, zabkásába, turmixba vagy gyümölcslébe. A gyulladáscsökkentés és a prosztatabetegségek megelőzésének érdekében naponta akár három kiskanálnyi virágport is fogyaszthat. Aki allergiás a virágporra, más alternatívát keressen!

A kiegyensúlyozott táplálkozás a prosztatagyulladás megelőzésében is szerepet játszik. Fogyasszon egészséges és természetes táplálékokat, amelyek segítenek a gyulladás csökkentésében és az immunrendszer megerősítésében.

Fogyasszon rendszeresen zöldségeket, különösen zöld leveles és keresztesvirágú zöldségeket. Egyen minél több bogyós gyümölcsöt. Részesítse előnyben a magas rosttartalmú ételeket, mint a hüvelyesek, a diófélék, a magvak.

Egyen rendszeresen omega-3 zsírsavat tartalmazó halat, például vadon fogott lazacot, vagy diót, lenmagot, szezámmagot, chiamagot. Az egészséges zsírok is hasznosak lehetnek, például az avokádóolaj, vagy az olívaolaj. Hasznos lehet a cinkben gazdag tökmag, a gomba, a kesudió és a probiotikus ételek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Bőrápolás 50 felett
  2019-04-20 17:39:09, szombat
 
  A bölcsesség és az önbizalom nőhet, ahogy idősödünk, azonban ez nem feltétlenül érvényes a hormonszintre. A menopauza során az ösztrogén alacsonyabb szintje nagy hatással van a bőrre. A kevés ösztrogén a bőrt szárazzá, érzékennyé, foltossá és ráncossá teszi. Azonban mi magunk is sok mindent tehetünk bőrünk idő előtti öregedése ellen.

A menopauza számos változást okoz a bőrben. A testünk már nem termel annyi kollagént, mint korábban. Több zsírt is veszít a bőr ebben az időszakban és a bőr rugalmassága is jelentősen lecsökken. Ezek a változások különösen az arcon és a nyakon szembetűnőek. Megjelennek a szarkalábak is a szem körül és az orr, illetve a száj közötti részen vastag vonalak is kialakulnak.

A bőrtisztítás minden korosztálynál fontos, de idősebb korban ez különös figyelmet igényel. Ahogy öregszik a bőrünk, egyre szárazabb és érzékenyebb lesz, a kitágult pórusok szennyeződésekkel lesznek telítettek. Mindenképpen olyan arctisztítót válasszon, amely megfelel a bőrtípusának. Reggel és este is tisztítsa meg a bőrét, mielőtt bármilyen arckrémet használ. Mindenképpen olyan arckrémet használjon, amely kellőképpen hidratál, hiszen idősebb korban a bőr veszít nedvességtartalmából.

Az archidratáló krémet mindig közvetlenül zuhanyozás után használja, mert a hatóanyagok ekkor jutnak el a bőr felszíne alá és ekkor a leghatékonyabbak.

Idősebb korban is védeni kell a bőrt a káros napsugárzástól, pontosabban a káros UV-sugárzástól. Bőrünk idősebb korban sokkal érzékenyebb, és olyan bőrproblémák is előjöhetnek, ami fiatalabb korunkban nem volt jellemző ránk. És ezeket a bőrproblémákat akár a napsugárzás is előidézheti. Sokan lesznek fényérzékenyek, vagy lesz az arcuk májfoltos, de a rosacea is gyakori ebben a korban.

Az arcon, a kezeken és a nyakon megjelenő ,,életkori foltok" is megjelenhetnek a menopauza körül. Ezeket a foltokat lehet fehéríteni hámlasztó termékekkel. Természetes bőrfehérítők is léteznek, nem kell káros anyagokkal teli krémeket használni.

A kezünkön is meglátszik a kor. Használjon vitaminokban gazdag krémet, amely nemcsak ápolja, hanem puhítja is a kezeket és védelmet jelenthet, hiszen idősebb korban elvékonyodik a bőr és sokkal sérülékenyebb. Mosogatásánál, kerti munkánál mindig viseljen kesztyűt.

Az antioxidánsokban gazdag táplálékok segítenek a bőr megerősödésében és még a kollagéntermelést is elősegíthetik.

A stressz szárazzá és érzékennyé teheti a bőrt, és olyan bőrbetegséget generálhat, mint a pikkelysömör. A testmozgás enyhíti a stresszt, fokozza a keringést, ami a bőrt is sokkal szebbé varázsolja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Természetes zsírégetők
  2019-04-20 17:37:13, szombat
 
 



Sokan szeretnének lefogyni. Azonban nem mindenki foglalkozik azzal, hogy ez a fogyás egészséges-e vagy sem, és mindenféle pirulát bekapkodnak, pedig ezek a fogyókúrás csodaszerek gyakran okoznak kellemetlen mellékhatásokat és kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel.

A zsírégető kiegészítők mellékhatása lehet a fejfájás, a hányinger, a szorongás, az emésztési problémák és az alvászavar. A legtöbb mellékhatást az okozza, ha valaki ezek mellett túl sok kávét fogyaszt, vagy más gyógyszerekkel kerülnek ezek a pirulák kölcsönhatásba, illetve ezeknek a szereknek az összetevői is okozhatnak nem kívánt mellékhatásokat.

Bár a testsúlycsökkentő kiegészítők potenciálisan megnövelhetik az energiát és a hangulatot, valószínűleg önmagában nem lesz elegendő a sikeres és tartós fogyáshoz, legalábbis életmódbeli változások nélkül biztosan nem.

Nagyon fontos, hogy aki fogyni szeretne, módosítson az étrendjén, kezdjen el mozogni és elsősorban a természetes testsúlycsökkentők irányába forduljon. Ilyen lehet a grépfrút, amelynek hatóanyagai felturbózzák az anyagcserét, csökkentik az étvágyat és hihetetlenül sok energiát képesek szolgáltatni. A gyümölcsben megtalálható enzimek segítenek a cukor lebontásában és megszüntetik az édességek utáni sóvárgást.

A biztonságos mennyiségű koffein fogyasztása elősegítheti az energia szintjének emelését, csökkenti a gyulladást és javítja az anyagcserét. Naponta 1-2 csésze zöld tea elősegítheti az energia szintjének emelését, javíthatja a fizikai teljesítményt, a fókuszt és a motivációt, illetve edzést követően felpörgeti az anyagcserét.

A matcha tea katekint, azaz egy magas antioxidánst tartalmaz, amely csökkenti a testtömeget, felgyorsítja a gyógyulást az edzés után és csökkenti a szabad gyökök okozta károsodást.

A króm segít növelni az izomtömeget, csökkenti az éhséget és elősegíti a hatékony zsírégetést.

A cseresznye is szintén gazdag antioxidáns vegyületekben, amelyek védelmet jelentenek a sejtek számára. A kutatások azt mutatják, hogy ez a gyümölcs segíthet a felesleges testzsír eltávolításában és a melatonin növelésében, amely egészséges alvásciklust képes biztosítani, ez pedig kulcsfontosságú az egészséges pajzsmirigy működésében.

A kókuszolaj a közepes lánchosszúságú zsírsavaknak köszönhetően segíthet a zsírégetésben, emellett biztosítani tudja az egészséges anyagcserét és a pajzsmirigy egészségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Spárga és jótékony hatásai
  2019-04-20 17:33:57, szombat
 
 



A spárga meglehetősen gazdag tápanyagokban. Van benne folsav, kálium, B6-vitamin, A-vitamin, C-vitamin és tiamin. A spárga csökkenteni tudja a sejtkárosító szabad gyökök hatását, antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt és nagyon alacsony a kalóriatartalma.

A spárgában van K-vitamin is, ami egy véralvadásgátló vitamin. Számos tanulmány kimutatta, hogy a K-vitamin javíthatja a csontok egészségét is. A K-vitamin nemcsak növeli a csontok ásványi sűrűségét az oszteoporózisban szenvedő emberekben, de csökkenteni tudja a törések kockázatait is.

A K-vitamin kulcsszerepet játszik a szív egészségében is, hiszen megakadályozza az artériák megkeményedését és segít az artériákból eltávolítani a kalciumot, ami szívbetegség kialakulásához vezethet.

A gyulladásgátló és antioxidáns tápanyagok segítenek csökkenteni a gyakori krónikus egészségügyi problémákat, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget. Antioxidáns hatása révén lassítja az öregedési folyamatokat és még a bőr számára is védelmet jelenhet.

A spárga olyan tápanyagot is tartalmaz, mint az inulin, amely nem bomlik le az emésztőrendszerben. Ehelyett elhagyva a vastagbelet a jó és egészséges bélbaktériumok táplálékforrásává válik. A jó baktériumok felelősek a jobb tápanyagfelszívódásáért, az alacsonyabb allergiás kockázatért és a vastagbélrák kialakulásának kisebb kockázatáért.

Mivel a spárga rostokkal van tele, így az emésztést is megtámogatja. A rostok rendszeres fogyasztása lecsökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A spárga étkezési rostja a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkenti. A rostok szerves savakat is felszabadítanak a szervezetben, amelyek megtisztítják az emésztőrendszert, segítenek a máj működésében, segítenek testünket megszabadítani a méreganyagoktól, a kórokozóktól, a koleszterintől és a felesleges cukroktól.

A spárgában sok B1-vitamin, vagyis tiamin van, amely nemcsak a sejtműködést segíti elő, de az energiatermelést is megtámogatja. A tiamin kifejezetten segít a szervezetnek a szénhidrátokat energiává alakítani, amely fontos a koncentrációhoz, az erőnléthez és az anyagcseréhez.

A B-vitaminok ezen kívül kulcsszerepet játszanak a cukrok és keményítők metabolizmusában, ezért fontos szerepet töltenek be a vércukorszint kezelésében. A B-vitaminoknak a homociszteinszint szabályozásában is szerepük van. Ez egy olyan aminosav, amelynek magas szintje szívbetegséghez vezethet. A B-vitamint energiavitaminnak is nevezik, hiszen energiát szolgáltat a szervezetünk számára, mindemellett segít leküzdeni a fáradtságot és a kimerültséget. Javítja az energiaszintet a pajzsmirigyfunkció és a celluláris meditáció támogatásával.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Áfonya gyógyhatásairól
  2019-04-20 17:30:29, szombat
 
 



A fekete áfonya tartalmazza talán a legtöbb antioxidánst a világon. Amellett, hogy nagyon finom, az egészségre is kedvező hatást gyakorol. Ez az aprócska gyümölcs nem csupán a korai bőröregedés ellen védhet meg bennünket, de védelmet élvezhetünk általa a rákos megbetegedésekkel szemben is.

A fekete áfonya nagy rák elleni harcos. Ez a benne található antioxidánsoknak köszönhető. A fekete áfonya polifenolokat tartalmaz, az antioxidánsok csoportjába tartozó vegyületeket, amelyek rákellenes képességükről ismeretesek. A polifenolokhoz tartozó antociánok - ezek adják a gyümölcs színét is - nagy erőkkel harcolnak a rák kialakulása ellen.

Általánosságan elmondható, hogy az áfonya elősegíti a rákos megbetegedések előfordulásának megelőzését. A daganat kialakulásának oka minden embernél különböző és eléggé összetett, azonban az mindenkire igaz lehet, hogy a DNS és a sejtmutáció bárkinél közrejátszhat a betegség kialakulásában. Azonban az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása segíthet elnyomni ezeket a mutációkat.

Vizsgálatok igazolják, hogy a rendszeres áfonyafogyasztás nagymértékben csökkenteni tudja a mell-, a szájüreg-, a vastagbél- és a prosztatarák kialakulásának a kockázatát.

A fekete áfonya K-vitaminban is rendkívül gazdag, amely vitamin a fent említett rákbetegségek, illetve a májrák kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik.

A fekete áfonya olyan tápanyagokkal van teli, amelyek a mentális egészséget is biztosítani tudják. A motoros készségre és a rövid távú memória megőrzésére fókuszáló vizsgálatok kimutatták, hogy a fekete áfonya nagy potenciállal rendelkezik az agyi teljesítményének növelésében, így az agy táplálékának is szokták nevezni ezt az apró gyümölcsöt.

Úgy tűnik, hogy a fekete áfonya és a belőle készült kivonatok segítenek megvédeni az agy sejtjeit a degenerációtól. Ez ismét a vérben megnövekedett polifenolkoncentrációnak tulajdonítható.

Az antioxidánsoknak köszönhetően a fekete áfonya megóvja a szervezetet az oxidatív stressztől és a krónikus gyulladástól. Mindkettő számos komoly betegséget okozhat.

A gyulladás a legtöbb betegség gyökere. A nyugati étrend különösen hajlamos a krónikus, betegséget okozó gyulladás ösztönzésére. A fekete áfonya természetesen csökkenti ezt a gyulladást.

Az áfonya antibakteriális hatást is mutat, amely hatás szintén védelmet biztosít bizonyos betegségekkel szemben. Csökkenti az orális fertőzések kialakulását, így ez a gyümölcs potenciálisan erős hatóanyagot jelenthet a fertőzések leküzdésére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1149
  • e Hét: 9931
  • e Hónap: 41417
  • e Év: 246118
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.