Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Húsvéti gondolatok
  2019-04-20 23:11:22, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Alázat
  2019-04-20 23:06:13, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Kifizetve
  2019-04-20 23:01:41, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Pieta
  2019-04-20 22:59:05, szombat
 
  Szabó Katalin Anita - Pieta

Tart még a karom fiam
sebeid lüktetnek szívemen,
ha kérdezné Isten, akarnám-e gyötörni,
kínban ölni lelkemet látni téged így:
azt felelném: akarom! Tart még,
tested nem teher, kezem közt lüktet
minden álmod, én hoztalak e létre,
és én is viszlek el.
Csak nézem hunyt szemed,
csókom sem ébreszt, de látom:
győztes vagy a létben,
győztes a halálon, csak én hajlok föléd
zokogva, könyörülsz-e rajtam: vesztes anyádon.
Még tartalak fiam, nem enged kezem,
csodát kapott a világ, de mi maradt nekem?
Hajlott hátam sújtaná bár korbács,
testeden ne húzna éket ütése,
gyűlölne, s szeretne inkább engem a sors,
neked még élned, élned kéne!
Fájdalmad tűrném, viselném,
adná az ég, mennyire szeretném!
Anyádnak lennem..! Mily gyötrelmes csoda
még egyszer tenném, ha megtehetném!
Még tartalak, még ölellek gyermekem,
fond magad köré karjaim! Bújj keblemre még,
hadd nyújtsak vigaszt, hadd csókoljam sebed,
adott az ég nekem egy gyermeket, s a világnak
egy embert, egy igazt.
Viszed bűnöm drága kincsem,
te feloldottad a világot bűneiért,
de én vagyok ki látva, szeretve, féltve,
s siratva téged mindért vezekeltem.

Forrás:Poet.hu

Pieta: Michelangelo Buonarroti(Szent Péter-bazilika)
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Ő is csak egy anya...
  2019-04-20 22:56:45, szombat
 
  Jószay Magdolna: Ő is csak egy anya...


Szent Anna, könyörögj Máriáért!
Te, mint az ő anyja, tudod,
mint szenvedhet egy anya
az utolsó úton fia haláláért,
kinek vállán a kereszt, de az anyáén
is ott van sokszorosan,
legyen az bármily láthatatlan.
Fiát szülte szeplőtelen,
s most roskadozva, tehetetlen
kíséri annak predesztinált sorsát,
égő szemekkel, összetört lélekkel
magában víva a csatát.
Könyörgi istenét, és egyben -
nem tehet róla,
ő is csak egy anya,
Isten akarata ide vagy oda,
ha nem is tud róla,
de mélyen, magában -
üvöltve jajgatja Golgotát.

Forrás:Poet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Keresztre feszítés, sírba helyezés
  2019-04-20 22:53:44, szombat
 
 
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Húsvét előtti gondolatok
  2019-04-20 22:48:22, szombat
 
  Húsvét előtti gondolatok


Elmémben sokszor a Nagypéntek eseményeit forgatom,
s felkiált bennem a gondolat:
"Hogy tehették ezt Veled, Uram!?"
Megkorbácsoltak, megköpdöstek,
keresztre feszítettek,
Téged, a bűntelent.
De rögtön magamba nézek, s látom
én sem vagyok különb náluk.
Bűnbánó lélekkel jövök Hozzád, Úr Jézus,
mert szavaimmal, tetteimmel
hányszor én is megfeszítelek.
Sokszor gyors vagyok a szólásra,
mikor hallgatnom kellene,
s hallgatok, ha beszélhetnék Rólad.
Az érzéseim és vágyaim csapdája les reám,
máskor fogságba ejt egy gondolat.
De ha Terólad elmélkedem, Uram,
a szívem újra felvidul,
mert tudom, hogy Nagypéntek után
Húsvét vasárnap következik.
Betölti szívemet a hála,
hogy feltámadtál, Uram,
s általad van bűnbocsánat.
Kérlek, mosd le minden vétkemet,
és segíts, hogy legyek
örökké hálás, hűséges,
szolgáló gyermeked.
(Zsótér Mária)
 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Nagyszombat
  2019-04-20 22:42:28, szombat
 
 
Nagyszombat, Húsvét vigíliája
Hiszek a feltámadásban

Nagyszombat: a sírban nyugvó halott Jézus napja. A csend, a nyugalom, a várakozás napja. A szomorúság, a bánat, a részvét napja. Az értetlenség, a csalódottság, a reményvesztettség napja. Ünneplés és szentmise nélküli nap. Nagyszombat ugyanakkor titokzatos módon reményt rejtő nap is a keresztény ember számára. A feltámadás mindent megváltoztató hajnala előtti nap. Egy nap, amikor a fájdalom és a szenvedés lassan szeretetté kezd átalakulni szívünkben.

A nappali világosság elmúltával és a sötétség beálltával elkezdtük a húsvéti vigília szertartását, amely során a feltámadt Krisztus világosságának fénye egyre jobban növekszik, s hajnalra beragyog mindent. Az újjászületés és az új élet nagy napja ez számunkra! A húsvét, Jézus feltámadásának napja a legnagyobb ünnepünk az év során, amelyet nagy örömmel tartunk meg. Sajnos az ünnepek előtt szinte minden évben történik valami, amivel a feltámadást elutasítók meg akarják ingatni a keresztények feltámadásba vetett hitét.

Bizonyára sokan hallották a nagyböjt közepe táján, hogy egy szenzációra vadászó amerikai televízió-társaság bejelentette, hogy Jeruzsálem közelében egy régészeti ásatás során megtalálták Jézus sírját és a sírban egy kőládikában Jézus csontjait. A fantasztikus felfedezést ismertető film készítői azt állították, hogy felfedezésük alapjaiban ingathatja meg az egész katolikus hitet. Ez utóbbi megállapítás igaz is volna, ha valóban Jézus csontjait találták volna meg, csakhogy ez a sír nem Jézus sírja. A film megalapozatlan és hamis állításait tudósok egész sora cáfolta meg a következő napokban és hetekben, erről azonban már nagyrész hallgattak a magyar újságok és televíziók. Egy szentföldön élő ferences régész azt mondta, hogy nem kell különösebben csodálkozni ezen az új csaláson, hiszen minden évben próbálkoznak hasonlókkal azok, akik tagadják Jézus feltámadását. A felfedezés tehát hamisnak bizonyult. Jézus igazi sírja egészen máshol található, azon a helyen, ahol a IV. század óta áll a Szent Sír templom és ez a sír továbbra is üres. A valódi sír üres, mert hitünk szerint Jézus feltámadt a halálból, és megdicsőült testben tovább él.

Felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon mire volt jó ez a hamis hírverés? Megtéveszteni az embereket mindenképpen. De arra is erdményezte, hogy kétséget és hitetlenséget ébresztett néhány hívőben. Lássuk be, bizony sokan voltak, akik szájtátva hallgatták a hírt és bedőltek a mesének, mert mindent elhisznek, amit a tévében látnak. Eközben a hívő keresztény ember hálát ad Istennek, hogy megkapta a hit csodálatos ajándékát.

De a hitetlenség eme szomorú példája után térjünk is azonnal vissza a feltámadás mostani ünnepléséhez, és figyeljünk azokra a jelekre, amelyek erősítik bennünk a hitet és bevezetnek minket a húsvéti titokba, Jézus szenvedésének, halálának és feltámadásának titkába. Melyek ezek a jelek?

1. A fény jele. Mai szertartásunk a tűzszenteléssel kezdődött, amely során meggyújtottuk a húsvéti gyertyát. Ahogyan a gyertya lángjának fénye betöltötte templomunkat és ahogyan a világosság győzött a sötétség felett, ugyanúgy győzedelmeskedik feltámadása által Krisztus a halál felett. Krisztusnak, az örök világosságnak a fénye és a feltámadásnak a fénye ragyog ránk ezen a húsvéti éjszakán.

2. Isten szavának jele. A fény-szertartást követően Isten üzenetét hallgattuk meg több olvasmányban, a szentleckében és az evangéliumban. Hallottuk a teremtéstörténetet, az Egyiptomból való szabadulást a Vörös-tengeren való átkelés által, majd végül Krisztus feltámadásának elbeszélését Szent Lukács evangéliumából. A felolvasott szövegek az üdvösségtörténetet foglalták össze, amelyekből tanítást kaptunk arról, hogy Isten üdvözítő terve miként valósult meg évszázadokon keresztül az emberiség történetében.

3. A víz jele. A prédikációt követően a vízszentelés (illetve ahol az Egyház ősi hagyománya szerint ekkor szolgáltatják ki a keresztség szentségét, a keresztelés) következik, amely során mindannyian megújítjuk keresztségi fogadalmunkat. A keresztelés mindannyiunk számára egy új élet, az istengyermeki élet kezdetét jelentette. Krisztus feltámadásának ünnepén lelki újjászületésünkre is emlékezünk, ezt jelképezi számunkra a víz.

4. A kenyér és a bor jele. Szentmisénk ezután a szokott módon folytatódik majd a felajánlással, az átváltoztatással és a szentáldozással. Megismételjük tehát és jelenvaló tesszük Krisztus áldozatát, amely a bűntől való megváltást és az örök életet jelenti az ember számára.

5. Tanúságtételünk jele. A mise után a szokásoknak megfelelően megtartjuk a feltámadási körmenetet. Nem magunkat akarjuk megmutatni elsősorban a világnak, hanem a feltámadt Krisztust. Körmenetünk és tanúságtételünk jel a világ számára, amely kifejezi feltámadásba vetett hitünket. Bátran kiállunk a világ elé és hirdetjük, amit minden szentmisén elmondunk: Hittel valljuk az Úr feltámadását, amíg újra el nem jön.

A szertartás különböző részeiben olyan jelek vannak, amelyek Isten üdvözítő szándékára, valamint Krisztus feltámadására, mint lelki újjászületésünk forrására irányítják figyelmünket és arra bátorítanak minket, hogy higgyünk Urunk feltámadásában, amelyben benne van a mi feltámadásunk is az örök életre.

Befejezésül még egy rövid történetet szeretnék elmondani, amelyet Reinhold Stecher, korábbi innsbrucki püspök könyvében olvastam. Még nem volt püspök, csak pap, amikor egy alkalommal egy kis faluban gyerekeknek tanította a nagyhét eseményeit, kezdve a virágvasárnapi jeruzsálemi bevonulástól, a kereszthalálon át egészen a feltámadásig. A gyerekek mindvégig figyelmesen hallgatták a történetet, amelynek a végén a pap megkérdezte tőlük, hogy mi tetszett nekik a legjobban? Egy nyolc éves kisgyerek a következőt válaszolta: ,,Nekem az tetszett a legjobban, hogy az egész olyan szépen fejeződött be a feltámadással". Igen, egy hegyi parasztfiúcska egyszerű válasza néha több igazságot tartalmaz, mint a hittudósok elvont magyarázatai. Mert valóban, minden olyan szépen, Isten terve szerint fejeződött be. Ehhez még a következőket tudjuk hozzátenni: Krisztus feltámadása nem csak valaminek a befejezését jelenti, hanem új életünk kezdetét is. És ha a feltámadással új élet kezdődik számunkra, akkor azt is mondhatjuk: Az tetszik a legjobban az egész húsvéti ünneplésben, hogy új életünk olyan szépen kezdődik Krisztus feltámadásával! Kezdjünk új életet Krisztussal!
(Forrás:Horváth István Sándor)
Lk 24,1-12 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 19 db bejegyzés
e hónap: 60 db bejegyzés
e év: 165 db bejegyzés
Összes: 32487 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 382
  • e Hét: 382
  • e Hónap: 24785
  • e Év: 163238
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.