Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
S.Farkas Zsuzsanna: húsvéti gondolatok
  2019-04-26 19:08:31, péntek
 
  Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Húsvét  
Tollas Tibor: Hozsanna húsvét - vallásos vers
  2019-04-26 19:03:15, péntek
 
  Hozsanna húsvét! Künn a tavasz száll,
Sziklasírodból föltámadtál
És csodát műveltél megint.
Puszta földünk virággá ébred,
Sok zsenge ág zsoltárt zeng néked,
Jézus, naparcod rám tekint.

Hozsanna húsvét! Hitünk sója,
Bénák, betegek gyógyítója
Fénypallósodtól a halál
Sötét szárnyával éjbe rebben,
Szétáradsz bennem győzhetetlen,
Romlandó testem talpra áll!

S futnék a fénynél sebesebben,
Húsvét tüzét a holt lelkekben
Gyújtani elvesző úton.
Hírül adni a beteg, fáradt
Társaknak újuló csodádat. -
Hozsanna Néked Jézusom!

Forrás: evangelikus oldal
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Beer Miklós váci megyéspüspök húsvéti üzenete
  2019-04-26 19:00:14, péntek
 
  2019. április 26., péntek | 9:58
Beer Miklós váci megyéspüspök húsvétra írt üzenetét olvashatják az alábbiakban.
Három egymást követő pápának üzenetét szeretném összekapcsolni húsvéti katekézisemben.
- II. János Pál pápa felejthetetlen búcsúzásakor ezt hallottuk 2005 húsvétján: Ne féljetek! Ezek voltak a búcsúszavai.
- A most 92 éves Benedek pápa egyik első körlevele, a Spe Salvi olyan élmény volt, hogy akkoriban azt mondogattam, mióta az eszemet tudom, erre vártam, hogy végre valaki ilyen tisztán és nagy hittel merjen beszélni a feltámadásról, a halál utáni élet reményéről.
- A 82 éves Ferenc pápánk pedig a legutóbbi körlevelében arra hív, hogy örüljünk és örvendjünk, mert nagy lesz a mennyben a jutalmunk.
Húsvét van, feltámadt az Úr! Egy régi énekünk kezdő szavai ezek. Csodálatosan zeng az Alleluja minden keresztény templomban. Itt Európában tavasz van. Minden él, virágzik, minden az életről szól.
Ünnep van. Megtisztult lélekkel imádkozunk és kérjük a Szentlelket, akit Jézus Krisztus megígért nekünk, hogy tanítson, juttasson eszünkbe mindent, hogy egyre jobban értsük, elhiggyük Isten szabadító szeretetét. Hogy felnőtt hittel, a tavalyinál mélyebb hittel valljuk a feltámadást.
...... ........


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
2020 az úrvacsora éve lesz a Magyarországi Evangélikus ....
  2019-04-26 18:55:58, péntek
 
  2020 az úrvacsora éve lesz a Magyarországi Evangélikus Egyházban.
2019. április 23., kedd | 12:54
A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) zsinata tematikus évet hirdet: 2020 az úrvacsora éve lesz. Az MEE kommunikációs szolgálata április 18-án, nagycsütörtökön közleményt adott ki.
...... .......


Nagycsütörtökön a keresztény világ arra emlékezik, hogy Jézus Krisztus tanítványaival úrvacsorai közösséget formált, amikor ezt mondta nekik: ,,...ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!" A mai ünnepnapon bejelentjük, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinata úgy határozott, hogy 2020-ra az úrvacsora tematikus évét hirdeti meg.
Az úrvacsora az egész kereszténység olyan titka, lehetősége és alkalma, ahol a hívők a kenyérben és borban megélhetik a közösséget Jézus Krisztussal és egymással is.
Reményünk szerint e tematikus év lélekben megerősíti az evangélikus híveket, továbbá előrevisz az egyház látható egysége felé vezető úton. Emellett a keresztény hit és kultúra megőrzésének olyan programjait tervezzük, amelyek az egyház belső megerősödését és a széles körben értelmezett emberi közösség építését szolgálják.
Konferenciák, találkozók, tanítások, előadások akadémiai és gyülekezeti szinten, művészeti alkotások (film, zene, irodalom), pályázatok, továbbá a felekezeti és vallásközi párbeszéd alkalmai egyaránt szerepelnek az egy éven át tartó programsorozatban.
Katolikus testvéreinkkel különösen is a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kapcsán, protestáns társainkkal pedig az évszázados közös út nyomán szeretnénk szorosabbra fűzni a testvéri közösséget, tanúskodva a világ számára a megbékélt különbözőségről, és legfőképpen az egyház Uráról, Jézus Krisztusról.

Budapest, 2019. április 18.
Dr. Fabiny Tamás, elnök-püspök
Dr. Hafenscher Károly, a zsinat lelkészi elnöke

Forrás: Evangélikus.hu - Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Újabb veszély leselkedik a Notre-Dame-ra: az eső
  2019-04-26 18:51:19, péntek
 
  2019. április 25., csütörtök | 16:36
Április 23-án megkezdték a párizsi Notre-Dame leégett tetejének helyén keletkezett nyílás befedését. Erre a lépésre azért volt sürgősen szükség, mert a hét második felében esős időjárás várható - közölte André Finot, a katedrális kommunikációs vezetője.
A francia meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint nagyobb és folyamatos esőzés várható csütörtöktől Párizsban.
Az április 15-i tűzvészben leégett tetőszerkezet helyén ezért ipari alpinisták átmenetileg ponyvával borítják be a katedrálist, megelőzendő a boltozat további károsodását. A szóvivő elmondta, hogy a ponyvázás kedden délután megkezdődött, először az oltár, majd a főhajó felett.
A ponyvázás azonban csak átmeneti megoldás, amelyet egy hatalmas ,,esernyő" vált majd fel az épület és az ott dolgozó munkások megóvására arra az időszakra, amíg teljesen helyreállítják a katedrálist. Ehhez hasonló megoldást alkalmaztak Párizsban a Panthéon felújításakor. A stabilabb ernyő felállítása szakemberek szerint legkorábban három hét múlva kezdődhet meg, mert először a leomlott huszártorony felújítására emelt állványzat maradványait kell lebontani.
A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én, nagyhétfőn a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Esőcseppek a virágon
  2019-04-26 18:39:51, péntek
 
  ...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Felolvastam templomunkban 0426
  2019-04-26 18:37:09, péntek
 
  Dicsőséges rózsafüzér 4. tizedét mondtam el
...... ........... .................... .......


- Menete:
Miatyánk ima elmondása
Tíz szemre üdvözlégy elmondása az adott titokkal ... Aki téged, Szent Szűz a mennybe felvet.
Dicsőség ...
Ó Jézus...
.........

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Aranyos kép Mné, Katitól
  2019-04-26 18:29:16, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
A pápa és a kenu - II. János Pál pápa
  2019-04-26 18:27:08, péntek
 
  Szent II. János Pál pápa plébánosként sem ijedt meg a kommunista rendszer fenyegetéseitől, és számos szabadidős tevékenységet szervezett a lengyel fiataloknak. Az evezőtúrák alkalmával általában egy felfordított kenut oltárként használva tartott miséket.
..

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
A Bibliában is említett várfalakra bukkanhattak Izraelben
  2019-04-26 17:42:11, péntek
 
  2019. április 24., szerda | 18:35
Háromezer éves, masszív várfalat találtak Lákisban, Izrael középső részén, ami az ásatásokat vezető régészprofesszor, Joszef Garfinkel szerint a Bibliában szereplő erős júdai királyság létét bizonyítja Salamon király fiának idején, a Kr. e. 10. században - közölte a Háárec című újság honlapja.
...... .......


Az izraeli régészek körében évtizedek óta vita folyik arról, hogy a Bibliában leírt királyság Dávid király, majd fia, Salamon alatt valóban létezett-e, és ha igen, mekkora volt a területe, jelentősége.
A minimalista tábor szerint a Biblia szövege a legendák világába való, mert mindeddig nem támasztották alá egyértelmű régészeti bizonyítékok az első zsidó királyságot, míg a másik tábor szerint a szöveg többé-kevésbé valóságos tényeket írt le. Azt ugyanakkor a feltárt régészeti maradványok alapján mind a két tábor elismeri, hogy a Kr. e. 9. és 8. században erős központi hatalommal, Jeruzsálemből irányított királyság működött a júdai hegyekben és dombságon.
Joszef Garfinkel professzor, a jeruzsálemi Héber Egyetem régészeti intézetének vezetője szerint az utóbbi hetekben a bibliai Lákis városnál végzett ásatások során megtalált masszív várfal azt bizonyítja, hogy valóban létezett Dávid, majd Salamon királysága, majd annak halála után a kettévált birodalom déli részében Júda fennhatósága.
Az erőteljes, védelmet szolgáló várfal tövében talált magvakat ugyanis Oxfordba küldték, ahol korukat a legfejlettebb vizsgálatok alapján Kr. e. 920-ra datálták. Ez egybevág a Biblia szövegével, amely szerint Salamon király fia, Roboám városokkal, köztük Lákis várával erősítette meg királyságát.
,,Roboám Jeruzsálemben lakott, de több várost erődítménnyé építtetett ki Júdában. Így építette ki Betlehemet, Étámot és Tekóát, Bét-Cúrt, Szókót és Adullámot, Gátot, Márésát és Zífet, Adórajimot, Lákist és Azékát, Corát, Ajjálónt és Hebrónt. Ezek voltak az erődített városok Júdeában és Benjáminban" - áll a Krónikák második könyvének 11. fejezetében.
Garfinkel professzor szerint a két tábor véleménye közötti különbség áthidalható: Dávid Hebronban megalapította uralmát, majd onnan kiterjesztette Jeruzsálemre. Később felépítette az onnan egynapi gyalogtávolságra lévő Kajafa várat, Garfinkel egyik korábbi ásatásának színhelyét.
Lákist, a Jeruzsálemtől már kétnapi járóföldre lévő várat viszont unokája, Salamon fia, Roboám király emeltette, ezzel kiterjesztve a királyság határait. Garfinkel szerint ez az elmélet egyben választ ad arra a kérdésre is, hogy a Kr. e. 9. és 8. században honnan bukkant fel a már erős államalakulat, mert bizonyítja a központi hatalom megalapozását és fejlődését.
A szkeptikus minimalisták táborát képviselő Naaman profeszor, a Tel-avivi Egyetem vezető régésze viszont óvatosságra int: szerinte a Kr. e. 10. században épült vár még nem bizonyítja, hogy Júda királysága valóban létezett ekkor, mert Kajafa is lehetett egy kánaánita erődítmény, melynek semmi köze Jeruzsálemhez, és Lákist sem feltétlenül Roboám építtette, lehetett akár egy filiszteus uralkodó is.
Közben a szakemberek Lákisban feltártak egy agyagból készült négyszarvú oltárt is, amely a várfalnál később, a Kr. e. 8. vagy 7. században készülhetett, és a legrégebbi Júdában megtalált oltár. Ez egyben tanúsítja, hogy ebben a korban a júdai zsidók nem csak a jeruzsálemi szentélynél gyakorolták vallási rítusaikat. Az oltár ugyanakkor megfelel Jósaiás júdai király Bibliában is említett vallási reformjának, amely éppen az efféle gyakorlat ellenében született, és kizárólagossá tette Jeruzsálem vallási szerepét az áldozatok bemutatásában.
Lákis városának romjait az utóbbi nyolcvan évben - megtalálása óta - több régészeti expedíció is kutatta. A várost először az egyiptomi Amarna-levelek említik, amelyek szerint a Kr. e. 14. században, a zsidó törzsek megjelenése előtti kánaáni időszakban jelentős, erős városállam lehetett a júdai hegyek lábánál, az Egyiptom felé vezető út mentén.
A Kr. e. 12. században a várost lerombolták, de Roboám király idején, a Kr. e. 10. században ismét felbukkant előbb a Bibliában, és most már a régészeti feltárások alapján is.

Forrás: MTI
Fotó: Joszef Garfinkel, Héber Egyetem
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 3 db bejegyzés
e hónap: 456 db bejegyzés
e év: 2362 db bejegyzés
Összes: 39068 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2089
  • e Hét: 42771
  • e Hónap: 174642
  • e Év: 513276
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.