Belépés
eposz.blog.xfree.hu
(Merkúr: Csillagjegy: Szűz: Föld) (Nap: Aszcendens: Oroszlán: Tűz) "Isten létezhet Sátán nélkül, Sátán nem létezhet Isten nélkül." Eposz Lauter Szabolcs
1987.09.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
ccCcc
  2019-04-27 23:33:55, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Macskafogó: Helló, cicus
  2019-04-27 23:06:06, szombat
 
 

Link



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
x'D
  2019-04-27 22:32:45, szombat
 
  - Emelek 2 Track-el!
- Jól van. Megadom. Azokra nekem nem lesz szükségem. Macskusznak sem kell, de még a kutyának se...

Korn - It's On!
Korn - Freak On A Leash
Korn - Got The Life
Korn - Dead Bodies Everywhere
Korn - Children Of The Korn
Korn - B.B.K.
Korn - Pretty

Úgyis xar lapjaim vannak. Még "szerencse". Nem is osztottak nekem lapot egyesek. Ez amolyan paradoxon.

Áhhhh...

Korn - Follow The Leader
Genre: Rock
Style: Funk Metal, Nu Metal, Heavy Metal

Ez az album, ez nem... Nincs Kreditem folytatni, komolyan...

Majd a következőt...

Szerintem maradok a régebbi módszernél...

..."be se rakok olyat ami nem bisztos"...



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ooOoo
  2019-04-27 16:06:29, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Immortal - Circling Above In Time Before Time
  2019-04-27 15:53:07, szombat
 
  In time when
Dragons sprang out from the earth
I was at one with a blackening moonlit
And from a borg to the open sky
I saw an raven circle

Born out of thorns to the surface world
With mezmerising strenght
To fly among the blackest rain
And soar into the deepest gorge

For this I would battle kingly palaces
For they learn to be false
And outshine all that I once knew

Circle above the open sky
To fly among the blackest rain
Know in the underdark
To soar into the deepest gorge

In time when
Dragons sprang out from the earth
I was at one with a blackening moonlit
From a borg to the open sky
I saw an raven circle

Circling above in time before time



Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A legnagyobb tankcsaták: Az arracourt-i csata
  2019-04-27 11:49:23, szombat
 
 

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kurt Rieder: A legyőzhetetlen Tigris páncélos
  2019-04-27 10:19:00, szombat
 
 


* Joachim Scholl harctéri naplója, Normandia
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kurt Rieder: A legyőzhetetlen Tigris páncélos
  2019-04-27 10:11:17, szombat
 
 


* Joachim Scholl harctéri naplója, Olaszország

1944. január 3.

"Itt ülök Olaszországban, olyan az idő mintha forró kemencében lennénk. Hallottuk, hogy az Afrika Korps megadta magát. Nem vagyok boldog. Nem mennek jól a dolgok. A lábamat gyötrő fájdalom lassan elenyészik, de a szívemet mardosó fájdalom nem. Nem rég feltöltötték az állományt, az új sofőrünk is velük érkezett. Megannyi fiatal kölyök. Meglepőnek tartom. Akkorák lennének a veszteségeink, hogy már gyerekekkel pótolják? Bár az is igaz, hogy a HJ-ben harcoló kölykök kiváló harcosok, szóval nem minden kölyök rossz katona. Ez a hely nagyon unalmas. Az olasz katonák imádják a Tigriseket, sokan fotókat készítenek az új járművekről. Ez a hely nagyon unalmas, a legközelebbi város 20 kilométerre van, de nem mehetünk oda, nem engedélyezték. A fagyos keletnél azonban minden jobb."
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kurt Rieder: A legyőzhetetlen Tigris páncélos
  2019-04-27 02:27:15, szombat
 
  (Mítosz, legenda és valóság)




Az alábbiakban részletek következnek, Hauptsturmführer Joachim Scholl, a Waffen-SS 102. Das Reich páncéloshadosztály harckocsizójának naplójából, amelyet a harckocsizó parancsnok a Citadella-hadművelet előtt nyitott meg.

* Joachim Scholl harctéri naplója, Szovjetunió

1943. július 10.

"Ez az első ütközet, amelyben a Tigris harckocsival veszek részt. Egész éjjel az alkalmazási kézikönyvet olvastam, újra és újra átnéztem. Végigvettem mindazt, amit a kiképzés során gyakoroltunk, tele volt a fejem a különböző harci helyzetekkel. Nagyon ideges vagyok. A Barbarossa kezdete óta nem voltam így. A legjobb formámat fogom nyújtani, mást nem tehetek."

1943. július 10.

"Az első csata, amelyben a Tigrissel részt vettem, eseménytelenül zajlott le. A löveg működése az első percekben igencsak megrémisztett minket, egyik-másik lövés alaposan megrázta a Tigrist, és ez nem tetszett. Körülbelül 8 kilométert nyomoltunk előre, aknamezők és akadályok között, felettünk harci repülőgépek húztak el. Egész álló nap nem láttam egyetlen ellenséges tankot. Uscha két találatot ért el, de én fogom gyorsabban elérni a 100. találatot, mivel én, Gert és Uscha fogadtunk, hogy ki lesz a legeredményesebb közülünk a háború végére. Holnap ismét új nap köszönt ránk."

1943. július 11-12.

"Megvan az első találatom! Igaz, csak egy löveget vontató teherautó volt, de ez is találat. Karl, a lövegkezelőm nagyjából 30 darab lőszert használt el, nem tudom, hol tanulta az irányzást. Uscha három újabb találatot ért el, a fronton van a nyavalyás, és biztos jobb lövegkezelője van, mint nekem. Azt hallottam, hogy ma 4 darab Tigrist vesztettünk el aknamezőn. Ez aggasztó az előrenyomulás szempontjából, így ezentúl kicsit hátrébb fogok haladni, és Ulrich-ra hagyom a talaj alapos ellenőrzését."

1943. július 15.

"Micsoda nap! Úgy vélem, ma elkaptunk 5 darab harckocsit, bár nem vagyok benne biztos, mert a levegő tele volt porral és harckocsik voltak mindenütt. Nagyon nehéz volt azonosítani a célpontokat. Majdnem kiadtam a parancsot, és tüzet nyitottunk volna a sajátjaink közül egy Stugra, mert orosz egységnek néztem. Biztosan tudom, hogy megsemmisítettünk egy SU rohamlöveget, alig 50 méterre volt, pontosan velünk szembe. A rohamlöveg darabjaira szakadt, azok visszapattantak a Tigris homlokpáncéljáról! Tiszta őrület, mondtam a kiképzés során, mikor figyelmeztettek minket a megfelelő távolság tartására. Nem gondoltam volna, hogy tényleg erről a távolságról beszélnek. Azt hiszem, megsemmisítettünk néhány AT löveget is, mivel Gert is, Karl is, illetve magam is tüzet nyitottam, és HE lövedékekkel lőttük az állásaikat."

1943. július 15.

"Újabb nap a pokolban. A kommunistákkal harcolni: maga a pokol. Megsemmisítettünk egy ellenséges gyalogsági oszlopot, amely a mi gránátosainkat próbálta meg bekeríteni. Mi a harckocsiban voltunk, de még így is hallottuk a csapataink örömkiáltásait, ahogy a lövedékek becsapódtak az oroszok közé, az örömük nekünk is jól esett. Ennek ellenére azt kell állítanom, hogy a szanaszét repülő véres testrészek látványát egyáltalán nem élveztem. Bertie, a géppuskás két hevedert lőtt üresre, szinte söprögette magáról a hüvelyeket. Ismét éjszaka van, megpróbálok aludni. Nem hiszem, hogy menni fog. Valószínűleg az elmúlt 3 nap során egyáltalán nem aludtam."

1943. július 19.

"Ez a csata nem alakul kedvezően. Nemrég hallottuk, hogy az orosz erők lényegesen nagyobbak, mint azt korábban feltételeztük. Hallottam, hogy a Tigrissel harcoló alakulatok messze elől haladnak, és nagyon eredményesek, rengeteg ellenséges harckocsit lőnek ki. A helyzet kezd rémisztővé válni. Jelenlegi pozíciónk már a kommunista haderő vonalai mögött van. Tüzérségi és légitámogatást kellett kérnünk, mert rettenetesen rosszul állunk HE lőszer terén, szinte az összes elfogyott. Elkaptuk őket egy lövészárokban, kereszttűz alá vontuk őket. Az MG-t és a HE lőszert három ízben kellett újratárazni. Sosem láttam még ennyi vért. Rosszul voltam, Bert pedig csak nevetett rajtam, egészen addig, míg ő is meglátta a rosszullétem okát. Sohasem felejtem el ezt a napot."

1943. július 20.

"Ma találatot kaptunk, egy AT löveg eltalálta az oldalpáncélt. Mind azt hittük, hogy a robbanás leszakította a lánctalpat és vége a dalnak, de Robert azt mondta, hogy a Tigris még mindig jól vezethető. Uscha 2 körből kilőtte a lövegeket. Még mindig Prochorowkán kívül vagyunk. A kommunisták erős védelmet telepítettek a város köré. Nem hiszem, hogy be tudnánk venni. Rengeteg rohamlöveget megsemmisítettünk. Uscha azt mondta, hogy ezt nem számolja bele a fogadásba, ami zavar engem, mert csak 10 találattal vagyok lemaradva tőle."

1943. július 21.

"09:00. Ki hinné el, hogy a vértől iszamos páncélosunk lerobbant. Robert azt mondja, hogy a váltómű. Vontatásra várunk, hogy visszavigyenek minket az álláspontra és a javítóműhelybe. Remélem, nem ragadunk le egy Panzer III-ban vagy valami hasonlóban, míg várakozásra kényszerülünk.
10:45. Ebben a pillanatban az 503-asok egyik Tigrise vontat bennünket. Sokáig fog tartani, elég belegondolni, hogy a parancsnokukat megölték, így inkább magukra hagyom őket a gondolataikkal.
13:50. A szerelőműhelyben vagyunk. Körülbelül 8 darab Tigris van itt, különböző egységektől, mind javításra várva, némelyikük nagyon sok találatot kapott, meg is vagyok lepve, milyen szerencsénk volt eddig. Összefutottam Johann Foennel. Nemrég végzett és házasodott, a kínai lányt vette el, akivel Berlinben találkozott a főiskolán. Még csak 20 éves, bolondos fiú. Én nem akarok megházasodni a háború végéig, bármi történhet velem, akár meg is halhatok. A szerelők azt mondták nekünk, hogy akár 3 napot is várnunk kell rá, hogy megjavítsák a harckocsit. Jelentenünk kell a főhadiszállás felé, és pihenőre kerülünk. Kívánom, bárcsak képes lennék igazán pihenni, de még mindig látom magam előtt a szétroncsolt holttesteket a múltból."

1943. augusztus 21.

"A visszavonulás 2 napja mindvégig harccal telt. Volt néhány nehéz helyzetünk, de semmi olyasmi, amivel a Tigris ne tudott volna megbírkózni. Karl egész jó lövegkezelővé érett. Kicsit még mindig bizonytalan a nagyobb távolságra lévő célpontok esetén, de ma 1800 méterről kilőtte a Miki egeret (T-34/76 egyik változata). Egészen elbűvölt. További 4 célpontot lőtt ki, mire a tüzérség észrevett bennünket. Ez volt eddig a legeredményesebb napunk. Azt kívánom, bárcsak ne mondtam volna le idejekorán az Uschával kötött fogadást. Ő most nem harcol, a futóművel kapcsolatos problémák miatt. Most fel tudnék zárkózni, mivel már 18 igazolt győzelmem van harckocsik ellen, és még 50 rohamlöveget és egyéb járművet lőttem ki. Uscha azt mondta, hogy ő 30-nál tart, de tudom, hogy beleszámolta a rohamlövegeket is, szóval csalt."

1943. augusztus 22.

"Ma 2 találatot is kaptunk a frontpáncélzatra. Az egyik a vezetőnél, Robertnél csapodótt be, mégis azt hittem, hogy valami természetes baleset történt! Ennek ellenére nem szerettem volna mellette ülni. Egyre több bizonyíték mutatja, hogy egyetlen Miki egér lövege sem tudja átütni a Tigris páncélzatát. Karl ma további 3 rohamlöveget lőtt ki, teherautókból rengeteget. Lassanként komoly tiszteletre teszünk szert, mint teherautó-ászok (többnyire utánpótlást szállítanak), egyesek felnéznek ránk, de mi inkább harckocsikat szeretnénk a győzelmi listán tudni. Megjegyzem, beszélnem kellene a főnökkel, hogy helyezzen minket előrébb."

1943. augusztus 23.

"Ma végre kikerültem a frontvonalra, mert a vezérpáncélos, amelyet a fiatal Feongs parancsnokol, elakadt a mocsárban. Az idióta! Körülbelül 10 találatot kaptunk, hatalmas "klangok"! jelezték mindet, az egyik olyan hangos volt, hogy majdnem berepesztette a dobhártyánkat! Kilőttünk 2 Miki egeret, 1 rohamlöveget, és nagyjából 5 teherautót. Úgy döntöttem, soha máskor nem kérem arra a főnököt, hogy küldjön minket előre. Nevetett rajtam, és azt mondta, hogy nincs okom az aggodalomra. Én aggódok."

1943. augusztus 24.

"Az ostoba Foen már megint elsüllyesztette a Tigrisét, a jármű a lövegcső feléig süllyedt. A szerelők lecsupaszították a harckocsit, még mielőtt felrobbantották. Milyen pazarlás, mikor minden hadrendben álló Tigrisre szükségünk van. A miénk jelenleg szerelés alatt áll, kisebb problémák voltak az üzemanyaggal. Nem fog sokáig tartani. Beszélgettem egy másik bajtársammal, aki az új, Párducokkal ellátott századnál szolgál, és azt mondta, hogy a Párduc, ha jól működik, akkor legalább olyan jó, mint az én Tigrisem. Én egészen addig kinevettem, míg el nem mondta, hogy közel 100 szovjet harckocsit lőtt már ki vele. Bertie és Uscha azt mondták, hogy csak nagyzolt, mert csak a Tigertruppe ért el ilyen eredményeket, és a hadseregből csak Carius és Knispel állnak közel igazoltan ehhez a számadathoz."


(Géczi Zoltán)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kurt Rieder: A legyőzhetetlen Tigris páncélos
  2019-04-27 01:16:09, szombat
 
  (Mítosz, legenda és valóság)




(M36 páncélvadász, becenevén: "Jackson")

* Szemtől szembe a szörnnyel

"A nevem Mike Veres (magyar származású), sokan másokhoz hasonlóan én is rajongok a Királytigris harckocsiért. Igen, rettenetes egy tank volt, mindezt csak azért írom le, hogy felhívjam azok figyelmét, akik arról vitáznak, hogy "papírtigris" volt-e, vagy sem. (...) Hat évvel korábban egy idős úriemberrel dolgoztam együtt, a neve John Klaus. Második világháborús veterán volt, aki első kézből szerzett tapasztalatokkal bírt a Királytigrissel kapcsolatban, amiket egy M4 Sherman parancsnokaként szerzett. Egyik nap ebédelés közben elkezdtünk diskurálni mindenféle dolgokról, csak úgy általánosságban, és a végén a harcjárműveknél lyukadtunk ki. Megemlítette, hogy mennyire tisztelte és gyűlölte a Tigris tankot. Ahogy folytattuk a beszélgetést, rákérdeztem, írja már körül, hogyan is nézett ki az a "Tigris" tank. Ellenőrizni akartam a történetét, és kitalálni, miféle harckocsi is lehetett az valójában, mivelhogy az amerikai második világháborús veteránok szinte valamennyi hosszú csövű löveggel felszerelt ellenséges páncélost "Tigrisnek" hívták. Az ellenséges jármű képe azonban nagyon is élénken és pontosan élt benne. Amit körülírt, az minden bizonnyal egy Tigris II volt, nem egy Párduc, vagy egy Tigris I. Majd folytatta a történetet. Másik 2 Sherman társaságában volt, és éppen egy pihenő Tigris harckocsiba ütköztek az erdőben. Úgy emlékezett rá, körülbelül 700 yardnyira volt tőlük, amikor észrevették. A Shermanek tüzet nyitottak, 2 lövedék is eltalálta a Tigrist, mind a 2 lepattant róla. A Tigris viszonozta a tüzet, és felrobbantotta a Jon jobbján lévő M4-est. A megmaradt 2 Sherman hátrálni kezdett, fedezéket kerestek, de közben folyamatosan lőtték a célpontot. Egyetlen találatuk sem okozott kárt a Tigrisben. A Tigris azonban újból tüzet nyitott, és Jon szakasztársának a harckocsijának a tornya szétrobbant, de Jon még képes volt takarásba húzódni. Később 2 további Easy-8 Sherman megpróbálta a fedezék mögül kilőni a Tigrist, de elkapta őket egy német gyalogási páncéltörő fegyver. Az amerikai harckocsizók ekkor úgy döntöttek, hogy kihasználják létszámfölényüket, és lerohanják az ellenséges páncélost. Mire elhalt az ágyúzás zaja, a magányos Tigris megsemmisített egy Easy-8 Sherman-t, és kilőtte mindhárom M10 páncélost. Jon említette, hogy 18 becsapódási nyomot látott a Tigris felületén, még mielőtt az visszavonult az erdő mélyére. Az amerikaiak támogatást kértek. Egy új harckocsi érkezett, amelyet Jon "Tigrisgyilkosnak" nevezett. Amikor rákérdeztem a specifikációjára, csak arra tudott visszaemlékezni, hogy olyan volt, mint az M10, de hosszabb volt a lövegcsövük: szerintem M36 páncélvadász lehetett. Jon elmondta, hogy a "Tigrisgyilkos" 2 lövést adott le a Tigrisre: az egyiket elhibázta, a másik pedig hatalmas szikraesőt verve lepattant a homlokpáncélról. Még mindig képtelen fölfogni hogy nem halt meg aznap úgy, mint a többi társa, akik a többi páncélosokban ültek. Amikor megkérdeztem tőle, hogy később mi történt a Tigrissel, mondta, hogy nem tudja biztosan, mert csak pletykákat halott. Azt a parancsot kapta, hogy vonuljon vissza, mert további "Tigrisgyilkosok" fognak érkezni a helyszínre. A szóbeszédek, amelyeket hallott arról szóltak, hogy a Tigris légitámadás következtében megsemmisült (valószínű), de olyat is mondtak, hogy M10-esek lőtték ki (ez viszont kevésbé valószínű, viszont ha így is történt, nem szemből, hanem esetleg oldalról vagy hátulról)."

(Géczi Zoltán)

____________________________________________________________________________


Eposz megjegyzés: Akkor "nézzük" a Kis-Macskuszt (Pokol-Macskusz), a Nagy-Macskusz ellenében. Ő is csak hátulról élvezi és szereti a páncéltestet "megviccelni", nem pedig elölről, a puhájába...

M18 "Hellcat"

(A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából)

Az M18 Hellcat volt a második világháború leghatékonyabb amerikai páncélosa, hála a típus mozgékonyságának és a harcászati eljárásoknak.

Harci alkalmazása

Mivel a típus eredendően nem rendelkezett elég erős páncélzattal és tűzerővel ahhoz, hogy szemből fel tudja venni a harcot a német nehéz harckocsikkal, ezért az M18-ast inkább rajtaütés szerű támadásokban használták, ahol oldalról illetve hátulról törtek be az ellenséges harckocsik vonalai mögé. A másik harcászati eljárás amit a Hellcat-nél előszeretettel alkalmaztak, a "hull down" elnevezéssel vált ismerté. Itt lényegében a terep adottságait és a harckocsi löveg függőleges irányzási szögét kihasználva, olyan lőállásokat vettek fel, melyből csak a páncélos tornya látszott ki, ezáltal sokkal kisebb célpontot nyújtottak az ellenség számára. A célpont kiválasztása és a lövés leadása után a páncélvadászok pozíciót váltottak, így az ellenségnek csak minimális ideje maradt a célpont beazonosítására és bemérésére. A jól átgondolt harcászati eljárásoknak köszönhetően, sikerült áthidalni a típus gyenge páncélvédettségét és kihasználni a mozgékonyságát.




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 141 db bejegyzés
e év: 868 db bejegyzés
Összes: 868 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 34
  • e Hét: 603
  • e Hónap: 1216
  • e Év: 12150
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.