Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja 04.
  2019-04-08 22:17:16, hétfő
 
  Nagypéntek - Jézus Krisztus kereszthalálának napja
Magyar Katolikus Egyház
Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja.


Ezen a napon nincs szentmise.
Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise. Arra a napra emlékezünk, amikor maga az örök Főpap mutatta be véres áldozatát a kereszt oltárán.
Az egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A 18 és 60 év közötti hívek háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell. A hívek ezzel az önmegtagadással fejezik ki szeretetüket Jézus iránt. A nap folyamán a templomokban elhangzik a lamentáció (Jeremiás siralmai) és általában délután három órakor keresztút-járást is tartanak.
Nagypéntek az év legmegrendültebb liturgiája. A Jézust jelképező oltár díszek nélkül, csupaszon áll. Az oltár üres: nincsen rajta sem kereszt, sem terítő, sem gyertya. De emlékeztethet ma az oltár a Golgota csupasz sziklatömbjére is, amelyen a megváltás áldozata végbement.
A nagypénteki ősi szertartása már a kezdeti időktől kialakult és három fő részből áll: az igeliturgiából olvasmányokkal és egyetemes könyörgésekkel, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozás szertartásából. A szertartás kezdetén a pap piros miseruhában, némán vonul az oltárhoz a ministránsokkal, majd leborulnak az oltár előtt. A pap földre borulása: az önmagát kiüresítő, az emberrel, a földdel azonosuló Krisztust jeleníti meg. Az oltár most maga a Golgota: lélekben odamegyünk a Golgotához, Jézus keresztjéhez.
Az ige liturgiájában olvasunk Jézus szenvedésének titkáról, majd halljuk szenvedésének történetét. A passiót felolvassák vagy énekelve adják elő, drámai módon idézve fel Krisztus szenvedését, az Isten irántunk való szeretetének titkát. Ezután - lélekben a kereszt alatt állva - könyörgünk az egyház, az emberiség nagy kéréseiért. Az egyetemes könyörgések az egyház tagjaiért és az egész világért szólnak: minden hívőért, a keresztségre készülőkért, a keresztények egységéért, az Ószövetség népéért, a zsidókért, az egyháztól elszakadtakért, a nem hívőkért, valamint az ország, a társadalom, a világ vezetőiért és különösen a szenvedőkért.
Ezután a pap a virágvasárnapon letakart feszületről leveszi a leplet és kezdetét veszi a kereszt előtti hódolat: a hívek csókkal illetik, és térdet hajtanak a feszület előtt, amelyen ott látható az Üdvözítő, aki értünk szenvedett. A megbocsátás, a megtérés, a Krisztushoz fordulás napja ez, mert Ő meghalt az emberekért. Az oltár előtt álló feszülethez járulunk: nem egy fafeszület előtt hódolunk, hanem a Golgota keresztjén függő Megváltó előtt. Őhozzá járulunk, aki meghalt értünk, és aki ma is szenved Egyházáért. Meghív minket személyesen, hogy leborulva előtte megvalljuk, hogy Ő az egyedüli Megváltó és ezzel elismerjük, hogy rászorulunk segítségére. A szertartás a Miatyánk elimádkozása után az áldozással fejeződik be. Ezután a hívek a szentsír előtt imádkoznak.
Végigjárva Jézus keresztútját biztosak lehetünk benne: az utolsó szó Istené. A keresztút segít megértenünk a történelem drámáját, de bennünket, hívőket biztosít arról, hogy az utolsó nap nem a nagypéntek, hanem Húsvét. A Húsvét pedig a jó győzelme a rossz felett, a szeretet győzelme a gyűlölet felett, a jók győzelme, mert ez a végső jónak, a végtelen jóságnak, Istennek a győzelme.
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Jézus kiáltása a kereszten
  2019-04-08 22:11:16, hétfő
 
  Jézus kiáltása a kereszten ...... ..........


,,Kilenc óra körül pedig nagy fennszóval kiálta Jézus, mondván: ELI, ELI! LAMA SABAKTÁNI? azaz: Én Istenem, én Istenem! Miért hagytál el engemet?" M 27.46
Mai napig megremeg az ember szíve, ha olvassa Jézus szenvedéstörténetét. Az elárultatást és elfogatást a Getsemáné kertjében, a kihallgatást Annás, Pilátus, Heródes udvarában. A megostorozást, a via Dolorosa állomásait...
... és a keresztre feszítést. A latorral történt beszélgetést, amikor Jánosra bízza édesanyját, és mikor megszomjazik. De a fent említett mondat, mintha kilógna a sorból.
Hiszen ezt a kérdést: ,,Istenem, miért hagytál el engem?" mi emberek, kishitűségünk és földhözragadt látásmódunk miatt szoktuk kérdezni. Bizony, ezen szavak olyan méltatlanok a világ Megváltójához.
Vannak, akik épp ezért megpróbálják kimagyarázni e mondat okát, keresik a különböző értelmezéseket, fordításbeli eltéréseket, stb. Pedig ennek az ellentmondásosnak tűnő felkiáltásnak oly egyszerű a magyarázata.
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Ünnepélyes Mária-köszöntő 04.06 Csíksomlyó
  2019-04-08 21:54:30, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Nagyböjt 5. vasárnap. 04.07 Csíksomlyó
  2019-04-08 21:52:48, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
15. Hét: Mennyei Atyánk szól hozzánk
  2019-04-08 21:44:50, hétfő
 
  Videó Link

,,Ő az én szeretett Fiam, akiben gyönyörködöm, reá hallgassatok!" Mt 3,17

2. állomás: Gyermek Jézus kilenced! A Mennyei Atyával való szoros kapcsolat
Imádunk Téged Krisztus és áldunk Téged, mert érettünk gyermekké lettél!
*
*Elmélkedés: Kis Jézus szüleivel részt vett a kora vallásos eseményein, útra kel egy több napos zarándokútra Jeruzsálembe! 12 éves, még gyermek, de nem játszik a többi gyermekkel, hanem ott marad a templomban, hallgatja a bölcs papok beszédét, mert Ő: ,,az Atya dolgaiban" akar lenni. A gyermeki lelkület nagyon fontos eleme a szülőhöz, az Atyához való ragaszkodás, Istennel való személyes kapcsolat! Jézus Krisztus az Úr imájában arra bátorít, arra tanít, hogy szólítsuk az Istent mennyei apukánknak: " Miatyánk". Nagyszerű hír, csodás kinyilatkoztatás, lám nem vagyunk árvák! A gyermeki lelkület nem azt jelenti, hogy egymagunkba " gyermekeskedünk", hanem azt, hogy mennyei Atyánk kezét fogva, a szavát lesve vagyunk mi gyermekek. Igen, csak ott van gyermeki lelkület, ahol él az Atya iránti szeretet! Addig vagyunk gyermekek, míg az Atyánkkal való közösség él! Jézus Krisztus nemcsak jelképesen együtt játszott Názáret poros utcáin a gyermekekkel, hanem arra biztat, hogy az Ő kezét testvéri szeretettel megszorítva, szólítsuk Istent együtt mennyei Atyánknak, legyünk együtt az Ő gyermekei.

Könyörgés:
Értünk gyermekké lett Jézus, drága ajándékod nemcsak az, hogy teremtő Istenünket mennyei Atyánknak szólíthatjuk, hanem az is, hogy Téged gyermeki szeretettel testvérnek tekinthetünk. A te családod, melynek a keresztségben én is tagja lettem, hatalmas, hisz a Szentháromság szeretetközösségének az angyalok, a szentek, a boldogok mind mind a tagjai, én is e nagy család menyegzős asztalához ülni vágyok. Mint kisebb testvéred arra kérünk, taníts meg gyermeki tisztelettel imádni a mi mennyei Atyánkat, belesimulni az ő szerető nagy családjába.
Gyermek arcú Isten, fogadj gyermekeidé.

...... ........
Már 2. napja a képeket nem tölti be a szerver/
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Nagyböjt 5. vasárnap Déváról 04.07
  2019-04-08 21:39:58, hétfő
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Fábry Kornél a Vatikán Rádió stúdiójában
  2019-04-08 11:33:41, hétfő
 
  Fábry Kornél a Vatikán Rádió stúdiójában nyilatkozott Vértesaljai Lászlónak a NEK lelki megújulásáról és az előkészületi munkákról.
Az interjú az alábbi linken meghallgatható vatikani rádió Link
 
 
0 komment , kategória:  Fábry Kornél_misevilág  
Hosszú Katinka úszás eredményei Norvégiában
  2019-04-08 11:28:37, hétfő
 
  A Nordic Swim Tour - Norvégia_Bergen városában 3 napos programon vett rész Katinka
...... ......


ARANYÉREM
- 400 m vegyes úszás 4:48.40 idővel
- 100 m hátúszás 1:00.33 idővel
- 200 m pillangó úszás 2:08.08 idővel
- 200 m vegyes úszás 2:13.72 idővel
- 200 m vegyes úszás 2:11.16 idővel
- 200 m gyors úszás 1:57.89 idővel
- 200 m hátúszás 2:11.31 idővel
- 400 m gyorsúszás 4:08.13 idővel
- 400 m vegyes úszás
*
Bronzérem
50 m hátúszás 28.93 idővel
200 m mellúszás 2:31.30 idővel

*
Hosszú Katinka úszás eredményei összesítve a wikipedia oldalon Link
A 2019 évben elért eredményei még nem szerepelnek az oldalon
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Európa Kupa-győztes a férfi póló válogatott
  2019-04-08 11:02:31, hétfő
 
  A magyar férfi vízilabda-válogatott 10-8-ra legyőzte a világbajnok Horvátországot a Zágrábban megrendezett Európa Kupa fináléjában.
A magyar csapat gólszerzői: Manhercz 3, Angyal D., Bátori, Kovács G., Vámos, Német, Erdélyi, Zalánki 1-1
Videó és képek Link

ezüstérmes
Horvátország

bronzmérkőzés:
Spanyolország-Olaszország 9-7 (3-1, 0-2, 5-3, 1-1)

az 5. helyért:
Montenegró-Szerbia 16-14 (5-6, 5-2, 4-2, 2-4)

a 7. helyért:
Görögország-Oroszország 15-14 (3-3, 5-4, 4-2, 3-5)
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Útravaló – 2019. április 8.
  2019-04-08 10:55:59, hétfő
 
  Irgalmazz nekem, Istenem, mert rajtam taposnak... A szenvedő Krisztus Atyjához intézett kiáltása szólal meg ma a mise kezdőénekében, amit a középkor képvilága a misztikus préssel jelenít meg, amelyben Jézus áll, mielőtt kisajtolnák és eltaposnák. Miközben így énekel az Egyház, Szent Krizogonusz (304 körül ) alakja áll előtte, aki követte Jézust a pusztába, mert két év börtön után is elutasította a csábítást: az istenek imádása esetén hatalmat ígért neki a császár. Így ő az, aki a felajánlási könyörgés háttéralakja: testi vezeklésünk gyümölcseként felajánljuk neked lelkünk tisztaságát és örömét, mert ezáltal is közelebb jutunk Hozzá  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 450 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3013
  • e Hét: 14075
  • e Hónap: 26751
  • e Év: 260498
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.