Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Candidás fertőzésre - bergamottolaj
  2019-04-08 22:06:41, hétfő
 
 


A frissítő és hangulatjavító bergamottolajat a valószínűleg Indiából származó bergamott termésének zöld, éretlen héjából vonják ki. Ma a kb. 5 méteres magasságot is elérő növény Olaszországban, Calabria megyében él. Több mint 200 kg héjból 1 liter értékes illóolajat nyerhetünk. A bergamottolaj linalil-acetátot tartalmaz, amely a levendulaolajban is megtalálható, és ennek köszönhető a vírusellenes hatása.

A bergamottolajat előszeretettel használják bőrápolási termékekben, acne és bőrhibák esetére, mert a limonén nevű anyag antiszeptikus hatású, ráadásul feszessé teszi és ápolja a bőrt. A benne található nerol megőrzi a bőr savköpenyének sértetlenségét. Soha ne vigyük azonban a bergamottolajat közvetlenül és hígítatlanul a bőrre, mert úgynevezett foto-szenzibilizáló hatása van. Ez azt jelenti, hogy erős napsugárzás hatására nemkívánatos bőrreakciók (barna foltok) léphetnek fel. Egy arcpuhító gőzfürdő azonban legalább oly kevéssé rejt efféle veszélyeket, mint egy kis mennyiségű bergamottolaj egy-egy arcápoló termékben.

Acne vagy zsíros bőr, és bőrhibák esetén rendszeresen, két-három naponta készítsünk bergamottolajas gőzfürdőt.

Egy forró vízzel telt tálba tegyünk 4 csepp bergamottolajat, és 10 percig hagyjuk, hogy a gőz kifejtse hatását. A legjobb, ha egy nagy törülközőt teszünk a fejünkre, ami az edényt is körülveszi, hogy az illóolajos gőz minél nagyobb hatást tudjon kifejteni a bőrünkre.

Candida fertőzésre

A Bergamotte-Petitgrain az oregánó- és a fahéjolajhoz hasonlóan fungicid azaz gombásodásgátló, és főleg a Candida ellen hatékony. Ezért a bélrendszer Candidás megbetegedése esetén hatásos, ha bergamottolajat fogyasztunk. Vegyünk be naponta legfeljebb kétszer 3 csepp bergamottolajat egy szelet kenyéren vagy egy csésze teában. Ha magasabb dózisban alkalmaznánk, az túlságosan megterhelné a szervezetet.

Hüvelygomba esetén bergamottolajas ülőfürdő hatékony lehet. Egy kis adag tejszínbe keverjünk 15-20 csepp illóolajat, és ezt tegyük a félig megtöltött kád vizébe. Naponta vegyünk egy-egy negyedórás ülőfürdőt, amíg a gomba el nem múlik.

A bergamottolajnak hűsítő és enyhe lázcsillapító hatása is van, ezért alkalmas lázcsillapító borogatásokhoz. Párologtatólámpába is tölthetjük, amely így a betegszoba levegőjét tisztítja és frissíti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A vanillin nem vanilia!
  2019-04-08 21:52:23, hétfő
 
  A vanillin és az etilvanillin mesterségesen előállított vegyületek, ezek vannak a bolti "vaníliás" cukrokban. A vaníliarúd pedig egy orchideafajta termése, az ezzel ízesített cukor a valódi vaníliás cukor.

Mi a különbség vanília és vanillin között?


Mi a vanília?

A vanília a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó mexikói eredetű kúszónövény, a vaníliacserje gyümölcse. Közép-Amerikában és Mexikóban őshonos, ma már Madagaszkáron, a Comore-szigeteken és Réunion szigetén termesztik, innen származik a legjobb minőségűnek tartott bourbon vanília.

A vaníliarúd egy orchideaféle hosszúkás, csőszerű toktermése, amely virága sárgásfehér vagy zöldes színű, meglehetősen kicsi, beporzásukat a természetben kolibrik végzik.

A vanília a világ egyik legdrágább fűszere, nem véletlenül, hiszen az ültetvényeken termesztett vaníliát kézzel, bambuszpálcikával porozzák be. A beporzás után 6-8 hónap alatt fejlődnek ki a rúd alakú toktermések, amelyeket szintén kézzel, féléretten gyűjtenek be. A még zöld termést blansírozzák, majd fermentálják, végül szárítják, ami az erjedés alatt változik barnásfeketévé és akkor alakul ki jellegzetes aromája is. A tárolásra is kényes, légmentes helyen kell tartani, mivel könnyen kiszárad, úgy pedig nehezebb felhasználni, és még az aromájából is veszít.

A középkortól az orvostudomány potencianövelőként tartotta számon, ma már inkább aromaterápiás kezeléseknél használják. Kellemes, édeskés illata miatt a kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga, rengeteg parfüm, testápoló, szappan tartalmazza.

Az igazi vaníliával vagy jó minőségű kivonattal, esszenciával (nem aromával) ízesített étel tele van apró fekete pöttyökkel, ezek a vaníliarúd kikapart magjai. Minden magára valamit adó cukrászda vaníliafagylaltja tartalmaz ilyen pöttyöket, ha nem találnak benne, akkor aromát, vanillint, legrosszabb esetben port használtak.

Ha vaníliát vásárolnak jó, ha tudják, azokkal könnyű és gazdaságos dolgozni, amelyek enyhén megnyomva húsos, kissé puha érzetet keltenek. Ezeket a terméseket könnyű felvágni, a magok pedig szaftosan-ragadósan kaparhatóak ki a belsejéből. Ha a késen vannak a magok, ne próbálják kézzel leszedni róla, mivel az ujjakról sokkal nehezebben jön le, -minden kis redőbe beülnek- és kár azokért a magokért, egy másik késsel/kanállal egyszerűbb.

A felhasított, magoktól megszabadított rudat semmiképp se dobják ki: ha a recept úgy írja, főzzék az ételhez, ha nem tudják belefőzni állítsák bele 20-30 dkg cukorba, tegyék száraz, hűvös helyre és készen van a házi vaníliás cukor.

Esszenciát is lehet készíteni házilag: ehhez 10-15 felvágott (de nem kikapart belsejű) vaníliarudat 1 üveg jó minőségű vodkába teszek, pár hónapra elrakom, néha felrázom. Sötét folyadék lesz belőle, ami önmagában ihatatlan, viszont egy életre elég ez az esszencia, pár csepp is elég belőle.

Az üzletben kapható Bourbon vaníliás cukor, valamikor látott vanília rudakat, de magvacskákat semmiképp...csak illatosították vele a cukrot. Ez nem éppen az ami kellene legyen valójában, de legalább nem mesterséges illatanyag.

Az édesiparban sajnos a sokkal elterjedtebb, mesterségesen előállított vanillinnal helyettesítik, amely ugyan megtalálható a vaníliában is, szintetikusan viszont olcsóbb előállítani eugenolból.

Mi is tulajdonképpen a vanillin?

A vanillin fontos alapanyag az illatszeriparban. Az élelmiszeriparban ízesítő adalékanyagként alkalmazzák a vanília pótlására. A gyógyszeriparban is felhasználják. (Erdey-Grúz Tibor: Vegyszerismeret, Bruckner Győző: Szerves kémia, II/1-es kötet ).

A vanillin, vagy metil-vanillin, egy aromás aldehid. Aldehid, éter és fenol funkciós csoportokat tartalmaz. A vanília fő illatanyaga. A szintetikus vanillint ízesítőként alkalmazzák ételekben, italokban és gyógyszerekben. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Vanillinum néven hivatalos.

Színtelen vagy sárgás színű, vaníliaszagú kristályos vegyület. Kristályai tű alakúak. Vízben rosszul oldódik, etanol, dietil-éter, kloroform és glicerin jól oldja.

A vanillin a természetben a növényvilágban igen elterjedt. A növények azonban csak kis mennyiségben tartalmazzák. A vanília (Vanilia planifolia) hüvelytermésében is csak 2-3%-nyi mennyiségben található. Emellett előfordul még számos orchideaféleségben, a perubalzsamban, a bükkfa és a hársfa kérgében, a burgonya virágában, illetve növényi gyantákban. A vanillin egyik szintézise eugenolból indul ki. Ezt először alkoholos kálium-hidroxid oldattal izoeugenollá alakítják. Ezt oxidációnak vetik alá, ekkor az oldalláncában található kétszeres kötés felhasad és vanillinné alakul.

Egy mondatban pedig: A vaníliás rudacskák a legjobbak, ha pedig választani kell a vaníliás cukor és a vanillin cukor között, akkor a legjobb ha a vaníliás cukrot választjuk még akkor is ha sokkal drágább mint a vanillin cukros változat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Népgyógyászati kezelés hüvely gombás fertőzésre
  2019-04-08 21:50:13, hétfő
 
  Szakemberek becslése szerint a nők háromnegyede élete során többször is találkozik a hüvelygomba kellemetlen tüneteivel. A fertőzés kezelése nőgyógyászati segítséget igényel, ám ha éppen nincs alkalmad orvodhoz fordulni, kipróbálhatsz néhány otthoni gyógymódot.

A hüvelyfertőzések fő okozója a Candida. A Candida-fertőzésre jellemző az erős viszketés és a sűrű fehér vagy sárgás váladék megjelenése. Az ülőfürdő ilyen esetekben is hatékony terápia lehet. Egy liter lapachoteához adjunk három liter meleg vizet, és 5-5 csepp bergamott-, oregánó-, fahéj- és teafaolajat. Egy evőkanál tejszínben oszlassuk el az illóolajakat, de ez egyben a nyálkahártya védelmét is szolgálja. Használhatunk levendula vagy szantálfaolajat.

A fokhagyma is kiválóan alkalmas a gyulladást okozó különféle gombák leküzdésére, ezért fontos, hogy helyet kapjon a kezelésben. Nagyon jó eredményeket sikerült elérni a hüvelybe helyezett, meghámozott, gézbe csomagolt fokhagymagerezddel. Tampont is átitathatunk fokhagymalével, amit kb. egy órán át kell a hüvelyben hagyni. Fokhagymaléhez úgy juthatunk hozzá, hogy 5-6 átpréselt fokhagymából egy vékony pamutruhán keresztül a levet átnyomjuk, és 1:10 arányban desztillált vízzel felhígítjuk. A hosszabb eltarthatóság érdekében tegyünk hozzá egy rész gyógyszertárban kapható 90%-os alkoholt.

Belsőleg a következő fertőtlenítő tinktúrát alkalmazhatjuk: négy kezeletlen, megtisztított citromot 50 g hámozott fokhagymával vágjunk apróra és turmixgépben 1/2 liter forralással fertőtlenített vízzel, valamint 10 csepp grapefruit magkivonattal dolgozzuk péppé. Ezt azután egy napig hagyjuk állni, közben néha-néha kevergessük meg. Végül az egészet szűrjük át, és töltsük kifőzött üvegekbe. Ebből naponta kétszer fogyasszunk el egy likőröspohárral, esetleg együnk hozzá egy kis kenyeret. Ezt addig folytassuk, amíg az egész adag el nem fogy.

Ezenkívül fordítsunk kellő figyelmet arra is, hogy ruházatunk ne legyen túl szűk, alsóneműnk pedig természetes alapanyagú legyen. A szintetikus anyagok ugyanis olyan körülményeket alakítanak ki, amelyben a gomba jól érzi magát, és gyorsan szaporodik.

Ne fogyasszunk kávét és alkoholt, és igyunk naponta 3-szor egy nagy csésze teát, amelybe egy-egy teáskanál szárított fehér árvacsalánt és körömvirágot teszünk. Ezek beszerezhetők gyógyszertárban, bioüzletekben, vagy a természetben mi magunk is gyűjthetjük.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A Középfülgyulladás (otitis media) természetes kezelése
  2019-04-08 21:48:09, hétfő
 
  Normál esetben a középfülben nincsenek baktériumok. A fertőzések és megbetegedések, mint az influenza vagy a skarlát során baktériumok juthatnak a középfül és a garat közötti összeköttetés révén a fülbe.

Ritkábban, vérmérgezés esetén a vérkeringés közvetítésével a kórokozók a belső fülbe (pl. agyhártyagyulladásban) vagy a külső hallójáratba (pl. dobhártyasérülésnél vagy koponyatörésnél) is bejuthatnak. Eleinte alig jelentkezik fájdalom, és láz sincs. Mindkettő akkor jelenik meg, amikor a középfülben folyadék és gyulladásos melléktermékek gyűlnek fel olyan mennyiségben, hogy a dobhártya fájdalmas lesz, és kifelé domborodik, a hallás pedig erősen csökken. A fájdalom és a láz csak akkor szűnik meg, amikor a genny átszakítja a dobhártyát, amit gyakran sebészi átszúrással könnyítenek meg. Kb. egy hét múlva lecsengenek a gyulladásos folyamatok, begyógyul a dobhártya, és megszűnnek a hallásproblémák.

Magunk is előállíthatunk antiszeptikus és gyulladásgátló hatású fülcseppet.

Préseljünk át 2 gerezd fokhagymát, és a levéhez adjunk 3 csepp grapefruitmagkivonatot, ugyanannyi levendulaolajat és egy evőkanál meleg olívaolajat, majd ebből langyos állapotban cseppentsünk 1-2 cseppet a fülünkbe.

Egy-két gerezd fokhagymát olívaolajban felmelegíthetünk, ezeket gézzel vékonyan becsomagolhatjuk, és a fájó fülbe tehetjük. Minél hosszabb ideig hagyjuk hatni.

A hagymaborogatás is jótékony hatású: egy vöröshagymát vágjunk apróra, kissé felmelegítve tegyük egy vékony pamutruhába, és a beteg füllel feküdjünk rá, hogy a kiáramló hagymagőzök be tudjanak jutni a hallójáratba.

A gyógynövénypárna is ugyanezt a hatást használja ki.

Ehhez szárított oregánót, kakukkfüvet, zsályát és kamillát varrjunk bele egy kis lenzsákba, és felhelyezés előtt rövid ideig melegítsük meg a sütőben.
Forrás : Link

Fontos : a középfülgyulladást minden esetben orvosnak is kell látnia, a természetes kiegészítők gyorsítják a gyógyulást, de nem helyettesítik az orvosi kezelést ! ( CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A medvehagymáról
  2019-04-08 21:44:14, hétfő
 
 




Medvehagyma - a fokhagyma erdei testvére

"Az egész testet megtisztítja, kihajtja belőle a megrekedt kóros anyagokat, egészségessé teszi a vért, kiűzi és elpusztítja a mérgező anyagokat. Az örökké betegeskedő embereknek, a sömörös, pattanásos, korpázó arcbőrűeknek, a reumásoknak, a görvélykórosoknak úgy kellene tisztelniük a medvehagymát, mint az aranyat. Nincs a Földön még egy olyan növény, amelyik ennyire hatásosan tisztítaná a gyomrot, a bélrendszert és a vért, mint ez." (Johann Künzle - svájci gyógyfüves lelkész)

A medvehagyma, amely az erdő árnyékos, hűvös részein él, nem marad el a fokhagyma mögött sem hatóanyag-tartalmában, sem pedig gyógyhatásában.

A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz, valamint aszkorbinsavat, y-glutamilpeptidet, flavonoidokat. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium- és vírusölő.



A medvehagyma egészségügyi hatásai

- Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, javítja a vértagok keringését

- Tartalmaz A, C és H vitamint, bizonyos típusú B-vitamint, valamint magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, szelént, kalciumot, ezek révén javítja a szervezet ellenálló-képességét

- Felsőlégúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére ajánlott

- Idült köhögésre is jó, mert oldódik a váladék és ezzel szűnik a légszomj

- Bélfertőtlenítő, emésztést javító hatása ismert

- Enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló aktivitással rendelkezik, ezért véralvadásgátlókkal történő együttszedése nem ajánlott

- Fejfájósoknak is ajánlott, mivel minden része fejfájás-csillapító, de főként a gyökeréből készült tea

- A medvehagyma fogyasztása enyhíti a gyomor okozta szívzavarokat és álmatlanságot, valamint az artériák elmeszesedéséből vagy magas vérnyomásból eredő panaszokat

A medvehagyma felhasználása gyógynövényként

Kúraszerű használatához elsősorban a növény levét használják fel, amit préseléssel nyernek ki

eszencia készítéséhez apróra vágjuk a leveleket, vagy a hagymafejeket, üvegbe tesszük, 38-40%-os gabonapálinkával felöntjük és 14 napon keresztül érleljük meleg helyen

Medvehagymaborhoz egy marék apróra vágott levelet használunk, amit felöntünk 0,25 dl., jó minőségű fehérborral - pár percnyi forralás után mézzel ízesítve fogyasztjuk - ez egy napi adag, lassan kortyolgatva

Teához friss aprított vagy szárított levelet leforrázunk, és étkezés előtt fél órával fogyasztjuk, naponta egyszer

Külsőleg, bőrbántalmaknál - borogatásként, lemosásként, sebkezelésnél összehúzó hatású a sebre helyezve

Szárítás közben a medvehagyma elveszíti hatásának nagy részét. Ezért frissen ideális növény a tavaszi kúrákhoz. Termeszthetjük a medvehagymát saját kertünkben, vagy áprilisban néhány naponta gyűjtsünk friss levelet, és keverjük salátákba, vagy tegyük feltétként vajas kenyérre nagy mennyiségben. Egész évben három-négy hetente tartott medvehagymakúra megfiatalítja a szervezetet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A cékla gyógyhatásairól
  2019-04-08 21:37:45, hétfő
 
 



Földünk egyik legcsodálatosabb kincse a cékla. Nők minden korosztályának, és nemcsak nőknek!

Ősidők óta ismeri az emberiség a céklát, már az ókorban is nagyra becsülték gyógyító erejét. Jótékony hatásait a benne lévő vitaminoknak (C, B1, B2, B6, niacin, biotin), ásványi anyagoknak (vas, szilícium, réz, nátrium, kálium, kalcium, foszfor, jód, bór, mangán, stb.) és a biológiailag aktív anyagainak (polifenolok, flavonoidok, antocianidek, karotinoidok) köszönheti.
Folsav tartalmára minden korosztálynak szüksége van. A magzati fejlődés során az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében segédkezik. Ha a kismama a várandósság korai szakaszában már fogyasztja, akkor sok fejlődési rendellenesség elkerülhető. Később is szükség van a folsav bevitelére, hiányában ugyanis fáradékonyak, dekoncentráltak és feszültebbek vagyunk. A cékla vastartalma is kiemelkedő, népgyógyászati hagyományainkból jól tudjuk, hogy fogyasztása vérszaporító hatású, illetve azt is tudjuk, hogy a cékla az a zöldségféle, amelyből testünk a vasat a legjobban hasznosítani tudja. Ezt az orvosok a XX. század elején még babonának tartották, de ma már klinikai vizsgálatok is alátámasztják, hogy igaz. A cékla segíti a vörösvérsejtek szaporodását és regenerálódását. Jelentős mennyiségű pektinanyag is található a céklában, mely megvédi a szervezetet a nehézfémek hatásitól, s gátolja a veszélyes mikroorganizmusok kifejlődését a bélrendszerben, valamint szükség esetén segíti a koleszterin kiürülését. A növény magas kálium és magnézium szintje miatt ideális résztvevő a magas vérnyomás a szív és érrendszeri terápiák során, de segíti az állóképességünk növelését is. Cink, mangán és réz tartalma segíti az anyagcsere folyamatokat, valamint szabályozó hatással vannak a nemi mirigyekre.

A cékla ha kell táplál, ha kell tisztít
Kolin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére, elősegíti a felesleges zsírok kiürülését a májból, ezenkívül kitűnő tisztító anyag a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára.

Rendszeres fogyasztásával javul a közérzet, a savtúltermelésből származó gyomorpanaszok megszűnnek. Mivel serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását. Megszünteti a toxikus anyagok által előidézett bőrbetegségeket, fejfájást és lehangoltságot. A céklából és sárgarépából készült ital kitűnő máj és bélrendszeri tisztító.

Betain és betanin tartalma segíti a máj méregtelenítő munkáját, immunerősítő és roboráló hatású. 1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletek során megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betanin - tumorellenes hatással is rendelkezik. A humánkísérletek alkalmával, a kemoterápián átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után.

Cékla és a nők
A cékla nemcsak a vas tartalmával járul hozzá a nők egészségéhez, hanem antioxidáns hatásának köszönhetően, lassítja az öregedést. Antioxidáns vegyületei megvédik a szervezetünket a külső szabadgyökökkel szemben, s így az oxidatív stressztől. Természetesen a mentális egészség és a pozitív gondolkodás is szükséges a fiatalság megőrzéséhez.

Hogyan készítsük el a céklát?
Ha az összes jótékony hatását élvezni szeretnénk a céklának, akkor a legideálisabb, ha nyersen, frissen facsart léként vagy élő szárítmányként fogyasztjuk, mert így biztosan éppen marad az egészséges beltartalma.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Ananász és a fogyókúra
  2019-04-08 21:30:20, hétfő
 
 



Az aromaanyagok mellett értékes ásványianyagokat ( vas, kalcium ), cukrot, gyümölcssavakat és vitaminokat ( A, B, C ) tartalmaz. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez a bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Ezen felül újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is.

Mit tartalmaz az ananász?

Az ananász tartalmaz egy bizonyos ,,csodaenzimet" a bromelaint, ami támogatja a fehérjék emésztését, valamint szerepet játszik a zsír gyors elégetésében. Ugyanakkor probiotikus hatást fejt ki, szervezetünk védekező rendszerét erősíti, számos immunsejtünk termelődését fokozza. Egyetlen nagy hátránya van, hogy csak friss gyümölcsben található meg, ugyanis hőkezelés hatására megsemmisül. A bromelain kedvező lehet önpusztító betegségek esetében, közvetett úton. Segíti az emésztést, csökkenti a vér savtartalmát, illetve elősegíti a vér sav-lúg egyensúlyát.

Az ananász főleg C-vitamin forrása miatt lehet fontos. Ezen kívül remek kálium, kálcium, magnézium, vas, folsav, foszfor, jód, cink, niacin, pantoténsav, vanillin, cukor és rostanyag tartalma miatt is érdemes fogyasztanunk. Továbbá a vörösvérsejtek és a véralvadást segítő vérlemezkék termelődésében is segíthet.

Az ananász jótékony hatásai

Mint a legtöbb gyümölcs, az ananász is jótékony hatással van a szervezetre így:

- Elősegíti az emésztést, a zsírok bontását, így fogyasztásával látványosan és gyorsan érhetünk el jó eredményt.

- Alkalmazzák élénkítő, vizelethajtó, emésztést segítő, méregtelenítő és tisztító hatása miatt is.

- Ugyanakkor csökkenti a vér savtartalmát, így segíti a szervezet savbázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását.

- Van ahol, nemi erő fokozására mézzel és chilivel ízesített ananászlevet fogyasztanak.

- A gyümölcslevek közül a legjelentősebb folsavforrás az ananászlé, a narancslé, és a grapefruit.

- Az ananászban levő bromelian enzim segít a szervezetnek a fehérjék megemésztésében, s ezáltal csökken az emésztési idő. A kevés gyomorsav okozta panaszok enyhítésére pedig ősidők óta előszeretettel isszák az ananász levét.

- Láz esetén sokkal hatékonyabb és jobb a szervezet számára, ha szomjunkat ananásszal oltjuk, mintha lázcsillapítóval csökkentjük a lázat.

- Az ananász hat az immunrendszer működésére, növeli a test ellenálló képességét.

- Az ananász fogyasztásával hozzájárulunk a menstruációs zavarok mihamarabbi rendezéséhez.

- 100 grammja csupán 57 kalóriát tartalmaz. Csökkenti az édesség utáni vágyat, ezáltal könnyen és biztosan mondhatunk le a plusz kalóriákról. Fogyasztásával látványosan és gyorsan érhetünk el jó eredményt.

- Az ananász niacin tartalma az emlékezeti zavarok esetében lehet segítségünkre, úgy hogy serkenti az agy vérellátását. De a stressz csökkentésében is szerepet játszik, a gyümölcs pantoténsavtartalma ugyanis az idegrendszerünk védelmében lehet segítségünkre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Méregtelenítés nyírfalével
  2019-04-08 21:26:30, hétfő
 
  A nyírfanedv egy magas biológiai hasznosulású, természetes élelmiszer. A világ minden táján úgy tudták, hogy a nyírfa kiűzi a rosszat a testből. A gyógyászatban a nyírfa leveleit elsősorban a vese, a hólyag területére a bőrre és a hajra alkalmazzák.

A nyírfa nedve egy évben egyszer gyűjthető, és mindössze csak három hétig. Használják a magyarok, finnek, lappok, svédek, románok, baskírok stb., és a földön mindenütt meg vannak győződve róla, hogy ennél egészségesebb dolog, mint a nyírfalé, kevés ha létezik.

Nyáron a nyírfák az összes életerőt és energiát magukba szívják, hogy majd jövő tavasszal legyen mivel táplálniuk az éppen sarjadásra készülő új hajtásokat. Ezeket a tápláló nedveket a gyökerükben gyűjtögetik, majd, amikor elolvad a hó, és életre kel a természet, az éltető folyadék elkezd áramolni fölfelé a fa törzsében. A törzsből csapolt nedv, a nyírfa “vére".

Ilyenkor fülünket, ha a fa törzséhez szorítjuk, hallatszik, amint csordogál benne a nyírfavíz. Ilyenkor lehet megcsapolni a fát, és begyűjteni az értékes nedvből. Sok helyen kisebb léket vágnak a fába, majd egy csövet beillesztve jutnak az ott kicsorduló nyírfavízhez. A színtelen folyadék rengeteg tápanyagot, proteint, ásványi anyagot, vitamint és nyomelemet tartalmaz.

A nagy becsben tartott nyírfa, nem csak nedvét kínálja fel gyógyításra, hiszen a növény levelét és kérgét is használja a népi gyógyászat. A nyírfanedv fogyasztása a mai kor emberének legnagyobb ellenségével a savasodással segít leszámolni, létrehozva a homeosztázis egyensúlyát, a pH egyensúlyt. Páratlan ez a komplex összetételű természet kínálta lúgosító lehetőség, egyszerűen nincs párja a bio italok között.

Milyen összetevőket tartalmaz?

A nyírfanedv egy színtelen folyadék, amely betulint, komplex szerves savakat (főként: nikotinsav, almasav, glutaminsav), ásványi anyagokat, főként: kálium, kálcium, nátrium, magnézium, mangán, foszfor, cink, réz, vas, fruktózt, glükózt, aminosavakat, vitaminokat, proteineket, természetes erjesztő anyagokat, növényi fitovegyületeket, glikozidákat, szaponinokat, gyantát, cukrot és fitoncidokat (antimikrobális szerves vegyületek, amit a növények termelnek saját ,,immunrendszerük" védelmére) tartalmaz kimutatható mennyiségben.

A nyírfanedvet frissen, üdítő italként vagy erjesztve, szeszesitalként fogyasztják. Olykor a bort ízesítik vele.

A Nyírfanedv hatásai

- Visszaállítja a szervezet belső egyensúlyát

- A betulin (betulinol) és a fitoncidok tartalma miatt a nyírfanedv a vizeletkiválasztó rendszer és az emésztőszervrendszer támogatója.

- Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással bír.

- Golyva, tüdőbaj, vesebántalmak ellen is fogyasztják.

- Vértisztító hatású.

- Csökkenti a koleszterin szintet és kihajtja a szervezetből a húgysavat

- Ízületi kopások és reumás fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák.

- Energetizál. Extra vitalitást nyújt a szervezetnek.

- Erősíti az immunrendszert. Tisztítja a nyirokrendszert.

- Méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki. Tisztító kúra és léböjt során kiválóan alkalmazható.

- Felgyorsítja az anyagcserét, ezért a testsúlykontroll során sikerrel alkalmazható.

- Külsőleg alkalmas a bőr és a hajas fejbőr ápolására: Gyulladáscsökkentő tulajdonságai felületi hámsérülések, sebek, fekélyek, bőrproblémák (pattanások, psoriasis, ekcéma) kezelésére is alkalmassá teszik.

- A nyírfanedv fejbőrbe masszírozva segít megszüntetni a savasodás következményeit, sejt-szinten regenerálja a hajhagymákat és tölti fel azok raktárait. Ilyen esetben a száraz fejbőrbe masszírozzuk be, a probléma fokától függően heti 2-3x, vagy akár mindennap.A nyírfanedvet akár a bőrről, akár a hajról nem kell lemosni.

- Csökkenti a hisztamin termelést, így az asztmás, allergiás tüneteket is.

Milyen ízű a nyírvíz?

Hasonlít a friss víz ízéhez, egy kis édeskés mellékízzel, valamint a fa aromájával.

Ebből a léből napi 2-3 pohárral igyunk.

Hogy ne erjedjen meg a lé, a hűtőszekrényben tároljuk, vagy kis adagokban fagyasszuk le.

Esetleg alkohollal tartósíthatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A klorofill gyógyhatásairól
  2019-04-08 21:21:53, hétfő
 
 



A klorofillt a növények vérének is nevezik, mert molekulaszerkezetét és kémiai összetételét tekintve csaknem azonos a vér hemoglobinjával, csak míg abban vas, ebben magnézium áll a központi helyen. Valamennyi növényben megtalálható, de a legjobb forrásai a zöld levelű növények, például: lucerna, zöldpaprika, taraczkbúza, petrezselyem levél, algák, gabonafüvek, spenót, brokkoli, káposztafélék, hajtások, rügyek...

Élet klorofill nélkül nem létezhet. A gabonafűben és zöld színű levelekben, vagy növényekben levő anyagok az egészséges vér egyes alkotórészeinek termelődését és működését is segítik. A vérpigment és a klorofill nagyon hasonlít egymásra. Figyelemreméltó kapcsolat van az emberek és az állatok komplex sejtlégzése és a növények fotoszintézise között. A vérpigment képződése az állatoknál gyakorlatilag ugyanolyan módon zajlik, mint a klorofill képződése a növényeknél. Sejtjeink a klorofilltartalmú ételeknek köszönhetően több oxigénhez jutnak, mivel a klorofill segíti a hemoglobin (a vörös színt adó vérfesték) képződését, így indirekt módon javítja a szervezetben az oxigénszállítást. A klorofillnak hihetetlenül sokrétű hatása van, pl. frissebb lesz tőle a bőr, mélyebb az alvás, megnövekszik a sejtek energiája. A füvekből frissen elkészített ital tehát a szervezet regenerálódásához szükséges energiát tartalmazza.

Hatásai:

Erőteljes tisztító, dezodoráló, szagtalanító hatású

Baktériumellenes hatású

Serkenti az új szövetek növekedését, a sebgyógyulást, miközben csökkenti a fertőzés veszélyét

Csökkenti a vér koleszterinszintjét

Erősíti az immunrendszer működését

Mire gyógyír a klorofill?

Lúgosítja a szervezetet

Ajánlott vérszegénységben, kimerültségben, tavaszi fáradtságban, betegség utáni lábadozásban

Fiatalít, vitalizál

Lábszárfekélyre főleg cukorbetegek esetében

Reumában, köszvényben, izületi gyulladásos betegségek kezelésében

Középfül fertőzésre és gyulladásra

Különböző fertőző és gyulladásos bőrbetegségek (például impetigo) kezelésében

Hüvelygyulladás (vaginitis), vagy méhnyak fertőzés esetében

Gyorsítja a sebek, sérülések, fekélyek gyógyulását, a sérült bőr regenerálódását

A szervezetben egyfajta belső dezodorként működik, segít eltávolítani a testünkbe összegyűlt szennyező anyagokat és megszünteti az emésztőszervi vagy húgyúti rendellenességek miatt keletkező testszagot, illetve a vizelet és a széklet kellemetlen szagát.

Aki klorofilltartalmú készítményt szed, annak a vizelete vagy széklete esetleg zöld színűvé válhat, ez esetben egy természetes folyamat, aggodalomra nincsen ok.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A hagymáról
  2019-04-08 20:56:05, hétfő
 
 



Hagyma az ágy mellett szeletelve tányéron igen jó hatású :
Nátha ( köhögős, tüsszögős időszakban , tünetek esetén )
egy karikára vágott (fél-1 cm-es szeletekre) hagymát tegyünk éjszakára az ágyunk mellé.
Fertőtleníti a levegőt, tisztítja a légutakat a tüdőt, a baciknak végük van.
A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással vannak egészségünkre.

Zsíros zsebkendő :
Lefekvéskor egy zsebkendőt megkenünk zsírral, és a nyaktól kezdve a légcső mentén a testünkhöz tapasztjuk.(gyomorig)
kb 20 cm toroktól lefelé
Reggelre felszaggatja a váladékot a légcsőben.
majd:
1 db vörös hagyma (tiszta) héjából és kb: fél- 1 dl vízből ,1,5 perc alatt tea színű teát főzünk,
leszüljük egy pohárba, 2 kiskanál mézzel ízesítjük, és melegen elszürcsöljük
gyerekeknek 2-3 evőkanálnyi maximum, Fél dl-nél több nem kell még felnőtt embernek sem.
A váladékot lemossa, és a gyomorban feloldja csak reggel és este igyuk .
Forrás : internet
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2019.03 2019. április 2019.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 637
  • e Hét: 2620
  • e Hónap: 16369
  • e Év: 221070
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.