Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Mentovics Éva versei Anyák napjára
  2019-05-07 19:51:53, kedd
 
  Mentovics Éva versei Anyák napjára Link  
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Mentovics Éva: A legdrágább anyukának
  2019-05-07 19:50:08, kedd
 
  Ezernyi kis apró jellel
tudattam, hogy létezem.
Számlálgattad a napokat,
vajon mikor érkezem?

Később aztán ágyam mellett
álmot hozott szép dalod.
Hogyha néha nyűgös voltam,
karod lágyan ringatott.

Mint napfény a fellegek közt,
szivárvány a rét felett,
úgy hinted szét éltet adó,
melengető fényedet.

Akárhányszor születnék is,
nem kellene más nekem,
azt kívánnám századszor is,
mindig, mindig légy velem.

Kezemben e kis virággal
tiszta szívből kiáltom:
Te vagy nekem a legdrágább
Anyuka a világon.

Forrás: Óperencia l oldal
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Matek írásbeli érettségi 2019 évben
  2019-05-07 19:47:03, kedd
 
  Ilyen feladatok vannak a matekérettségiben Link
Mértani sorozat, módusz és medián, vektorok, százalékszámítás, geometria, gráfok, halmazok. Ezekkel kell megbirkóznia a diákoknak a középszintű matekérettségi első részében, írja az Eduline.
A lap szerint a matematikából középszinten vizsgázók két feladatsort kapnak. Ebből az első 10-12 feladatot tartalmazott, amely alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint erre 45 percet kaptak.
Ez a rész 30 pontot ér, a második már 70-et.
Ebben az egyenlőtlenség, a koordinátageometria, a sík- és térgeometria, a gráfok és a valószínűségszámítás témaköre szerepelt. Az érettségizők több szöveges feladatot is kaptak, amelyek közül kettő igen aktuális témához kapcsolódik. Az első feladat a Föld vízkészletéről, egy másik elektromos autókról szól.
Ezeknek a megoldására 135 percet kaptak a diákok

Kedden a matematika írásbelivel folytatódott az érettségi. A diákok reggel nyolckor kezdték el a vizsgát, ami középszinten 3 órás, emelt szinten 4 órás.
A középszintű írásbeli első, 45 perces részében a diákok egy 10-12 feladatot tartalmazó lapot kapnak, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrizni.
A II. feladatlap két részre oszlik: az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak.
A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.
Ilyen volt a tavalyi középszintű tesztsor>>>
Az emelt szintű írásbeli két részből áll. A diákok tetszésük szerint oszthatják be az időt (240 perc) az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és a megoldások sorrendjét is meghatározhatják.
Az I. részfeladatsor négy feladatból áll. A feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak.
A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

- 2019-es matekérettségi: feladatsorok és megoldások itt! Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Magyar írásbeli érettségi 2019 évben
  2019-05-07 19:34:51, kedd
 
  A szövegértési feladatsor megoldásait
Megoldás Link

Érveléses feladat megoldása Link

A szövegalkotási feladat megoldása Link

Összehasonlító elemzésre Link

A műértelmező feladat megoldását pedig Link

*
- A középszintű magyar érettségi első részében a vizsgázók a játék fogalmáról, játékkutatásról és játékszerekről szóló szócikket kaptak írja az Eduline. Az érettségizőknek először értelmezniük kell a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kell az alapján megoldaniuk.
A portál által megkérdezett szaktanár szerint az idei feladatsor nehezebb, mint a tavalyi, mint mondta, bár a szöveg a játékról szól, ettől még száraz.
Maximális pontszámúra megoldani valószínűleg nehéz lesz, és több időt fog elvenni, mint a korábbi évek feladatai közölte a szaktanár, aki kiemelte, hogy ugyan van a szöveg alatt lábjegyzet, nem biztos, hogy a vizsgázók könnyen tudják majd értelmezni.
A középszintű magyar érettségi első részének szövegalkotási feladatában a diákoknak a szinkronizált filmekről szóló érvelést vagy egy régészeti leletről szóló hivatalos levelet kell írniuk.

- A második feladatsorban egy műelemző feladat szerepelt egy Mándy Iván-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy nagyon ismert József Attila-vershez és egy Radnóti Miklós-költeményhez kapcsolódik, írja az Eduline.
Ezek közül a vizsgázóknak egyet kell választaniuk: egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatását, vagkét mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító értelmezését.
A magyar érettségi I. feladatlapja középszinten egy szövegértési (60 perc) és egy szövegalkotási (30 perc) feladatot tartalmaz. A dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelőtanár összegyűjti, ezután osztják ki a II. feladatlapot, amelyen egy műértelmező szöveget kell alkotni 150 perc alatt.
Az emelt szintű írásbeli szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. Az írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is helyesírási szótár használható, ebből vizsgatermenként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.

Az idén 1158 helyszínen várhatóan mintegy 111 100 diák ad számot a tudásáról.Az érettségizők közül mintegy 71 400 végzős középiskolás ebben az időszakban tesz vizsgát hagyományos értelemben.
Rajtuk kívül mintegy 39 700-an tesznek majd le legalább egy tárgyból valamilyen típusú vizsgát. A jelentkezők összesen várhatóan csaknem 395 ezer vizsgát tesznek le: mintegy 43 300-at emelt szinten, 351 700-at pedig középszinten.

- Kamu feladatsor terjed a magyar érettségihez: Hétfőn országszerte a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákkal folytatódnak az idei érettségik. A diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról. Középszinten az I. feladatlap egy szövegértési (60 perc) és egy szövegalkotási (30 perc) feladatot tartalmaz. A dolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelőtanár összegyűjti, ezután osztják ki a II. feladatlapot, amelyen egy műértelmező szöveget kell alkotni 150 perc alatt. Az emelt szintű írásbeli szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból tevődik össze. A diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. Az Index vasárnap este szúrta ki, hogy negyed tízkor megjelent egy Magyar érettségi 2019 című PDF-fájl az egyik legnépszerűbb magyar fájlcserélő oldalon, az nCore-on.
A dokumentum azonban természetesen nem a hétfői feladatsort tartalmazta, hanem a 2007-es októberi érettségi feladatsora volt, a feltöltő csak átírta a fájlban szereplő dátumokat a feltöltés előtt.
Hétfő reggel a PDF-fájl már nem elérhető az nCore felületén, azonban az Index szerint így is legalább 400-an letöltötték a kamu feladatsort.

*
- 2019-es magyar érettségi: feladatok és megoldások itt Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
A pápalátogatásra hangolt az elsőszombati ájtatosság
  2019-05-07 19:23:47, kedd
 
  A pápalátogatásra hangolt az elsőszombati ájtatosság Csíksomlyón.
2019. május 7., kedd | 18:05
Engesztelő imaórát és szentmisét tartottak a csíksomlyói kegytemplomban május 4-én este. Az ünnepélyes Mária-köszöntőn Urbán Erik ferences tartományfőnök köszöntötte az édesanyákat, majd a pápalátogatásra való készületre buzdított.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Ferenc pápa imája Szkopjéban: 05.07
  2019-05-07 19:14:43, kedd
 
  Segíts, Teréz anya, hogy felismerjük Jézust a rászorulókban!
2019. május 7., kedd | 17:27
Május 7-én délelőtt a Szentatya meglátogatta Szent Teréz anya emlékházát Észak-Macedónia fővárosában, Szkopjéban, ahol megkoszorúzta a szobrát, imádkozott a szent ereklyéi előtt, majd találkozott a nővérek közösségének vezetőivel és Teréz anya két rokonával.
...... .......


Teljes terjedelmében közöljük a Szentatya által Szkopjéban elmondott imádság magyar fordítását.

Istenünk, irgalmasságnak és minden jónak Atyja,
hálát adunk neked Szent Teréz anya
életének és karizmájának ajándékáért.
Végtelenül szerető gondviselésedben arra hívtad,
hogy tanúságot tegyen szeretetedről
India és a világ legszegényebbjei között.
Azért tudott jót tenni a legnyomorultabbakkal,
mert felismerte minden nőben és férfiban
Fia arcát.
Tanulékonyan engedte, hogy a Szentlélek vezesse,
és így imádkozó hangjává vált a szegényeknek,
és mindazoknak,
akik éheznek és szomjaznak az igazságosságra.
Meghallva a kereszten függő Jézus kiáltását
- ,,Szomjazom" -,
Teréz anya csillapította
a kereszten függő Jézus szomját azáltal, hogy
tevékeny és irgalmas szeretettel fordult mások felé.

Szent Teréz anya, a szegények anyja,
kérjük különleges közbenjárásodat és segítségedet
itt, szülővárosodban, ahol az otthonod volt.
Itt kaptad meg az újjászületés ajándékát
a keresztény beavatás szentségeiben.
Itt hallottad meg a hit első szavait
családod körében és a hívők közösségében.
Itt kezdted meglátni és megismerni
a szükséget szenvedőket,
a szegényeket és a kicsinyeket.
Itt tanultad meg szüleidtől,
hogy szeresd és segítsd a rászorulókat.
Itt, a templom csöndjében hallottad meg
Jézus hangját, aki arra hívott,
hogy szerzetesként kövesd őt, és misszióba menjél.

Innen kérünk téged: Járj közben Jézusnál,
hogy mi is elnyerjük azt a kegyelmet,
hogy éberek legyünk és odafigyeljünk a szegények kiáltására,
a jogfosztottak, a betegek, a kirekesztettek, az utolsók
segítségkérő esdeklésére.
Adja meg nekünk Jézus a kegyelmet,
hogy meglássuk őt annak szemében,
aki ránk néz, mert szüksége van ránk.
Adjon nekünk olyan szívet,
amely szeretni tudja
a minden nőben és férfiban jelen levő Istent,
és fel tudja őt ismerni azokban,
akiket szenvedés és igazságtalanság sújt.
Adja meg nekünk a kegyelmet,
hogy mi is a szeretet és a remény jelei legyünk korunkban,
a sok rászoruló, elhagyatott, kirekesztett és elvándorolt
ember között.
Segítsen bennünket, hogy szeretetünk
ne szép szavakból álljon,
hanem hatékony és igaz legyen,
hogy hiteles tanúságot tudjunk tenni az Egyházról,
melynek kötelessége
hirdetni az evangéliumot a szegényeknek,
a szabadulást a foglyoknak, az örömet a megtörteknek,
az üdvösség kegyelmét mindenkinek.

Szent Terét anya, imádkozz ezért a városért,
ezért a népért, annak egyházáért,
és mindazokért, akik követni akarják Jézust,
a jó pásztor tanítványaiként,
az igazságosság, a szeretet, az irgalmasság,
a béke és a szolgálat cselekedeteivel,
mint ő, aki nem azért jött, hogy őt szolgálják,
hanem hogy ő szolgáljon,
és életét adja sokakért,
Krisztus Urunk által,
Ámen.

Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Mai nap készített saját fotók 2. rész
  2019-05-07 18:40:09, kedd
 
  Virágos terasz
...... ........... ................. ........... ............... ........... ................ .................... .................... ..............Tűzkő utcai virágos kert
...... ........... .............


Fügefa a Tűzkő utcába
...... ...........


 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Mai nap készített saját fotók
  2019-05-07 18:37:58, kedd
 
  Tejfölös lecsó
...... ................ ..........


Virágos konyha ablakom
.....


Virágos balkon
Nagyobb kép Link
...... ........... ..............


Nagyobb kép Link
...... ........... ..............


Nagyobb kép Link
...... ........... ..............


 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Mennyei Atyánk mindig kiáll a gyermekei mellett 05.06
  2019-05-07 18:15:18, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Negyedik kedd. Déli prédikéció. Május 7 - 2019
  2019-05-07 17:44:33, kedd
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 299 db bejegyzés
e év: 2055 db bejegyzés
Összes: 38761 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 53
  • e Hét: 8158
  • e Hónap: 36841
  • e Év: 313830
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.