Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Epres finomságok
  2019-05-07 22:24:05, kedd
 
 

Itt a földieper szezon! Piros, illatos, zamatos jellegzetes íze minden embert elbűvöl. Van olyan aki nem szereti? Sajnos olyan van, hogy valaki erősen allergiás az eperre, de, hogy nem szeretné valki, olyat még nem hallottam! A földieper finom és egészséges, ráadásul még fogyaszt is! Kiváló vértisztító, baktériumölő, és bőrünkre is jótékony hatással van!

Az eper jótékony hatása
Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.

Eperkehely
Hozzávalók: 30 dkg eper, 2 evőkanál cukor, 0,5 dl konyak, vaníliafagylalt, tejszínhab.

A megmosott, félbevágott epret megszórjuk a cukorral, és 5 percig állni hagyjuk. Majd a felét négy talpas pohárba osztjuk, meglocsoljuk konyakkal, vaníliafagylaltot teszünk rá, erre kerül a maradék eper, a tetejére pedig tejszínhab.

Epres rizs francia módra
Hozzávalók: 2 csésze rizs, 5 csésze tej, só, 50 dkg eper, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál málnaszörp, 2 dl tejszín, 10 dkg vaníliás cukor.

Tejberizst főzünk. Az eperből tegyünk félre néhány szemet, a többit osszuk ketté, az egyik részt törjük össze villával vagy mixerben, és keverjük el a mézzel és málnaszörppel. A másik részt vágjuk apróra. A tejszínt verjük habbá a cukorral. A hab kétharmadát, valamint a darabos és pépes epret vegyítsük össze a rizzsel, és rakjuk üvegtálra vagy talpas poharakba. A tetejét a maradék tejszínnel és a félretett eperszemekkel díszítjük.

Eperfelfújt
Hozzávalók: 50 dkg eper, 15 dkg vaníliás cukor, 2 tojás, 15 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 sütőpor, citromhéj, só, 2 dkg vaj.

Az epret meghintjük 5 dkg cukorral, és állni hagyjuk. Közben a tojások sárgáját habosra keverjük 10 dkg cukorral, hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, a reszelt citromhéjat, a sót, a tejfölt, végül a tojások habbá vert fehérjét. Leve nélkül keverjük bele az epret. Vajjal kikent tűzálló tálba öntjük, és kis lángon 35-40 percig sütjük.

Eperpuding
Hozzávalók: 1 vaníliás pudingpor, 10 dkg cukor, 5 dl tej, 40 dkg eper, tejszínhab.

A pudingport a zacskón található előírás szerint elkészítjük. A puding egyharmadát hideg vízzel öblített üvegtálba melegen beleöntjük. Megrakjuk megmosott, félbevágott eperrel, majd ismét puding, eper és puding következik. A tetejére eper kerül. Ha kihűlt, tegyük két óra hosszára hűtőszekrénybe. Tálaláskor díszíthetjük tejszínhabbal.

Epres szelet
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 kanál rum, só, 1 tojás, 50 dkg eper, 15 dkg vaníliás cukor, 2 dl tejszín.

A lisztből, vajból, tojásból a rummal és a sóval leveles vajastésztát készítünk. Két lapban sütjük meg. Az egyik lapot még melegen négyzetekre vágjuk. Míg a tészta hűl, szórjuk meg a félbevágott epret 10 dkg cukorral, és verjük habbá 5 dkg cukorral a tejszínt. Az eperrel (lé nélkül) rakjuk meg a tésztalapot, kenjük rá a tejszínt, fedjük be a lapokkal, és egy fél órai pihentetés után vágjuk fel.

Epres tál
Hozzávalók: 8 babapiskóta, 50 dkg eper, 15 dkg cukor, 1 tojásfehérje, 0,5 dl rum.

A tálra rakott, összetördelt babapiskótákat meglocsoljuk rummal, majd megrakjuk kb. 30 dkg-nyi félbevágott eperrel, és meghintjük 5 dkg cukorral. A maradék epret a 10 dkg cukorral és a tojásfehérjével kemény habbá verjük, az eperre halmozzuk, s 1-2 óra hosszára hűtőszekrénybe tesszük.

Epertorta háromféleképpen
1. Fagylaltos
Hozzávalók: 1 piskótatorta, 1 csomag vaníliás és 1 csomag eper jégkrém vagy fagylalt, 50 dkg eper, 15 dkg vaníliás cukor, 2 dl tejszín.

Akkor készítsük, ha van mélyhűtős hűtőszekrényünk. A tortát kettévágjuk. A vaníliás jégkrémet hagyjuk egy kissé felolvadni. Megkenjük vele az alsó lapot, és 20 percre a mélyhűtőbe tesszük. Közben az eperszemeket kettévágjuk, és meghintjük 10 dkg cukorral. Az epres jégkrémet, ha egy kissé felolvadt, a vaníliás tetejére kenjük, ráhalmozzuk a leszűrt eperszemeket, és rátesszük a másik tortalapot. Ismét mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt bevonjuk az 5 dkg cukorral keményre vert tejszínnel, és eperrel díszítjük.

2. Tejszínes
Hozzávalók: 1 piskótatorta (készen vásárolt), 50 dkg eper, 15 dkg cukor, 4 dl tejszín.

Néhány szép eperszemet tegyünk félre, a többit vágjuk apróra, és keverjük el a cukor felével. A felvert tejszín egyharmadához keverjük hozzá a cukros epret, s verjük tovább együtt. Lassanként adjuk hozzá a többi tejszínt és cukrot. A piskótát vágjuk félbe, belül is, kívül is kenjük meg a tejszínes eperrel, s díszítsük a félretett eperszemekkel.

3. Túrós
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1 tojás, 10 dkg cukor; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 10 dkg cukor, 1 tojássárgája, reszelt citromhéj, 30 dkg eper, 2 dl tejszín.

A lisztből, vajból, cukorból 1 tojással linzertésztát készítünk. Kerek tortaformában 20 percig sütjük. Közben az áttört túrót a cukorral, a tojássárgájával és a reszelt citromhéjjal összekeverjük, majd könnyedén hozzáadjuk a felvert tejszín kétharmadát. A linzerlapra kenjük. Hogy a formája szép legyen, vegyük körül fóliacsíkkal, és tegyük egy fél óra hosszára a hűtőszekrénybe. A hűtőszekrényből kivéve megrakjuk eperrel, s a maradék tejszínnel díszítjük.
Paskó atyától




 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Sós-túrós, spenótos pite
  2019-05-07 21:04:02, kedd
 
 
Mi készüljön ebédre? Finom legyen, friss, ropogós, ínycsiklandó, de ne legyen komplikált? Íme egy ötlet. Már csak egy jó kis paradicsom leves, zöldségleves kell hozzá. A spenót, ahogy a gyerekek is megeszik :) !

• 7 réteslap
• 500 gr spenót
• 300 firss túró
• 2 újhagyma, vagy póréhagyma
• 4 tojás
• 1 sütőpor
• 150 ml olaj
• 300 ml tej
• só, frissen őrölt bors

A spenótot mossuk meg, forró vízben blansírozzuk, leforrázzuk, majd lecsöpögtetés után felaprítjuk.
Az újhagymát (én újhagymát használok, mert most rengeteg van a kertben), vagy póréhagymát kevés olajon dinszteljük meg. Kevés olajon egy kocka vajon is lehet, még finomabb lesz.

A három tojást, 200 ml tejet, olajat, sütőport és a friss túró két harmadát keverjük össze.
A túró egy harmadát keverjük össze a spenóttal és a ledinsztelt hagymával.
Két réteslapot olajjal vagy olvasztott vajjal kenjük le és a túrókrémmel kenjük meg, ezt ismételjük meg háromszor, végén a spenótos hagymás tölteléket kenjük az utolsó réteslapunkra.
Tekerjük fel a betöltött réteslapokat és vágjuk fel háromszögletűre, cikk-cakk -ra. Vegyünk egy kerek edényt, helyezzük körbe a tésztánkat, úgy, hogy a közepén jusson a rolád végéből egy darabka. Szezámmaggal szórjuk meg és süssük piros, ropogósra. 25 - 30 perc 180 fokon.















 
 
0 komment , kategória:  1-tál étel  
Ima a családokért
  2019-05-07 10:44:52, kedd
 
  IMA A CSALÁDOKÉRT

Urunk Jézusunk, aki magad is családban születtél
és éltél, hozzád fordulunk a családokért.

Mutasd meg az igazi családi boldogságra vezető utat
a fiataloknak, akik arra készülnek, hogy a te tanításod,
a te szándékod, a te akaratod szerint éljék le az életüket
egymással és veled!

Segítsd az édesanyákat és a feleségeket,
hogy édesanyád, Mária példáját kövessék
az áldozatokat vállaló szeretet mindennapi megélésében!

Segítsd az édesapákat és a férjeket, hogy védőszentjüknek
és példaképüknek tekintsék Szent Józsefet, aki szeretettel
és hűséggel gondoskodott családjáról.

Te engedelmeskedtél a mennyei Atyának és földi szüleidnek is.
Tanítsd engedelmességre a gyermekeket szüleik iránt!
Add, hogy minél több szent család legyen! Amen.

Horváth Sándor István



 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2019.04 2019. Május 2019.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 164 db bejegyzés
Összes: 7938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 186
  • e Hét: 521
  • e Hónap: 7956
  • e Év: 56087
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.