Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Heti hittan Ferenc pápával
  2019-06-26 18:01:29, szerda
 
  ,,A hívők közössége kerüli az individualizmust, és szorgalmazza az osztozást és a szolidaritást."
Ferenc pápa: ,,Ha önző a szíved, akkor nem vagy keresztény"
Június 26-án a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát. Az első keresztény közösséget állította példaképül, mert ,,állhatatosak voltak az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyértörésben és az imádságban" (ApCsel 2,42). Ferenc pápa katekézisének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Megkerült a négy ősnyomtatvány
  2019-06-26 17:58:09, szerda
 
  Megkerültek a Székesfehérvári Püspöki Könyvtárból ellopott ősnyomtatványok.
...... .....


A székesfehérvári püspöki palotában mutatták be június 25-én azt a négy ősnyomtatványt, amelyeknek az 1980-as évek elején, egy kisebb renoválás során a püspöki könyvtárból nyomuk veszett. 2019 tavaszán egy bécsi antikvárius jóindulatából először egy, majd kettő, végül mind a négy elveszett kötet ingyen visszatérhetett Székesfehérvárra.
A sajtótájékoztatón Spányi Antal megyéspüspök elmondta: ,,Különleges és rendkívüli ez az alkalom. Nemcsak az előkerült kötetek értéke miatt, hanem előkerülésük körülményeinek okán is. Az egyházi könyvtárak, levéltárak és muzeális gyűjtemények a nemzeti és az egyetemes kultúra, a tudomány és a művelődés számára felbecsülhetetlen értéket jelentenek. Az Egyház jelenléte a kultúrában voltaképpen az Egyház jelenléte a társadalomban. II. János Pál pápa gyakran beszélt a kultúra evangelizációjának szükségességéről. XVI. Benedek pápa egy franciaországi beszédében kiemelte: a középkor szerzetesei kultúrát teremtettek és őriztek meg, mentettek át - pedig a céljuk nem volt más, mint Isten keresése."
Spányi Antal püspök arról is beszélt, az egyházi gyűjteményeink - lehetőségeik szerint - őrzik és tudományos feldolgozás által közkinccsé teszik azokat a kulturális javakat, amelyek a történelem során hozzájuk kerültek. ,,A székesfehérvári püspökség könyvtára különösen nagy értékű. Püspökelődeim nem csak a munkájukhoz szükséges szakkönyveket igyekeztek összegyűjteni, hanem ezen túlmutatóan is hódoltak bibliofil szenvedélyüknek. Különösképp is igaz ez Pauer Jánosra, aki a 19. században az egyházmegye papjából lett kanonokká, majd 1878-ban megyéspüspökké; s aki egész életében különös szenvedéllyel fordult a régi könyvek felé" - ismertette a főpásztor. A megyéspüspök a Székesfehérvárra visszatért kötetekről elmondta, olyan ősnyomtatványokról beszélünk, amelyeket csaknem negyven esztendeje loptak el Székesfehérvárról, ezért már-már csodával határosnak tekinthető visszatérésük.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
A római Hét Domb (Sette Colli) elnevezésű nemzetközi .....
  2019-06-26 17:37:15, szerda
 
  A római Hét Domb (Sette Colli) elnevezésű nemzetközi úszóverseny második napján.

ARANYÉREM:
Milák Kristóf 200 m pillangó úszás 1:54,19 idővel
Jakabos Zsuzsanna - nincs információ

EZÜSTÉREM:
Verrasztó Dávid 400 méter vegyes úszás 4:11,90 idővel.
Késely Ajna 800 méter gyorson 8:25,29 idővel
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
Kizárták Hosszú Katinkát - szabálytalan fordulás miatt
  2019-06-26 17:30:59, szerda
 
  Szabálytalanul fordult egy római úszóverseny vegyes számában hátról mellre. Nem az első ilyen hibája. Megmagyarázta. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka 400 méter vegyesen favoritként ugrott medencébe, azonban kizárták. Edzője, Petrov Árpád arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 30 éves klasszist azért diszkvalifikálták, mert a hátról a mellre fordulás előtt már hason érkezett a falra, ami szabálytalan. Hozzátette, minden bizonnyal azért hibázott tanítványa, mert a kissé szeles időben a távolságot jelző zászló lebegése megzavarta. Erről a versenyző maga is posztolt, nem hibáztat senkit, sőt még az úszott időeredményének is örül, amivel tehát nem nyerhetett.
Hosszúval ilyen legutóbb a 2006-os budapesti Európa-bajnokságon fordult elő, akkor az előfutamok során zárták ki.
 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Útravaló – 2019. június 26.
  2019-06-26 10:17:45, szerda
 
  Szent irigységgel olvasom, ahogyan Ábrám Istennel beszélget. És micsoda nagyszerű dolgokat hall Istentől: ,,védőpajzsod vagyok", nagy nemzetséget ígér neki. Pedig még gyermeke sem volt. Meg is jegyzi az író: ,,Ábrám hitt az Úrnak, ő pedig beszámította neki a megigazulásra." Mert hallgatni az Urat, hallgatni csodálatos ígéreteit egy dolog. Más hinni is neki, és aztán ebben a hitben élni, ehhez igazítani a mindennapokat. Gyümölcsöt kell teremnie az Istennel való kapcsolatunknak, mégpedig jó gyümölcsöt. Erről tudjuk megismerni, hogy jó úton járunk, hogy valódi a hitünk, valódi az istenkapcsolatunk. Adja Isten, hogy Ábrám példájára a hit növekedjék bennünk.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
A harminc éve pappá szentelt Böjte Csaba ünnepről, ....
  2019-06-26 10:16:21, szerda
 
  A harminc éve pappá szentelt Böjte Csaba ünnepről, háláról, a szeretetet felfaló mohó parazitákról
...... ............


Böjte Csaba ferences szerzetes június 25-én ünnepelte pappá szentelésének harmincadik évfordulóját. Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk Böjte Csaba írását.
,,...szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják!" (Mt 7,12)
Ma reggel próbáltam felidézni azt a napot, a harminc évvel ezelőtti gyulafehérvári szentmisét, melyben engem is szent életű Jakab Antal gyulafehérvári megyéspüspök pappá szentelt! Felkeltem és arra gondoltam, hogy mivel is ajándékozhatnám meg magamat ezen az áldott szép napon! Elővettem a rózsafüzért és le-fel sétálva szobámban, elkezdtem imádkozni! Jólesett az imádság csendjében Istenhez emelni a lelkemet, jó volt érezni, hogy én e napon sem akarok ennél több, szebb ajándékot, más ünnepet, mint teremtő Istenem áldott jelenlétében dolgozni!
Hálatelt szívvel köszönetet mondok, mert harminc év papi szolgálattal ajándékozott meg az Isten, méltónak talált arra, hogy egyszerű papjaként hirdessem a nagyvilágban az evangéliumot. Az elmúlt évek minden - imában, munkában, gyermekekkel, felnőttekkel vesződve, kacagva - eltöltött percéért hála és köszönet van a szívemben! Minden egyes kicsi vagy nagy emberkéért hálát adok Teremtőmnek, azokért is, akik kérték, elfogadták a szeretetemet, azokért is, akik átkaroltak, felemeltek a maguk szeretetével. Természetesen azokért is hálát adok, akik őszinte víruskeresőként ráirányították figyelmemet a hibáimra, bűneimre, hiányosságaimra, a nehéz percekben, a kísértésekben derül ki, hogy mi is lakik az ember fiában.
E napon megállva, az elmúlt évekre visszanézve, ha valami fáj, akkor az az, hogy ebbe a harminc évbe a szeretet, munka mellé milyen sok lim-lom fecsegés, lötyögés is belekerült az életembe! Az Úr elvetette a jó magot, de esténként jön a gonosz és konkolyt hint az élet legcsodálatosabb termőföldjébe, a lelkünkbe, a szeretet szülőföldjébe, hisz onnan nő ki minden szó, cselekedet, érték! Hordozom magamban a konkolyt, olyan gyarlóságokat, bűnöket, melyektől azt hittem, hogy sokkal könnyebb lesz megszabadulni, de melyek kérlelhetetlen potyautasként velem tartanak. Bűneink mohó paraziták, melyek felfalják az Isten és ember szeretetre kapott drága időt, energiát.
A harmincas kilométerkőnél előrenézve egy dolgot szeretnék kérni Megváltótól: Isten gyermekeinek szabadságát, békéjét, teremtő, alkotó erejét kérem, hogy a rám bízott nagycsalád apraját, nagyját testi-lelki épségben ne csak meg tudjam őrizni, hanem a növekedésben, kibontakozásban eredményesen szolgálni is tudjam!
Számomra ez a keskeny, meredek út az öröm, az élet útja, gyarlóságaim ellenére is ez a csodák földje, hol nap mint nap gyermekeink életében, környezetemben bármerre is nézek, megtapasztalhatom Teremtő Istenem hozzánk lehajló jóságát, gondoskodó szeretetét, azt a hatalmas életerőt, mely virágba borítja, termővé teszi a világunkat.
Alázattal az úton tovább menve, Csaba testvér 2019-06.25
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
12. évközi hét szerda 06.26
  2019-06-26 10:09:12, szerda
 
  OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
Ábrám hitt az Úrnak, és ez megigazulására szolgált.
Az Úr szövetséget kötött vele.
Lótnak és a Jordán környéki királyoknak kiszabadítása után az Úr szava megnyilatkozott Ábrámnak látomásban: ,,Ne félj, Ábrám, én védőpajzsod vagyok, a jutalmad igen nagy lesz." Ábrám így szólt: ,,Uram, Istenem, mit adhatsz nekem, hiszen gyermek nélkül maradtam." És Ábrám folytatta: ,,Nézd, nem adtál nekem utódot, így szolgám, a damaszkuszi Eliezer lesz az örökösöm." Erre az Úr így szólt hozzá: ,,Nem az lesz örökösöd, hanem az lesz az örökösöd, aki testedből származik." Aztán kivezette, és ezt mondta neki: ,,Nézz föl az égre és számold meg a csillagokat, ha meg tudod számolni őket." Majd hozzáfűzte: ,,Ilyen lesz a nemzetséged." Ábrám hitt az Úrnak, ő pedig beszámította neki megigazulásra.
Majd ismét szólt Isten Ábrámhoz: ,,Én vagyok az Úr, aki kihívtalak a káldeai Ur városából, hogy ezt a földet neked adjam birtokul." Ábrám így válaszolt: ,,Uram, Istenem, miből tudom meg, hogy birtokolni fogom azt?" Erre Isten megparancsolta neki: ,,Hozz egy hároméves üszőt, egy hároméves kecskét, egy hároméves bakot, egy gerlét és egy galambot!"
Ábrám odahozta neki ezeket az állatokat, majd középen kettévágta őket, és a szétvágott részeket egymással szemben helyezte el, a madarakat azonban nem vágta szét. Akkor ragadozó madarak szálltak a testekre, de Ábrám elűzte őket. Amikor a nap lenyugodott, Ábrám mély álomba merült, és félelmetes sötétség szállott rá.
Amint beállt a sűrű sötétség, füstölgő kemencéhez és égő fáklyához hasonló valami vonult végig a szétvágott darabok között. Azon a napon kötött az Úr szövetséget Ábrámmal, és így szólt: ,,Utódaidnak adom ezt a földet Egyiptom patakjától egészen a nagy folyamig, az Eufráteszig."
Ez az Isten igéje. Ter 15,1-12.17-18

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Tetteikről ismerhetők fel az emberek.
Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:
Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, belül azonban ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek fel őket. Szednek-e a tövisről szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, sem a rossz fa nem teremhet jó gyümölcsöt. Minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak, és tűzre vetnek. Tehát: gyümölcseikről ismeritek fel őket.
Ezek az evangélium igéi. Mt 7,15-20

Imádság
Istenem, csodálatos gondviselésed által mindannyian arra vagyunk hivatva, hogy Krisztus testének tagjaivá váljunk. Minden egyes tagnak öröktől fogva meghatároztad a maga feladatát, számolva minden ember adottságával. Ebben a rendben örök előrelátásoddal részemre is kijelöltél egy helyet, ahol szolgálnom kell. Uram, készen állok erre a szolgálatra! Kívánj tőlem akár csöndes, hangtalan munkát, akár hősi elszántságot, nagy áldozatokat: követlek, Uram!

Elmélkedés
Sok ember azt várja a vallástól, hogy teljesítse azt a vágyát, hogy Istennel találkozzon. A vallás tulajdonképpen kijelöli számára azt a helyet, ahol találkozhat Istennel. És kijelöli azt az időt, amikor találkozhat Istennel. Továbbá meghatározza azokat a cselekményeket, amelyek által találkozhat Istennel. Ezért épülnek a templomok és más szent helyek, ezért mondjuk azt, hogy a hét egyik napját, a vasárnapot szenteljük meg és ezért vannak szertartásaink. Lám, minden körülmény biztosított, a hely, az idő és a szent cselekmény, hogy találkozzunk Istennel. De akkor miért van az, hogy aki eljár a templomba vasárnaponként, hogy részt vegyen a szentmisén, nem érzi feltétlenül minden alkalommal azt, hogy találkozott Istennel? És azt is várjuk a vallástól, hogy megmutassa nekünk a helyes, Istennek tetsző magatartásformákat. Ezt nevezhetjük erkölcsi rendnek. Ez különféle törvényekben és parancsokban ölt testet, amelyeket jól ismerünk. De akkor miért van az, hogy hiába tartjuk meg a lehető legpontosabban a törvényeket, mégsem jutunk el általuk Istenhez?
Mindkét kérdésre ugyanaz a válasz: úgy tűnik, hiányzik belőlünk az alázat, hiányzik belőlünk annak alázatos elfogadása, hogy Isten ott és akkor találkozik velünk, amikor akar. Így is mondhatjuk: tudjuk, hogy a vallásosság, a lelki élet jó fa, és ez a fa biztosan jó gyümölcsöt terem. Csak éppen mi vagyunk balgák, mert olykor túl korán, éretlenül szakítjuk le a gyümölcsöt, máskor pedig túl későn ennénk belőle, amikor már megrothadt a fán. És vannak, akik egyáltalán nem akarnak enni az Isten adta gyümölcsből.
Kérjünk Istentől alázatot, és akkor majd tudni fogjuk, hogy melyik fáról és mikor kell leszakítanunk a gyümölcsöt.
C. Horváth István Sándor
...... ........

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
12. évközi hét kedd 06.25
  2019-06-26 10:05:04, szerda
 
  OLVASMÁNY Mózes első könyvéből
Ábrám nem akarja, hogy viszálykodás legyen közte és rokonai között, ezért kész áldozatot is hozni.
Ábrám igen gazdag volt jószágban, aranyban és ezüstben. De Lótnak is, aki Ábrámmal tartott, voltak juhnyájai, marhacsordái és sátrai. Így az a föld nem tudta eltartani őket, és ezért nem lakhattak együtt. Oly sok jószáguk volt ugyanis, hogy nem maradhattak együtt. Ebből aztán viszálykodás támadt Ábrám és Lót nyájainak pásztorai között. (Akkor kananeusok és ferezeusok laktak azon a földön.)
Ábrám ekkor azt mondta Lótnak: ,,Kérlek, ne legyen veszekedés köztem és közted, pásztoraim és pásztoraid között: hiszen testvérek vagyunk! Itt van előtted ez az egész vidék. Kérlek, válj el tőlem! Ha te balra mégy, én jobbra tartok, viszont ha te jobbra tartasz, én balra megyek!"
Ekkor Lót felemelte szemét, és látta, hogy milyen bővizű a Jordán egész környéke. (Mert, amíg el nem pusztította az Úr Szodomát és Gomorrát, egészen Szegorig olyan volt az, mint az Úr kertje, mint Egyiptom földje.) Lót tehát a Jordán környékét választotta magának, és kelet felé költözött. Így váltak el egymástól. Ábrám Kánaán földjén maradt, Lót pedig a Jordán-környék városaiban telepedett le, és Szodoma vidékén ütötte fel sátrait. Pedig a Szodomái emberek igen gonoszak és vétkesek voltak az Úr előtt.
Miután Lót elvált tőle, az Úr így szólt Ábrámhoz: ,,Emeld föl szemedet, és tekints körül arról a helyről, ahol most vagy, északra és délre, keletre meg nyugatra: mert ezt az egész földet, amelyet most látsz, neked és utódaidnak adom mindörökre. Utódaidat pedig olyanná teszem, mint a föld porát; ha valaki meg tudja számlálni a föld porszemeit, az tudja csak megszámlálni a te utódaidat is. Kelj föl, járd be ezt a földet széltében-hosszában, mert neked fogom adni!" Ábrám fölszedte tehát sátrait, továbbindult, és Hebron mellett, Mambre tölgyesében telepedett le.
Ez az Isten igéje. Ter 13,2.5-18

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Tegyétek meg embertársaitoknak mindazt, amit ti is elvártok tőlük!
Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak:
Ne vessétek oda a szent dolgokat a kutyáknak, és ne szórjátok gyöngyeiteket a sertések elé, hogy lábukkal el ne tapossák azokat, és megfordulva, szét ne tépjenek titeket is.
Mindazt, amit akartok, hogy megtegyenek nektek az emberek, ti is tegyétek meg nekik! Ez ugyanis a Törvény és a próféták tanítása.
A szűk kapun menjetek be, mert széles a kapu és tágas az út, amely a romlásba visz, és sokan mennek be rajta. De milyen szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják!
Ezek az evangélium igéi. Mt 7,6.12-14

Imádság
Urunk, Jézus Krisztus! Te vagy az irgalmasság kimeríthetetlen forrása minden ember számára. Te vagy Megváltónk és Üdvözítőnk! Te mondtad egykor: ,,Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak!" Taníts minket arra, hogy irgalmasok legyünk embertársainkkal, miként az Atya is irgalmas hozzánk! Tégy bennünket az irgalmasság evangéliumának hirdetőivé, hogy minden ember megismerje és megtapasztalja az irgalmas Isten szeretetét! Ajándékozz meg minket tisztánlátással, hogy fölismerjük bűneinket, s azokat őszintén megvalljuk! Adj nekünk őszinte bűnbánatot és tiszta szívet!

Elmélkedés
A teremtőjét Istenben felismerő ember legfőbb vágya, hogy rátaláljon Istenre. A hívő ember legnagyobb vágya, hogy eljusson az üdvösségre. Az ószövetségi időkben a választott nép tagjai úgy gondolták, hogy a teremtő Isten adta az embereknek a törvényt, amelynek megtartása az üdvösségre jutást biztosította. Jézus némileg módosította ezt az elképzelést, azaz a benne való hit és a szeretetnek, mint legfőbb parancsnak a gyakorlása által üdvözülhetünk.
Korunk emberének azonban nehéz beszélni az üdvösség, az örök élet vágyáról, mert sokan annyira bezárkóznak önmaguk szűk világába, hogy nem látják a távlatokat, nincs jövőképük, nem reménykednek a túlvilági életben. Nehéz számukra megérteni és elfogadni, végső soron pedig elhinni azt, hogy Isten megbocsátó, hűséges és kitartó a szeretetben, s e három tulajdonságát nap mint nap ki akarja mutatni teremtménye, az ember felé. Az értelemmel megáldott és jószándékú ember pedig utat keres Isten felé. Nem utakat, hanem csak egyetlen utat, egy keskeny utat, amely az életre visz, s amelyről a mai evangéliumban Jézus beszél. Ez az út a keresés, az imádkozás és a szenvedés útja. Egyetlen út ez, amelynek szakaszain, állomásain az üdvözítő Isten keresése, majd a rátalálás után a vele való párbeszéd, azaz az imádkozás, valamint a Krisztussal való együtt-szenvedés viszi tovább lépteinket, hogy aztán a feltámadásunk által átléphessünk az örök élet, az üdvösség el nem múló világába.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 333 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1306
  • e Hét: 4896
  • e Hónap: 25579
  • e Év: 228492
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.