Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Angyalszó: A jövő felé tekintve; Ígéret; Az Atya vár minket
  2019-06-05 21:57:35, szerda
 
  ...... ........


Az Atya vár minket!
Feltámadt Urunk, Jézus Krisztus!
Te kaptál meg minden hatalmat az Atyától és ebben a hatalomban részesítetted apostolaidat. Ez a lelki hatalom nem uralkodást, hanem szolgálatot jelent.
Taníts minket alázatos lelkületre, hogy hűséggel tudjuk végezni ezt a szolgálatot. Taníts, hogy égre emelt tekintettel éljek, életem minden napján szem előtt tartsam, hogy a mennyországban Isten vár rám!
Vezess engem Szentlelked által, hogy reményem beteljesedjen és az örök üdvösségre jussak! Hiszem,
Uram, hogy a mennyei örök dicsőség várt rád földi életed után, és hiszem, hogy engem is az Atya vár a mennyországban

Ígéret
Mit tanít nekünk a mai ünnep? Az Úr mennybemenetele azt az ígéretet hordozza, hogy Isten minden
embert meghív a mennyországba.
Földi életünk egyszer biztosan véget fog érni a halállal, de Isten bennünket is feltámaszt az örök életre. Mi is eljuthatunk a mennyország örökké tartó boldogságába, az Istennel való életre, ha hiszünk Krisztusban és ő a vezetőnk az üdvösség útján.
Látjuk-e, várjuk-e ezt a jövőt? Vágyakozunk-e arra a dicsőségre, amit Isten mindannyiunknak készít? Úgy tekintünk-e a mennyországra, mint örök otthonunkra, ahol Istennel élhetünk a tökéletes boldogságban a szeretet teljességében? Törekszünk-e, hogy a mennybe jussunk?

A jövő felé tekintve
A görög mitológiából ismerhetjük Cassandra történetét, aki a trójai király leánya, Hektór és Parisz hercegek húga volt. Apollón szemet vetett szépségére, de Cassandra a jövőbe látás, a
jóslás képességét kérte szerelméért cserébe. Amikor ezt megkapta, mégis elutasította Apollónt, aki viszont azzal büntette meg őt, hogy jóslataiban senki nem hitt. Így is történt, hiába látott meg mindent előre, senki nem hallgatott rá.
Bár sokan hangoztatják, hogy szeretnék előre ismerni egy-egy döntésük jövőbeli következményeit és szeretnének belelátni a jövőbe, a valóságban a legtöbb ember egyáltalán nem szeretne olyan képességet, hogy ismerje a jövőt, főleg saját jövőjét nem. A görög mitológiában Cassandra karaktere nagyon is igaz és ezt modern korunk tudományos vizsgálatai is alátámasztják. Az emberek
többsége jobban szereti izgatottan várni a meglepetéseket, mintsem kiszámítható módon mindent előre tudni.
Egyes felmérésekben a megkérdezettek mindössze egy százaléka használná szívesen a jövőbelátás képességét, és kétharmaduk semmit sem szeretne tudni arról, hogy mi várható a jövőben. Azt ugyan sokan mondják, hogy a szerencsejáték számait szeretnék előre tudni, hogy meggazdagodjanak, de ez nagyon komolytalan vágyakozás. A kutatások érdekessége, hogy az egyetlen dolog, amit az emberek többsége szeretne előre tudni, az a születendő gyermek neme, fiú vagy lány lesz-e?
Érdekes, hogy a jövőbe látás vágya az embereknél csupán a földi életre, a földi világra korlátozódik és nincsenek nagyobb távlatai. Pedig jó volna kissé távolabb nézni, örök sorsunk világába.
Mi vár ránk a földi élet után? Erre a kérdésre ad választ a mai ünnep, Jézus
mennybemenetelének napja.
Mire emlékezünk ma? Jézus feltámadása húsvétkor történt. Ezt követően az evangéliumi beszámolók szerint negyven napon keresztül megjelent az asszonyoknak, az apostoloknak és a tanítványoknak, azoknak, akik hittek benne. E jelenések, megmutatkozások, a feltámadt Krisztussal való találkozások egy idő után véget értek. A feltámadás utáni negyvenedik napon Jézus az apostolok szeme láttára felemelkedett az égbe. Visszatért a mennybe, ahonnan megtestesülésekor eljött közénk, visszatért a mennyei Atyához
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Hálaadó szentmise 06.05 - Tamás József
  2019-06-05 21:45:43, szerda
 
  Videó Link
Hálaadó szentmisét mutatunk be a kegytemplomban Ferenc pápa látogatásáért és köszönetet mondunk az önkénteseknek, akik segítettek a látogatás szervezésében. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Tamás József püspök úr.
"Azt hiszem, úgy vagyunk most itt, mint a szülő asszony, aki fájdalommal hozza világra gyermekét, de a szülés után már nem is emlékszik a gyötrelmekre, örül, hogy ember született a földre..."
Tamás József segédpüspök hálaadó szentmisét mutatott be Csíksomlyón a pápalátogatásért
2019. június 7., péntek
A csíksomlyói kegytemplomban mutatták be a hálaadó szentmisét június 5-én, szerdán este Ferenc pápa apostoli útjáért, illetve köszönetet mondtak az önkénteseknek, szervezőknek és támogatóknak, akik segítettek a látogatás szervezésében.
Szent Bonifác vértanú püspök emléknapján adtak hálát Ferenc pápa romániai apostoli látogatásáért a csíksomlyói kegytemplomban. Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke, a szentmise főcelebránsa háláját fejezte ki, amiért a Jóisten annyi segítőkész embert: önkénteseket, szervezőket, támogatókat rendelt a pápalátogatás ügye mellé, illetve olyanokat, akik a rendkívüli esemény lelki hátterét imádsággal segítették.
,,Azt hiszem, úgy vagyunk most itt, mint a szülő asszony, aki fájdalommal hozza világra gyermekét, de a szülés után már nem is emlékszik a gyötrelmekre, örül, hogy ember született a földre. Az elmúlt négy hónap pánikrohamai, széthúzásai, a rengeteg értetlenkedés, kemény kritika, keresztbe tevések, akadályoztatások, riogatások, gyalázkodások nehezedtek ránk, amikkel meg kellett küzdenünk. Most mindezek eltörpülnek annak az élménynek a nyomában, amiben részünk lehetett. A jól végzett munka örömével adhatunk hálát a Jóistennek, hogy megsegített, nem engedett elcsüggedni, a terhek alatt összeroppanni. Legyen hála ezért Őneki" - fogalmazott prédikációjában a segédpüspök.
Köszönetét fejezte ki a felkért szervezőknek, a sok önkéntesnek, a támogatóknak, továbbá a magyar és román kormány segítségéért, a megyei és a városi tanácsok támogatásáért, az imádságokért, amelyek nélkül nem valósulhatott volna meg a csíksomlyói pápalátogatás.
Arra kérem a Jóistent, hogy mindannyiunk szívét töltse be annak a jézusi kijelentésnek a boldogsága, amit Szent Pál a mai szentleckében idéz: nagyobb boldogság adni, mint kapni. Úgy gondolom, hogy jól vizsgáztunk" - tette hozzá Tamás József. Kiemelte, hogy jól vizsgáztak a pápával való találkozásra eljött zarándokok is, akik a sok negatív vélemény ellenére is fontosnak tartották, hogy itt legyenek.
,,Amikor a zord idő ellenére is a hegyre felfelé igyekvő néptömeget láttam, eszembe jutott az 1991. évi pünkösdi búcsú, amelynek időjárása is hasonló volt a mostanihoz. Akkor hangzott el ez a szép ténymegállapítás: Ennek a népnek vagy a hite hatalmas, vagy a bűne óriási, melyért vállalja ezt az áldozatot. És vállalta most is, nem csak a zord idő kellemetlenségét, hanem a biztonságért felelős emberek szigorú, sokszor kellemetlenkedő megnyilvánulását" - fejtette ki szentbeszédében a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke.
Tamás József a pápalátogatás mottóját felidézve elmondta, milyen szép volna, ha megvalósulna az együtt járás, ha mindnyájan, akik itt élünk, nemzetiségre, vallási felekezetre való tekintet nélkül egyetértésben élnénk, félretéve minden gyűlölködést, háborúskodást, viszálykodást.
,,Ferenc pápa lelkipásztori látogatásra jött Krisztus örömhírével, minket megerősíteni őseink hitében és erényeiben, ahogy az egyik hozzászóló írta a közösségi médiában: Ferenc pápa csíksomlyói prédikációja attól volt nagyszerű, hogy az evangélium tanítására épült" - fűzte hozzá a segédpüspök.
,,Ma délelőtt felhívott egy kedves barátom, és azt kérdezte tőlem, hogy az egyestől tízesig terjedő skálán hányast adnánk magunknak. Amikor januárban kiderült, hogy jön a Szentatya, azt mondtam a barátomnak, nekem elég, ha átmegyünk a vizsgán. Mert tudjuk, hogy nagyon kevés idő állt a rendelkezésünkre, de a Jóisten megjutalmazott emberekkel, a jegyet ő adja. Nekem ez elég. Nem akarok senkinek sem megfelelni, csak egyedül neki. Övé legyen a dicsőség és a hála" - ezekkel a szavakkal vezette be a köszönetnyilvánításokat Sajgó Balázs főkoordinátor, a Gyulafehérvári Caritas lelki igazgatója a szentmise végén, majd név szerint megköszönte a szervezőknek, az önkénteseknek, a sajtóbizottság tagjainak a lelkes munkát, a magyar kormánynak a támogatást, a csíkszeredai városvezetésnek és a megyei önkormányzatnak a segítséget.
,,A szervezés során eszembe jutott XVI. Benedek pápa mondása, miszerint amikor az Egyházban valami jó történik, akkor annak ellenszele is lesz. Ezt éreztük, tapasztaltuk, de végig álltuk a sarat, nyeregben voltunk" - mondott köszönetet Urbán Erik ferences tartományfőnök az erdélyi ferences rendtartomány és a liturgikus bizottság nevében. Felszólalt Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke is, aki azt mondta, az egész Székelyföld számára a megújulást és a továbbhaladás útján való megerősödést is szolgálta Ferenc pápa csíksomlyói látogatása. Úgy tapasztalta, a pápalátogatás hatására zökkenőmentesebben zajlott a napi munka a megyei tanácsnál is. Csíkszereda alpolgármestere, Szőke Domokos is köszönetét fejezte ki mindazoknak, akiknek köszönhetően megvalósulhatott a pápalátogatás. A közös fotó elkészítése után az önkéntesek névre szóló emléklapot és emlékérmet kaptak.

Forrás: Romkat.ro

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Szent Bonifác püspök és vértanú 06.05
  2019-06-05 08:20:13, szerda
 
  A szabók, a sörfőzők és Németország védőszentje.
...... ........... ..............



...... ..........


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Krisztus világosságot hirdet népének és a pogányoknak.
Agrippa király előtt Pál apostol így beszélt:
Amikor Damaszkusz előtt megjelent nekem az Úr, nem kételkedtem a mennyei látomásban. Először a Damaszkuszban levőknek, aztán Jeruzsálemben és Júdea egész tartományában, végül a pogányoknak hirdettem, hogy tartsanak bűnbánatot, és térjenek Istenhez, végezzék a bűnbánat méltó cselekedeteit.
Emiatt fogtak el a zsidók, amikor a (jeruzsálemi) templomban voltam, és meg akartak ölni. De Isten oltalma megsegített, és a mai napig helytálltam mint tanú, kicsik és nagyok előtt. Nem mondok semmit sem azon kívül, amiről Mózes és a próféták, mint eljövendő dolgokról beszéltek: hogy Krisztus szenvedni fog, elsőnek támad fel a halottak közül, és világosságot fog hirdetni az ő népének és a pogányoknak.
Ez az Isten igéje. ApCsel 26,19-23

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
A jó Pásztor életét adja juhaiért.
Abban az időben Jézus így szólt:
Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. A béres azonban, aki nem pásztor, akinek a juhok nem a sajátjai, otthagyja a juhokat, és elfut, amikor látja, hogy jön a farkas. A farkas aztán elragadja és szétkergeti őket. A béres azért fut el, mert béres, és nem törődik a juhokkal.
Én vagyok a jó pásztor. Ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem, - mint ahogy az Atya ismer engem, és én ismerem az Atyát. Életemet adom a juhokért. De más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók. Ezeket is vezetnem kell. Hallgatni fognak szavamra, és egy nyáj lesz és egy pásztor.
Ezek az evangélium igéi. Jn 10,11-16

*
...... ..........


- Network katolikus oldalon Link

- Wikipedia oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link

Egy prédikációja közben csúfolni kezdték, s mivel nem hagyta abba a beszédet, karddal súlyos sebet ejtettek rajta. Bár nem halt meg azonnal, mégis vértanúnak kell tartanunk, miként halála után a hívők tisztelték. Az Úr 1007. esztendeje körül halt meg.

- Szent blog oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Útravaló – 2019. június 5
  2019-06-05 08:08:46, szerda
 
  Az Egyház közösségét Jézus vére szerezte - figyelmeztet ma bennünket Szent Pál. Nem szimpátia, nem közös érdekek, érdeklődési kör köt össze bennünket, hanem Isten meghívó és értünk vérét ontó szeretete. Az Egyház akkor lesz igazán közösség, ha minden tagja Jézusra tekint, ha minden tagnak Jézus a vezetője. Az elöljáró is csak úgy lesz igazi elöljáró, ha Krisztus példáját követi. Mindenki ismeri az elterjedt mondást: ,,Nagyobb boldogság adni, mint kapni." Ma, amikor mindenki csak kapni akar, gyűjtöget és elvár, akkor érdemes erre emlékezni, és nem csak anyagiakban, sokkal inkább lelkiekben. Adjunk jó szót, meghallgatást, boldog perceket egymásnak. Éljünk úgy, hogy jó legyen velünk lenni. Gazdagítsuk egymást kölcsönösen a szeretetben.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
húsvét 7. hét szerda 06.05
  2019-06-05 08:07:40, szerda
 
  ...... ........... ..........


SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Pál apostol efezusi híveit Istennek ajánlja, és elbúcsúzik tőlük.
Pál apostol így folytatta beszédét az efezusi egyház presbiterei előtt:
,,Vigyázzatok magatokra és az egész nyájra! A Szentlélek azért tett titeket elöljáróvá, hogy igazgassátok az Isten egyházát, amelyet (Jézus az ő) tulajdon vére árán szerzett meg magának. Tudom, hogyha eltávozom, ragadozó farkasok törnek rátok, és nem kímélik a nyájat. Sőt még köztetek is akadnak olyanok, akik álnok szóval magukhoz akarják csábítani a tanítványokat. Legyetek tehát éberek, és véssétek jól emlékezetetekbe, hogy három éven át éjjel-nappal szünet nélkül könnyek között figyelmeztettelek mindnyájatokat!
Most pedig Istennek és az ő kegyelme igéjének ajánllak titeket. Neki ugyanis hatalma van arra, hogy fölépítse művét, és megadja nektek az összes szentekkel közös örökséget. Nem kívántam senki ezüstjét, aranyát vagy ruháját. Jól tudjátok, hogy amire magamnak vagy társaimnak szüksége volt, azt a kezem munkájával szereztem meg. Minden tekintetben példát adtam nektek, hogyan kell dolgozni, és ezzel a gyengéket segíteni. Így emlékezünk Urunk Jézus Krisztus szavaira: »Nagyobb boldogság adni, mint kapni.«"
Szavait befejezvén, Pál apostol letérdelt, és mindnyájukkal közösen imádkozott. Valamennyien hangos sírásra fakadtak, és nyakába borulva csókolgatták. Leginkább az a mondása fájt nekik, hogy többé nem fogják viszontlátni.
Aztán kikísérték a hajóhoz.
Ez az Isten igéje. ApCsel 20,28-38

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Jézus tanítványai legyenek egy, miként ő is egy az Atyával!
Abban az időben Jézus az égre emelte szemét, és így imádkozott:
Szent Atyám, tartsd meg a te nevedben azokat, akiket nekem adtál, hogy egy legyenek, mint mi. Amíg velük voltam, megőriztem nevedben azokat, akiket nekem adtál. Megtartottam őket, és senki más nem veszett el közülük, csak a kárhozat fia, hogy beteljesedjék az írás.
Most tehozzád megyek, ezeket pedig elmondom a világban, hogy az én örömöm teljes legyen bennük. Átadtam nekik tanításodat, de a világ gyűlölte őket, mert nem a világból valók, amint én sem vagyok a világból való. Nem azt kérem tőled, hogy vedd el őket a világból, hanem hogy óvd meg őket a gonosztól. Hiszen nem a világból valók, amint én sem vagyok a világból.
Szenteld meg őket az igazságban, mert a te tanításod igazság. Amint te elküldtél engem a világba, úgy küldöm én is őket a világba. És értük szentelem magamat, hogy ők is megszentelődjenek az igazságban.
Ezek az evangélium igéi. Jn 17,11b-19

Imádság
Vezesd, ó, Krisztus az ifjúságot igazságban, hogy ne hagyják magukat tévútra vezetni új bálványok által, mint amilyen a magamutogató fogyasztás, a mindenáron való jólét, az erkölcsi lazaság, vagy az erőszakos tiltakozás. Hadd éljék meg inkább a te üzenetedet örömben, mely a nyolc boldogság üzenete, az isteni és felebaráti szeretet üzenete, az erkölcsi elkötelezettség üzenete a társadalom hiteles alakítása érdekében.

Elmélkedés
Az utolsó vacsora termében és hallgatjuk Jézus imáját. Most apostolaiért és tanítványaiért imádkozik, hogy távozása után teljesíteni tudják küldetésüket. Jézus nem maradhat személyesen tovább a világban, nem hirdeti tovább az Isten országát, nem folytatja tovább az irgalmas Atya megismertetését, de műve, a megváltás műve, az emberek üdvözítésének műve nem szakad meg, hanem tovább folytatódik. Apostolai arra kapnak küldetést, hogy Mesterük munkáját, igehirdetését, szolgálatát folytassák, s ehhez meg is kapják erősítőnek a Szentlelket. Az apostolokra épült Egyház Krisztus akaratának megfelelően minden korban ezt a küldetést végzi, s ehhez meg is kapja a Szentlélek segítségét.
Csodálatos kérést fogalmaz meg Jézus: ,,Szent Atyám, tartsd meg a te nevedben azokat, akiket nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint mi." Az Úr szándéka világos számunkra: csak az tudja a küldetést teljesíteni, csak az tudja az igazsághoz hűen tanítani az embereket, csak az tudja hitelesen végezni az igehirdetés szolgálatát és csak az tud tanúságot tenni Krisztusról, aki szolgálatát az Úr nevében és vele teljes egységben végzi. A tanítványok Krisztussal való egységének és egymás közti szeretet-egységének a mintája az Atya és Fiú egysége.
Isten gyermekének érzem-e magam? Elfogadom-e a tőle kapott küldetést?
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Elena Cornaro Piscopia olasz filozófus
  2019-06-05 08:02:33, szerda
 
  Elena Cornaro Piscopia olasz filozófus és teológus előtt tiszteleg a Google szerdai, különleges logója. Ő volt az egyik első nő, aki egyetemen diplomázott és a legelső, aki PhD tudományos fokozatot szerzett.
373 éve ezen a napon, 1646. június 5-én látta meg a napvilágott a Helen Cornaro néven is ismert Elena Cornaro Piscopia. Képességei már korán feltűntek környezetének, még a család barátainak is. Utóbbi körből arra biztatták a kis Elena szüleit, hogy mielőbb kezdjék el taníttatni lányukat - ami abban a korban egyáltalán nem volt általánosnak tekinthető.
Elena maximálisan beváltotta a család reményeit. Görögül és latinul tanult, később arabul, franciául, héberül és spanyolul is megtanult. Miközben csembalón, hárfán, hegedűn és a zongora egyik elődjének tekinthető klavikordon is játszott. Később a matematika és a csillagászat iránt is érdeklődést mutatott, de végül a filozófia és a teológia került érdeklődése középpontjába. Kiterjedt érdeklődése a környékbéli tudósok figyelmét is felkeltette, így több tudományos társaságba is meghívták.
1672-ben felvették a Padovai Egyetemre, ami akkor nőként már önmagában sem volt szokványos. Olyannyira, hogy arról, hogy teológiából doktoráljon, a katolikus egyház már hallani sem akart. Ezért aztán Elena Cornaro Piscopia úgy döntött, filozófiából szerzi meg doktoriját, melynek védésére 1678-ban kerül sor. Védése iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a Padovai Egyetem nem tudott megfelelő helyszínt biztosítani a vizsgára, így azt a város katedrálisában kellett megtartani diákok, tanárok, szenátorok előtt. Az eseményre Olaszország több egyeteméről is érkeztek vendégek.
A doktorandusz védésén latin nyelven magyarázott el véletlenszerűen kiválasztott bekezdéseket Arisztotelész írásaiból. Védése annyira lenyűgözte a hallgatóságot, hogy meg sem tartották az ilyenkor szokásos titkos szavazást, hanem azt mellőzve, azonnal megítélték neki a tudományos fokozatot. Így a 32 éves Elena Cornaro Piscopia lett az első nő, aki ledoktorált, megnyitva az utat a mai, modern felfogás és megannyi tudós nő előtt.
...... ...........



- Wikipedia oldalon Link

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Csaba testvér: Remény
  2019-06-05 07:43:28, szerda
 
  Csaba testvér elmélkedése A REMÉNYRŐL, arról a reményről mely szentéletű Márton Áronnak és a szenvedésben, vértanúságban társainak a szívében ott lobogott és amelyik most Ferenc pápa látogatásával beteljesedik, láthatóvá válik!

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Kamara zenekar vírtúozok 2019
  2019-06-05 07:39:14, szerda
 
  Link
Döntőbe versenyzők
Nagyobb kép Link
...... .....



Vissza nézhető videók Link

Produkciók Link

 
 
0 komment , kategória:  8-14 éves korig_ének iskolája  
Honfoglaló 2019 tavasz
  2019-06-05 07:34:49, szerda
 
  Honfoglaló - szuperbajnokságból a elődöntőbe jutott 9 versenyző / nyereményük 5 millió Ft volt

Bognár Attila 3300 pon
Horváth Csaba 38000 pont
Horgas Vilmos 2800 pont
Nagy Balázs 2600 pon
Ötvös Zoltán 3400 pont
Plugor Magor 2600 pont
Sipos Éva 2900 pont
Zámbori Tamás 4500 pont
Zsanóczi Gábor 2400 pont


Honfoglaló - szuperbajnokságból az Elődöntőből - a döntőbe jutott 3 versenyző / nyereményük 8 millió Ft volt
- Páugor Magor 3200 pont
.......


- Stippingerné, Sipos Éva 6900 pont
.......


- Bognár Attila 2800 pont
.......


Egy csoport kép a mai döntőben versenyzőktől
.......



DÖNTŐ 2019.06.04
Stippingerné, Sipos Éva az első kör végére le döntött 3 várat, s így 4500 pontja volt.
- II. helyezett lett.
.......
- Győztes, aki 30 millió Ft-ot nyert.
Plugor Magor 6500 pont.
.......


Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  A dal 2013/14/15/17/18/19  
Trianoni árvák
  2019-06-05 07:29:08, szerda
 
  ,,a magyar történelem egyik hiányzó, fehér foltját színezi be nekünk."
- Beszélgetés Ablonczy Balázzsal és Dékány Istvánnal a Trianoni árvák című könyv bemutatóján.
A dokumentumfilmesként ismert Dékány István első könyve, a Trianoni árvák 2018-ban jelent meg a Noran Libro Kiadó gondozásában. A budapesti Örkény István Könyvesboltban a könyv szerkesztője, Szarka Károly beszélgetett Ablonczy Balázs történésszel, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársával, valamint a szerzővel, Dékány Istvánnal.

- Szarka Károly: Szeretettel köszöntök mindenkit Dékány István Trianoni árvák című könyvének bemutatóján. Örülök, hogy a hétfő, az eső és szél dacára ilyen szép számmal eljöttek. Rögtön át is adnám a szót Ablonczy Balázs történésznek, hogy szóljon néhány szót a könyvről.

- Ablonczy Balázs: A könyv szerintem három dolog miatt rettenetesen fontos. Dékány Istvánról talán sokan tudják itt a teremben, hogy Csonka vágányon címmel készített egy dokumentumfilmet a vagonlakókról, illetve a menekültekről. Számomra is egészen meglepő, hogy ő még elő tudott szedni olyan embereket, akik vagonban születtek. Ma már nem tudom, hogy lehetséges volna-e beszélni olyanokkal, akik 1920-ban, '21-ben vagy '22-ben vagonban születtek, vagy ha igen, nem hiszem, hogy személyes emlékeik lehetnek a vagonlakásokról.
Miért fontos ez a könyv? Egyrészt azt gondolom, hogy van itt egy nagy histográfiai hiány. A magyar történetírás tulajdonképpen a trianoni menekültkérdéssel nem foglalkozott. Nincs róla monográfia, miközben ez egy hatalmas tömeg. A hivatalos statisztikák szerint 350 ezer, de valószínűleg egy kicsivel több, 400-420-425 ezer ember került át 1918 vége és 1924 között Magyarországra az elszakított országrészekből. Ezzel igazából senki nem foglalkozott, az egyetlen monográfia 1983-ban született, egy Mócsi István nevű amerikai magyar történész tollából, aki nagyon sok mindent megnézett, de levéltári anyagokkal például nem volt módja dolgozni. Dékány István abszolút tiszteletreméltó elszántsággal és odaadással bement a levéltárba, és elkezdte feltúrni az anyagokat, hogy ilyen prózaian fogalmazzak. Ráadásul a dolgát nehezítette, hogy a menekültekkel foglalkozó kormányzati szervnek, az Országos Menekültügyi Hivatalnak nincs meg az iratanyaga. Elveszett. Ismerve a XX. századi magyar történelmet - talán mindenki emlékszik, hogy néhány évvel ezelőtt egy Kossuth téri lakásból kerültek elő 1944-es lakásívek óriási tömegben -, nincs kizárva, hogy valami még előkerülhet. De félő, hogy az iratok nagy része a '44-45-ös ostrom, a selejtezés vagy az '56-os nagy levéltári tűz áldozatául esett.
De nemcsak histográfiai hiány van itt, hanem emlékezeti hiány is. Esetleg beszélhetünk két szót arról, hogy ez miért volt egy nem létező tömeg Magyarország számára. Ha megnézzük akár a korabeli újsághíreket vagy egy egyszerű keresést végzünk az Arcanum adatbázisában a menekült szóval, azt látjuk, hogy 1924-25 után a menekültek fokozatosan eltűnnek a nyilvánosságból. Nincs már róluk szó. Irodalmi művek születtek róluk, és Dékány István fel is használja Ignácz Rózsától az Urak és úrfiakat, Zilahy Lajostól a Földönfutó várost és még van jó néhány regényt, amelyek egyébként kvalitásos regények, de ezek az úgymond irodalmi kánonba nem kerültek be. Dékány István citál két filmet is az 1920-as évekből, de a '30-as, '40-es évekből olyan film, amely ezt a témát ,,megzenésítette" volna, nincsen. Nem volt a menekülteknek pártja, tömegszervezete sem. Ennek különböző okai vannak, amikre itt nem térnék ki, illetve csak hipotézisekkel tudnék szolgálni - tehát ez már a két háború között is egy elmondatlan történet volt. 1945 után pedig evidens okokból szintén elmondatlan maradt. Itt áll most előttünk, és én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy már olvastam. 600 oldal, tehát nagyon neki kell gyürkőzni.
- A harmadik fontos dolog, ami miatt mindenkinek ajánlom a könyvet olvasásra, hogy nemcsak a menekültügy száraz közigazgatási kérdésével foglalkozik, hanem bő forrásanyaggal, visszaemlékezésekkel, újságcikkekkel próbálja bemutatni, hogyan nézett ki a korabeli Magyarország 1918 és 1924 között, és mi történt, mi az a keret, amibe ez a sorstörténet belehelyeződik. Jórészt egy középosztálybeli történetről van szó, tehát olyanok jöttek el, akiknek városi, vármegyei vagy állami egzisztenciájuk volt, és az új hatalom erre nem tartott igényt, de nem csak ők érkeztek. Persze felülreprezentáltak voltak a középosztálybeliek, a postatisztek a tanárok, tanítók - a tanító ebben a korszakban még középosztálybelinek számított -, de gondoljunk csak Gombos Gyulára, a magyar népi mozgalom egyik fontos szereplője, aki egy - ma úgy mondanánk, hogy - melós gyerek a temesvári munkásvárosból. Ők egyébként később jöttek át, 1925-ben, amiből egy csomó adminisztratív problémájuk volt. Mindenesetre jelezni szeretném, hogy ezek nem csak középosztálybeli sorsok.
Mindenkinek nagy szeretettel javaslom tehát ennek a könyvnek az olvasását, akár érintett, akár nem. Nagyon sokan vannak ma Magyarországon, ha beszorozzuk ezt a hivatalosan regisztrált 350 ezer menekült családfőt a leszármazottaikkal, azt lehet mondani, hogy ma Magyarországon a társadalom elég jelentős része érintett ebben a történetben a felmenői miatt. Az más kérdés, hogy érdekli-e ez a téma vagy sem, de Dékány István könyve olyan keretet adhat ennek a tudásnak, amelyik a magyar történelem egyik hiányzó, fehér foltját színezi be nekünk.

- Szarka Károly: A Csonka vágányon című dokumentumfilm egyébként a megtalálható könyvben DVD-mellékletként, és ezen a DVD-n olvasható a szomszédos államokból menekülők listája is, amely, ha nem is teljes, mégis egyedülálló, mert ilyen lista még nem született. Mielőtt átadnám a szót a szerzőnek, Dékány Istvánnak, aki mellettem foglal helyet, megkérdezném, hogy mi volt a motivációja. Ezt egyrészt azért tartom fontos kérdésnek, mert elhangzott, hogy elég sokan érintettek, de a könyv keletkezéstörténetét ismerve tudom, hogy a szerző nem tartozik közéjük. Én ugyan Magyarországon születtem, a szüleim is Magyarországon születtek, de az egyik nagyanyám a Felvidéken, ami egyébként akkor éppen nem tartozott Csehszlovákiához, mert a második világháború idején visszacsatolták a Felvidék egy részét. Tudtam erről, de nem tartottuk a kapcsolatot a rokonsággal, és sokáig nem hallottam a vagonlakókról sem. Tehát az én családom egy része is érintett, még ha nem is közvetlenül az első világháború után érkeztek. Másrészt az utóbbi pár napban több ismerősömtől hallottam azt, hogy ,,bocs, de én nem megyek el erre a trianonos könyvbemutatótokra." Valami szélsőjobboldali dolognak gondolják sokan baloldalról - pedig a baloldali érzelműek számára is igazán érdekes lehet a könyv a lakhatási és megélhetési gondokkal küzdő vagonlakók miatt -, jobbról pedig éppen a miatt nézhetnek ránk gyanakodva, mert amúgy a kiadónkat nem lehet jobboldalisággal vádolni.


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Trianon Országunk feldarabolás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 333 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 391
  • e Hét: 16783
  • e Hónap: 29459
  • e Év: 263206
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.