Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Útravaló – 2019. június 9., pünkösd
  2019-06-09 07:34:12, vasárnap
 
  Egészen különleges az, ahogyan ma a Szentlélekről beszélünk. Ha belegondolunk, a lélek a köznapi beszédünkben mintha a test ellensége lenne. Mintha ellentétben állnának. Szent Máté írja evangéliumában: a lélek ugyan kész, de a test erőtlen.
Mégis mi történik ma? A Lélek lesz az, ami feltámasztja a félénk, bezárkózott tanítványokat, és átveszi az irányítást a test felett, és legyőzi az akadályokat, kinyitja a bezárt ajtót, és vezeti a tanítványokat a másik ember, a közösség felé. A Szentlélek nem ellensége a testnek, nem küzd ellene, hanem erővel tölti el.
Azt olvastuk Az apostolok cselekedeteiben, hogy ,,heves szélvihar" rázta meg a házat, ahol együtt voltak az apostolok. Nemcsak a házat, testvérek, hanem az apostolokat is megrázta ez a heves szél. Felkavarta őket teljesen, és a Lélek indítására kezdenek beszélni. Bár mi is megtapasztalnánk a Léleknek ezt a felkavaró élményét, bár jobban éreznénk a Lélek indítását - sokszor gondolunk erre. De nézzünk csak magunkba: hány esetben hessegettük el a segítés szándékát, hány esetben léptünk tovább, amikor segíthettünk volna, hány esetben utasítottunk el egy-egy beszélgetést, mert féltettük a saját kis világunkat.
Lehet, hogy a Lélek nem úgy jön hozzánk, hogy lángnyelvekben ereszkedik le ránk, de hányszor ébredt már bennünk égető vágy, hogy jót tegyünk, hányszor lángolt fel bennünk a tenni akarás, a változás szükségét érző lelkület. Az is a Szentlélek volt, csak nem vettük észre, csak nem értékeltük, nem használtuk úgy a kegyelmet, ahogy lehetett volna.
Kedves testvérek! A világ ma is tudja és érzi, hogy közösségeinkben valami különleges dolog történik, hogy jelen van köztünk a Szentháromságos Isten; lehetőség van arra, hogy köztünk találkozzanak a feltámadt Krisztussal, de nem tudjuk sokszor megszólítani őket. Elbeszélünk mellettük, vagy nem is szólunk nekik. Pedig a világ nagyon várja, hogy legyenek tanúságtevő emberek, akik ki mernek menni az emberek közé, és hirdetni nekik a keresztény reményt! Olyan emberré kell válnunk, akiknek a mindennapjait átjárja a kereszténység: a hit, a remény és a szeretet!
Olyan szép a Szentlélek hét ajándéka: a bölcsesség, az értelem, a jó tanács, a tudomány, a lelki erősség, a jámborság, az istenfélelem. Mennyi módon akar és tud nekünk segíteni ajándékaival a Szentlélek, és ezeket nem tarthatjuk meg magunknak. Legyünk tanúságtevők, legyünk olyanok, akik meg tudnak szólítani embereket, akik képesek beszélni a másik ember nyelvén, hogy tudjunk vigasztalni, bátorítani, jót mondani, erősíteni, ahogy az apostolok is tették.
A feltámadt Krisztus békességet adott a tanítványoknak: ha mi is képesek leszünk befogadni Krisztus békéjét, akkor nem fogunk félni többé, akkor megnyitjuk a szívünket Isten és ember felé, és láthatóvá, érzékelhetővé tesszük Isten csodáját, a mennyország boldogságát, már itt a földön. És így tud segíteni bennünket, hogy ne a világ értékrendje szerint éljünk, ne pusztán a mának éljünk, hanem előre tudjunk nézni, hogy tervezni tudjunk, hogy az élhető jövőért képesek legyünk visszafogottabban élni, hogy képesek legyünk másokért adni életünket.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Pünkösdvasárnap - ünnepi mise 06.09
  2019-06-09 07:32:50, vasárnap
 
  OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből
Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és beszélni kezdtek.
Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen (az emeleti teremben) mindnyájan együtt voltak az apostolok. Hirtelen zúgás támadt az égből, mintha heves szélvihar közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol együtt voltak. Majd lángnyelvek tűntek fel, és szétoszolva leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és nyelveken kezdtek beszélni, ahogyan a Lélek indította őket.
Ez idő tájt vallásos férfiak tartózkodtak Jeruzsálemben, minden népből az ég alatt. Amikor ez a zúgás támadt, nagy tömeg verődött össze. Nagy volt a megdöbbenés, mert mindenki a saját nyelvén hallotta, amint beszéltek. Nagy meglepetésükben csodálkozva kérdezgették:
,,Nem Galileából valók mindnyájan, akik itt beszélnek? Hogyan hallhatja hát őket mindegyikünk a saját nyelvén, amelyben született? Mi, pártusok, médek, elamiták; és Mezopotámiának, Judeának, Kappadóciának, Pontusznak, Ázsiának, Frigiának és Pamfiliának lakói; Egyiptomból, a líbiai Ciréne vidékéről és Rómából való zarándokok; zsidók és prozeliták, krétaiak és arabok: mi mindannyian úgy halljuk, hogy a mi nyelvünkön hirdetik Isten csodás tetteit!"
Ez az Isten igéje. ApCsel 2,1-11

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt első leveléből
Mi mindannyian egy Lélekben egy testté lettünk keresztségünk által.
Testvéreim!
Senki sem mondhatja magától: ,,Jézus az Úr!", csak a Szentlélek által.
A lelki adományok ugyan különfélék, a Lélek azonban ugyanaz. A szolgálatok is különfélék, de az Úr ugyanaz. Sokfélék a csodajelek is, de Isten, aki mindenben mindent véghezvisz, ugyanaz. A Lélek ajándékait mindenki azért kapja, hogy használjon vele.
A test ugyan egy, de sok tagja van. A testnek ez a sok tagja mégis egy test. Így van ez Krisztussal is. Mi ugyanis mindnyájan egy Lélekben egy testté lettünk keresztségünk által: akár zsidók, akár pogányok, akár rabszolgák, akár szabadok vagyunk. Valamennyiünket ugyanaz a Lélek töltött el.
Ez az Isten igéje.

Vagy:
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből
Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten, fiai.
Testvéreim!
Aki test szerint él, nem nyerheti el Isten tetszését. De ti nem test, hanem lélek szerint éltek, ha valóban Isten Lelke lakik bennetek. Akikben nem lakik Krisztus Lelke, az nem az övé. Ha Krisztus bennetek van, jóllehet a test a bűn miatt halott, a lélek a megigazulás következtében él.
Ha pedig bennetek lakik annak Lelke, aki feltámasztotta Jézust a halálból, ő, aki Krisztus (Jézust) feltámasztotta a halottak közül, bennetek lakó Lelke által halandó testeteket is életre kelti.
Így tehát, testvérek, nem vagyunk a testnek lekötelezve, hogy a test szerint éljünk. Mert ha test szerint éltek, biztosan meghaltok, de ha lélekkel elfojtjátok a test szerinti tetteket, élni fogtok.
Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai. Nem a szolgaság lelkét kaptátok ugyanis, hogy ismét félelemben éljetek, hanem a fogadott fiúság Lelkét nyertétek el, általa szólítjuk őt így: Abba, Atya!
A Lélek maga tesz tanúságot lelkünkben, hogy Isten gyermekei vagyunk. Ha pedig gyermekei, akkor örökösei is: örökösei Istennek, Krisztusnak pedig társörökösei. Előbb azonban szenvednünk kell vele együtt, hogy vele együtt meg is dicsőüljünk.
Ez az Isten igéje. 1Kor 12,3b-7.12-13 vagy Róm 8,8-17

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket. Vegyétek a Szentlelket
Amikor a hét első napján (húsvétvasárnap) beesteledett, Jézus megjelent a tanítványoknak ott, ahol együtt voltak, pedig a zsidóktól való félelmükben zárva tartották az ajtót. Belépett, és így szólt hozzájuk: ,,Békesség nektek!" Miután ezt mondta, megmutatta nekik a kezét és az oldalát. Az Úr láttára öröm töltötte el a tanítványokat.
Jézus megismételte: ,,Békesség nektek! Amint engem küldött az Atya, úgy küldelek én is titeket." E szavak után rájuk lehelt, és így folytatta: ,,Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer, s akinek nem bocsátjátok meg, az nem nyer bocsánatot."
Ezek az evangélium igéi.

...... ........


Vagy:
EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
A Szentlélek megtanít titeket mindenre, amit mondtam nektek.
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Ha szerettek engem, tartsátok meg parancsaimat. Én pedig kérni fogom az Atyát, és ő más Vigasztalót ad majd nektek: az Igazság Lelkét, aki örökre veletek marad.
Aki szeret engem, megtartja tanításomat, Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk, és lakóhelyet veszünk nála.
Aki nem szeret, az nem tartja meg tanításomat. A tanítás pedig, amelyet hallotok, nem az enyém, hanem az Atyáé, aki engem küldött.
Ezeket akartam nektek elmondani, amíg veletek vagyok. S a Vigasztaló, a Szentlélek, akit majd a nevemben küld az Atya, megtanít titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam nektek.
Ezek az evangélium igéi. Jn 20,19-23 vagy Jn 14,15-16.23b-26

Kérjük, testvéreim, a mindenható Atyaistent, hogy árassza kegyelmi ajándékait a hívekre és pásztoraikra, akiket az Egyházban egyesít a Szentlélek!

Imádság
Jöjj, Szentlélek! Te vagy az új élet forrása, aki jelen vagy minden születésnél és újjászületésnél. Jelen vagy minden ember születésénél és a keresztségben való újjászületésénél. Jelen vagy lelki újjászületésünknél, amikor a szentgyónásban bocsánatot nyerünk. Jelen vagy az Egyház születésénél és az Egyház állandó újjászületésénél. Ösztönözz minket hitünk titkainak megértésére és indíts Krisztus evangéliumának hirdetésére! Te legyél mindannyiunk számára a hitben való újjászületés forrása!


Elmélkedés:
A Szentlélek működése
Az idős kor velejárója, egyeseknél betegsége a feledékenység. Az emlékezetből kiesnek az emlékek, a régi képek. Évek és évtizedek élményei, tapasztalatai tűnnek el. Nincs rendszer, előre meghatározott sorrend, hogy mely emlékek tűnnek el hamarabb, s melyek maradnak meg tovább, hogy aztán egyszer ezek is eltűnjenek. Az emlékeit lassan elfeledő ember környezetében élők értetlenül, s tehetetlenül szemlélik a folyamatot. Isten közben már régen felírta az élet könyvébe mindet. Az eseményeket, az élethelyzeteket, a döntéseket, a szavakat és a cselekedeteket. Számára nem múltba vesző emlékek ezek, hanem az örökkévalóság része. Egy ember életének minden mozzanata megmarad az örökkévalóság számára.
Pünkösd ünnepe, a Szentlélek eljövetelének napja az örökkévalóság felé nyit utat az Egyház és a hívők számára. Isten emlékezetéből nem hullanak ki az Egyház életének eseményei, mert azok a Szentlélek ösztönzésére történtek, s emiatt legalább annyira tartoznak Istenhez, mint az Egyházhoz. Nagycsütörtökön, az utolsó vacsorán, az apostolaitól búcsúzó Jézus megígérte a Szentlélek elküldését, s ez az ígéret teljesedett be pünkösdkor, a feltámadás utáni ötvenedik napon. A Lélek egykor megértette a tanítványokkal a krisztusi tanítás igazságát, megvilágította számukra a Megváltóról szóló prófétai jövendöléseket, amelyek Jézusban teljesedtek be. Ezeket a hatásokat a Lélek ma is kifejti a megkeresztelt emberekben, illetve azokban, akik jóakarattal keresik az Istenhez vezető igazságot.
Az első pünkösd alkalmával a Lélek kiáradt az apostolokra és útnak indította őket a tanúságtétel útján. Sok kihívással, sikerrel és kudarccal járt ez az út az évszázadok során, és a jövőben is erre lehet számítani. Bár pünkösd az egyházi év egyik legnagyobb ünnepe, ez nem jelenti azt, hogy a Szentlélek működését csak ünnepi pillanatokban, jelentősebb események alkalmával tapasztalhatjuk meg. Éppen ellenkezőleg: Isten Lelke az egészen hétköznapi élethelyzetben segíti az embert: erőt ad a fáradtság idején. Vigasztalást nyújt a bánatban és lelkesedést ébreszt a lelki szárazság, kiégés idején. Lelki társként mutatkozik meg, amikor elhagyatottnak és magányosnak érezzük magunkat. Nyugalommal tölt el minket, amikor valami miatt zaklatott, háborgó a lelkünk, és utat mutat számunkra, amikor tanácstalanok vagyunk. Buzgóságra ösztönöz minket, amikor lankad vallásosságunk. Megvilágosítja értelmünket hitünk igazságaival kapcsolatban és megerősíti akaratunkat a jóra való törekvésben. Őszinte bűnbánatot ébreszt bennünk és megadja a lelki újjászületést.
Korunk problémáit látva megállapíthatjuk, hogy szükségünk van a Szentlélekre. A nemzetek között uralkodó és az egyének szívében elhatalmasodó békétlenség láttán Isten lelkétől várjuk a béke megteremtését a közösségekben és az egyénekben. A testi és lelki szenvedések láttán a Szentlélektől várjuk a testi gyógyulást és a lelki megtisztulást. A céltalan és felelőtlen emberek láttán a Szentlélektől várjuk az útmutatást az értelmes élethez és a hivatás felismeréséhez. Egyházunk botladozásait látva a Szentlélektől várjuk, hogy az evangélium erejével és igazságával megfiatalítson minket!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Pünkösdi virrasztás a templomunkban
  2019-06-09 07:14:23, vasárnap
 
  ...... .....



A kereszténység a Szentlélek kiáradását és az egyház születésnapját ünnepli meg
...... .............



...... .............



...... .............


Oltár előtti dobozokra a Szentlélek 7 ajándéka van írva
- A Szentlélek hét ajándéka
- Bölcsesség - mint a kenet - hozzásegít a természet fölöttiek értékeléséhez
- Értelem. - mint a tűznyelve - - arra képesít, hogy a hitigazságokat igazi értelmük szerint fogjuk föl.
- A Szentlélek fénye, - tökéletesíti az isteni dolgok megértését.
- Lelki erősségre, mint az erős szél. Azért, hogy ezeknek a hatásoknak ellen tudjunk állni, szükségünk van az erősség erényére, amely a négy sarkalatos erény egyike.
- Tudomány, mint galamb - arra, hogy megkülönböztessük a hamis tanítástól.
- Jámborság, mint az élő víz ajándékával a Szentlélek a testvérek iránti szeretet képességét újítja meg a hívőben.
- Istenfélelem, mint egy felhő-oszlopa Az Ószövetség különböző pontjain - a Vörös-tengeren, a Sínai hegyen és másutt - az Isten jelenlétét egy felhő-oszlop jelezte a választott népnek

UI: Szombaton pünkösdi virrasztás volt a templomunkba. Én is este 19 órától reggel 7 óráig vettem részt.. Éjfélkor vártuk a szentlélek jövetelét, térdepelve kitárt kézzel..

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Labdarúgás - Eb-selejtező, 3. forduló, E csoport:
  2019-06-09 07:01:07, vasárnap
 
  Azerbajdzsán - Magyarország 1-3 (0-1)
Baku, Bakcell Aréna
v.: Kevin Blom (holland)
Azerbajdzsán: Agajev - Medvegyev, Mammadov, Hüszejnov, Krivocsjuk - Ricard Almeida, Qarajev, Nazarov (Dadasov 86.)- Emreli , Dadasov (Ramazanov 59.), Sejdajev (Abdullajev 86.)
Szövetségi kapitány: Nikola Jurcevic
Magyarország: Gulácsi - Lovrencsics, Baráth, Orbán, Korhut - Nagy Á. - Dzsudzsák (Németh 86.), Kleinheisler (Pátkai 72.), Szoboszlai (Holman 58.), Nagy D. - Szalai.
Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Emreli (69.) ill. Orbán (18., 53.), Holman (71.)

Videó a mérközésről Link
 
 
0 komment , kategória:  Magyar foci  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2019.05 2019. Június 2019.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 333 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4898
  • e Hét: 15960
  • e Hónap: 28636
  • e Év: 262383
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.