Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Éva szép képe -
  2019-07-26 21:41:12, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Bartók Béla - Román népi táncok - Mága Zoltán
  2019-07-26 21:37:10, péntek
 
  Bartók Béla - Román népi táncok - Mága Zoltán
11th Budapest New Year's Concert - 01.01.2019.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Az öröm forrása egy kis francia közösség, .....
  2019-07-26 21:34:15, péntek
 
  Az öröm forrása egy kis francia közösség, ahol Down-szindrómás nővérek élnek.
...... .....


A Bárány Tanítványai Kis Nővérek (Petites Soeurs Disciples de l'Agneau) az első olyan szemlélődő közösség a világon, amelynek Down-szindrómás emberek is tagjai lehetnek. Jelenleg tízen vannak, közülük nyolcan élnek Down-szindrómával. Szeretnek Bibliát olvasni, imádkozni, életük tanúságtétel és öröm forrása.
A közösség eredete a nyolcvanas évekre nyúlik vissza, amikor összebarátkozott egymással Line, egy a kicsinyek szolgálatára való elhivatottságot érző fiatal lány és Véronique, szintén fiatal lány, aki Istennek szentelt életet akart élni, de kromoszóma-rendellenessége miatt ez nem ment könnyen.

Line, aki később a kongregáció vezetője lett, így vallott: ,,Számos olyan közösséget meglátogattam, amelyek befogadtak tagjaik közé fogyatékkal élőket, de azt láttam, hogy ezek az emberek nem találják meg a helyüket a közösségekben, nem nekik valók." Véronique, a fiatal Down-szindrómás lány adta meg az ösztönzést ahhoz, hogy valami új dologba kezdjen. Szeretett volna segíteni neki abban, hogy megvalósulhasson a hivatása.
Véronique meghívást érzett az Úr követésére, de Down-szindrómája miatt nem fogadta be egyik közösség sem, amelyet felkeresett. A kánonjog és a monasztikus szabályzat ugyanis nem teszi lehetővé, hogy szellemi fogyatékkal élő emberek megszentelt életet éljenek. Tizennégy évbe telt, hogy elismertessék az új, különleges közösség alapítását. 1985-ben egy kis lakásban kezdődött a közösségi élet egy bérházban, nem sokkal később pedig még egy Down-szindrómás lány csatlakozott hozzájuk. 1990-ben kérték a tours-i érseket, Jean Honoré-t, hogy ismerje el őket mint világi hívők közösségét. A későbbi bíboros sikerrel járt el az ügyükben Rómában, így megkapták az első elismerést. 1995-ben, mivel egyre többen lettek, el kellett költözniük: a bourges-i egyházmegye egy kis falujába, Le Blanc-ba költöztek, ahol Pierre Plateau érsek nagy szeretettel fogadta őket, és közbenjárt azért, hogy 1999-ben elismerjék közösségüket mint szemlélődő életet élő szerzetesi intézményt. A nővérek fokozatosan kialakították szervezetüket, kápolnájukat, és 2011-ben végleg elfogadták rendi szabályzatukat. Armand Maillard érsek támogatta ebben a közösséget, amely akkora már élet és öröm forrása lett a területen.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Fina vizes V.B. aranyérmesei 2019.07.26
  2019-07-26 21:23:24, péntek
 
  Mai napon a Magyarok nem szereztek érmet..

...... ........

 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Fina női vízilabda V.B végeredmény
  2019-07-26 21:06:50, péntek
 
  Negyedik helyen végzett a magyar női vízilabda-válogatott a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, miután a bronzmeccsen egy góllal kikapott Ausztráliától.
Ausztrália-Magyarország 10-9 (3-3, 4-3, 1-1, 2-2)
Gólszerzők: Arancini 3, Buckling, Knox 2-2, Ridge, Halligan, Webster 1-1, illetve Keszthelyi 3, Gurisatti 2, Leimeter, Tóth-Csabai, Parkes, Szilágyi 1-1
...... ........... .........


Bíró Attila a kapuban ezúttal a 18 éves Magyari Aldának szavazott bizalmat, az ausztrálok azonban az első lövésből felavatták a fiatal hálóőrt, majd ötméteresből és fórból is betaláltak, így kevesebb mint három perc játék után három góllal vezettek. A magyarok a torna legeredményesebb játékosa címre pályázó Keszthelyi Rita lövésével szépítettek, majd Leimeter Dóra talált be emberelőnyből. Nem sokkal később egyenlített a magyar válogatott, Gurisatti Gréta úszott meg és használta ki a ziccert. A második negyed elején először kerültek előnybe a magyarok, Tóth-Csabai Dóra használt ki higgadtan egy emberelőnyt. A jó kezdés után érezhetően megtorpant ausztrálok Zoe Arancini révén több mint egy negyedig tartó gólcsendjüket megtörve egyenlítettek, de Parkes Rebecca szinte azonnal válaszolt, a kipattanó labdát a kapuba pöccintve. A rivális azonban újra eredményes volt - Arancini harmadszor talált be -, majd jött egy magyar fór, Gurisatti pedig kilőtte a bal felső sarkot. A tengerentúliak ugyancsak létszámfölényben szerezték újabb góljukat, nyolc másodperccel a nagyszünet előtt pedig átvették a vezetést.
A fordulás után érkezett Gangl Edina a kapuba és rögtön védéssel mutatkozott be. Több mint három percig nem esett gól, amikor Keszthelyi egy nagyszerű ejtéssel egyenlített. Az ausztrálok emberelőnyből lőtték első góljukat Ganglnak, de az Európa-bajnok magyar kapus láthatóan elbizonytalanította őket. Bíró Attila időt kért egy fór megjátszása előtt, de hiba csúszott a figurába, így még lövés sem lett belőle. Néhány másodperccel a negyed vége előtt elváltották magukat hátul a magyarok, Gangl viszont bravúros védéssel őrizte meg az egygólos különbséget.
A magyar női válogatott számára a vb utolsó nyolc perce egy meg nem adott góllal, egy Gurisatti-kontraítélettel és két Gangl-védéssel indult. Az ausztrálok végül szép ejtéssel jártak túl a magyar hálóőr eszén (7-9), miközben elöl a magyarok tanácstalannak tűntek. A csapatkapitány Rowie Webster első találatával bő öt perccel a vége előtt háromra nőtt a különbség. Ezen Szilágyi Dorottya faragott, majd Parkes harcolt ki ötméterest, amelyet Keszthelyi be is lőtt (9-10). A csapatkapitány pillanatokkal később gyönyörűen úszott meg, majd két ember szorításában Vályi Vandát hozta ziccerbe, de a 19 éves játékos nem tudta kihasználni a nagy egyenlítési lehetőséget. Fél perccel a vége előtt Keszthelyi gyönyörűen hozta magát helyzetbe, pattintott lövése azonban a felső lécről kifele jött, ezzel eldőlt az összecsapás. ,,Millimétereken múlt" - nyilatkozta Bíró Attila, a női póló válogatott szövetségi kapitánya az elvesztett bronzmeccs után. A szakvezető gratulált tanítványainak, hiszen a világ legjobb négy csapata között lenni elismerésre méltó, külön kiemelte Parkes Rebeccát, aki törött ujjal játszott az olaszok elleni meccs óta.
- Tóth-Csabai Dóra a találkozó után elmondta, nem fér bele, hogy három-négy meccslabdát is kihagyjanak a végén, valamint az elején jobban kéne koncentrálniuk..

...... .............



*
- Bíró Attila: Biztos vagyok benne, hogy ki fogunk jutni az olimpiára. A szövetségi kapitány szerint a tavalyi Európa-bajnoksághoz vagy az idei világligához képest előrelépett a magyar női vízilabda-válogatott, amely negyedik lett a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
"Most megiszom pár sört, csak így lehet ezt elviselni, hiszen legalább a döntetlen ott volt a kezünkben" - nyilatkozott Bíró Attila az ausztrálokkal szemben 10-9-re elveszített pénteki bronzmérkőzést követően.
"Semmivel nem voltunk rosszabbak, mint az ausztrálok. Nyilván a mérkőzés bizonyos periódusaiban jobban játszottak, például az elején, utána viszont folyamatosan ott voltunk. Még akkor is, amikor hárommal elmentek a végén, onnan is visszajöttünk. Megteremtettük magunknak a lehetőséget, hogy akár ötösökkel legyőzzük ezt a csapatot" - vélekedett Bíró Attila.
A szakember kiemelte, a negyedik hely annak tükrében is jó eredménynek számít, hogy a válogatott gyakorlatilag közvetlenül a világbajnokság előtt elveszítette legjobb bekkjét, Szücs Gabriellát, míg a center Parkes Rebecca az olaszok elleni negyeddöntő óta törött ujjal játszik.
"Nagyon meg kell dicsérnem őt, igazi hősként játszott. Nekünk azért nagyon nagy érvágás, ha ketten kiesnek a kezdőből, függetlenül attól, hogy a többiek próbálták pótolni őket. Valljuk be, hiányoztak" - tette hozzá a tréner.
Bíró Attila elmondta, az egyéni teljesítményeket és csapatszerkezetet illetően is tanulságos volt a világbajnokság. "Van csapatunk, ott vagyunk a világ legjobb négy válogatottja között. Mindenképpen előreléptünk, ugyanakkor nyilván csalódott vagyok, mert ebben a mérkőzésben több volt".
A magyar együttes, amely az elődöntőben a spanyolokkal szemben maradt alul, nem szerzett olimpiai indulási jogot a Koreai Köztársaságban zajló viadalon.
Erre legközelebb a januári, hazai rendezésű Európa-bajnokságon lesz lehetősége, melyen egy kvótát osztanak ki. Ha pedig a Duna Arénában sem jár sikerrel, az olimpiai selejtezőben még további három indulói hely vár gazdára.
"Van két lehetőségünk, biztos vagyok benne, hogy az egyiket ki fogjuk használni és ki fogunk jutni az olimpiára, ahol az a cél, hogy akárcsak itt, ott legyünk az érmekért zajló csatározásban" - szögezte le.
A kapitány hangsúlyozta, bízik csapatában, amely a tavalyi, barcelonai Európa-bajnokságon mutatott játékához képest sokat fejlődött, és jelentős előrelépést tett a világbajnokságon.
 
 
0 komment , kategória:  Magyar sikerek sportban  
A szeretet az, ami bennünk él, ami átölel mindenkit.
  2019-07-26 17:11:07, péntek
 
  A szeretet az, ami bennünk él, ami átölel mindenkit.
Szeretet, ha meghallgatod a másik embert, és nem ítéled el tetteiért.
Szeretet, ha meg tudsz bocsátani, és akkor is szereted ha vétkezett.
Szeretet, ha nem láncolod magadhoz, ha úgy dönt, elengeded és azt kívánod, boldog legyen mással.
Szeretet, ha egy ismeretlent átölelsz, és segítesz ha rászorul.
Szeretet, ha békén hagyod és nem tukmálod rá magad, sem az elveid. Ha magányt akar békén hagyod.
Szeretet, ha nem segítesz, ha nem erre vágyik... Csak felajánlod.
Szeretet, hogy engeded, hogy szeressenek és szeretsz, ha engedik...

Teréz anya
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Szent Anna ünnepén a Szent MIihály Bazilikából 0726
  2019-07-26 16:17:43, péntek
 
  Videó Link
dr. Márfi Gyula érsek mutat be szentmisét Szent Anna, a Veszprémi Főegyházmegye védőszentje ünnepén

Magyar kurír oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Fina vizes V.B úszás eredmények 2019.07.26
  2019-07-26 15:50:55, péntek
 
  Férfi 200 m hátúszás világbajnok:
1. Jevgenyij Rilov (Oroszország) 1:53.40 perc
2. Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.12
3. Luke Greenbank (Nagy-Britannia) 1:55.85
...7. TELEGDY ÁDÁM 1:56.86 idővel

Férfi 200 m mellúszás világbajnok:
1. Anton Csupkov (Oroszország) 2:06.12 perc - világcsúcs
2. Matthew Wilson (Ausztrália) 2:06.68
3. Watanabe Ippej (Japán) 2:06.73

4 x 200 m gyorsváltó, világbajnok:
1. Ausztrália (Clyde Lewis, Kyle Chalmers, Alexander Graham, Mack Horton) 7:00.85 perc
2. Oroszország (Mihail Dovgaljuk, Mihail Vekoviscsev, Alekszandr Krasznyij, Martin Maljutyin) 7:01.81
3. Egyesült Államok (Andrew Seliskar, Blake Pieroni, Zach Apple, Townley Haas) 7:01.98

Női 100 m gyors, világbajnok:
1. Simone Manuel (Egyesült Államok) 52.04 másodperc
2. Cate Campbell (Ausztrália) 52.43
3. Sarah Sjöström (Svédország) 52.46

Női 200 m mellúszás világbajnok:
1.Julija Jefimova (Oroszország) 2:20.17 perc
2. Tatjana Schoenmaker (Dél-afrikai Köztársaság) 2:22.52
3. Sydney Pickrem (Kanada) 2:22.90

Női 200 mellúszás hát úszás elődöntőben 2.03.35 az USA Riger úszta, mely új világcsúcs
Férfi 100 m pillangó úszás - új világ csúcs 49.50 Dressel úszta

 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Szent Joakim és Szent Anna, a Boldogságos Szűz Mária szülei
  2019-07-26 08:21:27, péntek
 
  Szent Joakim és Szent Anna, a Boldogságos Szűz Mária szülei - a nagyszülők védőszentjei.
Egy alkalommal Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Boldog a ti szemetek, mert lát, és a ti fületek, mert hall! Bizony, mondom nektek: sok próféta és igaz kívánta látni, amit ti láttok, - és nem láthatta; kívánta hallani, amit ti hallotok, - és nem hallotta."
Mt 13,16-17
...... ........... .............


Szent Annára és Szent Joachimra, a Boldogságos Szűz Mária szüleire emlékezünk liturgikus emléknapjukon, július 26-án.
Az újszövetségi könyvek semmit nem mondanak Szűz Mária szüleiről, nevüket sem említik. Egy 2. századi apokrif könyv szerint Mária édesanyját Annának, édesapját Joachimnak hívták. Az Anna név annyit jelent: kegyelemmel áldott, a Joachim pedig: Isten megvigasztal.
Szent Anna és Szent Joachim ünnepe a 13-14. században terjedt el Európában, annak az érdeklődésnek következményeként, amellyel Krisztus emberi természete és emberi valósága felé fordultak a hívők - ekkor élénkült fel az Üdvözítő nagyszülei iránti tisztelet is.
Az ünnep dátuma a Mária feltételezett szülőhelye fölé épített templom fölszentelésének évfordulójából ered. A hagyomány ugyanis úgy tartotta, hogy Mária Jeruzsálemben született, és szülőháza a Bethesda-tó közelében állt. Az 5-6. században e föltételezett születési hely fölé bazilikát építettek, melyet július 26-án szenteltek föl. A bizánci rítusban július 25-én ülik Szent Anna asszony halála napját, amely napon Konstantinápolyban 550 körül templomot szenteltek a tiszteletére. Nyugaton a 12. századtól terjedt el a július 26-i ünnep. V. Pius pápa 1568-ban eltörölte, de 1583-ben ismét felvették a római naptárba, július 26-ra.
Szent Joachimot 1584-től március 20-án, 1738-tól a Nagyboldogasszony oktávája utáni vasárnapon, 1913-tól augusztus 16-án ünnepelték. 1969-ben egy napra tették Szent Annával.
Képen: Giotto: Anna és Joachim találkozása az Arany Kapunál (1305).
.........


- A legenda szerint Szent Anna szüleit Stolanusnak és Emerenciának hívták, és Betlehemben éltek. Anna a Názáretben élő Joachimnak lett a felesége, mindketten Júda nemzetségéből és Dávid házából származtak. Húsz évig éltek már együtt, de nem volt gyermekük. A vagyonukat három részre osztották: egy részt maguknak tartottak meg, a másik részt a templomnak és a papoknak adták, a harmadik részt pedig szétosztották a szegények között. Gyermektelenségük fájdalmát továbbfokozta egy eset: a templomszentelés ünnepére fölmentek Jeruzsálembe, és Joachim áldozati ajándékot akart felajánlani, de egy Iszakár nevű pap visszautasította az ajándékot azzal a megokolással, hogy bűnös kézből nem fogadja el. Joachim házasságának terméketlenségét ugyanis bűnössége nyilvánvaló jelének látta.
Képen: Murillo: Szent Anna tanítja Máriát (17. század)
......


Joachimot ez a megszégyenítés olyan érzékenyen érintette, hogy hazatérve elhatározta: nem marad többé a városban, hanem elbujdosik az erdőkbe és a mezőre a pásztorok közé. És így is tett. Nem sokkal később azonban megjelent neki Isten angyala és megvigasztalta. Megígérte neki, hogy imádságaiért és alamizsnáiért Anna gyermeket szül, mégpedig egy leányt, akit majd Máriának kell nevezniük. Az angyal azt is megmondta, hogy a gyermek fogantatásától fogva telve lesz Szentlélekkel. Szava igazsága mellé jelül azt adta, hogy Joachim menjen föl Jeruzsálembe hálát adni Istennek, és a templomban, az Arany Kapunál találkozni fog a feleségével, akit ugyanígy angyali jelenés indít arra, hogy a templomba menjen. Így is történt. Joachim és Anna találkoztak, boldogan elmondták egymásnak a látomásukat, majd hálát adván Istennek, visszatértek otthonukba, Názáretbe. Anna az ígéret szerint fogant és megszülte a kislányt, akit Máriának neveztek el.
Máriát három éves korában a jeruzsálemi templomban Istennek szentelték. Joachim ezután hamarosan meghalt, Anna azonban megérte Jézus születését. A kicsi Jézus ott volt halálos ágya mellett, és békés, nyugodt halállal ajándékozta meg nagyanyját.
Képen: Imeretlen festő: Szent Anna, a Szent Szűz és a Gyermek (1520 körül)
...... ........... .....


Nyugaton a keresztes háborúk Szentföld-élményének hatására és a ferencesek nyomán lett népszerű Szent Anna ünnepe.
Hazánkban Szent Annát Szent Anna asszonyként, a szegedi hagyományban Kedd asszonyaként emlegették. Kiváltságos patrónájaként tisztelte sok ügyében-bajában az asszonynép. Anyák, családok, gyermeket várók, vajúdók kérik oltalmát.
Anna az asztalosok, bognárok, botfaragók, csipkeverők, esztergályosok, gazdaasszonyok, harisnyakötők, lovászok, molnárok, orvosok, szülésznők, takácsok, varrónők, vászonkereskedők védőszentje. Céhpatrónaként tisztelték az asztalosok azért, mert hajdanában az oltárszekrény elkészítése a mesteremberek feladatai közé tartozott, márpedig Anna volt méltó arra, hogy az élő tabernákulumot, Máriát a méhében hordozza. A kádárok is tisztelték, nyilván abból a megfontolásból, hogy Jessze törzséből, Anna és Mária méhéből sarjadt a Szőlőtő: belőle termett a megváltás bora. A barokk korban Szent Anna külön tisztelt patrónája volt a haldoklóknak.
Urunk, atyáink Istene, te Szent Joakimnak és Szent Annának megadtad azt a kegyelmet, hogy tőlük szülessék megtestesült Fiad édesanyja. Kettejük imájára add, hogy mi is eljussunk az üdvösségre, amelyet népednek megígértél. A mi Urunk Jézus Krisztus, a Te Fiad által, aki Veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen

Forrás
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium II. Magyar Kurír

*
- Pesti Ferences oldalon Link

- Katolikus oldalon Link

- Magnificat oldalon:
Anna és Joakim csendes, észrevétlen életet éltek. Életüket gyümölcséről, a Szűzanyáról lehet felismerni. Ma is szükség van csendben szolgáló, szerető emberekre, akik Isten szeretetét élik és tanúsítják. Szent Anna talán nem is sejtette, kit bízott gondjaira Isten, amikor Mária édesanyja lett. Becsülettel tette dolgát, hitre, imádságra nevelte lányát. Sokszor mi is csak később vesszük észre, milyen nagy dolgot tett velünk az Isten. Legyünk mindig hálásak Istennek.
Jézus Krisztus test szerinti nagyszüleinek, Szent Joakimnak és Szent Annának emléknapját tarja az Egyház. Az ő gyermekük volt a Boldogságos Szűz Mária. A II. századig visszamenő hagyomány nevezi meg a Boldogságos Szűz Mária szüleit. Szent Annát már a VI. századtól tisztelték Keleten, kultusza Nyugaton a X. században terjedt el. Szent Joakim tisztelete az újkorban fejlődött ki.

- Network oldalon Link
......



...... ........... ........... ......



*
- Útravaló - 2019. július 26.
Szent Anna talán nem is sejtette, kit bízott gondjaira Isten, amikor hosszú idő után Mária édesanyja lett. Becsülettel tette dolgát, hitre, imádságra, Isten szeretetére nevelte leányát. Sokszor mi is csak később vesszük észre, milyen nagy dolgot tett velünk az Isten. Legyünk mindig hálásak Istennek! Jézus Krisztus test szerinti nagyszüleinek, Szent Joachimnak és Szent Annának emléknapját tartja az Egyház. Az ő gyermekük volt a Boldogságos Szűz Mária. Adjunk hálát azért, hogy vannak olyan nagyszülők, akik családjuk lelki növekedésére is figyelnek. Akik megtanítják gyermekeiket, unokáikat hitre, imádságra és Isten szeretetére. Köszönjük nagyszüleink megélt hitét, és áldozatos szeretetét!

*
- Igenaptár oldalon
Ennek az emléknapnak saját olvasmányai vannak.
OLVASMÁNY Sirák fiának könyvéből
Nevük él, nemzedékről nemzedékre.
Hadd dicsérjük a híres férfiakat, a mi őseinket, nemzedékeik sorában. Ezek a jámbor férfiak azok, akiknek jótetteit nem felejtik el. Javaik gyermekeiknél fennmaradnak, szent örökségük unokáiknál sem vész el, mert ivadékaik, és kedvükért még fiaiknak fiai is az isteni szövetség részesei maradnak. Nemzetségük örökre megmarad, és dicsőségük nem merül feledésbe.
Testüket békében eltemették, de nevük él nemzedékről nemzedékre. Bölcsességükről beszélnek a népek, és dicséretüket hirdeti a gyülekezet. Ez az Isten igéje.

SZENTLECKE Szent Péter apostol első leveléből
Reméltek az Istenben.
Szeretteim!
Az asszonyok engedelmeskedjenek férjüknek, hogy ha némelyek közülük nem hisznek is az Isten szavának, a feleségük magaviselete szavak nélkül is megnyerje őket, amikor látják tiszteletet érdemlő tiszta életüket. Ékességüket ne külsőségekben keressék, abban, hogy hullámos a hajuk, arany ékszereket aggatnak magukra vagy drága ruhákat viselnek. Az Isten szemében az ember rejtett énje az értékes, a szív a maga békés szelídségében és zavartalan nyugalmában.
Hajdan így ékesítették magukat a szent asszonyok is: reméltek az Istenben és engedelmeskedtek a férjüknek. Így engedelmeskedett Sára is Ábrahámnak, akit urának nevezett. Az ő leányai vagytok, ha jót tesztek, és semmiféle fenyegetéstől nem riadtok vissza. Hasonlóképpen, ti, férjek, megértően éljetek együtt az asszonyokkal, mint a gyengébb nemmel; adjátok meg nekik a tiszteletet, mint a kegyelmi életben örököstársatoknak, hogy az imádságnak ne legyen bennetek akadálya.
Mindnyájan legyetek egyetértők, együtt érzők, a testvériség szeretői, irgalmasok, szerények, alázatosak. Ne fizessetek a rosszért rosszal, se a szidalomért szidalommal, hanem ellenkezőleg, mondjatok áldást, mert arra kaptatok meghívást, hogy az áldás legyen az örökségetek.
Ez az Isten igéje. Sir 44,1.10-15 vagy 1Pét 3,1-9

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Sok próféta és igaz ember kívánta látni azt, amit ti láttok.
Egy alkalommal Jézus így szólt tanítványaihoz:
,,Boldog a ti szemetek, mert lát, és a ti fületek, mert hall! Bizony, mondom nektek: sok próféta és igaz kívánta látni, amit ti láttok, - és nem láthatta; kívánta hallani, amit ti hallotok, - és nem hallotta."
Ezek az evangélium igéi. Mt 13,16-17
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
15. évközi hét péntek 07.26
  2019-07-26 08:12:37, péntek
 
  OLVASMÁNY Mózes második könyvéből
Amikor eljön a húsvét ünnepe, az Úr nagy csapással fogja sújtani Egyiptom lakóit; de a húsvéti bárány vére megmenti a választott nép első szülötteit.
Mózes és Áron végrehajtották mindazokat a csodálatos tetteket, amelyek Egyiptomot sújtották. De az Úr megkeményítette a fáraó szívét, és ő nem engedte el országából Izrael fiait.
Az Úr így szólt Mózeshez és Áronhoz Egyiptomban: ,,Ez a hónap legyen számotokra a kezdő hónap: ez legyen az év első hónapja. Hirdessétek ki Izrael egész közösségének:
A hónap tizedik napján mindenki szerezzen egy bárányt családonként és házanként. De ha a család kicsi egy bárányhoz, vegyen maga mellé a szomszédos családból annyi személyt, amennyi elég egy bárány elfogyasztásához. Az állat legyen hibátlan, hím és egyéves. Vehettek bárányt vagy kecskét. Tartsátok a hónap tizennegyedik napjáig. Akkor Izrael közösségének egész gyülekezete estefelé vágja le. Vegyenek a véréből és kenjenek belőle annak a háznak a két ajtófélfájára és szemöldökfájára, amelyben elköltik. A húsát - tűzön megsütve - még akkor éjszaka egyék meg. Kovásztalan kenyérrel és keserű salátával fogyasszák. Ne egyetek meg belőle semmit nyersen vagy vízben megfőzve, hanem csak tűzön sütve, a fejével, a lábával és belső részeivel együtt. Semmit ne tegyetek el belőle másnap reggelre. Ami másnapra megmarad, azt tűzön égessétek el.
Így fogyasszátok: Legyen a derekatok felövezve, saru a lábatokon, bot a kezetekben. Sietve egyétek, mert ez az Úr átvonulása. Én végigvonulok azon az éjszakán Egyiptomon, és megölök minden elsőszülöttet Egyiptomban: embert és állatot, s ítéletet tartok Egyiptom minden istene fölött, én, az Úr. A vért használjátok annak a háznak a megjelölésére, amelyben laktok. Ha látom a vért, kihagylak benneteket. Titeket nem ér a megsemmisítő csapás, amellyel Egyiptomot megverem.
Ez a nap legyen számotokra emléknap, és üljétek meg úgy, mint az Úr ünnepét. Nemzedékről nemzedékre tegyétek meg ünnepnapnak mindörökre."
Ez az Isten igéje. Kiv 11,10-12,14

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Az Emberfia ura a szombatnak is.
Húsvét táján az egyik szombaton Jézus vetések között járt tanítványaival együtt. Tanítványai megéheztek, tépdesni kezdték a kalászokat, és eszegették. Ennek láttára a farizeusok megjegyezték: ,,Nézd, tanítványaid olyant tesznek, amit szombaton tilos cselekedni!"
Jézus erre megkérdezte: ,,Nem olvastátok, hogy mit tett Dávid, amikor társaival együtt megéhezett? Hogyan ment be Isten házába, és hogyan ette meg a kitett kenyereket, amelyeket sem neki, sem a kíséretének nem lett volna szabad megennie, csak a papoknak? Vagy nem olvastátok-e a törvényben, hogy a papok szombatonként a templomban megszegik a szombati nyugalmat, anélkül hogy vétkeznének? Mondom nektek: a templomnál is nagyobb van itt. Ha pedig értenétek, mit jelent a mondás: »Irgalmasságot akarok és nem áldozatot!«, akkor sohasem ítéltétek volna el az ártatlanokat. Mert az Emberfia ura a szombatnak is."
Ezek az evangélium igéi. Mt 12,1-8

Imádság
Uram, Jézus! A hit szilárd alap, kiindulópont, amelyre egész életemet felépíthetem. Az első lépés a hit útján valóban az ismeretlenbe, a bizonytalanba való belépés. A bizonytalan lépések után megérkezek hozzád, Uram, aki csodát tehetsz velem, s ettől kezdve megszűnik bennem mindenféle bizonytalanság. Segíts engem, hogy ki tudjak lépni bűnös életem sötétségéből, kételkedéseim és aggodalmaim homályából és eljussak a te kegyelmed világosságára. Adj nekem bátorságot elindulni a hit útján, Isten titkainak útján!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2019.06 2019. Július 2019.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 391 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 23060
  • e Hónap: 56214
  • e Év: 289961
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.