Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
Az élet igéje – 2019. február
  2019-08-01 23:34:12, csütörtök
 
  ,,Keresd a békét és járj a nyomában!" (Zsolt 34,15)
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Az élet igéje – 2019. január
  2019-08-01 23:32:37, csütörtök
 
  ,,Az igazságra és csakis az igazságra törekedj..." (MTörv 16,20)
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Az élet igéje – 2019. március
  2019-08-01 23:30:48, csütörtök
 
  ,,Legyetek hát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas." (Lk 6,36)
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Az élet igéje – 2019. augusztus
  2019-08-01 23:28:43, csütörtök
 
  ...... ......


Az egész világon milliók olvassák és igyekeznek tettekre váltani - Chiara Lubich, a Fokoláre mozgalom alapítója kezdeményezése szerint - az adott hónapra kiválasztott bibliai mondatot és a hozzáfűzött magyarázatot, amely széles körben hatással van az egyének és közösségek életére.
,,Ahol a kincsetek, ott a szívetek is." (Lk 12,34)

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Keresztúti elmélkedés
  2019-08-01 23:19:04, csütörtök
 
  Keresztúti elmélkedés Mária Julianna lelki naplója alapján
Link
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Botrány a Craiova - Bp. Honvéd mérkőzésen
  2019-08-01 22:44:39, csütörtök
 
  Balhés meccsen, büntetőkkel bukott a Honvéd az Európa Ligában
Az első meccshez hasonlóan a visszavágó is 0-0-val zárult, majd a hosszabbításban sem született gól. a 119. percben történteknek - verekedés, hanggránát, félórás megszakítás - valószínűleg még lesznek következményei. A büntetőket pedig borzalmasan rúgták a kispestiek.
A Budapest Honvéd gól nélküli döntetlent követően tizenegyesekkel búcsúzott a csütörtöki visszavágón a román Universitatea Craiovával szemben a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének második fordulójában.
A találkozó nem mindennapi körülmények között zajlott, ugyanis sérülések miatt az első félidőben hét percet kellett hosszabbítania a játékvezetőnek, majd a hosszabbítás utolsó pillanatai között újabb fél óra telt el.
A Honvéd búcsújával eldőlt, hogy utolsó magyar csapatként már csak a Bajnokok Ligája-selejtezőben érdekelt Ferencváros van versenyben a nemzetközi kupaporodon.
- A Craiova - Budapest Honvéd Európa Liga-selejtező visszavágójának 120. percében tumultuózus jelenet közepette hanggránát sebesítette meg a játékvezetőt, ami után több mint fél órát állt a játék, mielőtt a tizenegyespárbajra sor került volna - állítólag nem épp sportszakmai indokok miatt folytatódott a találkozó, a helyi csendőrség a résztvevők biztonságát szem előtt tartva kérte, nehogy félbeszakítsák..
Az északír Hunter épp egy csetepatét igyekezett rendezni, mikor a közvetlen közelében felrobbant a hanggránát. Ezek után előbb mentőautó érkezett az ellátására, de a játékvezető talpra állt, majd megkezdődött a maratoni hosszúságú tanácskozás, mi legyen, félbe szakadjon-e a mérkőzés vagy sem.
Végül a tartalékbíró vette át a stafétát, fél perc futballimitálás - egymást meg nem támadó felek nézték a Honvéd védők labdajáratását - után jöhettek a tizenegyesek. Hogy a kirívó sportszerűtlenség ellenére miért a folytatás mellett döntött az UEFA illetékesekkel egyeztető játékvezetői stáb, annak a helyszínről kapott tájékoztatás szerint megdöbbentő indoka volt: a helyi csendőrség nem tudta garantálni a résztvevők biztonságát, ha a Honvéd ezért jut tovább.
A tizenegyeseket a hazaiak rúgták jobban, de a továbbjutásuk még aligha vehető készpénznek, ugyanis a szövetség vizsgálatát már nem a helyszínen végzik...

*
- Sajnos a Magyar csapatok nem jutottak tovább az Európia Liga l versenyében. Kiesett a Honvéd, a Fehérvár és a Debrecen csapatok
 
 
0 komment , kategória:  Külföldi foci  
Keszthelyen látható a meg nem született gyermekek ......
  2019-08-01 17:49:19, csütörtök
 
  Keszthelyen látható a meg nem született gyermekek vándorszobra.
...... .........



Július 29-én Márfi Gyula érsek is megáldotta a gyászt és a megbocsátást kifejező alkotást, amely augusztus 20-ig lesz látogatható Keszthelyen.
...... ........... ......


A Meg nem született gyermekek című vándorszobor jelenleg a keszthelyi Kis Szent Teréz-bazilikában látható, ahova Fodor János plébános, az egyházmegye családreferens papja meghívására érkezett. Július 29-én Márfi Gyula érsek is megáldotta a gyászt és a megbocsátást kifejező alkotást, ami augusztus 20-ig lesz látogatható Keszthelyen.
A szervezésben és a szobor szállításában a veszprémi érsekség családpasztorációs munkacsoportjának tagjai működtek közre, és imáikban hordozzák az érintetteket. Márfi Gyula érsek a szobornál együtt imádkozott a jelenlevőkkel, majd megáldotta a felújított plébániát, végül szentmisét mutatott be a bazilikában.
A megfogant, de meg nem született élet elvesztése mindig nagy trauma, akár természetes, akár mesterséges úton következik be. A veszteség utáni fájdalom néma gyász. Ez a szobor is azért jött létre, hogy a belső vívódásokat felszínre hozva, párbeszédre ösztönözzön bennünket.
Az alkotás Martin Hudáček 2010-ben készült Meg nem született gyermekek című szobrának másolata, mely Magyarország számára készült, és vándorszoborként jut el oda, ahova meghívást kap. Az alkotás másolatai a világ számos pontján segítik az abortuszban érintett emberek megbékélését. A meg nem született gyermek emléke sokaknak mindennap visszatérő fájdalom, amiről alig mernek beszélni. A szoborral való találkozás enyhülést nyújt ezekre a sebekre, segít feldolgozni az abortusz(ok), illetve a vetélések emlékét.
Abban a létállapotban, amikor egy férfi és egy nő nem tud másként gondolni Isten alkotására, mint teherre, mint rossz döntések eredményére, vagy amikor az öröm, a várakozás állapotában, az életbe vetett hit ünnepének megélésében bekövetkezik a veszteség, szükség van a külső segítségre. Ez a szobor segítséget, megnyugvást, megbékélést, annak felismerését nyújthatja, hogy nincsenek egyedül azok, akik ezt az állapotot kénytelenek megélni (nők és férfiak egyaránt). De emellett üzen azoknak is, akik az előbb említettek környezetében vannak, hogy átérezzék, itt, ebben a helyzetben van rájuk igazán szükség, arra hogy a keresztségünkben kapott evangéliumi szeretet átadják, segítsenek, ne ítélkezzenek.
A szobor láthatóvá tesz valamit, ami az emberi lélek titkos mélységeiben zajlik, ami szinte megfoghatatlan. Ezért fontos megfigyelnünk azt, milyen anyagokat használt az alkotó. Az édesanya alakja márványból készült, ami erős, kemény, fénylik, akármilyen törés éri is, tündököl. A márvány színezetét, erezését az idő során belekerülő szennyeződés okozza. Emberi mivoltunk tiszta szerkezetébe is így kerülnek az élet során törések és szennyeződések, melyek viszont minden ember sajátjai, ettől válunk egyedivé, mindenkitől különbözővé.
A gyermek alakja üvegből készült. Ez az anyag másképp tiszta, mint a márvány. Egyszerre áttetsző, mint a víz, légies, mint a levegő, de megfogható, mint akármely más szilárd anyag. Törékenysége a mulandóságot, pillanatnyiságot jelképezi. Vigyázni kell rá, hogy megőrizhessük. Az üveg olyan anyag, akár a kezdődő emberi lét: lehet megfogható és megformált, lehet folyékony és amorf. Az emberi élet kezdete is lehet kezdetektől megfogalmazott valóság, féltve őrzött kincs, egy élet dísze, vagy tovatűnő, pillanatnyi jelenség, mely a formálódás határán összetörik, szilánkokat hagyva maga után.
A szoborcsoport két alakja párbeszédben áll, kiegészítve egymást. A márvány ereje és tömörsége, az üveg légiessége és törékenysége kifejezi mindazt, ahogy egy anya áll egy törékeny emberi élettel szemben. Belekövülve a fájdalmába, akár a Pietà, teleszőve az élet finom erezetű szennyeződéseivel, szemben a hozzálépő szeretet leheletnyi érintésével, melyre csak egy kisgyermek képes.
Martin Hudáček egy másik szoborcsoportjában a férfi is jelen van, ő az, aki a fájdalmában magába forduló édesanyát átölelve másik kezét a gyermek felé nyújtja. Ő az, aki hidat képez közöttük, osztozva a fájdalomban, nyitottan a feloldás felé. Ez a megközelítés rendkívül fontos, hisz az édesapa éppúgy érintett ebben a veszteségben, mint az anya.
2016-ban Fodor János plébános és a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodája közreműködésével két imahelyet hoztak létre: a devecseri Szentkútnál a gyermekáldásért fohászkodóknak és a kolontári betlehemi barlangnál a meg nem született gyermekekért, illetve a hozzájuk imádkozók számára. A helyszínek választása többszörösen is szimbolikus. A devecseri a vörösiszap-katasztrófa utáni kietlenségben az új életet jelképezi, emellett a Szentkútnál mint éltető forrásnál, ahol Isten is jelen van, nyugodtan tudnak a házaspárok imádkozni a gyermekáldásért. A betlehemi barlang tökéletes hely arra, hogy visszavonultan, csendesen tudják feldolgozni az idelátogatók saját tragédiájukat, ugyanakkor ez a születés és a megváltás jelképe is. Segít az abba vetett hitet erősíteni, hogy a meg nem született gyermekek az égi országba születnek, akik lélekben a család részei maradnak. A két emlékhelyet 2016 nyarán Márfi Gyula érsek áldotta meg.
Az emlékhelyek, valamint a Meg nem született gyermekek című szobor együtt fejezik ki azt, ami egy emberpár szívének legnagyobb kívánsága lehet: a gyermekáldást, tudva azt, hogy a születés csak a halál és az újjászületés által nyerheti el teljes ragyogását.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szent Eymard Julián Péter áldozópap 08.02
  2019-08-01 17:34:34, csütörtök
 
  ...... .........



...... ........... ......



- Péter Julián 1811-ben született a franciaországi La Mure-ben. Hosszas küzdelmek és áldozatok után húsz éves korában léphetett a grenoble-i szemináriumba. 1834-ben szentelték pappá. Néhány éves szolgálat után a maristák közé lépett. Megalapítja az Oltáriszentségről nevezett Papok Kongregációját, akiknek fő tevékenysége az Oltáriszentség tisztelete, és ilyen tevékenységre való mozgalmak szervezése. Vianney Szent János is segítette és támogatta. 1868-ban halt meg. 1962-ben került sor szentté avatására.

*
- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
A hívők sokasága egy szív; egy lélek volt.
Azokban a napokban a hívő sokaság egy szív, egy lélek volt. Egyikük sem mondta vagyonát sajátjának, hanem mindenük közös volt. Az apostolok nagy erővel tanúsították Urunk, Jézus feltámadását, és mindnyájan bővelkedtek a kegyelemben.
Nem akadt köztük szűkölködő, mert akinek földje vagy háza volt, eladta, és az érte kapott pénzt elhozta, az apostolok lába elé tette, és szétosztották mindenkinek, szükségéhez mérten.
Ez az Isten igéje. ApCsel 4,32-35

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Aki bennem marad és én őbenne, az bő termést hoz.
Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak:
Én vagyok az igazi szőlőtő, Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.
Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz. Mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.
Ezek az evangélium igéi. Jn 15,1-8

*
- Kérj egy imát oldalon Link
'Istenünk, te Szent Eymard Julián Péter áldozópapot egyszülött Fiad testének és vérének szent titka iránt csodálatos szeretettel töltötted el. Engedd jóságosan, hogy mi is részesedjünk abban a lelki gazdagságban, amelyet ő a szentáldozás isteni lakomájából merített.' Amen.
...... ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Vercelli Szent Özséb püspök
  2019-08-01 17:21:49, csütörtök
 
  Saját TVN blogomba Link

- A IV. században élt főpásztor tanításának lényegét a következő szavakkal foglalta össze: ,,Meg kell őrizni az értékek helyes rendjét anélkül, hogy meghajolnánk a pillanatnyi divatok, a hatalom méltánytalan követelései előtt."
Szent Özséb az első észak-itáliai főpásztor, akiről biztos adataink vannak. Szardíniában született, majd Rómában nevelkedett. 345-ben választották meg Vercelli püspökévé, mivel nagy megbecsülésnek örvendett. Buzgón evangelizálta a térség nagy többségében még pogány lakóit, majd monasztikus példára papi közösséget alapított, amelyből számos fontos szent került ki. Mivel szembeszállt a császár ariánusokat támogató politikájával, száműzetést szenvedett és öt évig távol volt püspöki székhelyétől. Ennek ellenére soha nem tagadta meg hitét, Jézus teljes istenségét, amelyet a niceai zsinat határozott meg.
Száműzetése során azonban levélben tartotta a kapcsolatot Piemont tartomány híveivel, majd visszatérése után még 10 éven át szolgálhatta közösségét 371-ben bekövetkezett haláláig.
Szent Özséb ránk maradt leveleiből kitűnik, hogy mély szeretetkapcsolat fűzte híveihez. Szent Ambrus csodálattal állapította meg róla, hogy a püspök mindenekelőtt szent élete példájával kormányozta egyházmegyéjét. A monasztikus eszménykép, Isten személete hatotta át lelkiségét. Papjait is arra szólította fel, hogy bár a városokban élnek, kövessék a monasztikus rendszabályokat, vagyis osztozzanak a lakosság problémáiban, de szívükben ápolják a végcélt, a mennyei város képét.
Vercelli püspökének működésére rányomta bélyegét ez a monasztikus szemlélet. Arra buzdította híveit, hogy az evilági életet ne tekintsék végleges otthonuknak, hanem vágyakozzanak az eljövendő Városra, a Mennyei Jeruzsálemre, annak tudatában, hogy egyedül Jézus adhat igazi értékeket életünknek. Egész életével azt hirdette, hogy a valódi értékek nem a mindenkori uralkodóktól származnak, hanem egyedül Jézus Krisztustól - mondta a Szentatya, majd hozzátette: Szent Özséb nemcsak városa keresztény lakóival tartotta a kapcsolatot: tekintélye volt az egyházon kívül állók körében is.
/Vatikáni Rádió/Magyar Kurír/

.- Szent Özséb püspök és vértanú .
Katolikus ma oldalon Link
...... ........... .........


 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
17. évközi hét péntek 08.02
  2019-08-01 17:18:31, csütörtök
 
  OLVASMÁNY Mózes harmadik könyvéből
A választott népnek mindig meg kell tartania az Úr nagy és szent ünnepeit.
Az Úr így szólt Mózeshez: ,,Ezek lesznek az Úr ünnepei, a szent összejövetelek, amelyeket a maguk idejében meg kell tartanotok. Az első hónapban, annak tizennegyedik napján estefelé van az Úr húsvéti átvonulása. A hónap tizenötödik napján pedig a kovásztalan kenyerek ünnepe van az Úr tiszteletére. Hét napon át kovásztalan kenyeret egyetek! Az első nap nagy és szent legyen számotokra, semmiféle szolgai munkát ne végezzetek rajta! Mind a hét napon égőáldozatot mutassatok be az Úrnak! A hetedik nap ismét nagy és szent legyen, semmiféle szolgai munkát ne végezzetek rajta!"
Majd így beszélt az Úr Mózeshez: ,,Szólj Izrael fiaihoz, és mondd nekik: Ha majd bejuttok arra a földre, amelyet adok nektek, és learatjátok a termést, vigyetek egy kalászos kévét aratástok zsengéjeként a paphoz, s ő ajánlja fel a szombat után következő napon az Úrnak, és szentelje meg, hogy az Úr kedvesen fogadja tőletek! Számláljatok azután a szombatot követő naptól, amelyen az első kévét felajánlottátok, hét teljes hetet a hetedik hét eltelte után következő napig, azaz ötven napot, és akkor mutassatok be új ételáldozatot az Úrnak!
A hetedik hónap tizedik napján az engesztelés nagy ünnepe legyen! Nevezzétek szentnek ezt a napot, böjtöljetek, és mutassatok be égőáldozatot az Úrnak!
A hetedik hónap tizenötödik napjától fogva hét napon át sátoros ünnepet tartsatok az Úrnak! Az első napot nagynak és szentnek hívjátok: semmiféle szolgai munkát ne végezzetek! Mind a hét napon mutassatok be égőáldozatot az Úrnak! A nyolcadik nap ismét nagy és szent legyen! Mutassatok be égőáldozatot az Úrnak, mert az a szent összejövetel napja; semmiféle szolgai munkát ne végezzetek!" Ezek az Úrnak ünnepei, amelyeket nagynak és szentnek kell hívnotok, és amelyeken égőáldozatokat, egészen elégő áldozatokat és ételáldozatokat kell bemutatnotok az Úrnak aszerint, amint azt az egyes napok szertartása megszabja.
Ez az Isten igéje. Lev 23,1.4-11.15-16.27.34b-37

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
A názáretiek hitetlen magatartása Jézussal szemben.
Tanító körútján Jézus az ő városába, Názáretbe érkezett, és ott tanított a zsinagógában.
Hallgatói csodálkoztak, és így beszéltek róla: ,,Honnan van ennek a bölcsessége és csodatevő ereje? Hát nem az ács fia ez? És nem Mária az anyja? Nemde Jakab, József, Simon és Júdás az (unoka)fivérei? És nem itt élnek-e közöttünk az (unoka)nővérei is? Honnét vette hát mindezt?" És csak botránkoztak rajta. Jézus erre így szólt: ,,Sehol sem becsülik kevesebbre a prófétát, mint szülőföldjén és otthonában."
Hitetlenségük miatt nem is művelt ott sok csodát.
Ezek az evangélium igéi. Mt 13,54-58
...... ........... ......



Imádság
Istenünk, te jól ismersz bennünket és bűneink ellenére is meglátod belső szépségünket. Segíts minket, hogy olyanná váljunk, amilyennek te látsz minket! Legyen mindig közel hozzád a szívünk! A szabadság sosem jelentheti a tőled való elszakadást vagy függetlenséget, hiszen éppen a te törvényeid biztosítják számunkra az igazi lelki szabadságot. Ha engedelmeskedünk a te törvényeidnek és nem tekintjük azokat oktalan módon szabadságunk korlátainak, akkor valóban jobbakká válhatunk. Segíts minket, hogy bűneink megvallása után a jó útra térjünk és azon megmaradjunk!

Elmélkedés:
Útja során Jézus most abba a városba érkezik, ahol felnevelkedett. Az emberek ismerősként fogadták, köszöntötték. A helyzet azonban gyorsan megváltozik, amikor Jézus tanítani kezd a zsinagógában. A hallgatóság nem érti, honnét származik tudása és bölcsessége. Úgy gondolják, hogy jól ismerik őt. Tudják, hogy nem tanult egyetlen rabbi mellett sem, hanem József mellett megtanulta az ácsmesterséget. Egy ácstól pedig senki nem várja azt, hogy bölcsen magyarázza a próféták szövegeit vagy értelmezze a törvényeket. Jézus tehát nem felel meg a názáretiek elvárásainak. Mondhatjuk úgy is, hogy a názáretiek éppen elvárásaik és előítéleteik miatt botránkoznak meg és utasítják el Jézust.
Elutasításuk okát Máté evangélista így írja le: ,,Hitetlenségük miatt nem is művelt ott sok csodát." Márk evangélista kissé keményebben fogalmaz: ,,nem is tudott" egyetlen csodát sem tenni (vö. Mk 6,5). Ezek a kijelentések nem Jézus isteni erejének csökkenését jelzik, hanem arra utalnak, hogy a csodák előtt az Úr hitet kér, hitet vár az emberektől. Ahol pedig ez a hit hiányzik, mert az előítéletek megakadályozzák annak ébredését, ott nincs alapja a csodának, nincs mit megjutalmazzon Isten.
Isten a mi számunkra is mutat időnként jeleket. Ha ezek iránymutatásai helyett továbbra is saját elképzeléseinkhez ragaszkodunk, akkor a hitetlen názáretiek utódai vagyunk. Ha viszont hiszünk Jézusban, akkor velünk is csodákat tesz.
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4461
  • e Hét: 10262
  • e Hónap: 43416
  • e Év: 277163
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.