Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Hogyan járhatunk Istennel?
  2019-08-13 20:44:08, kedd
 
  Hogyan járhatunk Istennel?


Istennel járni a szenvedésben azt jelenti, hogy Istennek ismerjük el őt, tudva, hogy velünk van. A járás viszonylag egyenletes, ritmusos mozgás, egyforma mozdulatok hosszadalmas, kitartó ismétléséből áll. Isten nem azt kérte Ábrahámtól az 1Mózes 17,1-ben: ,,bukfencezz előttem", netán ,,futkározz előttem", hiszen egyiket sem lehet éjjel-nappal folyamatosan végezni. Sokan úgy tekintenek a lelki növekedésre, mint a műugrásra: ,,Átadom az életem az Úrnak! Változtatok a szörnyű szokásaimon, és új ember leszek! Fél év múlva rám sem ismer majd senki!" Nos, a járás nem ilyen. A járás azt jelenti, hogy nap mint nap imádkozunk, nap mint nap olvassuk a Bibliát, a zsoltárokat, nap mint nap engedelmeskedünk, beszélgetünk keresztény barátainkkal, elmegyünk istentiszteletre, elkötelezzük magunkat egy gyülekezet mellett, és aktív tagjává válunk a közösségnek. Követjük a ritmust, és megyünk tovább, tovább, tovább. Az Istennel járás is egy metafora: a lassú, egyenletes előrehaladás szimbóluma.
Tehát ha Istennel együtt járjuk végig a szenvedés útját, ne számítsunk azonnali szabadulásra minden kérdésünkből, szomorúságunkból, félelmünkből. Jöhetnek olyan időszakok, amikor meglepő és megmagyarázhatatlan békesség tölt majd el bennünket, amely ,,minden értelmet felülhalad". Lesznek olyan napok, amikor a fény beragyog a sötét szobába, és új igazságokat értünk meg. Haladni fogunk tehát előre - hiszen ez is hozzátartozik a járás metaforájához -, de alapvetően lassú, egyenletes folyamat vár ránk, amelynek során ki kell tartanunk a konkrét, rendszeres lépések mellett. ,,Az igazak ösvénye pedig olyan, mint a hajnal világossága, mely minél tovább halad, annál világosabb lesz a teljes délig." (Példabeszédek 4,18)
Melyek ezek a konkrét, rendszeres lépések? Milyen eszközökkel és módszerekkel tarthatjuk fenn közösségünket Istennel, és hogyan válhatunk egyre erősebbé (nem pedig gyengébbé) a nehézségek közepette? A Biblia számtalan példát felsorol, s bemutatja, miként cselekedtek, milyen irányt választottak, akik előttünk jártak a szenvedés útján. Járnunk kell, gyászolnunk és zokognunk, bíznunk és imádkoznunk, gondolkodnunk kell. Hálát kell adnunk, szeretnünk és reménykednünk kell...
A felsorolt aktivitások mind egy stratégia részei, kiegészítik egymást, tehát egyiket sem hagyhatjuk el. Ám helyzetünktől, személyiségünktől és más egyedi körülményektől függően nagyobb hangsúlyt fektethetünk némelyikre. Ne úgy tekintsünk ezekre a megküzdési stratégiákra, mint egymásra épülő lépésekre, vagy mint amelyek mindenki számára egyformán fontosak. Mint tudjuk, nem létezik két egyforma út, amely a szenvedésen vezet át. Viszont semmit sem hagyhatunk figyelmen kívül, amit a szenvedőknek tanácsol a Biblia.

Timothy Keller
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Wiener Walzer - 1963
  2019-08-13 20:03:46, kedd
 
  Wiener Walzer - 1963

Vámvizsgálat. Ez lesz az utolsó
hivatalosan hangzó magyar szó,
a következő két országhatár
nem érint lelket. Talán soha már.
Azokon csak átsiklik a vonat,
idegen nyelvű hétköznapokat
hoz az élet a nyaralás után.
Az elhagyott s a vállalt új hazán
tépelődésre nem jut majd idő,
egy-egy levél lesz csak a hírvivő...

Nyílik az ajtó. Szenvtelen szavak,
a sok bőröndszáj némán tátogat.
Meglepő és szokatlan, furcsa tény:
egy bőröndben - piros zománcedény,
fazék és lábas. Régiek, nagyok.
- Anyámé volt még... - ezt a mondatot
hallja a vámőr és csodálkozik,
a foga között mormog valamit,
fejét csóválja, de már megy tovább.

...boncolgatom magamban az okát,
nézem az asszony ápolt szép kezét,
s bár sose láttam, felködlik a kép,
ahol ő egykor gyermek lehetett:
a konyha. Jó barátságos meleg,
anyja süt-főz, finom süteményt
készít, használja a régi edényt...
- És a mostani, a szebb, a másik:
a londoni. Semmi sem hiányzik
onnan, csak egy kis igazi meleg!
Magyarázni az ilyent nem lehet,
végiggondolni is nagyon nehéz...
"Anyámé volt még" - ennyi az egész!

Lukátsi Vilma
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Világítótorony
  2019-08-13 19:44:54, kedd
 
  Világítótorony

Nemcsak a tengeren iszonyú a magány,
ahol a sötétség hatalma nő,
néha olyan a bennünk levő,
hogy nem talál oda hozzánk
a másik ember!
Elijeszti a tenger,
az idegenség...

Ha Krisztus szeretete
fénylene rajtunk,
- mint a világítótorony -
mondaná szavak nélkül is:
- Ne féljetek!
Valaki van! Valaki őriz!
VALAKI jár a hullámokon!

Lukátsi Vilma
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Vasárnapi utazás
  2019-08-13 13:21:49, kedd
 
  Vasárnapi utazás

Valaki megfürdette a világot,
az erdőt, réteket, vetéseket,
az utak is ebből a messzeségből
aquarell-tisztaságban fénylenek.

Az Idő és Tér szalagján futunk
zsoltár-ritmust csattogó kerékkel,
vasárnap van!
Nemcsak érzem, látom
a két szemembe összegyűlt fénnyel.

A vonatablakok keretében
végtelenre nyúló láthatáron
számlálgatom a templomtornyokat...

VALAKI megfürdette a világot.
- Bocsánatkérőn fütyül a vonat.

Lukátsi Vilma
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Isten Igéje
  2019-08-13 12:34:53, kedd
 
  ,,Sokan hittek benne annak az asszonynak a beszédéért, és sokkal többen hittek a maga beszédéért."
(Jn 4,39 és 41)

Bárcsak úgy akarná Isten, hogy minden tanító magyarázata megsemmisüljön, és minden keresztyén egyedül az Írásra és a tiszta Igére támaszkodjon. E fecsegésemből is láthatod, mennyire mérhetetlenül más Isten Igéje, mint mindenféle emberi szó, és azt is, milyen képtelen az ember arra, hogy Istennek akár egyetlen Igéjét is elégségesen felérje, és valamennyi szavával megmagyarázza. Ez az Ige végtelen, csak csendes lélekkel fogható meg és szemlélhető, ahogy a zsoltár mondja: Hallgatom, amit Isten maga beszél bennem. Ezt az Igét az ily csendes és szemlélődő lelken kívül senki sem érti meg. Aki képes idáig magyarázó jegyzetek és értelmezés nélkül eljutni, annak nincs szüksége az én magyarázatos jegyzeteimre, sem másokéra, sőt, azok csak akadályoznák őt. Ezért gyerünk, gyerünk, kedves keresztyének, használjuk a magam és minden más magyarázó értelmezését állványnak az igazi építkezéshez, hogy Isten tiszta Igéjét megragadjuk, megízleljük, és mellette megmaradjunk. Mert Isten csak Sionban lakik! Ámen.

Luther Márton
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Amikor Ő van a középpontban
  2019-08-13 12:33:12, kedd
 
  ,,Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük." Máté 18,20

Amikor az Úr Jézus ezeket a szavakat mondta, olyan gyülekezeti összejövetelre utalt, amely azért jött létre, hogy egyik bűnben élő, és bűnbánatra nem hajlandó tagjával beszéljen. Minden más kísérlet, amellyel a bűnöst jobb belátásra igyekeztek bírni, csődöt mondott, úgyhogy végül az ügye a gyülekezet elé került. S ha még ezután sem hajlandó bűneit megbánni, akkor ki kell zárni a gyülekezet közösségéből. Az Úr Jézus megígérte, hogy jelen lesz az ilyen összejöveteleken, amelyeken a gyülekezeti fegyelem kérdése kerül szóba.

Ennek az Igének azonban nyilván van tágabb alkalmazása is. Igaz az Úr ígérete mindazokra az esetekre, ahol ketten vagy hárman egybegyűlnek az Ő nevében. Az ,,Ő nevében összegyülekezni" azt jelenti: keresztyén gyülekezetként összejönni. Az Ő nevében cselekedni. Azt jelenti, hogy Őhozzá, mint az egyetlen vonzási ponthoz az első keresztyének gyakorlatának megfelelően összegyűlni, és részt venni ,,az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyér megtörésében és az imádságban" (lásd Csel 2,42). Azt jelenti: Krisztus a középpont! (lásd Zsolt 50,5; 1Móz 49,10).

Ahol a hívők ily módon összegyülekeznek az Úr Jézus köré, ott ígérete szerint Ő jelen van. De valaki azt kérdezheti: ,,Hát nincs jelen az Úr Jézus mindenütt?" ,,Mint mindenütt jelenlevő, Isten nincs egy időben minden helyen jelen?" Nos, erre a válasz természetesen az, hogy ,,Igen". De Ő azt ígéri, hogy egészen különleges módon van jelen ott, ahol a szentek az Ő nevében összegyülekeznek.

,,...ott vagyok közöttük." Önmagában véve ez a legerősebb érv amellett, hogy miért látogassuk hűségesen a helyi gyülekezet összejöveteleit. Az Úr Jézus ott különleges módon van jelen. Gyakran talán nem is vagyunk tudatában az Ő megígért jelenlétének. Ilyenkor ezt a tényt hitben, az Ő ígéretére támaszkodva kell megragadnunk. De vannak más idők, amikor rendkívüli módon kijelenti magát. Amikor a menny szinte érzékelhetően mélyen lehajlik, amikor valamennyi szív az Ige érezhető hatása alatt meghajlik. Amikor az Úrnak dicsősége oly mértékben tölti be a helyet, hogy a résztvevőket, félő tisztelet fogja el, és kicsordul a könnyük, amikor szívünk ég bennünk.

E szent látogatások idejét előre nem tudjuk. Váratlanul jönnek. És ha ilyenkor nem vagyunk jelen, akkor elszalasztjuk őket. Ilyenkor a veszteségünket Tamáséhoz hasonlíthatjuk. Ő nem volt jelen, amikor a feltámadott és megdicsőült Úr Jézus megjelent a tanítványoknak (Jn 20,24). Ez a dicsőség egyetlenszerű pillanata volt.

Ha valóban hisszük, hogy Krisztus jelen van, valahányszor az Ő nevében egybegyülekezünk, akkor még fontosabb a számunkra, hogy egyetlen alkalmat se mulasszunk el! Legföljebb a halál, vagy halálos betegség akadályozná meg jelenlétünket.

William MacDonald
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 219 db bejegyzés
e év: 7854 db bejegyzés
Összes: 35893 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3113
  • e Hét: 7957
  • e Hónap: 19832
  • e Év: 207634
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.