Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Megérkezett Szíriába Kocsis Fülöp érsek
  2019-08-23 17:27:03, péntek
 
  A hajúdorogi főpásztor első látogatása alkalmával Damaszkusz keresztény óvárosának sikátoraiban sétált, amikor egy idős asszony lakásába invitálta. Kocsis Fülöp megismerte a családot, s a következő évben meglepetésszerűen ismét meglátogatta őket. Az Al-Marri család elmondása szerint az idős hölgy azóta is a falán őrzi az első látogatásról készült fényképet.
A Hajdúdorogi Görög katolikus Metropólia felhívására 2017-ben összegyűlt adományokból újjáépítették egy szíriai melkita görög katolikus templom tetőzetét. Kocsis Fülöp érsek-metropolita augusztus 22-én érkezett Szíriába, hogy 25-én, vasárnap megáldja az újjáépített templomot.
Homsz városa a szíriai háború 2011-es kirobbanásakor a kezdeti konfliktusok helyszíne volt. A nagyváros szenvedte el az egyik legnagyobb pusztítást a háború során. Kocsis Fülöp járt a rommá lőtt városban, a szétbombázott görög katolikus székesegyházban és a melkita érsekség épületében is, mely korábban a dzsihadisták központja volt.
Al-Dmeine mintegy húsz kilométerre fekszik Homsz városától, félúton Al-Qusayr stratégiailag fontos katonai repülőterétől. A víztározók, erőművek, repterek a harcban álló felek fontos támaszpontjai, így két éven át súlyos harcok folytak a kormányerők és a dzsihadisták között a város repülőteréért és az azt Homsszal összekötő egyetlen útért. Ezen az úton fekszik Al-Dmeine község, mely lényegében keresztények lakta település. A dzsihadisták többször is elfoglalták a falut, a lakosság egy részét elhurcolták, közülük többeket hat éve nem láttak. A település templomának tetőzete szinte teljesen megsemmisült a harcok során.
A veszély elmúltával lassan megkezdődhetett a helyreállítás, mely nem valósulhatott volna meg a magyarok nagylelkű adományai nélkül. A templom teteje 2018-ra elkészült, de a fölszenteléssel meg akarták várni Kocsis Fülöp metropolitát. Az ünnepi eseményt augusztus 25-én, vasárnap tartják, melyet a Görögkatolikus Médiaközpont élőben is közvetít

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Huszár Lőrinc atya heti videóit
  2019-08-23 17:19:32, péntek
 
  Ha csak 5-6 szabad perce van napközben és szeretne valami lelki táplálékhoz jutni, akkor ajánljuk Huszár Lőrinc atya heti videóit, aki az adott vasárnapi Evangéliumi szakaszához rövid prédikációt mond. A videók elérhetők a Plébánia oldalán.
Az évközi 20. vasárnap prédikációját pedig az alábbi videóban nézheti vissza.
Több videó Youtube oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Limai Szent Róza szűz - virágárusok, kertészek, hímzők ....
  2019-08-23 17:10:32, péntek
 
  ...... ........... .........



...... ........... ........


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a korintusiakhoz írt második leveléből
Eljegyeztelek benneteket egy férfival, hogy mint tiszta szüzeket vezesselek el Krisztushoz.
Testvéreim!
Aki dicsekszik, az Úrban dicsekedjék. Mert nem az a megbízható, aki önmagát ajánlja, hanem akit az Isten ajánl. Bárcsak eltűrnétek részemről egy kis oktalanságot. Sőt viseljetek el engem is. Én ugyanis Isten szeretetének féltékenységével féltelek titeket, mert eljegyeztelek benneteket egy férfival, hogy mint tiszta szüzeket vezesselek el Krisztushoz benneteket.
Ez az Isten igéje. 2Kor 10,17-11,2

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Isten országa többet ér minden földi kincsnél.
Jézus egyszer ezt a két példabeszédet mondta tanítványainak: Hasonló a mennyek országa a földbe rejtett kincshez. Ha valaki megtalálja, újra elrejti azt, majd örömében elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt a földet.
Hasonló a mennyek országa a kereskedő emberhez, aki igazgyöngyöt keres. Amikor aztán egy nagyon értékes igazgyöngyre talál, elmegy, eladja mindenét, amije van, és megvásárolja azt.
Ezek az evangélium igéi. Mt 13,44-46

Egyetemes könyörgés
Pap: Kedves testvéreim! Terjesszük kéréseinket a mi Urunk, Jézus Krisztus elé, aki szavával és példájával felmagasztalta az Isten országáért vállalt szüzességet!
Lektor: 1. Aki Egyházadat, mint tiszta szüzet jegyezted el önmagaddal, őrizd meg azt mindörökké szentségben és ártatlanságban!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2 Aki Szűzanyától születtél, és szűzi életet éltél, add, hogy a világ ifjúsága egyre jobban megbecsülje a házasságig megőrzött szűzi tisztaság értékét!
3. Aki nekünk Szent N. szüzet a lángoló szeretet példaképéül adtad, engedd, hogy az ő imádságos pártfogását boldogan tapasztaljuk életünkben!
4. Aki gondját viseled hívő népednek, támassz közöttünk sok nagylelkű férfit és nőt, akik osztatlan szívvel szolgálnak téged, és fáradoznak embertársaik javáért!
5. Aki nem sejtett órában érkezel, add, hogy okos szüzek módjára virrasszunk, és lelkünk kegyelmi állapotának égő mécsesével várjunk téged!
(6. Aki megadtad híveidnek a megszentelő kegyelem menyegzős köntösét, ne zárd ki N. testvérünket [nővérünket] és többi halottunkat mennyei lakomádról!)
Pap: Urunk, te kedveled a szüzességet, de megszenteled a hitvesek szeretetét is. Teljesítsd kéréseinket, és adj Egyházadnak hívásodat követő szüzeket és törvényed szerint élő házastársakat! Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.
Hívek: Ámen.

*
- A virágárusok, kertészek, hímzők védőszentje, a misztikus Limai Szent Róza életútját idézzük fel liturgikus emléknapján, augusztus 23-án.
Isabel Flores y de Oliva Limában született 1586 áprilisában. A család egy indián szolgálója kezdte Rózának becézni, és a név rajta maradt, ez lett a bérmaneve is. A Szűz Máriáról nevezett Róza - ezt a nevet mint harmadrendi domonkos nővér kapta később.
Dél-Amerika és Peru számára olyan jelentős szent ő, mint Itáliának Sienai Szent Katalin vagy Spanyolországnak Avilai Szent Teréz. Róza egész életében vezekelt: hajának levágásával tiltakozott és fordult szembe családja tervével, hogy feleségül adják egy jó házból való ifjúhoz; a kezeit oltatlan mésszel csúfította el; a derekán haláláig egy súlyos lakattal lezárt láncot viselt; a fejére vasból készült töviskoronát rakott; ciliciumot hordott és ostorozta magát; az ágya kemény deszkából készült; szülei házából kiköltözött a kertbe egy saját kezűleg épített kunyhóba. E vezekléseivel is lelki anyja és mesternője, a kétszáz évvel korábban élt, s ugyancsak domonkos harmadrendi Sienai Szent Katalin példáját követte.

Mindez környezetét részben csodálatra, részben megütközésre indította. Ő maga azonban tudta, hogy - Szent Pál szavaival élve - hiába adná oda a testét egészen elégő áldozatul, hiába osztaná szét mindenét a szegényeknek, ha a szeretet kettős törvényét nem teljesíti, semmit nem használ neki. Ezért minden erejével és figyelmével Isten és a felebarát iránti szeretet útján akart járni. Szerette és követte Sienai Szent Katalin példáját; buzgón olvasta Granadai Szent Lajos és Keresztes Szent János írásait; csodálattal és imádsággal kísérte Solanói Szent Ferenc perui misszióját, melyet az indiánok között végzett.
,,Ha nem nő volnék, tanulmányaim végeztével azonnal teljes erőmmel a missziós munkának szentelném magam. Arra törekednék, hogy a legvadabb és legelhagyatottabb vidékekre menjek, ahol még kannibálok élnek. Csak azzal törődnék, hogy az indiánok megmentésére és üdvözítésére ajánljam fel mindenemet: erőmet, verítékemet, véremet, hogy hirdethessem nekik az evangéliumot, és taníthassam őket: Térjetek meg! Térjetek meg!"
1606. augusztus 10-én öltötte magára a domonkos harmadrendi nővérek ruháját. Azért nem lett domonkos apáca, mert Peruban akkor még a domonkos rend női ága nem telepedett le. Szerzetesi ruhája nem választotta el az emberektől, hanem mindenki számára nyilvánvalóvá tette életének lényeges célját: Krisztusnak szentelte magát.
Napjaiból olykor tizenkét órát töltött imádsággal. Lelkigyakorlatait kézimunkával váltogatta: font, szőtt, hímzett, művelte a kertet, és bevételeivel szüleit támogatta. Életformája lett az Úr Krisztus jelenlétében való élet és a vele való szüntelen társalgás. Éppen ez jelentette lelki életének mindennapos táplálékát.
,,A szemlélődés teljes nyugalmában, mindent beragyogó fényességben álltam, telve csodálattal, és a fényesség közepén feltűnni láttam a Megváltó Keresztjét. E ragyogó fényesség legbensejében megpillantottam az én Uram, Jézus Krisztus szentséges emberségét. Éreztem, hogy Jézus Krisztus emberségéből a felség elmondhatatlan sugarai hatoltak lelkem mélyéig, úgy, hogy arra gondoltam: tökéletesen szabad vagyok, és átkerültem az örök boldogság örömébe."
Keresztes Szent János tanítványaként abból a felismerésből indult ki, hogy a teremtmény ,,semmi" önmagától, de Isten épp azért teremtette, hogy a kegyelemmel oly magasságba emelkedjék, hogy a Megtestesült Ige menyasszonya legyen.
...... ........... ..........


Mint a többi nagy szent, sokat szenvedett az Egyházért. Gyötrelmeiről így írt: ,,Az életgyónás igen nagy szenvedést jelentett... Szorongás, vigasztalanság, elkeseredés, kísértés, harc, meghazudtolás a gyóntató atyák részéről, meg nem értés emberektől, betegségek, fájdalmak és a láz." Sokat betegeskedett, és kis házában maga is ápolt betegeket és haldoklókat. Ebből nőtt ki a rendszeres szegénygondozás Peruban.
,,Anyám, ne ügyelj arra, hogy ruhád bepiszkolódik-e a betegek sebeitől. A hóhérok sokkal gyalázatosabban mocskolták be köpéseikkel az én Megváltóm arcát!"
Életének utolsó három évét egy barátnőjének, Don Gonzalo de la Maza feleségének házában töltötte. A szigorú vezeklés, a másokért való szünet nélküli fáradozás következtében fiatalon, 1617. augusztus 24-én halt meg, s utolsó óráiban lassan és nagyon meggondoltan mondogatta: ,,Jézusom, Jézusom, maradj mellettem!" Amikor holttestét átvitték a Szent Domonkos-templomba, olyan tömeg kísérte, hogy az alkirály katonáinak kellett megvédeniük.
Halála után azonnal általános tisztelettel vették körül Limától Madridig. Először a Szent Domonkos-templom főoltára közelében, majd a Sienai Szent Katalin-kápolnában temették el. 1668. február 12-én avatta boldoggá IX. Kelemen pápa. 1669-ban Lima, majd egész Dél-Amerika és a Fülöp-szigetek patrónája lett. Arc-és bőrbetegségek ellen is kérték oltalmát. X. Kelemen avatta szentté 1671. április 12-én. Ő Dél-Amerika első kanonizált szentje. Ünnepét 1727-ben vették fel a római naptárba, augusztus 30-ra. 1969 óta augusztus 23-án ünnepeljük.
Szent Róza életének rendkívüli megnyilvánulásait az teszi érthetővé, hogy a hódítás, a fegyveres erőszak, a kíméletlen szervezeti változtatások idején nem volt más módja, hogy Istennek szentelt életét megvalósítsa, csak az, hogy teljesen egyedül, mások számára érthetetlenül gyakorolja magát az erényekben. Ha mindezt kolostorban teszi, talán fel sem tűnik. Kolostort azonban nem talált, sőt, neki kellett az elsőt megteremtenie Dél-Amerikában. És végre is hajtotta az alapítást: megkereste a megfelelő helyet, megtervezte a kolostor épületét, gondoskodott a szükséges pénzről. A Sienai Szent Katalin-kolostor végül halála után, 1623-ban nyitotta meg kapuit. Majd a cella körül, amelyben Róza élete végét töltötte, hamarosan megalakult a második domonkos női kolostor.

Istenünk, te Limai Szent Róza lelkében lángra gyújtottad szeretetedet, és arra indítottad, hogy elhagyva a világot kemény vezeklésben egyedül neked éljen. Közbenjárására add, hogy a földön az igaz élet útját járjuk, a mennyben pedig eljussunk hozzád, minden boldogságunk forrásához. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen

Forrás
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Magyar Kurír

*
- Katolikus oldalon Link

- Domonkos nővérek oldalán Link

- Keresztény ünnepek oldalon Link

- Kattima oldalon Link

- Metropolita oldalon Link

- Ferenc pápa üzenetet küldött a Limai Szent Rózának szentelt jubileumi év lezárására Link

- Wikiwand oldalon Link

- Limai Szent Róza domonkos harmadrendi szűz Link

 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Útravaló – 2019. augusztus 23.
  2019-08-23 16:45:25, péntek
 
  A szadduceusok, akiket Jézus elhallgattat, korának szellemi arisztokráciája. Nem kis dolog egy csoportot elhallgattatni, főleg nem egy művelt társaságot, akiknek beszéd- és retorikai készsége átlag fölötti. Jézusról, a valóságos emberről kijelenthetjük, mindig jó azokban a helyzetekben, amikor többed magukkal jönnek ellene. Tizenkét éves korától tudjuk ezt, amikor is a templomban a tanítók között ülve beszélt nekik, válaszolt kérdéseikre, azok pedig ámuldoztak. Tanítani és tanulni való, ahogyan a farizeusok (egyelőre) elfojtott indulatát kezeli. Most, ebben a feszült helyzetben is tud nekik a szeretetről beszélni. Megtalálja azt a választ, amit ha értenek, csak rosszabb lesz nekik.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
20. évközi hét péntek 08.23
  2019-08-23 16:43:29, péntek
 
  OLVASMÁNY Rut könyvéből
A pogány népből származó Rut megismeri az igaz Istent.
Megható hűséggel ragaszkodik anyósához és rajta keresztül a választott néphez.
A bírák korában éhínség támadt a választott nép földjén. Ekkor a júdeai Betlehemből elindult egy ember, hogy a pogány moábiták országában telepedjék le feleségével és két fiával együtt. (Mindnyájan efrataiak voltak, a júdeai Betlehemből valók.)
Történt, hogy a moábiták földjén a férfi meghalt. Így felesége, Noémi, magára maradt két fiával. Ezek moábita nőket vettek feleségül. Egyiknek a feleségét Orfának, a másikét Rutnak hívták.
Tízéves ott-tartózkodásuk idején meghalt a két fia is. Így azután Noémi most már nemcsak férjétől, hanem két fiától is megfosztva magára maradt. Két menyével együtt fölkerekedett, és elindult, hogy a pogány moábiták földjéről visszatérjen hazájába. Hallotta ugyanis, hogy az Úr megkönyörült népén, és nincs már éhínség otthon.
Útközben Orfa elbúcsúzott anyósától, és visszatért a moábitákhoz. Rut azonban hűségesen kitartott anyósa mellett. Noémi így biztatta:
,,Látod, sógornőd visszatért népéhez és vallásához. Menj te is vele!"
Rut azonban így felelt:
,,Hogy elhagyjalak, arra ne is kényszeríts, mert bárhová mégy, én úgyis veled megyek.
Ahol te megtelepszel, én is ott lakom:
néped az én népem, és Istened az én Istenem lesz."
Így jött el Noémi a Moábita Ruttal idegen földről Betlehembe, ahol éppen akkor kezdték aratni az árpát.
Ez az Isten igéje. Rut 1,1.3-6.14b-16.22

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Legfontosabb dolgunk a földön: szeretni Istent és az embereket.
Abban az időben amikor a farizeusok meghallották, hogy Jézus hogyan hallgattatta el a szadduceusokat, köréje gyűltek, és egyikük, egy törvénytudó alattomos szándékkal a következő kérdést tette fel neki: ,,Mester, melyik a legfőbb parancs a törvényben?"
Jézus így válaszolt: ,,Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel és egész értelmeddel. Ez az első és legfőbb parancsolat. A második hasonló ehhez: Szeresd felebarátodat, mint saját magadat. E két parancson nyugszik az egész törvény és a próféták."
...... ........... ......


Ezek az evangélium igéi. Mt 22,34-40

Imádság
Istenünk, irgalmas Atyánk! Te Fiadban, Jézus Krisztusban újjáteremtetted az embert. Amikor pedig arra hívsz minket, hogy éljünk veled, éljünk a te szeretetedben, akkor meghívást kapunk az újjászületésre. Te az embert a saját képedre és hasonlatosságodra teremtetted. Neked köszönhetjük létünket, a te teremtményeid és a te képmásod vagyunk.

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Böjte Csaba Szent István-napi, zentai prédikációja
  2019-08-23 16:03:20, péntek
 
  Böjte Csaba Szent István-napi, zentai prédikációjában így buzdította a jelenlévőket.
Isten csodája, remekműve vagy. Isten nem teremtett selejtet. Az Úr beléd helyezte áldását, a te dolgod, hogy ezt kibontakoztasd. Az életünk az egyetlen lehetőség. Isten azt akarja, hogy bő termést hozz, százszorosat. Igen, az Úr azt akarja, hogy boldog legyél, örömödet leld a házastársadban, a gyermekeidben, az unokáidban, a munkádban.
A gonosz lélek azonban szeretné elhitetni veled, hogy kicsi vagy, gyenge vagy. Úgy se tudsz te semmit sem csinálni. Minek küzdeni? Minek változtatni? Minek jobbá válni? Úgy is hiábavaló.
Szent István azon munkálkodott, hogyan tudná a világát szebbé tenni.
Tedd boldoggá te is önmagadat és környezetedet!
Hisz a jövőjében, Isten Önről alkotott nagyszerű tervében? De az út tele van göröngyökkel, elakadásokkal, gondokkal, szomorúsággal, kudarccal?
MÉGIS, merjen elindulni, továbblépni! Ebben fogja egyedülálló módon segíteni az
Nemsokára, 10.30 kor kezdődik Zentán a Szent István tiszteletére szentelt szentmise!! Ha Magyarország nagy romlása Mohácsnál kezdődött, akkor bátran állíthatjuk, hogy ez az átkos törökidő Zentán ért véget. 1697. szeptember 11-én a Savoyai Jenő által vezetett egyesült hadak a város határában világtörténelmi jelentőségű csatát nyertek a török hadakkal szemben, ugyanis ezzel a győzelemmel szabadult fel majdnem egész Magyarország az oszmán hódítás alól. E csata következménye az 1699-ben megkötött karlócai béke, mellyel lezárul a törökök közép-európai térhódítása. sten áldását kérem drága népünkre, és mindazokra a népekre kikkel közösen lakjuk drága szülőföldünket, a Kárpát medencét!!
Videó Link
Imádságos szeretettel,Böjte Csaba testvér.
*
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a nehéz sorsú gyerekek felkarolásával foglalkozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója vajdasági körútja során kedden a zentai Szent István-plébánián tartott szentmisét. Szent István-napi prédikációjában arra biztatta a híveket, hogy első királyunk nyomdokaiba lépve merjenek bízni Istenben, és legyen merszük a saját birodalmuk királyává válni. Szent István olyan erős alapokat épített számunkra, hogy még ezer év múltán is a Kárpát-medence az otthonunk, ezért itt kell megteremtenünk a feltételeket ahhoz, hogy az elvándoroltak is hazatérhessenek. Az atya Zenta lakosságát arra biztatta, hogy merjék az egész Kárpát-medencét meghívni a városnap alkalmából, hogy mindenki megismerhesse 1697. szeptember 11-e jelentőségét a magyar történelemben.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5330
  • e Hét: 16392
  • e Hónap: 29068
  • e Év: 262815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.