Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
egy kis virágocska és Erikának hívják.
  2019-08-27 19:29:37, kedd
 
  A fenyéren virít egy kis virágocska és Erikának hívják.
Forrón százezer kis méhecske körül rajza erikát.
Mivel a szíve csupa édesség,
Finom illat árad a virágruhából.
A fenyéren virít egy kis virágocska és erikának hívják.

Otthon lakik egy szőke kislány és Erikának hívják.
Ez a lány az én hűséges kis kedvesem és az én boldogságom, Erika.
Amikor a fenyérvirág piros-lilában virít,
Köszöntésképpen éneklem neki ezt a dalt.
A fenyéren virít egy kis virágocska és Erikának hívják.

Kis szobámban is virít egy virágocska és erikának hívják.
Már a reggeli szürkületkor, akárcsak alkonyatkor rám figyel erika.
Majd úgy tűnik, mintha azt mondaná hangosan:
,,Te is a te kis menyasszonyodra gondolsz?"
Otthon sír utánad egy kislány és Erikának hívják.

*

Magyar változat
RÓZSIKA
Kint a pusztán nyílik egy szép rózsaszál, a neve Rózsika.
Minden álmom, minden vágyam arra száll, ahol jár Rózsika.
Mert a csókja édes, annyi szent,
Kis köténye illatozva leng.
Kint a pusztán nyílik egy szép rózsaszál, a neve Rózsika.

- Az Erika (vagy kezdő sora után: Auf der Heide blüht ein kleines Blümelein) egy német katonadal. A dalt Herms Niel szerezte az 1930-as években kifejezetten a Waffen-SS számára, de hamarosan népszerű lett a Wehrmachtban is, elsősorban a Heer (szárazföldi erők), kisebb mértékben a Kriegsmarine (haditengerészet) körében. A dal címe egyfelől a hanga (lat Erica) növénynév német megfelelője, másrészt az Erik férfinév női párja; a kiterjedt hangamezők, hangás fenyérek jellegzetes tájképi elemek Németország egyes vidékein. A dal az erősen poroszos jellegű Chilei Hadseregben is hagyományossá vált. A dalnak Rózsika címmel készült magyar változata is.
Forrás: Wikipedia

Videó Link
Erika magyar felirattal.Nem magyar változat csak SZABAD FORDÍTÁS! Megértést köszönöm.

Kalmár Pál - Rózsika (Hungarian Erika) Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Szent Erik vértanú
  2019-08-27 19:20:48, kedd
 
  Szentjeink között nem találtam Erika nevűt. Viszont a vértanú halált halt a svéd Erik Jedvardsont szentté avatták, július 10-én emlékezünk rá. Diós István: Szentek élete c. könyvében a következőket találtam róla:
Plébánia oldalon Link

...... ........... .....


Svéd király, alattvalóinak atyja, hazájának elszánt védője a finnekkel szemben, kikhez meghódításuk után hittérítőnek küldte Szent Henrik upszalai püspököt; hajthatatlanul igazságot szolgáltatott népének néhány pogány és erőszakos főúr ellen; ezek a templomból kijövő királyt megölték. Svédország védőszentje.

- IX. Erik vagy Szent Erik svéd király.
" Bátortalan vagyok, elcsüggedtem. Nálad van bátorság és erő."
/Dietrich Bonhoeffer/
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
1010 év kegyelméért adtak hálát Pécsett
  2019-08-27 18:58:43, kedd
 
  ,,Isten mindent kér... - azt várnánk, hogy úgy fejeződjön be e mondat: és mindent ad. De nem így fejeződik be, hanem úgy, hogy mindent ígér."
...... ......


Augusztus 23-án alapításának 1010. évfordulóját ünnepelte a Pécsi Egyházmegye. Az ünnepi szentmise kezdetén a 2020-ban megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztjét fogadták a pécsi székesegyházban.
A hálaadó szentmisét Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa mutatta be, Udvardy György kinevezett veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó, Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspök, valamint Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök, érseki általános helynök koncelebrálásával. A részvevőket Udvardy György köszöntötte, aki kifejtette, külön öröm, hogy ezen az alkalmon a NEK missziós keresztje előtt ünnepelhetik a jubileumi szentmisét.
...... .......



...... ......


Michael August Blume magyarul köszöntötte a híveket; a szentmisét is magyar nyelven mutatta be. Elmondta, örömmel tért vissza Pécsre, hogy a hívekkel együtt ünnepeljen. ,,1010 év kegyelmét ünnepeljük ma, melynek során Isten gondviselő szeretete vezette Pécset, a közösséget, jóban-rosszban, Fiának, Jézus Krisztusnak az útján. A mai ünnep azért is különleges pillanat az egyházmegye életében, mert Udvardy György püspök úr hamarosan a Szentatya megbízásából a Veszprémi Főegyházmegye élére kerül. Boldog vagyok, hogy ma veletek együtt imádkozhatom érte. Milyen szép, ha a testvérek összegyűlhetnek Krisztusban hívő közösségként. Ez a szépség ment meg minket, menti meg a világunkat. Nyissuk meg ismét a szívünket, hogy befogadjuk a gyógyító irgalmat, amit Urunk mindennap adni szeretne nekünk."
Udvardy György püspök homíliájában az elhangzott szentírási szakaszok tükrében hangsúlyozta: az 1010 év különösen is kiemeli üdvösségünk, méltóságunk lényegét. ,,Kiemelkedik Isten pásztori gondoskodása, kiemelkedik az a személyes elköteleződés, amit Jézus kért Pétertől - Szeretsz-e engem? -, és kiemelkedik az a méltóság, amire meghívott bennünket. Isten gyermekeinek a méltósága." A választott nép életében a pásztor képe pontosan értelmezhető valóság volt. A választott nép mint saját pásztorára tekintett az Úrra. Olyan pásztorra, aki gondoskodik, aki friss vízhez, legelőhöz vezeti, aki törődik a beteggel, az egészségessel, aki pontosan tudja, hogy mire van szüksége, és megvédi az övéit mindattól, ami veszélyt jelent számára; ismeri a betegségeit, a bajt, és pontosan tudja, hogy mi az, ami táplál, mi az, ami erőt ad és éltet - fejtette ki a szónok. ,,Ez a kép, a pásztor képe számunkra egyértelműen Jézus Krisztusban válik teljessé, aki életét áldozta övéiért a kereszten. Azon a kereszten, amire föltekintünk, és amiről hisszük, hogy az élet fája, az irgalom forrása, a jövő reménye, életünk megújulása. Az a kereszt képes életet adni."
Ferenc pápa az életszentségről szólva kifejti: Isten mindent kér és mindent ígér. Isten mindent kér... - azt várnánk, hogy úgy fejeződjön be e mondat: és mindent ad. De nem így fejeződik be, hanem úgy, hogy mindent ígér - emelte ki Udvardy György. Hozzátette: ez a minden a szeretet és a hit bizalma Isten felé, aki önmagát adja nekünk. Jézus példát ad erre a szeretetre. Bevonja tanítványait saját küldetésébe, és rájuk bízza a megszentelés művét, a kereszt művét. Szeretetének, követésének nincs más feltétele: vállalni azt a keresztet, ami üdvöt eredményez, ami jövőt tár fel előttünk, de a halálunk fája, hogy az élet fája legyen. Rájuk bízza ezt a nagy titkot, az Atya szeretetét, rájuk bízza küldetését, és létrehozza az Egyházat. A teremtés kezdetén Istentől szándékolt közösség az Egyház. Hogy legyen a népnek tanítása, hogy szentté tudjon válni, hogy biztos legyen abban, hogy az Egyház szentségei szent életre vezetnek, biztos lehessen abban, hogy ha Isten népéhez tartozik, akkor életében az Úr törvénye tud érvényesülni. A megszentelődésben, áldozatvállalásban, kereszthordozásban föltárul az emberi lét méltósága. Választott nép, királyi papság, szent nemzet vagyunk krisztusi méltósággal. Ezt a méltóságot ismerjük fel az Egyházban, és ezt a méltóságot ünnepeljük most, ezen az évfordulón.
,,Menjetek el az egész világra - ebből a krisztusi küldetésből jut el hozzánk Isten evangéliuma, Isten örömhíre. Megérint bennünket - így születik meg 1010 évvel ezelőtt a Pécsi Egyházmegye. A pásztori gondoskodásnak, a megszentelődésnek műveként. Milyen jó visszagondolni erre a hosszú történelemre" - fogalmazott a főpásztor. ,,Testvérek, hála van a szívünkben! Hála az Egyházért, azért, hogy az Egyház tagjai lehetünk. Hála az elődökért, hála van a szívünkben a plébánián, oktatási intézményeinkben, közösségeinkben történő munkáért. És hála van a szívünkben már előre a jövőért. Mert biztos, hogy Isten pásztorként gondoskodik az ő népéről. Megvalljuk ebben az ünnepi alkalomban is, hogy hiszünk a kereszt jövőjében, hiszünk a kereszt erejében, a kereszt bizonyosságában. Különös módon is szeretnénk élni a felkészülés kegyelmeivel, hogy a következő esztendőben nagy örömmel tudjuk ünnepelni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusban azt a Krisztust, aki élettel ajándékoz meg bennünket.
Hálát adunk az 1010 évben azokért a kapcsolatokért, tevékenységekért, ami a népért, a nép javáért, a közjóért, a kultúráért történt. A közjóban az evangélium ereje, az embernek a jövője, az Istentől szándékolt jövője is megmutatkozik. Jó pásztorként vezet bennünket az Úr. Tőlem is kérdezi, tőlünk is kérdezi ezen a napon: szeretsz-e engem? Az Egyház gyermekeinek méltóságában akar ma megerősíteni" - hangzott el Udvardy György püspök homíliájában.
A főpásztor személyes háláját is kifejezte: ,,Számomra személy szerint külön öröm, hogy ebben az egyházmegyében megyéspüspökként szolgálhattam. Hálás vagyok a kapcsolatokért, a munkatársakért, paptestvérekért, a kapott javakért. Ezek a javak beépültek lelkembe, és egészen bizonyos, hogy az itt kapott kegyelmek erősítenek majd abban, hogy Szentatyánktól kijelölt új helyemen lelkesen, Krisztus keresztjében bízva tudjam hirdetni az evangéliumot, hogy minden néphez eljusson az Ő jó akarata. Hálásan köszönöm ezt. Az Úr Isten áldása kísérje mindenkinek az életét, munkáját és nagy bizalommal imádkozzunk egymásért."

Forrás: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Loósz Róbert
Magyar Kurír

*
- Ezertíz éves a Pécsi Egyházmegye.
...... ..........


A Pécsi Egyházmegye alapítólevele - egyedülállóan a magyar egyházmegyék között - pontosan megjelöli az alapítás napját: 1009. augusztus 23. Az évforduló megünneplésére számos lelki és kulturális programmal készülnek, melyre Udvardy György kinevezett veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó videoüzenetben hívja a híveket és az érdeklődőket.
,,Ez az ünnepség arra ösztönöz bennünket, hogy hálát adjunk egyházmegyénk kincseiért - fogalmazott Udvardy György. - Az elmúlt 1010 évért, elődeink hitéért, állhatatos helytállásáért. Azért a tevékenységért, mely során iskolákat, plébániákat, kulturális egyesületeket hoztak létre azért, hogy Krisztust minél közelebb tudják vinni az itt élő emberekhez."
Az egyházmegye 1010. születésnapján, augusztus 23-án a pécsi székesegyházban fogadják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szimbólumát, a missziós keresztet.
Az évfordulón nyílik meg az Átlényegülés - Az Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című kiállítás. Ez a különleges tárlat a 2020-as NEK előkészítő rendezvénye, melyet 2018 nyarán Budapesten, majd idén Győrben láthatott a közönség, s most a Pécsi Egyházmegye meghívására a baranyai megyeszékhelyen is kiállítják. A tárlat november 3-ig várja a látogatókat a Csontváry Múzeumban.
A jubileum fő eseménye a 18 órakor kezdődő szentmise lesz, melyet Michael August Blume SVD, Magyarország apostoli nunciusa mutat be a pécsi székesegyházban. A szentmise után mindenkit szeretettel várnak agapéra.
Az egyházmegye 1010. születésnapján kvízjátékot is rendeznek a Magtár Kávézóban. A patinás környezetben hatvan izgalmas kérdéssel, értékes fődíjjal, püspökségi címeres borokkal, finom pécsi sörökkel, üdítőkkel, helyben sült péksüteményekkel és ízletes szendvicsekkel várják a vendégeket. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges, melyet e-mailben, a rendezveny@pecs.egyhazmegye.hu címre küldött üzenetben lehet megtenni a csapatnév és a résztvevők számának megadásával. (Pontlevonás nélkül maximum öt fő lehet egy csapatban, minden további csapattag két pont levonást jelent.)

Forrás, fotó és videó: Pécsi Egyházmegye
Magyar Kurír

- 1010 éves a Pécsi Egyházmegye - VIDEÓÜZENET Link
Augusztus 23-án 18 órától ünneplik a Pécsi Egyházmegye alapításának 1010 éves évfordulóját. Dr. Udvardy György érsek, pécsi apostoli kormányzó videóüzenetében a születésnapi ünnepségre hívja az egyházmegye híveit, partnereit.
Augusztus 23-án Pécsre érkezik a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje. A Pécsi Egyházmegye 1010 éves születésnapján, a missziós kereszt fogadása után, 18 órától ünnepi szentmisét mutat be Michael August Blume SVD, a Szentszék magyarországi nagykövete, valamint Dr. Udvardy György érsek, pécsi apostoli kormányzó. A NEK missziós keresztje 3 napot lesz Pécsen, de augusztus 23-tól szeptember 15-ig a Pécsi Egyházmegyében tartózkodik.
 
 
0 komment , kategória:  Pécs_Havas boldog asszony   
A Cselekvés Alapítvány köszöni a magyar kórházak ....
  2019-08-27 18:38:47, kedd
 
  A Cselekvés Alapítvány köszöni a magyar kórházak hozzájárulását a sziámi ikrek szétválasztásához.
2019. augusztus 27.
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány sajtóközleményét tesszük közzé az alábbiakban.
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 35 fős, orvosokból és egészségügyi dolgozókból álló csapata augusztus 1-jén és 2-án 33 órás maratoni műtét keretein belül végezte el a hároméves, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek, Rabeya és Rukaya koponyájának és agyának végső szétválasztását Dakkában.
Az Alapítvány orvosait több mint 500 missziós műtét nyomán, 2017 novemberében kérték fel az ikrek szétválasztásra, amit az ,,Operation Freedom" névre keresztelt többlépcsős, több orvosszakmai területet felölelő műtétsorozattal sikerült kivitelezni.
A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második - plasztikai sebészeti - fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott dr. Pataki Gergely, a teljes műtétsorozat fő koordinátora vezetésével.
Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt dr. Csókay András vezetésével. Amellett, hogy sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két hároméves kislány számára, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak: új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.
A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány ezúton szeretne köszönetet mondani a magyar kórházak közötti összefogásért, amely lehetővé tette a 35 fős csapat delegálását Dakkába, illetve szakmai hátteret biztosított a műtétsorozat magyarországi szakaszához, továbbá a végső szétválasztást előkészítő vizsgálatokhoz.
Az Alapítvány által szervezett és kivitelezett Operation Freedom nemzetközi humanitárius egészségügyi projekt eddig a Semmelweis Egyetem, a Honvédkórház, a Szent János Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint a Premium Plasztikai Sebészet szakértőinek segítségével valósult meg.
Az Operation Freedom az ikrek rehabilitációjával és másodlagos koponyarekonstrukciós műtétekkel folytatódik.

Forrás és fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Imádkozzunk ma is...
  2019-08-27 18:26:19, kedd
 
  Imádkozzunk ma is...
...... .........



Napfényes nappalon, sötétlő éjjelen,
Légy velem, ne hagy el, Édes jó Istenem!...
Kísérgess utamon vezérlő kezeddel,
Ha fejemet lehajtom Álmomat ne vedd el!...

Éreztesd lelkemmel Szent lelked erejét,
Láthassam munkámnak kedvező sikerét...
Ha belső bánattól, elsötétül orcám,
Legyen vigasztaló, meleg szavad hozzám...

Ó,áld meg azokat, kik drágák szívemnek,
Boldogítsd magadnál, akik már pihennek....
Azt is áld meg uram, ki sebet vág szívemen,
Légy velem, ne hagyj el,

Édes Jó Istenem!!... legyen így Most ! Aldas !
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Imádság az Édesapákért
  2019-08-27 18:21:24, kedd
 
  ...... .........


zombaton rendezték meg az 1Úton zarándoklatot, melynek során országszerte - sőt, határainkon túl is - sok százan az édesapákért imádkoztak, zarándokoltak. A szervezők megtisztelő felkérésére a gyermekes családok szakaszának védnökeként nekem is alkalmam volt együtt zarándokolni kislányommal. A felkérés része volt, hogy tartsak egy rövid elmélkedést, melynek szerkesztett változatát nyújtom át a 777 olvasóinak.
Istenem! Amikor az oltár előtt állva, társunk szemébe nézve azt az ígéretet tettük - egymásnak és Neked -, hogy elfogadjuk a gyermekeket, akikkel megajándékozod a házasságunkat, egy csodálatos, felemelő, olykor mégis ijesztően nehéz hivatásra mondtunk igent.
Illenek ide a dicsőítő dal szavai: ,,meghívtál, hogy vízre lépjek, hol nélküled elsüllyedek". Kihívás és hatalmas felelősség napról-napra jó apának lenni.
Segíts, hogy férjként és apaként beléd tudjak kapaszkodni! Te legyél az erőm!
Olyan szép, hogy a családfő alakját a Bibliában éppúgy a jó pásztor képével rajzolod meg, mint Szent Fiad alakját! Segíts, hogy a ránk bízottak körében, a saját kis családegyházunkban betölthessük a jó pásztor szerepét! Arra hívsz, hogy támasza legyünk családunknak, felelősen segítsük a gyermekeink fejlődését, kibontakozását, testi-lelki növekedését. Hogy hű társa legyünk édesanyjuknak, szeretettel hordozzuk családunkat. Hogy közelebb vezessük őket Hozzád.
Apai feladataink olykor nagy kitartást igényelnek. Átvirrasztott éjszakák, aggodalmak betegség idején, türelempróbák, lemondások. Kérlek, segíts mindannyiunkat, hogy szülői feladatainkban ne a nehézségeket, hanem hivatásunk nagyszerűségét lássuk!
Te nem aggodalomra, hanem rá(d)hagyatkozásra hívsz minket. A lemondásoknak, áldozatoknak benned teljesedik ki az értelme.
Kérlek ma mindazokért, akik lelki édesapák, gyakorló apák, vagy a jövőben válnak azzá.
Különösen is kérlek azokért, akik családjaikban nem működnek jó pásztorként, de még csak pásztorként sem. Segíts, hogy soha ne megítéljük őket, hanem imádkozzunk értük és lehetőségeink szerint segítsük őket!
Add áldásodat az édesapákra, családjainkért tett erőfeszítéseinkre, törekvéseinkre, hogy a Te tervednek megfelelően munkálkodjunk családegyházunkban! Ámen.

/Vágvölgyi Gergely - 777 blog/
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Szentmise Nagyszőllős - a ferences misszió harmincadik
  2019-08-27 18:14:42, kedd
 
  Szentmise Nagyszőllősön a ferences misszió harmincadik évfordulóján
Ünnepi szentmisét tartottak július utolsó vasárnapján a nagyszőllősi római katolikus templomban, amelyen a ferences misszió harminc éve tartó fennállására emlékeztek. A szentmisét Majnek Antal munkácsi püspök mutatta be.
A felvételeket az TV21 Ungvár biztosította a Ferences Sajtóközpont számára, amelyet ezúton is hálásan köszönünk!
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
L. Messi fiának mindegy, hogy ki lő gólt a Barca meccsén
  2019-08-27 18:03:37, kedd
 
  Ezúttal az argentin klasszis gyermeke volt a Barcelona-Betis meccs sztárja.
A Barcelona labdarúgócsapata vasárnap a spanyol bajnokság második fordulójában 5-2-re nyert a Betis ellen. A katalánok sikerének értékét növeli, hogy Messi és Suarez is a lelátóról nézte a meccset.
Az argentin s az uruguayi játékos is Barca-mezbe öltöztetett gyermekeikkel nézték a meccset. Mesi Mateo nevű, 3 esztendős kisfia annyira beleélte magát a hangulatba, hogy apja legnagyobb megrökönyödésére az egyik Betis-gólnál is örült.
Suarez is "megdöbbent" a gólörömön, de másodpercekkel később már ő is nevetett a kisfiún, aki apja bevallása szerint, otthon is sokszor a bajnoki címvédő ellen szurkol.

Videó 1. Link

Videó 2. Link

...... ......


.....

 
 
0 komment , kategória:  Lionel Messi  - Barcelona   
CSIT - Záró szentmise 2019. aug. 17.
  2019-08-27 17:36:25, kedd
 
  CSIT = Csíksomlyó Ifjúsági Találkozó
Gitáros zenés szentmise
...... ...........


Videó Link

- 2019. aug. 19. szentmise Videó Link

- FIF = Főegyházmegye Ifjúsági Főlelkészség további videói .Link
...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Szent Mónika
  2019-08-27 13:56:14, kedd
 
  ...... ........... ........


- Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY Sirák fiának könyvéből
Mint a felkelő nap, olyan a derék asszony.
A jó asszonynak boldog a férje, s kétszer annyi lesz éveinek száma. A derék asszony jóltartja férjét, és az békességben töltheti be éveit.
A jó feleség nagy ajándék: aki féli Istent - jótettei jutalmául - az részesül benne. Akár gazdag, akár szegény, a szíve jókedvű, és mindig vidámság tükröződik arcán.
A szorgos asszony kedvessége elbájolja férjét, okossága erőt önt tagjaiba. Az értelmes és hallgatag asszony Isten ajándéka, a derék asszonyt nem lehet megfizetni.
A szent és szemérmes asszony igen nagy kegyelem, és a mértékletes asszonynak nincs ellenértéke.
Ami a felkelő nap Isten magas egén a világnak, olyan a jó asszony szépsége, házának ékességére.
Ez az Isten igéje. Sir 26,1-4.16-21

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Szent Ágoston írja az érte aggódó édesanyjáról: Könnyei ravatalán nyújtott engem eléd, (Jézusom), hogy szólj az özvegy fiának: ,,Ifjú, mondom neked, kelj föl!"
Abban az időben Jézus elment Naim városába. Vele mentek tanítványai és nyomukban nagy népsokaság.
Amikor a város kapujához közeledett, halottat hoztak ki, egy özvegyasszony egyetlen fiát. Az édesanyát sokan kísérték a városból. Amikor az Úr meglátta, megesett rajta a szíve, és így szólt hozzá: ,,Ne sírj!" Azután odalépett a koporsóhoz, és megérintette azt. Erre a halottvivők megálltak. Ő pedig így szólt: ,,Ifjú, mondom neked, kelj föl!" A halott felült, és beszélni kezdett. Ekkor Jézus átadta őt anyjának.
Mindnyájukat elfogta a félelem, és így magasztalták Istent: ,,Nagy próféta támadt közöttünk." ,,Isten meglátogatta népét." Ennek híre elterjedt egész Júdeában és mindenfelé a környéken.
Ezek az evangélium igéi. Lk 7,11-17

Egyetemes könyörgés
Pap: Forduljunk bizalommal, testvéreim, mennyei Atyánkhoz, és kérjük segítségét a szent asszonyok lelki nagyságának követésére!
Lektor: 1. Add, Urunk, hogy Egyházad valóban a népek anyja és tanítómestere legyen!
Hívek: Kérünk téged, hallgass meg minket!
2. Add, hogy megszűnjék a világban minden hátrányos megkülönböztetés férfiak és nők, fehérek és színes bőrűek, szabadok és rabszolgák, hívők és nem-hívők között!
3. Add, hogy mindenhol megbecsülés övezze és támogatás segítse a családanyák áldozatos szolgálatát!
4. Adj kegyelmet a hitvestársaknak a kölcsönös hűségre és szeretetre, a szülőknek pedig gyermekeik gondos keresztény nevelésére!
5. Jutalmazd az édesanyák lankadatlan fáradozását egykor majd a boldog örök élet nyugalmával!
(6. Engedd, hogy N. híved és minden kedves halottunk mielőbb élvezhesse a mennyei otthon boldogságát!)
Pap: Istenünk, te megadod az érdemszerző élet lehetőségét a férjes asszonyoknak családjuk körében, az özvegyeknek pedig a szeretet szolgálatában. Engedd, hogy a szent asszonyok hősi példáját követve mindnyájan kiérdemeljük az emberek megbecsülését itt a földön, és a dicsőség koronáját nálad a mennyben! Krisztus, a mi Urunk által.
Hívek: Ámen.

*
- Magyar kurír oldalon
Augusztus 27-én emlékezünk Szent Mónikára, Szent Ágoston édesanyjára, aki állhatatos imádsággal esdekelte ki fia és férje megtérését.
Szent Ágoston De Ordine (A rendről) című művének vége felé leír egy jelenetet: Néhány barátjával e munka kérdéseiről vitatkoznak, amikor belép az édesanyja, Mónika asszony, és érdeklődik a könyv alakulása felől. Ágoston utasítja az írnokot, hogy Mónika megjelenését és érdeklődését is jegyezzék fel a könyvbe. Mónika tiltakozik: ,,Micsoda? Soha nem hallottam arról, hogy olyan írásokban, amilyeneket ti olvastok, asszonyok is szerephez jutottak volna!" Méltánytalannak érezte, hogy egy tudományos, filozófiai munkában előforduljon az ő neve. Ágoston azonban azzal nyugtatja meg, hogy a filozófia szó a bölcsesség szeretetét jelenti: ,,Figyelmen kívül hagytalak volna ebben a műben, ha nem szeretnéd a bölcsességet. Te pedig szereted, jobban, mint engem; azt pedig én tudom, hogy engem mennyire szeretsz. Annyira előrehaladtál a bölcsességben, hogy nem reszketsz még a halál előtt sem, ez pedig a filozófia csúcsát jelenti. Vajon nem nekem kellene-e a te tanítványoddá lennem?" Mikor eladósorba került, Mónikát a még pogány Patriciushoz adták feleségül. Sokat fáradozott azon, hogy férjét megnyerje Krisztusnak, de nem szavakkal, hanem a tettei által hagyta beszélni férjével az Urat. Férje hűtlenségeit és féktelen dühkitöréseit hallgatag türelemmel viselte, s a szeretetnek az a nyelve, amelyben a bölcsesség és a kereszt szeretete nyilvánult meg, végül meghódította a férjét. Patricius élete vége felé katekumen lett, és a halálos ágyán megkeresztelkedett.
Mónika rendíthetetlen hite és erős szeretete főleg fiával, Ágostonnal szemben mutatkozott meg. Könnyek között könyörgött a fiáért hosszú évekig, anélkül, hogy Istenbe vetett bizalma megingott volna. Álma és egy püspök szava, aki azt mondta neki: ,,lehetetlen, hogy ennyi könny gyermeke elvesszen", erősítette meg állhatatosságában, mert ezeket a szavakat úgy fogadta, mintha az égből jöttek volna. Ágoston a Vallomások Harmadik könyvében a következőképpen emlékezik meg Szent Mónika álmáról:
,,Kinyújtottad utánam a magasból kezedet és kiragadtad lelkemet mély sötétségéből. Mert hűséges szolgálód, az én anyám, több könnyet sírt el színed előtt érettem, mint amennyit az anyák gyermekük temetésével szoktak ontani. Sírt, mert látta, hogy halott vagyok azon hit és vallásos szellem részére, amely őbenne a te ajándékod volt, s te, Uram, meghallgattad őt. Meghallgattad. Nem vetetted el könnyeit, melyekkel bőven öntözte a földet, ahol csak imádkozott. Meghallgattad. Csak tőled eredhetett vigasztaló álma, amely miatt ismét megengedte, hogy házában lakjam s vele egyazon asztalnál üljek. Kitiltott ugyanis onnan, annyira utálta és kárhoztatta gyalázatos tévelygéseimet! Azt álmodta, hogy vonalzófa élén áll s ragyogó ruhában igen szép és vidám ifjú közeledik hozzá. Az rámosolygott, őt meg egészen megtörte szomorúsága és bánata. Az ifjú megkérdezte, miért szomorkodik s mi miatt ontja naponként könnyeit? - szokás szerint nem is annyira érdeklődésből, mint inkább, hogy néhány erősítő szót mondjon. Anyám azt felelte, hogy romlásomat siratja; az ifjú azonban intette, hogy bizakodó szívvel legyen s egyben figyelmeztette, nézzen körül figyelmesen, mert ugyanott vagyok én is ahol ő. Mikor anyám körülnézett, ott látott engem maga mellett állni ugyanazon vonalzón." (Vass József fordítása)
Mikor Ágoston úgy határozott, hogy elszakad édesanyjától és Rómába költözik, hogy ott tanítson, Mónika erőszakkal vele akart menni. A karthagói kikötőig kísérte fiát, de akkor Ágoston becsapta őt, nélküle vitorlázott el Róma felé. Később mégis követte Ágostont, aki akkor már Milánóban élt és Szent Ambrus tanítványa volt, 387 nagyszombat éjszakáján pedig felvette a keresztséget. Mónika boldogan ünnepelt, és hálát adott Istennek.
A keresztség után elhagyták Milánót, és egy időre visszavonultak Cassiciacumba, ahol elvonult életet éltek, imádsággal és elmélkedéssel töltve az időt. Később elhatározták, hogy hazatérnek Afrikába. Mónika azonban még mielőtt tengerre szállhattak volna, a kikötővárosban, Ostiában megbetegedett és meghalt. Kívánsága szerint ott, Ostiában temették el. Szent Ágoston Vallomásaiban, megemlékezve édesanyja életéről, leírja az Ostiában történteket is. Az események közé ékelődik azonban egy közösen átélt látomás leírása:
,,Történt, hogy ő meg én magányosan ott álltunk az egyik ablaknál. Tudom, Uram, hogy ez is a te kezed titkos igazítása volt. Az ablak annak a háznak belső kertjére nézett, amelyben laktunk, közel az Ostia Tiberina kikötőhöz. Távol a tömegtől ott pihentük ki hosszú szárazföldi utazásunk fáradalmait s ott készülődtünk a tengerre. Magánosan, édes-kedvesen beszélgettünk. Megfeledkezve a múltakról, csak a jövő felé szálltunk s a te jelenlétedben, Uram, Örök Igazság, arról tárgyalgattunk, milyen lesz majd valamikor a szentek örök boldogsága, amelyet ,,szem nem látott, fül nem hallott, sem emberi szívbe föl nem hatott" (1Kor 2,9). Lelkünk ajka szomjasan kívánkozott a te forrásodnak, a benned levő élet forrásának mennyei hullámai után, hogy hulló cseppjeiből amennyit csak lehet, felfogva, azok erejében e fölséges kérdésről elmélkedhessünk. Beszélgetésünk első szakaszán láttuk, hogy az érzéki örömöket, akármilyen nagyok és akármilyen magas földi szempontból értékeljük is őket, az örök élet örömeivel nemcsak összehasonlítani, hanem egy napon még említeni sem lehet. Mikor ideértünk, még tüzesebb vágyakozás szárnyán az Örök Létező felé szálltunk.
Áthaladtunk fokozatosan az egész földi világon, át az égboltozaton, ahonnan a nap, hold és csillagok küldik földünk felé fényességüket. Aztán még följebb szálltunk. Végig elemeztük, beszéltük, csudáltuk magunkban alkotásaidat, s elértünk lelkünkhöz. Ezt is meghaladtuk, hogy elérjük a fogyatkozhatatlan bőség birodalmát, ahol Izraelt örökké táplálod az igazság kenyerével, s ahol maga az Ige az Élet; ő általa lett minden, ami volt, van és lesz; csak ő maga nem változik soha, ő most is ugyanaz, aki volt és lesz örökkön-örökké. Sőt inkább az igaz, hogy múltja, jövője nincs is, ő egyszerűen van, mert örökkévaló; aminek múltja, jövője van, az nem lehet örökkévaló. S mikor így elmélkedtünk róla, vágyakozó szívünk roppant erőfeszítése íme, mintha egy szempillantásra megérintette volna. Mély sóhaj szakadt ki belőlünk. Ott hagytuk, odakötöttük »lelkünk e zsengéit« (Róm 8,23) s visszatértünk a hangos beszédhez, amelyben kél és vész az ige. Oh Uram, semmi sem hasonlatos a te Igédhez. Örök az önmagában, nem vénhedik s tőle van minden megújhodás!" (Vallomások, Kilencedik könyv, Vass József fordítása)
Ágoston egy imádsággal fejezi be édesanyja történetét: ,,Nyugodjék békében a férjével együtt, aki előtt és aki után nem volt más férje, akinek szolgált, s akiben megtermette a türelem gyümölcsét, mert őt is megnyerte, Uram, neked. Add, hogy mindnyájan, akik ezt olvassák, oltárodnál megemlékezzenek Mónikáról, a te szolgálódról, és vele együtt Patriciusról is, aki egykor az ő férje volt, s kinek testéből, nem tudom hogyan, engem is erre az életre vezéreltél. A jámbor lelkek emlékezzenek meg róluk, akik az én szüleim voltak ebben a mulandó világosságban, s akik most már belőled, az Atyából és a katolikus Anyából a testvéreim, és velem együtt a mennyei Jeruzsálem polgárai, ahová a te néped, a kivonulástól kezdve egész a megérkezésig oly forrón vágyakozik."
Az ágostonos remeték a 15. században május 5-én ünnepelték Ágoston megtérését, s az előző napot, május 4-ét választották arra, hogy megemlékezzenek Szent Mónikáról, kinek halála dátumát nem ismerjük. 1550 körül a római naptárba is felvették az ünnepet. 1969-ben Szent Ágoston ünnepnapja elé, augusztus 27-re helyezték át.
Irgalmas Istenünk, szomorúak vigasztalója, te Szent Mónika könnyes imádságát fiának, Ágostonnak megtérésével jutalmaztad. Közbenjárásukra add, hogy bűneinket megsirassuk, és megbocsátó kegyelmedet elnyerjük. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen
Képen: Andrea del Verrocchio: Szent Mónika
...... .............



Forrás
Diós István: A szentek élete
Szent Ágoston vallomásai, Fordította Vass József
*
- Idézet a Vallomások c. könyvből
Kedves Édesanya! Te szeretsz, dolgozol és szenvedsz. Ez az életed. Szereted a férjedet és a gyermekeidet. Éjjel és nappal csak értük dolgozol. Gyakran elfáradsz. Néha a férjed bántja meg a szíved, néha a gyermekeid. Lehet, hogy a férjed rideg és szeretetlen, a gyermekeid durvák és hálátlanok. Ha felnőnek, lehet, hogy minden gondoskodásod ellenére rosszá válnak. Igen, anyának lenni azt jelenti: szeretni, dolgozni és szenvedni; lélekben szegénynek lenni, mindenben Istentől függeni. Békeszerzőnek, Isten gyermekének lenni. Olykor megmentőnek lenni, mert könnyei és imái által sok anya megmenti férje és gyermekei lelkét. Ez a történet egy hozzád hasonló anyáról szól, aki férje és szeretett fia miatt szenvedett. Ők összetörték a szívét, de könnyei és imái végül megmentették őket. Mónika olyan asszony volt, mint te, ugyanolyan hibákkal és gyarlóságokkal. Az ő története erőt és kegyelmet ad neked a kitartáshoz. Mónika történetét fia, Ágoston mondja el nekünk egy könyvben, melynek Vallomások .
*
...... ........... ......


*
- A nap szentje Link
...... ........... .....



- A Szent Mónika Közösség napi imája Itt olvasható Link

- Szent Mónika közösség - spanyol eredetű közösség. Egy madridi édesanya vetette fel, hogy Szent Mónika példájára, - Szent Ágoston édesanyja, aki állhatatos imájával előmozdította férje és fia megtérését - imádkozzanak gyermekeikért, hogy hűségesek maradjanak, vagy visszatérjenek hitükhöz, vagy elnyerjék a hit ajándékát. A madridi érsek 1987-ben hagyta jóvá a csoport működését, mint egyházi mozgalmat. Magyarországra P. Róna Gábor hozta el a közösség hírét, és 1992-ben, Kalocsán, érseki jóváhagyással elindította az ottani édesanyák és nagymamák csoportját.
...... ........... ........



- Jeles napok oldalon Link

- ,,Anyám, mondj el értem egy imát" - A Szent Mónika közösség budapesti találkozója 2019. augusztus 25. Bővebben Link

- Wikipedia oldalon Link
...... ...........



- Magnificat oldalon
Szent Mónika, az édesanyák pártfogója Link

 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1763
  • e Hét: 7454
  • e Hónap: 28137
  • e Év: 231050
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.