Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Látványos és korszerű lesz a tűzijáték
  2019-08-05 21:48:04, hétfő
 
  Több mint 26 ezer látványeffektet használnak az augusztus 20-i esti tűzijátéknál, amelyet a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével terveztek. - mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az ünnepi rendezvényekről tartott sajtótájékoztatón.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Fekete Madonna zarándoklat Lengyelországba 2018 évben
  2019-08-05 21:30:27, hétfő
 
  Elindult a Fekete Madonna zarándokvonat Június 25-én reggel elindult Lengyelországba a Fekete Madonna zarándokvonat. A magyar pálosok által alapított częstochowai Mária-kegyhelyre tartó zarándokokat Székely János szombathelyi megyéspüspök és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára búcsúztatta a Keleti pályaudvaron
Bővebben Link

,,Lelki megújulásunkért, összetartozásunkért" mottóval hetedik alkalommal indul el a különvonat a lengyel-magyar barátság jegyében a világhírű czestochowai kegyhelyre, majd Krakkóba és Tarnów-ba a Misszió Tours Utazási Iroda szervezésében, 2018. június 25. és 28. között. volt.

A zarándoklat lélek vezetői:
Dr. Székely János püspök,
Tamás József püspök,
Csóka János OSPPE,
Urbán Erik OFM.

Boldogasszony kiállítás - Częstochowa videó Link

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Vasúti kocsikban élő szerzetesek segítik .....
  2019-08-05 21:01:24, hétfő
 
  Nyolc testvér él itt teljes szegénységben, imádságban, szolgálva a szükséget szenvedőket.
Vasúti kocsikban élő szerzetesek segítik a nápolyi Scampia szegényeit
...... .....


Nápolyban, a hírhedt Scampia városnegyedben öt, a negyvenes években készült vasúti kocsiban él 1976 óta a megújult rend szerint élő ferencesek közösségének egy csoportja. A ,,lélek megállója" néven ismerik a különleges kolostort a környéken.
A szerzetesek (a Frati Minori Rinnovati tagjai, ami egy egyházmegyei jogú kongregáció Monreale egyházmegyében) abban az öt szép régi vagonban laknak, amit adományként kaptak a vasút társaságtól. Azt eszik, amit kapnak, a piacon el nem adott zöldséget, gyümölcsöt, közeli lejáratú élelmiszereket. Egy fatüzelésű kályhán főznek, ami megmarad, azt a szegényeknek adják.
A vasúti kocsik kápolnaként, szerzetesi cellaként, gyóntatófülkeként és dolgozószobaként is szolgálnak, illetve egy kis veteményeskert is tartozik a területhez.
...... .....


Nyolc testvér él itt teljes szegénységben, imádságban, szolgálva a szükséget szenvedőket. A hétköznapokban igyekeznek alapítójuk, Assisi Szent Ferenc szellemében élni, dicsérve Istent a teremtett világért.
A Gomorra című tévéfilm sorozatból ismert terület, ahol élnek, Nápoly egyik legszegényebb, legveszélyesebb része. Járják az utcákat, igyekeznek minél több embert megismerni és vigaszt nyújtani a nehéz helyzetben élőknek. A testvérek szolgálnak plébánián is, valamit látogatnak börtönöket, kórházakat.
Carlo testvér a Famiglia Cristiana katolikus családi lapnak adott interjúban így fogalmazott: ,,A vonat a vándorlást jelképezi, de az egyszerűséget és az ideiglenességet is... Így próbáljuk meg követni Szent Ferenc lelkiségét, tanításait. Ha nem is megyünk sehová, akkor is folyamatosan úton vagyunk, mert semmi nem a miénk, sehol nem verhetünk gyökeret."
.......


Képen Szent Pio atya látható
.......



Forrás: Aleteia.org
Fotó: Famiglia Cristiana
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Reményik Sándor: Lefelé menet - vallásos vers
  2019-08-05 20:55:40, hétfő
 
  Máté 17.

1.
,,Elváltozék..." Köntöse, mint a hó.
Olyan szép, hogy már-már félelmetes,
Mégis: a hegyen lakni Vele jó.
Maradni: örök fészket rakni volna jó.
De nem lehet. Már sáppad a csoda,
Az út megint a völgybe lehalad.
Jézus a völgyben is Jézus marad.
De jaj nekünk!
Akik a völgybe Vele lemegyünk,
Megszabadított szemű hegy-lakók
Csak egy-egy csoda-percig lehetünk.
Elfelejtjük az elsápadt csodát.
És lenn, a gomolygó völgyi borúban,
Az emberben, a szürke-szomorúban
Nem látjuk többé az Isten fiát.

2.
Testvérem, társam, embernek fia.
Igaz: a hegyen nem maradhatunk.
Igaz: a völgyben más az alakunk,
Nekünk lényegünk, hogy szürkék vagyunk.
Botránkozásul vagyok neked én
És botránkozásul vagy te nekem,
Mégis: legyen nekünk vigasztalás,
Legyen nekünk elég a kegyelem:
Hogy láttuk egymás fényes arculatját,
Hogy láttuk egymást Vele - a Hegyen.

(Kolozsvár, 1931. február 22.)

- Az egész ószövetségi tanítást és jövendölést. Krisztus arcának ragyogása és ruhájának fehérsége emlékeztet arra, hogy földi alakja ellenére is égi lény (Dán 7,9; 10,5; ApCsel 1,20; Jel 3,4), sőt arra, hogy ő az Emberfia, aki égi magasságokba emelkedik (Dán 7,13).
...... .........

 
 
0 komment , kategória:  versek  
Urunk színeváltozása 08.05
  2019-08-05 20:52:36, hétfő
 
  Legyen nekünk elég a kegyelem:
Hogy láttuk egymás fényes arculatját,
Hogy láttuk egymást Vele - a Hegyen."
(Reményik Sándor)

...... ............


Jézus megdicsőülésének helye a régi hagyomány szerint a galileai Tábor-hegy volt. A csoda színhelyén még az arab hódítás előtt három bazilika épült. Felszentelésük napja, augusztus 6. lett Urunk színeváltozásának (latinul: transfiguratio) ünnepe.
E napon Jézus emberi testében, még a feltámadás előtt való isteni dicsőségének felragyogását ünnepeljük. Az esemény a Tábor hegyén történt, a Szentírás a színeváltozást nem Jézus Krisztus misztikus élményeként, hanem a tanítványoknak adott kinyilatkoztatásként írja le (Mk 9,2-7; Mt 17,1-9; Lk 9,28-36; 2Pt 1,16-18). Hatására megvilágosodott az apostolok számára Jézus rejtett isteni méltósága.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szűz Mária római főtemplomának felszentelése
  2019-08-05 13:32:54, hétfő
 
  Szűz Mária római főtemplomának felszentelése (Havas Boldogasszony)
...... ..........


- Igenaptár oldalon
SZENTLECKE a Jelenések könyvéből
Szűz Mária - Isten szent temploma.
Én, János, új eget és új földet láttam. Az első ég és az első föld ugyanis elmúlt, és a tenger sem volt többé. Akkor láttam, hogy a szent Város, az új Jeruzsálem alászáll az égből, az Istentől. Szép volt, mint a vőlegénynek fölékesített menyasszony.
Akkor hallottam, hogy a trón felől megszólal egy harsány hang: ,,Nézd, ez az Isten hajléka az emberek között! Velük fog lakni, és ők az ő népe lesznek, és maga az Isten lesz velük. Letöröl szemükről minden könnyet. Nem lesz többé halál, sem gyász, sem jajgatás, sem vesződség, mert a régi világ elmúlt."
Akkor a trónon ülő megszólalt: ,,Íme, újjáalkotok mindent!"
Ez az Isten igéje. Jel 21,1-5a

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Boldog a méh, amely téged hordozott.
Egy alkalommal, amikor Jézus tanított, felkiáltott egy asszony a tömegből: ,,Boldog a méh, mely hordozott téged, és az emlő, amely táplált!" Erre ő így válaszolt: ,,És még milyen boldogok azok, akik Isten szavát hallgatják és meg is tartják!"
Ezek az evangélium igéi. Lk 11,27-28

*
- Katolikus Network oldalon
Santa Maria Maggiore; Ejtsd: Szántá Máriá Mádzsore
Ma Róma legnagyobb Mária-bazilikájának felszentelési évfordulója van. Liberius pápa idejében épült a 4. század közepe táján, és III. Sixtus pápa díszítette remek mozaik képekkel annak emlékére, hogy az efezusi egyetemes zsinat 431 -ben hittételként hirdette ki Szűz Mária istenanyai méltóságát.
A legenda szerint Liberius pápa idejében az örök városban egy János nevű gazdag particius és felesége elhatározták, hogy vagyonukat a Szent Szűznek ajánlják fel. A Szent Szűz álomban megjelent a házaspárnak és tudtukra adta, hogy azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani, templomot emeljenek tiszteletére.
A Szent Szűz római főtemplomának, a Santa Maria Maggiore bazilikának szentelési évfordulóját ünnepeljük ma. A legenda szerint a IV. sz.-ban Liberius pápa idejében az örök városban egy János nevű gazdag particius és felesége elhatározták, hogy vagyonukat a Szent Szűznek aj_¡nlják fel. A Szent Szűz álomban megjelent a házaspárnak és tudtukra adta, hogy azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani, templomot emeljenek tiszteletére. A Szűzanya e szentélyét ezért Havas Boldogasszony bazilikának is nevezik. A felépített bazilikát III. Sixtus pápa dísz_­tette remek mozaik képekkel annak emlékére, hogy az efezusi zsinat 431-ben hittételként hirdette ki Szűz Mária istenanyjai méltóságát. Szűz Mária Római főtemplomának felszentelése
Az egyes egyházmegyék székesegyházának szentelési napja ünnep az egyházmegye számára.
A Szűzanya római főtemplomáénak, a Santa Maria Maggiore bazilika szentelésének napján a Szűzanyát köszöntjük. Kérjük közbenjárását, hogy segítse utunkat Fiához, Jézushoz.
Ez a Mária-ünnep eredetileg a Szűzanya római főtemplomának, a négy patriarchalis bazilika egyikének - Beata Maria Virgo ad Nives, ismertebb olasz nevén S. Maria Maggiore - fölszentelési évfordulója. Az ünnep idővel az egyházban is egyetemessé vált. A Müncheni-kódex Havi Bódoganya, a Batthyány-kódex naptára pedig Havi Boldog Asszony néven emlegeti.
Eredetileg a Szent Szűz római főtemplomának, a négy patriarchalis bazilika egyikének - Beata Maria Virgo ad Nives, ismertebb olasz nevén
Képen: :Santa Maria Maggiore bazilika
...... ........... .......


.........



- Magyar kurír oldalon. 2019 évben
Urunk, Istenünk, bocsásd meg irgalmasan vétkeinket, hogy akik saját érdemeinkkel nem dicsekedhetünk, Fiad Szülőanyjának, a Boldogságos Szűz Máriának közbenjárására üdvözüljünk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.
Augusztus 5-én, Havas Boldogasszony napján minden évben virágszirmok hullatásával emlékeznek a 358-ban történt csodás hóesésre a Santa Maria Maggiore-bazilika előtt. A Santa Maria Maggiore-templomot a későbbi bővítések, változtatások után bazilika rangra emelték. Benne található a Nagy Szent Gergely pápa kora óta a római nép által tisztelt Salus Populi Romani (Róma népének üdvössége) elnevezésű kegykép, amelyhez Ferenc pápa megválasztása másnapján, 2013. március 14-én elzarándokolt. A Szentatya apostoli útjait szintén ez előtt a kegykép előtt ajánlja a Szűzanya oltalmába, és az utakról Rómába visszatérve itt ad hálát.
- Liberius pápának szintén megjelent álmában a Szűzanya, megjelölvén, hol építsen számára méltó templomot Rómában. Kérését Mária azzal erősítette meg, hogy a forró római éjszakán hó esett az Esquilinus dombon. Reggel, kinézve palotája ablakain a pápa Róma hét halmának egyikén havat pillantott meg; majd lerajzolta a templom körvonalát a csodás havazásra összegyűlt római lakosok előtt.
.........

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Útravaló – 2019. augusztus 5
  2019-08-05 13:20:10, hétfő
 
  A kenyérszaporítás igazolja a Mestert, nemcsak a nép előtt, tanítványai előtt is. Az már a tanítványi lét érdekessége és furcsasága, hogy a legnagyobb csodát is képes természetesnek vagy legalábbis magától értetődőnek venni az ember, ha mindennap részese. Ezért, bár a mindennapi kenyérért naponta imádkozunk, mégsem tartjuk csodának, hogy ez a Föld bolygó megszül, hordoz és eltart minket. A mondás, hogy nem csak kenyérrel él az ember, csupán egy szint fölött tartható. Addig azonban nagyon is kenyérrel! Jó volna, ha a föld termése és az emberi munka gyümölcse nem válna sohasem szemétté. A föld hét és fél milliárd embere mégis naponta közel hatmillió tonna hulladékot hagy maga után.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
Ferenc pápa: Az anyagi javak szükségesek és jók, de rabságba
  2019-08-05 13:18:01, hétfő
 
  Ferenc pápa: Az anyagi javak szükségesek és jók, de rabságba ejthetik a szívet!
Augusztus 4-én a Szentatya az ostoba gazdagról szóló jézusi példabeszédről elmélkedett a vasárnap déli Angelus előtt, utána pedig külön is megemlékezett a napokban történt amerikai vérengzések áldozatairól.
Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
18. évközi hét hétfő 08.05
  2019-08-05 13:16:03, hétfő
 
  OLVASMÁNY Mózes negyedik könyvéből
Mózes panaszkodik az Úrnak:
Egyedül nem bírja viselni a nép minden gondját, terhét.
A pusztai vándorlás idején a nép zúgolódni kezdett: ,,Ki ad nekünk húst enni! Visszagondolunk a halra, amelyet ingyen ettünk Egyiptomban, eszünkbe jut az uborka, a dinnye, a póréhagyma, a vöröshagyma meg a fokhagyma. Most pedig hiába epekedünk, a szemünk nem lát mást, mint csak a mannát!" A manna apró maghoz hasonlított, és színe olyan volt, mint a mézgáé. A mannát a nép mindennap felszedte, kézimalmán megőrölte, vagy mozsárban összetörte, azután fazékban megfőzte, és olyan ízű kalácsot készített belőle, mint az olajos lepény. A manna éjszakánként a leszálló harmattal hullott a táborra.
Mózes meghallotta, hogy siránkozik a nép, ki-ki a sátora bejáratánál. Az Úr nagyon megharagudott emiatt, de Mózesnek se tetszett ez a dolog. Azért így szólt az Úrhoz: ,,Miért sújtod szolgádat? Miért nem találok kegyelmet előtted, és miért raktad rám az egész nép terhét? Hát én fogantam ezt a sokaságot, vagy én hoztam őket a világra, hogy azt mondod nekem: Hordozd őket kebleden, ahogyan a dajka szokta hordozni a csecsemőt, és vezesd őket arra a földre, amelyet esküvel ígértem atyáiknak!«? Honnan vegyek húst, hogy enni adjak ekkora sokaságnak? Felém fordulva siránkoznak, és azt mondják: Adj nekünk húst enni!« Én egyedül nem viselhetem a nép gondját, felülmúlja erőmet. Ha azonban te másként ítéled meg a dolgot, ha kegyelmet találtam előtted, akkor, kérlek, vedd el életemet, hogy ne szenvedjek ekkora nyomorúságot!"
Ez az Isten igéje. Szám 11,4b-15

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Jézust könyörületre indítja az emberek lelki és testi ínsége.
(Az itt következő evangéliumot ,,A" évben már vasárnap olvastuk. Ma ezért Mt 14,22-36-ot olvassuk helyette lásd a 293. oldalon).
Amikor Jézus tudomást szerzett Keresztelő János haláláról, csónakba szállt, és elment onnan egy kietlen helyre, egyedül. De az emberek megtudták, és a városokból gyalogszerrel utána indultak.
Amikor kiszállt a hajóból, már nagy tömeget látott ott. Megesett rajtuk a szíve, és meggyógyította betegeiket.
Amint beesteledett, tanítványai odamentek hozzá, és figyelmeztették: ,,Elhagyatott ez a hely, és az idő is már későre jár. Bocsásd el a tömeget, hadd menjenek a falvakba, hogy élelmiszert szerezzenek maguknak." Jézus azonban ezt mondta nekik: ,,Nem kell elmenniük, ti adjatok nekik enni!" Ők ezt felelték: ,,Nincs másunk itt, csak öt kenyerünk és két halunk." Mire ő ezt mondta: ,,Hozzátok ide!"
Miután megparancsolta, hogy a tömeget telepítsék le a fűre, fogta az öt kenyeret és a két halat, szemét az égre emelve áldást mondott, azután megtörte a kenyereket, és odaadta tanítványainak, a tanítványok pedig az embereknek.
Mindannyian ettek, és jól is laktak. Végül tizenkét kosár lett tele a kenyérmaradékokkal. Pedig mintegy ötezer férfi evett, nem számítva a nőket és a gyermekeket.
Ezek az evangélium igéi. Mt 14,13-21

Imádság
Istenünk, segíts, hogy örömhíredet hirdethessük! Add, hogy hívásodra mindig figyelni tudjunk! Te azt kívánod, hogy az emberek szabadon kövessenek Téged. Nyisd meg, kérünk, az emberek szemét, hogy meglássák az evangélium fényét. Nyisd meg az emberek szívét, hogy befogadják a Te igéd igazságát, és boldogok legyenek, mert az örömhírben életet találnak

Elmélkedés
...... ..........


A csodálatos kenyérszaporításról olvasunk. A szükséghelyzetet az teremti meg, hogy az emberek keresik Jézust, elhagyják városaikat és falvaikat annak érdekében, hogy megtalálják. Elsősorban betegeik meggyógyítását szeretnék elérni, de Jézus tanítása is olyannyira lenyűgözi őket, hogy hosszabb ideig hallgatják őt. Talán maguk sem gondoltak arra, hogy ennyire szívesen és sokáig fogják hallgatni, ezért nem visznek magukkal élelmet. A kialakult szükséghelyzetet az apostolok veszik észre, s rögtön van is javaslatuk: az emberek térjenek haza. Jézus viszont mást szeretne. Ő mind a betegek gyógyításával, mind pedig tanításával Isten szeretetét mutatja meg az embereknek. Most pedig újabb módon akarja Isten szeretetét kinyilvánítani: ételt szeretne biztosítani a sok ezer embernek.
A csoda előtt Jézus hangsúlyozza együttérzését a néppel. Ezt írja: ,,megesett rajtuk a szíve." Nem szánalomból fakadó sajnálkozás ez, hanem együttérzés azokkal, akik valamiben hiányt szenvednek. Mégpedig nem tétlen együttérzés, hanem cselekedetre indító érzület. Csodát tesz értük, enni ad nekik, hogy megtapasztalhassák az irgalmas Isten jóságát.
Napjaink nehéz helyzetben lévő embereit látva nem elegendő a szánalom vagy a szóbeli vigasztalás. Krisztus példája arra hív, arra ösztönöz minket, hogy legyünk az irgalmas Isten munkatársai!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
2019.08.04 este 18 órakor - nyáresti varázs c. műsor.
  2019-08-05 13:05:10, hétfő
 
  Irodalmi est nyáresti varázs c. műsor.
Fellépett Bedenekffy Katalin opera énekes.
Közben néhány rövid részlet hangzott el a zeneművekhez kapcsolódó irodalmi művekből.
Meghívó
........


Nagyobb kép Link
...... ........... .....


A koncert után szeretet vendégség volt a kávézóban. Beszélgettünk és a művésznőnek személyesen is gratuláltunk.
........



........



...... ........... .....



Saját készítésű videó a facebook oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2019.07 2019. Augusztus 2019.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 400 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3719
  • e Hét: 14781
  • e Hónap: 27457
  • e Év: 261204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.