Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Tenger varázslatos szépsége
  2019-09-01 18:49:31, vasárnap
 
  ...... ............. ............ ......

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Szép tájképek külföldről
  2019-09-01 18:45:56, vasárnap
 
  ...... .............. ............. ......

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek nyárra  
Rászorulókat látogatott meg Udvardy György veszprémi érsek .
  2019-09-01 18:32:50, vasárnap
 
  Rászorulókat látogatott meg Udvardy György veszprémi érsek beiktatásának napján
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi intézményét, a Befogadás Háza Nappali Centrumát látogatta meg Udvardy György veszprémi érsek beiktatása napján, augusztus 31-én délután.
Az intézményben Bondor Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Dunántúli Regionális Központjának vezetője és Vágner Milán intézményvezető fogadta az újonnan beiktatott főpásztort. Udvardy György érsek együtt imádkozott a megjelentekkel, majd étellel vendégelte meg a hajléktalanokat. ,,Az egyházmegye egyik nagyon fontos tevékenysége a sorsközösség-vállalás, az osztozás, valamint az, hogy ezek élményét is meg tudjuk osztani másokkal - fogalmazott az új érsek a Befogadás Háza Nappali Centrumában tett látogatása alkalmával.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Székely János megyéspüspök beszéde 08.31
  2019-09-01 18:28:31, vasárnap
 
  Dr. Székely János megyéspüspök beszéde Celldömölkön, a Szent Benedek Katolikus Iskola tanévnyitó ünnepségén.
Celldömölk, 2019. augusztus 31. - Székely János megyéspüspök beszéde.mp3
Hanganyag itt hallgatható Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Sikeres a Női Vállalkozói Klub és a Szombathelyi Egyházmegye
  2019-09-01 18:16:51, vasárnap
 
  Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök bejegyzése
...... ........... .............


Közel 800 ezer forint a tehetséges, rászoruló diákok támogatására
Sikeres a Női Vállalkozói Klub és a Szombathelyi Egyházmegye együttműködése
2019. augusztus 4-én, Szombathelyen, a Püspöki Palota kertjében rendezett White Party-t a Női Vállalkozói Klub Egyesület és a Szombathelyi Egyházmegye. A jótékonysági akció célja a Mindszenty József Alapítványon keresztül hátrányos helyzetű lány tanulók támogatása volt.
Nemcsak a részt vevők száma, hanem az adományozott összeg is felülmúlta a várakozásokat. A helyszínen és a bankszámlán elhelyezett adományok összértéke: 741.343 Ft. A szervezők ezúton is köszönik a nagylelkű felajánlásokat.
A Női Vállalkozói Klub Egyesület célja, hogy híd legyen más rászoruló társadalmi csoportok között, segítse párbeszédüket, együttműködésüket, így támogatva a szolidaritáson alapuló kultúra elterjedését. A White Party ennek a közös párbeszédnek egy formája, helyszíne.
A Szombathelyi Egyházmegyéhez folyamatosan érkeznek nehéz helyzetben élő családoktól támogatási kérelmek. A Mindszenty Alapítványon keresztül pályázhatnak a tehetséges, rászoruló diákok tanulmányaik anyagi támogatására. Az, hogy az alapítvány hány gyermek támogatását tudja segíteni, az adományoktól függ. A Női Vállalkozói Klub nyitott arra is, hogy mentorálja, személyesen is segítse a diákokat, akik így bepillanthatnak a sikeres női vezetők hétköznapjaiba, ebből merítve inspirációt, hogy fontos és érdemes tanulni.
A Mindszenty József Alapítvány továbbra is várja a felajánlásokat az alábbi számlaszámra: OTP Bank 11747006-27251027 .
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Szeretetláng Fesztivál Máriaremetén
  2019-09-01 18:12:21, vasárnap
 
  Augusztus 31-én a Máriaremetei kegytemplom kertjében immár hetedik alkalommal rendezték meg a Szeretetláng Fesztivált, ezer-ezerötszáz hívő jelenlétében.
Isten kegyelméből soha nem látott virágzás előtt áll az Egyház. 2019.09.01
...... ...........


A Szeretetláng Mozgalom a Katolikus Egyházon belüli lelkiségi mozgalom. Kindelmann Károlyné Erzsébet, egy hatgyermekes özvegyasszony 1961-1983 között Jézustól és Szűz Máriától magánkinyilatkoztatásokat kapott, melyeket Jézus Krisztus kérésére lejegyzett. A Szent István Társulat 2010-ben jelentette meg Erzsébet asszony Lelki Naplóját.
- Csókay András idegsebész tanúságtételében köszönetet mondott azért, hogy közel egymillió ember imádkozott eddig, hogy sikerüljön a 33 fős magyar orvoscsoport nemzetközi viszonylatban is egyedülálló műtétje, a hároméves bangladesi sziámi ikerpár szétválasztása. A háttérima erejét mindvégig érezték, a különlegesen nehéz pillanatokban is, mindig új impulzusokat kaptak. Csókay András példák sorával igazolta a kontemplatív - szemlélődő - és a rózsafüzér-ima rendkívüli hatását.
...... .......Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
31. Halászlé főző verseny Gazdagréten 2019.09.01
  2019-09-01 17:08:44, vasárnap
 
  Nagyobb kép Link
...... ........... ........... ........... .......


Több mint 30 csapat vett részt a főző versenyen.
Bográcsban főtt a halászlé
...... ........... ............ ........... ............ ........... ............ ........... ........... ..............Interneten találtam
...... ........... .......

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét képekben  
Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 14,1. 7–14)
  2019-09-01 09:54:42, vasárnap
 
  2019.09.01 - Szabaddá válni az alázatra.
Egy nagyon híres remete atyát azzal a kéréssel kerestek fel a tanítványai, hogy meséljen nekik a saját tanítójáról, akitől ezt a mérhetetlen tudást és lelki bölcsességet kapta. A nagyszakállú, idős szerzetes elmosolyodott, és csak annyit mondott: a legnagyobb tanítója, aki a legmélyebb hatást tette rá, egy egyszerű kóbor kutya volt, akit csupán egyetlen alkalommal látott. Az állat szomjasan egy tó partján csaholt, és inni akart. Ám valahányszor a víz fölé hajolt, meglátta a saját tükörképét, és meghátrált, attól félve, hogy egy másik kutyával kell megküzdenie az éltető vízért. Többször is megismétlődött ez a jelenet, mígnem egyszer aztán belenyomta az orrát a vízbe. Akkor eltűnt a tükörkép, ő pedig inni tudott végre. - Akkor értettem meg a lényeget, hogy amíg el nem veszítem magam elől önmagamat, addig semmit sem tudok megérteni, főként nem Istent - mondta a remete.
Sirák fiának könyvében ezt olvassuk: ,,Fiam, alázattal vidd végbe tetteidet, és jobban szeretnek majd, mintha adakoznál" (Sir 3,19). Az alázat tesz szerethetővé, hiszen egy gőgös, büszke embernek lehetetlen megfelelni. Az öntelt embert soha nem lehet boldoggá tenni, sőt, aki hivalkodó, éles nyelvű, tolakodó és szigorú, az maga sem boldog. Szinte minden bűn a büszkeségből ered, mert a büszkeség lelkülete nem fogad el semmilyen irányítást, fennhatóságot vagy vezetést, csak a saját dolgait akarja csinálni a saját elképzelései szerint. Krisztus követői viszont életüket ,,Istenhez, a tökéletes igazak lelkeihez, az új szövetség közvetítőjéhez, Jézushoz" (Zsid 12, 23-24) szabják.
Máté evangéliumában olvassuk: ,,Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok - én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát. Az én igám édes, és az én terhem könnyű" (Mt 11, 28-30). A legsúlyosabb tehet mi magunk jelentjük önmagunk számára. Ahogyan a kutyának akadály volt a víz tükrében megjelenő kép, számunkra ugyanúgy akadály és teher a büszkeségünk. Jézust magunkra venni, és megtanulni az ő szelídségét, alázatát - nyugalom, édesség és megkönnyebbülés. Ha a bölcs szerzeteshez hasonlóan az embereket, a dolgokat és főként Isten titkait érteni és értékelni akarjuk, akkor el kell veszítenünk önmagunkat, szabaddá kell válnunk az alázatra.

Pék Sándor
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Beiktatták Udvardy György veszprémi érseket
  2019-09-01 09:52:45, vasárnap
 
  Újítsuk meg Krisztushoz való ragaszkodásunkat!
A veszprémi Szent Mihály-bazilikában augusztus 31-én beiktatták érseki hivatalába Udvardy György korábbi pécsi megyéspüspököt, akit Ferenc pápa július 12-én nevezett ki a Veszprémi Főegyházmegye érsekévé a 75. életévét betöltött Márfi Gyula utódjául. Udvardy György emellett - utódja beiktatásáig - továbbra is vezeti a Pécsi Egyházmegyét, immár apostoli kormányzóként.

- Videó Dr. Udvardy György veszprémi érsek beiktatása Link

- A szertartás fél órával a bazilikában bemutatott szentmise előtt vette kezdetét: Udvardy György az érseki palota kápolnájában a pápát képviselő Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa előtt latin nyelven letette a hitvallást, majd esküvel kinyilvánította hűségét a Katolikus Egyház és az Apostoli Szentszék iránt, mindkettőt nemcsak szóban, hanem írásban is. Ez megfelel az egyházi hagyományoknak, az azonban nem, hogy mindezt bárki élőben megnézhette. Kivetítették a bazilikában, és a híveknek is, akik a ferences templomban, valamint a várban elhelyezett két kivetítőn követhették a teljes szertartást. A főegyházmegye YouTube-csatornája és a Bonum TV nézői, illetve a Magyar Katolikus Rádió és a Mária Rádió hallgatói is részesei lehettek az eseménynek.
Az eskütétel után a hívek imádságot mondtak az új főpásztorért, Udvardy György és kísérete ezt követően vonult be a székesegyházba. A szertartáson koncelebrált Erdő Péter bíboros, prímás; Michael August Blume apostoli nuncius; Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; Márfi Gyula nyugdíjba vonuló érsek; az MKPK számos jelenlegi és volt tagja; több külhoni magyar püspök. Jelen volt Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Porga Gyula, Veszprém és Páva Zsolt, Pécs polgármestere, valamint számos egyházi és világi méltóság.
Miután a nuncius felolvasta az érseki kinevezési bullát, azt őrzésre átadta a veszprémi érseki irodaigazgatónak.

"Ferenc püspök, Isten Szolgáinak Szolgája, Tiszteletreméltó Testvérének, Udvardy Györgynek, aki mindeddig a Pécsi Egyházmegye püspöke volt, a Veszprémi Főegyházmegye kinevezett érsek-metropolitájának üdvözletét és apostoli áldását küldi.
Európában, mely a legrégibb idők óta újra meg újra evangelizálásra szorul, igyekszünk isteni akarattól vezetve Péter utódaként, és gondot viselve az egész Egyházra, többek között a krisztushívők egyes közösségeinek élére bölcs elöljárókat rendelni. Most pedig figyelmünket a Veszprémi Főegyházmegye kedves nyájára fordítjuk, mely Tiszteletreméltó Testvérünk, Márfi Gyula lemondása révén pásztor nélkül maradt. Mivel Te, Tiszteletreméltó Testvérünk, valóban jól végzeted püspöki szolgálatodat a Pécsi Egyházmegye krisztushívői között, meg vagyunk győződve róla, hogy az ügyek intézésében jártasan és a szükséges erényekkel fölvértezve, ezen új tisztségedet is megfelelően fogod betölteni. Ezért meghallgatva a Püspöki Kongregáció véleményét, apostoli hatalmunkkal, Téged a Veszprémi Főegyházmegye érsek-metropolitájává nevezünk ki, megadva az ezen hivatallal járó kötelezettséghez fűződő jogokat, az erre vonatkozó egyházi jog szerint, felmentve Téged a pécsi püspöki szék kötelékéből. Legyen gondod arra, hogy Főegyházmegyéd klérusával és híveivel e levelünket megismertesd. Őket pedig buzdítjuk, hogy tisztelettel és készséges lélekkel fogadjanak Téged, és szívesen támogassanak minden igyekezetedben, mely a katolikus hit megszilárdítására, az örök üdvösség reményének táplálására, valamint a tevékeny keresztény szeretet erősítésére irányul. Te pedig, Tiszteletreméltó Testvérünk, gondoskodva a nép lelki életéről, a Magyarok Nagyasszonyának, Szent István királynak és Boldog Gizellának hathatós közbenjárása által megerősítve, szavaddal és példáddal tanítsd nyájadat az evangéliumi parancsokat szüntelen megtartására, melyek ,,,,nem mások, mint isteni tanítások, a remény építésének alapjai, a szívet felüdítő táplálékok, az utazáshoz szükséges kormánylapátok, az üdvösség elérésének segítői" (Szent Ciprián, Az Úr imádságáról, 1. Ford.: Korzenszky Richárd OSB, in Szent Cyprianus művei (Budapest, 1999), 347.)"
Kelt Rómában, Szent Péternél, az Úr 2019. évében, július hónap 12. napján, pápaságunk hetedik évében Ferenc pápa

- Márfi Gyula érsek ezt követően átadta a pásztorbotot Michael August Blume-nak, aki a pápa nevében átadta az új főpásztornak. Udvardy György elfoglalata érseki székét; majd a főegyházmegye papjai, az egyházmegye területén szolgáló szerzetespapok és az egyházmegye állandó diakónusai egyenként eléje járultak, és békeköszöntéssel (kézfogással) kifejezték engedelmességüket és tiszteletüket.
,,Íme, én magam keresem meg juhaimat, és magam gondoskodom róluk." Az Ezekiel próféta könyvéből vett olvasmány a jó pásztor képét vetítette a hívek és ezen a napon különösen is az új érsek elé. A Szent Péter apostol leveléből vett szentlecke szintén arról beszélt, hogyan kell az elöljárónak gondját viselnie a nyájának, ,,nem haszonlesésből, hanem buzgóságból". Figyelmeztette ugyanakkor az elöljáró által vezetetteket is az engedelmességre. A Máté-evangélium részlete pedig arra szólított mindenkit, hogy az Úr szívének kedves módon, lényegre törően imádkozzon a mennyei Atyához, a mi Atyánkhoz.
...... .........


- Udvardy György szentbeszédében elmondta: készséges akarattal fogadta a Szentatya megtisztelő bizalmát és kinevező bulláját, melyben az igen nagy múltú, gazdag hitélettel és kulturális hagyománnyal rendelkező Veszprémi Főegyházmegye élére nevezte ki főpásztornak. ,,Örömmel és szeretettel vagyok itt közöttetek, kedves testvérek, hogy Anyaszentegyházunk megbízásából szolgáljalak benneteket az üdvösség útján. Az Egyházam küldött, ezért a küldő szó hűségében, teremtő erejében bízva és imáitoktól támogatva bátran bízom rá magamat és a most megkezdett szolgálatomat az Egyház Lelkének a vezetésére" - tette hozzá.
Az új érsek, tudva, hogy feladata Jézus Krisztusnak és az ő evangéliumának hirdetése, kész vállalni minden feladatot, betartani és betartatni minden egyházi és világi előírást, amely a Veszprémi Főegyházmegye vezetésével jár.
Udvardy György háláját fejezte ki, hogy a Pécsi Egyházmegyében szolgálhatott. Megköszönte az együttműködést a papságnak, a világi munkatársaknak, az egyházmegyei hivatal munkatársainak, a híveknek, a helyi közösségek és hivatalok vezetőinek.
,,Meggyőződésem, az Egyházban ismerjük fel hitelesen Jézus Krisztus tanítását, az Atyától jövő igaz tanítást. Rábízhatjuk magunkat, mert minden embert bizonyosan elvezet a teljes boldogságra, amely után mindannyiunk szíve vágyakozik. És e mögött a tanítás mögött az értünk megtestesült, és élete kereszten való feláldozásáig szerető engedelmes Fiú halála és föltámadása áll. A Jó Pásztor odaajándékozta életét, mert szeretett" - fogalmazott Udvardy György.
A főpásztor szerint erre a szeretetre csak a viszont szeretet lehet a megfelelő válasz, hiszen Isten nem csak egy részt adott önmagából, hanem teljesen önmagát. Így mi magunk is csak teljes valónkkal követhetjük. Ez a döntés viszont nem kényszer és nem korlát, hanem öröm és szabadság, mert az élet, amit Jézus mutat az embernek, az ember méltóságát teremti és óvja - tette hozzá.
Utolsóként az új főpásztor szólalt meg, aki megköszönte elődjének, hogy hosszú időn át, nagy szeretettel vezette az egyházmegyét. Azt kívánta Márfi Gyulának, hogy a kormányzás terhét immár letéve, legyen alkalma a lelkipásztori szolgálat végzéséhez.
...... ..........


Udvardy György felhívta a figyelmet, hogy a Pécsi Egyházmegyének továbbra is az apostoli kormányzója marad, amíg utódját ki nem nevezik és be nem iktatják. Erre az átmeneti időre heti rendszerességgel Pécsett is jelen szükséges lennie - mutatott rá.
A szertartáson a szent Mihály-bazilika kórusa végzett zenei szolgálatot Zsilinszky Cecília vezényelt. Orgonán Kővári Péter közreműködött. Érseki beiktatása után Udvardy György megyéspüspök nem csak a méltóságokat és a meghívottakat látta vendégül, a délután folyamán a város hajléktalan lakóinak is agapét rendez.
...... .........Fotó: Lambert Attila
Agonás Szonja/Magyar Kurír

Videóról kép, Dr. Erdő Péter Bíboros
............... ................ ............... .........

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Útravaló – 2019. szeptember 1.
  2019-09-01 09:44:12, vasárnap
 
  Meglátogatott minket felkelő Napunk a magasságból, hogy fényt hozzon azoknak, akik sötétségben és a halál homályában ülnek (Lk 1,78-79) - énekli mindennap az Egyház Szent Lukács könyvének azokat a sorait, amelyek már előrevetítik Jézusnak a mai szentírási szakaszban megjelenő alakját: isteni vendég, akit az első hely illet életünk világában; aki köré rendeződik minden, a mi helyünk is. Lukács evangéliumában nagyon szépen végigvonul ez a kép, aminek nyomán Mária, Erzsébet, a jobb lator, valamint az emmauszi tanítványok felismerésein és példáján keresztül elkezd kibontakozni az Egyház, a befogadók és befogadásra vágyók, az így boldogságra leltek közössége. Jézus találkozások alkalmával mutat rá az ember helyére az Atya akaratában.
Amikor Teréz anya meglátogatta Joachim Meisnert, Köln előző érsekét, a bíboros szeretett volna neki adni valami nagyon értékes dolgot. A találkozás pillanatában levette a családjától kapott, számára legkedvesebb püspökgyűrűjét, azt nyújtotta át Teréz anyának. A XX. század nagy szentje erre így szólt hozzá: az ékkövet a monstranciánkra helyezzük, az ezüstért kapott pénzt pedig a szegényekre fordítjuk. A lukácsi gondolatvilág tökéletes megjelenítése e két személy találkozása: hiányt, helyet hagyni magunkban, ahová Isten megérkezhet; imádni, aki eljő; és általa odalépni ahhoz, aki ránk vár.
Helyünk megtalálása az emberi közösségben és az Egyházban Isten elsőbbségének be- és felismerésével veszi kezdetét. Övé az első hely, ő a viszonyítási pont, aki köré rendeződik az egész világ, és ő ad erőt ahhoz is, hogy legyen bátorságunk elfogadni azt a helyet, amit nekünk szánt. Hogy mennyire nehéz ez, akár csak emberi szinten, annak beszédes példái, akik sértődöttségük kimutatása végett vagy dacból sosem fogadják el a feléjük megnyilvánuló emberi figyelmességet és tiszteletet, miközben titkon az elismertség helyeire vágynak. Vagy akik imakörből imakörbe, karitászmunkából karitászmunkába járnak, mert így próbálnak elfeledkezni arról, hogy Isten tőlük nem valamit, hanem őket magukat, elköteleződésüket kívánja. Mindkét eset érintettjei magukhoz viszonyítanak mindent, ezért nem marad hely náluk az igazi viszonyítási pont, Isten számára, így összezavarodnak, és sokszor körülöttük is a világ.
Assisi Szent Ferenc egyszer az Úr hangját hallotta: ,,Ferenc, ha meg akarsz engem ismerni, a testi és hiábavaló dolgoktól fordulj a lelkiek felé, tanuld meg édesnek érezni a keserűt, és vesd meg magadat, mert akkor megfordul a dolgok rendje, és amit csak mondok neked, mind-mind tetszeni fog. ...És hozzálátott a dolog kipróbálásához. ...Odament a leprások telepére, mindegyiknek pénzt adott, s mindegyiket kézen és szájon csókolta. Így a keserűt édesbe vette, és férfiasan készült a további parancsok teljesítésére." (2Cel V,9)
Megfordul a dolgok rendje... ha szemléljük azt, aki a mi sebeinket hordozta (Iz 53,4), ha elfordulunk attól, ami vagy aki az ő helyén állítja föl trónját. Ezt vállalva találjuk meg helyünket, tudjuk értékelni a körülöttünk levőket és formálni környezetünket.
És nem feledkezhetünk el arról sem, hogy halálunkkor egészen megfordul a dolgok rendje... De aki ezt az állapotot Isten iránti bizalommal fogadja, azt ,,Atyám is szeretni fogja, hozzá megyünk, és benne fogunk lakni" (Jn 14,23). Ehhez azonban vele együtt kell haladunk, ami annyit jelent: kivonulásban élünk egész életünk során, miként Lukács evangéliuma is a befogadásra váró Jézust egyben állandó exodusban lévőnek ábrázolja. Ez a hit paradoxona: az van igazán helyén ebben a világban, aki tud elengedni, továbbhaladni, mert szüntelen hallja a Fiú felfelé invitáló szavát, vagyis enged a neki szánt végső hely vonzásának: Jertek, Atyám áldottai, és vegyétek az országot, mely nektek készíttetett a világ kezdetétől (Mt 25,34).
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 14 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 45624 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4969
  • e Hét: 28448
  • e Hónap: 217876
  • e Év: 1776300
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.