Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2019.09.15 Szentmise Évközi 24. vasárnap
  2019-09-15 22:51:22, vasárnap
 
  Videó Link
A szentmise mottója:
Hitetlen tékozló fiú megtérése.
A tékozló fiú megszólalt: Atyám, vétkeztem az ég ellen és teellened. Arra már nem vagyok méltó, hogy fiadnak nevezz.
Krisztus Jézus azért jött a világba, hogy üdvözítse a bűnösöket.
Mondom nektek, éppen így nagyobb öröm lesz a mennyben egy megtérő bűnösön, mint kilencvenkilenc igazon, akinek nincs szüksége megtérésre.
Mondom nektek, az Isten angyalai is éppen így örülnek majd egy megtérő bűnösnek, mint ahogyan örült a pásztor,amikor megtalálta az elveszett bárányát.
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Megalakult a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének
  2019-09-15 22:48:42, vasárnap
 
  Megalakult a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének XI. kerületi csoportja.
Márciusban Újbudán megalakult a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) helyi csoportja, a KÉSZ XI. kerületi Csoport. A szövetség maga 1989-ben Csanád Béla professzor irányításával (aki az akkori Hittudományi Akadémia gyakorlati teológia tanszékének tanára volt) ugyancsak a XI. kerületben lévő székhellyel kezdte meg működését.
Jelenleg a szövetség elnöke Makláry Ákos parókus, a Budai Görögkatolikus Parókia papja. A szövetség a határon túliakkal együtt mintegy négyezer tagot számlál, és csaknem 80 helyi csoportban működik, behálózva az egész országot. A szövetség egyesületi formában működő keresztény, civil szervezet. A keresztény jelző a szövetség nevében ökumenikus irányt is jelez.
A KÉSZ, amely ebben az évben ünnepli alapításának 30. évfordulóját, azóta is az alapítók célkitűzéseit tartja szem előtt. Hivatása, hogy a keresztény kinyilatkoztatás egészét őrizze, és annak megfelelő megoldásokat dolgozzon ki a mai problémákra. Ez a feladat az egyházközségek, gyülekezetek mellé rendeli a KÉSZ-t, és kettős irányt határoz meg számára. Egyrészt belső missziót: a keresztény értelmiségnek segítsen visszaszerezni és megőrizni önbecsülését, tartását. Másrészt külső missziót: a társadalom felé képviseli a keresztény megoldási lehetőségeket az élet minden területén. A KÉSZ kongresszusok mindenkor megmutatják, hogy a szövetség megkerülhetetlen szellemi központja, erőforrása az országnak. Szeptember 14-én a Parlamentben lesz a XII. Kongresszus, amelynek jelmondata az alapító Csanád Béla professzor, költő Születésnapra című versének első sora: ,,Mert nemcsak magadnak születtél".
Talán nem véletlen, hogy éppen ebben a jubileumi harmincadik évben alakult meg kerületünkben a helyi csoport, amelynek nincsen önálló székhelye, de otthont kapott Szederkényi Károly plébános atyától az általa vezetett Gazdagréti Szent Angyalok templomban. Alakuló ülésüket is itt tarthatták Károly atya támogatásával, aki azt is vállalta, hogy a KÉSZ XI. kerületi csoportjának lelki vezetője lesz.
- Első programjaik is a gazdagréti templomban lesznek. Az Ars Sacra Fesztivál keretében megrendezett Nyitott Templomok Napján, szeptember 14-én, szombaton 15.30-kor vetítik - a KÉSZ közreműködésével készült - Az idők jelei című filmet a templomban. Október 13-án, vasárnap 19 órakor pedig az egyik legnagyobb magyar festőre, Csontváry Kosztka Tivadarra emlékeznek halálának 100. évfordulója alkalmából. A program helyszíne a Gazdagréti Szent Angyalok-templom plébániai közösségi háza. Minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak.
A KÉSZ XI. kerületi csoportja - bár Gazdagréten alakult meg, és első programjaival innen jelentkezik az egész kerületből szeretné összefogni a keresztény gondolkodású, a keresztény értékek megőrzését fontosnak tartó és annak érdekében tenni akaró, jó szándékú embereket. Szeretettel hívják és várják a jelentkezőket tagjaik sorába. Jelentkezni a kesz11csop@indamail.hu email címen vagy a 06/30/733-9675 telefonszámon Kovács Györgyné csoport-elnöknél lehet.
- A XI. kerületi csoport ennek az évnek a vezérfonalául a XII. KÉSZ Kongresszus mottóját jelöli meg: ,,Nem csak magadnak születtél." (Csanád Béla) Ez a jelmondat hűen kifejezi a megalakulás első évének törekvéseit. Figyelmeztetni szeretnék magukat és másokat: sose feledjük a ,,születő világ jövőt ígérő zálogát: a féltő szeretet szigorát. S hogy tenni kell, nem csak beszélni, ha megtaláltad már a hit ösvényeit, keresd az Isten benned örvénylő fényeit." (Csanád Béla)

KÉSZ weblapja Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Međugorje hitünk mélyebb megélésére hív
  2019-09-15 22:03:10, vasárnap
 
  Međugorje hitünk mélyebb megélésére hív - Beszélgetés Székely János püspökkel.
...... ...........


Székely János szombathelyi megyéspüspök a nyáron többek között Međugorjében és Kacsikán, a román nemzeti Mária-kegyhelyen járt. Az itt szerzett tapasztalatairól, élményeiről kérdeztük.
Itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Međugorjéba a Béke Királynője-zarándokvonat
  2019-09-15 22:00:33, vasárnap
 
  A tékozló fiú nyomán - Elindult Međugorjéba a Béke Királynője-zarándokvonat
Második alkalommal indult útnak szeptember 15-én, vasárnap délután a Misszió Tours és a MÁV-START Zrt. együttműködésében, közös szervezésében a Béke Királynője-zarándokvonat Budapestről a boszniai Međugorjéba
...... ........


A zarándoklatra nemcsak az anyaországból, hanem Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek hívek, hogy felkeressék a ,,világ gyóntatószékének" is nevezett boszniai kisvárost, ahová Ferenc pápa 2019 tavaszán engedélyezte a hivatalos egyházmegyei zarándoklatok szervezését.
A szerelvényt a 2020-ban rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére felmatricázott mozdony húzza. A fedélzeten utazó közel hatszáz zarándokot Székely János szombathelyi megyéspüspök, a zarándoklat lelki vezetője; Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár; valamint Budai László, a Misszió Tours ügyvezetője köszöntötte a Keleti pályaudvaron.
A zarándoklatra nemcsak az anyaországból, hanem Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek hívek, hogy felkeressék a ,,világ gyóntatószékének" is nevezett boszniai kisvárost, ahová Ferenc pápa 2019 tavaszán engedélyezte a hivatalos egyházmegyei zarándoklatok szervezését.
Külön megköszönte Székely János püspöknek, hogy elvállalta az út lel kivezetését, valamint Fülöp Attila államtitkárnak, hogy segítségével nehéz sorsú gyermekek és fiatalok is részt vehetnek a zarándoklaton.
Fülöp Attila államtitkár beszédében kifejtette, a zarándoklat nemcsak lelki, hanem közösségi élmény is, az összetartozás próbatétele. Az együtt zarándoklás, az egymásra utaltság, egymás segítése az, ami az összetartozást is erősíti.
Székely János püspök köszöntőjében Mózest és az égő csipkebokrot említette. E különleges találkozásban az Úr felszólította Mózest, hogy vesse le saruját, mert szent helyen áll. Međugorjéban tízezrek és százezrek vetik le saruikat, álarcaikat. A főpásztor emlékeztetett arra is, hogy Isten kitárt karokkal vár mindenkit, hiszen minden zarándokút mintája a tékozló fiú útja. ,,Ahhoz az Istenhez megyünk, aki végtelenül szeret minket - hangsúlyozta Székely János. - Odavisszük hozzá életünk fájdalmait, örömeit, és hazahozzuk az ő békéjét." Beszédét követően a főpásztor Isten áldását kérte a vonaton utazókra és otthon maradt családtagjaikra.
A zarándoklatnak sok egyéb mellett része lesz a Jelenések hegyén végzett rózsafüzér imádság és a Krizsevác hegyen járt keresztút. A résztvevők felkeresik a Cenacolót, a szenvedélybetegek közösségét is. A vonat szeptember 20-án reggel érkezik vissza Budapestre.

Fotó: Gieszer Richárd
Benke Zsuzsa/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Keresztény tanösvény: Hiszek egy Istenben
  2019-09-15 21:44:17, vasárnap
 
  Elkezdődött ma, 2019 szeptember 15-én, a 40 hetes Keresztény Tanősvény! 4X10 héten keresztül, együtt zarándokolva szeretnénk jobban megismerni keresztény hitünket, azt a világnézetet, mely hiszem, hogy eltud vezetni Isten szeretetre, békére épülő, fenntartható, élhető Országába! Ne csak védjük a kereszténységet, hanem gyertek ismerjük is meg a hitünk alapigazságait, azt a tanítást, melynek fényénél egy békésebb, örömtelibb korba léphet az emberiség!!!
A Keresztény Tanösvény első hetében akárcsak a Mennyei Atya évében, teremtő Istenünkre irányítjuk a figyelmünket! Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében. Szeretettel hívlak egy szent utazásra a következő kis üzenettel, Csaba t.

Első rész videó 2019.09.15 Link

Második rész videó jövő vasárnap lesz.

*
Egy hónappal ezelőtt, a szintén hagyományteremtő szándékú zöld zarándoklaton jelentette be Böjte Csaba testvér, hogy Keresztény Tanösvény címmel negyvenrészes videósorozatot indít szeptember 15-én a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében. A Magyar Kurír honlapján is hétről hétre követhető sorozatról kérdeztük telefonon az erdélyi ferences szerzetest.
Ne csak védjük, ismerjük is a kereszténységet! - Vasárnap indult 09.15-én Böjte Csaba videósorozata
Cikk itt olvasható Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Szokolay Ádám nyerte a 2019-es Bartók Világversenyt
  2019-09-15 21:41:20, vasárnap
 
  Szokolay Ádám 1996-ban született, négyéves korában kezdett zongorázni édesanyja irányításával, nyolcévesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatára, 2015-től a New York-i Bard College-ban Peter Serkinnél tanult, 2018 óta pedig a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója, Grigory Gruzman osztályában. Számos nemzetközi verseny győztese, illetve díjazottja.
...... ......


A Zeneakadémia által szervezett Bartók Világverseny nagy zenekari döntőjébe Balogh Ádám, a magyar származású amerikai Peter Klimo és Szokolay Ádám jutott be, akik közül a zsűri döntése értelmében Szokolay Ádám bizonyult idén a legjobbnak.
A versenyzőket a Nagyteremben sorra kerülő szeptember 14-i szombati, végső döntőben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kísérte Hamar Zsolt vezényletével. A szeptember 15-i, vasárnapi gálaesten derült ki, hogy a három döntős közül ki állhat a dobogó legfelső fokára.
Helyezések:
1) Szokolay Ádám
2)Balogh Ádám
3) Klimó Péter
A Papageno különdíját a zenekari döntőbe jutott mindkét hazai versenyző megkapta.
 
 
0 komment , kategória:  8-14 éves korig_ének iskolája  
Megtalált irgalom
  2019-09-15 21:35:51, vasárnap
 
  Katolikus ma oldalon Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Ferenc pápa sajtótájékoztatója: Én nem félek az Egyház .....
  2019-09-15 08:48:07, vasárnap
 
  Ferenc pápa sajtótájékoztatója: Én nem félek az Egyház szakadásától, imádkozom, hogy ne legyen.
Szeptember 10-én a Mozambikban, Madagaszkáron és Mauritiuson tett apostoli látogatásáról hazatérőben is elbeszélgetett a Szentatya az újságírókkal a repülőgép fedélzetén.
A Szentatya beszélt többet között a mozambiki békefolyamatról, a háborúk elkerülésének szükségességéről, az ifjúságról, Európa elöregedéséről, az idegengyűlöletről, a földrajzi és ideológiai gyarmatosításról, a vallásközi párbeszédről, a keresztény tanúságtételről, a tájékoztató munka felelősségéről, a környezetvédelemről, a pápát ért bírálatokról, a szakadások mögött álló rögeszmés, merev gondolkodásról.

A pápa sajtótájékoztatójának teljes magyar fordítását közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Megnyitották a XIII. Ars Sacra Fesztivált
  2019-09-15 08:46:16, vasárnap
 
  Szeptember 13-án, pénteken délután tartották a XIII. Ars Sacra Fesztivál nyitó ünnepségét Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban dísztermében.
A szeretetben való növekedés vezet el oda, hogy megszűnik bennünk a megosztottság. Nem osztjuk fel többé a világot jókra és rosszakra, hasznosakra és haszontalanokra, igazakra és bűnösökre, felvállaljuk az egységet, amely felülmúl minden érdekazonosságot, érzelmi harmóniát, kölcsönös rokonszenvet, közös érdeklődést, sőt a vallási tanításban való egyezést is. A valódi egységet a közösségben élhetjük meg, melyre az Istenbe vetett személyes hit és a vele való párbeszéd által juthatunk" - olvashatjuk a mottónak is beillő mondatokat a Papageno különszámában, mely az Ars Sacra Fesztivál programjait tartalmazza. Fontos gondolatokat fogalmaznak meg az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának tagjai, mintegy előrevetítve az elkövetkező egy hét célkitűzéseit és gazdag programkínálatát.
A szakrális művészetek hete, a XIII. Ars Sacra Fesztivál hivatalos megnyitójára a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében került sor péntek délután. Már a kezdés előtt jó félórával gyülekezett az érdeklődő közönség a gróf Széchényi Ferenc, Kossuth Lajos és Erzsébet királyné életnagyságú olajfestményeivel díszített szépséges teremben

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Útravaló – 2019. szeptember 15.
  2019-09-15 08:43:59, vasárnap
 
  Rendünkben az örök fogadalomra szóló meghívóra a fogadalmat tevő mindig választ egy mondatot a Szentírásból. 2001-ben én is így voltam ezzel, ezt választottam: ,,Fiam, te mindig itt vagy velem, és mindenem a tied." Abban az időben az egyházi gondolkodásban erősen jelen volt ugyanis a vélekedés: az a hit, hivatás az igazán értékes, hiteles, amely egy válság, életviteli mélyrepülés utáni tudatos döntés gyümölcse. Úgyhogy ha akkor személyes életutamról kérdeztek, már-már szégyenkeznem kellett: nem drogoztam soha, nem voltak élettársaim vagy nem elvilágiasodott közegből érkeztem a rendbe. Ezzel találkozva gondolkodtam el azon, de hát én mit tudok mondani pozitíve a magam hittapasztalatáról? Így jutottam arra, Isten jósága nekem éppen ebben a felismerésben adatott meg: Fiam, te mindig itt vagy velem, és mindenem a tied. Az évek múlásával pedig egyre inkább látom, milyen nagy és különleges ajándék, hogy az Úristen ilyen módon őrzött és védett, s hogy ez egyáltalán nem szolgaság, hanem szabadság, mert számos rossz élethelyzet tapasztalatának emlékétől mentesített. Akiknek hasonló életút adatott, legyünk hálásak Istennek: nem tartott minket elég erősnek ahhoz, hogy megtapasztaljuk, kikért minket a sátán (vö. Lk 22,31-32), hanem a maga közelében tartott. Köszönjük meg, ha abban a hétköznapi eseménytelenségben élhet(t)ünk, hogy úgy érezzük, csak tesszük és tesszük, végezzük a feladatunkat, és ebben boldogok vagyunk.
Arról azonban nem feledkezhetünk meg: otthon élve, a szent dolgok közelében is messze távolodhatunk Istentől és egymástól. Miként jön létre ez a szakadás? Az idősebbik fiú képe ennek folyamatát is megjeleníti számunkra. Első jele eltávolodásunknak, amikor az eseménynélküliséget már nem kegyelemként, hanem korlátként éljük meg. Aztán ott van az irigység bűne, mely gyakran ölt testet fantáziálásban. Jó példa erre is a mai példabeszéd, hiszen míg az elején azt olvastuk, a fiatalabbik fiú eltékozolta vagyonát, az idősebbik a történet végén már azt is tudni véli: a vagyont rossz nőkre pazarolta. Az ő emlékezetét az fertőzi meg, amit el sem követett, de a másikról feltételez. És végül az elszakadás harmadik fázisa, amikor már nem tudunk annak örülni, aminek az Atya örül: a hazatérőknek, annak, hogy újra odafordult hozzá valaki, és kérte, közölje vele szeretetét.
Eltévelyedésünk kiindulópontja tehát amikor magunkat tekintjük a jó forrásának. A visszatérés első lépése pedig ebből az eltávolodásból létünk, cselekedeteink, hivatásunk eredetének átgondolása, annak szemlélése, kitől és miért vagyunk, ahogy Illyés Gyula egy sora is tanítja: a szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol. Ha van bátorságunk szemébe nézni annak, aki megtart, megtisztulnak motivációink, amelyek sokszor legszentebb cselekedeteinket is korrumpálják. Erősödik ragaszkodásunk a jóhoz, az Önmagáért Jóhoz, és nagyobb lesz örömünk a visszatérők láttán, mert a megtapasztalt szeretet lényegéhez tartozik, hogy továbbajándékozza ajándékba kapott gazdagságát.
Néhány hónapja, az egyetemi lelkészség hivatásokról szóló csoportbeszélgetésén a szerzetesi hivatást úgy próbáltam bemutatni, mint annak tapasztalatát: Isten képes egészen lefoglalni az embert, és ebben az ember otthonra talál. A csoport fiatal vezetője erre a beszélgetés végén így összegezte tapasztalatát: akkor nektek, szerzeteseknek az idősebbik testvérnek kell lennetek, normális kiadásban. Biztos, hogy ennek különösképpen igaznak kell lennie a szerzetesekre, de fontos kritériuma minden olyan életnek, amely Krisztusban otthonra, gazdagságra, munkára talált; akinek az Úr így tárta fel önmagát.
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 334
  • e Hét: 2515
  • e Hónap: 35669
  • e Év: 269416
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.