Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Nemzetközi elismerést kapott a Bartók Béla út
  2019-09-19 18:54:43, csütörtök
 
  A londoni alapítású Time Out magazin összegyűjtötte a világ 50 legjobb városrészét, ahol pezsgő kulturális életre, színes gasztronómiai kínálatra lehet számítani, és nem kifejezetten számít turisztikai célpontnak. A lista 41-ik helyére Újbuda, ezen belül a Bartók Béla út is felkerült.
A Time Out Index készítői idén több mint 27 ezer embert kérdeztek meg arról, hogy turisztikai szempontból melyek az egyes világvárosok leginkább túlértékelt, illetve alulértékelt városrészei. A válaszokat eljuttatták a Time Out szerkesztőihez, akiktől további pontosítást kértek. Az ötvenes listára végül olyan élhető környékek kerültek fel, amelyek fontos központjai a kortárs művészetnek, és ahol izgalmas és színes gasztronómia várja az odalátogatókat. A lista 41-ik helyére került fel a Bartók Béla út, mondván nem a külföldieket, hanem a helyieket szólítja meg, nekik kínál kikapcsolódási lehetőségeket.
Az eredeti cikk kiemeli a Bartók kulturális rendezvényét, az ELEVEN Tavaszt, említést tesz a környék népszerű szórakozóhelyeiről, valamint a Gellért fürdőről is.
Az ELEVEN Tavasz testvér rendezvénye, az ELEVEN Ősz szeptember utolsó hétvégéjén várja a látogatókat a Bartók Béla útra.
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
A világ vallási vezetői a határok nélküli békére hívnak
  2019-09-19 18:47:44, csütörtök
 
  A migráció korunk legnagyobb jele.
Szeptember 17-én, a Sant'Egidio közösség által Madridban szervezett béketalálkozó harmadik, utolsó napján a világ vallási vezetői békefelhívást írtak alá, békeölelést váltottak és elkötelezték magukat a határok nélküli béke építése mellett.
A találkozó utolsó napjának estéjén minden vallás külön helyszínen - a keresztények az Almudena katedrálisban ökumenikus imádságon -, a saját vallási hagyománya szerint imádkozott az Úrhoz a békéért. Ezt követően az imádságok helyszínéről a katedrális melletti térre vonultak az ünnepélyes zárószertartásra.
A rendezvény kezdetén Carlos Osoro bíboros, madridi érsek köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy fontos világos döntéseket hozni és kiállni a találkozás kultúrája mellett. Ajándéknak nevezte az elmúlt napokat Madridban, ahonnan a résztvevők úgy térnek haza, hogy a világ magvetői lesznek ott, ahol élnek. A boldog mondások mintájára, mintegy áldásként, nyolc pontban foglalta össze, miért boldogok, akik részt vesznek a párbeszédben, a határok nélküli béke keresésében.
Boldogok vagyunk, ha meghallgatjuk mások szenvedését; ha megértjük, hogy a háború az egész emberi testvériségen ejt sebet; ha nem maradunk közönyösek a világ számos konfliktusa előtt. Boldogok, akik éreztetik közelségüket azokon a vidékeken, amelyeket fegyverek tartanak rettegésben; akik imádsággal és a szolgálattal közvetítik a rászorulók felé szeretetüket; akik eljuttatják az erőszak és a halál magvetőihez a hívást, hogy ne semmisítsék meg testvéreiket; akik a találkozás és a kiengesztelődés útját választva békét teremtenek és reményt adnak; akik felfedezik, hogy az ellenség testvér, akit meg kell győzni, hogy a másiknak is joga van a teljes élethez.
Ebben a zárószertartásban már megéljük a határok nélküli világ örömét - kezdte beszédét Marco Impagliazzo, a Sant'Egidio közösség elnöke. Hozzátette: büszkék vagyunk különbözőségeinkre, és ez nem áll szemben a béke egységével.
...... .......



Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Megköszöntük Ferenc pápának, hogy jelenlétével megtisztelte
  2019-09-19 18:41:54, csütörtök
 
  Megköszöntük Ferenc pápának, hogy jelenlétével megtisztelte a romániai magyar kisebbséget
Interjú Tamás József gyulafehérvári segédpüspökkel, a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő erdélyi delegáció vezetőjével.
*
Gedő Ágnes - Vatikán
A szerda délelőtti általános kihallgatás után Ferenc pápa a személyes köszöntések során találkozott azzal a 13 fős gyulafehérvári fő egyházmegyés csoporttal - élén Tamás József segédpüspökkel és Oláh Zoltán teológiai tanárral, a pápalátogatás média-felelősével -, akik a Szentatya csíksomlyói látogatását köszönték meg neki.
Isten hozott! - köszönt magyarul a pápa
Az audiencia után a csoport (Oláh Zoltán, Urbán Erik, Veres Stelian, Csont Ede, Bodó Márta, Serbán Mária, Ilyés Zsolt, Kiss Endre, Péterfi Attila, Fábián Róbert, László Attila) fölkereste a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségét, és beszámolt az eseményről. A pápa magyarul szólt hozzájuk: Isten hozott! - így köszöntötte őket. Nagy figyelemmel, szeretettel fogadta az erdélyi delegációt, és örömmel lapozta a neki átnyújtott emlékalbumot, amelyet a csíksomlyói látogatásról készítettek neki. A fényképeken jól látható a Szentatya örömteli arca, ahogy fölismeri a szép erdélyi tájat, a szentmise helyszínét, és azt a székelyruhás, ötgyermekes családot, akik az ajándékokat vitték az oltárhoz.
*
Tamás József gyulafehérvári segédpüspök az interjúban elmondta, hogy a pápai utat megelőző nehézségek, riogatások és akadályoztatás ellenére a hívek lelkében gyümölcsöket terem Péter utódának látogatása.
Nagy dolog romániai vonatkozásban, hogy a pápa eljött a magyar kisebbséghez
Nagy öröm volt számunkra az audiencia - kezdte az interjúban a püspök. Azokkal jöttünk köszönetet mondani a pápának, akik részt vettek a csíksomlyói látogatás előkészítésében: megköszönni azt, hogy eljött hozzánk, kisebbségiekhez Romániába. Nem volt olyan egyszerű a Szentatyának eljönni hozzánk, mert nem szívesen engedték a katolikus magyarokhoz. II. Szent János Pál pápát Bukaresten kívül nem engedték annak idején, de most Ferenc pápa minden nehézség ellenére eljöhetett hozzánk, kisebbségiekhez. Ez nagy dolog romániai vonatkozásban - fogalmazott a püspök. Nagyon sok megnyilatkozással riogatták az embereket azzal, hogy Csíksomlyón ki fogják kiáltani Erdély autonómiáját. Ebben a negatív hangulatkeltésben sajnos nemcsak a román, hanem a magyar szélsőségesek is kicsit részt vettek. Ezért a biztonsági szervek nagyon szigorúan vizsgáltak át mindent - ebből kiérződött a félelmük.
A riogatás, félelemkeltés ellenére szép élmény volt
A hegyre igyekvő embereket korán reggel nagy erőkkel ellenőrizték, de aztán belátták, hogy imádságos, nyugodt, békés szívű hívek érkeznek Csíksomlyóra, így engedték őket akadály nélkül tovább haladni. A pápa miseruháján lévő feliratba is belekötöttek, eltüntették róla a magyar szöveget (Járjunk együtt - a pápai út mottója - a szerk.), ez is egy jele volt annak, hogy nem szívesen vették azt, hogy a Szentatya ellátogatott a magyarokhoz. Ezt a gondolatot emelte ki a delegáció a mostani találkozáskor: megköszönték neki, hogy eljött hozzájuk és megörvendeztette őket azzal, hogy a magyar kisebbséget is megtisztelte jelenlétével.
Megcsodálta Erdély szépségét
Nagyon szép volt a találkozás a Szentatyával. Amit talán a somlyói látogatás alkalmával hiányoltak - tudniillik egy magyar mondat elhangozhatott volna a pápa ajkáról - most megtette. Isten hozott - ezzel a magyar mondattal köszöntötte a csoportot. Amikor belelapozott a neki ajándékba hozott albumba, ami a csíksomlyói látogatásról szól, és meglátta a székely polgármestert a gyermekeivel, akik az ajándékokat vitték a szentmiséhez, felismerte őket és szóvá tette, hogy emlékszik rájuk. Nagyon kedves volt, szép emlék számára is az erdélyi út: amikor az időjárási körülmények miatt autóval kellett jönnie Marosvásárhelyről Csíksomlyóra, ő maga jegyezte meg: Megcsodáltam Erdély szépségét!
Megmaradni katolikusnak és magyarnak, székelynek
Tamás József püspök azért fohászkodott Istenhez, hogy ez a látogatás sok-sok lelki gyümölcsöt teremjen. Azok, akik eljöttek a szentmisére, a médiában és máshol folyó riogatás ellenére, az időjárás dacára nem keserű szájízzel, hanem szép lelki élménnyel távoztak a pápalátogatás után, ami biztosan kihatással lesz egész életükre. Kitüntetettnek érezzük magunkat, amiért Péter utóda a történelemben először Erdély földjére lépett. Adja a Jóisten, hogy máskor is, és más pápák is ellátogassanak erre a vidékre, mert szeretnénk megmaradni katolikusnak, és kisebbségiként magyarnak és székelynek is - mondta még a gyulafehérvári segédpüspök.
Képen: Oláh Zoltán atya mutatja az emlékalbumot a pápának
...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Teljes búcsút engedélyezett a pápa a guadalupei Mária-kegyhe
  2019-09-19 18:31:39, csütörtök
 
  Teljes búcsút engedélyezett a pápa a guadalupei Mária-kegyhelyen 2020. október 12-ig
...... .......


Salvador Martínez Ávila prelátus, a guadalupei bazilika rektora bejelentette, hogy a Guadalupei Szűz kegyképe megkoronázásának 125. évfordulója alkalmából Ferenc pápa teljes búcsút engedélyezett a híveknek, akik szentmisén vesznek részt Mexikóváros kegyhelyén - tájékoztatott szeptember 12-én a SIR olasz katolikus hírügynökség.
A dekrétum szerint, amelyet Juan de Dios Olvera Delgadillo, a kegyhely kanonokja olvasott fel, az idén szeptember 8-án kezdődött jubileumi év 2020. október 12-ig tart. Ezen a napon ünneplik majd a guadalupei kegykép pápai megkoronázásának 125. évfordulóját. A helyi hívek által La Morenitának, azaz barna bőrű, mesztic Szűzanyának nevezett Guadalupei Mária Latin-Amerika védőszentje.
Mauro Piacenza bíboros, főpenitenciárius a dekrétumban leszögezte, hogy a teljes búcsút Ferenc pápa Krisztusban való különleges megbízása garantálja. A pápai dokumentum szerint ,,a hívek, akik tetszés szerinti napon, miután részt vettek a szent áldozaton, a bűnbánat és a szeretet valódi lelkületével vesznek részt a szent szertartáson, apostoli áldást kapnak a vele járó teljes búcsúval, amely a szokásos feltételek mellett nyerhető el: szentségi gyónás, szentáldozás, valamint ima a római pápa szándékaira". A búcsú kiterjed azokra is, akik a rádión és a televízión keresztül vesznek részt a szertartásokon, az egyházi normák előírásainak megfelelően.

*
- Ferenc pápa homíliája a Guadalupei Boldogságos Szűz Mária ünnepén.
December 12-én este hat órakor a szentatya ünnepi szentmisét mutatott be a Szent Péter-bazilikában a Guadalupei Boldogságos Szűz Máriának, Mexikó, Amerika és a Fülöp-szigetek védőszentjének tiszteletére.
2016. december Homíliáját teljes terjedelmében közöljük. Link

*
- Amerika védőszentje - Guadalupei Boldogságos Szűz Mária
December 12-e a Guadalupei Boldogságos Szűz Mária ünnepnapja. A guadalupei bazilikában őrzött 16. századi Mária-ikon Mexikó legismertebb vallási, kulturális és nemzeti szimbóluma. A Guadalupei Miasszonyunk neve a mexikói nép nyelvén: Lupita.
...... ........... .........


A Szűzanya 1531. december 9-én jelent meg egy egyszerű indiánnak, Cuauhtlatoatzinnak (Beszélő Sas), aki a keresztségben a Juan Diego nevet kapta. A jelenés a Mexikóvárostól északnyugatra fekvő Tepeyac-dombon történt.
A ragyogó, aranyködbe burkolózó nőalak Isten Anyjaként mutatkozott be, és arra szólította föl az indiánt, menjen a püspökhöz, s közölje: ,,Azt akarom, hogy templomot emeljenek e helyen!" A püspök égi jelet kért a jelenés hitelessége bizonyítására. December 12-én a Szűzanya virágokat küldött neki, melyek átadásakor a köpenyen, melyben a virágokat Juan az ölében vitte, csodálatos módon megjelent Mária képe.
Az indiánköpenyre festett kép a lehajtott fejű, imára kulcsolt kezű, dicsfénnyel övezett, félholdon álló Szüzet ábrázolja: kezében nem tart gyermeket. A félholdat angyalalak tartja.
...... ........... .......


A jelenés helyén épült fel a Miasszonyunk-bazilika 1709-ben. Itt őrzik Diego köpenyét (tilmáját). A mindmáig épen maradt ruhadarabot és a kegyképet zarándokok milliói látogatják évente. Juan Diegót II. János Pál 2002-ben szentté avatta. A Szentatya beszédében elmondta: ,,Nagy örömmel jöttem e guadalupei bazilikába, Mexikó és Amerika mártír szívébe, hogy szentté avassam Juan Diegót, az egyszerű és alázatos őslakót, aki megszemlélhette a tepeyaci Szent Szűz kedves arcát, amely annyira kedves Mexikó egész lakosságának."
- A mai modern bazilika építését 1974-ben kezdeményezte a mexikói püspöki kar. A tizenkétezer hívőt befogadó templom kívülről sátorra hasonlít.
A tilma két ízben is csodás módon menekült meg a pusztulástól. 1791-ben véletlenül salétromsav ömlött rá, ám megmagyarázhatatlan módon nemcsak a szövetnek, de még a kép színes részeinek sem esett semmi baja. 1921-ben pokolgépet robbantottak a kegykép alatt, amely teljesen sértetlen maradt, még üvegborítása sem sérült meg, holott 150 méterrel odébb megrepedt a márványpadló.
A Guadalupei Szűzanyát 1737-ben Mexikó, 1910-ben Amerika, 1935-ben a Fülöp-szigetek védőszentjévé nyilvánították. II. János Pál pápa a Guadalupei Boldogságos Szűz Mária ünnepét 2002-ben az egész Egyház számára elrendelte.
Istenünk, irgalmas Atyánk! Te népedet Fiad szentséges Anyjának különleges védelme alá helyezted. Add, hogy mindazok, akik a Guadalupei Boldogságos Szűz Máriát segítségül hívják, az igazság és béke útján mindig buzgó lélekkel munkálják a népek fejlődését. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás
Adoremus
Magyar katolikus lexikon
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Krisztus hét igéje a kereszten
  2019-09-19 18:21:01, csütörtök
 
  Megjelent magyar nyelven Bellarmin Szent Róbert könyve.
...... ......


Szeptember 17-én este Budapesten, a Párbeszéd Házában mutatták be Bellarmin Szent Róbert A hét igéről, melyet Krisztus a kereszten kimondott című könyvét. A 16-17. században (1542-1621) élt jezsuita szerzetes, egyháztanító elmélkedésében Krisztusnak az emberi élet végső és legfontosabb kérdéseivel kapcsolatos tanításait fejti ki.
A kilenc nyelven, közel negyven kiadást megért könyv először olvasható magyarul, Alácsi Ervin János teológus, kiemelt tábori lelkész fordításában és bevezető tanulmányával. A kötetet Laki Zoltán, a kiadványt megjelentető Sursum Kiadó vezetője és Kocsi Lajos szerkesztették. Ők hárman mutatták be a könyvet; a beszélgetést Sajgó Szabolcs SJ, a Párbeszéd Háza igazgatója moderálta.
Sajgó Szabolcs arra biztatott, liturgikus emléknapján kérjük Bellarmin Szent Róbert közbenjárását, hogy a mai kor gondolati összevisszaságában legyenek gyümölcsözőek számunkra az ő Krisztusról szóló, mélységes hitről tanúskodó elmélkedései.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Jézus a keresztúton  
Megáldották a Szent II. János Pál pápáról elnevezett teret
  2019-09-19 18:13:42, csütörtök
 
  Megáldották a Szent II. János Pál pápáról elnevezett teret Máriapócson.
...... .....


Huszonnyolc évvel II. János Pál pápa máriapócsi látogatása után szeptember 17-én, kedden felavatták és megáldották a róla elnevezett teret nemzeti kegyhelyünkön, Máriapócson. A tér nemrégiben megújult: helyet kapott itt egy kilátó, középpontjában pedig egy Krisztus-szobor áll.
Az 1991-es máriapócsi pápalátogatás helyszínén rendezett ünnepségen Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes méltónak és igazságosnak nevezte, hogy a teret az azóta szentté avatott katolikus egyházfőről nevezték el, akinek Magyarország, Közép-Európa és az egész emberiség is hálás lehet.
A miniszterelnök-helyettes szerint spirituális és szellemi értelemben II. János Pál pápa az, akinek szabadságunkat köszönhetjük; amikor őt pápává választották, akkor kapta ugyanis azt a halálos sebet a Szovjetunió, amiből nem tudott már felállni. II. János Pál pápa 1991-es magyarországi apostoli útja során, augusztus 18-án Máriapócsra is ellátogatott, háromszázezer zarándok jelenlétében részt vett a nagy búcsún, és a Hajdúdorogi Egyházmegyét akkor vezető Keresztes Szilárd püspökkel együtt Szent Liturgiát mutatott be.
Erre emlékezve névadó táblát állítottak a szent pápáról elnevezett téren, amelyet Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök áldott meg.
...... .......



...... ........... ......



...... ......


Az ünnepségen jelen volt és beszédet mondott, felidézve II. János Pál pápával kapcsolatos személyes emlékeit Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök Keresztes Szilárd püspöknek, a pápalátogatás szervezőjének emlékirataiból idézett.

Forrás: MTI
Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Magyar zarándokok Međugorjéban
  2019-09-19 18:07:13, csütörtök
 
  A te életed ,,rumliszobájába" is be akar lépni Jézus - Magyar zarándokok Međugorjéban.
Közel hatszáz anyaországi és határon túli magyar hívő érkezett a Misszió Tours és a MÁV-START Zrt. közös szervezésében a Béke Királynője-zarándokvonattal Međugorjéba szeptember 16-án. A szeptember 20-ig tartó zarándoklat gazdag lelki programot kínál a résztvevőknek.
A zarándokvonat szeptember 16-án délben érkezett a boszniai Čapljina vasútállomására, ahonnan a zarándokok buszokkal utaztak tovább Međugorjéba. Ünnepélyes bevonulásukra délután került sor a helyi Szent Jakab-templomban. Az eseményt közös rózsafüzér imádság, majd a nemzetek miséje követte a templom mögötti szabadtéri oltárnál.
Szeptember 17-én reggel a Szent Jakab-templomban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a zarándoklat lelki vezetője celebrált szentmisét a többi részt vevő lelkipásztorral együtt.
Bevezetőjében a főpásztor köszöntötte a jelenlévőket, köztük Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárt, majd hangsúlyozta, csakúgy, mint Csíksomlyóra, Međugorjéba is szinte hazaérkezünk, hiszen itt is édesanyánk, Szűz Mária vár ránk.
Bővebben Link

A zarándoklat szeptember 19-én ér véget, a Béke Királynője-vonat szeptember 20-án hajnalban érkezik vissza Budapestre. A hazafelé vezető úton több résztvevő is megosztotta velünk az út során szerzett élményeit. Itt olvasható Link

 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Ferenc pápa: Csak az marad tartós, ami Isten „kézjegyé
  2019-09-19 17:57:04, csütörtök
 
  Ferenc pápa: Csak az marad tartós, ami Isten ,,kézjegyét" viseli magán!
Szeptember 18-án a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekéziseit. A nagytanács egyik bölcs tagjának, Gamálielnek az alakjára irányította a figyelmet, aki egy fontos megkülönböztetési kritériumot fogalmaz meg annak eldöntésére, mi származik Istentől, és mi pusztán emberektől.
...... ......


A pápa lefordított katekézisét teljes egészében közreadjuk. Link
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Útravaló – 2019. szeptember 19.
  2019-09-19 17:45:34, csütörtök
 
  Aki számára az a szeretet a mérce, amivel Isten személyesen szereti őt, mindenkinél nagyobb bűnösnek érzi magát, ha az Úr törvénye ellen vét, mert a szeretet teljességének megérintettsége átalakítja az embernek a bűnhöz való viszonyát. Ezt mutatja a szentek példája, akik, látva a sok-sok kegyelmet, amit kaptak és elpazaroltak, merik kijelenteni: nekem mindenkinél nagyobb a vétkem, majd saját felelősségüket fölismerve a világ szemében sokszor túlzásnak tűnő lemondásokkal, jó cselekedetekkel, imádságokkal mutatják meg Isten iránti vágyakozásukat. Ennek a jóvátételnek egy sajátos formáját állítja elénk az evangélium bűnös asszonya, aki mások mulasztásának vétkét ellensúlyozza, nem vádolva őket, hanem egyszerűen szeretetből megadva Jézusnak, ami neki jár.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
24. évközi hét csütörtök 09.19
  2019-09-19 17:44:06, csütörtök
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak Timóteushoz írt első leveléből
Az igehirdető szent élete üdvösségre segíti a híveket.
Szeretett Fiam!
Senki meg ne vessen ifjú korod miatt! De légy is példaképe a híveknek beszédben, viselkedésben, szeretetben, hitben és tisztaságban!
Amíg hozzád nem érkezem, legyen gondod a felolvasásra, a buzdításra és a tanításra! Ne hanyagold el a benned levő kegyelmet, amelyet prófétai szó által a presbiterek kézföltételével kaptál. Ezekre a dolgokra legyen gondod, ezeknek szenteld magadat, hogy lelki előrehaladásod mindenki előtt nyilvánvaló legyen. Ügyelj magadra és a tanításra! Légy állhatatos benne! Ha ezt teszed, magadat is, hallgatóidat is üdvösségre segíted.
Ez az Isten igéje. 1Tim 4,12-16

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus a legnagyobb bűnösnek is megbocsát őszinte bűnbánatáért.
Abban az időben:
Egy farizeus meghívta Jézust, hogy étkezzék nála. Betért hát a farizeus házába, és ott asztalhoz ült. Élt a városban egy bűnös nő. Amikor megtudta, hogy Jézus a farizeus házában van vendégségben, alabástrom edényben illatos olajat hozott. Megállt hátul Jézus lábánál. Sírt, könnyeivel öntözte Jézus lábát, majd hajával megtörölte, és csókolgatta. Végül pedig megkente illatos olajjal.
Ennek láttára a vendéglátó farizeus így szólt magában: ,,Ha ez próféta volna, tudná, hogy ki és miféle, aki érinti őt: hogy ez egy bűnös nő." Jézus akkor hozzáfordult: ,,Simon, mondanék neked valamit." Az így válaszolt: ,,Mester, beszélj!"
,,Egy hitelezőnek két adósa volt. Az egyik ötszáz dénárral tartozott neki, a másik ötvennel. Nem volt miből fizetniük, hát elengedte tartozását mindkettőnek. Melyikük szereti most jobban?"
,,Úgy gondolom az, akinek többet engedett el - felelte Simon. ,,Helyesen ítéltél" - válaszolta Jézus.
Majd az asszony felé fordulva így szólt Simonhoz: ,,Látod ezt az asszonyt? Betértem házadba, s te nem adtál vizet a lábamra. Ez viszont könnyeivel öntözte a lábamat, és hajával törölgette. Csókot sem adtál nekem, ez meg szüntelenül csókolgatja lábamat, amióta csak bejött. Aztán te nem kented meg fejemet olajjal. Ez meg kenetet öntött a lábamra.
Azt mondom hát neked, sok bűne bocsánatot nyert, mert nagyon szeretett. Akinek keveset bocsátanak meg, az kevésbé szeret." Aztán így szólt az asszonyhoz: ,,Bocsánatot nyertek bűneid. Menj békével!"
Ezek az evangélium igéi. Lk 7,36-50
...... .........



Imádság
Úr Jézus, köszönjük, hogy közöttünk való jelenléteddel ajándékozol meg. Utunkon erősítesz és bátorítasz. Add, hogy mélyen tudatában legyünk jelenlétednek. Küldő szavadra örömmel válaszoljunk minden cselekedetünkkel. Adj nekünk bölcsességet és alázatot, hogy felismerjük jelenlétedet más testvéreink között is. Tégy eggyé bennünket!.

Elmélkedés
Az evangéliumi jelenet helyszíne egy farizeus háza, aki vendégül látja Jézust. A vendéglátó neve csak később derül ki a történetben, Simonnak hívják. Az étkezést egy nő váratlan megjelenése zavarta meg, akiről mind a vendéglátó Simon, mind pedig a többi vendég jól tudta, hogy bűnös. Jézus vélhetően nem ismerte az asszonyt, nem tudott bűnös életviteléről, azaz nincs a hétköznapi életben szerzett információja róla. Erre az utal, hogy Simon elvárná Jézustól, hogy ,,természetfeletti módon", isteni kinyilatkoztatásból tudjon a nő nyilvános bűnösségéről, s ne engedje meg közeledését, érintését. De mivel Jézusnak nincs ilyen ,,felülről származó" ismerete a nőről, ezért Simon azt gondolja, hogy nem lehet próféta. Téves vélekedésére Jézus rögtön rácáfol, hiszen belelát legtitkosabb gondolataiba, és olyan példabeszédet mond neki, ami választ ad Simon gondolataira, kételyeire.
Az asszony gondolkodása és cselekedete megvilágítja az őszinte bűnbánat természetét. Nem lehetett könnyű számára olyan emberek közé menni, akik tudtak bűnös életmódjáról. Őt ez mégsem tartotta vissza attól, hogy felkeresse Jézust és kifejezze iránta szeretetét. Egyetlen szót sem szól, hanem Jézus lábához borul, drága olajjal megkeni. Közben sír, könnyei peregnek az Úr lábára, ez valóban igaz bűnbánatának a jele.
Tudok-e sírni bűneim miatt? Isten iránti szeretetből fakad-e bűnbánatom?
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 538
  • e Hét: 7228
  • e Hónap: 19904
  • e Év: 253651
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.