Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Ferenc pápa: Az Úr a megtérésünket kéri, ébredjünk fel a ...
  2019-09-26 23:43:48, csütörtök
 
  Ferenc pápa: Az Úr a megtérésünket kéri, ébredjünk fel a lelki langyosságból!
Amikor engedünk a lelki langyosság magatartásának, életünket temetővé alakítjuk... Romokban heverünk, de nem kockáztatunk, mert már hozzászoktunk ehhez az élethez.
Kérjük az Úr kegyelmét, hogy ne legyünk csak ,,félig-meddig keresztények", megelégedve egy olyan nyugalommal, amely nem terem gyümölcsöt - buzdított Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában szeptember 26-án, csütörtökön reggel bemutatott szentmise homíliájában, a lelki langyosság ellen emelve fel szavát, mely mindig a megtérés halogatásához vezet.
A szentmise olvasmánya Aggeus próféta intő szavát (Agg 1,1-8) közvetíti, aki a babiloni fogságból régen hazatért népet arra figyelmezteti, hogy miközben ők palotában laknak, az Úr háza még mindig romokban hever. Nem szabad késlekednünk a templom felépítésével, ha ebben hanyagok vagyunk, a többi munkánk sem hoz gyümölcsöt: ezért azonnal neki kell fognunk az Úr háza felépítéséhez! - utalt a próféta buzdító szavaira homíliájában a Szentatya.
Aggeus próbálta kimozdítani a vereségbe beletörődő, lusta nép szívét. Az ellenség lerombolta a templomot, ami romokban hevert, de a nép csak nézte. Végül az Úr elküldte a választottját, hogy felépíttesse templomát, ám az emberek szíve megkeseredett, és nem akartak nekilátni a munkának. Így szóltak: ,,Nem megyünk előre, hisz talán csak káprázat, jobb nem kockáztatni; maradjunk még egy kicsit így..." Ezek az emberek nem akartak felkelni, hogy nekifogjanak a munkának, nem hagyatkoztak az Úr segítségére, aki pedig fel akarta őket emelni. Kifogást keresve arra hivatkoztak, hogy még nem jött el az igazi, alkalmas idő. Ezeknek az embereknek a drámája a mi drámánk is - hangsúlyozta a pápa. - Amikor megérint minket a langyosság szelleme, így szólunk: ,,Rendben van, Uram, de csak lassan. Most hagyjuk, majd holnap megcsinálom." Holnap aztán holnaputánt mondunk, és így tovább. Elhalasztjuk a döntéseket, a szív megtérésének, az élet megváltoztatásának döntését.
Nagyon sokszor langyosság rejlik a bizonytalanság és a halogatás mögött. Sok ember eltékozolja az életét, mert nem csinált semmit, csak őrizgette a nyugalmat önmagában. Ám ez a nyugalom a temetők nyugalma - figyelmeztetett Ferenc pápa. - Amikor engedünk ennek a langyosságnak, a lelki langyosság magatartásának, életünket temetővé alakítjuk, ahol nincs élet, csak bezártság van, ahova nem lépnek be az emberek. Romokban heverünk, de nem kockáztatunk, mert jobb így, hiszen már hozzászoktunk ehhez az élethez. Mindez akkor történik, amikor a kicsi dolgok nem mennek jól, az Úr pedig azt akarja, hogy változtassunk ezen. A megtérésünket kéri, amire mi azt válaszoljuk: ,,Majd holnap!" - figyelmeztetett Ferenc pápa.
Kérjük az Úr kegyelmét, hogy ne legyen sajátunk a ,,félig-meddig keresztények" lelkülete. Persze jó keresztények ők, dolgoznak is eleget, bőségesen vetettek, de alig arattak valamit: sokat ígérő életek, melyek végül nem vitték semmire. Az Úr segítsen bennünket felébredni a langyosság lelkületéből - fohászkodott a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Egyházi fenntartásba kerül a kapuvári gimnázium.
  2019-09-26 23:34:43, csütörtök
 
  Katolikus gimnáziumként folytatja működését szeptembertől a kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium. Az északnyugat-magyarországi kisvárosban katolikus oktatási központ jön létre: a gimnázium csatlakozik a Páli Szent Vince nevét viselő óvodához és általános iskolához.

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Páli Szent Vince áldozópap 09.27
  2019-09-26 23:31:59, csütörtök
 
  ...... ........


- Igenaptár oldalon Link

- Magyar kurír oldalon- A segítő szeretet mestere.
"Szeressük Istent, de a két kezünk munkája és arcunk verítéke árán!"
...... ...........


Szeptember 27-én Páli Szent Vincére, ,,a szegények atyjára", a Missziós társaság alapítójára emlékezik Egyházunk. A lazaristák néven is ismert szerzetesrend célja a falusi nép oktatása és a papság mélyreható képzése volt.
Vince 1581. április 24-én született Dél-Franciaországban, az 1823 óta Saint-Vincent-de-Paulnak nevezett településen. Szülei szegény földművesek voltak. Taníttatását egy jótevőjük vállalta. Dax városban, a ferencesekhez járt, később egyházjogot és teológiát tanult a spanyol Zaragozában, majd Toulouse egyetemén. Tizenkilenc éves korában szentelték pappá 1600 szeptemberében.
- Egy hajóúton török kalózok fogságába esett, akik Tuniszban eladták rabszolgának. Egy hitehagyott egykori ferences szerzetes vette meg, akit aztán sikerült visszatérítenie a keresztény hitre. Közösen szöktek vissza Franciaországba.
Páli Szent Vince 1660. szeptember 27-én halt meg Párizsban, rendje központi templomában nyugszik. 1729-ben boldoggá, 1737-ben pedig szentté avatták. 1885-ben XIII. Leó pápa az egész világ minden karitászegyesületének pártfogójává nyilvánította.
Istenünk, te a szegények gondozására és a papság képzésére apostoli erényekkel töltötted el Páli Szent Vince áldozópapot. Adj nekünk is lelki buzgóságot, hogy szeressük, amit szeretett, és tettekre váltsuk, amit tanított. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen
Bővebben Link

- Wikipedia oldalon Link

-
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
25. évközi hét péntek 09.27
  2019-09-26 23:19:44, csütörtök
 
  OLVASMÁNY Aggeus próféta könyvéből
Az új templom külsőleg szegényesebb, mint a régi volt.
Mégis értékesebb, mert ebben jelenik meg az Úr békessége.
Dárius király uralkodásának második esztendejében a hetedik hónapban, a hónap huszonegyedik napján az Úr a következő szózatot mondta Aggeus próféta által:
Szólj Zorobábelhez, Júda helytartójához, meg Józsue főpaphoz, Jószedek fiához és az egész néphez:
Ki van közületek még életben, aki látta ezt a templomot hajdani dicsőségében?
Nemde olyan a szemetek előtt, mintha nem is volna?
De bátorság, Zorobábel!
Ne félj, főpapunk, Józsue, Jószedek fia!
Bátorság, országunk népe - mondja a Seregek Ura!
Dolgozzatok!
Hiszen én veletek vagyok - mondja a Seregek Ura!
Szövetségre léptem én már akkor veletek, midőn Egyiptom földjéről visszajöttetek.
Oltalmazó lelkem kísér, hogy ne féljetek.
Mert így szól a Seregek Ura: Még egy kis idő, és megrendítem az eget és a földet, a tengert és szárazföldet. Megrendítem az összes nemzetet, és ideáramlik minden népnek a kincse, és jelenlétem dicsősége betölti ezt a házat.
Enyém az ezüst és enyém az arany.
Nagyobb lesz ennek az új háznak dicsősége az elsőnél, mert ezen a helyen adok én békességet - mondja a Seregek Ura.
Ez az Isten igéje. Agg 1,15b-2,9

...... .............


EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Isten Fölkentjének, a Messiásnak sokat kell szenvednie.
Amikor egyszer Jézus egyedül imádkozott, és csak tanítványai voltak vele, megkérdezte tőlük: ,,Kinek tartanak engem az emberek?" Ők így válaszoltak: ,,Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások szerint viszont a régi próféták közül támadt fel valaki."
Ő tovább kérdezte: ,,Hát ti kinek tartotok engem?" Péter válaszolt: ,,Az Isten Fölkentjének."
Jézus rájuk parancsolt, hogy ezt ne mondják el senkinek. Majd hozzáfűzte: ,,Az Emberfiának sokat kell szenvednie. A vének, főpapok és írástudók elvetik őt, megölik, de harmadnapra feltámad."
Ezek az evangélium igéi. Lk 9,18-22

Imádság
Urunk, szentséges Atyánk, mindenható örök Isten! Te egyszülött Fiadat, a mi Urunkat, Jézus Krisztust örök főpappá és a mindenség Királyává tetted, hogy szeplőtelen áldozatként a kereszt oltárán engesztelésül odaadja önmagát, és véghezvigye az emberek megváltásának szent művét. Részesíts minket az ő országának lelkületéből, mert az ő országa igazság és élet, kegyelem és szentség, az igazságosság, a szeretet és a béke.

Elmélkedés
Heródesben a félelem és a nyugtalanság ébresztette fel azt a kérdést, hogy ki lehet Jézus, s nem is kapott választ a kérdésre, ahogyan erről a tegnapi evangéliumban olvastunk. A mai részben Jézus kérdezi tanítványait arról, hogy miként vélekednek róla az emberek. A két jelenet nem közvetlenül követi egymást Lukács művében, hanem a kettő között található még a csodálatos kenyérszaporítás eseménye (vö. Lk 9,10-17). Ennek ismeretében már jobban megértjük, miért is szeretné Jézus tudni azt, hogy mit gondolnak személyéről. A kenyerek megszaporításával és a több ezer ember táplálékkal való ellátásával ugyanis Jézus nem csak csodát tesz, hanem olyan jelet mutat, amely a messiási idő eljövetelét jelzi. A Messiás eljövetelével kapcsolatos korabeli elképzelés szerint a Messiás ugyanúgy fog kenyeret adni a népnek, ahogyan a pusztai vándorlás idején Isten mannával, égből hullott kenyérrel táplálta a választott népet.
A kenyérszaporítás után Jézus arra kíváncsi, hogy vajon cselekedetében felismerték-e az emberek a messiási korszak jelét? Valószínűleg nem, mert a válasz megismétli azokat az elgondolásokat, amelyek korábban Heródes fejében voltak és környezetében terjedtek. Ezután Jézus a tanítványok véleményét szeretné megismerni, s újabb kérdésére Péter ad választ, Isten Fölkentjének nevezi őt.
Ahogyan Péter apostol válasza hitvallás, ugyanúgy az én feleletem is legyen Jézusról szóló személyes hitvallás!
C. Horváth István Sándor

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Bibliai tanítások a Youtube oldalon - videók
  2019-09-26 11:30:20, csütörtök
 
  Bibliai tanítások a Youtube oldalon - videók Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Édesanyám, áldjon meg az Isten,
  2019-09-26 11:18:10, csütörtök
 
  Édesanyám, áldjon meg az Isten,
mert te voltál a legdrágább kincsem.
Betegséged elragadott, a szívemből kivett egy darabot.
Őrzöm mosolyod, hangod, szemed fényét,
a jó Istentől Neked csak békét kérnék.

Lelkemben a helyed mindig megmarad,
szeretetem, hálám kísérni fog majd.
Mikor hiányodat érzem, felnézek az égre,
a csillagokra és a napfényre,
hallgatom a madarak énekét, melyek elhozzák nekem

Édesanyám üzenetét.
Tudom, odaátról is figyelni fogsz, vigyázol rám,
mint amikor megszülettem Neked, és eltávoztál.
Köszönet és hála Neked, mert felneveltél,
mikor beteg voltam, mellettem ültél.
Ha fájt a szívem, vigasztaltál, könnyeiddel beborítottál.

Csendesen kísérted lépteimet, mindig vigyáztad életemet.
Most, hogy elvitted lelkem egy darabját,
mindennap elmondok érted egy imát
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Dr. Székely János - Bibliai morzsák
  2019-09-26 11:16:50, csütörtök
 
  A mai világ az evangélium fényében - Dr. Székely János megyéspüspök előadásának hanganyaga
Az előadás címe: Biblia morzsák
Szombathely, 2019. szeptember 25. Itt hallható Link
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Szent Kozma és Damján vértanúk 09.26
  2019-09-26 11:09:30, csütörtök
 
  ...... ........... ........... .............


Kozma és Damján orvosok voltak és ikertestvérek. Melléknevük, Anargyroi (pénznélküliek) azt sejteti, hogy a szegényeket ingyen gyógyították. A Diocletianus-féle üldözésben lefejezték őket. Ciliciában működtek, de tiszteletük hamar elterjedt Nyugaton is. Ők az orvosok és gyógyszerészek védőszentjei.
Szent Kozma és Damján ikertestvérek, arab orvosok voltak a hagyomány szerint. Diokletiánusz alatt szenvedtek vértanúságot. Liziás prefektus elsőnek az "apostol ingyen-orvosokat" vetette kínvallatásra, ám eredménytelenül. Állhatatosságuk miatt megkötözve a tengerbe vettette őket, azonban a köteleik feloldódtak, és sértetlenül jöttek ki a partra. Ezután máglyára állíttatta őket, azonban a lángnyelvek kikerülték a két vértanút. Oszlophoz kötözték ezután a két embert de a nyil zápor sem tett kárt bennük. Megpróbáltatásaiknak a lefejezésük vetett véget 303-ban.
- A hagyomány szerint a szíriai Cirruszban (Kürhosz) volt a sírjuk, tiszteletükre itt bazilikát is emeltek. Konstantinápolyban is épült templomuk, ugyanis I. Jusztinián császár a testvérpár közbenjárására halálos betegségéből kigyógyult.
- Tiszteletük a 6. században eljutott Rómába. Ekkor IV. Félix pápa (más forrás szerint Szimmachusz pápa) a Fórumon templomot építtetett nekik szentelve. Ezek után az egész Egyházban elterjedt tiszteletük. Nevük bekerült a szentmise kánonjába is. Az orvosok, patikusok és orvosegyetemek védőszentjei.
A vértanúk Isten Fiának tartották Jézust, és ezért bátran odaadták életüket hitükért. Válaszoljam meg magamnak én is Jézus kérdését: kinek tartotok engem? A hitvallás erőt ad az élet küzdelmeihez.
...... ........... ........


*
- Igenaptár oldalon Link


- Wikipedia oldalon Link


- Magyar kurír oldalon
A keleti egyház két nagy szentjének alakját és életútját idézzük fel liturgikus emléknapjukon, szeptember 26-án.
...... ............


Szent Kozmáról és Szent Damjánról kevés történeti adat áll rendelkezésünkre. Az első hiteles tanúság a szíriai Kürosz városának püspökétől, Theodorétosztól származik, aki az 5. század közepén úgy emlékezett meg a két szentről mint a hit jeles bajnokairól és csodálatra méltó vértanúkról.
Kozma és Damján a Diocletianus-féle üldözés idején, 303-ban szenvedtek vértanúságot, s az első tiszteletükre szentelt templom a sírjuk fölé épült. Tiszteletük először vértanúságuk helyén, Kürosz városában, majd Justinianus császár hatására, aki súlyos betegségéből való gyógyulását az orvos szentek közbenjárásának tulajdonította, a birodalom egész keleti felében elterjedt.
Első római templomukat IV. Félix pápa (525-530) építtette a Forum Romanumon. Ünnepük a 7. században került a liturgikus könyvekbe, valószínűleg e bazilika fölszentelésének napjára, szeptember 27-re. Páli Szent Vince emléknapja miatt aztán 1969-ben egy nappal korábbra, szeptember 26-ra helyezték át Szent Kozma és Damján emléknapját.
- Szenvedéstörténetüket elbeszélő legendájuk szerint Arábiában születtek, és ikrek voltak. Nagy érdeklődés élt bennük a tudományok, különösen az orvoslás tudománya iránt, ezért elhagyva szülőföldjüket Szíriába mentek tanulni. Tanulmányaik befejeztével Kilikiába vezetett útjuk, és ott Égé városában telepedtek le. Mivel keresztények is voltak, nemcsak orvosai, hanem apostolai is lettek a városnak. Soha nem fogadtak el pénzt sem a gyógyításért, sem a gyógyszerekért. Jóságuk és prédikálásuk hatására sokan megtértek. Ezért aztán amikor a Diocletianus-féle üldözés vihara a keleti egyházat is elérte, a helytartó, Lysias elsőként ,,az ingyen orvosló apostolokat" állította bíróság elé. Mivel hitüket nem voltak hajlandók megtagadni, különféle módokon próbálták megölni mindkettőjüket: először megkötözve a tengerbe vetették őket, de a kötelek a vízben kioldódtak, és ők kiúsztak a partra; ezután máglyát gyújtottak alájuk, de a lángok nem érték őket; majd oszlophoz kötötték őket és nyíllal lőttek rájuk, de a nyílvesszők nem találtak soha célba. Végül karddal lefejezték őket.
*
Konstantinápolyban épített bazilikájuk zarándokhellyé vált, és az a különös szokás alakult ki, hogy a betegek a templomban aludtak, mert úgy tapasztalták, hogy álmukban eljön hozzájuk a két szent orvos, akik vagy meggyógyítják őket, vagy néha egészen rendkívüli gyógymódot javasolnak, amelynek eredményeként a betegek később valóban felépülnek. Ezekről a gyógyulásokról a 6. századig visszamenő följegyzések tanúskodnak.
Szent Kozma és Damján az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek, borbélyok, cukrászok, fűszer kereskedők, kötszerkészítők, műárusok, szülésznők, viaszöntők, zsibárusok védőszentjei.
Tiszteletük a középkorban főleg a Hanza-városokban virágzott a gyakori járványok miatt. A késő középkorban Kozmát gyakran az orvosok, Damjánt a gyógyszerészek védőszentjeként ábrázolták, legtöbbször a tudósok talárjában, kezükben orvosságos edénnyel, mozsárral és törőjével. Fra Angelico csodás gyógyításaikat és vértanúságukat is bemutató ciklust festett róluk a 15. században. Attribútumaik: kenetes edény, orvosságos üveg, mozsár, kanna, orvosságos doboz.
A régi budai egyetem patrónusai voltak, és az orvosi kar minden esztendőben szentmisével ülte meg ünnepüket. Hajdani népszerűségükre helység- és családneveink utalnak: Csíkkozmás, Szentkozmadombja (Göcsej); Kozma, Damján, Domján, Demjén, Demény stb.
Képen: Fra Angelico: Szent Kozma és Damján lefejezése (1438-40)
...... ........... ......


Urunk, Istenünk, dicsőítsen téged könyörgő szavunk, amikor Szent Kozma és Damján vértanúkra emlékezünk: gondviselő jóságoddal nekik örök dicsőséget adtál, minket pedig segíts hathatós kegyelmeddel. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

*
- Katolikus oldalon Link

- Jeles napok oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Ferenc pápa katekézise: 09.26
  2019-09-26 10:54:46, csütörtök
 
  A vértanúk nem szenteskedők, hanem evangéliumhoz hű emberek!
Szeptember 25-én a Szentatya folytatta az Apostolok cselekedeteiről szóló katekézissorozatát. A diakónusi feladatkör létrejöttéről, István vértanúságáról, a szolgálat, a Krisztushoz való hasonlóvá válás és a tanúságtétel fontosságáról elmélkedett.
...... .......


Magyarra fordított katekézisét teljes terjedelmében közreadjuk. Link

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Útravaló – 2019. szeptember 26.
  2019-09-26 10:42:54, csütörtök
 
  És kereste az alkalmat, hogy személyesen láthassa Jézust (Lk 9,9). A nyugtalan Heródesnek megadatott ez az alkalom, amikor a passió során Jézus szenvedő szolgaként és kiszolgáltatottként állt előtte. Akkor ismét megjegyzi majd Lukács: régóta szerette volna őt látni, mert hallott felőle, és remélte, hogy a szeme láttára valami csodát tesz (Lk 23,8). A csoda előtte áll: az emberért szenvedő Isten; de Heródes nem veszi észre, inkább leckéztet, és fehér ruhát ad rá; azon a napon Heródes és Pilátus jó barátok lettek, előtte ugyanis haragban voltak egymással (Lk 23,12). Heródes története mintegy kivetíti azt, amit az ember Istentől remél: ő mossa le rólunk bűneink szennyét, és tisztítja meg kapcsolatainkat, szenvedése és feltámadása által.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3536
  • e Hét: 10226
  • e Hónap: 22902
  • e Év: 256649
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.