Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Szűz Mária születése – Kis Boldogasszony 2. rész
  2019-09-08 20:47:50, vasárnap
 
  - Magyar kurír oldalon
Bár idén a vasárnap felülírja az ünnepet, azért ne feledkezzünk meg róla, hogy szeptember 8-án, Kisboldogasszony (népi elnevezése: Kisasszony) napján Egyházunk Szűz Mária születésnapját (Nativitas Beatae Mariae Virginis) ünnepli.
...... ......


A jeruzsálemi hagyomány a Betheszda fürdő mellett tisztelte Mária születésének helyét. Az 5. század elején Szent Anna tiszteletére templomot építettek itt, melynek felszentelési évfordulóján, szeptember 8-án emlékeztek meg Mária születéséről. A nyugati egyházba valószínűleg I. Sergius pápa vezette be az ünnepet a 7. század végén, majd IV. Ince pápa a 13. században nyolcadot csatolt hozzá, mely 1955-ig élt.
...... ......


Az ünnep magyar elnevezése a 15. századig vezethető vissza. Kisboldogasszony ünnepe országszerte kedvelt búcsújárónap. A Stella puerpera Solis ('hajnali szép csillag') tiszteletére szokás volt szeptember 8. hajnalán a napfelkeltét a szabadban várni, csatlakozni az angyalokhoz, akik ilyenkor Mária születésén örvendeznek a mennyben. Azt tartották, hogy akinek ,,érdeme van rá", meglátja a kelő napban Szűz Máriát. A népi megfigyelések szerint a fecskék Kisasszonykor indulnak útnak. Mária Isten áldott földje, amelyből üdvösségünk virága és gyümölcse sarjadt. Ebből a szimbolikából nőtt az a 19-20. század fordulóján még élő Balaton-vidéki és göcseji szokás, hogy a vetőmagot az ünnepre virradó éjszaka, illetve kora hajnalban kitették a harmatra, hogy ne üszkösödjék meg. A nép nyelvén a két nagy Mária-ünnep (augusztus 15. és szeptember 8.) közti időszak neve a két asszonyköze.
Képen Domenico Ghirlandaio: Mária születése (1486-90)
...... ......


Mária születésének gazdag apokrif hagyományai vannak, s ezek kódexirodalmunkba is bekerültek. A 16. századi Teleki-kódex Anna-legendájában olvasható: ,,Szent Annának elkövetkezvén az órája, a hétnek néminemű keddin szüle. Egészségben szülé az igaz Dávidnak királyi plántáját, ez világnak előtte választott leányt, az édes Szűz Máriát. Miképpen az angyaltul megtanítottak valának, mert ő vala ez világnak jövendő megvilágosítója és asszonya és tengernek csillaga.
,,Ma, szeptember 8-án tartjuk a Boldogságos Szűz Mária születésének liturgikus ünnepét, aki az egész világ megváltásának hajnala és reménye. Ez a Mária-ünnep mélyen gyökerezik a hívők szívében és áhítatában [...], mert tudatában vannak annak, hogy az ő születésével vették kezdetüket Isten tervében azok az üdvözítő események, amelyek aztán oly szoros kapcsolatot teremtettek Mária és az ő Fia között. Örvendezzünk tehát, ahogy megemlékezünk Megváltónk Anyjáról. Ahogy Damjáni Szent Péter mondotta: »Valóban, ha Salamon és vele együtt egész Izrael népe a templom felszentelését oly bőséges és fényűző áldozattal ünnepelte meg, milyen és mennyi örömöt hoz majd Szűz Mária születése a keresztényeknek? Mert az ő méhébe, mint a legszentebb templomba, szállt le Isten a saját személyében, hogy emberi alakot nyerjen, és látható formában lakozzék kegyesen az emberek között.
A gyermek Máriának ajánljuk hát ma alázatos imádságunkat a világért és az Egyházért."
Szent II. János Pál pápa"

Kérünk, Istenünk, add meg nekünk, házad népének mennyei kegyelmed ajándékát, hogy akik számára a Boldogságos Szűz istenanyaságában felvirradt az üdvösség hajnala, azokat békével áldja meg az ő születésének ünnepe. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.


Magyar katolikus lexikon
Magyar néprajzi lexikon
Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium II.
II. János Pál: Minden napra egy ima
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Szűz Mária szent neve 09.12 I. rész
  2019-09-08 20:20:34, vasárnap
 
  Az ünnepet Boldog XI. Ince pápa rendelte el annak emlékére, hogy 1683-ban a keresztény seregek megfutamították a Bécset ostromló török hadsereget.
Mária szent nevét ünnepeljük szeptember 12-én - ez a Boldogságos Szűz Mária neve napja a liturgikus naptárban. Mária nevét különböző napokon a 11. századtól kezdve ünnepelték.
Az ünnepet az egész Egyház számára XI. Ince pápa rendelte el a török felett Bécsnél 1683. szeptember 12-én aratott győzelem emlékére, hasonlóan a nándorfehérvári győzelem után, 1456-ban elrendelt Urunk színeváltozása hálaünnephez, illetve Rózsafüzér Királynője emléknapjához, melyet a Lepantónál, szintén a törökök felett aratott győzelem (1571. október 7.) után vezetett be Szent V. Pius pápa.
Szűz Mária szent nevének napja először a Kisboldogasszony nyolcadába eső vasárnap lett. X. Pius pápa aztán áthelyezte az ünnepet a győzelem napjára. A Bécsnél aratott győzelmet 1686-ban követte hazánk felszabadítása is, melyet szintén Mária közbenjárásának tulajdonítottak.
...... ........... .........


A kultuszt Közép-Európában főleg a passaui Mariahilf (Mindenkor Segítő Szűz Mária) tisztelete ihlette. Bécs ostroma idején I. Lipót császár és udvara Passauba menekült, és a kapucinus kolostor e kegyképe előtt könyörgött a szabadulásért. A győzelem után a kegykép tisztelete hozzájárult az ünnep gyors terjedéséhez. A 18. században hazánkba települő németek, de a magyar kamarai telepítések is szívesen választották az új templomok, kápolnák titulusául Mária nevét, s általában a Mariahilf-kegykép másolatát helyezték oltárukra.
Nyugaton az első Mindenkor Segítő Szűz Mária-képet idősebb Lucas Cranachnak tulajdonítják (1537); az innsbrucki Szent Jakab-templom főoltárán látható. Számtalan másolata ismert: a passauit (Mariahilf) 1618-ban egy Pius nevű passaui festővel készíttette Markward von Schwendy kanonok. A helyi kapucinus templomban már 1622-ben nyilvánosan tisztelték. Az 1683. szeptember 12-i kahlenbergi győzelmet (Bécs felszabadítását) a passaui Mindenkor Segítő Szűz Máriának tulajdonították.
,,Jó illatot árasztok, mint a szőlőtő, és virágomból pompás, dús gyümölcs terem. Anyja vagyok a szép szeretetnek, az istenfélelemnek, megismerésnek és a szent reménynek. Nálam van az út és az igazság minden kegyelme, nálam az élet és az erény minden reménye. Jöjjetek hozzám mind, akik kívántok engem, és teljetek el gyümölcseimmel, mert lelkem édesebb a méznél, és birtoklásom jobb a lépes méznél! Emlékezetem él minden idők nemzedékeiben. Akik engem esznek, még inkább éheznek, akik engem isznak, még inkább szomjaznak, aki rám hallgat, meg nem szégyenül, s akik értem fáradnak, nem esnek bűnbe. Akik fényt derítenek rám, örök életet nyernek."
/Az ünnep olvasmánya Sirák fia könyvéből (A bölcsesség dicsérete)/
Mindenható, örök Isten: híveid szívből örvendeznek a Boldogságos Szűz Mária nevének és oltalmának. Hathatós közbenjárására engedd, hogy minden gonosztól megmeneküljünk a földön, és örökké tartó boldogságra jussunk a mennyben. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Magyar katolikus lexikon
Restauratorkamara.hu
Fotó: Wikimedia; Restauratorkamara.hu

*
- Jeles napok oldalon Link

- Turul oldalon Link

- ktp oldalon Link

- Magnificat oldalon Link

- Szeptember 12-Mária neve búcsú 2016 Csíksomlyó videó Link

- Szűz Mária Szent Neve ünnepén Csíksomlyó videó Link

- Szűz Mária Szent Neve - P. Illéssy Mátyás
Illéssy Mátyás atyával a Szűzanyáról és a Mária tiszteletről beszélgettünk a BonumTV Délelőtt című magazinműsorában. videó Link

- Szabó Feri blogjában Link

- Katolikus rádió oldalon Link

- Magyar kurír oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Apostol 44. adás - Mawasala Mbela Fabien
  2019-09-08 19:25:42, vasárnap
 
  Videó Link

- Mawasala Mbela Fabien /Kongói származású/ már felszentelt papként. 2019.10.13-án fog tartani szentmisét a templomunkban.

- Magyarországon Vasváron dolgozik, mint káplán.
Szent Kereszt felmagasztalása plébánia Vasvár Plébánia: 94/370-142
Plébános: Magung Fransis SVD - 30/592-7212
Káplán: Mawasala Mbela Fabien SVD - 30/479-1620
...... ........... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Gondolatok a pedagógusokhoz
  2019-09-08 19:24:07, vasárnap
 
  Az új tanévre készülve, szeretettel küldöm a szegedi Juhász Gyuláról elnevezett pedagógus képző főiskolán elhangzott beszédemet.
Szeretettel Csaba t.
Videó Link

......

 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
2019.09.08 Tanévnyitó szentmise.
  2019-09-08 19:16:23, vasárnap
 
  Kisboldogasszony /Mária születése
Mária, Dávid nemzetségéhez tartozott, Joakimtól és Annától született szeptember 8-án.
...... ...........


A Szentmise mottója: Csak az lehet Jézus tanítványa, aki vele együtt vállalja a keresztet is.
Tehát mindaz, aki közületek nem mond le mindarról, amije van, nem lehet az én tanítványom."Lk 14,25-33
Videó Link

...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Drága Jézusom
  2019-09-08 16:27:53, vasárnap
 
  ...... .........

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Szeptember 8. Szűz Mária születése
  2019-09-08 15:33:19, vasárnap
 
  ...... ...........


Jóságos, mennyei Atyánk!
Szent Anyjában égi édesanyát adtál nekünk. Kérünk, hogy közbenjárására bennünk is törje meg a gonosz lélek hatalmát a mi Urunk, Jézus Krisztus,. Aki él és uralkodik mindörökkön-örökké. Amen
Szűzanyám végy oltalmadban, ments meg engem a gonosz kísértésétől.Kérem közbenjárásodat, hogy ne érjen semmi veszedelem, szomorúság, hogy igaz - tiszta szívemből gyakorolhassam hitemet Istenbe.
..
 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Tiltott történelem - Az igazi Frigyláda
  2019-09-08 14:56:28, vasárnap
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Az Eucharisztia ünneplése 65.
  2019-09-08 14:45:10, vasárnap
 
  Az Eucharisztia ünneplése 65.
...... ...........


Sztankó Attila liturgikus jegyzetét itt olvashatják. Link

- Az Eucharisztia ünneplése 64.
Sztankó Attila liturgikus jegyzetét itt olvashatják Link

- Az Eucharisztia ünneplése 63.
Sztankó Attila liturgikus jegyzetét itt olvashatják. Link

- Az Eucharisztia ünneplése 62.
Sztankó Attila liturgikus jegyzetét itt olvashatják Link

- Az Eucharisztia ünneplése 61.
Sztankó Attila liturgikus jegyzetét itt olvashatják Link

- Az Eucharisztia ünneplése 60.
Sztankó Attila liturgikus jegyzetét itt olvashatják Link
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Évközi 23. vasárnapi szentmise Veszprém
  2019-09-08 14:41:38, vasárnap
 
  Facebook oldali videó Link  
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2019.08 2019. Szeptember 2019.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 354 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1812
  • e Hét: 12874
  • e Hónap: 25550
  • e Év: 259297
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.