Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Hardi Richárd szemorvos tanúságtétele
  2019-11-15 14:37:55, péntek
 
  Imába kapaszkodva Afrikában.
épekkel gazdagon illusztrált előadásban ismertette afrikai misszióját Hardi Richárd szemorvos, a kongói Mbuji Mayi városában található Szent Rafael szemklinika (COR) alapítója november 13-án este a budapesti Párbeszéd Házában. Hardi Richárd beszélgetőpartnere Sajgó Szabolcs SJ, a józsefvárosi jezsuita intézmény igazgatója volt.
Hardi Richárd kamaszként ismerte meg testközelből Afrikát: édesapja Algériában vállalt munkát, ahova követte családja is. ,,Ekkor csípett meg egy légy, ami megfertőzött Afrika szeretetének vírusával" - mondta tréfásan a kezdetekről. Attól kezdve folyamatosan vágyott vissza a kontinensre, s e vágya csak erősödött, miután 1992-ben belépett a Nyolc Boldogság Közösségbe, s megtudta, a rend 1982 óta tart fenn kórházat Zairéban, a mai Kongói Demokratikus Köztársaságban. A Kabinda városában működő kórházban éppen szemészorvost kerestek, így Richárd testvér szakorvosi vizsgáját követően útra is kelt, kezében egy műszerekkel teli bőrönddel.
Eleinte csak öt évet vállalt, mert nem tudta, milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy háború sújtotta országban, egyedüli szemészként egy hatalmas terület betegeit ellátó, gyengén felszerelt kórházban. Az épületet még a belga gyarmatosítók emelték, nemcsak korszerűtlen volt, hanem a higiéniai viszonyok sem voltak megfelelőek, a kórtermekben például egy kutya szaladgált. Az intézmény szinte semmilyen szemészeti műszerrel nem rendelkezett, Hardi Richárd első operációit saját távcsövéből eszkábált mikroszkóp segítségével végezte. A nehéz időszakot imába kapaszkodva vészelte át a közösség, s úgy döntöttek, maradnak.
- 2002-ben beköszöntött a béke, az emberek szabadabban mozoghattak, így a kabindai kórházat is egyre több beteg kereste fel. A közösség emiatt úgy döntött, új, kifejezetten szembetegeket kezelő klinikát alapít az ország középső részén található Mbuji Mayiban. A COR szemészeti centrum 2006-ban nyílt meg, küldetése, hogy mindenki, különösen a szegények számára legyen elérhető, minél színvonalasabb és minél átfogóbb ellátásban részesüljenek a páciensek. Az intézményben nemcsak vizsgálják és gyógyítják a betegeket, hanem optikát és gyógyszertárat is fenntartanak számukra. Naponta húsz, olykor harminc műtétre kerül sor.
Milyen panaszokkal fordulnak a betegek Hardi Richárdhoz? Kongóban a leggyakoribb szembetegség a vakságot okozó szürke hályog, amitől ezrek szenvednek, köztük gyermekek is. A gyerekek ilyen jellegű megbetegedése genetikai okokra, valamint a maláriára vezethetők vissza. Gyakori továbbá a zöld hályog, valamint a paraziták által okozott folyami vakság. A szemészorvos megosztotta egy idősebb házaspár történetét, akik évek óta szenvedtek a szürke hályog által okozott vakságtól. Műtétjük után a klinika munkatársait egy nagy kérdés aggasztotta: vajon mi lesz, ha újra meglátják egymást? Elválnak-e, vagy annál nagyobb lesz az örömük?
Hardi Richárd a kezdetektől fogva azon munkálkodik, hogy tudását helyi kollégáinak is átadja, az optikában például helyi szakemberek készítik a szemüvegeket. Mivel az országban nincs társadalombiztosítás, a beavatkozások nem ingyenesek, azonban külön nővér figyeli, hogy melyik betegtől mennyi anyagi hozzájárulást kérhet. A szemészeti centrum így önfenntartóként tud működni, munkájukat emellett külföldi, főként belgiumi és magyar adományok is segítik.
A COR klinika munkatársai évente távoli városokat is felkeresnek, hogy azok a betegek is részesüljenek megfelelő szemészeti ellátásban, akik nem Mbuyi Mayi közelében élnek. A két orvost és ápolót több sofőr, valamint ,,lapátolók" kísérik, mivel a trópusi esők által elmosott, úttalan utakon terepjárókkal is előfordul, hogy több hét alatt tudják csak megtenni a távot. Néha kisrepülőgépre szállnak, melyet egy belga humanitárius cég bocsát rendelkezésükre, vagy a folyókon, motorcsónakon utaznak. Egy ilyen misszió nagy szervezést igényel, hiszen naponta százötven beteget kell megvizsgálniuk, akik közül harmincat meg is műtenek.
...... ........


- Hardi Richárd negyedszázados munkájának gyümölcse, hogy az eddig bérelt ingatlanokban működő COR végre saját épülettel is rendelkezik. A szemészeti kis kórház tervezése 2011-ben kezdődött egy magyar építész felajánlásának köszönhetően. A komplexumnak azóta két szárnya készült el, harmadik épülete teljes egészében magyar forrásból, a Hungary Helps Program keretében épül. 2019 nyarán készült el a vízgyűjtő ciszterna, melynek építését Durkó Zsolt operatőr vette filmre.
A rendezvény végén levetített felvételen nemcsak a gépeket is megszégyenítő sebességgel dolgozó helyi mestereket láthatták a jelenlévők, hanem Richárd testvér munkájába is bepillanthattak: a nagy precizitással végzett műtétek mellett láthatták a vakságból felépült betegek örömét és háláját is.
...... ......



Fotó: Merényi Zita, Hardi Richárd
Benke Zsuzsa/Magyar Kurír 2019. november 14.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Az Iszlám Állam fegyveresei meggyilkoltak egy papot
  2019-11-15 14:14:42, péntek
 
  Az Iszlám Állam fegyveresei meggyilkoltak egy örmény katolikus papot és édesapját Szíriában
,,Kérlek benneteket, imádkozzatok értünk és népünkért! - kéri az egész világ keresztényeit Butrosz Marajati, Aleppo örmény katolikusainak érseke. - Elmondhatatlanul súlyos időket élünk.
,,A háború Szíriában még nem ért véget. Az ISIS (Iszlám Állam) újabb gyilkossággal hallat magáról" - kommentálta a november 11-én történt drámai eseményt a Szükséget Szenvedő Egyház sajtófelelősének Butrosz Marajati, Aleppo örmény katolikusainak érseke. A Kamisli városból Deir ez-Zórba utazó Hovszep Bedoan atyát és édesapját az ISIS fegyveresei ölték meg hétfőn.
Butrosz Marajati örmény katolikus érsek a Szükséget Szenvedő Egyház pápai segélyszervezeten keresztül felhívással fordul a nemzetközi közösséghez: ,,Mi csak azt kérjük, hogy végre fejezzék be a háborút! De ez nem történik meg, ha továbbra is segítitek a terroristákat, és fegyvereket küldtök Szíriába."
,,Kérlek benneteket, imádkozzatok értünk és népünkért! - kéri az egész világ keresztényeit a főpásztor. - Elmondhatatlanul súlyos időket élünk."

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Nagy Szent Albert püspök és egyháztanító
  2019-11-15 08:41:49, péntek
 
  ...... .....


- Igenaptár oldalon
OLVASMÁNY Sirák fia könyvéből
Betölti őt a bölcsesség és értelem lelkével.
Aki Istent féli, jót cselekszik, és aki kitart az igazság mellett, el is nyeri azt. Az igazság elébe siet, mint tiszteletreméltó anya, és mint ifjú hitves, úgy fogadja őt.
Táplálja őt az élet és értelem kenyerével, és a bölcsesség üdvöt adó vizével itatja. Az istenfélő támaszra talál a bölcsességben, és meg nem inog, benne reménykedik és meg nem szégyenül. A bölcsesség felmagasztalja őt az emberek előtt.
Amikor megnyitja száját a gyülekezetben, betölti őt a bölcsesség és az értelem, és a dicsőség ruháját adja reá. Elárasztja örömmel és ujjongással, és örök hírnévvel ajándékozza meg.
Ez az Isten igéje. Sir 15,1-6]

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Minden írástudó kincseiből újat és régit hoz elő.
Abban az időben ezt mondta Jézus a tömegnek:
A mennyek országa olyan, mint amikor a hálót a tengerbe vetik és az mindenféle halat összefog. Mihelyt megtelik, a partra vonják, és nekiülve kiválogatják: a javát edényekbe rakják, a hitványát pedig kidobják. Így lesz a világ végén is. Kivonulnak az angyalok, a gonoszokat elválasztják az igazaktól és tüzes kemencébe vetik, ott sírás lesz és fogcsikorgatás. Értitek-e mindezt?
,,Igen!" - felelték. Erre így folytatta: Minden írástudó, aki jártas a mennyek országáról szóló tanításban, olyan, mint egy családapa, aki kincseiből régit és újat vesz elő.
Ezek az evangélium igéi. Mt 13,47-52

*
- Magyar kurír oldalon 2019. november 15.
...... ........... ........... .......


Nagy Szent Albert (,,Albertus Magnus") életútját idézzük fel liturgikus emléknapján, november 15-én.
Albert a bajorországi Lauingenben született 1193 körül Albert Graf von Bollstädt néven. 1223-ban Padovában lépett be a domonkos rendbe, s ezzel kezdetét vette pihenést nem ismerő lázas tevékenysége, melyet mint szerzetes és pap, tanár és író, provinciális és regensburgi püspök, prédikátor folytatott haláláig.
Padovában találkozott Szász Jordánnal (Jordan von Sachsen), a domonkos rend generálisával, aki később az Alpokon túlra, Kölnbe küldte Albertet, abba a nagy német városba, amely Északnyugat-Európa nagy útjainak találkozási pontjában feküdt. Kölnből indulva Albert későbbi útjai során bejárta az akkor ismert világ felét. Rendje megbízásából több városban megszervezte a domonkos főiskolát: Hildesheimben, Freiburg im Bresgauban, Regensburgban és Strassburgban. Ezután érkezett meg Párizsba, ahol az egyetemen elsőként kapott katedrát nem francia domonkosként.
Kölni katedrája köré húsz nemzet növendékei sereglettek, köztük Aquinói Szent Tamás, akinek nagysága előtt később a mester, Albert is meghajolt.
...... ........... ........... .........


Albert leginkább természettudósként ismert. A természet csodái és rejtélyei először Itáliában tárultak föl előtte, és később a természettudomány majd minden ágával foglalkozott: orvostudománnyal, fiziológiával, állattannal, növénytannal, fizikával, kémiával, földrajzzal, geológiával, ásványtannal, csillagászattal. A növény- és állatvilágot páratlanul ismerte, jó megfigyelőképességéhez tudományos pontosság társult. Legnagyobb eredménye az, hogy fölfedezte Arisztotelész filozófiai írásait, és termékennyé tette őket a teológia számára. Amikor IV. Sándor pápa a 77 éves Albertet arra szólította, hogy vegye át a regensburgi püspökség vezetését, nem szívesen mondott igent, de a pápa szava számára Isten akaratát közvetítette. Egy tönkrement egyházmegyét kellett ismét életképessé tennie. Két évvel később, mikor a rábízott feladatot végrehajtotta, alázatosan kérte a pápát, engedje, hadd éljen ismét egyszerű szerzetesként. S mikor a pápa beleegyezését adta, abban is Isten akaratát látta.
,,Te magad menj Istenhez. Hasznosabb ez neked, mint ha az összes égben lévő szentet Hozzá küldenéd" - Albert e mondata az emberi lélek és Isten közti közvetlen kapcsolatot hangsúlyozza, amit semmi mással nem lehet helyettesíteni.
Albert 1270-től ismét Kölnben élt. Itt dolgozott általános tisztelettől övezve 1280. november 15-én bekövetkezett haláláig.
1622-ben engedélyezték tiszteletét, XI. Piusz 1931-ben szentté és egyben egyháztanítóvá avatta. 1941-ben a természettudósok védőszentje lett.
Istenünk, Nagy Szent Albert püspök a te nagy ajándékodból megmutatta az isteni hit és az emberi tudás összhangját. Add, hogy ragaszkodjunk az ő tekintélyével képviselt tanításhoz, és a tudományok haladása a te mélyebb ismeretedre és szeretetedre vezessen. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

Forrás
Diós István: A szentek élete
Magyar katolikus lexikon
Magyar Kurír

*
- Hajnal szép sugara oldalon Link

- Domonkosok oldalon Link

- Katolikus oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Útravaló – 2019. november 15.
  2019-11-15 08:23:36, péntek
 
  Jézus mindent elmondott tanítványainak. Ők értették is meg nem is a szavait. Érezték, hogy Jézus tanításából erő és élet árad, mely eleven, átható marad mindvégig. De ez az erő nem kényszerítő, ahogy sokan gondolják. Ők szinte kényszerítik a kiszemelt és megszólított embereket a megtérésre. Isten szeretete szabad akaratot adott neked. Te döntesz, befogadod-e őt. A döntés a tiéd, földi életed utolsó percéig. A sorsod ott dől el, hogy hiszel-e ebben a szeretetben, és őrzöd-e ezt a hitet, kísértések és próbatételek között is. Életed próbatételei és kihívásai között veled van. Jézus szeretettel hív, és segít neked, hogy észrevedd és meghalld őt. De te döntesz. Döntésed egyben a válaszod.  
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
32. évközi hét péntek 11.15
  2019-11-15 08:22:29, péntek
 
  OLVASMÁNY a Bölcsesség könyvéből
A teremtő Isten létezését a teremtmények bizonyítják.
Balgák azok, akik megrekednek a teremtett szépségeknél.
Így szól az örök Bölcsesség: Mind balga ember, akiben nincs istenismeret: a látható világ szépségéből nem ismeri fel azt, aki van, és nem fogja fel az alkotásból, hogy van Alkotó. Inkább a tüzet, a szelet, a vizet vagy a csillagok körét, a Holdat s a Napot tartja a világot kormányzó isteneknek. De hogyha isteneknek hitték ezeket elbájoló szépségükért, tudhatták volna, hogy e szépség Alkotója még dicsőbb. S ha megcsodálták mindezeknek munkáját és erejét, miért nem ismerték fel, hogy az Alkotójuk még hatalmasabb? Mert a teremtmények nagyságából, szépségéből összehasonlítás útján felismerhető a Teremtőjük létezése. Az ilyenek ellen mégis kevesebb a panaszunk, mert ők csak tévednek, miközben Istent keresik; hiszen meg akarják találni őt. Amikor ugyanis alkotásaival foglalkoznak és azokat vizsgálják, megejti szívünket azok látása, mert annyira szép az, amit látni lehet. Ezeknek ugyanakkor még sincs mentségük, mert ha tudásban annyira vitték, hogy át tudták kutatni a világot, hogyan lehet, hogy ennek Urát mégsem találták meg?
Ez az Isten igéje. Bölcs 13,1-9

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus második eljövetele mindenkit személyesen érint.
Jézus így beszélt tanítványaihoz második eljöveteléről: ,,Mint ahogy Noé korában történt, úgy lesz az Emberfia napjaiban is. Ettek, ittak, házasodtak, férjhez mentek addig a napig, amíg Noé be nem szállt a bárkába. Akkor jött a vízözön, és elpusztította valamennyit. Ugyanígy történt Lót napjaiban is. Ettek és ittak, adtak és vettek, ültettek és építettek. De amelyik napon Lót elhagyta Szodomát, kénköves tűzeső hullott az égből, és elpusztította valamennyit. Ugyanígy lesz azon a napon is, amikor az Emberfia megjelenik. Aki abban az órában a háztetőn tartózkodik, és holmija van lenn a házban, le ne jöjjön érte, hogy elvigye! Aki a mezőn lesz, haza ne jöjjön! Emlékezzetek Lót feleségére! Aki meg akarja menteni életét, elveszíti azt; aki pedig elveszíti, megmenti azt az (örök) életre. Mondom nektek; azon az éjszakán ketten lesznek egy fekvőhelyen; az egyiket felveszik, a másikat otthagyják. Két asszony együtt őröl; az egyiket felveszik, a másikat otthagyják. Ketten lesznek a mezőn; az egyiket felveszik, a másikat otthagyják." A tanítványok megkérdezték: ,,Hol lesz ez, Uram?" Azt felelte: ,,Ahol a holttest van, odagyűlnek a sasok."
Ezek az evangélium igéi. Lk 17,26-37
...... ..........



Imádság
Fogadd szívesen, Uram, Istenem, felajánlásomat és végtelen dicséretedre, fogyhatatlan magasztalásodra irányuló vágyódásomat, hiszen ezek kijárnak neked, mert kimondhatatlanul nagy és hatalmas vagy. Ezzel fordulok hozzád és szeretnék hozzád fordulni minden nap, minden időben, és arra kérek minden mennyei lelket, minden benned hívőt, hogy velem együtt adjon hálát neked és dicsőítsen téged.

Elmélkedés
Az Isten országa eljövetelének idejéről érdeklődő farizeusoknak Jézus az ország titokzatos megvalósulásáról adott tanítást. Ezt követően már nem hozzájuk intézi szavait, hanem tanítványaihoz, és a téma is más, most az ő második eljöveteléről, a végső időkben várható visszatéréséről beszél. Nyilvánvaló, hogy itt is az időpont érdekelné legjobban őket és talán bennünket is, de Jézus szerint ezt senki nem tudhatja előre. Éppen emiatt lényeges, hogy az ember legyen felkészült, éljen úgy, hogy bármikor bekövetkezhet az Úr visszatérése.
Ha az időpontot nem ismerhetjük, akkor mit tudhatunk az Emberfia eljöveteléről? Jézus szavai szerint az eljövetel ítéletet jelent, amely szétválasztja az embereket. Hiába a családi kapcsolat és a fizikai közelség, az egyik embert felveszik és az üdvösségre vezetik, a másik itt marad, és a kárhozatra kerül. Jézus szavai az éberség, a szüntelen készenlét fontosságára figyelmeztetnek minket. A várakozás idején szembe kell néznünk a próbatételekkel. Az Úrhoz való hűség növeli állhatatosságunkat. Ne gondoljuk oktalan módon azt és ne éljünk úgy, mintha elkerülhetnék az Úrral való találkozást és a számonkérést. Törekedjünk arra, hogy Isten parancsainak megtartásával és a szeretet gyakorlásával kiérdemeljük azt, hogy az üdvözültek között lehessünk!
C. Horváth István Sándor
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
A kassai vértanúkra emlékeztek Budapesten
  2019-11-15 08:17:06, péntek
 
  Videó Link

...... ........



A szónok hangsúlyozta - a szent kassai vértanúk azért tudták a halált választani, mert életükben, a mindennapokban is hűségesek voltak Istenhez, aki a megpróbáltatásban is erőt adott nekik.
Látszólag vesztettek - A kassai vértanúkra emlékeztek Budapesten
Magyar kurír 2019. november 13.,
Ünnepi szentmisén emlékezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye november 13-án, a Magyar Szentek templomában a 400 évvel ezelőtt vértanúságot szenvedett kassai vértanúkra. A fő celebráns Erdő Péter bíboros, prímás volt, koncelebrált Veres András, az MKPK elnöke, Michael August Blume pápai nuncius, a püspöki konferencia tagjai és a főegyházmegye papjai.
...... ........... ..........


A magyar jezsuita rendtartomány védőszentjei, akik a 17. századi véres vallásháborúkban életükkel fizettek, amiért kitartottak katolikus hitük mellett: Pongrácz István és Grodeczki Menyhért jezsuita atyák, valamint Kőrösi Márk esztergomi kanonok voltak. Az akkor három részre szakadt Magyarország nem csak politikailag, de a reformáció terjedésével a vallási téren sem volt egységes. Az először főként Erdélyben terjedő reformációt elősegítette, hogy a katolikus bécsi udvar hatalma nem terjedt ki a királyság egész területére. Bár véres vallásháború nem robbant ki, a hitviták gyakran vezettek tragikus fordulatokhoz. Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1619-ben, a cseh rendekkel szövetségben hadjáratot indított az Erdéllyel határos Felvidék ellen. A Bethlen helyére lépő Rákóczi György hadai szeptember első napjaiban értek Kassa alá. A város főkapitánya, Dóczi András látva a túlerőt, valamint, hogy a város többségében református polgárai nem támogatják a város fegyveres védelmét, tárgyalni kezdett a megadásról. Végül azzal a feltétellel nyitotta meg a kapukat, hogy a katolikus lakosságnak és egyházi személyeknek nem esik bántódása. Ennek ellenére a fejedelem hajdúi fosztogatás után őrizetbe vették a katolikus papokat. Egy részüket Dóczival együtt Erdélybe hurcolták.
Kőrösi Márk, Grodecz Menyhért és Pongrácz István 1619. szeptember 7-én szenvedtek mártírhalált.
...... ............


Pongrácz István, Grodecz Menyhért és Kőrösi Márk jezsuita szerzetesek azonban a városban maradtak. Elfogták, napokig éheztették és kínozták őket, de nem voltak hajlandók áttérni a kálvinista hitre. Fogvatartóik 1619 szeptember 7-én megelégelték a dolgot, Kőrösit és Grodeczet lefejezték, Pongráczot pedig élve egy pöcegödörbe hajították, két lefejezett társával együtt. Özvegy Gadóczy Bálintnénak sikerült méltóbb helyre hozatni és eltemettetni a három vértanú holttestét. Fél év elteltével, Bethlen és a királyi Magyarország képviselői, ugyanabban a házban folytatták a béketárgyalásokat, ahol a három vértanút megkínozták. A befejező díszlakoma után az erdélyi fejedelem táncra kérte fel Forgách Zsigmondnak, a királyi nádornak feleségét, Pálffy Katalint. Ő azonban csak azzal a feltétellel volt hajlandó táncolni Bethlennel, ha kiadatja neki a három pap holttestét. Ez megtörtént, és a hitéről meg nem feledkező asszony piros selyembe burkoltatta a drága ereklyéket, amelyeket előbb a birtokán levő sebesi templomba, majd a hertneki várba vitetett. 1635-ben szállíttatta át a nagyszombati klarissza zárda templomába. Boldoggáavatási eljárásukat még 1628-ban elindította Pázmány Péter bíboros, esztergomi érsek, de végül csak 1905-ben X. Piusz pápa engedélyezte nyilvános tiszteletüket. 1995-ben II. János Pál avatta szentté őket a kassai repülőtéren megtartott szertartás keretében.
- Rájuk emlékezve gyűltek össze a magyar szentek és boldogok emléknapján a püspöki konferencia tagjai, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjai és hívei, hogy a szentmisén az összes magyar szentre és boldogra emlékezzenek ünnepnapjukon.
Écsy Gábor, a házigazda plébános köszöntötte a templom búcsúnapján megjelent bíborost, nunciust, érsekeket, püspököket, paptestvéreit és minden megjelentet. Mint mondta, a 400 esztendős évforduló miatt ez alkalommal csak a három szent ereklyéje lett kitéve az oltár mellé, s a vértanúkra emlékezve mondják a szentmisét piros miseruhában. Hozzátette, azért is kell imádkozni, hogy egykor mindannyian örvendezhessünk majd a magyar szentek és boldogok társaságának.
- Erdő Péter bíboros, prímás köszöntőjében kiemelte, hogy a három kassai vértanú között volt egy lengyel, egy horvát és egy magyar származású. A horvát, az esztergomi káptalan tagja volt. Akkor, amikor Esztergomban a török volt az úr, a káptalan pedig Nagyszombatban működött. Ezért volt fontos és méltó, hogy Nagyszombatban, Kassán és Budapesten is megemlékezést tartsanak az évfordulón. A bíboros az évszázadokkal ezelőtti eseményt felelevenítve megjegyezte, hogy az utolsó három pap meggyilkolása után sokan azt hitték, hogy Kassán többet nem lesz senki katolikus. A főpásztor hozzátette: jelenleg a felvidéki város 70 százaléka katolikus, az évforduló ünnepén - szeptember 7-én -, harminchat püspök és háromszáz pap vett részt, a hívek pedig nem fértek be a kassai dómba.
A homíliát Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök mondta. Szentbeszédében felelevenítette a vértanúk korát, hősies magatartását, hitük szilárdságát. Mint mondta, bennük tágabb családunk tagjaira emlékezhetünk, akik ma is példaképeink, közbenjáróink lehetnek. A reformáció, a római pápától való elszakadás tragédiáját csak fokozta az erőszak, a háború, a gyűlölet és a hazugság. Ebben a korban maradtak hősiesen hűek hitükhöz, pedig tudták, hogy életüket el fogják veszteni. Látszólag vesztettek. De haláluk égi születésnapjuk lett, s a mai napig is példaképeink lehetnek. Ők az evangélium hirdetésével épp az erőszak, a gyűlölet, a hazugság ellen prédikáltak, aszerint éltek. Életük és haláluk Isten nagyságának tanúsága, aki pedig ezáltal őket is naggyá tette.
A szónok hangsúlyozta - a szent kassai vértanúk azért tudták a halált választani, mert életükben, a mindennapokban is hűségesek voltak Istenhez, aki a megpróbáltatásban is erőt adott nekik.
Életük és haláluk üzen a mai kor emberének is - folytatta Mohos Gábor püspök. A mai világban is jelen van a jó és a rossz egyaránt. Azonban ma is meghívást kapunk a jóra, a becsületre, a tisztességre emberi gyengeségeink ellenére is. Az ő életük azonban önvizsgálatra is szólít bennünket. Mennyire fontos számunkra az Istenbe, az örök életbe vetett hit? Mennyire fontos számunkra Jézus Krisztushoz, az ő Egyházához tartozni? Mennyi áldozatot tudok érte hozni? Mi életünkben a fontossági sorrend? Hányadik helyen áll Isten, az ő tanítása? Tudok-e a béke és a kiengesztelődés embere lenni? Utóbbi azért is különösen fontos kérdés, mert a béke csak a kiengesztelődésen és a megbocsátáson keresztül érhető el.
A segédpüspök beszéde végén hangsúlyozta, hogy kérjük minden magyar szentnek és boldognak, de különösen a három szent kassai vértanúnak a közbenjárását azért, hogy az ő életük, példájuk legyen számunkra erőforrás, hogy magunk is elnyerhessük az örök életet a mennyben.
Aki részt vett a szentmisén, aki a szent kassai vértanúk életáldozatára gondol, megértheti, hogy az időközben megváltozott történelmi körülmények között is mennyire fontos a nemzeteket és egyházakat hídként összekötő krisztusi hit ereje. Követni kell, követni érdemes példájukat a hithez való hűségben, az egymás iránti szeretetben, a kölcsönös kiengesztelődében.

Fotó: Lambert Attila
Bókay László/Magyar Kurír 2019.11.13

A szentmisét az Apostol és a Bonum TV élő adásban közvetítette., amit meg néztem..

*
- A kassai vértanúk halálának 400. évfordulójára emlékeztek Erdő Péter bíborossal
Magyar kurír 2019. szeptember 8 Link
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 246 db bejegyzés
e év: 4631 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3719
  • e Hét: 14781
  • e Hónap: 27457
  • e Év: 261204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.