Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Hosszú ideig pihe-puha mákos, diós, vagy gesztenyés kifli ah
  2019-11-27 18:40:38, szerda
 
  Hosszú ideig pihe-puha mákos, diós, vagy gesztenyés kifli ahogy még a nagyik készítették

Sok családnál a régi ünnepek elkerülhetetlen kelléke volt. Pici, csak épp egy harapásnyi szinte, íze nagyon finom, és a kor neki csak jót tesz. Napról-napra csak puhább lesz.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg zsír
2 dkg élesztő
pici só
2-3 kanál porcukor
1,5 dl tejföl

1 cs. gesztenyemassza - persze a nagyi még tisztította,főzte,törte, ízesítette a gesztenyét
1 habtejszín
ízlés szerint cukor
vagy 25 dkg darált mák, vagy dió,
néhány kanál cukor
1 citrom héja
pici tej a felfőzéshez


Az alapanyagokat összegyúrjuk a szokásos módon. Lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzárakjuk a sót, szétmorzsoljuk benne a zsiradékot, hozzáadjuk a cukrot, és a tejföllel szépen összegyúrjuk. Ez is pihentetős tészta, mint általában a belegyúrt élesztősök, úgyhogy néhány órára, de akár egy egész éjszakára is berakjuk a hűtőbe.
Mikor kivesszük, akkor kétféle módon készíthetjük el. Vagy kinyújtjuk az egészet, és nagyobb pohárral kiszaggatjuk, a maradékot összegyúrva, újra kinyújtva, kiszaggatva, vagy pedig csinálunk belőle 6-8 cipót, ezeket egyenként elnyújtjuk, majd mint a tortát felvágjuk 8-12 szeletbe. Nem kell hatalmasra nyújtani a korongokat, elég, ha 20-25 centisre nyújtjuk, de az első után kialakul, hogy nekünk mekkora megfelelő. Először mindig csak egyet nyújtunk. Ha felvágtuk szeletekre, megtöltjük a masszával. Ha mákosan, vagy diósan készítjük, akkor az őrölt mákot, vagy diót, egy citrom reszelt héjával, a cukorral, és pici tejjel nagyon enyhe lángon felfőzzük, aztán hagyjuk kihűlni, majd töltjük. Ha gesztenyésen készítjük, akkor a gesztenyemasszát összetörjük, és hozzákeverünk 1 dl felvert, cukrozott tejszínhabot. Ezt összedolgozzuk szépen, majd ezzel a krémmel töltjük meg a kifliket. Ez úgy történik, hogy a szélesebb részére kupacoljuk fel a tölteléket úgy, hogy a massza alól mindhárom irányba lógjon ki tészta. A szélesebb részén elkezdjük tekerni, egészen végig. Ha feltekertük, a végeit picit megnyomjuk, és sütőbe rakjuk. Nem teljesen szorosan, mert nőni fog. Nagy tepsibe rakjuk, ha félünk tőle, hogy leragad bekenhetjük, vagy sütőpapírt teszünk alá. De nem ragad le, mert van benne elég zsiradék. Előmelegített sütőben közepes hőfokon 15-20 perc alatt kész. Elsőre figyeljük, hogy hogy sül, nem kell barnára sütni, ez úgy jó, ha szép, világos. Ha elkészült, még melegen porcukorba forgatjuk. Hosszú ideig puha, eltartható sütemény. Tölthetjük sűrű lekvárral is.



 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 353 db bejegyzés
Összes: 8129 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 485
  • e Hét: 6202
  • e Hónap: 16576
  • e Év: 16576
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.