Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Száraz bőr ellen
  2019-11-04 19:58:57, hétfő
 
  A bőrünk egyre vékonyabbá válik, ahogy öregszünk, ráadásul a környezeti és egyéb tényezők is ronthatnak a bőrünk állapotán. A száraz bőr nagyon hamar kényelmetlenné válhat, hiszen folyton kirepedezik és viszkethet is. Amennyiben ezt nem kezelik, nagyon gyorsan elfertőződhet, így nagyon fontos, hogy ha száraz a bőre, akkor odafigyeljen annak ápolására.

A száraz bőr kezeléséhez sok olyan természetes ápoló is a rendelkezésünkre áll, amelyet minden háztartásban megtalálhatunk. Az egyik ilyen hidratáló anyag a napraforgó- vagy olívaolaj, amely a sérült bőr barrierjét állítja helyre.

A kókuszolaj is egy remek választás. Nagyon biztonságos és hatékony a száraz bőr kezelésében, mivel telítetlen zsírban gazdag, így javítani tudja a bőrhidratációt.

A zabpelyhes vagy zablisztes fürdő is sokat segíthet a száraz bőr problémáján. A zab antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, amely együttes nagyon produktív tud lenni a száraz bőr kezelésében.

Több tanulmány is igazolta, hogy a méz többféle bőrbetegség kezelésében is hasznos lehet. A méz hidratál, gyógyít és gyulladást csökkent. Ezek a tulajdonságok pedig segítséget nyújtanak a száraz bőr kezelésében. Az Aloe vera szintén kezelni tudja a száraz bőrt.

Léteznek úgynevezett bőrbarát táplálékok, amelyek rendszeres fogyasztása elősegíti, hogy elkerüljük a bőr szárazságát és a különféle bőrbetegségeket. Többek között a halak is segíthetnek a bőrproblémák megelőzésében, hiszen gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak és E-vitaminnak. Az E-vitamin egy antioxidáns, amely csökkenti a gyulladást és a káros szabad gyökök ellen is eredményesen lép fel.

A mandula szintén gazdag telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban, amelyek gyulladást is csökkentenek, így kisebb az esélye a bőrszárazság kialakulásának.

A napraforgómag is hasznos, hiszen az E-vitamin mellett cinket is tartalmaz. Ez a vitamin és ásványi anyag a bőrsejtek védelmét látja el.

Az avokádó is nagyon sok E-vitamint tartalmaz, de esszenciális zsírsavakban is gazdag, amelyek védelmet jelentenek a bőr számára.

Az olívaolaj szkvalént tartalmaz, amely védelmet nyújthat a bőrszárazsággal szemben, emellett a telítetlen zsírok gazdag forrása is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A kínai orvoslásról
  2019-11-04 19:53:53, hétfő
 
 



Az elmúlt évtizedekben sajnos egyre többen szenvednek krónikus degeneratív betegségekben. Ilyen a cukorbetegség, a rák, az autoimmun betegségek, az Alzheimer-kór vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. A hagyományos orvoslás továbbra is próbálja műtétekkel vagy gyógyszeres terápiákkal kezelni a betegeket, ez azonban nem mindig hozza el a várva várt gyógyulást. A kínai tradicionális gyógyítók szerint a krónikus betegségek kialakulásának oka elsősorban a testenergiában tapasztalható egyenlőtlenségeknek köszönhető, amelyet a soha nem látott környezeti toxinok csak még tovább súlyosbítanak. Az ősi kínai orvoslás helyre tudja állítani a test természetes egyensúlyát, illetve gyógyulását és segítséget tud nyújtani akár súlyos egészségügyi problémák gyógyításában, illetve megelőzésében is.

A hagyományos kínai orvoslás több ezer éve keletkezett az ókori Kínában, amely a test természetes öngyógyító reakcióját hivatott segíteni. Sok embernek az akupunktúra jut eszébe legelőször a hagyományos kínai orvoslásról, azonban ez ennél sokkal többet rejt magába. A kínai orvoslás szerint a máj az egyik legfontosabb szervünk. Ha ez megbetegszik, akkor nem lesz a szervezetünkben tökéletes az energiaáramlás, ezért a legfontosabb, hogy ezt a szervünket kellőképpen karbantartsuk, illetve a szervezetünket semmiképpen sem terheljük méreganyagokkal, hiszen ez nagy munkát és terhet ró erre a szervünkre. Amikor az energia stagnál a szervezetünkben, akkor tapasztalhatunk meg különféle egészségügyi problémákat.

Az epehólyag is fontos szerepet tölt be, hiszen nagyon érzékeny nemcsak a stresszre, hanem a többletfeladatokat sem szívleli. A szívet a belső szervek császárának gondolják Kínában. A szív a test és minden más szerv szellemi aspektusa is egyben. Ha a vesénkkel vannak problémáink, az sok mindenre kihathat, illetve a vesegondok sok mindennel állhatnak szoros összefüggésben. Például a hólyagfertőzésekkel, a halláskárosodással, a súlyos fáradtsággal, az érzelmi problémákkal, mint például a szorongás és a félelem.

Kínában a gyógynövényeket is előszeretettel használják mint az orvoslás egyik eszközét. Számos kínai gyógynövényről gondolják azt, hogy antioxidáns, gyulladásgátló és antimikrobiális hatásokkal rendelkezik. Ilyen például a kínai hernyógomba, amelynek nemcsak antioxidáns hatása van, de gyulladást is csökkent.

A goji bogyó is számos antioxidáns összetevőt tartalmaz, beleértve a linolsavat, a karotinoidokat, a luteint és a zeaxantint. A goji bogyót legfőképpen máj- és veseproblémákra alkalmazzák, de makuladegeneráció megelőzésére is használják lutein- és zeaxantintartalma miatt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Demenciában hasznos gyógynövények
  2019-11-04 19:49:01, hétfő
 
  A demencia nemcsak idősebb korban alakulhat ki, de javarészt idősebb emberek szenvednek ebben a betegségben. Kiváltó oka legfőképpen az agyvérzés vagy az Alzheimer-kór. A demencia kockázatait lehet csökkenteni a megfelelő táplálkozással, azzal, ha rendszeresen méregtelenítő kúrát tartunk és ha az étrendükbe a megfelelő fűszer- és gyógynövényeket iktatjuk be.

A kurkuma kurkumint tartalmaz, amely jelentősen lecsökkentheti a demencia kialakulásának a kockázatát. Indiában például csak csekély számban fordul elő ez a betegség, ami annak köszönhető, hogy ők sok ételt kurkumával fűszereznek, sőt még teát is készítenek ebből a különleges fűszerből. A kurkuma antioxidáns hatással rendelkezik, ami blokkolja a béta-amiloid képződését. Ez azért fontos, mivel a béta-amiloid felelős a plakkok kialakulásáért, amely kóros agyműködést, Alzheimer-kórt idézhet elő.

A másik csodálatos növény a ginkgo, amely segíthet a demencia kockázatának csökkentésében. A ginkgo már bizonyított olyan betegek esetében, akik keringési betegségben szenvedtek. A Ginkgo biloba azért is van olyan jó hatással a keringésre, mivel tele van antioxidáns vegyületekkel. Számos szakember támogatja a ginkgo használatát az Alzheimer-kór kezdeti stádiumában, illetve a demencia kialakulása elleni védekezésben.

A zsálya javítja a mikrocirkulációt, csökkenti a véralvadás kialakulásának a kockázatát és az erek tágításában is részt vesz. A zsálya mindemellett nyugtató hatással is rendelkezik.

A ginszenget már évszázadok óta használják Kínában a betegségek megelőzésére, de az öregedési folyamatok lassítása ellen is előszeretettel nyúlnak ehhez a gyógynövényhez. A ginszeng segíthet kivédeni az idegi és a kognitív károsodást úgy, hogy az agyi keringésre van pozitív hatással.

Sajnos a demencia kialakulásához a krónikus betegségek is hozzájárulhatnak, mint például a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas vérzsírszint. A szellemi hanyatlásban segít az alkohol és a drogok fogyasztása, a dohányzás és a központi idegrendszerre ható gyógyszerek is. Éppen ezért nagyon lényeges már fiatalabb életkorban odafigyelni az egészségünkre, vagyis a rendszeres mozgást és az egészséges táplálkozást beiktatni az életünkbe. A krónikus és egyéb betegségekkel pedig orvoshoz kell fordulni, mert az időben elkezdett kezeléssel meg lehet akadályozni többek között a demencia folyamatának lassítását is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kurkuma tea gyógyhatásai
  2019-11-04 19:45:12, hétfő
 
 



A kurkuma őshazája Délkelet-Ázsiában van. A kurkuma a gyömbér család egyik kiemelkedő tagja. Az indiai ájurvédikus gyógyítás és a kínai orvoslás még ma is előszeretettel használja.

A kurkuma egyik aktív összetevője a kurkumin. A kurkumin adja a fűszer jellegzetes színét. Bizonyítottan gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásokkal rendelkezik.

A kurkuma fogyasztása előtt feltétlenül tájékozódjon orvosától, ha bármilyen gyógyszert is szed.

A kurkumából készíthetünk teát. Forraljon fel két deciliter vizet, adjon hozzá egy késhegynyi kurkumaport. Főzze a teát tíz percig. Hagyja állni tíz percig, majd fogyassza egészséggel. A teába tehet mézet, hiszen a méznek antimikrobiális tulajdonsága is van. A kurkumatea ízvilágát fokozhatjuk citrommal és gyömbérrel is. Ez a két antioxidáns tovább fokozza a kurkumatea már így is lenyűgöző hatását.

A kurkumateának számtalan előnye létezik. Az egyik ilyen, hogy csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit. Ebben a gyulladáscsökkentő kurkumin játszik kiemelkedő szerepet.

A kurkumin bizonyítottan javítja az immunrendszer működését, hiszen antioxidáns, gyulladáscsökkentő, vírusellenes és antibakteriális hatással rendelkezik.

A kurkumin a szív- és érrendszer egészségét is fenn tudja tartani, ezt az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönheti.

A rákos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszhat, mivel a kurkumin immunmodulátorként viselkedik, ami azt jelenti, hogy az immunsejtek szabályozásában is részt vesz. Csökkenti a sejtmutációk létrejöttét és korlátozza a rákos sejtek elszaporodását.

Kutatások igazolják, hogy a kurkuma csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét, de számos degeneratív, idegrendszeri betegségtől is megóvhat bennünket. Mivel antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása miatt csökkenti a sejtek károsoásának mértékét, így kevésbé keletkeznek plakkok, amelyek felelőssé tehetők a demencia kialakulásáért.

A kurkuminnak májvédő hatása is van, de rendszeres használatával a cukorbetegség kialakulását is megelőzhetjük.

Megint csak a gyulladásgátló és antioxidáns hatása emelkedik ki a tüdőbetegségek megelőzésében. A kurkuminról bebizonyosodott, hogy kezelheti a tüdőbetegségeket, például az asztmát, a tüdőben kialakuló cisztás fibrózist, de szerepet játszhat a tüdőrák és a krónikus obstruktív légúti betegség kialakulásának megelőzésében is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fokhagyma és a cukorbetegség
  2019-11-04 19:34:38, hétfő
 
 


A cukorbetegek nem képesek elegendő inzulint termelni, és ez befolyásolhatja a vércukorszintet. Fontos, hogy mindig figyelemmel kísérjék, mit esznek, hogy a vércukorszint a lehető legstabilabb legyen.

Fontos tudni, hogy a természetes élelmiszerek - mint például a fokhagyma, ami nem gazdag szénhidrátban - befolyásolhatják a vércukorszintet.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása ajánlott a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás csökkentése érdekében. A fokhagymafogyasztás csökkentheti a szívbetegség kialakulásának a kockázatát, amely a cukorbetegek mintegy 80 százalékát érinti.

A nyers fokhagyma segíthet csökkenteni a vércukorszintet, és csökkentheti az ateroszklerózis kockázatát is. Ez különösen azért érdekes, mivel a cukorbetegség növeli az ateroszklerózissal kapcsolatos gyulladás kockázatát.

A fokhagyma a B6- és a C-vitamin kiváló forrása. A B6-vitamin a szénhidrát-anyagcserében vesz részt, míg a C-vitamin szerepet játszhat a vércukorszint fenntartásában is.

A fokhagymáról az eddigi vizsgálatok azt mutatták, hogy javítja a szív- és érrendszer egészségét a koleszterin, a trigliceridek és a vér lipidszintjének csökkentésével. Ezen kívül csökkenti a vérnyomást és tumorellenes hatása is van. Megakadályozza a ráksejtek növekedését és erős az antibakteriális és a gombaellenes hatása is.

A fokhagyma elég erős szag- és ízvilággal rendelkezik. Bár nagyon egészséges, azért mellékhatásai is lehetnek. Okozhat gyomorégést, túlzott gázképződést, hányingert, hányást és hasmenést.

Amennyiben valaki vérhígítót szed, mindenképpen egyeztessen orvosával a fokhagymafogyasztást illetően, mivel a fokhagyma növelheti ennek a gyógyszernek a hatását.

A fokhagymát eheti nyersen, önmagában. Ha nagyon erősnek érzi az illatát és az ízét, akkor csak keverjen valamennyit a salátába. Amikor a fokhagymát megpucolta, akkor vágja apró darabokra. Miért? Azért, mert a fokhagymában van egy vegyület. Ennek a neve az allicin. Ha felaprítja a fokhagymagerezdeket, akkor a benne lévő allicin is sokkal jobban fog érvényesülni, pontosabban így jobban tud hatni a magasabb allicinkoncentráció miatt. Ez pedig növelheti a gyógynövény potenciális egészségügyi előnyeit.

A fokhagymát a legjobb rendszeresen, de csak mérsékelt mennyiségben fogyasztani. A fokhagymának főzés során csökken a potenciális egészségügyi előnye.
Forrás : Link

Megjegyzés : fontos tudni, hogy más-más anygok szabadulnak fel a fokhagymából ha reszeljük , vagy ha apró darabokra vágjuk. Mindkettő hatásos ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ne igyunk éhgyomorra kávét !
  2019-11-04 19:30:20, hétfő
 
  Ön is úgy érzi, hogy a reggeli kávé nélkül el sem indulhat a napja? Reggel a kávé az első gondolata és éhgyomorra kortyolgatja ezt a fekete italt? Hozzáértők egyöntetű véleménye az, hogy a lehető legrosszabbat tesszük az egészségünkkel, ha reggeli előtt kávézunk.

Különösen igaz ez arra, akinek az epehólyagjával van problémája. Epebetegségben a reggeli kávéfogyasztás okozhat étvágytalanságot, éles fájdalmat, de még hányingert, hányást is, sőt még hasmenés is előfordulhat.

A kávéban koffein található, amely lehet, hogy felpörgeti először a szervezetet, de aztán szorongást is okozhat. Ez később rögeszmés-kényszeres gondolatokat is szülhet, illetve fóbiákat is generálhat - legalábbis egyes szakértők ezt állítják.

Sokan azt gondolják, hogy a kávé segít gondolkodni, de az igazság az, hogy az elfogyasztása után egy órával már jelentősen rontja a koncentrálóképességet.

Magas vérnyomástól szenved? Ha emellé még kávét is fogyaszt, nagy veszélynek teszi ki magát, mivel a kávé megemeli a vérnyomást. Ezek a kellemetlen tünetek akár két-három óra múlva is jelentkezhetnek, miután megitta a kávéját. Kávé helyett igyon inkább vizet, mert ez még a vérnyomásnak is jót tesz.

A kávéfogyasztás és az emlőbetegségek közötti kapcsolat ma már tudományosan igazolt. Fibrocisztás emlőbetegséget okozhat, ha valaki túl sok kávét fogyaszt. Ez a hatás a benne lévő koffeinnek köszönhető.

A koffein a menopauza kellemetlen tüneteit is felerősítheti, így azoknak a hölgyeknek, akik a menopauzába léptek, mindenképpen javasolt a kávéfogyasztásának mérséklése, illetve abbahagyása. Helyette igyon gabonakávét, mert az rendkívül egészséges. A koffein egyébként jelentősen felerősíthet egyes menopauzális tüneteket. Ilyen például az éjszakai izzadás, a hőhullámok megjelenése, de még a hüvelysorvadás folyamatának felgyorsulásáért is felelőssé tehető a koffein.

A kávé nemcsak fáradtságot okozhat, de megemeli a szervezet stresszhormonszintjét is, így nemhogy nyugodtabb, de sokkal idegesebb lehet egy csésze kávé elfogyasztását követően.

A kávé a bőrre is negatív hatást gyakorol, mivel jelentősen lecsökkenti a kollagénszintézist, ami a bőr puhaságát és rugalmasságát képes biztosítani. Minél több koffeint visz be valaki szervezetébe, annál jobban roncsolódik a bőr állapota.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Visszeres láb kiegészítő kezelése
  2019-11-04 19:05:07, hétfő
 
  A visszeres láb nagy odafigyelést és rendszeres orvosi ellenőrzést igényel. Természetesen léteznek úgynevezett kiegészítő kezelések, amelyek szintén lassíthatják a betegség lefolyását és a kellemetlen tüneteket is csökkenteni tudják. Ha visszeres a lába és valamilyen gyógyszert szed, a természetes módszerek alkalmazás előtt minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét és tanácsát.

Visszér esetén hasznunkra lehet az olívaolaj, a fokhagyma, az almaborecet, a Cayenne-bors, a petrezselyem, a szőlőmagolaj, a fenyőkéreg, a körömvirág és természetesen az életmódbeli változások.

Az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógynövény a visszerek kezelésére a vadgesztenye. A vadgesztenyében megtalálható az eszcin nevű vegyület, amely csökkenteni tudja a visszeres láb fájdalmát és duzzanatát.

A szőlőmagolajat lehet használni izomgyulladás esetén, az izomfájdalmat is eredményesen csökkenti. A szőlőmagolaj erősíti a kapilláris falakat, emellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik és elősegíti az egészséges vér áramlását a végtagokban.

A körömvirág olyan antioxidánsban gazdag, mint a C-vitamin, amely alapvető bőrvédő tulajdonsággal rendelkezik, emellett fenntartja a vénák és a hajszálerek egészségét is. A körömvirág csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot. Készítsen főzetet körömvirágból. Hagyja egy kicsit hűlni, majd borogassa ezzel a forrázattal a lábát.

A fenyőkéreg is erősíti a kapilláris ereket, emellett elősegíti az erek rugalmasságát, javítja a vér áramlását és vérnyomáscsökkentő szerepe is kiemelkedő.

Visszerek ellen a petrezselyem is sokat segíthet, hiszen gazdag forrása a C-vitaminnak, amely vitamin elősegíti a kollagéntermelést, emellett a sérült erek gyógyításában is részt vesz. A petrezselyem rutint is tartalmaz, amely nagyon hatékony az erek egészségének fenntartásában.

Az almaecet vértisztító hatással rendelkezik, illetve gyulladáscsökkentő hatása is kiemelkedő. Keverjen el 2 dl vízben egy kiskanál ecetet és fogyassza azt naponta két alkalommal. Hordozóolajjal elkeverve be is kenheti az érintett területet, de csak óvatosan, mivel az ecet bőrirritációt okozhat.

A Cayenne-bors nemcsak bioflavonoidokat, hanem C-vitamint is tartalmaz, így ez a fűszer fenntartja az egészséges véráramlást és enyhíti a végtagokban keletkezett fájdalmat.

Az olívaolajat gyengéden masszázsolajként is használhatjuk, hiszen olyan értékes vegyületekkel van tele, amelyek hasznosak lehetnek gyulladás, fájdalom esetén, és javítják a sérült erek és hajszálerek állapotát.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Időskori helyes táplálkozás
  2019-11-04 19:02:26, hétfő
 
  A helyes és egészséges táplálkozással nagyon sok betegséget megelőzhetünk. Ezért érdemes lenne nem idősebb korban, hanem minél hamarabb törekedni a helyes étrend kialakítására.
De mit is jelent egészségesen táplálkozni? Idősebb embereknél elsősorban a meglévő betegségekre kell koncentrálni és a táplálkozást e szerint kialakítani.
Ebben a szakorvos nagyon sok segítséget tud nyújtani, hiszen teljesen más étrendet kell követnie egy cukorbetegségben szenvedő betegnek vagy egy olyan személynek, akinek valamilyen szívbetegsége van.
Viszont ha semmilyen (komoly) betegsége nincs az illetőnek, akkor a következő tanácsok hasznosak lehetnek számára.

Idősebb korban is nagy szüksége van az emberi szervezetnek szénhidrátra, zsírokra, fehérjékre, ásványi anyagokra, vitaminokra és vízre.
Melyek a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok?
A D-vitamin, hiszen ebben a korban már kevesebb termelődik ebből a vitaminból, így ezt pótolni szükséges. Természetes D-vitamin-források: tej, tejtermékek, halak, tenger gyümölcsei, máj, tojássárgája, gomba.

A következő nagyon fontos vitamin az E-vitamin, amely egy kiváló antioxidáns a szervezet számára. Miben található? Többek között a tökmagban, a mogyoróban, a mandulában, a búzacsírában, a búzakorpában, a hüvelyesekben, a tojássárgájában, a zöld leveles zöldségekben és a növényi olajokban.

A folsav is nagyon fontos az idősödő szervezet számára. Folsavban gazdag táplálékok: spárga, spenót, lencse, vese, máj, kelbimbó, brokkoli, búzacsíra.

A cinkbevitel egyrészt azért lényeges, mert erősíti az immunrendszert, másrészt viszont az inzulintermelésben játszik kiemelkedő szerepet. Cinkforrások: lencse, tökmag, zabpehely, marhahús, kagyló, tojássárgája, bárányhús, zab, szezámmag.

A szelénnek antioxidáns hatása van, így védelmet nyújt számunkra a daganatos megbetegedésekkel szemben. Miben van szelén? A teljes kiőrlésű gabonafélékben, a tenger gyümölcseiben, a szárnyasokban, az avokádóban, a brokkoliban, a paradicsomban, a búzacsírában és az állati belsőségekben.

A kalcium is egy nagyon fontos ásványi anyag az idősebb emberek számára is. Milyen táplálékokkal vihetünk be ebből az ásványi anyagból a szervezetünkbe? Tejjel, tejtermékekkel, rebarbarával, diófélékkel, zöld leveles zöldségekkel, fügével, mákkal, szezámmaggal, szardíniával, zabpehellyel.

Idősebb korban jelentősen lelassul az emésztés és csökken a fizikai aktivitás, így ebben az életkorban jóval kevesebb az energiafelhasználás, mint fiatalabb korban. A bevitt energia körülbelül ötven százaléka legyen szénhidrát, harminc százaléka zsír, amelynek nagyobb hányada elsősorban telítetlen zsírokból kell, hogy álljon.

A fehérjebevitel is lényeges, amely egy része állati eredetű, a másik része növényi eredetű legyen. Az élelmi rostok is nagyon fontosak. Ennek két csoportja létezik. Az emészthető rostok, amelyek például a gyümölcsökben vagy a zöldségekben vannak és a nem emészthető rostok, amelyek megtalálhatók például a teljes kiőrlésű gabonákban. Gyümölcsöt és zöldséget érdemes tehát rendszeres fogyasztani, és ezeket is változatosan. Például gyümölcsöt lehet mindennap enni, de zöldséget egyik nap például eheti az idős személy nyers formában, a másik nap pedig főzelékként elkészítve.

A teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyérféléket és péksüteményeket kellene előnyben részesíteni és a tejtermékeket sem lenne szabad kihagyni az étrendből. Itt is a zsírszegényeket kellene előnyben részesíteni.

Húst csak hetente két-három alkalommal javasolt fogyasztani, akkor is a sovány húsokat és a halételeket kellene előnyben részesíteni. Édességekre nem nagyon van szüksége a szervezetünknek, de ha valaki semmiképpen sem szeretne lemondani róluk, akkor csak hetente egyetlen alkalommal fogyassza azokat. Az alkoholfogyasztás kis mértékben megengedett, hetente 3-4 alkalommal egy-egy pohárka bort meg lehet inni, de a tömény italok és a dohányzás kerülendő. Ez érvényes a kávéfogyasztásra is. Idősebb korban egyetlen csésze megengedett, ennél több akár kárt is okozhat is a szervezet működésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az idegrendszer és az agy fontos táplálékai
  2019-11-04 18:57:12, hétfő
 
  Agyunk és idegrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van vitaminokra és bioanyagokra. Az A-vitamin biztosítja, hogy nyugodtak legyünk és az ellazulásunkat is segíteni tudja. Miben található? A sárgarépában, a spenótban, a brokkoliban, a sütőtökben, a sárgabarackban, a sárgadinnyében, a céklában, a cukkiniben, a gabonacsírákban, a tejben, a tejtermékekben, a tengeri halakban, a petrezselyemben, a tojássárgájában, a kukoricában, a paprikában.

A B1-vitamin szintén kedvező hatással van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre, az idegrendszer energiaellátását is biztosítja. B1-vitamin-források: teljes kiőrlésű gabonafélék, gabonacsírák, élesztő, hüvelyesek, dió- és mogyorófélék, tej, tojás, petrezselyem, fokhagyma, húsfélék, kagylók, burgonya, máj.

Stresszes állapotban megnő a B2-vitamin-szükségletünk. B2-vitaminban gazdag táplálékok: tej, tejtermékek, belsőségek, húsok, hal, élesztő, diófélék, gomba, tojás, gabonafélék.

Az idegrendszer helyes működéséhez B3-vitaminra is szükség van, és ez a vitamin a migrénes fejfájást is csillapítja. B3-vitamin-források: teljes kiőrlésű gabonák, belsőségek, hal, tojás, élesztő, hüvelyesek, zöldségfélék, mogyoró, lencse.

A B5-vitamin a központi idegrendszer fejlődésében játszik szerepet, és általa védelmet élvezhetünk a fárdatsággal szemben. B5-vitamin-tartalmú táplálékok: búzacsíra, sörélesztő, dió, teljes kiőrlésű gabonák, halak, szárnyasok, zöldségfélék.

Az idegrendszer erősítése a B6-vitamin feladata. Milyen táplálékokban található? A tojásban, az élesztőben, a húsban, a májban, a banánban, a tejben, a teljes kiőrlésű gabonákban, a rizsben, a fokhagymában, a zabban, a céklában és a zöldségfélékben.

A B12-vitamin serkenti az idegrendszer működését. Hiányában idegrendszeri megbetegedések és depresszió is felléphet. Megtalálható az állati eredetű táplálékokban, tehát húsokban, tojásban, tejben, de a vitaminnal dúsított élelmiszerekben is.

A C-vitamin a vénás rögök gyakoriságát csökkenti. Magas C-vitamin-tartalmú élelmek: citrusfélék, paradicsom, paprika, káposzta, salátafélék, petrezselyem, sóska, homoktövis, csipkebogyó, cseresznye, bogyós gyümölcsök.

Az E-vitamin segít megelőzni a vérrögök kialakulását és értágító hatása is van. Emellett lassítja az öregedési folyamatokat. Miben található ez a vitamin? A növényi olajokban, a búzacsírában, a gabonacsírákban, a zöld növényekben, a húsban, a májban, a tejben és a tojássárgájában.

Kalciumra is szüksége van idegrendszerünknek, hiszen elősegíti, hogy boldogok és optimisták legyünk és azok is maradjunk. Kalciumforrások: tej és tejtermékek.

A magnézium az idegrendszer normális működéséhez járul hozzá. Hiányában idegességet, ingerlékenységet, szorongást és fáradtságérzetet tapasztalhatunk. Magnéziumtartalmú táplálékok: zöldségfélék, hüvelyesek, gabonafélék, gyümölcsök, tejtermékek, hal.

Az idegrendszer egészséges működését a foszfor és a jód is elősegíti. Szinte minden táplálékban van foszfor, így hiányállapot miatt nem is kell aggódni. Jódban gazdag táplálékok pedig a tengeri kagyló, a tengeri halak és a tengeri só.

Az idegrendszeri ingerületek átvitelénél van kiemelkedő szerepe a nátriumnak, amely szintén megtalálható valamennyi élelmiszerben.

A kolin az agyi funkciókat és az emlékezőképességet fejleszti. Miben található? A májban, a sörélesztőben, a búzacsírában és a tojássárgájában.

Az inozit nyugtatja az idegeket. Hiányában szorongásos állapot és ideggyengeség alakul ki. Inozittartalmú táplálékok: teljes kiőrlésű gabonák, citrusfélék, sörélesztő.

A triptofán a hangulatunkat és a szervezet stresszválaszát képes befolyásolni. A triptofán enyhíti a szorongást és a feszültséget. Triptofában gazdag táplálékok: hal, tej, túró, sajt, zabpehely, napraforgómag, szezámmag, tökmag, földimogyoró, datolya, csokoládé.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Alacsony koleszterin és a depresszió
  2019-11-04 18:48:54, hétfő
 
  Eddig azt hallottuk, hogy a magas koleszterinszint mennyire veszélyes, hiszen többek között felelőssé tehető az érelmeszesedés kialakulásáért. Amikor magas a koleszterinszintünk, akkor az orvos általában gyógyszereket ír fel vagy diétára fog bennünket. Azonban jó tudni, hogy a túl alacsony koleszterinszint sem egészséges, hiszen számtalan egészségügyi problémát generálhat. Az alacsony koleszterinszint oka lehet a depresszió kialakulásának, de okozhat szorongást, agressziót, idő előtti öregedést és még az alacsony szexuális libidó kialakulásáért is okolható.

A megfelelő koleszterinszint sok testi funkciót jó irányba befolyásol, például biztosítani tudja a megfelelő agyműködést. A koleszterin nagyon is fontos az emberi szervezetben, hiszen fontos szerepe van a D-vitamin előállításában. Ha alacsony a koleszterin szintje, akkor nem termelődik elegendő ebből a vitaminból a szervezetben. Ha pedig alacsony lesz a D-vitamin-szint, ez okozhat depressziót.

A koleszterin nemcsak a véráramban található meg, hanem jelen van a szervezet minden egyes sejtjében, ahol segít a sejtmembránok, a hormonok, a D-vitamin és az epesav előállításában, hogy segítsen a zsírok megemésztésében. Mindemellett javítja az A-, D-, K- és E-vitaminok felszívódását. Erősíti a sejtfalat és létfontosságú az immunrendszer működéséhez. Fontos a neurológiai funkciók szempontjából is, éppen ezért az alacsony koleszterinszint oka lehet a memóriavesztésnek is.

Az alacsony koleszterinszint a hormonokra is hatással van, sőt számos testi és lelki problémát is generálhat.

Az optimális koleszterintermelődés érdekében a májnak is egészségesen kell működnie. Minden olyan ételt érdemes tehát az étrendbe iktatni, ami elősegíti a koleszterintermelést. Milyen táplálékok élveznek elsőbbséget? A baromfihús, a kagyló, a halak, a nyers tejtermékek, a vaj, a tojás. Érdemes az olyan táplálékokat kerülni, amelyek gyulladást generálnak a szervezetben, például a feldolgozott élelmiszereket, a cukros ételeket és az egyszerű szénhidrátokat.

Részesítse előnyben az egészséges zsírokat, amelyek elősegítik a gyulladás csökkentését, és így a krónikus betegségek kialakulását. Fogyasszon antioxidánsokban gazdag táplálékokat és mozogjon sokat. Ha magas a koleszterinszintje, elsősorban a természetes módszereket és ne a gyógyszereket részesítse előnyben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2019.10 2019. November 2019.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 47 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2072
  • e Hét: 4210
  • e Hónap: 35696
  • e Év: 240397
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.