Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 236 
Egészségünk és szépségünk őre - borsmentaolaj
  2019-02-28 20:55:03, csütörtök
 
 



A borsmenta nagy népszerűségnek örvend az ájurvédikus gyógyászatban. A borsmenta olaja nemcsak a szépséget, hanem az egészséget is megtámogatja, például megnyugtatja a gyomrot, de nagyon hatásos stressz és bőrirritáció esetén is. Nem csoda, hogy az ősi időkben gyógynövényként használták a különböző kultúrákban. Ami népszerűvé teszi a borsmentát, az nem más, mint a hűsítő ereje, amely frissít és nyugtat, ezért manapság már belecsempészik fogkrémekbe, rágógumikba, balzsamokba és szappanokba is.

A borsmentaolaj antimikrobiális, antiszeptikus és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, illetve természetes nyugtató és fájdalomcsillapítóként hat.

Az ízületi fájdalom meglehetősen kellemetlen és gyakori probléma télen, különösen az idős emberek számára. A borsmentaolajat régóta használják az ízületi problémák kezelésére. Keverjen össze néhány csepp olajat valamilyen hordozóolajjal - például levendulaolajjal -, és kenegesse ezzel az eleggyel az érintett területet.

Szinte minden fájdalomcsillapító krém, kenőcs tartalmaz borsmentaolajat. Ismert, hogy kissé égő érzést kelt, de egyben megkönnyebbülést is jelent. Nem csoda, hogy természetes fájdalomcsillapítónak hívják.

A borsmenta olaja segíthet a viszkető fejbőr kezelésében és emellett frissességérzetet is kelt. Adjon két csepp olajat a samponjához, és mosson ily módon hajat.

Egy hosszú munkanap után egy jó lábmasszázs csodákat tehet. Lefekvés előtt mossa meg a lábát meleg vízzel, majd kenje be a lábát lábkrémmel, amelybe cseppenthet néhány csepp borsmentaolajat is.

A borsmentaolaj azonnali hatást fejt ki fejfájás esetén is. Cseppentsen 2-3 csepp olajat egy bevizezett vattakorongra, majd masszírozza ezzel a vattakoronggal a fejét.

A borsmentateáról ismeretes, hogy emésztési zavarokat és puffadást is kezel. Tiszta minőségű borsmentaolajat is hozzáadhat egy pohárnyi vízhez, amelyet étkezés előtt tanácsos elfogyasztani.

A borsmenta nyugtató hatása segíthet a bőrirritáció és az allergiák elleni küzdelemben. Adjon hozzá egy-két csepp borsmentaolajat egy kiskanálnyi levendulaolajhoz, és kenje be ezzel az érintett területet.

Az émelygés is megelőzhető borsmentaolaj felhasználásával. Az egyik módszer az, hogy egy-két csepp olajat a füle mögé dörzsöl, a másik pedig, hogy 1-2 csepp olajat hozzáad egy pohár vízhez és lassanként elkortyolgatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A fekete tea gyógyhatásairól
  2019-02-28 20:46:02, csütörtök
 
 



A fekete tea olyan antioxidánsokat, polifenolokat tartalmaz, amelyek megvédik az emberi sejteket a veszélyes szabad gyökök okozta károktól. A fekete tea az egyik legnépszerűbb ital az öregedésgátló italok listáján. Plusz a fekete tea jobb mentális éberséget is biztosít, de védelmet élvezhetünk általa a Parkinson-kór, a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulása ellen is.

Számos tanulmány mutatott arra rá, hogy a fekete tea hozzájárulhat a szív egészségéhez. A kutatók úgy vélik, hogy ennek a teának a rendszeres fogyasztása alacsonyabb szívbetegségkockázattal jár együtt és csökkenti a súlyos koszorúér-betegség kialakulásának a kockázatát is.

A kutatók úgy vélik, hogy a fekete tea rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, beleértve a trigliceridszintet és az éhomi szérum glükózt. Jelentősen csökkenti az úgynevezett rossz koleszterin szintjét is, illetve a HDL-koleszterinszint emelkedése tapasztalható ennek a teának a fogyasztása mellett. Összességében a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fekete tea fogyasztása a fő kardiovaszkuláris rizikófaktorok csökkenéséhez vezet és növeli az antioxidánsszintet az emberben.

A kutatók arra is rámutattak, hogy legalább napi 3 csésze tea jelentősen lecsökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

Ha rendetlenkedik a gyomra vagy hasmenése van, akkor a fekete tea erre is megoldást jelenthet. A fekete teában jelenlévő tanninok ugyanis hatást gyakorolnak a bélburokra, ami segíthet a gyomor gyulladásának megszüntetésében és a hasmenés ellen is jó szolgálatot tehet.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a fekete tea fenolos vegyületei, valamint a tanninjai képesek bizonyos típusú baktériumok gátlására. Ezen kívül a nem polimer fenolos vegyületek képesek felszívódni a gyomor-bélrendszerben, így a fekete tea baktériumölő komponensei szájon át aktívak.

A mézzel fogyasztott fekete teáról bebizonyosodott, hogy elpusztítja a Helicobacter pylori baktériumot, illetve megakadályozhatja ennek a baktériumnak a nemkívánatos tünetét, például a fekélyt.

Ez a relaxációs ital stresszoldóként is működhet. És van még egy pozitívuma. Csökkenti a vérlemezke-aktivációt, ami vérrögképződéssel jár, ami egyébként növeli a szívroham kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A cukorbetegek immunrendszerének erősítése gyógynövényekkel
  2019-02-28 20:41:35, csütörtök
 
  Az immunrendszer megfelelő működése biztosítja a szervezet egészségét, hibátlan működését, a betegségek elkerülését. Meghibásodása esetén felborul az egyensúly és kóros folyamatok kezdődnek.
Gyógynövények cukorbetegeknek
Szervezetünk belső önállóságának óvására védekező rendszer jött létre, melynek feladata a szervezetbe bekerülő idegen anyagok felismerése, közömbösítése. Ezt a rendszert immunrendszernek nevezzük. Sejtjei részben a vérben keringő fehérvérsejtek, részben kötőszöveti sejtek, azután egész nyirokrendszerünk, illetve egyes szerveink, mint pl. a csecsemőmirigy és a lép.

A cukorbetegség két csoportja közül az inzulinfüggő 1-es típust autoimmun betegségnek hisszük, a gyakoribb 2-es típusút viszont sosem gondoltuk annak. Számos vizsgálat kimutatja viszont, hogy az ebben a betegségben szenvedő embereknek másként működik az immunrendszere. A legújabb kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegek vérében olyan antitestek találhatók, melyek megtámadják a szervezet egyes fehérvérsejtjeit.

Bár mai tudásunk szerint a cukorbetegség nem gyengíti le az immun-védekező rendszert, a vér magas cukortartalma miatt a gombák, baktériumok és más élősködő mikroorganizmusok könnyen szaporodnak a szervezetben. A cukorbetegek immunrendszere így végül elgyengül, nem képes teljesen kiirtani a kórokozókat, a beteg gyakran van kitéve különböző fertőzéseknek, gyulladásoknak, melyek lassan gyógyulnak és sokszor ismétlődnek.

Megfelelő diétával, kiegyensúlyozott táplálkozással, a vércukorszint normális értéken tartásával sokat javíthat a beteg a helyzetén. Sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával, testmozgással csökkenthető a vércukorszint, de még így is szükség lehet a gyógyszeres, inzulinos kezelésre.

A gyógynövények jótékonyan járulnak hozzá a folyamathoz. A Diabess-Györgytea komponensei, a fekete áfonya, csalán, gyermekláncfű, orbáncfű és katángkóró gyógynövények segítenek az anyagcsere működésének támogatásában, a vércukorszint csökkentésében, a szövődmények kivédésében. A tea Szabó György, a bükki füvesember találmánya, mely évek óta forgalomban van az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével. A gyógynövények jótékony hatása enyhíti a betegség tüneteit, javítja a beteg közérzetét. Szabályozza az anyagcserét, segít a vércukor szinten tartásában, kivédi a szövődményeket. Az orvos által előírt kezelés mellé ajánljuk. Leghatásosabb a
"cukorbetegség előszobájának" nevezett állapotban, mikor még diétával kezelhető a betegség. Ilyenkor étkezéssel és a tea fogyasztásával akár évekre kitolható a diabétesz kialakulása.

Ha az immunrendszer erősítése a cél, napi 1-3 csészével lehet inni csipkebogyó, kakukkfű vagy erdei szederlevél teát is. Fontos a kiegyensúlyozott lelkiállapot. Egy-egy pozitív érzés, élmény hatására olyan erős lökést kap immunrendszerünk, mely esélyt sem ad a kóros folyamatok kialakulásának.
Forrás : Link

( Természetesen más gyógynövények is segítenek a vércukorszint szabályozásában - CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Macskakarom a gyógyításban
  2019-02-28 20:36:04, csütörtök
 
 






Napjainkban, amikor egyre nagyobb az érdeklődés a természetes gyógymódok iránt, a macskakarom a gyógyító módszerek egész tárházát kínálja számunkra!

Macskakarom-az immunrendszerre
Az újabbnál újabb vírusok felbukkanása, és a mérhetetlen gyógyszerfogyasztás miatt szervezetünk terheltebb, kiszolgáltatottabb a fertőzésekkel szemben, így a gyógynövényekkel való kezelés egyre népszerűbbé válik. Ma már a legtöbb ember tudja, hogy sokkal kevésbé kívánatos dolog kezelni egy meglévő betegséget, mint immunrendszerünket kellőképp megerősítve megelőzni azt.

Egy megerősített immunrendszer képes felvenni a harcot egy egész seregnyi betegség ellen. Teljesen természetes tehát, hogy minden olyan természetes anyag nagy érdeklődésnek örvend amely egyszerre erősíti az immunrendszert, hatásos antioxidáns és még gyulladáscsökkentőként is hat. A macskakarom bebizonyította, hogy erélyesen fel tud lépni a betegségekkel szemben, éppen ezért nevezték el tudományos körökben ,,botanikus kincs"-nek.

A macskakarom egy kúszónövény. Az Amazonas előhegységeiben és folyópartjain él, a természetes erdők aljnövényzetének része. Növekedéséhez több mint húsz évre van szükség, és akár a 30 métert is elérheti a hossza! Nevét a macska karmairól kapta, a növényt fedő tüskék ugyanis nagyon hasonlítanak rá.

Ezek a szívós, vastag karmok teszik lehetővé, hogy a növény fel tudjon kúszni a fára. Virágai kicsik, illatosak és könnyen megterméknyíthetők, zöld és kicsi kocsánylevelei először puhák, majd megkeményedve kampókká válnak. A macskakarom begyűjtésén a kéreg hántolását értjük.

Ismertebb nevei: macskakarom (Uncaria Tometosa, Gmel Rubiaceae), Una de Gato, Paraguayo, Garabato, Una de Gavilan, Sólyomkarom. Ismertebb alfajai: uncaria attenuata, uncaria calophylla, uncaria bernayii, uncaria guianesis, uncaria kawakamii, uncaria orientalis, uncaria gambir, uncaria elliptica, uncaria ferra DC.

Vegyületei: Rubicae családhoz tartozik, fő vegyületei: izoteropodin, gazdag triterpén-szaponinokban, oxidolalkaloidákban, polifenolokban, fitoszterolokban, nitrogén-oxidban, proanthocyanidin-ben, karbolin alkaloidákban.

Mely esetekben alkalmazhatjuk?
A macskakarmot eredetileg reuma és gyomorhurut ellen alkalmazták, gyulladásgátló és ödémacsökkentő glikozidjai jótékony hatással vannak a gyomorfekélyre, daganatokra és ízületi gyulladásokra, más vegyületei pedig vírusellenes és immunrendszererősítő hatással bírnak, így számos kórkép esetében használják.

Javallatai
ízületi gyulladás
bélpanaszok
fibromialgia
reuma
arcüreggyulladás
vírusos fertőzések
toxikus mérgezések
lupus
PMS
fekélyek
paraziták
bélzavarok
fibromialgia
hormonális zavarok
krónikus fáradtság szindróma
cirrózis
Crohn-betegség
allergiák
tumoros megbetegedések
ödéma
nyáktömlőgyulladás
immunerősítés
candidia-betegség
sugárkezelés-, vagy fertőzés
kemoterápia kiegészítő kezelése

A macskakarom végső soron egy csodanövény! Tudományos kutatások igazolják gyógyhatásait. Nem csak korunk betegségeit lehet vele gyógyítani, hanem betegség megelőző hatása is könnyen kamatoztatható!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Haj korpásodása ellen
  2019-02-28 20:17:11, csütörtök
 
  A legtöbb ember ismeri azt a szót, hogy korpásodás. Amikor az ember fejbőre száraz és hámlik, aztán kínosan érezzük magunkat, amikor a pulóverünk vállán is megjelennek a kis fehér pöttyök. De hogyan lehet megszabadulni a korpásodástól? Ez sok embert frusztrál és a választ sokan nem tudják.

A korpásodás gyakoribb, mint azt gondolná. A korpásodás az elhalt bőr túltermelésének az eredménye. Számos tényező okozhatja a fejbőr korpásodását, például a vitaminhiányos étrend, a káros vegyi anyagok, vagy az egészségtelen összetevőket tartalmazó samponok és fejbőrápoló készítmények.

Szerencsére azonban léteznek természetes megoldások is a probléma megszüntetésére. Például léteznek kiegészítők, saját készítésű samponok vagy maszkok, amelyek nagyon hatásosak a probléma megszüntetésének érdekében.

Gyakran az elégtelen folyadékfogyasztás az oka a fejbőr szárazságának, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen lényeges, hogy elegendő vizet igyunk nap mint nap. Ez nemcsak a fejbőr szárazságát szünteti meg, hanem egy sor kellemetlen egészségügyi problémára is megoldást kínál.

Mivel a kókuszolaj közepes láncú zsírsavat tartalmaz, beleértve a laurinsavat, amely antivirális, antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, így ez is egy jó választás. Ezek a tulajdonságok elősegítik a gombák, a vírusok és baktériumok megcélzását és elpusztítását.

Hosszú hajú lány barna pulóvere tele korpával.
A legtöbb ember ismeri azt a szót, hogy korpásodás. Amikor az ember fejbőre száraz és hámlik, aztán kínosan érezzük magunkat, amikor a pulóverünk vállán is megjelennek a kis fehér pöttyök. De hogyan lehet megszabadulni a korpásodástól? Ez sok embert frusztrál és a választ sokan nem tudják.

A korpásodás gyakoribb, mint azt gondolná. A korpásodás az elhalt bőr túltermelésének az eredménye. Számos tényező okozhatja a fejbőr korpásodását, például a vitaminhiányos étrend, a káros vegyi anyagok, vagy az egészségtelen összetevőket tartalmazó samponok és fejbőrápoló készítmények.

Szerencsére azonban léteznek természetes megoldások is a probléma megszüntetésére. Például léteznek kiegészítők, saját készítésű samponok vagy maszkok, amelyek nagyon hatásosak a probléma megszüntetésének érdekében.

Gyakran az elégtelen folyadékfogyasztás az oka a fejbőr szárazságának, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen lényeges, hogy elegendő vizet igyunk nap mint nap. Ez nemcsak a fejbőr szárazságát szünteti meg, hanem egy sor kellemetlen egészségügyi problémára is megoldást kínál.

Mivel a kókuszolaj közepes láncú zsírsavat tartalmaz, beleértve a laurinsavat, amely antivirális, antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, így ez is egy jó választás. Ezek a tulajdonságok elősegítik a gombák, a vírusok és baktériumok megcélzását és elpusztítását.

Vannak olyan illóolajok, amelyek szintén segíthetnek a probléma megszüntetésében. Mivel ezeknek az olajoknak is hasonló tulajdonságai vannak, mint a kókuszolajnak, így eredményesen csökkenthetik a gyulladást és elősegítik a száraz fejbőr hatékony kezelését. Használjon 100%-osan tiszta illóolajokat, mint például levendula, kakukkfű, citromfű, ciprus, oregánó vagy teafa.

Az Aloe veráról ismeretes, hogy megnyugtatja az irritált fejbőrt. Az Aloe vera enyhíteni tudja a viszketést is, például a seborrheás dermatitisben szenvedő betegeknél, amely betegség köztudottan korpásodást okozhat.

Az olívaolaj is segíthet a száraz fejbőr problémájának a megszüntetésben, de mindenképpen csak extraszűz, finomítatlan olajat használjon bőrápolásra. Még a samponjához is adhat pár csepp olíva- vagy kókuszolajat, illetve illóolajokat is cseppenthet a samponjába.

Az almaecet kiválóan alkalmas a korpásodást okozó gombák elpusztítására. Azonnali enyhülést hoz a viszketésre. Keverjen el fél pohár vízben egy evőkanálnyi almacetet és masszírozza a fejbőrébe, majd mosson hajat a szokásos módon. Hetente egyszer-kétszer alkalmazza ezt a módszert.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Reflux kezelése otthon
  2019-02-28 20:14:53, csütörtök
 
  A felnőttek jelentős hányada tapasztal meg élete folyamán gyomor-nyelőcső refluxot, amelyet általánosan GERD-nek neveznek vagy súlyosabb savas reflux esetén gyomorégésnek. Miért szenvednek olyan sokan ezektől a sokszor agresszív egészségügyi tünetektől? A savas refluxnak több oka is lehetséges, amely magába foglalja a terhességet, az egészségtelen étrendet, de okozhatja a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy a túlzott koffeinbevitel is.

A savas refluxot gyakran kezelik gyógyszerekkel, de ez hosszabb távon nem jelenthet megoldást. Ezek a gyógyszerek csak elnyomják a tüneteket, de magát a betegséget nem gyógyítják meg. Ezek adnak ugyan némi megkönnyebbülést a gyomornak, a nyelőcsőnek és a betegségben szenvedő embernek, de ezek a gyógyszerek más, egyéb tüneteket és betegségeket is okozhatnak, így ezzel egy ördögi kör alakulhat ki.

A savas reflux tüneteit természetes módszerekkel is lehetséges kezelni. Először is a tüneteket étrendi változtatásokkal kell kezelni a hosszú távú szövődmények elkerülése és az egészséges emésztési funkció helyreállítása érdekében.

Nagyon fontos a génmódosított élelmiszerek elkerülése. A feldolgozott élelmiszerek sem kedveznek ennek a betegségnek. A rendszeres rostfogyasztás, a probiotikumokban gazdag étrend, az egészséges bélbaktériumok támogatása és szükség esetén a kiegészítők szedése segíthet a tünetek megszüntetésében.

Fontos a finomított gabonafélék fogyasztásának a visszaszorítása, a cukor és a finomított növényi olajok bevitelének a csökkentése. Mindezek segítenek megvédeni a GI-traktust, egyensúlyban tartják a hormonrendszert, a hormonfunkciókat és segítenek megelőzni a súlyos emésztési betegséget okozó tüneteket.

A savas refluxot javító élelmiszerek közé tartoznak a friss, organikus zöldségek, különösen a leveles zöldségek, az articsóka, a tök, a spárga és az uborka. Ide tartozik még a szabadtartású csirke, a fűvel táplált marha, a proboitikus ételek, mint a joghurt, a csontleves, az egészséges zsírok, mint a kókusz- vagy az olívaolaj. Az almaecet, az Aloea vera, a petrezselyem, a gyömbér és az édeskömény szintén hasznos.

A kamillatea csökkenti a gyulladást az emésztőrendszerben és támogatja annak egészséges működését. Az almaecet szintén egy kiváló terápiája a savas refluxnak.

Az ülő életmód és a stressz csak rontja a savas reflux tüneteit. Próbálja ki a jógát, a meditációt, az akupunktúrát, a művészet vagy a zeneterápiát, amelyek mind-mind hatékonyan képesek kezelni a stresszt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Paradontozis ellen
  2019-02-28 20:11:37, csütörtök
 
 



A parodontális betegségek és a vérző fogíny elég zavaró tud lenni, ráadásul ezek a problémák súlyosabb egészségügyi gondokhoz is vezethetnek. A fogágybetegségek csontvesztést is okozhatnak az állkapocsban, amely azt mutatja, hogy túl sok a baktérium a szájüregben. Ez azonban még nem minden. A parodontális betegségek, a baktériumok és az ezzel járó gyulladások előfutárai lehetnek a szívbetegségnek, a cukorbetegségnek, a légzési problémáknak és még a rákos megbetegedéseknek is. A parodontális megbetegedés csontritkulással is együtt járhat.

Szerencsére vannak természetes megoldások a vérzésre, a fogágybetegségekre és a csontvesztésre. A C-vitamin nélkülözhetetlen az íny és a szövetek egészségének megőrzése miatt, hiszen a C-vitamin értékes flavonoidokkal van tele. A kvercetinnel együtt elősegíti az íny egészségének megőrzését és szinergikusan működnek együtt a gyulladás csökkentésében. Flavonoid kvercetin bőven található a zöldségekben és a gyümölcsökben, különösen a bogyós gyümölcsök bővelkednek benne. Ez a vegyület egy természetes gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. A kvcercetin és a C-vitamin együttese nagyon hatékony a kialakult gyulladás ellen.

Egy vizsgálatban külön-külön és együttesen is vizsgálták a C-vitamin és a kvercetin hatását a fogágybetegségekre. A résztvevők számára nyolc héten át tartott a kutatás. Ebben az időszakban semmilyen más gyógyszert és egyéb kiegészítőt nem vettek magukhoz. Az eredmények meglepőek voltak. Mindhárom csoportban javulást mutatkozott, a legkevesebb azonban azokban a csoportokban, ahol vagy csak kvercetint, vagy csak C-vitamint kaptak a vizsgálatban résztvevők és a legtöbb javulást ott mértek, ahol e kettő kombinációját alkalmazták. A kutatók úgy vélik, hogy ez azért van, mert C-vitamin képes támogatni és regenerálni a kvercetint a szervezetben. Úgy tűnik, a C-vitamin növeli és fokozza a kvercetin antioxidáns tulajdonságait.

A koenzim-Q10 egy másik erős antioxidáns, amely segíthet a vérző íny, a parodontális csontvesztés, a parodontális betegségek és az azokból eredő egyéb betegségek megfékezésében. Valójában a koenzim-Q10 az összes szerv és szövet egészségéhez elengedhetetlen. Segít megakadályozni a sejtek szabad gyök okozta károsodását, miközben támogatja az energiatermelést. Azonban ahogy idősödünk, szervezetünk egyre kevésbé képes a koenzim-Q10 termelésére. Ennek az alacsony szintje azonban párhuzamba állítható a fogágybetegséggel. A koenzim-Q10-et bevihetjük szervezetünkbe kiegészítők formájában, de sokat tartalmaz belőle a brokkoli, a makréla, a szardínia és a spenót is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Rozmaring gyógyhatásairól
  2019-02-28 20:06:02, csütörtök
 
 



A rozmaring számos gyógyító hatással rendelkezik. Az ókori Görögországban a diákok előszeretettel fontak koszorút ebből a gyógynövényből, mert erősen hittek benne, hogy ez majd javítani fogja az emlékezetüket és jó hatással lesz a memóriájukra.

A rozmaring tartalmaz egy olyan összetevőt - karnozolsavat -, amely eredményesen harcol a szabad gyökök negatív hatásai ellen. Ezt a munkát leginkább az agyban végzi, így nyújt védelmet az olyan rettegett betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór vagy a stroke.

A rozmaringkivonatot számos kutatásba vonták be. Erről a gyógynövényről bebizonyosodott, hogy deaktiválni képes a túlzott ösztrogénszintet, ami nagyban hozzájárul az emlőrák kialakulásához. A kutatás kimutatta, hogy a rozmaringkivonat mindössze kétszázalékos koncentrációja jelentősen csökkentette az ösztrogéntermelést. A gyógynövény egészséges és biztonságos alternatívát kínál azoknak a nőknek, akik ösztrogéndominanciában szenvednek.

Más vizsgálatok kimutatták, hogy a rozmaring deaktiválni tudja a toxinokat is. Szinte kisöpri azokat a májból, mielőtt azok kárt okozhatnának.

Más kutatások arra mutattak rá, hogy a rozmaring növelheti a véráramlást és javíthatja a veseműködést. Továbbá csökkenti a vérnyomást, elősegíti a sejtes légzést és a méregtelenítést. Mindemellett fokozza az éberséget, csökkenti a szorongást, leküzdi a vízvisszatartást, csökkenti a duzzanatot, kezeli az aknét és a bőrgyulladást, az ekcémát és a pikkelysömört.

A rozmaring rákellenes, antibakteriális, antidiabetikus, gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik. A rozmaringban lévő aromás vegyületek az illóolajok, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a növény illatában és kulináris tulajdonságaiban. A rozmaringolaj felelős az általános antimikrobiális, az antioxidáns és az antikarcinogén hatásokért.

A rozmaring másodlagos metabolitjának másik csoportja a polifenol vegyületek, beleértve a flavonoidokat és a fenolsavszármazékokat.

A rozmaring pozitívan hat az agy működésére. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy csökkenteni tudja a szorongást és fokozni tudja a koncentráló képességet.

Rozmaring és más gyógynövény felhasználásával ízletes teákat is készíthet. Tegyen egy csészébe 1 rész kamillát, 1 rész citromfüvet és ¼ rész rozmaringot. Öntse fel 2 dl forró vízzel. Hagyja állni 10 percig, szűrje le és már fogyaszthatja is. Ez a tea segít ellazulni és fokozni tudja a hangulatot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Erdei mályva gyógyhatásairól
  2019-02-28 20:01:18, csütörtök
 
 



Az erdő egyik legnemesebb gyógyítója: erdei mályva :
A mályvafélék családjába tartozó erdei mályvával (Malva sylvestris) elsősorban parlagokon, meleg és száraz területeken, például napos útszéleken vagy erdőszéleken találkozhatunk. Az erdei mályva első pillantásra belophatja magát a szívünkbe, mert nagyon szép külleme van. A növény szirmai halványlilák és a sziromlevelek sötét erezetűek. A levelei fogazottak, fűrészesek, míg az apró porzószálak csőszerűen nőttek össze. Népies elnevezései: fűdző rózsa, nagy papsajt vagy csúszóka.

A gyógynövényként is funkcionáló gyógynövényt már az ókorban is fogyasztották, mégpedig zöldségként. A növény fiatal leveleit főzték meg, pontosabban főzeléket készítettek belőle. Gyógyító hatását is élvezték, a levelekből borogatást készítettek, ha skorpiócsípést szenvedtek.

Gyógyító célokra az erdei mályva leveleit és virágait is fel lehet használni, hiszen mindkettő meglehetősen gazdag nyálkaanyagokban, flavonoidokban és cseranyagokban. A nyálkaanyagok a gyulladt nyálkahártyán bevonatot képeznek, így bátran lehet alkalmazni hurutos légúti megbetegedéseknél, köhögésnél, de még a gyulladt gyomor- és bélnyálkahártya kellemetlen tüneteit is enyhíteni tudja. Mindezeken kívül sok A-vitamint, kalciumot és vasat is tartalmaz. A gyógynövény virágzata júniustól egészen szeptemberig gyűjthető, de a leveleket már virágzás előtt lehet szedni.

Erdei mályva (Malva sylvestris) lila virága.
A mályvafélék családjába tartozó erdei mályvával (Malva sylvestris) elsősorban parlagokon, meleg és száraz területeken, például napos útszéleken vagy erdőszéleken találkozhatunk. Az erdei mályva első pillantásra belophatja magát a szívünkbe, mert nagyon szép külleme van. A növény szirmai halványlilák és a sziromlevelek sötét erezetűek. A levelei fogazottak, fűrészesek, míg az apró porzószálak csőszerűen nőttek össze. Népies elnevezései: fűdző rózsa, nagy papsajt vagy csúszóka.

A gyógynövényként is funkcionáló gyógynövényt már az ókorban is fogyasztották, mégpedig zöldségként. A növény fiatal leveleit főzték meg, pontosabban főzeléket készítettek belőle. Gyógyító hatását is élvezték, a levelekből borogatást készítettek, ha skorpiócsípést szenvedtek.

Gyógyító célokra az erdei mályva leveleit és virágait is fel lehet használni, hiszen mindkettő meglehetősen gazdag nyálkaanyagokban, flavonoidokban és cseranyagokban. A nyálkaanyagok a gyulladt nyálkahártyán bevonatot képeznek, így bátran lehet alkalmazni hurutos légúti megbetegedéseknél, köhögésnél, de még a gyulladt gyomor- és bélnyálkahártya kellemetlen tüneteit is enyhíteni tudja. Mindezeken kívül sok A-vitamint, kalciumot és vasat is tartalmaz. A gyógynövény virágzata júniustól egészen szeptemberig gyűjthető, de a leveleket már virágzás előtt lehet szedni.

A virágból és a levélből - bár ezt ritkábban alkalmazzák - főzetet lehet készíteni, amely enyhíti a görcsös vastagbél-gyulladás és a székrekedés kellemetlen tüneteit, de köhögést is lehet a segítségével csillapítani.

A levelekből borogatást is lehet készíteni, amely a különféle bőrbetegségnél a viszketést csillapítja hatékonyan.

A főzettel történő öblögetés a szájüregi betegségeket gyógyítja, pontosabban fájdalmat csillapít és nyugtatja a nyálkahártyát.

A virágokat előszeretettel használják teakeverékek készítésénél, mivel a benne lévő színezőanyagok pirosas színt kölcsönöznek ezeknek a termékeknek.

A gyógynövénnyel kapcsolatos, állatokkal végzett vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a gyógynövényben található poliszacharidok serkentő hatással vannak az immunrendszerre.

A gyógynövényből kétféleképpen készíthetünk teát. Az első verzió szerint öntsön egy csészébe egy teáskanálnyi virágzatot, majd öntse le 2 dl forró vízzel. Hagyja 10 percig állni, majd szűrje le. A másik változat szerint egy nagyobb teásbögrébe tegyen 2-3 teáskanálnyi virágot, majd öntsön rá hideg vizet. Hagyja állni 3-4 órán keresztül, szűrje le, majd melegítse meg, és már fogyaszthatja is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az inulinról
  2019-02-28 19:56:07, csütörtök
 
 



Az INULIN egy folyékony növényi étkezési rost, melyet a zöldségek és a gyümölcsök fruktooligoszacharid része tartalmaz. Összetett szénhidrátvegyület, a prebiotikumok egy fajtája, ami annyit jelent, hogy növeli az élő kultúra aktivitását és segít megelőzni a kártékony baktériumok elszaporodását az emésztő rendszerben.

Az INULIN, vízben oldódó nagyméretű rost, amely a bélben sértetlen marad (sem az emberi szájban, sem az emésztőszervekben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni), így magához vonzza a hasznos baktériumokat táplálkozásra.
Az utóbbi néhány évben a ,,funkcionális élelmiszer" kifejezés új fogalommá vált a táplálkozástudományban. Funkcionális élelmiszerek olyan élelmiszerek, melyek az emberi szervezetbe jutva a bélrendszer mikrokörnyezetének helyváltoztatásával az ember egészségére pozitív hatással vannak, vagy bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát csökkentik.

Ebbe a csoportba tartoznak :

- probiotikumok
- prebiotikumok
- szimbiotikumok

A probiotikumok: élő mikroorganizmusok, amik a táplálékkal együtt bekerülve a bélbe segítik az ott lévő állandó flóra fenntartását. A bélflóra fontos funkciót tölt be az emésztésben, a koleszterin anyagcserében és a kórokozó baktériumok megtelepedésének megakadályozásában. Ahhoz, hogy egy mikroorganizmust probiotikumnak nevezzenek, bizonyítottan az egészségre kedvező hatással kell legyen. Ellenállónak kell lenniük a gyártási folyamatokkal és az emésztőnedvekkel szemben, hiszen csak az életképes mikroorganizmusok képesek a vastagbélben kifejteni jótékony hatásukat. (megtalálhatók a tejtermékekben)

A prebiotikumok: olyan anyagok, amelyek ellenállnak az emésztőenzimeknek, ezáltal változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a bélflórában lévő hasznos baktériumok szaporodását. Fokozzák a probiotikumok szaporodását, és ezzel párhuzamosan gátolják a káros baktériumok megtapadását a bélben. Elősegítik egyes ásványi anyagok felszívódását.

A szimbiotikumok: a pre- és probiotikumok együttesét jelenti, ahol a két előnyös tényező összegződik, hogy egymást segítő szinbiózisban legyenek.

Az INULIN élettani hatásai:
- természetes cukorpótló, nem növeli a vércukorszintet és lebontásához nem szükséges inzulin
- szabályozza a cukoranyagcserét
- segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását
- javítja az emésztőrendszer működését
- szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében
- előnyösen befolyásolja a bél PH-értékét
- jótékony hatású lehet hüvelygyulladás, candida, mellrák, élelmiszer-allergia, és a szív- és érrendszeri betegségek esetén

Kiknek ajánlott az INULIN fogyasztása:
- cukorbetegeknek
- diétázóknak
- fogyókúrázóknak
- aktív sportolóknak
- magas koleszterinszint esetén
- antibiotikumos kezelések esetén
- gyomor és bélproblémák esetén
- szív- és érrendszeri betegség esetén

Forrás: Dr. Polgár Marianne Madarász Utcai Gyermekkórház és Rendelőintézet Gasztroenterológia
illetve : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/24 oldal   Bejegyzések száma: 236 
2019.01 2019. Február 2019.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 236 db bejegyzés
e év: 1442 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3931
  • e Hét: 14045
  • e Hónap: 27794
  • e Év: 232495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.