Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
A kombucha tea
  2020-01-16 22:32:43, csütörtök
 
  A kombucha rendszeres fogyasztásának számtalan kedvező hatása van, többek között segít megőrizni szervezetünk vitalitását, lúgosítja a testet, méregteleníti a májat, fokozza az anyagcserét, javítja az emésztést, segít a kötőszövet újjáépítésében, csökkenti a fejfájást, lerövidíti az emésztési időt, enyhíti a székrekedést és növeli az energiaszintet.

Mindennapi fogyasztása meghosszabbíthatja az életkort.
Csökkentheti a ráncok képződését, tompíthatja a bőrön lévő pigment foltokat (máj foltokat).
Megelőzheti a rák kialakulását, a papayás Kombucha elősegítheti a rák gyógyulását.
Gyógyíthatja az izületi gyulladást, enyhítheti az izomfájdalmakat.
Normál értéken stabilizálhatja a vérnyomást, állandó jó közérzetet és alvást biztosíthat. Oldhatja a stresszt.
Gyógyíthatja a székrekedést, megállíthatja a fertőző hasmenést, gyógyíthatja az aranyeret, a vastagbél gyulladást, gyomoridegességet, gyomorrontást, vékony és vastagbelek gyulladását
Segíthet átalakítani a húgysavat jobban oldódó vegyületté, segíthet a köszvényen.
Csökkentheti a koleszterint és rugalmasabbá teheti a vénák és artériák falait. Gyógyíthatja az érszűkületet. Enyhítheti az érgyulladás fájdalmait.
Segíthet a súlycsökkenésben, a zsírszövetek lebontásában. Testépítőknél, sportolóknál az izomtónus növekedése mellett fogyás érhető el. Intenzív sporttevékenységnél kifejezetten ajánlott.
Gyógyíthatja a prosztatagyulladást, megerősítheti a szexuális potenciát
Segíthet a glükózszint stabilizálásában és a vércukor hirtelen esésében a cukorbetegeknél.
Segíthet az immunrendszer gyengeségéből adódó betegségeken, mint például az allergián.
Tisztítja a vért, erősíti a vesét. Segítheti a máj és az epehólyag hatékony működését. Oldhatja az epe és a vesekövet.
Meghosszabbíthatja a HIV betegek életkorát.
Enyhítheti a torokgyulladást, asztmás köhögést, segíthet a lerakódott váladék feloldásában.
Enyhítheti a menopauza tüneteit, csökkentheti a hőhullámokat.
Csökkentheti a lábizzadást
Gyógyíthatja a szürkehályogot, a szemlencsén lévő egyéb képződményeket.
Kezelheti az ekcémát, gyógyító hatása lehet a bárányhimlőre és a pikkelysömörre. A bőrön lévő kiütésekre külsőleg is használják a teát. Gyógyíthatja a keléseket, hólyagos fertőzéseket.
Természetes antibiotikum
Méregteleníthet. Kioldja és kémiailag megköti a májból és a testnedvekből felszabaduló mérgeket. Vizeletvizsgálat kimutathatja a higany, ólom, és egyéb toxinok mennyiségének növekedését a vizeletben a teafogyasztás elkezdésével.
Erősen csökkentheti a vegyi szennyeződések által kialakult érzékenységet (a méregtelenítés miatt)
Csökkentheti az ödémát
Kezelheti és megelőzheti a Candida túlszaporodását.
Kiirthatja a szervezetből az élősködőket.
Egészséges embernél jobb közérzetet, nagyobb szellemi teljesítményt, fizikai erőnlétet biztosíthat.
Megakadályozhatja a kopaszodást, elősegítheti az erősebb hajszálak kialakulását, valamint visszaszínezheti az ősz hajszálakat, gyorsabb lehet a haj növekedése.
Elősegítheti a csontképződést, enyhítheti a töréses és zúzódásos fájdalmakat. Mellékhatás: körmök gyorsabb növekedése, erősödése.
Megszüntetheti a másnaposságot, segítségével gyógyítható lehet az alkoholfüggőség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kókuszolajról
  2020-01-16 22:29:09, csütörtök
 
  A kókuszolaj a legtelítettebb az összes főzéshez használatos olaj közül, tehát ez marad legstabilabb magas hőmérsékleten is és igen kicsi az esélye az ártalmas transzzsírok kialakulásának, mivel ellenálló a hővel szemben és nehezen oxidálható.

Manapság a legnépszerűbb főzőolaj a napraforgóolaj és az olívaolaj. Mivel az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsír és könnyen oxidálódhat, ezt jobb inkább utólag hozzáadni a salátákhoz mint megfőzni. Kémiai felépítése miatt hő hatására könnyen sérülhet s a főzés során könnyen átalakulhat transzsírokká vagy egyéb káros vegyületekké. Viszont a helyzet sokkal súlyosabb olyan növényi olajok esetében mint a napraforgó, szója, búza, vagy canola. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak még inkább károsodnak a főzés során, mint az olivaolaj. Nem lenne szabad főzésre használnunk ezeket az instabil, telítetlen olajokat, hiszen a transzzsírok és a szabadgyökök nagyon sok krónikus betegséget okozhatnak.

A kókuszolaj a legtelítettebb az összes főzéshez használatos olaj közül, tehát ez marad legstabilabb magas hőmérsékleten is és igen kicsi az esélye az ártalmas transzzsírok kialakulásának, mivel ellenálló a hővel szemben és nehezen oxidálható. Az oxidáció csak 198 C fok fölött megy végbe. A kókuszolaj tehát a legegészségesebb főzőolaj, sokkal jobb mint az olívaolaj

10 termék amit betudunk helyettesíteni kókuszolajjal

1. Kókuszolaj mint főzőolaj - telített zsírsavakat tartalmaz, ami azt jelenti, hogy növelheti a rossz koleszterin szintet, viszont a jó hír az, hogy nem csak a rosszat növeli, hanem a jót is. Sütésre viszont nem igen alkalmas.

2. Kókuszzsír mint vaj - Kókuszzsírral behelyettesíthetjük a tésztákba, uzsonnába használt vajat, vagy margarint.

3. Házi fogkrém kókuszolajjal - behelyettesíthetjük a régi egészségtelen fogpasztánkat egy egészségesebb változattal, mint például a kókuszolaj és szódabikarbóna pasztával.

4. Kókuszolaj mint izzadsággátló - a szódabikarbónátos kókuszolajat természetes dezodorként is használhatjuk, a kettő együtt nagyon jó összetétel mivel mindkét összetevőnek baktériumölő hatása van.

5. A kókuszolaj behelyettesít bármilyen drága hidratáló testápolószert. Az olajat kicsit megmelegítjük a kezünkbe és utána a tiszta bőrfelületre kenjük - hidratál és táplál egyben.

6. Kókuszolaj borotvahab helyett. Ha borotválkozás előtt bekenjük a bőrt kókuszolajjal, nem csak a borotválkozásra szánt idő rövidül le, hanem a felület sokkal simább lesz, bársonyosabb és hidratáltabb.

7. A kókuszolaj mint tartós hajlakk - egy kis olvasztott kókuszolajat össze kell keverni vízzel és pár csepp illóolajjal és a haj visszanyeri fényét és tartását.

8. Hajbalzsam helyett pár csepp kókuszolaj - Ne költsünk fölöslegesen drágábbnál-drágább hajbalzsamokra hanem hajmosás és öblítés után kenjük be hajunkat pár csepp kókuszolajjal és hajunk nem fog többet kócolódni.

9. Cellulítisz ellen kókuszolajjal - Minden este masszírozzuk a lábainkat körkörös mozdulatokkal. A bőr felpuhul és bársonyossá válik.

10. Helyettesítsük be tusgélünket kókuszolajjal - Tusolás közben nyugodtan mossuk le testünket kókuszolajjal, bőrünk nem fog kiszáradni a tusolás után, kellemes selymes tapintású lesz és természetes kókusz illatú.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kombucha - mint epekőoldó és méregtelenítő
  2020-01-16 22:23:26, csütörtök
 
  A mai modern kutatások bebizonyították, hogy a Kombuchában fellelhető glükuronsav és származékaik oldják az epekövet és méregtelenítik a májat.

A Kombucha tea egy ősrégi népi gyógyír. Valójában senki sem tudja honnan származik, csupán azt tudjuk, hogy több mint kétezer éve áll az egészség szolgálatában. Az első feljegyzések róla Kinából származnak időszámításunk előtti 221-ből. A kínaiak, a belőle készült italt mennyei teának, az örök élet italának nevezték, mivel fogyasztása számos betegségre, egészségügyi problémára jelentett megoldást.

A Kombuchából készített ital tulajdonképpen egy erjesztett tea, melyik egyben hatékony probiotikum is. Előállítása során a cukrot tartalmazó teához szimbiotikus gomba- és baktériumkultúrát adnak hozzá, majd hagyják, hogy a biológiai folyamat (erjedés) hatására a cukor eltűnjön, és egy olyan ital jöjjön létre, amely B-vitaminok, szerves savak, aminosavak, enzimek és élő szinergista mikroorganizmusok egész tárházát tartalmazza.

A kombucha ital glükuronsav- és laurinsavat tartalmaz, amelyek az emésztés és máj méregtelenítésében, illetve az immunrendszer támogatásában játszanak fontos szerepet. A glükuronsav tulajdonképpen a máj fő méregtelenítője, amely a májban is keletkezik. A máj méregtelenítő munkáját támogatnunk kell, ebben pedig kulcsszerepet játszik a glükuronsav, melynek pótlása elengedhetetlen. A Kombucha teában lévő glükuronsav és származékaik mennyisége meghaladja a 25 mg-ot literenként. Ez az ismert legmagasabb érték a természetes élelmiszerek között, ezért ez az ital kitűnő méregtelenítő. A B1 (tiamin), a B2 (riboflavin), a B4 (folsav), a B6 (piridoxin) és a B12 vitaminok pedig a kombucha tenyészet aktív tevékenységének eredményei.

Igazából a Kombucha eredményeire a mai tudomány nem talált magyarázatot, viszont a tapasztalatok igazolták hatékonyságát több évszázadon keresztül. Csak a zöld és a fekete teákat vizsgálták eddig tudományosan. Ezek a teák teljesen más eredményt mutattak 14 napos erjesztés után, mint a gyógyfüvekböl készült teák.

A tejsav és a glükurononsav volt a két legfontosabb összetevő, amelyre a kutatók a felfigyeltek. A tejsavnál a kutatók a "L(+)-tejsav"-at vizsgálták. Ebben a körben több tudományos közlemény is megjelent: Dr. Hermann és csoportja, Prágában végeztek kísérleteket és arra a következtetésre jutottak, hogy a glükonsav oldja az epekövet.

Egyes kutatások azt mutatták, hogy a Kombucha eredményesebb volt az epekő kezeléseknél mint az Interferon készítmény. Az asztma kezelésénél pedig még hatékonyabbnak bizonyult a Kombucha, mint az Interferon. Közleményében pedig dr. Wiesner azt vette fel, hogy a Kombucha stimulálja szervezetünk ellenálló képességét a betegségekkel szemben, ezáltal segíti a gyógyulási folyamatot. Még az is feltételezhető, hogy a vírusok támadását is képes lelassítani, mindenféle mellékhatás nélkül.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Banánhéjtea gyógyhatásairól
  2020-01-16 22:17:37, csütörtök
 
 



A banánhéjban olyan csodálatos hatóanyagok találhatók, melyek képesek ellazítani a testet és nyugodt, mély alvást biztosítani az embernek.

Ezek a csodálatos anyagok: - a szerotonin (a boldogság hormona), mely ellazítja a testet és elűzi a stresszt, - a triptofán, egy természetes eszenciális aminósav, amit a gyógyszeriparban is alkalmaznak alvászavar esetében, - a magnézium, mely igen jelentős mennyiségben van jelen, amiről tudnivaló, hogy egy olyan ásványianyag, mely a jó alvásért felelős, - a kálium, mely segít az izmok és érfalak lazításában, kikapcsolva egyben az adrenalin termelést. A magnéziumot máskülönben az orvosok is ajánlják alvászavar esetében.

Ezt a teát jól ismerik és alkalmazzák a Dél Amerikában élő emberek, mivel ezen a területen bőven terem banán, viszont Európában nem annyira elterjedt.

Hozzávalók:

- Egy pár banánhéj (ha lehet organikus legyen), ha nincs, akkor a banánhéjakat jól meg kell mosni szódabikarbónás vagy ecetes vízben.

- 1 kanál fahéj por

- 1 teáskanál szárított levendula vagy 1 filter levendulatea

- 1 l víz

Teafőzet elkészítése:

A banánhéjakat jól meg kell mosni szódabikarbónátos vagy ecetes vízben, levágjuk a végeit és egy tálcára helyezzük őket. 1-2 órát hagyjuk őket állni a tálcán míg meg nem barnulnak, utána a sütőt bemelegítjük 65 C fokra és a tálcát betesszük a sütőbe. A banánhéjakat addig hagyjuk bent, a sütőben míg teljesen meg nem száradtak.A száraz banánhéjakat össze kell törni és egy edényben 12-15 percig kell főzni.

Miután levettük a főzetet a tűzről, hozzáadjuk a fahéjport és 1 kávéskanál, vagy 1 filter levendula virágot, amit egy pár percig még főzhetünk együtt a teával, pár percig le kell fedni a teát és miután leülepedett, le lehet szűrni és melegen meginni este lefekvés előtt. A tea elfogyasztása után kb. 10-15 perc múlva beáll a nyugodt, ellazullt alvás.

Ha nagyobb mennyiségű banánhéjat akarunk egyszerre leszárítani, a megmaradt mennyiséget papír vagy vászonzacskóba lehet kamrába tárolni.

Mire jó még a banánhéj?

Stresszoldó.
Ezt a teakeveréket nem csak alvászavarokra ajánlják, hanem stresszoldásra is, viszont arra kell vigyázni ha napközben isszuk, vagy munkahelyen, könnyen elálmosodhatunk tőle és ez a munkánk rovására mehet. A tea stresszoldó hatását a szerotoninban gazdag banánhéj biztosítja. Kísérletek bizonyították, hogy a banánhéjban lelhető a legnagyobb mennyiségű szerotonin, melyet az orvosok a depresszió leküzdésében alkalmaznak. A banánhéj nagy mennyiségű luteint is tartalmaz, mely egy olyan antioxidáns ami megóvja a szemet a szürkehályogtól.

A banánhéj hidratálja a bőrt és halványitja a ráncokat.

Összeturmixolunk egy tojássárgáját és egy banánhéj belsejét. Ezzel a masszával bekenjük az arcunkat és rajta hagyjuk állni 5 percet, utána pedig lemossuk langyos vízzel.

Kezeli a zúzódásokat és horzsolásokat.
Egy banánhéj belsejével be kell kenni a sérült felületet, a banánhéjban jelenlévő kálium pedig felfogja gyorsítani a gyógyulási folyamatokat. Hogy jó eredményt érjünk el, fontos hogy a banánhéj friss legyen. Ne használjunk olyan banánhéjat amit már előzőleg meghámoztunk és hűtőszekrényben tartottunk, mindig akkor használjuk miután frissen meghámoztuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A sokoldalú mustármag gyógyhatásairól
  2020-01-16 22:12:55, csütörtök
 
 



A mustármag hadat indít a rák, érelmeszesedés, Alzheimer kór és sok más nyavalya ellen.

Mindegy hogy milyen formában fogyasztjuk a mustármagot, egészben, porítva vagy pépesítve, a mustármag egy igazi elixír és igazi szövetségesünk lehet a fejfájás elleni küzdelmünkben, a klimaxal járó kellemetlen tünetek megszüntetésében, vagy a kiürült vitamin és ásványianyag raktárunk pótlásában és nem utolsó sorban a boldogsághormonunkra is pozitív hatással lehet.

A mustármagban nagy mértékben van jelen a Triptofán - egy esszenciális aminosav, amit a boldogság aminosavjának is szoktak nevezni (a szerotonin előhormonja, ami a szervezet jólétéjért felelős).

Hadat indít a rák és agyérelmeszesedés ellen

Még akkor is ha sokszor úgy tekintünk a mustármagra mint egy jelentéktelen fűszernövényre, a mustármagnak csodálatos rejtett tulajdonságai vannak. Ezekben a kis sárga, vagy fekete magvacskákban értékes anyagok rejtőznek mint: fitokemikáliák (glükozinolát, mironizáz ),melyeket a rákos sejtek növekedése ellen vetnek be. Tulajdonképpen ez az egyik legfigyelemreméltóbb mustármag hatás, amely megvédhet bennünket a rákos daganatok kialakulásában vagy fejlődésében (főleg a gyomor és bélrák kialakulását előzheti meg). Egy másik fontos anyag pedig a szelén ami úgyszintén megfelelő ellenállást biztosít a rákos megbetegedések kialakulásával szemben. Köztudottan lassítja a rákos sejtek fejlődését és anti-oxidánsként is működik.

A mustármag az élelmi rostok nagyszerű forrása,

melyek javítják az emésztést, megkönnyítik a belek mozgását és felgyorsítják az anyagcserét. A rosttartalom jól oldódik, így igen hatékonyan hasznosítható. A máj, epe és hasnyálmirigy enzimek serkentésével, segíti az emésztést és a bélműködést, ezért alkalmazzák nagy sikerrel gyomor problémák esetében, amikor kevés a gyomorsav, étvágytalanságban, vagy székrekedésben.

A mustármag gyulladásgátló hatással bír és csökkenti a vérnyomást

A magas szelén és magnézium tartalma miatt magas vérnyomásban, valamint reumás arthritiszben, és asztmatikus rohamokban is ajánlják a mustármagot, csodálatos gyulladásgátló tulajdonságai miatt. Asztmások esetében, képes megelőzni az asztmás rohamokat.

Magas ásványianyag és nyomelem tartalma miatt ( kálcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, szelén ) ez az értékes fűszermag kiegészíti ásványianyag tartalékainkat, nagy segítséget nyújtva azok számára kik súlyos ásványianyag és nyomelem hiányban szenvednek.

A mustármag fogyasztásából szívünk is hasznot húz,

hiszen kutatások bebizonyították, hogy a rendszeres fogyasztása megelőzi és megakadályozhatja a szívinfarktus kialakulását. Egyes kutatások pedig arra világítottak rá, hogy főleg a sárga mustármag megelőzheti az Alzheimer kór kialakulását.

A tüdő és légúti megbetegedések kezelésében a népgyógyászatban már ősidők óta alkalmazták a mustármagliszt pépes pakolást.

A mustármagot megőrölték lisztnek, megfőzték és melegen egy rongyba göngyölték, ezután ráhelyezték a tüdő vagy légutak területére. Ezt az eljárást tüdőgyulladásra is alkalmazták és addig hagyták a tüdő területen amíg elmúlt a meleg érzet. Ezt a pépes pakolást olyan melegen szabad csak rátenni a mellre amennyire a beteg eltudja viselni, amikor kezd kihűlni akkor le kell venni. Miután a pakolást levettük a beteg területről, be kell göngyölni az egész mellet egy száraz, meleg törölközőbe és melegbe kell maradni...lehetőleg ágyba. 6 éven aluli gyermekeknek ez a kúra nem ajánlott.

A magból naponta 3 x 1 - 1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül kell lenyelni. Egy - egy kúra 6-8 hétig tartson. A gyógynövény magja fokozza az emésztőnedvek kiválasztását. Külsőleg reumás panaszok enyhítésére borogatást, bedörzsölőt készíthetünk belőle.

Gyógyhatása abban áll, hogy a szervezeten emésztetlenül átmenő magok emulziói kioldódnak. Makacs esetekben a napi adag kétszeresére emelhető.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A száraz köhögés okairól
  2020-01-16 20:54:43, csütörtök
 
  Köhögni mindenki szokott. Főként télen, amikor sok ember küzd náthával és influenzával. A száraz köhögés, amennyiben az rövidebb ideig tart csak, nem ad aggodalomra okot. Azonban a köhögés hosszabb időszakon keresztül is elhúzódhat. Ilyenkor alapos orvosi vizsgálatra van szükség, mivel komoly betegség is meghúzódhat a háttérben.

A száraz köhögést valamilyen torokban keletkező irritáció okozza és általában semmilyen váladékozással nem jár együtt. Az orvosok megkülönböztetnek akut és krónikus köhögést. A krónikus hosszabb ideig is elhúzódhat. Általában hosszabb ideig tart, mint 6 hét.

Az asztma egy tüdőt érintő gyulladásos betegség, ami köhögéssel társul. A köhögés éjjel felerősödhet, de a reggeli ébredés után is intenzívebb lehet. Az asztmának egyéb tünetei is lehetnek, ilyen például a légszomj, a zihálás, a mellkasi szorító érzés vagy fájdalom. Jelenleg nincs gyógymód a betegségre, viszont a tünetek enyhítésére sokféle kezelés áll rendelkezésre.

Az idiopátiás tüdőfibrózis során egy hegszövet alakul ki a tüdő belsejében. Ez a hegszövet az idő folyamán egyre jobban megvastagszik, ami egyre jobban megnehezíti a légzést a betegségben szenvedő számára. Az idiopátiás szó arra utal, hogy valójában még az orvosok sem teljesen biztosak abban, hogy mi okozza a betegséget. A betegség tünetei közé tartozik a légszomj, az étvágytalanság, a fogyás, a fáradtság, a láb- és kézujjak, valamint a körmök megvastagodása, kiszélesedése. A terápia közé tartoznak egyes gyógyszerek, az oxigénterápia, a rehabilitáció és a tüdőtranszplantáció.

A reflux betegség során a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, amely szintén okozhat köhögési rohamokat. A reflux tünetei széles skálán mozognak, de a legjellemzőbbek a gyomorégés, a hányinger, a hányás, a rossz lehelet és a nyelési nehézség. A kezelés egyben életmódbeli változásokat is magába foglal. Naponta többször, kisebb adagokat szükséges enni. Nagyon fontos az egészséges testsúly fenntartása, az alkoholfogyasztás beszüntetése vagy mérséklése, illetve a dohányzás abbahagyása. Természetesen gyógyszerek is segíthetnek a tünetek csökkentésében, illetve azok megszüntetésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Vérereink egészségéért
  2020-01-16 20:51:09, csütörtök
 
  A vénák a testből a szívbe szállítják a vért, a szívből pedig az artériák vezetik el a vért a különféle szervekhez. A legtöbb esetben a verőér friss, élénk, vörös, oxigéndús, nagy nyomású vért szállít. Az artériákban a legmagasabb a vérnyomás. Rugalmas faluk biztosítja az állandó vérnyomást a két szívdobbanás között.

A vér áramlási sebessége a verőerekben a legnagyobb, azonban a hajszálerekben és a visszerekben ez lecsökken. Az artériás nyomás olyan erő, amely a verőér falára vért fejt ki, és ez az artériák falának feszülését eredményezi. A szív teljesítményétől is függ az artériás nyomás, de a kis artériák és a hajszálerek a véráramlással szemben kifejtett ellenállásától is.

Az eltömődött artériák komoly szívbetegséghez, de még halálhoz is vezethetnek. Az artériák egészségének megőrzésében kiemelkedő szerepe van az egészséges táplálkozásnak.

Az egyik táplálék, amely segít egészségesen tartani az artériákat, a zab. A zabról bebizonyosodott, hogy csökkenteni tudja az LDL-koleszterin szintjét, ami jó hatással van az artériákra is.

A bab kiváló forrása az oldható rostnak, amely hozzájárul az artériák rugalmasabbá tételéhez, és ezáltal a vérnyomás csökkentéséhez. A hüvelyesek, így a bab is sok antioxidánst tartalmaz, amelyek eredményesen harcolnak a gyulladással szemben. Ez azért fontos, mivel a gyulladás hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához.

A lencsével kapcsolatban azt a megállapítást tették, hogy képes visszafordítani a magas vérnyomás okozta károsodást. Emellett a lencse tele van értékes fehérjével és rosttal, de csak nagyon kevés zsírt tartalmaz. A lencse tartalmaz még magnéziumot és káliumot is. Ez a két ásványi anyag pedig csökkenteni tudja a magas vérnyomást.

Az avokádó tele van többszörösen telítetlen zsírokkal, amelyek segítenek csökkenteni a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét és megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterinét.

A kurkuma tartalmaz egy antioxidáns vegyületet, a kurkumint, amely blokkolni képes az artériákban a zsírok lerakódását.

A brokkoli rákellenes hatással rendelkezik és a szív egészségének megőrzésében is nagy szerepe van. A brokkoli szulforafánt tartalmaz, amelynek nagy szerepe van az artériák egészségének fenntartásában. Emellett a brokkoli gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik.

Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az agy egészségét fejlesztő szokások
  2020-01-16 20:45:43, csütörtök
 
  Ahogy öregszünk, úgy az agyunk működése is hanyatlani kezd. Azonban nem törvényszerű, hogy kialakuljon a demencia vagy az öregkori szenilitás. Ha rendszeresen tornáztatjuk az agyunkat, úgy nem kell tartanunk attól, hogy gondok lesznek a memóriánkkal, az emlékezőtehetségünkkel.

Ahhoz, hogy sokáig egészségesek maradjunk - nemcsak a testünk, hanem az agyunk is -, fontos, hogy soha ne legyünk dehidratáltak, vagyis elegendő folyadékot, kiváltképp vizet fogyasszunk. Nagyon lényeges még az egészséges életmód fenntartása, azaz a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás.

Agyunk számára is fontos, hogy stresszmentesen éljünk. Ha nem így teszünk, akkor megemelkedik a szervezetben a kortizolszint, márpedig a túl sok stresszhormon nagyon rossz hatással van az idegrendszeri funkciókra. A stressz ellen a masszázs is nagyon hatásos. Ez boldogsághormonokat szabadít fel a szervezetben, ami csökkenti a stressz szintjét is.

Bizonyos típusú játékok nagyon hatásosak a szellemi képességekre. A legtöbb játék nagyfokú koncentrációt igényel, és olyan képességeket kapcsol be, amelyek szinte trenírozzák az agyat. Ezek a játékok az odafigyelés mellett nagyfokú alkalmazkodási képességet is igényelnek, amely szintén nagyon hasznos az agy működésének.

A vörösbor jót tesz a szív egészségének. Több friss kutatás arról számolt be, hogy nemcsak a szív, de az agy egészségét is megtámogatja a mértékkel fogyasztott vörösbor. A vörösborban található rezveratrol egy kitűnő antioxidáns, amely megtalálható a fekete áfonyában is. Ez az antioxidáns jó hatással van az emlékezőképességre, hiszen segíti a neuronok munkáját, ami jobb kognitív teljesítményt képes biztosítani.

A cukor és az egyszerű szénhidrátok nagyon károsan hatnak az agy egészségére, hiszen a vércukorszint-ingadozás a memóriát és az agy működését is megzavarja. Éppen ezért próbáljon ezekből a táplálékokból minél kevesebbet fogyasztani.

Kutatások igazolják, hogy a nem megfelelő alvás elősegíti az amiloid plakkok kialakulását, ami egyenes út az Alzheimer-kór kialakulása felé. Az agynak is szüksége van regenerálódásra, ezért nagyon fontos, hogy naponta legalább 7-8 órát aludjunk, hiszen a szervezetünk, így az agyunk is ilyenkor regenerálódik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Egészségtelen szokások
  2020-01-16 20:33:42, csütörtök
 
  Léteznek olyan emberi szokások, amelyek veszélyesek, vagy legalábbis nincsenek túl jó hatással az egészségre nézve.

Az egyik ilyen szokás, ha valaki nem megy el a mosdóba, amikor ingere lenne rá. Amennyiben valaki nem megy el a kisdolgát a jelzett időben elvégezni, akkor baktériumok telepednek meg a húgyhólyagban, ez fertőzést okoz, ami a vesékre is továbbterjedhet. Ha valaki nem érez kellő késztetést, hogy 3-4 óránként vagy akár kétóránként meglátogassa a mellékhelyiséget, akkor valószínűleg nem iszik elegendő folyadékot. Márpedig a dehidratáció egyáltalán nem tesz jót az egészségnek.

A rágógumi friss leheletet biztosít ugyan, és néha nagyon jól jön, ha nincs lehetőségünk étkezés után fogat mosni, illetve stresszhelyzetben is segíthet, viszont a folyamatos rágózást nem javasolják a hozzáértő szakemberek. Az állandó rágózás ugyanis túl nagy nyomást gyakorol az állkapocs ízületre, ez pedig ízületi gyulladást is okozhat, ami nagyon fájdalmas is lehet. Az is gond lehet, ha túl sok levegőt nyelünk le, mivel ez gyomorpanaszokat generálhat.

A körömrágás több szempontból sem egészséges. Egyrészt esztétikailag nagyon csúnya látványt nyújt, amikor valaki tövig rágja a körmeit, másrészt a köröm alatti baktériumok szájfertőzést okozhatnak. Vírusok is bejuthatnak a szervezetbe, ami felsőlégúti és egyéb fertőzéseket okozhat. Ráadásul a folyamatos körömrágás a fogakat is károsítja. A körömrágás általában valamilyen szorongást takar, így az alapbetegség kezelésével ez a rossz szokás is megszűnik.

Fáradtságra hivatkozva soha nem szabad kihagyni a fogak ápolását, vagyis a fogselyem használatát és a fogmosást. Már egyszeri fogápolási rutin kihagyása is elindíthatja a fog szuvasodását. Ha a fogak tönkremennek, az sok betegséget vonhat maga után. Például szív- és érrendszeri betegséget. Ennek oka az, hogy a szájban tanyázó baktériumok bekerülnek a véráramba, és ez gyulladásban tartja az ereket, ami oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

Ha valaki sokat ül számítógép előtt, a szeme hamar kifáradhat és a retinája is sérülést szenvedhet. Ha valakinek mégis muszáj sokat dolgoznia, akkor annyit tegyen meg, hogy húszpercenként alaposan megtornáztatja a szemét. Azaz minden huszadik percben húsz másodpercig nézzen váltogatva több irányba, és a számítógép helyett rövid, villanásnyi ideig fókuszáljon más-más irányba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Szívbarát receptek
  2020-01-16 20:31:05, csütörtök
 
  A szívünkre nagyon vigyáznunk kell, hiszen ez a szerv a testünk motorja, ami ha nem működik megfelelően, akkor még az életünket is negatívan befolyásolja. Éppen ezért a megelőzésre kell törekednie és olyan táplálékokat szükséges fogyasztani, amelyek jó hatással vannak a szív egészségére. Most olyan recepteket olvashat, amelyeket akár szívbarát ételeknek is nevezhetünk.

Bazsalikomos-olajbogyós finomság hozzávalói:

egy üveg zöld olajbogyó felaprítva
1 szardellafilé
2 gerezd fokhagyma lereszelve
2 evőkanál kapribogyó
4-5 darab friss bazsalikomlevél
2 evőkanál frissen facsart citromlé
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
Elkészítése:

Pépesítse turmixgép segítségével az olajbogyót, a szardellafilét és a kapribogyót, majd adja hozzá az olívaolajat és a frissen facsart citrom levét is. Ezután aprítsa fel a bazsalikomleveleket és keverje azt is a hozzávalókhoz. Ez a paszta nagyon finom pirítóssal és nagyon egészséges is, hiszen szívbarát összetevőket tartalmaz. Az egyszeresen telítetlen zsírok csökkentik a koleszterinszintet, és ezzel minimalizálják az érelmeszesedés kialakulásának a kockázatát.

Tonhalas és avokádós saláta hozzávalói:

egy kisebb avokádó felkockázva
1 evőkanál fenyőmag
bors és só ízlés szerint
1 evőkanál frissen facsart citromlé vagy limelé
egy kisebb maréknyi friss petrezselyemzöld felaprítva
tonhal
2 paradicsom
1 fej saláta
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
Elkészítése:

Kockázza fel az avokádót, mossa meg és szeletelje fel a paradicsomot, mossa meg és tépkedje kisebb darabokra a salátát, illetve vágja fel kisebb darabokra a tonhalat. Egy salátástálban alaposan keverje össze a hozzávalókat. Készítse el a dresszinget. Keverje el egy kis tálkában a citromlevet, az olívaolajat, a felaprított petrezselyemzöldet, a sót és a borsot, majd öntse a salátára. A tetejét szórja meg pirított fenyőmaggal.

Mediterrán saláta hozzávalói:

1 fejes saláta
1 kígyóuborka kockára vágva
1 csésze apróra vágott paradicsom
egy kis fej hagyma vagy fokhagyma
ízlés szerint tengeri só
olívaolaj
alacsony zsírtartalmú feta sajt
Elkészítése:

Mossa meg a salátaleveleket és tépkedje közepesen nagy darabokra. Mossa meg a paradicsomot és az uborkát, majd kockázza fel azokat. Keverje össze az olívaolajban a sót, a borsot és a lereszelt fokhagymát. Öntse a dresszinget a salátára, majd szórja meg a felkockázott feta sajttal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 205 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1680
  • e Hét: 3818
  • e Hónap: 35304
  • e Év: 240005
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.