Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Kreatív virágos torta
  2020-01-21 22:37:44, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  2020-01-21 22:29:57, kedd
 
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult, de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat.

Fő táplálékuk volt telente a bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is — Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. — savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak rászórva piros paprikát és vékony csíkokra vágott lilahagymát. Ezzel pótolták a C-vitamint.

Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (a prosztata legjobb védelmezője). Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről ma már ismert, hogy tápláló, és tisztítja a vért. A szegény embernek nem telt cukros ételekre, a gyerekeket sem tömték édességgel. Így, ha a fertőző betegségeket nem kapták el gyerekként, magas kort értek meg dédapáink. Kár, hogy elfelejtettük étkezési szokásaikat.

Az állatokat nem tanítják, hogy melyik növény mérgező a testükre, mégis minden állat tudja, mi nem jó neki, és azt nem eszi meg. Azt sem mondja meg nekik senki, melyek azok a füvek, amivel gyógyítani tudják a szervezetüket, vagy karban tartja a bélműködésüket, mégis megtalálják. Elgondolkodtató, hogy a bent tartott kutyákat mért érik el azok a betegségek, mint az embereket? Mi emberek is tudhatnánk, hogyan kerüljük el a betegségeket, mégis kevesen foglalkozunk ezzel.

Mákkal a csontritkulás ellen
A mák került ide elsőnek, hogy a közép vagy idősebb korúak észrevegyék ezt a csodanövényt, hiszen, ki ne akarná a fiatalos mozgását könnyen megőrizni, és az életét kitolni. A mák Közép-Ázsiából származik, de manapság inkább Európában eszik. Szerencsére a mák központi helyet foglal el a magyar étkezési szokásokban, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról.

Tele van (csontépítő), magnéziummal, (Omega4) növényi zsírsavval, aminosavakkal, enzimekkel és még foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne. Kevesen tudják, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. A magas vérnyomást leviszi. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó.

Használati, tárolási és fogyasztási javaslat
A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel vagy cukorral ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.

50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni muszáj.

A burgonya gyógyító hatása - az emésztés segítője
Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni, a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort és vasat.

A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.

A cékla gyógyító hatása, élettani fontossága
És most következzék a cékla. A cékla rák megelőző hatású, beírta magát a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumor gátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, gátló méreg, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légzőfermentet pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. “Ebben kiváló eszközt találunk - írja Seeger - a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizálására."

A hagymán kívül a céklának van a legnagyobb a szilícium (nyomelem) tartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers cékla hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken kívül a cékla javítja az idegműködést és az emésztést is. Ha a felsoroltaknak, csak a fele részét hasznosítja a szervezet, már érdemes megszívlelni a tanácsot.

A bab gyógyító hatása
A bab fontosságáról se feledkezzünk meg! Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása elengedhetetlen. Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését (ezért van nagy szerepe a betegségek megelőzésében). És ez még nem minden; segíti a zavartalan vérkeringést, ez által segíti a szív működését is. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését.

A lencse gyógyító hatása
A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. Igen magas a fehérjetartalma (25-28%), és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos és nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

A vöröshagyma és a fokhagyma tisztító hatása
A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet!

A vörös- és a fokhagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből, egyben ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.

A sárgarépa gyógyító hatása, szerepe az egészség megőrzésében
Ma már tudjuk, hogy a sárgarépa fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra, feljavítja a szem vérkeringését és működését. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet, savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését.

A búzacsíra gyógyító ereje
A búzacsíra jelentős élettani funkciót tölthet be; gyógyító ereje, a magas vitamin és ásványi anyagoknak köszönhető. A daganatos, a szív, az érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az érfalat rugalmassá teszi. Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. Nagy szerepe van a csontok védelmében.

A paradicsom gyógyító hatása
A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek. (Lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.)

A szőlő gyógyhatása
A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért. Az is köztudott, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. A szőlő magvának többszöröse a gyógyító hatása, mint a szőlőnek.

A dió
A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést, a mellett féregölő vértisztító, és segíti az emésztő szervek munkáját.

Zeller, kelkáposzta, kínai kel
A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt a csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora. Vagyis a vitaminok feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.

Spenót, a gyógyító
A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), a mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatással rendelkezik. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.

A táplálkozás tekintetében jó tudni
Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a szövetek kémiai átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet tápanyag fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó hiba is.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A nélkülözhetetlen fűszerek
  2020-01-21 10:21:10, kedd
 
  A fűszerek nem csak ételeink ízesítői, hanem természetes gyógyszerek, amik helyesen alkalmazva egészségünket is óvják. A helyes étkezés és fűszerelés egészség megóvó hatását a kínai orvosok már évezredekkel ezelőtt jól tudták. Arra törekedtek, minden betegük egye egészségesre magát, mert honoráriumot csak addig kaptak, amíg az általuk kezelt család tagjai egészségesek voltak.

Ha megbetegedtek, a gyógyításért már nem járt pénz, hiszen nyilván valamit nem jól csináltak, így kötelességük volt a hibát kijavítani.

Nézzünk néhány példát!

A citromlé: önmagában, salátában, langyos vízben hígítva, mártásokban és öntetekben ecet helyett több mint kiváló.

Bazsalikom: paradicsomért és olíva olajért kiált.

Boróka: a vadhúsokhoz nélkülözhetetlen, minden vadpác alapja.

Fahéj: sütemények, forralt bor és a gyümölcslevesek része kell, hogy legyen.

Curry: rizses, halas ételek pótolhatatlan összetevője.

Fokhagyma: főzelékek levesek, mártások, sültek és pácok alapja.

Gyömbér: a kalács, a gyömbéres limonádé fogalom.

Sáfrány: húslevesek, rizottók, paellák, mártások fontos összetevője.

Oregáno: paradicsom, tészták, pizzák, tök és bab, illetve pástétomok része. Helyettesíthető a kevésbé harsány kakukkfűvel.

Levendula: a báránycombhoz kiváló, de éppen ilyen jó a rozmaring is kevés mennyiségben.

Petrezselyem: mártások, levesek, főzelékek, a paradicsom, sültek és tojás ételek része.

Majoranna: hústöltelékek (hurkák) mellett jól harmonizál a tökkel, paradicsommal, csirke és marha sültekkel.

Koriander: a káposztás ételek mellé való, de a szárnyasok mellé is nagyon jó.

Kapor: főzelékek (tök), húsgombócok, mártások része.

Szerecsendió: csak igen keveset a sóletbe, mert álmatlanságot, nyugtalanságot okozhat.

Torma: kolbászok, virslik mellett kiváló mártás alapanyag is.

Szegfűszeg: nélküle nincsen forralt bor, de teába is kiváló (főleg gyümölcs teákba, pl. csipkebogyó, borsos menta).

Tárkony: a ragulevesek, a csirke falatok része, de báránnyal a legjobb.

Zeller: nélküle nincs jó húsleves, kiváló krémleves alapja is.

Kurkuma: rizses, csirkés ételekhez feltétlenül ajánlott.

Babér: 1-2 db kell a krumpli főzelékbe, pácok, savanyú mártások része.

Ánizs: süteményekbe, édes rizsekhez adható.

Paprika: oly sok mindenhez adjuk, hogy az szinte már túlzás, ezért, bár egészséges, de nem azon az áron, hogy a többi fűszert kiszorítsa.

Kömény: körözöttek, képosztás ételek és sertés sültek mellé való (malacsült).

Édeskömény: a párolt halhoz illik a legjobban és a grillezett zöldségekhez.

A sort mindenki tudja tovább folytatni, biztatom Önöket, tegyék is meg.

A jól alkalmazott fűszerek gyógyszerek!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyógyteák
  2020-01-21 10:13:39, kedd
 
  A teafogyasztásnak évszázadokra, sőt, egyes régiókban évezredekre visszanyúló hagyománya van. Az angolok több száz éve fogyasztják rendszeresen a különleges, főleg fekete teákat, a Távol-Keleten pedig évezredek óta használják a különböző teákat szomjoltásra és bizonyos betegségek gyógyítására. Az alternatív gyógyítók számos teafajtának tulajdonítanak gyógyító hatást.
A gyógyteák leggyakoribb felhasználása: reflux ellen, depresszió mérséklése, a szervezet lúgosítása (lúgosító teák), vércukorszint szabályozása, gyomorgörcs megszüntetése, stb.

Különböző teák gyógyító ereje

Bojtorján tea
A bojtorján tea régóta ismert vércukorszint szabályozó, valamint májtisztító, májerősítő hatásáról. Májbetegek előszeretettel fogyasztják, de megelőzésre is kiváló.

Kamillatea
A kamillatea az egyik legnépszerűbb gyógytea világszerte. Nyugtatja az idegrendszert, de savas reflux esetén is kiváló hatású. Megfázás esetén is érdemes fogyasztani, közvetlenül lefekvés előtt is fogyaszthatjuk, mivel nem tartalmaz élénkítő anyagokat, inkább elősegíti a nyugodt, pihentető alvást.

Damiana tea
A damiana teát elsősorban depresszió, lehangoltság és pszichés zavarok esetén javasolt fogyasztani. Emellett vízhajtó hatású és a máj regenerálódását is elősegíti.

Édeskömény tea
Az édeskömény tea elsősorban gyomorbántalmak, gyomorgörcs esetén használható. Javítja az étvágyat, elősegíti a testsúlygyarapodást, ezért rákos betegek is gyakran fogyasztják.

Gyömbértea
A gyömbértea leginkább megfázás, influenza és allergia esetén javasolt. Allergiában szenvedőknek érdemes minden nap elfogyasztani egy csésze gyömbérteát.

Zöld tea
A zöld tea talán a legismertebb az eddig felsorolt teák között. A zöld tea legismertebb gyógyító tulajdonságai: vírus- és baktériumölő, vércukor- és koleszterincsökkentő, erős antioxidáns, segíti a véráramlást.

Galagonya tea
A galagonya tea vértisztító, vércukorcsökkentő és májtisztító hatású. Csak hígan szabad fogyasztani, mert erős hatású, könnyű túladagolni!

Citromfű tea
A citromfű tea gyomorpanaszok esetén hatásos, rendszeres fogyasztása javíthatja hangulatunkat.

Rozmaring tea
A rozmaring tea javítja a keringést, csökkenti az ízületi fájdalmat és a fejfájást. Antiszeptikus összetevőket tartalmaz, ezért szájvízként is használható, illetve öblögethetünk vele torokfájás esetén.

Minden szárított gyümölcsből készíthető tea és ezeket szinte végtelen számban kombinálhatjuk is egymással. Sőt, minél több gyümölcsöt kombinálunk, annál jobb lesz a tea. A Rooibos tea pl. nem túl jó önmagában, de szárított sárgabarackkal ízesítve, illetve együtt főzve már nagyon finom italt ad.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Tiltólistás ételek és italok ízületi gyulladásnál
  2020-01-21 10:07:41, kedd
 
  Az ízületi gyulladás komoly fájdalmakkal járó betegség. A tünetek hol erősödnek, hol stagnálnak. A megfelelő étkezéssel akár meg is szűnhetnek a tünetek. Most olyan ételekről és italokról olvashat, amelyek elkerülése állapotjavulást eredményezhet.

Az alkohol a szervezetben előforduló gyulladást még tovább súlyosbíthatja, ami ízületi gyulladásnál nagyon komoly duzzanatot és fájdalmat generálhat.

A finomított szénhidrátok, mint például a fehér kenyér elősegíti a glikációs végtermék (AGE) termelődését. Ezek a vegyületek elősegítik a gyulladás kialakulását és fellángolását. Fehér liszt helyett a teljes kiőrlésű lisztet és az abból készült kenyeret, péksüteményt részesítse előnyben, hiszen ezek nem okoznak gyulladást és értékes tápanyagokkal vannak teli.

Az olyan termékek, amelyek telített zsírt és cukrot is tartalmaznak, nagy ellenségük azoknak, akik ízületi gyulladásban szenvednek. Persze jobb lenne, ha mindenki korlátozná ezek bevitelét, de akik ízületi betegségben szenvednek, mindenképpen fontolják meg az étrendváltást, hiszen mind a telített zsír, mind a cukor elősegíti a gyulladás kialakulását és fellángolását.

A finomított szénhidrátok szintén megemelik a szervezetben a gyulladás szintjét, és ez teret ad a gyulladás kialakulásának, felerősödésének.

Az édességekről és süteményekről nem kell lemondani, mert ma már minden hagyományos süteménynek van egy egészséges alternatívája. Használjon nyírfacukrot, telítetlen zsírokat és gyümölcsöket a desszertek elkészítéséhez, így csökkentve a szervezetében a gyulladást. A gyulladás megszűnésével az ízületi gyulladás tünetei is megszűnhetnek.

Vannak olyan ételek, amelyek nátrium-glutamátot tartalmaznak, ami egy nagy stresszor a szervezet számára, ugyanis ez is kiválthat gyulladást és felerősítheti az ízületi gyulladásban szenvedő betegek fájdalmát.

Azok a növényi olajok - napraforgó-, szója-, kukoricaolaj - amelyek több omega-6 és kevesebb omega-3 zsírsavat tartalmaznak, szintén okozhatnak gondot, hiszen az omega-6 zsírsav gyulladást generál. Ezzel szemben az omega-3 zsírsavakban gazdag növényi olajok gyulladáscsökkentő hatásukról is ismeretesek.

Aki még használ margarint, a jövőben ne tegye, mivel a margarin tele van transzzsírokkal. Hatására csökken a jó, és nő a rossz koleszterin szintje, és ez a gyulladásos markerek szintjét is megemelheti a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Háziállatok megáldása Remete Szent Antal ünnepén
  2020-01-21 10:00:55, kedd
 
  Remete Szent Antalt már a középkorban is a háziállatok védőszentjeként tisztelték. Ünnepén, január 17-én sok helyen megáldják a házi kedvenceket. Ezen a napon a vatikáni szent Péter tér is állatfarmmá változik - mert a háziállatok is kaphatnak áldást.

Ilyenkor szamarak, lovak, kutyák, macskák, kacsák és egyéb háziállatok gyülekezőhelye a Szent Péter-tér, ahol az olasz állattenyésztők szövetségének szervezésében megáldják a jószágokat Remete Szent Antal apát napján. Az esemény valóságos turistalátványosság. Sok római lakos jelenik meg kutyájával és macskájával, hogy ezek a házi kedvencek is részesüljenek az áldásban. Felvonulnak a rendőrség, a csendőrség és a pénzügyőrség lovas egységei és az állami fegyveres erők kutyás csoportjai is.

A vidék és az állatállomány kincs
A vidék és az állatállomány kincs, amelyet meg kell őrizni a biodiverzitás és a teremtés tiszteletben tartásának biztosítása érdekében. Idén a Via della Conciliazione végén egy kis gazdaságot állítottak fel és állattenyésztők százai érkeztek a Szent Péter-bazilikába, hogy megünnepeljék Szent Antal apát, az állatok védőszentjének ünnepét. 10.30-kor Angelo Comastri bíboros mutatott be szentmisét a bazilikában, az eucharisztikus ünneplés végén pedig innen nem messze, a XII. Piusz-téren megáldotta az összegyűlt embereket és állatokat. Az eseményt ebben az évben különös tekintettel a paraszti család értékeinek és a teremtés tiszteletének témájára rendezték meg. Az ünnep a montebellói Lancieri ezred és a fegyveres erők lovas hadosztályának felvonulásával zárult. Jelen voltak az Olasz Tenyésztők Szövetsége képviselői is.

Olaszországban történelmi visszatérés folyik a földterületekre, több mint 56 000 35 év alatti fiatal foglalkozik mezőgazdasági vállalkozások vezetésével, ami közösségi szintű rekord, + 12% -os rendkívüli növekedéssel járt az elmúlt öt évben. Az ágazat azonban egész Európában bajban van. November utolsó hetében Európa különböző részein gazdálkodók tüntetései voltak, amelyek tiltakoztak az alacsony élelmiszerárak, a vegyi peszticidek használatának korlátozása és az Európai Unió által aláírt kereskedelmi megállapodások ellen.

Don Bosco kutyája

Életrajzából tudjuk, hogy Don Boscónak is volt egy kutyája, de ez nem egy közönséges háziállat volt, hiszen akkor jelent meg, amikor szentünk bajban volt, hogy megvédje őt. Grigio (Szürke) olyan volt, mint a többi kutya, akikről hallottunk vagy olvastunk, egy különbséggel: senki sem tudta, honnan jött, és senki sem tudott arról, hová ment. Mondhatjuk, hogy Grigio egy őrangyal volt kutya formájában. Az Oratórium növendéke, Carlo Tomatis így írta le: ,,Félelmetes kinézetű kutya volt. Amikor Margit mama meglátta, ijedtében mindig ezt mondta: "Micsoda ronda állat!" Szinte úgy nézett ki, mint egy farkas: hosszú volt az orra, fülei egyenesen álltak, szürke volt a színe és legalább egy méter magas volt." Maga Don Bosco is írt Oratóriumi emlékirataiban Grigióról.

Don Bosco születésének bicentenáriumi évében, 2015-ben január 17-én a római Bosco Szent János Plébánián külön ünnepen emlékeztek meg a Szürkéről. Az ünnepségen felolvasták Don Bosco életéből azokat a részleteket, amikor a Szürke megjelent, különleges áldással megáldották a kutyákat, ,,akik" ajándékot is kaptak: egy nyakörvre erősíthető, megáldott medált, amelynek egyik oldalán Don Bosco, a másikon pedig Grigio szerepelt.

Kutya a misén?

Egy olasz keresztény oldalon a következő kérdést tette fel az egyik olvasó:

,,Gyakorló keresztény vagyok. Van egy kutyám. Általában nem viszem misére, de amikor velem volt, a templom hátuljában maradtam, anélkül, hogy problémát vagy kellemetlenséget okoztam volna bárkinek. Nagyobb bűnt követek el, ha a kutyát is beviszem a templomba, vagy ha nem megyek misére, hogy ezt elkerüljem?"

Kérdésére a következő választ kapta:

,,Lehet, hogy a megoldás nem olyan drasztikus. Nincs olyan hivatalos törvény, amely megakadályozná, hogy a kutyájával belépjen a templomba. A helyes viselkedést a helyzet és a körülmények alapján kell javasolni. Be kell vallanunk azt is, hogy maguk az emberek sokkal gyakrabban zavarják meg a liturgikus eseményeket, mint az állatok. Fontos előre látni, hogy egy kutya, legyen bár csendes, hirtelen reakciókat válthat ki az emberekből, vagy pedig egy másik állat lehetséges jelenléte megzavarhatja. Nincs szó túl nagy erkölcsi problémák felvetéséről, hanem a bölcs és az óvatos előrelátásról a kínos helyzetek megelőzése érdekében. Ne felejtsük el, hogy mindig és mindenütt az odafigyelés másokra bizonyítja Isten iránti tiszteletünk hitelességét."
Forrás :SzaléziakHU
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Zsírégető táplálékok
  2020-01-21 09:56:01, kedd
 
  Zsírégető ételek, amelyek valóban segítik a fogyást

Bár a tartós és egészséges fogyás legfontosabb tényezője a megfelelő mennyiségű kalóriabevitel és a rendszeres testmozgás, találhatunk néhány olyan természetes ételt, melyek felgyorsítják anyagcserénket, s ezzel együtt a zsírégetés cseppet sem könnyű folyamatát. Ezeket az egyébként rendkívül egészséges ételeket sokan úgy emlegetik, mint ,,negatív kalóriás" ételek, mivel kalóriatartalmuk alacsony, főleg rostokat és értékes tápanyagokat tartalmaznak, melyek emésztése több kalóriát igényel a szervezettől, mint amennyit ő maguk tartalmaznak.

Ha tehát gyorsan és egészségesen szeretne fogyni, alkalmazza ezeket a fűszereket mindennapi ételeihez.

Ha most azt gondolja, hogy egész nap zellert, grapefruitot vagy brokkolit kell ennie, akkor nagyot téved. A tipikusan zsírégető élelmiszerek azok az indiai fűszerek, melyeket az Ayurveda is előszeretettel alkalmaz a zsírégetés ösztönzésére.

A legjobb zsírégető ételek
1, Chili paprika
A chili paprika fogyasztásával felpörgethetjük anyagcserénket, hatásának maximumát a fogyasztást követő 20 percen belül éri el. Ezt a hatását a benne lévő kapszaicinnek köszönhetjük. A kapszaicin egy természetes, termogenikus vegyület, mely segít az elfogyasztott táplálék hőenergiává alakításban. A másik kedvező hatása, hogy képes csökkenteni az étvágyat, így kevesebb kalóriát viszünk be a nap során.

2, Curry levél
A curry levél az indiai konyha (különösen India déli részén) elengedhetetlen hozzávalója. Nem csak különleges ízt varázsol az ételeknek, hanem olyan értékes vegyületeket is tartalmaz, melyek csökkentik a vér rossz (LDL) koleszterinszintjét és méregtelenítik a szervezetet. Már napi 8-10 curry levél elfogyasztásával részesülhetünk ezekből a kedvező hatásokból.

3, Fokhagyma
A fokhagyma hatásmechanizmusa a chili paprikáéhoz hasonló. Jóllakottság érzetet ad, fokozza az adrenalin termelést, ezáltal gyorsítja az anyagcserét. A fokhagymát nyersen és főzve egyaránt érdemes fogyasztani, bár nyersen sokkal erőteljesebb a hatása.

4, Mustár
A mustár magok vagy mustárolaj segít az ideális testsúly elérésében. A mustár sok B-vitamint, folsavat, niacint, tiamint, riboflavint tartalmaz és felturbózza az anyagcserét. Kalória és zsírtartalma nagyon alacsony. Saláták és húsok ízesítéséhez is kiváló.

5, Méz
Bár a méz kalóriatartalma csöppet sem alacsony, sokkal jobb választás, mint a sima, finomított fehércukor. A méz, megfelelő mennyiségben ugyanis képes mobilizálni a lerakódott zsírt. Fogyasszon el reggel egy pohár langyos, mézes, citromos vizet, közvetlenül ébredés után, segítse ezzel a zsírégetés folyamatát.

6, Író
Az író összetételében legjobban a lefölözött tejhez hasonlít, zsírtartalma alacsony, egy csésze kb. 100 kalóriát tartalmaz, így ideális nasi az étkezések között.

7, Kardamom
Jellegzetes ízű fűszer, mely szintén jelentősen gyorsítja az anyagcserét. Az indiai konyha az édességek és desszertek elkészítésénél is használja.

8, Kurkuma
A kurkuma az utóbbi évek talán egyik legjobban kutatott fűszernövénye, mely a vizsgálatok alapján számtalan jótékony tulajdonsággal rendelkezik. A benne lévő aktív hatóanyag, a kurkumin segíti a zsírsejtek hasítását.

9, Spenót
A spenót zsírégető hatása közismert. Kalóriában nagyon szegény, sok vitamint, rostot és vasat tartalmaz. Mindenkinek ajánlott lenne naponta 2-3 csésze spenótot elfogyasztania. A spenótot hozzáadhatja salátákhoz, húsokhoz, de akár egészséges zöld turmixot is készíthet belőle.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 205 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1056
  • e Hét: 6297
  • e Hónap: 26159
  • e Év: 202034
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.