Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Női kosárlabda 01.22
  2020-01-22 20:35:17, szerda
 
  Bravúros soproni győzelem a női kosárlabda Euroligában.
A hazaiak már 19 ponttal is vezettek, de hiába javult fel a Lyon, csak faragni tudott a különbségen..
A Sopron Basket hazai pályán 14 ponttal legyőzte a Lyont szerdán a női kosárlabda Euroliga 11. fordulójában.

Női kosárlabda Euroliga, B csoport, 11. forduló:
Sopron Basket - Lyon (francia) 67 - 53 (18-14, 19-12, 14-12, 16-15)
a magyar csapat legjobb dobói: Krajisnik 18 pont, Brooks 16
...... ........... ..........


A Sopron 4/6-os győzelmi mérleggel, a B jelű nyolcas hatodikjaként várta a folytatást, míg a Lyon - hivatalos nevén LDLC ASVEL Feminin - 5/5-ös mérleggel állt a csoportban. A francia klub - amelynek tulajdonosa a korábbi NBA-sztár Tony Parker - novemberben 62-59-re legyőzte a magyar bajnokot, amely már 19 ponttal is vezetett.
Ugyanilyen nagy különbség szerdán is kialakult, Gáspár Dávid együttese az első két negyedet négy, illetve hét ponttal megnyerte, majd a harmadikban 8-0-s sorozatot produkált, ezzel 45-26 volt az állás. A francia együttes később némileg magára talált, de végül a harmadik szakaszban is a Sopron játszott eredményesen, így a negyedik tíz perc 51-38-ról indult. Az addigi tendencia nem fordult meg, aminek magabiztos hazai győzelem lett az eredménye.
Az előző idényben negyedik Sopron jövő kedden a lengyel Gdyniához látogat. A csoportkör végén mindkét nyolcasból a négy legjobb csapat jut tovább a két győzelemig tartó negyeddöntőbe, míg az ötödikek és hatodikok az Európa Kupa negyeddöntőjében folytatják. A magyar csapat szerdai sikerével a negyedik helyre lépett előre
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Női kézilabda itthoni bajnokság 01.22
  2020-01-22 19:33:05, szerda
 
  Bombameglepetés! - Kikapott a címvédő Győr Siófokon.
Hatalmas meglepetésre a Siófok KC 34-29-as győzelmet aratott a címvédő Győri Audi ETO ellen a női kézilabda bajnokság szerdai játéknapján, hazai pályán.
...... .........- Érd - FTC 32:33 szoros küzdelem volt
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Váci Mihály: Hidegben, hóesésben
  2020-01-22 18:58:45, szerda
 
  ...... ........


Botladozom hóesésben, nyomomban
szétteríti - mint a rózsa a tavon
lebegő szirmait -, a páros lábnyom,
- s visszafelé megy valaki azon.

Megyek előre. Fáj a súlyos égbolt,
becéz a hó, magamra maradok.
Előre tartok én s mégis, belőlem
valaki már visszakanyarodott.

Megyek előre, töröm a havat,
a kilométereket számolom,
- sebet hasítva tépődik belőlem,
ki visszafelé megy a lábnyomon.

Rágondolok csak, szinte visszahúz.
Hátra se nézek, mégis hallgatom
a lépteit: - Hát magamra hagy mégis!
botorkál a vissza vivő nyomon.

Mehetek én előre, egyre messzebb,
Ő egyre messzebb megy - visszafelé!
Két lélek ez már, - merre, mit keresnek?
Egyik az éj - másik hajnal elé!

Megyek tovább, tavaszban, s annyi télben!
utat taposva virágon, havon.
Nem jön utánam senki! - Aki voltam,
visszafelé megy megtett utamon.

Nem jön utánam senki! - Aki voltam,
az is elárul - a múltba visszamegy.
Vissza se int; elhagyja könnyű szívvel,
menekül attól - aki majd leszek.

Forrás: Wordpress oldal
 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Tandari Éva: EMBER maradj Fiam , minden körülményben!
  2020-01-22 18:09:20, szerda
 
  ...... ........... ..............


EMBER maradj Fiam ,
minden körülményben!
EMBER -még akkor is,
ha ez már nem érdem...
.
Ha többet ér, ki kincset
s nagy vagyont harácsol,
vagy ki Glóriát kovácsol
~ a politikából!
.
Vedd észre, ki szenved,
és segítséget kér ...
Kinccsé válik minden falat
szívből adott kenyér...
.
Nem kell minden áron
letépni a babért :
Szíved tisztaságát, Fiam :
Ne add el semmiért!

Blogomba Link
 
 
0 komment , kategória:  Anyák napja  
Férfi vízilabda E.B. mérkőzések Középdöntő eredményei 01.22
  2020-01-22 18:02:27, szerda
 
  - Málta - Hollandia 9:19

- Szlovákia - Franciaország 6:9

- Törökország - Grúzia 6:12

- Németország - Románia 15:10

*
TOVÁBBJUTÁSÉRT - a legjobb négy közé jutásért.
- Olaszország - Montenegró 8:10

- Magyarország - Oroszország 14:10

- Szerbia - Spanyolország 6:6 Ötméteresek dobása után a Szerbek kettőt hibáztak a Spanyolok egy lövést vétettek 9:10

- Horvátország - Görögország 14:11

Részleges eredmény
...... ...........Végleges eredmény
...... .........*
- A magyar férfi vízilabda-válogatott magabiztos teljesítménnyel, Oroszország 14-10-es legyőzésével jutott a hazai rendezésű Európa-bajnokság elődöntőjébe, ahol Montenegróval találkozik.
vízilabda-Eb, férfi, negyedöntő:
Magyarország-Oroszország 14-10 (3-2, 3-3, 4-3, 4-2)
A magyar csapatra a négy között pénteken az Olaszországot legyőző montenegrói együttes vár.
Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egy kvótát lehet szerezni, az európai csapatok közül az olimpiai címvédő, világliga-győztes szerbek, a világbajnok olaszok, valamint a vb-ezüstérmes spanyolok tokiói szereplése már biztos.
...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  vízi sport  
Férfi kézilabda E.B. 2020 Január 22
  2020-01-22 17:50:46, szerda
 
  Kikapott a portugáloktól - nem játszhat olimpiai selejtezőt a magyar válogatott
A magyar férfi kézilabda-válogatott 34-26-ra kikapott Portugáliától az Európa-bajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában, szerdán Malmőben, így nem jutott tovább csoportjából, de az olimpiai kvótaszerzésre még van elméleti esélye.
...... ............

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Remete Szent Antalt a háziállatok védőszentje
  2020-01-22 17:34:36, szerda
 
  Ezen a napon a háziállatok is kaphatnak áldást: valóságos állatfarmmá változik ilyenkor a vatikáni Szent Péter tér.
Remete Szent Antalt már a középkorban is a háziállatok védőszentjeként tisztelték. Ünnepén, január 17-én sok helyen megáldják a házi kedvenceket. Ezen a napon a vatikáni szent Péter tér is állatfarmmá változik - mert a háziállatok is kaphatnak áldást.
...... ...........


- Don Bosco kutyája
Életrajzából tudjuk, hogy Don Boscónak is volt egy kutyája, de ez nem egy közönséges háziállat volt, hiszen akkor jelent meg, amikor szentünk bajban volt, hogy megvédje őt. Grigio (Szürke) olyan volt, mint a többi kutya, akikről hallottunk vagy olvastunk, egy különbséggel: senki sem tudta, honnan jött, és senki sem tudott arról, hová ment. Mondhatjuk, hogy Grigio egy őrangyal volt kutya formájában. Az Oratórium növendéke, Carlo Tomatis így írta le: ,,Félelmetes kinézetű kutya volt. Amikor Margit mama meglátta, ijedtében mindig ezt mondta: "Micsoda ronda állat!" Szinte úgy nézett ki, mint egy farkas: hosszú volt az orra, fülei egyenesen álltak, szürke volt a színe és legalább egy méter magas volt." Maga Don Bosco is írt Oratóriumi emlékirataiban Grigióról.
Don Bosco születésének bicentenáriumi évében, 2015-ben január 17-én a római Bosco Szent János Plébánián külön ünnepen emlékeztek meg a Szürkéről. Az ünnepségen felolvasták Don Bosco életéből azokat a részleteket, amikor a Szürke megjelent, különleges áldással megáldották a kutyákat, ,,akik" ajándékot is kaptak: egy nyakörvre erősíthető, megáldott medált, amelynek egyik oldalán Don Bosco, a másikon pedig Grigio szerepelt.

2014.01.17 Ma állatfarmmá alakult egy rövid időre a Szent Péter-tér: a háziállatok védőszentjének napján tyúkok, kecskék, nyulak és szamarak kaptak áldást.
Szamarak, lovak, kutyák, macskák, kacsák és egyéb háziállatok gyülekezőhelye volt ma a Szent Péter-tér, ahol az olasz állattenyésztők szövetségének szervezésében megáldották a jószágokat Remete Szent Antal apát napján.
A Vatikán részéről Angelo Comastri bíboros, a pápa vatikánvárosi helynöke volt a vendéglátó, aki először misét mutatott be az ünnep alkalmából a bazilikában, majd az ideiglenes állatfarmmá alakított téren megáldotta azokat az állatokat, amelyek az olasz csizma különböző tartományainak állattenyésztésére jellemzők.
.....


Az esemény valóságos turistalátványosság volt, az érdeklődők meg is simogathatták a lovakat, szamarakat, birkákat, kecskéket, nyulakat.
Sok római lakos jelent meg kutyájával és macskájával, hogy ezek a házi kedvencek is részesüljenek az áldásban. Felvonultak a rendőrség, a csendőrség és a pénzügyőrség lovas egységei és az állami fegyveres erők kutyás csoportjai is.
Forrás: Magyar kurír

*
- Spanyolországban Szent Antal védelmét a lovakra. Remete Szent Antal a bőrbetegek, háziállatok, aprójószágok, kosárfonók védőszentje, de a háziállatok kapcsán gyakran keverik Páduai Szent Antallal, aki a szegények és elnyomottak, meddő asszonyok, várandós anyák, aratás, éhezők, elveszett tárgyak, idősek, meddők védőszentje, ünnepét június 13-án tartják. A Magyar Néprajzi Lexikon szerint azonban Remete Szent Antalt már a középkorban is a a háziállatok védőszentjeként tisztelték. Kultuszát, melyet később a “liliomos" Páduai Szent Antalé szinte teljesen kiszorított, a Franciaországban 1095-ben alakult antonita betegápoló rend honosította meg hazánkban. E szerzetesrend egyik célkitűzése az volt, hogy anyarozs szennyeződés nélküli gabonát, ill. lisztet bocsásson a lakosság részére. A középkorban - és még később is - a nem kellően tisztított gabonaliszt miatt számos súlyos, látszólag járványszerű, valójában tömeges mérgezésnek számító ergotizmus (ignis sacer) megbetegedés fordult elő. Az anyarozs alkaloidák okozta ergotizmus gangraenosus és az orbánc külső tüneteinek hasonlósága miatt hosszú ideig azonosították a két kórformát - és mindkettőt Szent Antal tüzének nevezték.
Remete Szent Antal egyébként arról is nevezetes, hogy ő az egyik első ismert keresztény remete, a sivatagi atyák egyike. A Wikipédia információi szerint keresztény családban született Herakleopolisz környékén. Korabeli források tanúsága szerint 105 évesen halt meg. Tizennyolc éves volt, amikor szülei meghaltak, és ráhagyták a családi örökséggel való gazdálkodást és a húgáról való gondoskodást. Egy alkalommal a szentmisén arra a fölismerésre jutott, hogy neki szól az, amit Máté evangéliumából éppen felolvastak a híveknek:
"Ha tökéletes akarsz lenni, add el, amid van, az árát oszd szét a szegények között... Aztán gyere, és kövess engem!"
Az ifjú Antal eladta a családi birtokot, és csak annyit tartott meg a vagyonból, amennyi ahhoz kellett, hogy a húgáról gondoskodhasson: a többit mind a szegényeknek adta
Képen: Tűzugrással tisztelegnek Remete Szent Antal emléke előtt Spanyolországban.
...... ..........


Előbb a falu közelében élt, később a líbiai sivatag egy üres sírboltjába költözött be. Innen egy elhagyott katonai táborba ment, ahol két évtizedet töltött magányban, majd a Vörös-tenger felé vette útját. Élete végéig a tenger melletti Kolzim-hegy (Qolzum) lábánál lakott, ott áll a nevét viselő kolostor. A hegyen egész remetetelep alakult ki Szent Antal körül. Már 90 éves is elmúlt, amikor megint útra kelt. A legenda szerint ugyanis égi szózatot hallott, amely figyelmeztette: nem ő a legidősebb, legszentebb remete - ő pedig találkozni akart a másik híres remetével, Remete Szent Pállal. emete Szent Antal 356-ban halt meg, ünnepét január 17-én tartják. Két évszázadon át ismeretlen volt a sírja - mivel arra kérte testvéreit, hogy titokban temessék el -, 561-ben találták meg. Relikviáit előbb Alexandriába, majd Konstantinápolyba vitték.
A művészetekben aggastyánként, hosszú, fehér szakállal és hajjal, csuklyás öltözetben, T alakú botra támaszkodva ábrázolják, néha hollóval, máskor fáklyával a kezében (amely Szent Antal tüzének égő fájdalmát jelképezi), vagy disznóval.

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Csokoládé, mint vérnyomás csökkentő
  2020-01-22 17:24:45, szerda
 
  - Az étcsokoládé úgy csökkenti a vérnyomást, hogy javítja a vér áramlását az artériákban. A csokoládé növeli a HDL-koleszterin szintjét és javítja az inzulinérzékenységet. Kutatások igazolják, hogy az étcsokoládé kis mennyiségben, de rendszeresen fogyasztva drasztikusan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. A sötét, vagyis az étcsokoládé antioxidáns flavonoidokban gazdag, amelyek csökkentik a szervezetben a gyulladást, csökkentik a vér cukorszintet, illetve a rossz, vagyis az LDL-koleszterin szintjét is csökkenteni tudják.
- A kakaónak köszönhetően az étcsokoládé olyan ásványi anyagokban gazdag, mint vas, magnézium, réz és mangán.
- A csokoládé fokozza az agyi idegsejtek aktivitását, amely nemcsak a viselkedést tereli jó irányba, de a memóriára is pozitívan hat. Nem beszélve arról, hogy a csokoládé elősegíti a jobb agyi véráramlást, de a szívben és a tüdőben is jobb lesz a vérkeringés, mindeközben pedig csökken a vérnyomás, amely a csokoládé elfogyasztását követően még két teljes óráig tart.
...... ...........Forrás: Gyógyszerek nélkül oldal

- Az étcsokoládé csökkenti a stresszt és a gyulladást, növeli a memóriát és a hangulatot Link
...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk megörzése  
Grazban a műkorcsolya férfi rövid program E.B.-én 01.22
  2020-01-22 16:17:11, szerda
 
  ...... ............ ........... .....


Végleges eredmény a mai napon
...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Téli sportok  
Mai vicc - aranyos - Skót karácsony
  2020-01-22 14:33:11, szerda
 
  Skót karácsony
A skót kisfiú megkérdezi az apjától:
Apa, mi lesz karácsonykor a fa alatt?
Parketta, kisfiam.
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 14 db bejegyzés
e hónap: 575 db bejegyzés
e év: 935 db bejegyzés
Összes: 41433 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3077
  • e Hét: 3077
  • e Hónap: 86517
  • e Év: 403279
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.