Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Szilveszteri Operettgála a Kolozsvári Magyar ....
  2020-01-03 21:36:49, péntek
 
  Szilveszteri Operettgála a Kolozsvári Magyar Operából 2020.01.01
Szép város Kolozsvár Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Csaba testvér elmélkedése Szászvároson 01.03
  2020-01-03 21:15:28, péntek
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Püspöki szentmise 2020 első napján - Győr
  2020-01-03 11:45:22, péntek
 
  ...... ........... ......


Január 1-jén, a 2020-as esztendő első napján, Szűz Mária, Isten anyja ünnepén, a béke világnapján Veres András megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.
A főpásztorral koncelebrált Németh László általános püspöki helynök, Böcskei Győző, a Székesegyház plébánosa, valamint a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet elöljárói, Reisner Ferenc rektor és Kálmán Imre prefektus.
Alapvető emberi tulajdonság a jövő eseményeire irányuló kíváncsiság és a boldogság iránti vágy - kezdte szentbeszédét a Győri Egyházmegye püspöke. Ez a kíváncsiság - milyen lesz a jövő - bennünk hívő emberekben is ott él, mert mi sem vonhatjuk ki magunkat e világ történéseiből. Ezért nekünk is ugyanúgy fel kell vennünk a küzdelmet korunk nehézségeivel szemben, mint bárki másnak. Fontos látnunk, hogy milyen cél felé haladunk. Pál apostoltól nagyon egyértelmű útmutatást kapunk: ,,Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi a helyes, mi a kedves előtte és mi a tökéletes" (Róm 12,2). A hívő ember ezért nem fordul babonás praktikákhoz, jövendőmondókhoz, mert tudja, hogy mindnyájunk sorsa, az egész világ sorsa Isten kezében van.
Az ember olykor, mint egy makacs tinédzser, aki nem akar a szüleinek szót fogadni, lázad Isten ellen, Isten akarata ellen próbálja alakítani, formálni a világot. Isten országa - olvashatjuk az evangéliumban - ma is erőszakot szenved (vö. Mt 11,12). Sokan próbálnak Isten akarata ellen mást megvalósítani, mint ami az ember, az emberiség javát szolgálná. Környezetünkben többet kell tennünk Isten országáért, hogy megőrizzük a krisztusi értékrendet - hangsúlyozta Veres András püspök atya. - Mi Krisztusban keressük a boldogságot. Isten a történelem ura, aki még azt is jóvá tudja tenni, amit az ember elront. Ezért fordulunk hozzá fokozott bizalommal, még nagyobb szeretettel és reménységgel, hiszen hallhattuk: ,,úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta oda, hogy aki hisz benne, az el ne vesszen, hanem örökké éljen" (Jn 3,16).
Jézus mindnyájunkat bátorít, hogy bízzuk életünket a teremtő és gondviselő Istenre: ,,Ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, sem testetek miatt, hogy mibe öltöztök!" (Mt 6,25) - bátorság kell ahhoz, hogy az ember ilyen bizalommal tudjon a jövő felé tekinteni. Mindenben Isten akaratát kell keresnünk és nem szabad aggodalmaskodnunk a mindennapi megélhetésért. Ez nem henyélésre, felelőtlenségre való bátorítás, hanem abban való hit, hogy ha Isten útján járok, Isten gondoskodni fog rólam. Pál apostol komolyan megfeddi azokat, akik nem akarnak dolgozni (vö. 2Tesz 3,10). Az Istenre való ráhagyatkozás annak a szeretetnek, bizalomnak a kifejeződése, amellyel a teremtmény joggal fordulhat Teremtőjéhez.
Jézus ma is biztosan mutatja nekünk az utat az örökkévalóság és Isten országa felé. Hiszen ,,Jézus Krisztus ugyanaz tegnap, ma és mindörökké" (Zsid 13,8). Ő az egyetlen útja a boldogságnak és a békének. Egyedül a krisztusi úton találjuk meg az örömöt, a békét, és azt a jóságot, amire mindnyájan vágyakozunk. Minden megkeresztelt ember feladata hirdetni ezt az evangéliumot. Miközben másoknak hirdetjük, másoknak beszélünk Jézusról, az általa hozott örömhírről, mi magunk is erősödünk az ő értékrendjében. Így fogunk igazi fiakként szeretetből hozzá csatlakozni, az Ő országát építeni.
A főpásztor szentbeszéde zárásaként Szűz Máriáról, Isten anyjáról beszélt: - Az Egyház a 2000 éven át megtapasztalt bizalommal fordul anyja, az Istenszülő felé, akinek gondja van minden megkeresztelt emberre. Ennek a gondoskodásnak, ennek a törődésnek kifejeződései a világban előforduló Mária-jelenések, amelyek buzdítások, hogy még vallásosabbak, még buzgóbbak legyünk, szakítsunk a bűnnel, kezdjünk új életet, újítsuk meg a saját életünket és a világ életét, amelyben élünk.
Mária szívébe véste a pásztorok szavait, és gyakran elgondolkodott rajtuk (vö. Lk 2,19). Az elkövetkezendő esztendőben éljünk mi is a Szűzanyához hasonlóan! Jézus evangéliumán gondolkodjunk el nap mint nap, újra és újra. Így nem fogjuk eltéveszteni az örömnek, a békének, a szeretetnek az útját, a krisztusi utat. Jézus nevében, a Szűzanya oltalmában kezdjük el az új évet! Ehhez kérem mindnyájukra Isten áldását, a Szűzanya segítségét, hogy az év minden napján megtapasztalhassuk Isten irgalmas szeretetét, és képesek legyünk ezt a szeretetet mások felé is közvetíteni - fogalmazott Veres András megyéspüspök.

Győri Egyházmegye Sajtóirodája
Fotó: Ács Tamás
...... ........... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Felajánló ima a magyarok Nagyasszonyához
  2020-01-03 11:32:40, péntek
 
  - Fogadd el felajánlásunkat.!
Emlékezzél meg, ó, legkegyesebb Szűzanya, Mária, hogy mi, a te néped és örökséged vagyunk!
A mi Urunk, Jézus Krisztus ajánlott minket anyai oltalmadba keresztáldozatának óráján. A mai napon is megünnepeljük ennek az áldozatnak megújulását oltárunkon, szeretnénk ezért mi is szabad szívvel és lélekkel anyai oltalmadba ajánlani magunkat.
A kereszt tövében állva, Jézus szavának fényében átgondoljuk most hivatásunkat. - A gondviselő Isten téged Jézus és az Egyház anyjául rendelt. - Ezért ajánljuk most magunkat anyai oltalmadba.
Legyen bár imádkozó közösségünk kisded nyáj az emberiség nagy családjában, bízunk benne, hogy imánk meghallgatásra talál, hiszen te kérted az egész emberiség felajánlását szeplőtelen Szíved-ek. - Fogadd el hát testvéri közösségünket: mindegyikünket külön-külön és együtt is!
Boldogságos Szűz Mária, magyarok Nagyasszonya! Felajánljuk neked Szent István királyunktól örökölt Mária-tisztelő lelkületünket. Újítsd meg ezt a lelkületet, hogy belőle élet és üdvösség fakadjon számunkra!.

Boldogságos Szűz Mária, Istennek szent Anyja! Isten téged min-den ajándékával elhalmozott. Benned Isten minden ajándéka bő termést hozott. Felajánljuk neked jó kezdeményezéseinket. A te példád szerint legyen termékeny bennünk Isten magvetése!
Fogadd el felajánlásunkat!
Szeplőtelen Szűz Mária, bűnösök menedéke! Te, aki bűnt nem is-mertél, vedd pártfogásodba törékeny bűnbánatunkat! Te kérjed számunkra a kegyelmet, hogy igaz bűnbánattal, lelkünket átjáró töredelemmel és engesztelő szívvel Istennél megbocsátásra találjunk!

Boldogságos Szűz Mária, Egyházunk Anyja, minden keresztény példaképe, felajánljuk neked apostoli küldetésünket. A te példád és oltalmad alatt legyünk mindnyájan a világ világossága, hogy az emberek tetteinket látva a mennyei Atyát magasztalják!

Boldogságos Szűz Mária, fájdalmak Anyja, Te részesedtél Fiad szenvedésében a Golgotán. Felajánljuk neked keresztjeinket! Szerezz számunkra is krisztusi készséget, hogy szenvedéseinkkel kiegészíthessük, ami még hiányzik Krisztus keresztjéből Testének, az Egyháznak javára!

Boldogságos Szűz Mária, világ Királynője, felajánljuk neked mindazokat, akik nem tesznek felajánlást. Légy nagylelkű pártfogója azoknak is, akik legjobban rászorulnak Fiad irgalmára!
Fogadd el felajánlásunkat!
Boldogasszony Anyánk, régi nagy Pátrónánk, kérjed Istentől azt a kegyelmet, hogy mint te, mi is kimondjuk életünk minden percében a feltétel nélküli igent az Ő szent akaratára, és hogy soha vissza ne vonjuk ennek a készséges odaadásnak a lelkületét. Anyánk, könyörögj érettünk, hogy mi is eljuthassunk a Szentháromság Egy Isten örök dicsőségébe, akinek legyen hála, tisztelet és imádás mindörökkön-örökké! Amen.
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
Barsi Balázs OFM gondolatai szentírás idézése
  2020-01-03 11:30:01, péntek
 
  1Jn 2,22-28
Ki a hazug, hacsak az nem, aki tagadja, hogy Jézus a Krisztus? Az az antikrisztus, aki tagadja az Atyát és a Fiút. Aki tagadja a Fiút, annak az Atya sincs. Aki megvallja a Fiút, azé az Atya. Amit kezdettől fogva hallottatok, az maradjon meg bennetek. Ha megmarad bennetek, amit kezdettől fogva hallottatok, ti is megmaradtok a Fiúban és az Atyában. És ez az ígéret, amelyet ő maga tett nekünk, az örök élet. Ezeket azok miatt írtam, akik félrevezetnek benneteket. A tőle kapott kenet maradjon meg bennetek, és akkor nincs szükségetek rá, hogy bárki is tanítson benneteket mindenre, s ez igaz, nem hazugság. Aszerint, ahogy tanított benneteket, maradjatok benne. Különösen most maradjatok benne, gyermekeim, hogy ha majd megjelenik, bizalommal lehessünk iránta, és eljövetelekor ne kelljen szégyent vallva távoznunk tőle.

Jn 1,19-28
János így tett tanúságot: A zsidók papokat és levitákat küldtek hozzá Jeruzsálemből, s megkérdeztették: ,,Ki vagy?" Erre megvallotta, nem tagadta, hanem megvallotta: ,,Nem én vagyok a Messiás." Ezért megkérdezték tőle: ,,Hát akkor? Talán Illés vagy?" ,,Nem vagyok" - felelte. ,,A próféta vagy?" - Erre is nemmel válaszolt. Így tovább faggatták: ,,Akkor ki vagy? Választ kell vinnünk azoknak, akik küldtek minket. Mit mondasz magadról?" Ezt felelte: ,,A pusztában kiáltó hangja vagyok: Egyengessétek az Úr útját", amint Izajás próféta mondta. A küldöttek a farizeusoktól jöttek, s tovább kérdezgették: ,,Akkor miért keresztelsz, ha nem vagy sem a Messiás, sem Illés, sem a próféta?" János így válaszolt: ,,Én csak vízzel keresztelek. De köztetek áll az, akit nem ismertek, aki a nyomomba lép, s akinek még a saruszíját sem vagyok méltó megoldani." Ez Betániában történt, a Jordánon túl, ahol János keresztelt.
Hang, Ige, Kenet: ők hárman a szeretet önközlésének szereplői. ,,Én a pusztában kiáltó hangja vagyok" - mondja magáról a Keresztelő. A Hang kívül szól: erővel hasít bele az éterbe, hullámai fülünkig hatolnak, majd lassan elcsitulnak, elhalnak, mert maga az Ige, az Atyaisten testté lett szava szólal meg bennünk, szívünk belsejében. Az üzenet pedig, melyet az Ige hordoz s szavaival, tetteivel, életével és halálával közvetít nekünk, nem pusztán információ, gondolatok és igazságok összessége, hanem Kenet a szívnek: életközlés a Szentlélek által. Hiszen amint Isten Igéjének megtestesülése, fogantatása Mária méhében a Szentlélek által történt, úgy szívünkben is a Szentlélek által fogan meg Isten igéje, és benne tárul fel teljes értelme.
Isten önkinyilatkoztatása nem elhaló hang, nem is csupán ige, hanem részesedés Isten életéből. A mai nap két szentjének, Vazulnak és Gergelynek egyedülállóan tiszta és szép barátsága erről tanúskodik. Az életszentségre való törekvés nem azt jelentette számukra, hogy lemondanak a szeretetről itt a földön, hanem épp ellenkezőleg: hogy megtanulnak igazán szeretni Jézus Krisztustól, azzal a szeretettel, amellyel ő szeretett: a Szentlélekkel. Ezért írhatta Gergely: ,,Úgy tetszett, hogy egy lélek lakik kettőnkben, két testet éltetve egyszerre. Ha nem is lehet igazat adni azoknak, akik szerint a dolgok mind átjárják egymást, nekünk mégis nyugodtan elhiheti bárki, hogy mindketten egymásban és egymásnál éltünk." Ha megtanuljuk igazán szeretni egymást, velünk is ugyanez történik: egy új életszinten, az isteni ,,mi"-ben a legteljesebben kibontakozik bennünk és közöttünk a Szentháromság egy Istenhez való hasonlóságunk, beköszönt az Isten országa, és sugárzó jelként ragyog fel az emberek előtt.
Urunk, Jézus, kérünk Téged, hogy az ünnep elmúltával Karácsony üzenete ne elhaló hang legyen bennünk, hanem életünket átalakító valóság. Ne engedd, hogy beérjük olcsó utánzatokkal, hanem tisztítsd meg szeretetnek álcázott önzésünket, és szítsd fel az igazi szeretetet: a Tőled kapott Lelket szívünkben.

 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Barsi Balázs OFM gondolatai újévre 0101
  2020-01-03 11:26:14, péntek
 
  Urunk Jézus, szentséges megtestesüléseddel ránk köszöntött az idők teljessége, ezért a Te születésed nemcsak a keresztény időszámítás, hanem az örökkévalóság kezdete is bennünk. Az új esztendő kezdetén irgalmas szeretetedbe és Szűzanyád pártfogásába ajánljuk magunkat, kérve, hogy méltóan élhessünk Hozzád, akinek változatlanságában értelmet nyer az idő változandósága. Segíts, hogy merjünk áldást mondani, a Te áldásodat közvetíteni, és így az egész előttünk álló esztendőt az Atya életadó áldásának erőterébe vonva kegyelmedből mi magunk is áldássá válhassunk testvéreink számára. Ámen.

Barsi Balázs OFM
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Havas téli este
  2020-01-03 11:14:19, péntek
 
  ...... ........... ........

 
 
0 komment , kategória:  tél képekben és versben  
Bibliai Eszter – Teljes film magyarul - vallásos
  2020-01-03 11:02:06, péntek
 
  olasz-német filmdráma, 90 perc, 1999
Videó Link
Rendező: Raffaele Mertes
Zeneszerző: Ennio Morricone, Carlo Siliotto

Főbb szereplők:
Eszter - Louise Lombard
Márdokeus - F. Murray Abraham
Haman - Jürgen Prochnow
Ahasvérus király - Thomas Kretschmann
Vashti királynő - Ornella Muti

Film tartalma:
Jeruzsálem pusztulása után, csaknem hat évszázaddal Krisztus megszületése előtt a babiloni területeket perzsák hódították meg, és létrehoztak egy hatalmas, új birodalmat. A Perzsa Birodalomban szép számmal maradtak zsidók, a varázslatos Susán városában. Ahasvérus, a perzsa király elrendelte, hogy kutassanak fel fiatal szüzeket a háremébe. Ide került a zsidó Márdokeus húga, Eszter is, akit a király Perzsia királynéjává tett. A szép és okos királyné kezébe vette a zsidó nép sorsát és megmentette az esztelen pusztítástól..
Ahasvérus király (I. Xerxes) elégedetlen gyönyörű feleségével, és száműzi őt az udvarból. Néhány hét után hiányozni kezd a királyné, de az vissza nem térhet, mert a kiadott rendelet visszavonhatatlan. A király tanácsadóira hallgat, s a birodalom minden szegletéből gyönyörű fiatal szüzeket hozat abban a reményben, hogy az egyik lesz az új királynő. Az istenhívő Márdokeus (Mordecai) lányaként nevelte fel megárvult unokahúgát, s megpróbálja elrejti őt a katonák elől, de nem jár sikerrel. Eszter (Hadassah) azonban méltósággal viseli sorsát a perzsa udvarban. Erényessége, éles elméje révén hamar kitűnik a többi háremhölgy közül. Ahasvérus király Esztert választja. A szép és okos királyné így lett Perzsia királynője, aki később megmentette a zsidó népet az esztelen pusztítástól, megváltoztatva annak sorsát. Sok zsidó ment vissza a szent városba, és el kezdték Jeruzsálem újjáépítését.
A film szorosan követi az eredeti bibliai cselekményt, és életet lehel a történetbe.
Történelmi háttér: Babilont mintegy hat évszázaddal Krisztus megszületése előtt perzsák hódították meg. Létrehoztak egy hatalmas birodalmat, melyben a zsidók szabadon élhettek, de nem a szülőföldjükön, hanem a babiloni területeken, ahová korábban Nabukodonozor király elhurcoltatta őket. A filmet szép tájak, korhű jelmezek, kiváló színészi játék jellemzik. A történetet maga a történelem ihlette. Eszter valóban élt és lélegzett. Egy bátor nő volt, aki megmentette a nemzetét. Az Eszter könyvének történetét feldolgozó film kiváló példája annak, hogy Isten ígéretei minden korban érvényesek.
.
 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Szentmise a Sziklatemplomból – P. Puskás R. Antal
  2020-01-03 10:56:18, péntek
 
  2020.01.02 Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Márton Áron püspök gondolatai képekben
  2020-01-03 10:53:49, péntek
 
  A kereszténység nem valami elmosódó, bizonytalan tömeg feladat.

...... .........



...... .........


Forrás: Katolikus ma oldal 2020.01.03
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 575 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 181
  • e Hét: 11243
  • e Hónap: 23919
  • e Év: 257666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.