Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Energiát és vitalitást növelő gyógynövények
  2020-02-01 23:56:30, szombat
 
  Manapság nagyon nehéz megtalálni a munka és a magánélet közötti egyensúlyt. És mennyire nehéz, hogy elegendő energiánk is legyen a mindennapi feladataink elvégéséhez. Ha úgy érzi, hogy örökösen fáradt, ha csak nehezen tud a munka mellett bármi értékes tevékenységre is időt fordítani, ha állandóan kimerült és úgy érzi, hogy nincs elegendő energiája, akkor a következő cikk Önnek szól. Ősidők óta léteznek olyan gyógynövények, amelyek segítséget nyújtanak abban, hogy ismét energiával telítettek legyünk és segítenek azt a bizonyos egyensúlyt is fenntartani. Sokan a kávétól, az édességektől, a cigarettától vagy az esténként elfogyasztott nagyobb mennyiségű alkoholtól várják a ,,megváltást", pedig ezek a szerek nem hozzák el az életünkbe a várva várt pozitív hatást. Viszont vannak olyan adaptogén gyógynövények, amelyektől tartós energiát és vitalitást nyerhetünk, emellett elősegítik a koncentrációt és még nyugodttá és kiegyensúlyozottá is varázsolnak bennünket.

Az adaptogén gyógynövények lehetővé teszik, hogy a szervezet ellenálljon a különböző stresszfaktoroknak, ezen kívül még tonizáló hatással is bírnak. Melyek ezek a gyógynövények? A sarki gyökér vagy aranygyökér hatékonyan javítja a hangulatot és enyhíti a depresszió tüneteit. Ez a gyógynövény nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Kutatások igazolják, hogy a gyógynövény erősíti az immunrendszert, fokozza a sportteljesítményt és javítja a szellemi funkciókat. Emellett elősegíti a fizikailag és szellemileg fáradt szervezet gyors regenerálódását és megerősíti a szervezet ellenálló képességét a testet és lelket érő stresszhatásokkal szemben.

A maca Peruban és Bolívában őshonos. Az Andok-hegységben már évszázadók óta használják ezt a csodálatos gyógynövényt. A maca csökkenti a fáradtságot, fokozza az energiát és a kitartást. Rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, amelyek elősegítik a szervezetet vitalitását. Kedvező hatással van a hangulatra, növeli a libidót és csökkenti a szorongást.

Az ashwaganda - vagy más néven téli cseresznye - segít stabilizálni, javítani a hangulatot és támogatja az optimális fizikai és érzelmi jólétet. Javítja az állóképességet, a memóriát és csökkenti a stressz hatásait a szervezetben.

A schisandra, vagyis az ötízű gyümölcs - más néven kínai kúszómagnólia - támogatja az immunrendszert, enyhíti a szorongást, növeli az energiát és javítja a szellemi frissességet. A gyógynövény azért kapta az ötízű elnevezést, mert íze egyszerre sós, édes, keserű, savanyú és csípős.

A Cordyceps sinensis egy gyógygomba, amely főleg Kínában és Tibetben honos. Hatása félelmetesnek mondható, hiszen nagyon pozitívan hat a kitartásra és az állóképességre. Emellett fokozza az aerob teljesítményt és a szexuális vágyat, javítja az immunrendszer működését és nagyszerű a stresszoldó hatása is.

Az ázsiai ginszeng (Panax ginseng) egy afrodiziákum, egy adaptogén és egy stimuláló gyógynövény. A gyógynövény csökkenti a gyulladást és szabályozza a vércukorszintet. Javítja a jólétet és az állóképességet, energiával tölti fel a szervezetet és antidepresszánsként működve nyugalommal tölti el a szervezetet.

Indiában szentként tisztelik a tulsit, más néven a szent bazsalikomot. Számos tanulmány szerint egyenértékű sok modern fájdalomcsillapítóval. Az ájurvédikus gyógyászatban sok esetben alkalmazzák, hogy enyhítse a stresszt, a fejfájást, a megfázást, a gyulladást és az emésztési problémákat. Emellett egy erős antioxidáns is, amely nemcsak az immunrendszert, hanem az egész emberi szervezetet képes megerősíteni. Emellett fokozza az állóképességet és az erőnlétet. Lassítja az öregedési folyamatokat, de a kedélyállapotot is javítja, illetve a szorongást is csökkenti.

Az oregánóolaj egy kitűnő méregtelenítő és fokozza a vitalitást. Rendkívül magas az antioxidáns-tartalma, amely védelmet nyújt az emberi szervezet számára a krónikus betegségekkel szemben. Megerősíti az immunrendszert és segíti az emésztést. Márpedig ha jó az emésztésünk, akkor több tápanyag szívódik fel, és így sokkal több lesz az energiánk is. Mindemellett a krónikus fáradtságtól is segít megszabadulni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Aranygyökér a hosszú egészséges életért
  2020-02-01 23:53:31, szombat
 
 



Az aranygyökér (Rhodiola rosea) hosszú élettartamot képes biztosítani azáltal, hogy megerősíti az immunrendszerünket. Ez a gyógynövény egy adaptogén gyógynövény, amelynek számtalan gyógyító tulajdonsága létezik. Ez a gyógynövény segítséget nyújt például, hogy az emberi szervezet hatékonyan reagáljon a stresszre.

Mi, emberek szeretnénk késleltetni az öregedési folyamatokat. Az aranygyökér ebben a segítségünkre lehet, hiszen az emberi sejteket védelmezi az oxidációtól és az idő előtti öregedéstől. A gyógynövényben lévő salidroside nevű vegyületek felelősek ezekért az öregedésgátló mechanizmusokért. Erről a vegyületről az is bebizonyosodott, hogy egészségessé teszi a bőrsejteket, így szépítve meg a bőrünket.

Ahogy öregszünk, úgy az immunrendszerünk is hanyatlani kezd. Ezt nevezik az immunrendszer elöregedésének. Ez azonban megnehezíti, hogy testünk védelmi vonala megvédjen bennünket a különféle kórokozóktól. Az aranygyökér azonban képes az immunrendszerünket megerősíteni, így az hatékonyan képes megküzdeni a fertőzésekkel és a betegségekkel szemben.

Az aranygyökér az idegrendszert is megnyugtatja, merthogy a stresszhormon, azaz a kortizol szintjét is csökkenteni tudja. A gyógynövény az endokrinrendszert is megtámogatja, amely közvetlenül kapcsolódik az immunrendszerünkhöz.

Az adaptogén gyógynövények segítenek a szervezetnek a fáradtságot is leküzdeni. Az aranygyökér segít a feszültség oldásában és megnöveli az állóképességet. Különösen azoknak ajánlott ez a gyógynövény, akik fizikailag aktív életet élnek.

Az aranygyökér tehát segítséget nyújt a mentális és a fizikai stressz leküzdésében. Tanulmányok igazolják, hogy a gyógynövény sikeresen csökkenti a szorongást és depressziót, mégpedig a hangulatot szabályozó neurotranszmitterek segítségével.

Az aranygyökér a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében és normális működésében is szerepet játszik, illetve szerepe van a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátottságában is. Emellett védelmet élvezhetünk általa a stresszel szemben, és segít egyensúlyban tartani a testet.

Az aranygyökér - amelyet rózsagyökérnek is neveznek - antioxidáns hatásokkal rendelkezik, vagyis eredményesen gátolja a szervezetben az oxidatív folyamatokat, védelmezi a sejteket és elősegíti azok optimális működését.

A gyógynövény a szexuális funkciók harmonizálásában is részt vesz, illetve szerepe van a vércukor szabályozásában, továbbá májvédő hatása is elismert. Ez a gyógynövény alkalmas az időskorral járó rendellenességek és betegségek megelőzésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Stressz elleni gyógynövények
  2020-02-01 23:48:14, szombat
 
  Az adaptogének olyan természetes anyagok, amelyek segítenek az embernek megküzdeni a stresszel. Az adaptogén gyógynövények segítenek az egyensúly megteremtésében, helyreállításában és annak védelmében.

Ezek a gyógynövények hosszú távon nemcsak segítenek kivédeni a stressz káros hatásait, hanem védelmet nyújtanak számos különböző betegség, mentális probléma vagy éppen az elhízás ellen. Ezeknek a gyógynövényeknek a rendszeres fogyasztása növeli a fizikai és mentális állóképességet, csökkenti a fertőzés előfordulását, növeli a kémiai rákkeltő anyagokkal szembeni ellenállást ösztönözve a kiegyensúlyozottabb hangulatot, és még az egészséges testsúly megtartását is támogatni tudja.

Ilyen adaptogén gyógynövény a ginszeng, amely segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és védelmet nyújthat a szívelégtelenség és a szívbetegség tüneteivel szemben. A ginszeng antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a gyógynövény fokozza a szexuális aktivitást, növeli az éberséget és javítja a gondolkodást, a teljesítményt, a koncentrációt és jó hatással van a memóriára. A ginszeng fellendíti az immunrendszert, és az egyik legjobb gyógynövény stressz ellen is.

A szent bazsalikom - vagy más néven tulsi - a menta család egyik tagja, amely nyugtató hatással rendelkezik. Az ájurvédikus gyógyításban fáradtság kezelésére is használják. Számos antistressz vegyületet tartalmaz, így szorongás enyhítésére is használhatjuk. A szent bazsalikom jelentős immunerősító hatással bír és a gyulladást is eredményesen csökkenti. Gyulladáscsökkentő hatása miatt nemcsak a fájdalmat tudja lényegesen redukálni, hanem a stressz okozta krónikus betegség megelőzésében is a segítségünkre lehet.

Az adaptogén gyógynövények számos fitokémiai anyagot tartalmaznak, amelyek növelik az antioxidáns aktivitást, ez a hatás lehető teszi a rákos sejtek pusztulását és segíti elő az egészséges, új sejtek növekedését.

Az aranygyökér szintén nagyon hasznos stressz esetén, hiszen a felesleges kortizolt feloldja a vérben. Ahogy a kortizol eloszlik, a gyógynövény nyugtató hatása kezd érvényesülni. Van benne egy fitokémiai vegyület, amely nagyon hatásosan képes oldani a szorongást, de az idő előtti öregedés elkerülésében is hasznunkra válhat. Ez a gyógynövény védelmet jelent a szív számára, javítja a memóriát és akár még az élettartamot is meghosszabbíthatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Depresszió és energiátlanság ellen : rózsagyökér
  2020-02-01 23:38:38, szombat
 
 



A Rhodiola rosae vagy más néven rózsagyökér egy adaptogén gyógynövény, amely segítséget nyújt a zsírégetésben, energiát ad és még az agyműködésre is kedvező hatást gyakorol. Az adaptogének olyan gyógynövények, amelyek segítenek a szervezetnek a fizikai, a kémiai és a környezeti stresszhez való alkalmazkodáshoz. Az adaptogének családjában a rózsagyökér a leghatékonyabb, mivel olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek képesek segíteni a stresszhormon, a kortizol egyensúlyának a megteremtésében.

A rózsagyökér egyik legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy segítséget nyújt a zsírégetésben, így a fogyni vágyóknak mindenképpen ki kell próbálniuk ezt a gyógynövényt. Ha a testsúlycsökkenést szeretné felgyorsítani, akkor mindenképpen ajánlatos a gyógynövény fogyasztása mellett a testmozgást beiktatni. Egyébként sem remélhetünk csodákat egy-egy étrend-kiegészítőtől. Testmozgással kombinálva azonban rendkívül hatékony lehet. Mivel ez a gyógynövény segít a kortizol szintjének normalizálásában, ezért segíthet az étel utáni sóvárgás megszüntetésében, miközben megakadályozza a zsír felhalmozódását, ami nagymértékben a magas kortizolszinthez kötődik.

Kutatások igazolják, hogy a rózsagyökér hatékonyan segíthet az energia növelésében is. De nemcsak az energia, hanem az erő és az állóképeség növelésében is a segítségünkre lehet. A gyógynövénynek vörösvérsejtszám-növelő hatása van, miközben csökkenteni tudja az oxidatív károsodást. Mivel a vörösvérsejtek oxigént szállítanak az izmokban, ezért ez drámai módon segíthet megnövelni a teljesítményt. A rózsagyökér gyulladáscsökkentő hatással is bír, amely elősegíti az izmok regenerálódását, így segítve az állóképesség növelését.

A gyógynövény csökkenti a fizikai fáradtság tüneteit, de a mentális fáradtsággal is eredményesen veszi fel a harcot, illetve a koncentrációt is megtámogatja. A rózsagyökér bizonyítottan növeli a munkahelyi teljesítményt, illetve segít csökkenteni az alváshiány testre gyakorolt negatív hatásait.

A gyógynövény segít a kortizolszint egyensúlyát fenntartani, mindemellett segítséget nyújt a szervezet megnyugtatásában. Ha sokáig érzelmi vagy fizikai stressznek vagyunk kitéve, akkor a kortizolszint drasztikusan megemelkedhet, ami sokféle egészségügyi gondot generálhat. Például hasi súlygyarapodást, alacsony vércukorszintet, pajzsmirigyproblémákat, hormoningadozást, de az immunitást is gyengítheti, illetve a memóriára is negatív hatást gyakorol. Ha hosszabb ideig magas a kortizolszint, az felgyorsíthatja az öregedési folyamatokat, de hozzájárul a pszichoszociális stressz felerősödéséhez, a rosszabb kognitív teljesítményhez, a kognitív funkciók romlásához, súlygyarapodáshoz és kimerültséghez. Azonban a rózsagyökér segítséget nyújthat az optimális kortizolszint elérésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az édesgyökér jótékony hatásairól
  2020-02-01 23:33:00, szombat
 
 



Az emberek már évszázadok óta alkalmazzák az édesgyökeret gyógyászati célokra. Az édesgyökeret már Egyiptomban is használták, de természetesen Kínában is előszeretettel nyúltak ehhez a gyógynövényhez.

Az édesgyökeret legfőképpen gasztrointesztinális problémák orvoslására használják. Ezt a gyógynövényt be lehet vetni gyomorfekély, gyomorégés esetén. Helyreállítja a gyomor és az egész emésztőrendszer működését. Ez a benne lévő glicirrizinsav gyulladáscsökkentő és immunerősítő tulajdonságainak köszönhető.

A Helicobacter pylori is oka lehet a gyomorfekély kialakulásának. Kutatások igazolják, hogy az édesgyökér rendszeres fogyasztása megakadályozza ennek a baktériumnak az elszaporodását. Egyes emberek, akik gyomorfekéllyel, gyomorégéssel vagy gyomorhuruttal küszködtek, a tüneteik csökkenéséről számoltak be édesgyökér fogyasztását követően.

Az édesgyökeret légúti problémák kezelésére is szokták javasolni. A gyógynövénynek ugyanis nyálkahártya-gyógyító hatása is van.

A stressz hormonjai - mint a kortizol vagy az adrenalin - a mellékvesében termelődnek. Nagyfokú stressz esetén megnő ezeknek a hormonoknak a száma, és súlyos károkat okozhatnak az emberi szervezetben. Az édesgyökér azonban stimulálhatja a mellékvesét és elősegíti az egészséges kortizolszint fenntartását a szervezetben.

Hozzáértők az édesgyökeret ekcéma kezelésére is javasolják. Nagyon hasznos lehet különféle más bőrgyógyászati problémáknál, hiszen antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik.

Az édesgyökér fogyasztását sem szabad túlzásba vinni, mivel megemeli a szervezetben a káliumszintet, amely izomgyengeséghez vezethet. A túl sok édesgyökér anyagcsere-rendelleneségeket is generálhat, így nem árt óvatosan használni ezt a különös és egészséges mennyiségben fogyasztva hasznos gyógynövényt. A túl sok édesgyökér magas vérnyomást, szívritmuszavarokat és duzzanatot okozhat.

Az édesgyökeret gyakran javasolják a szájüreg egészségének fenntartására, ugyanis megvédhet a fogszuvasodástól, hiszen baktériumellenes hatásokkal rendelkezik.

Egyes feltételezések szerint az édesgyökér daganatos megbetegedések esetén is segítséget nyújthat. A gyógynövény potenciálisan a segítségünkre lehet mellrák és prosztatarák kezelésében. Más hozzáértők szerint nem lehet ilyen kijelentéseket tenni addig, míg nem áll rendelkezésre elegendő humán kísérlet.

Az édesgyökeret be lehet vetni, ha az influenzát szeretnénk megelőzni. Az immunrendszer erős partnere lehet ez a gyógynövény, mivel vírusellenes hatással is rendelkezik. Emellett immunstimuláló, szabadgyök-fogó és antioxidáns hatása is van ennek a gyógynövénynek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fűszerek és gyógynövények candida ellen
  2020-02-01 23:27:43, szombat
 
 



A Candida albicans nevű gomba mindenki szervezetében jelen van. Azonban ha az immunrendszerünk legyengül, azaz az egyensúly felborul, úgy a gomba hajlamos az elszaporodásra, egy egész sor kellemetlenséget és kényelmetlenséget okozva. Amennyiben a candida gomba krónikus mértékben elszaporodik, kialakul a kandidiázis nevű állapot, melynek tünetei meglehetősen sokfélék és igen változatosak lehetnek. Ilyen tünet lehet a fejfájás, a fáradtság, a visszatérő hüvelyi gombás fertőzések, az állandóan visszatérő megfázás, a hormonális egyensúly is felborulhat és hangulatingadozás is felléphet. A gombaellenes szerek sem mindig válnak be a kezelés során, nem beszélve a mellékhatásokról és májkárosító hatásukról.

Néhány gyógynövény is a segítségünkre lehet a probléma orvoslásában, legalábbis egy próbát mindenképpen megérnek. Ezek a gyógynövények gombaellenes hatással bírnak, emellett persze nem árt a diétára is kiemelt hangsúlyt fektetni, amely elősegíti az immunrendszer újbóli megerősödését, illetve a bélflóra egyensúlyának megteremtését.

A lapachokéreg olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek megtámogatják az immunrendszert, csökkentik a gyulladást és hatékonyan alkalmazhatók a különféle fertőzések megelőzésére és kezelésére. A lapachokérget tea és kapszula formájában lehetséges fogyasztani.

A fekete dió nagyon hatékony a candida és más gombás fertőzések kezelésében. A benne lévő juglon nevű vegyület gombaellenes tulajdonsággal bír. Kivonat és tinktúra formájában lehet fogyasztani. Terhes nőknek nem ajánlott semmilyen formában sem az alkalmazása.

A körömvirágnak gyulladásgátló és antivirális tulajdonsága van. Fogyaszthatjuk tea, tinktúra formájában, sőt ma már hüvelykúpot is készítenek ennek és más gyógynövények a felhasználásával, amely a hüvelyfertőzéseket hivatott kezelni.

A fahéjnak is van gombaellenes hatása, emellett a vércukorszintet is szabályozni tudja, márpedig ez a hatása is segít kontrollálni a túlbuzgó candida gombákat. A fahéjból nagyon ízletes teát készíthetünk.

A szegfűszeget nemcsak a candida gomba visszaszorítására, de emésztési zavarokra is bátran használhatjuk. A szegfűszegkivonat az egyik leghatásosabb fegyver lehet a gombák elszaporodása elleni védelemben. Ebből a gyógynövényből is készíthetünk teát. A kedvező hatás elérése érdekében ízesítés nélkül fogyassza a szegfűszegteát.

Az olajfalevél-kivonat hatásos emésztési panaszok, húgyúti fertőzések kezelésére. Antibiotikus hatása van és erősíti az immunrendszert, mivel antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. A vércukorszintet is segít stabilizálni.

A borbolyának csodálatos hatásai vannak. Hatásos a gombás fertőzésekkel szemben, tisztítja a májat és támogatja a szív működését. Kivonat és tea formájában lehetséges fogyasztani.

Az oregánó nemcsak gombaellenes, hanem vírusellenes, antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal is bír. A leghatásosabb kivonat formájában fogyasztani. Reggelente egy mokkáskanálnyi belőle az adag, amely vízben elkeverve is ugyanolyan hatásos.

A mirhának magas az antioxidáns-tartalma, de a baktériumok, a gombák és a paraziták ellen is védelmet élvezhetünk általa. Ha a mirhát belsőleg kívánja alkalmazni, mindenképpen orvosi felügyelet mellett tegye. A mirha fogyasztása nem ajánlott terhesség és szoptatás alatt, gyomor-, bél- és szívproblémákkal küszködő személyeknek.

Az édesgyökér megakadályozza a candida túlzott elszaporodását, csökkenti a bélgyulladás kellemetlen tüneteit, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti az édes ételek utáni sóvárgást és rendbe teszi az emésztést.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A candida gomba okozta betegségek
  2020-02-01 23:19:34, szombat
 
  A lepedékes, fehér nyelv lehet az egyik jelzője, ha valakinek a szervezetében elszaporodott a candida nevű gomba. De ezt a tünetet okozhatja akár az IBS, krónikus autoimmun betegség vagy a fibromyalgia is.

A candida gomba megtalálható a szájban, a bélben és az emésztőrendszerben. Addig nincs gond, míg nem szaporodik el ez a gombafaj, de ha túl sok van belőle, az egy sor kellemetlen tünetet és betegséget okozhat. Nemcsak betegség miatt szaporodhat el ez a gomba, hanem a túlzott cukorfogyasztás is elősegítheti, ha a számuk megsokszorozódik.

A krónikus stressz is oka lehet, ha a candida elszaporodik, hiszen ilyenkor megemelkedik a stresszhormon szintje és ez megemeli a vércukorszintet, ami pedig a bél baktériumflóráját borítja fel, ez pedig a gombák elszaporodásának is kedvez.

Az antibiotikumok túlzott mértékű használata is oka lehet, ha túl sok candida gomba van jelen az emberi szervezetben. Ezért nagyon fontos, hogy az antibiotikumkúra mellett odafigyeljünk a jó baktériumok visszatelepítésére, például probiotikumok fogyasztásával.

Milyen tünetei lehetnek annak, ha valakinek túl sok candida gomba van a szervezetében? Az egyik ilyen tünet a depresszió, de a tünetek közé tartozhat a hangulatingadozás, az emésztési zavar, a migrénes fejfájás, az ízületi fájdalom, a premenstruációs tünetek, a vaginális fertőzések, a különféle gombás fertőzések, például a körömgomba vagy éppen az ekcéma.

Az immunrendszer egészsége nagyon fontos, hiszen a testünk csak akkor működhet megfelelően, ha egészséges az immunrendszerünk, márpedig ebbe jelentősen bezavarhat a candida gomba jelenléte, amely akár a központi idegrendszer működését is megzavarhatja.

A candida gomba okozhat még szívbetegséget, autoimmun vagy pajzsmirigy megbetegedést, de bél- és ízületi problémákat is generálhat.

A candida gomba okozhat elhízást, felelőssé tehető a rákos megbetegedésekért, de egyes feltételezések szerint az autizmus, a figyelemzavar és a hiperaktivitás kiváltója is lehet.

A candida jelenlétének kimutatására vannak ma már korszerű vizsgálatok. Például székletvizsgálattal kimutatható, ha a vastagbélben elszaporodott ez a gombafajta.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az agy kémiája és az emberi viselkedés
  2020-02-01 23:13:32, szombat
 
  Az emberek 50 százaléka szenved valamilyen mentális betegségben élete során. A nem megfelelő táplálkozás nagyban befolyásolja a mentális egészségünket, ami a viselkedésünkre is jelentősen kihat.

A neurotranszmitterek kulcsfontosságú hírvivők az agyban és óriási hatást gyakorolnak a viselkedésre, vagyis ezek nem megfelelő működése viselkedési zavart generálhat. Sajnos az orvosok nem fordítanak kiemelt figyelmet a táplálékok fontosságára, hanem gyógyszereket írnak fel a mentális betegségben szenvedőknek, hogy normalizálják a neurotranszmitterek, például a szerotonin, a noradrenalin és a dopamin aktivitását.

A neurotranszmitterek a szervezetben aminosavakból, vitaminokból, ásványi anyagokból és egyéb természetes biokémiai anyagokból keletkeznek. De ahogyan az emberek is sajátságos genetikai tényezőkkel bírnak, amelyek befolyásolják a személyiséget és a viselkedést, úgy a táplálékok is nagyban befolyásolják, hogy ezek a neurotranszmitterek hogyan és miként viselkednek.

Egyszerűen fogalmazva, a tápanyag-egyensúlytalanságok megváltoztathatják a neurotranszmitterek agyi szintjét és befolyásolhatják a viselkedést és a hangulatot. Az egyénre szabott, tápanyagalapú terápia a neurotranszmitterek természetes vegyi anyagokkal való aktivitásának szabályozásával kezelheti a pszichés rendellenességeket. A táplálékalapú terápia egyes egyesetekben akár helyettesítheti is a pszichiátriai gyógyszereket.

A mentális betegségek közé tartozik a szorongás és a depresszió, amely betegségek túlzott aktivitást váltanak ki a dopamin, a noradrenalin és a szerotonin receptorokon. Azoknál az embereknél, akik szorongással vagy depresszióval küzdenek, gyakran folsav- és B-vitamin-hiányt állapítanak meg. A megfelelő tápanyagbevitel megoldhatja a problémát a neurotranszmitter receptorokon végzett aktivitás normalizálásával.

A tápanyagok nem megfelelő felszívódása nemcsak mentális problémákat, hanem candida fertőzést is okozhat. Egyes feltételezések szerint az autista személyek kilencven százaléka valamilyen tápanyag-felszívódási zavarban szenved. A jó kezelési terv tartalmazhat probiotikumokat, enzimeket és speciális étrendi javaslatokat.

Tehát a táplálkozásnak kiemelt szerepe van abban, hogy megelőzzük a mentális betegségeket. Érdemes olyan táplálékokat fogyasztani, amelyek stimulálják az agyat. A dopamintermelést elősegíti, ha rendszeresen fogyasztunk szárnyas ételeket, búzacsírát, szóját, ricotta sajtot és diót. A szerotonintermelést pedig az avokádó, a túró, a tojás, a búzacsíra és a csokoládé fogyasztásával segíthetjük elő.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az alufóliáról érdemes tudni !
  2020-02-01 23:09:45, szombat
 
  A háztartásban gyakran használunk alumíniumfóliát, hogy ételeket csomagoljunk bele. A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy az alufólia is veszélyt jelent az egészségre.

Az alumíniumról úgy tartják, hogy egy neurotoxikus fém. Ez a harmadik leggyakoribb elem a földön. Természetes környezetben is megtalálható, és hozzáértők szerint mérgező hatással van az emberi szervezetre.

Az alumínium sokféle termékben megtalálható, például szépségápolási termékekben, gyógyszerekben, élelmiszerekben és még tápszerekben is. Idővel az alumínium felhalmozódik az agyban, a tüdőben, a vesében, a pajzsmirigyben és a májban, ez pedig elősegíti, hogy a szervezetben elszaporodjanak a káros hatású szabad gyökök. Így oxidációs folyamatok indulhatnak el a szervezetben, de gyulladást is generálhat és szöveti károsodás is létrejöhet.

Az alumínium tehető felelőssé a csontmineralizáció kialakulásáért, vagyis a csontokban meszesedés alakul kis, és még a fogszuvasodás kialakulása is a számlájára írható.

Az alumínium rontja a szervezet vasanyagcseréjét, így vérszegénység is kialakulhat, gátolja a neurotranszmitterek megfelelő működését és a nyugodt alvást. A hangulatra is negatív hatással van, hiszen megzavarja a dopamin-, a szerotonin- és a noradrenalintermelését.

Az agy egészségére is negatív hatással van ez a nehézfém, hiszen hatására nem fejlődnek megfelelő mértékben az agy sejtjei, az alumíniumexpozíció pedig csökkenti a kognitív funkciókat.

Ha valakinek magas a szervezetében az alumíniumszint, a következő tünetekkel kell számolnia: fejfájás, rendellenes szívverés, száraz bőr, gyomor- és bélrendszeri problémák, de gyakori megfázás, illetve különféle fertőzések is kialakulhatnak. Súlyosabb esetben az izmok megbénulhatnak, zavartság is kialakulhat és a memória is csökkenhet.

Az alumíniumfólia használata akkor a legveszélyesebb, amikor sütőben sült húst készítünk és fóliával takarjuk azt le. Ha az ételhez még lúgos zöldséget vagy gyümölcsöt is adunk, például paradicsomot vagy citromot, akkor az alumíniumfóliából apró részecskék oldódhatnak ki, amelyek nagyon károsak az emberi egészségre nézve, ugyanis neurodegeneratív betegségeket okozhatnak. Ilyen például az Alzheimer-kór is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Mária és története szentképen
  2020-02-01 22:33:57, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vallás   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1909
  • e Hét: 4047
  • e Hónap: 35533
  • e Év: 240234
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.