Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Civilizációs betegségek
  2020-02-02 22:31:43, vasárnap
 
  Egyre gyorsul az élet, alig marad idő lélegzethez jutni, gondolkodni. Az életet a munka uralja, egyedüli céllá válik, míg egyszer nem megy tovább, és a diagnózis: burnout szindróma. Az úgynevezett civilizációs betegségek - azaz az egészségtelen életmódból származó jelenségek - másik kifejeződése az örök fiatalság és szépség utáni vágy. Az életmódbetegségek egyre gyakoribbak, és megmutatják, milyen irányba tart az életünk.

Amikor a szépség betegít
Úgy tűnik, Barbie több mint 50 évvel ezelőtti születése olyan szépséghullámot váltott ki, amely aligha állítható meg. Ma már a hónalj és a láb szőrtelenítése, a smink és a fogfehérítő rendszeres alkalmazása szinte a jó modorhoz tartozik. Ezen kívül krémezünk, hogy az idő jeleit feltartóztassuk, hajat festünk, hogy az ősz hajszálakat elfedjük és zsírleszívást végeztetünk, hogy terhesség után a bikiniben gyorsan újra jó alakunk legyen. Az ember hamar ördögi körbe kerül, mert örökké fiatalnak és vonzónak maradni csak a műanyag babák tudnak. Különböző pszichés zavarok, mint a Dorian Gray-szindróma vagy a tanorexia - a szoláriumfüggőség - a megnyilvánulásai a hibátlan külsőre való törekvésnek. A testtorzulásos zavart is ide sorolhatjuk. Ennek során az érintettek csúnyának érzik magukat, és az étkezési zavarokhoz hasonlóan hamis képet alkotnak magukról.

Amikor a média betegít
A pszichés zavarok fiókjába kerülhet a függőség az internettől, számítógéptől, televíziótól és számítógépes játékoktól. Amikor a valós élet egyre inkább a háttérbe szorul és csak a monitor fényes villogása vált ki boldogságérzetet, cselekedni - és ha szükséges -, kezelni kell. Ha az ember elmerül az internetes közösségek és chatszobák világában, a társas életet elhanyagolja, a munka mellékessé válik, sőt a testi higiénia is háttérbe szorul. Már létrejöttek az első terápiás központok internetfüggők számára.

Amikor a munka betegít
A burnout szindróma lelki kiégettséget jelöl, amely akkor jön létre, ha valaki nap mint nap túl sokat ad magából. Különösen érintettek azok az emberek, akik szeretnek segíteni. Az első tünetekhez tartoznak az alvászavarok és a koncentrációs gyengeségek, később ezekhez az egész testen fellépő fájdalom és teljes érzelmi, fizikai kimerültség is társul. A vége öngyilkosság lehet, ha nem ismerjük fel, hogy kezelésre van szükség.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az öregedés mítoszai
  2020-02-02 22:24:45, vasárnap
 
  Az öregedés sok mindenkit megvisel, de ennek oka lehet az is, hogy olyan mendemondáknak hisznek, amelyeknek semmilyen valóságalapja nincs. Most lássuk azt a négy mítoszt, amely világszerte szájról szájra terjed, azonban nem feltétlenül biztos, hogy ezek az állítások igazak.

Az, hogy az öregek, az idősebb személyek szenilisek, hogy folyamatosan elfelejtik a leghétköznapibb dolgokat, és hogy képtelenek önállóan gondolkodni, egyáltalán nem igaz. Természetesen a mentális funkciók a korral csökkenhetnek ugyan, viszont ha valaki karbantartja önmagát mentálisan, akkor nem kell ilyenek miatt rettegnie. A szenilitásnak egyik kiváltó oka lehet a vitamin- és ásványianyag-hiány. Kutatások arra mutattak rá, hogy a folsav alacsony szintje okozhat időskori feledékenységet, de a depresszió kialakulásának is oka lehet. A B6-vitamin a neurotranszmitterek szintéziséhez szükséges, hiányában idegrendszeri problémák léphetnek fel. Az idegsejtek megfelelő működéséhez B12-vitaminra is szükség van. Ha nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, többek között hangulati zavarral kell számolnunk. A dohányzás, az alacsony C- és E-vitamin-, illetve béta-karotin-szint oka lehet a szürkehályog kialakulásának. A kalcium és magnézium pozitív hatással van a szív- és keringési rendszerre. A vérnyomás kordában tartása csökkenti a stroke kialakulásának kockázatát. A dohányzás, a magas zsírtartalmú étrend szívkoszorúér-elmeszesedéshez vezethet. Idősebb korban az immunrendszert szükséges megtámogatni kevesebb zsír, sok gyümölcs, zöldség, rost, B6-, C- és E-vitamin, cink és szelén fogyasztásával. A tápanyaghiány oka lehet a szenilitásnak, ezért lényeges, hogy idősebb korban is gondoskodjunk szervezetünk vitamin és ásványianyag-szükségletének kielégítéséről.

A másik mítosz, hogy öregkorunkban le kell mondanunk a finom falatokról és csak a diétás étrend a helyes. Nos, az igaz, hogy az egészséges táplálkozás sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, amellyel vitaminokat és ásványi anyagokat tudunk a szervezetünkbe bevinni. Viszont az egészséges táplálkozás egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne ehetnénk finom falatokat. Lehet ilyen ételeket is fogyasztani, de jobb, ha ezt csak mértékkel tesszük. Idősebb személyeknél többnyire sok tényező miatt alakul ki tápanyaghiány és ezzel együtt a kognitív funkciók csökkenése. Az okok szerteágazók lehetnek, például krónikus betegség, nem megfelelő mentális és fizikai állapot, egyes gyógyszerek. Az is előfordulhat, hogy az idős személynek nem megfelelő a fogsora, vagy nem érzékeli az ételek ízét kellőképpen, vagy elfelejt enni, ezért alakul ki nála tápanyaghiány. Az öregedés az anyagcserét is megváltoztatja, illetve egyes tápanyagoknak a felszívódása nem lesz megfelelő. Ezek pedig már okozhatnak időskori szenilitást.

Az öregkor nem feltétlenül kell, hogy azt jelentse, hogy fogatlanul mosolygunk a világra. Ha valakinek fontos fiatal korában fogainak ápoltsága és a hiánytalan fogazat, akkor ez időskorban sem fog megváltozni, vagyis az életkor még nem lesz indok arra, hogy valaki a fogazatát elhanyagolja. Nyilván ebben a korban jobban oda kell figyelni például a fogínybetegségekre vagy a fogínygyulladásra, és érdemes az orális egészségre kiemelt figyelmet fordítani, illetve a fogászati rendelőt rendszeresen felkeresni. Törekedni kell a rendszeres szájhigiéniára, vagyis a rendszeres száj- és fogápolásra. Cserélje fogkeféjét kéthetente és használjon olyan fogkrémet, amely gyógyírt jelent az adott problémájára. A fogselyem és a szájvíz rendszeres használata is elősegíti, hogy fogaink minél tovább egészségesek maradjanak. A dohányzás, a csökkent immunitás, a rossz étkezési szokások, a stressz és egyes immunszupresszív szerek is elősegítik a fogak állapotának romlását.

Sokan azt gondolják, hogy öregkorban már túl késő elkezdeni életmódot váltani és a betegségek kialakulása után jobb is, ha inkább a korábbi életmódjukat folytatják. Nyilván a betegségek megelőzésére kellene minden korosztálynak törekedni, és ennek érdekében a lehető legjobb megoldás az egészségtelen életmóddal felhagyni. Azonban az időskorban elkezdett rendszeres mozgás vagy a dohányzás abbahagyása is pozitívan hat a szervezetre és még sok olyan betegség visszafordítható vagy megelőzhető, amelyek a korábbi életvitelnél nagy eséllyel kialakultak volna. A rendszeres testmozgás például csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, de az idősebbek személyeknek megerősödhet a szívük, a csontozatuk és az izomzatuk, fokozódhat a hangulatuk és csökkenhet az időskorban bekövetkező elesések és balesetek kialakulásának a kockázata is. A dohányzás abbahagyása, a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás jelentősen javítani képes az életminőséget.

Az öregedés elkerülhetetlen, de a rossz egészségi állapot kialakulását igenis megelőzhetjük. A rendszeres testmozgás, a tápláló ételek hozzásegíthetnek bennünket az egészséges és derűs öregkorhoz. Bizonyos gyógynövények és fűszernövények - például a kurkuma - beépítése az étrendünkbe fokozni tudják az általános jólétünket és a közérzetünket.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A hiányzó ásványi anyagok beteggé tesznek
  2020-02-02 22:21:44, vasárnap
 
  A táplálkozási szakemberek riadót fújnak: táplálékainkban már nincsenek jelen elegendő mennyiségben azok az ásványi anyagok, amelyek a jó egészséghez nélkülözhetetlenek. Ezért fontos organikus (hasznosítható) ásványokat külön bevinni a szervezetbe.

Az ásványianyag-hiány okai

A hiány okaként megnevezhetők a betakarítási és termesztési módszerek, de a szakszerűtlen tárolás és az ipari feldolgozás, valamint a mai gyorséttermi ételek is. A mezőgazdaságban a növények csak kis mennyiségű ásványi anyaggal vannak ellátva. A mezőgazdasági földterületek az intenzív gazdálkodás miatt annyira ki vannak merülve, hogy alig találni bennük ásványi anyagokat és/vagy nyomelemeket. Ezen kívül a környezetszennyezés is megakadályozza, hogy élelmiszereink ásványi anyagokkal jól ellátottak legyenek.

Ez oda vezet, hogy a gyümölcseink, zöldségeink nem szállítják azt a mennyiségű tápanyagot, amelyre az embernek szüksége van, hogy időskorig egészséges maradjon testileg és szellemileg. Ha belegondolunk, hogy ma 3-4-szeres mennyiséget kell magunkhoz vennünk gyümölcsből és zöldségből ahhoz, hogy megközelítően ugyanazt a tápanyagtartalmat kapjuk, akkor ez aggasztó, és sokat mond az élelmiszereink minőségéről.

Komoly panaszok - nem csak időskorban

Főleg az idősebb emberek nem vesznek magukhoz gyakran elegendő tápanyagot, mivel étvágytalanságban szenvednek, a fogaik állapota miatt nem tudnak olyan jól rágni, és a beleik állapota a bevitt élelmiszerek tökéletes felszívódását lehetetlenné teszi. Ezért az idősebbeknél nagyon nagy a veszélye annak, hogy hiányjelenség alakuljon ki.

Természetesen nem csak az idősebbek érintettek. Mindenesetre ennél a korcsoportnál figyelhető meg, hogy egy már meglévő, többé vagy kevésbé súlyos demineralizáció mellé kialakuló további ásványianyag-hiánynak pusztító kihatásai vannak, mint például egy súlyos csontritkulás, annak minden következményével.

A fiatalabbaknál az ásványianyag-hiány nem rögtön ebben a formában nyilvánul meg. Itt egy fokozatos folyamat zajlik. Először nem specifikus tünetek lépnek fel, mint például a rossz bőrkép, hajproblémák vagy kimerültség. A szervezet ilyen jelzéseit többnyire ártalmatlannak gondoljuk, vagy akár teljesen figyelmen kívül hagyjuk. Gyakran stresszel vagy egészségtelen életmóddal párosítva az ásványianyag-hiány nagyobb lesz és a tünetek jelentősebbek - egészen a súlyos egészségügyi zavarokig.

Ha tehát az élelmiszereken keresztül már nem tudunk elegendő ásványi anyaghoz jutni, ezt feltétlenül pótolni kell szerves ásványi anyagok külön bevitelével.

Kerüljük a monokészítményeket!

Kalciumot, magnéziumot vagy más anyagot egyesével magunkhoz venni azonban nincs értelme, mivel a szervezet az ásványi anyagokat csak természetes kombinációban ismeri. Soha nem fordulnak elő egyedül a szervezetben, mert az ásványi anyag hasznosíthatósága mindig egy másik ásványi anyag jelenlétének függvénye.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Táncterápia – mentális gyógyulás tánccal
  2020-02-02 22:15:31, vasárnap
 
  A tánc évszázadok óta hozzátartozik az életünkhöz. Pozitívan hat a koncentrációs képességre és ellazítja a testet, ezért a táncterápia jó módszer arra, hogy az embert mentálisan gyógyítsa. A tánc szórakoztat, akár a diszkóban, a tánciskolában vagy egyszerűen otthon a négy fal között űzzük. A zenére történő mozgás lazítja a testet, serkenti a vérkeringést és kitisztítja a fejet. Mindegy, hogy kettesben vagy egyedül, a tánc örömet okoz, és a testileg kedvező aspektusok mellett pozitív kihatással van a koncentrációs képességre és az általános közérzetre is.

Tánc mint terápia
Nem csoda tehát, hogy a táncot terápiás célokra is alkalmazzák. A táncterápiában alapvetően abból indulnak ki, hogy a szellem és a lélek fejlődése szoros összefüggésben áll a testi fejlődéssel. Így a tánc mozgásai nemcsak a motorikus, hanem a szellemi képességeket is elősegítik.

Test és lélek
A táncterápia pszichológiai célokra történő bevetése szoros összefüggésben áll az emberi érzelmekkel. A test és lélek közötti szoros kapcsolat olyan testi panaszokhoz vezethet, amelyek a táncterápia révén enyhíthetők. Az izomfeszülések táncterápiával feloldhatók, hosszú távon javul a légzés és a testtartás is. A táncterápia révén újra mozgásba lehet hozni a megfeneklett viselkedés- és gondolkodásmódot, mert a páciens képessé válik arra, hogy ezeket az élethelyzetek alapján átgondolja és adott esetben feloldja. Sőt, a viselkedését is hozzáigazíthatja az új kihívásokhoz, amelyekkel szembesül.

Konfliktuskezelés
Mivel a saját viselkedésünk szoros összefüggésben áll a bennünket körülvevő személyekkel, mindig a környezetünktől függően cselekszünk. Az interperszonális kapcsolatokban felmerülő konfliktusok és problémák jobban kezelhetők a tánc segítségével. A táncterápia bizonyára nem mindenkinek fekszik, de a 40-es évek óta egy elismert forma, amelyet a pszichológiában is alkalmaznak.
Forrás : Link




 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Fehérvirágos torta
  2020-02-02 22:04:30, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Elegáns torta
  2020-02-02 22:02:07, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Aranyszínű torta
  2020-02-02 22:01:11, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Angyalkás torta
  2020-02-02 22:00:04, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tortaművészet  
Cordyceps gomba, az öregedésgátló
  2020-02-02 00:07:37, vasárnap
 
 



A Cordyceps sinensis egyfajta gomba, amelyet manapság egyre többen használnak táplálékkiegészítőként. A kínai hernyógombát a világ magas hegyvidékein, különösen a Himaláján gyűjtik össze, ahol ráadásul egzotikus gyógyítóként tartják számon. A legendák szerint ez a gomba jelentősen képes meghosszabbítani az élettartamot.

Farmakológiai és biológiai vizsgákatok is azt mutatják, hogy a cordyceps pozitív hatással van az immunrendszer működésére, és előnyös a szív- és érrendszeri, a légzőszervi, az endokrin és a reproduktív rendszerek működésében. A cordyceps - egyes feltételezések szerint - segíthet a rák és az immunológiai rendellenességek elleni küzdelemben, mivel gyulladáscsökkentő poliszacharidokat tartalmaz.

Egyes kutatások arra mutatnak rá, hogy ez a gomba csökkentheti a kemoterápia mint kezelés kellemetlen tüneteit és növelheti a szervezet védekező mechanizmusát. Arra is vannak bizonyítékok, hogy segít a zsírmobilizáció helyreállításában és az oxidatív károsodások csökkentésében, ami a szívbetegség mellett szinte minden krónikus betegség létrejöttében okként nevezhető meg.

A cordyceps gomba öregedésgátló hatással bír és javítani tudja az az antioxidáns-aktivitást, beleértve a szuperoxid-disztumáz és a glutation-peroxidáz aktivitását. A cordyceps szintén csökkenteni tudja a lipid peroxidációt és a monoamin-oxidáz aktivitását, ami gyorsabb öregedést idézhet elő. Minden eredmény arra a tényre utal, hogy a cordyceps hatékony az agy működésének a javítására, az immunrendszerre és a szexuális funkciókra.

A cordyceps gombát energizáló adaptogénként tartják számon, így segíthet a fáradtság leküzdésében, az izomfájdalom kezelésében és a gyengeség megelőzésében.

Számos tanulmány szerint a cordyceps javítja a fizikai állóképességet, részben azért, mert növeli a szervezet ATP-ellátását, ami az egyik legfontosabb energiaforrás a testmozgás során. A cordyceps egy olyan nukleinsavat tartalmaz, amely az ATP előállításához szükséges komponens, vagyis egy olyan energiahordozó, amely a kimerült izmokban keletkezik a testmozgás során.

A cordyceps segítheti az inzulin és a vércukorszint szabályozását is. Állatkísérletekben a cordycepskiegészítők segítettek leküzdeni a hipoglikémiás hatásokat egészséges és cukorbeteg egerekben. Ez azt mutatja, hogy a cordyceps hasznos lehet a cukorbetegség kezelésében.

A cordyceps elősegíti a májműködés javulását. Mivel a máj segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből, így a fokozott májfunkció az egyik módja annak, hogy a cordyceps pozitívan befolyásolja az immunrendszert.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1227
  • e Hét: 15595
  • e Hónap: 29344
  • e Év: 234045
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.