Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Gyógynövényes segítőink
  2020-02-04 23:58:46, kedd
 
 



Az alábbiakban olyan recepteket olvashat, amelyeket valamilyen gyógynövény felhasználásával készíthet el. Sok esetben nem szükséges gyógyszert kiíratni és orvosságot vásárolni a panaszainkra, hiszen a természet ajándékai is tudnak olyan hathatós segítséget nyújtani, mint a patikában kapható szerek.

Napjainkat nem feketekávéval, hanem kakukkfűvel kellene indítanunk, hiszen ez a gyógynövény szellemileg felfrissít, kedvező hatással van a gyomorra és még a köhögést is megszünteti. Ez utóbbi jellemző szokott lenni a dohányos emberekre, ezért jól is teszik, ha a kávét kakukkfűteára váltják, hiszen ez a kellemes itóka nem csupán a reggeli köhögést számolja fel, hanem még a nikotinéhséget is csökkenti, vagyis segítséget nyújthat a dohányzásról való leszokásban.

A kakukkfűszirupot meghűlés esetén érdemes fogyasztani, ezzel a betegség sokkal gyorsabb lefolyású lesz, de megelőzésképpen is fogyaszthatjuk. Hogyan készítheti el? Mosson meg egy csokornyi friss, virágzó kakukkfüvet, majd aprítsa azt fel. Az üvegbe tegyen egy adagnyi cukrot, majd egy gyógynövényréteg következik. Folytassa a rétegezést addig, míg az üveg tetejére ér. Fedje le az üveget, majd állítsa azt hat hétig egy napos ablakba. Naponta rázogassa fel az üveg tartalmát. Hat hét múlva szűrje le. Tárolja hűtőszekrényben. Naponta akár három evőkanálnyit is elfogyaszthat belőle vagy önmagában vagy hígítva.

A kamillaolaj nem csupán a végtagokban érzett fáradtságot, hanem a fájdalmat is megszünteti. Szedjen egy nagyobb csokornyi kamillavirágot, majd töltsön meg vele egy üveget. Öntsön rá annyi olívaolajat, hogy teljesen ellepje. Tegye az üveget napos helyre, majd két hét múlva szűrje le. Használja az olajat bedörzsölésre, amennyiben fáradtságot vagy fájdalmat érez valamelyik végtagjában.

A medvehagyma-eszencia vagy -csepp javítja a memóriát, de sok más betegséget is megelőzhetünk általa. Az egyik ilyen betegség az érelmeszesedés. Hogy készítsük el? Mosson meg és vágjon nagyon apróra medvehagymaleveleket, de hagymafejeket is tehet az üvegbe. Öntse le a gyógynövényt gabonapálinkával, majd tegye azt két hétre napos ablakba vagy meleg helyre. Naponta egy alkalommal igyon 10-12 cseppet ebből az eszenciából vízzel vagy gyümölcslével hígítva.

A zsályaecetet sok mindenre felhasználhatjuk. Használhatjuk lábizzadásra, zúzódásra, mandulagyulladásra, sebek kezelésére és hajöblítésre. A zsályaecettel történő hajöblítés nemcsak puhává és selymessé varázsolja a hajszálakat, hanem serkentőleg hat a haj növekedésére is. Töltsön meg egy üveget zsályavirággal vagy -levéllel, majd öntse fel natúr ecettel. Az üveget helyezze két hétig napos ablakba, ezt követően pedig használhatja is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógynövényes borogatások őseink receptjei alapján
  2020-02-04 23:51:09, kedd
 
 



A gyógynövényekre sok esetben számíthatunk, támaszkodhatunk. Legyen szó influenzáról, fejfájásról, a menstruáció kellemetlen tüneteinek enyhítéséről, ízületi fájdalmakról vagy éppen különféle gyulladásokról. A gyógynövényekkel történő gyógyítás nem új keletű, már szüleink, nagyszüleink, dédszüleink is alkalmazták a természet kincseit, ha valamilyen egészségügyi problémával kellett szembenézniük. Szerencsére manapság is egyre többen fedezik fel a fitoterápia előnyeit, és sokan vélik úgy, hogy gyógyszerhez csak a legvégső esetben folyamodnak. Nyilván egy komoly szívbetegség vagy pajzsmirigyprobléma esetén nem lehet elhagyni a gyógyszereket, de az apróbb betegségeket, fájdalmakat lehet orvosolni gyógynövényekkel, hiszen felesleges lenne minden apró-cseprő gond miatt különféle gyógyszerekkel mérgezni magunkat.

A gyógynövényes borogatások is azt a célt szolgálják, hogy a természet erejével és ne mindenféle pirulával gyógyítsuk magunkat. A borogatás azért is egy kíméletes módja a gyógyításnak, mivel a legtöbb esetben gyógynövényt alkalmazunk. Meleg hatására felszabadulnak a gyógynövény hatóanyagai és így fejtik ki áldásos hatásukat. Mire kell ügyelni, amikor borogatást készítünk, használunk? Mielőtt bármilyen borogatást a bőrünkre helyeznénk, érintsük azt a csuklónkhoz. Ha a csuklónk elviseli a borogatás hőjét, melegét, akkor bátran felhelyezhetjük azt a kívánt testfelületre. Ha a csuklónk elviselhetetlenül forrónak érezi a borogatást, akkor érdemes még egy-két percet várni, mielőtt felhelyezzük azt.

Tölgyfakéreggel kisebb horzsolásokat gyógyíthatunk, természetes úton. Főzzön legalább harminc percen keresztül 3-4 evőkanálnyi tölgyfakérget, majd amikor lehűlt, akkor helyezze a borogatást a kezelendő felületre.

Égési sérüléseket és sebeket pépesített acsalapuval orvosolhatunk. Szedjen acsalapuleveleket, mossa meg, majd pépesítse azokat és helyezze a pépet a kívánt felületre. Hagyja rajta 10 percig, majd langyos vízzel alaposan mossa le a gyógynövénymaradványokat. Naponta többször is megismételheti a kezelést.

Ha a szem környéke beduzzad, akkor a zsályás-uborkás borogatást lehet alkalmazni. Hámozzon, majd karikázzon fel egy uborkát, négy szeletet pépesítsen. Járjon el ugyanígy 3-4 zsályalevéllel is. Majd egy kávéscsészébe tegyen 3-4 kiskanál zsályamagot és áztassa azokat hideg vízben addig, míg a víz elkezd nyálkásodni. Szűrje le a zsályamagokat, keverje össze a pépesített növényekkel, majd rakjon belőle a szemkörnyékén kialakult duzzanatra.

Rándulásra készítsen kakukkfűolajat. Egy kisebb befőttesüvegbe tegyen 3-4 maréknyi kakukkfüvet, majd öntsön rá annyi növényi olajat, hogy ellepje. Ezután helyezze az üveget meleg helyre. Három hét múlva szűrje le az üveg tartalmát, amelyet aztán rándulásokra használhat bedörzsölő szerként.

A kelések, fekélyek kezelésére a görögszéna egy kiváló gyógynövény. Egy edénybe tegyen fel 1 dl vizet főni. Tegyen bele annyi görögszénát, hogy egy jól kenhető masszát kapjon. A meleg pépet helyezze egy gézdarabra, majd helyezze azt a kelésre. Rakjon rá egy nylondarabot és alaposan ragassza le. Hagyja rajta legalább egy órán keresztül. Naponta többször is alkalmazhatja a görögszéna-pakolást.

Fejfájásra az egyik legjobb természetes módszer a hideg vizes borogatás. A tormát nemcsak megfázás esetén használhatjuk, hanem fejfájás csillapításra is. Reszeljen le egy közepes méretű tormát, majd helyezze azt egy gézdarabba. Készítsen belőle egy kis batyut és egyik kezével szorítsa a tarkójára. Kis idő múlva nyoma sem lesz a fejfájásának.

Izomhúzódásra készíthetünk körömvirág-kivonatot. Tegyen egy befőttesüvegbe 3-4 maréknyi alaposan megmosott körömvirágot. Öntsön rá annyi alkoholt, hogy ellepje a narancsszínű virágokat, majd csavarja rá az üvegre a tetejét és helyezze azt egy napos ablakba. Naponta egy-két alkalommal rázza fel az üveget. Két hét múlva forraljon fel vizet és öntsön egy keveset a befőttesüvegbe, majd szűrje le annak tartalmát. Mártogasson meg egy vászonkendőt az üvegben és helyezze azt a duzzanatra.

Amikor úgy érezi, hogy az immunrendszere cserbenhagyja, akkor készítsen az egész testére borogatást. Egy lepedőt áztasson be hideg vízbe, amelybe előzőleg illóolajat csepegtetett. Immunerősítő illóolajok: tömjén, levendula, mirha, citrom vagy fahéj. A lepedőt vegye ki a vízből, majd csavarja ki. Az ágyra terítsen egy vastagabb plédet vagy takarót. Majd a lepedőt tekerje körbe magán - vagy kérje ebben valakitől segítséget -, hogy csak a feje látszódjon ki belőle. Ezután feküdjön a vastag plédre, egy másikkal pedig takarózzon be. Az egész testre kiterjedő borogatás a szervezet öngyógyító erőit képes beindítani és az immunrendszert képes megerősíteni. Márpedig ha az immunrendszerünk rendben van, akkor testileg, szellemileg és lelkileg is erősnek és kiegyensúlyozottnak fogjuk érezni magunkat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Reumára szemgyulladásra, gyulladásokra - orvosi somkóró
  2020-02-04 23:37:27, kedd
 
 



Az orvosi somkóró (Melilotus officinalis) egy Európában őshonos gyógynövény. A népgyógyászat szerint a gyógynövényből készült főzet vizelethajtásra alkalmas, külsőleg pedig borogatást lehetséges belőle készíteni, amely kezeli a fekélyeket és hatékonyan csökkenti a lábdagadást. A gyógynövény füzérekben álló virágai napsárgán virítanak, levelei hosszúak, termése pedig hüvelyes. A gyógynövény legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok, a triterpén-szaponinok és a kumarinszármazékok. Népiesen nevezik még a gyógynövényt vad lóherének, sárkerepnek, sárga lucernának és kőherének.

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a gyógynövényből készült kivonat csökkenti a vénás elégtelenség miatt kialakult kellemetlen és sokszor fájdalmas panaszokat, úgy mint nehézláb-érzés vagy ödéma.

A gyógynövény hatásosan kezeli az emésztési panaszokat, például a felfúvódást vagy renyhe emésztést. A benne lévő flavonoidok miatt az orvosi somkóró görcsoldó és vízhajtó hatással is bír. A gyógynövény a nyirokkeringést is fokozni képes.

Orvosi somkóróból készíthetünk borogatást, amely kezeli a zúzódásokat és rándulásokat, illetve enyhíti a reuma okozta, sok esetben kínzó panaszokat. A gyógynövényes főzetet ilyenkor kiegészíthetjük kamillafőzettel, illetve keverhetünk a kétféle főzethez lenmaglisztet, majd az elkészült pépet felhelyezhetjük a kezelendő felületre. A kínzó panaszokat egy másféle borogatás is enyhítheti. Tegyen egy vászonzsákba egy adag orvosisomkóró-virágot, majd lógassa azt forró vízbe. Amikor a vászontasak egy kicsit lehűlt, akkor helyezze azt a fájó testfelületre.

A gyógynövényből készült főzetet szemborogatásra is használhatjuk. A borogatás a füstös környezet, a túlzásba vitt számítógép használat miatt kialakult égő és megfáradt szemet nyugtatja meg.

Hogyan készíthetünk a gyógynövényből főzetet borogatáshoz és belsőleg történő fogyasztáshoz? Tegyen egy csészébe 2 teáskanálnyi gyógynövényvirágot, majd öntse le két deciliter vízzel. Hagyja állni 10 percig, majd szűrje le.

A gyógynövényből készült tea kiváló gyomor- és bélpanaszokra, illetve javítja a vénás és a nyirokkeringést. Mivel a gyógynövény gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezért aranyérre és visszérgyulladásra is lehet alkalmazni.

Emésztési panaszokra használhatjuk a gyógynövényből készült tinktúrát. Ebben az esetben egy pohár vízben keverjen el néhány csepp tinktúrát, majd fogyassza el étkezés közben.

Azok, akik véralvadásgátló gyógyszert szednek, ne használják ezt a gyógynövényt semmilyen formában. Ha valaki hosszabb ideig vagy nagyobb adagban fogyasztja, akkor vérzékenységgel, fejfájással és szédüléssel kell számolnia.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vénás betegségek ellen - ázsiai gázló
  2020-02-04 23:31:13, kedd
 
 



Az ázsiai gázló (Centella asiatica) őshazája Ázsiában van, de ma már egyre több helyen - például Afrikában - is termesztik, mivel nem csupán egy kellemes fűszernövényről, hanem egy zöldségként is funkcionáló táplálékról van szó. Az ázsiai gázló egy különleges növény, mert szára nem felfelé magasodik, hanem a földön fekszik. A növény levelei kerekdedek vagy vese alakot öltenek, de leginkább a legyezőre emlékeztetnek. A levelek fogazottak. A gyógynövény ernyősvirágzata hófehér színű. A növényt népiesen gotu kolának és gázlófűnek is nevezik.

Az ázsiai gázló hatóanyagai a flavonoidok, a triterpén-szaponinok, de pektint és poliszacharidot is tartalmaz. A gyógynövény gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, vérkeringést serkentő és sebgyógyító hatásokkal rendelkezik.

Az Ázsiában élő népek nagyon kedvelik ezt a gyógynövényt, mert testi betegségeket is orvosolnak a segítségével, de a lelki problémáikat is gyógyítják általa. Külsőleg elsősorban sebeket és fekélyeket kezelnek a gyógynövénnyel, belsőleg pedig a lelket megnyomorító betegségeket, például a depressziót próbálják vele kiűzni. Az ázsiaiak úgy vélik, hogy az ázsiai gázló a testi fáradtságot és a lelki kimerült állapotot is képes megszüntetni.

A gyógynövény gyakran előfordul olyan készítményekben, amelyek alkalmasak a vénás elégtelenség kezelésére, és azokban is, melyek hatékonyan gyógyítják a különféle bőrproblémákat - hegek, napégés okozta bőrgyulladás -, az ekcémát, illetve a nehezen gyógyuló sebeket. Olyan kozmetikai termékekben is megtalálható, amelyek hatékonyan veszik fel a harcot a cellulitisz és a terhességi csíkok ellen, de egyes készítmények alkalmasak szájüregi fertőzések, a haj- és körömproblémák kezelésére is.

A gyógynövényből készült kivonat segítséget nyújt a sebek gyógyulásában. Az ázsiai gázlóból készült olaj szövetregeneráló hatással rendelkezik és a kollagéntermelődést segíti elő. Javítja a bőrszerkezetet, csökkenti és meggátolja a gyulladást. Bátran lehet használni ezt az olajat ekcémás, gyulladt vagy irritált bőrfelületre.

Az ázsiai gázlóval kapcsolatban sok humán vizsgálat is született. A kutatás során megállapították, hogy ez a gyógynövény a krónikus vénás elégtelenség egyik gyógyítója lehet. A vizsgálat során a betegeknél javulás volt tapasztalható. Jobb lett a vénás keringésük, a gyógynövény ezen kívül csökkentette a vénás pangást és az ödémát is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vesefunkció javítása gyógynövényekkel
  2020-02-04 23:23:52, kedd
 
  Citrom, görögdinnye, gyömbér, zeller, zsurló

A legtöbb ember csak keveset gondol a veséjére, illetve annak egészségére és a vese egészségének megőrzésére. Sokan csak akkor kapnak észbe, hogy veséjük is van, amikor vesekő vagy más, vesét érintő betegség miatt szenvednek, és kénytelenek valamilyen gyógyszeres kezelésen vagy kórházi terápián átesni, hogy a veseproblémájuk mihamarabb megszűnjön.

Sok ember hajlamos elhanyagolni a saját veséjét, vagyis fittyet hány a hidratáltságra. Főleg a gyerekek és az idős személyek felejtenek el inni, és sokan már csak akkor nyúlnak vizespohárért, amikor a testi tünetek is jelentkeznek és emiatt nem túl jó a közérzetük.

A veséket szervezetünk fontos szűrőinek tekinthetjük, hiszen a szervezetben felgyülemlő méreganyagok a vizelettel együtt távoznak a testünkből. Amennyiben nem iszunk eleget, úgy csak keveset fogunk a mellékhelyiségbe járni, és így nagy az esélye, hogy a szervezetünkből sem távoznak el a toxikus anyagok, de még az is lehet, hogy a vesénk károsodást fog elszenvedni vagy éppen megbetegszik.

A nem megfelelő vagy a rossz veseműködés számtalan egészségügyi gondot generálhat, de bőrkiütést, illetve krónikus fáradtságot is okozhat. Éppen ezért ebben az esetben is a megelőzésre kell törekedni.

Az első és legfontosabb szabály, amelyet a vesefunkciók javítása érdekében tehet, hogy elegendő folyadékot fogyaszt. A legjobb, ha tiszta vizet és nem édes italokat iszik. Ha elegendő folyadékot vesz magához, úgy a veséi is megfelelően fognak működni.

A vesefunkciókat egyes gyógyteák is javíthatják. Viszont a cukros italokat és a koffeint kerülje el, mert ezek dehidratálnak.

A citrusos gyümölcsök közül a citrom nagyon pozitívan hat az emberi egészségre. Naponta fogyasszon el fél pohár citromlevet, mivel ez segít megelőzni a vesekövek kialakulását. A vesekövek kialakulása ellen a hortenziagyökér is egy kitűnő választás. Ez a gyógynövény a vese- és a húgyhólyag egészségét is segít megőrizni.

A zsurló is tele van antioxidáns vegyületekkel, amelyek nem csupán a vese egészségét védik, de kitűnő vízhajtó tulajdonsággal is rendelkeznek.

A zellergyökér is elősegíti a vízhajtást, de a vesék számára stimuláló hatással is bír, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaz, mint például a kálium és a nátrium.

Az egyik legjobb gyümölcs a vesénk számára a görögdinnye. Diuretikus, azaz vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik, így a vese sok vizeletet tud kiválasztani, ezáltal a méreganyagok is könnyedén ki tudnak a szervezetből ürülni. Fogyasszon minél több vízben gazdag gyümölcsöt és zöldséget, mivel ezek is segítik a vese funkcióinak javítását.

A gyömbér egy erős antioxidáns és még gyulladást is csökkent. Sok kutatás igazolja, hogy a gyömbér pozitívan hat a vese működésére és annak egészségére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A túl sok víz sem egészséges?
  2020-02-04 23:19:58, kedd
 
  Manapság mindenhonnan azt halljuk, hogy igyunk elegendő vizet, mert ha nem így teszünk, számtalan problémával nézhetünk szembe. Azonban a túl sok vízivás sem egészséges - állítják ezt a hozzáértők. Ha valaki túl sok vizet fogyaszt, a nátriumszint alacsony lesz a vérében. A túl sok víz okozhat görcsöket, de a beteg kómába is eshet, és súlyos esetben akár meg is halhat.

Az sem jó, ha csak akkor iszunk, amikor rosszul vagyunk a szomjúságtól, de az sem, ha túl sokat iszunk. Szakemberek szerint félóránként-óránként kellene 2 dl vizet meginni, hogy egészségesek maradjuk, viszont mindenkinek magának kell meghatározni, hogy mennyi vízre van szüksége, hiszen érezni kell, ha túl keveset, de azt is, ha túl sokat iszik.

A vizelet színe sok mindenről árulkodik. Ha kevés folyadékot fogyaszt, akkor a vizelet sötétsárga színű és kellemetlen szagú. Ha viszont túl sok vizet iszik, akkor a vizelet már szinte olyan színű, mint a víz. Az egészséges vizelet szagtalan és halványsárga színű.

A veséket is nagyon megterheljük, ha túl sok folyadékot iszunk. Szakemberek szerint napi 6-8 pohár vizet kell elfogyasztanunk. Ha valaki ennél többet iszik, akkor akár még éjszaka is sürgető vizelési ingere jelentkezhet. Ez pedig azt jelzi, hogy többet ivott, mint amennyi folyadékra a szervezetének szüksége lenne.

Ha valaki keveset iszik, akkor a kiszáradás jelei mutatkozhatnak rajta. Azonban a túl sok vízfogyasztásnak is vannak jelei. A vese képtelen lesz megszabadulni a felesleges folyadéktól, és olyan tünetek jelenhetnek meg, mint hányinger, hányás és hasmenés.

A túl sok folyadékfogyasztás csökkenti a sókoncentrációt a vérben, ez okozhatja a lábak és a végtagok dagadását. Még koponyaűri nyomás is kialakulhat, ami oka lehet a migrénszerű, lüktető fejfájásnak.

A túl sok folyadékfogyasztás okozhat görcsöket az izmokban, de ugyanilyen hatása lehet annak is, ha valaki nem iszik elegendő folyadékot. A víz a legegészségesebb folyadék, amelyet ihat. Próbálja ki a kókuszvizet, hiszen ez is nagyon pozitívan hat az egészségre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2020.01 2020. Február 2020.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 119 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 927
  • e Hét: 11041
  • e Hónap: 24790
  • e Év: 229491
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.