Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Tiltólistás ételek elalvás előtt
  2020-03-01 22:15:58, vasárnap
 
  Étkezés után legalább 2-3 óráig nem lenne szabad elaludni, ugyanis ha alvás előtt vacsorázunk, akkor szervezetünk az emésztéssel fog éjszaka foglalkozni és nem azzal, hogy a testünket és az agyunkat regenerálja, illetve kijavítsa az aznapi ,,hibákat".

Léteznek olyan ételek, amelyeket este kifejezetten tiltólistára kellene tenni, mert nagyon megzavarják a nyugodt, pihentető alvást. Az egyik ilyen a sült burgonya és a zsíros ételek, amelyek emésztése nagyon sok időt vesz igénybe. Ha ilyen és ehhez hasonló ételeket vacsorázik, nem csoda, ha csak forgolódik az ágyában és nem tud elaludni.

A fűszeres, csípős ételeket is jobb elkerülni, mert nagyon irritálják a gyomrot, és ez elősegíti a gyomorégés kialakulását, ami szintén nem biztosítja a pihentető alvást. A fűszeres ételek elősegítik a hisztamin felszabadulását, ami aztán éberséget biztosít, márpedig éjszaka a legkevésbé arra van szükségünk, hogy éberek legyünk.

A hozzáértők szerint esténként megengedett ugyan 1-1,5 dl vörösbor, de ennél több már megzavarja a szervezetet, hiszen a májra ezzel feladat hárul, próbálja a szervezetből kiszűrni a méreganyagokat, ez pedig a szívre is terhet ró, megemeli a vérnyomást, így pedig nem olyan könnyű elaludni.

A csokoládéfogyasztás is tilos lefekvés előtt, hiszen koffeint tartalmaz, ami felpörget, és ez szintén nem segít az elalvásban.

A vízfogyasztás nagyon egészséges, azonban éjszakára ebből sem jó sokat inni, hiszen a folyamatos fürdőszobába járkálás is megnehezíti az elalvást, sőt meg is szakíthatja az alvás ritmusát. Inkább igyon napközben elosztva elegendő folyadékot, minthogy este akarja azt bepótolni.

Mint ahogyan a csokoládé, úgy a kávé is koffeint tartalmaz, így kávét se igyon már délután 2-3 óra után. Ha mégis nagyon megkívánja késő délután a kávét, akkor fogyasszon el egy csésze koffeinmentes gabonakávét, ami egy nagyon egészséges kávéalternatíva.

A sportolók rendszeresen fogyasztanak olyan turmixitalokat, amelyek tartalmazhatnak koffeint. Ha Ön is fogyaszt edzés után ilyen italt, mindig nézze meg az összetevők listájában, hogy az tartalmaz-e koffeint.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Boldogság harminc perc alatt
  2020-03-01 12:01:09, vasárnap
 
  Mai rohanó világunkban sokszor elfelejtünk lazítani, mosolyogni és az életnek örülni, pedig a boldogság gyógyít és jókedvre derít. Ez pedig nemcsak testileg, hanem lelkileg is egészségessé tesz. Vannak olyan dolgok az életben, amelyek fél óra alatt képesek bennünket jókedvre deríteni, így érdemes ezekhez az eszközökhöz nyúlni, amikor kicsit elkeseredettek vagyunk. Ezekkel a módszerekkel akár 30 perc alatt is boldogok lehetünk.

Emelje az aktivitási szintjét, mert ez energiát biztosít számunkra. Márpedig ha valaki tele van tetterővel és energiával, akkor sokkal jobb lesz a kedve is. Ha a munkahelyen fárad el, akkor titokban végezzen el egy öt-tíz perces irodatornát, vagy a lift helyett használja a lépcsőt, meglátja, hogy a testmozgástól sokkal jobb lesz a hangulata.

Sétáljon, amennyit csak tud. A séta a testmozgás egy formája, amely pozitív irányba formálja az agyban a kémiai folyamatokat, vagyis séta hatására is boldogsághormonok szabadulnak fel bennünk. További lendületet adhat Önnek, ha napfényben sétál, amely hatására még D-vitamin is termelődik a szervezetében.

A boldogság egyik kulcsa a másokkal való kapcsolat fenntartása, ápolása. Hívja meg egy barátját egy csésze kávéra, menjen rendszeresen a barátaival kirándulni, túrázni, vagy csak kártyázzanak együtt.

Teremtsen maga körül nyugodt környezetet, mert ez is segít ellazulni. A külső rend nagyban hozzájárul a belső békénkhez. Nem kell egyszerre kitakarítani az egész lakást. Elég, ha mindennap egy fél órát takarít, így sokkal jobban érezheti magát, mintha csak tologatná maga előtt a tennivalóit, amelyek frusztrálttá és idegessé tehetik.

Cselekedjen valami jót! Ha másokon segítünk, ha segítő kezet nyújtunk egy bajbajutottnak, máris sokkal jobb lehet a hangulatunk. Sajnos manapság egyre inkább háttérbe szorul az önzetlen segítségnyújtás, pedig ezzel nemcsak másoknak okozhatunk örömet, hanem önmagunknak is.

Adjon rendszeresen vért! Ezzel is sok embernek segíthetünk, ami szintén jó érzéssel tölthet el bennünket.

Próbáljon boldog lenni, még ha nincs is hozzá kedve, mosolyogjon. Kutatások igazolják, hogy még egy mesterségesen generált mosoly is fokozza a hangulatot. De a legjobb persze, ha tiszta szívből tudunk örülni valaminek. Figyeljünk fel az apró dolgokra, ne csak nagy dolgoknak tudjunk örülni. Fakasszon mosolyt az arcunkra egy csivitelő madár, egy jó könyv vagy egy finom ebéd. Nem mindig a nagy dolgok hordozzák magukban a boldogság morzsáit.

Tanuljon valami újat! Ha van egy idősebb szomszédja, aki a bölcs tanácsaival segítheti Önt, ez nem csak Önnek okozhat örömet, hanem a tanácsot adónak is, hiszen így azt érezheti, hogy számít valakinek a tanácsa, a véleménye. De a kis unoka is segíthet Önnek, hiszen a kor nem jár együtt azzal, hogy mindenben olyan rutinosak vagyunk.

Élvezze az életet és próbáljon pozitívan gondolkodni. A mosoly, a pozitív gondolkodás sok nehézségen átsegíthet bennünket, és a megoldások is hamarabb megszületnek a fejünkben, ha boldogok és kiegyensúlyozottak vagyunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A boldogabb emberek tovább élnek és egészségesebbek
  2020-03-01 11:59:09, vasárnap
 
  A boldogság egy csodálatos dolog. Amikor boldogok vagyunk, nem csupán lelkileg érezzük jól magunkat, hanem a testi egészségünket is megőrizhetjük, ha a rosszkedv helyett a jókedvet részesítjük előnyben.

Nézzük, miért is olyan fontos a boldogság az egészségünkre nézve. A kiegyensúlyozott embereknek nem emelkedik meg a pulzusszáma, alacsony marad a stresszhormonszintjük és így a szívbetegség sem lesz jellemző rájuk.

A kutatók azt találták, hogy a bizonyos személyiségjegyekkel megáldott embereket jobban elkerülik az olyan betegségek, mint például cukorbetegség, szívroham, stroke vagy a depresszió. Például a lelkes és optimista embereket. Nagyon sokat számít, ha valaki támaszkodhat a családjára és a barátaira, és a mértékletesség, illetve az egészséges szokások is lehetővé teszik, hogy a betegségek elkerüljenek bennünket.

Több tanulmány szerint a boldog emberek tehát kevésbé valószínű, hogy betegek lesznek. A pozitív gondolkodású embereket is érhet természetesen megfázás vagy influenza, de ők sokkal gyorsabban regenerálódnak, mint pesszimista embertársaik. Egy másik tanulmány szerint ennek az az oka, hogy a jókedélyű emberek immunrendszere sokkal erősebb, így jobban ellenáll a különféle kórokozóknak.

Azok az emberek is nagyobb egészségnek örvendhetnek, akik úgy érzik, hogy megtalálták életük célját. Az elégedettség ugyanis boldogságot feltételez, márpedig az önmagával, a környezetével harmóniában élő ember sokkal ellenállóbb, mint azok, akik sem önmagukkal, sem az emberekkel, sem az életükkel nincsenek kibékülve.

Kétféle ember létezik, már ami a gondolkodásmódot illeti. Vannak azok a személyek, akik mereven tartják magukat az álláspontjukhoz, vagyis azt képzelik magukról, hogy képtelenek a változásra, a fejlődésre. És vannak azok az emberek, akik folyamatosan fejlődnek, mert hisznek nemcsak önmagukban, hanem abban is, hogy a változás, a fejlődés az jó. Vagyis, ha azt hallják, hogy az egészség érdekében mozogni kell vagy meditálni, akkor készséggel megcsinálnak mindent, csakhogy pozitív irányba változzon az életük.

Tanulmányok igazolják, hogy már napi huszonötperces meditációval is sokat tehetünk az egészségünkért. Azoknál a személyeknél, akik legalább négy éve élnek a meditációval mint relaxációs lehetőséggel, azt tapasztalták, hogy sokkal jobb az agyműködésük, és sokkal jobb egészségnek örvendenek, mint a meditációt hanyagoló embertársaik. A rendszeres meditációval akár még a cukorbetegséget és a szívbetegséget is elkerülhetjük, sokkal jobbak lesznek a kognitív funkcióink és még álmatlanságban sem fogunk szenvedni. Az elmélkedés csökkenti a stresszhormon termelődését és érzelmileg is stabillá tesz bennünket.

Idősebb emberek körében végzett kutatások bizonyítják, hogy a pozitív gondolkodású emberek körében 77 százalékkal csökken a szívinfarktus kialakulásának kockázata. Az érzelmi kiegyensúlyozottsággal az egyéb szív- és érrendszeri megbetegedéseket is elkerülhetjük. Az elégedett emberek tovább is élnek, mint az örökösen elégedetlenkedő embertársaik, főleg ha még nem is dohányoznak és az alkoholfogyasztással is mértéket tartanak.

Azok az idős emberek, akiknek van kiért élni, vagyis vannak barátaik és van családjuk, sokkal többet törődnek önmagukkal, illetve a testi és lelki egészségükkel, ellentétben a magányosabb társaikkal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Az elhízás rizikófaktorai
  2020-03-01 11:56:44, vasárnap
 
  Az elhízás ma már népbetegségnek számít szerte a világon. A súlytöbblet rengeteg egészségügyi kockázatot hordoz magába, ezeknek a betegségeknek jelentős hányada pedig halálos kimenetelűnek számít. Azonban nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy a testünket jó kondícióba hozzuk, hiszen a változás, a változtatás csak tőlünk függ, csak rajtunk múlik.

A túlsúly egyik oka, hogy nem megfelelően táplálkozunk. Azok, akik rendszeresen kalóriadús ételeket vesznek magukhoz, ne csodálkozzanak, ha a mérleg nyelve nem jó irányba billen. Az emésztési problémák is okozhatnak súlytöbbletet, ennek pedig számtalan oka lehet. Többek között okozhatja a gyors étkezés, de az is, ha nem rágjuk meg alaposan a falatokat. Ma már szinte a csapból is az folyik, hogy igyunk eleget, mert különben szerveink képtelenek lesznek egészségesen működni, de a folyadékhiánynak az elhízás is lehet az egyik következménye. Hiszen ha nem iszunk eleget, a vérünk besűrűsödik és az emésztésünk sem lesz kielégítő. A koplalás nem a legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a ránk rakódott zsírpárnáktól, mert ha megvonjuk magunktól az ételt, akkor szervezetünk nem jut elegendő tápanyaghoz, emellett a szervezetünk vészjelként értelmezi a kevés tápanyagfelvételt és rohamos tempóban raktározni kezd, ezzel készíti fel a testünket a szűkösebb időszakokra. A mozgásszegény életmód szintén oka lehet az elhízásnak, hiszen így kevesebb zsírt éget el a szervezet, viszont a rendszeres testedzés lehetővé teszi a kalóriaégetést, amely testsúlycsökkenést eredményez.

Egyes személyek csak legyintenek, amikor meghallják, hogy az elhízás az egészségre nézve mennyi veszélyt és rizikótényezőt hordoz magában. Ezek az emberek nemcsak nem figyelnek a hallottakra, hanem a bűvös szót is kimondják, vagyis azt, hogy genetika. Mármint hogy a genetika tehető felelőssé, hogy elhíztak, és széttárt karokkal csak annyit mondanak, hogy ez ellen még ha akarnának, akkor sem tudnának semmit sem tenni. Ez nem egészen így van. Lehet, hogy egy alapból molettebb ember soha nem lesz nádszálvékony, de az is biztos, hogy ha a genetikailag örökölt testalkat mellett még a mozgást és az egészséges életmódot is hanyagolja, akkor minden bizonnyal hamarosan a túlsúlyos kategóriába fog tartozni. Viszont ha rendszeresen mozog és odafigyel arra, hogy milyen ételeket vesz magához, akkor lehetséges, hogy csak molett marad, viszont arányos lesz a testalkata, és a zsírpárnákat izmok váltják fel. Egy molett ember is lehet szép és arányos, de ehhez valóban tenni is kell lépéseket, és nem csak a kifogásokat kell keresni és gyártani.

Pszichés tényezők is okozhatnak elhízást. Például azok az emberek, akik sokat szoronganak vagy nem kapnak elegendő szeretetet, önértékelési zavarokkal küszködnek és emellett még stresszes életmódot is folytatnak, minden bizonnyal az evésbe menekülnek, hogy megnyugodjanak. Ha azonban sikerül az életmódjukon és a szemléletükön változtatni, akkor a súlyproblémájuk is előbb-utóbb megoldódik.

Az elhízást más faktorok is elősegíthetik, amelyek nagy részén szintén képesek vagyunk változtatni. Súlytöbbletet eredményeznek például a családi szokások vagy a rossz szociális körülmények. A szülők mintaként szolgálnak a gyermek számára, vagyis ahogyan a szülő viselkedik, úgy fog a gyermek is. Hiába szeretne a gyermek egészségesebben táplálkozni, ha a szülőknek ez nem fontos, és rendszeresen csülökpörkölt kerül az asztalra. Azok a családok, akik rossz anyagi körülmények között élnek, általában olyan ételeket fogyasztanak, amelyek zsírban és cukorban gazdagok és nem a legjobb minőségűek. Sajnos ez utóbbi probléma ellen nem sokat lehet tenni, azonban hagyományos alapanyagokból is lehet kicsivel egészségesebb ételeket készíteni, amelyek már egy kis lépéssel közelebb viszik ezeket az embereket, hogy ne kerüljenek az elhízottak táborába.

Az elhízást a dohányzás abbahagyása vagy éppen a kevés alvás is okozhatja. Ezekre az a megoldás, ha elegendő időt fordítunk az alvásra, illetve a dohányzás abbahagyásakor nem édességet, hanem zöldséget nassolunk.

Vannak olyan betegségek, élethelyzetek, amelyek szintén okozói lehetnek a túlsúlynak. Ilyenek lehetnek az anyagcsere-rendszer megbetegedései, a hormonháztartás betegségei, de a menopauza is kiválthatja a súlygyarapodást. Ezekben az esetekben feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával, hogy ő milyen étrendet, milyen mozgásformát javasol, illetve milyen lehetőségek vannak a súlygyarapodás elkerülésére, illetve jelenlegi testsúlya megtartására, amennyiben az az Ön számára ideális.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az elhízásért egyes vegyi anyagok is okolhatók
  2020-03-01 11:54:43, vasárnap
 
  Hazánkban is egyre több az elhízott és a túlsúlyos ember. Ezt javarészt a feldolgozott élelmiszereknek köszönhetjük, amelyek tele vannak rejtett cukorral, dz inaktív életmód is oka lehet az elhízásnak. Manapság egyre kevesebbet mozognak az emberek, illetve sokan nem is tartják fontosnak, hogy sportoljanak valamit. Pedig az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hiszen rengeteg betegséget generálhatnak a fölösleges kilók. Ilyen például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Amikor én is kihagytam néhány hónapot az edzéssel, mert gyászoltam és a legkevésbé az érdekelt, hogy előtérbe helyezzem az egészségemet, akkor én is észrevettem, hogy egyre több hajszélér kelt életre mindkét lábamon, de amikor ismét elkezdtem napi rendszerességgel mozogni, akkor a kis hajszálerek is kezdtek halványodni. Igaz, nem múltak el, de újak sem keletkeztek, és ezt a rendszeres mozgásnak köszönhettem.

A környezet tele van vegyszerekkel és toxikus anyagokkal, amelyek szintén felelőssé tehetők az elhízásért. Az egyik ilyen anyag a ftalát, amely főleg műanyag termékekben, például műanyag palackokban találhatók meg. A ftalátok zavart kelthetnek az endokrin rendszer működésében és a férfiak termékenységére vannak kedvezőtlen hatással, hiszen csökkentik a spermiumok számát.

Kutatások során bebizonyították, hogy a ftalátok felelőssé tehetők a gyermekkori elhízásért, hiszen szinte minden műanyagban ott vannak ezek az anyagok. Például a gyermekjátékokban, az ételtároló dobozokban, az esőkabátban, a padlóban vagy éppen a falburkolatokban.

A kutatások azt is kimutatták, hogy a vegyi anyagokkal történő rendszeres érintkezés nemcsak elhízást okozhat, hanem veszélyezteti a gyermekek idegrendszeri fejlődését, nem beszélve arról, hogy ezeknek a vegyi anyagoknak a jelenléte a pluszkilók megjelenésért is felelőssé tehető.

Első és legfontosabb lépés, hogy elkerüljük ezekkel az anyagokkal történő érintkezést. Már akkor is sokat tehetünk az egészségünkért, ha nem iszunk műanyag palackból, vagy nem melegítünk ételt műanyag dobozban. Ezeket általában mikrohullámú sütőben lehet megmelegíteni, ami ugyancsak nem egészséges, így jól tesszük, ha ennek a háztartási eszköznek a használatát is beszüntetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Tényleg veszélyes a boltban kapott nyugta?
  2020-03-01 11:52:08, vasárnap
 
  Mindenki jár vásárolni. Szerencsére ma már egyre többen tesznek a kosarukba egészségesebbnél egészségesebb táplálékokat. Zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat és jó, azaz telítetlen zsírokat. Sokan messziről elkerülik a bevásárlóközpontokban a feldolgozott élelmiszereket, amely sok-sok adalékanyagot, sót és cukrot tartalmaznak.

Nem is olyan rég hintettek el egy olyan feltételezést, hogy a pénztárnál kapott nyugta is veszélyes lehet az emberi egészségre. A blokkon található veszélyes anyag a biszfenol (BPA), ami egyes feltételezések szerint megzavarhatja az endokrin rendszer működését, de a rákos megbetegedés kialakulásáért is felelőssé tehető. A biszfenol egy toxikus anyag, amely nemcsak az idegrendszerre, hanem a szív- és érrendszerre is kedvezőtlen hatást gyakorol.

Ráadásul léteznek olyan anyagokat tartalmazó kézi fertőtlenítők, illetve bőrápolási termékek, amelyek akár százszorosára is növelhetik a zsírban oldódó vegyületek, köztük a biszfenol felszívódását.

A BPA több forrásból is bekerülhet az emberi szervezetbe. Expozíciós forrás lehet a levegő, a por és a víz. Elsődleges forrása mégis a táplálkozás, hiszen az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező edényekből, eszközökből használat során könnyedén kioldódhat. Ráadásul, ha műanyag edényben tárolunk ételt és ezt mikrohullámú sütőben melegítjük, így még több juthat ebből a káros anyagból az ételbe. A kioldódás mértéke sok minden egyéb tényezőtől is függ, például behatási időtől, hőmérséklettől, illetve a melegítési időtől. Kutatások igazolják például, hogy mosogatást követően a cumisüveg felszínén maradó anyagok megnövelhetik a biszfenol kioldódását.

Milyen betegségeket okozhat még ez a vegyi anyag? Okolható a mellrák és a prosztatarák kialakulásáért, de oka lehet a cukorbetegség kialakulásának, sőt hormonális zavarokat is okozhat. Más kutatások szerint a biszfenol a következő egészségügyi problémákat okozhatja: meddőség, születési rendellenesség, elhízás, viselkedési zavarok, agyi rendellenességi zavarok. Hozzáértők szerint a biszfenol már alacsony koncentrációban is rendkívül nagy veszélyt jelent.

Nőkre is rendkívül veszélyes ez az anyag, mivel befolyással van az ösztrogénszintre, amely olyan betegségeket generálhat, mint hüvely- és méhnyakrák, illetve petefészek-diszfunkció.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A műanyaggal teli világ rombolja a környezetet és egészséget
  2020-03-01 11:49:52, vasárnap
 
  A műanyagok mértéktelen használata nemcsak a környezetünket szennyezi, hanem egyes feltételezések szerint ez az emberi egészségre nézve is rendkívül veszélyes. Ezek a tények arra ösztönözhetik az embereket, hogy alaposan gondolják át, hogy szükségük van-e egyáltalán ennyi műanyag termékre.

Ma már nagyon sok boltban lehetőség van arra, hogy visszautasítsuk a műanyag termékeket. A műanyag palackokat, a fölösleges árucsomagolást, a műanyag szatyrokat, a kávéspoharakat és még estig lehetne sorolni, mennyi terméket csomagolnak műanyagba, amit aztán mi otthon nemes egyszerűséggel kidobunk a kukába. Ez pedig mérhetetlenül szennyezi a környezetünket.

A műanyag termékek gyártása az 1950-es években kezdődött és ma egyre több termék kap műanyag csomagolást. Ezek a műanyagok a szemétbe kerülnek, majd egy idő után belekerülhetnek a talajba, a vizekbe, többek között az óceánba és a tengerekbe. A műanyag-felhasználás közvetlenül befolyásolja a vízi élővilág életét, beleértve a halakat, amelyek mi, emberek is fogyasztunk. Nem beszélve arról, hogy mennyire veszélyes az óceánba került műanyag az állatokra nézve. Sok madár, emlős és kisállat pusztul el annak következtében, hogy élővilágukba kerülnek ezek a műanyag termékek. Lehet, hogy az emberek úgy gondolják, hogy rövid távon nagyon kényelmes életet biztosítanak a műanyagok, de hosszabb távon károsítjuk az ökoszisztémát és még a saját egészségünket is.

Ezek a műanyagok gyakran csak egyszer használatosak, vagyis nem hasznosítják újra azokat. Gondoljon bele. Megvesz valamit a boltban, és amikor otthon felbontja, azon nyomban a kukába kerül a csomagolása. Kinek jó ez? Senkinek. Igenis, tennünk kell a környezet megóvása érdekében lépéseket, mert eljött az idő, amikor túlterheltük a környezetünket. Azt a helyet, ahol egészségesen szeretnénk élni. Egy műanyaggal teli világban azonban ezt nem tehetjük meg.

A műanyagokban található biszfenol okozója lehet az endokrin rendellenességeknek, de okozhatnak meddőséget férfiak és nők esetében egyaránt. A biszfenol oka lehet a korai pubertásnak, a mell- és prosztatarák kialakulásának, nők esetében a policisztás ovárium szindrómának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Immunrendszerre ható gyógynövények
  2020-03-01 11:45:28, vasárnap
 
  Az egészségünk megőrzése érdekében az egyik legfontosabb dolog, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, ugyanis neki kell megküzdeni a vírusokkal, a baktériumokkal és gombákkal, egyszóval azokkal a kórokozókkal, amelyek nap mint nap megtámadják a szervezetünket. Ahhoz, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön, egészséges életmód kialakítására van szükség, de ehhez előfeltétel, hogy egészségesen táplálkozzunk, rendszeresen mozogjunk, biztosítsuk a szervezetünknek azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek valóban pozitívan hatnak a szervezetünk védelmi vonalára.

Az immunrendszer megerősítésében egyes gyógynövények is aktívan részt vesznek. Ezeket érdemes kúraszerűen alkalmazni, hogy ne szokjon hozzájuk a szervezetünk, és így nagyobb hatást legyenek képesek kifejteni.

Az egyik immunrendszererősítő gyógynövény a bíbor kasvirág vagy más néven echinacea. Ez a gyógynövény segítséget nyújthat az influenza és a megfázás ellen, illetve ha már kialakult a betegség, lerövidíti a betegséggel töltött napok számát, illetve a tüneteket is jelentősen le tudja csökkenteni.

Az ájurvéda szerint aki rendszeresen fogyasztja az ashwagandhát, hatalmas erővel és energiával fog rendelkezi, már ami az immunrendszer működését illeti. Ez a gyógynövény elősegíti a szervezet regenerálódását is. Az indiai ginszeng nemcsak az immunrendszer megerősítésében vesz részt, de energiát is biztosít a szervezetnek.

A fokhagymáról már régóta bebizonyosodott, hogy rendszeresen fogyasztva segítséget nyújthat az influenza és a megfázás megelőzésében. Ezen kívül jó hatása van a vérerekre, de még a mentális képességeket is fokozni tudja.

A tulsit szent bazsalikomnak is nevezik. Nagyon hatásos a fertőzések ellen, illetve az asztma tüneteit is eredményesen csökkenti. Az ájurvéda gyakran használja légúti fertőzések és betegségek kezelésében. Ha meg van fázva, akkor a szent bazsalikomból készíthet teát. A hatás fokozása érdekében adhat a teához egy kevés lereszelt gyömbért, frissen facsart citromlevet és mézet is. Ezek együttesen olyan erős hatással rendelkeznek, amelyek megtámogatják az immunrendszert és elősegítik a gyorsabb gyógyulást is.

A bodza antioxidáns vegyületekben gazdag. Ez a gyógynövény szintén hatásos influenza és megfázás esetén, mivel gazdag forrása a gyulladáscsökkentő antioxidánsoknak, így nagyfokú védelmet biztosít az immunrendszer számára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
DO-IN a betegségek megelőzéséért
  2020-03-01 10:33:15, vasárnap
 
  Kínában már ősidők óta alkalmazzák a do-in módszert, amely nem a betegségek gyógyítására, hanem azok megelőzésére alkalmazható. Néhány gyakorlatot mi magunk is elvégezhetünk. Ezek a gyakorlatok azokat az energiaraktárakat képesek feltölteni, amelyeket meridiánoknak is neveznek és amelyek egy-egy szervhez kapcsolódnak. Ilyen szervek például a máj, a tüdő, a szív vagy az epehólyag.

A do-in gyakorlatokat nem javasolt étkezés után végezni. Szakemberek szerint érdemes reggelente ezzel kezdeni a napot, de természetesen este, lefekvés előtt végezve is ugyanolyan hatásos. A gyakorlatokat bárki végezheti, nem számít a nem és az életkor sem. Betegség esetén is lehet végezni, illetve idősebb személyek is nyugodtan próbálkozhatnak vele. Ha úgy érzi, hogy egyedül nem megy, akkor feltétlenül kérjen meg valakit, hogy segítsen a gyakorlatok helyes kivitelezésében. Mint említettem, ezeket a gyakorlatokat otthon is könnyedén el lehet végezni, azonban ha teheti mindenképpen vegyen részt oktatáson, hogy aztán a jövőben teljesen szabályosan legyen képes végigcsinálni a do-in feladatokat otthoni körülmények között is.

A gyakorlatok előtt mindenképpen melegítsen be. Majd feküdjön le a padlóra, a fejét és a felsőtestét kicsit emelje fel. A két lábát is emelje fel a talajról, a térdeit pedig kulcsolja át a kezeivel, a hátát pedig görbítse meg. Dőljön hátra, majd hintázzon a hátán óvatosan előre és hátra. Végül üljön törökülésbe, fogja meg a lábujjait és próbáljon teljesen ellazulni.

Maradjon ebben a pozícióban, és érintse össze a két sarkát. Kezével kulcsolja át a lábujjait, és vegyen egy mély lélegzetet. Majd egyenes háttal hajoljon előre, próbálja meg a homlokát a lábujjai felé közelíteni. Fújja ki a levegőt, egy-két másodpercig ne csináljon semmit, majd ismételje meg a gyakorlatot, amely a szívre és a vékonybélre van kedvező hatással.

A következő gyakorlat a máj és az epehólyag működését segíti elő. Üljön le a padlóra, a két lábát pedig rakja akkora terpeszbe, amekkorára csak bírja. Vegyen egy mély lélegzetet, majd hajoljon a bal lábára, közben a kezével fogja át a talpát. Maradjon így két másodpercig, majd csinálja meg a gyakorlatot a másik lábával is.

A keringésre van jó hatással a következő feladat. Maradjon ülő pozitúrában. Üljön törökülésbe, majd érintse meg a bal kezével a jobb térdét, a jobb kezével pedig a bal térdét. Hajoljon előre, közben mindkét kezével nyomja lefelé a térdeit, ahogy csak tudja. Most az a karja, amelyik lent volt legyen fent és fordítva, és így is csinálja végig a gyakorlatot.

A vese és a hólyag egészségét tarthatja karban ezzel a gyakorlattal. Üljön le a talajra egyenes háttal, a két lábát is nyújtsa ki, a lábujjai felfelé nézzenek. Lendítse magasba a két karját, majd szívja be a levegőt. Ezután fújja ki a levegőt, hajoljon rá a lábaira és fogja meg a lábujjait. Vegyen háromszor jó mély lélegzetet, majd ismételje meg a gyakorlatot.

Álljon fel, menjen a fal mellé. Emelje fel a bal karját, a tenyerét pedig szorítsa a falhoz. A jobb lábát emelje meg, hajlítsa be, majd jobb kezével fogja meg a jobb lábfejét és nyomja a combja elülső oldalát a falhoz. Kissé hajlítsa hátra a nyakát és a fejét. Álljon így addig, míg két mély lélegzetet vesz, majd ismételje meg a feladatot a másik oldalával is, hogy a gyomra és a lépe remek egészségnek örvendjen.

A tüdő és a vastagbél tornája a következő: Álljon egyenesen, kisterpeszben. A háta mögött kulcsolja össze két kezének hüvelykujjait. Lélegezzen jó mélyen, majd fújja ki a levegőt. Ezután nyújtsa hátra és felfelé a karjait. Végezetül hajoljon előre, majd egyenesedjen ki.

Lezárásképpen feküdjön le ismét a padlóra. Próbáljon ellazulni, miközben a lábai kisterpeszben vannak, a lábfejei pedig kifelé fordulnak. A két karját nyújtsa ki maga mellett, a tenyerei felfelé nézzenek. Emelje meg óvatosan a fejét, nézze egy másodpercig a lábfejét, majd engedje vissza a fejét. Végezetül feküdjön még így öt percet és lazítson, közben hunyja be a szemét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Tréningezze látását Bates-módszerrel!
  2020-03-01 10:29:52, vasárnap
 
  A fejfájásnak és a szem fájdalmának ezernyi oka lehet. Fontos, hogy a fájdalom okát kiderítsük, azonban a legtöbb esetben ezt a szem erőltetése okozza, ugyanis sokan dolgoznak a mai világban számítógéppel vagy hosszú órákat töltenek a számítógép előtt. Ma már szinte mindenkinek van mobiltelefonja, melynek órákon át tartó használta szintén nagyon megviseli a látószerveket. A televízió előtti üldögélés szintén nem tesznek túl jót a szemeinknek.

A Bates-módszert annak kitalálójáról, dr. William Horatio Batesről nevezték el, aki egy New Yorkban élő szemorvos. Bates szerint nagyon lényeges, hogy a szemünket néha ellazítsuk, megtornáztassuk. Ehhez azonban mentálisan is el kell tudnunk lazulni, hiszen csak ilyen állapotban lesznek képesek a szemet körülvevő izmok és idegek is ellazulni. Véleménye szerint a szem és a fej fájdalmát gyakran okozza az, hogy nem pislogunk eleget. Márpedig ha hosszú időn keresztül csak mereven magunk elé nézünk, vagy például a számítógép monitorjára meredünk, akkor a szemünk szárazzá válik és ez a szem izmait is rettentő módon megterheli.

A Bates által kidolgozott szemtornáztató technikák nem csupán a szem izmait képesek tréningezni, de akár még a látást is javítani képesek. Ha valaki szemüveget vagy kontaktlencsét visel, akkor a szemgyakorlatokat mindenképpen ezek nélkül a látásjavító eszközök nélkül végezze. Bates még azt is leírta, hogy a szemet érintő problémákat akár még meg is lehet gyógyítani, mindössze arra van szükség, hogy helyes nézési szokásokat alakítsunk ki. Bates nem volt túl népszerű kollégái körében, hiszen különös nézeteket vallott. Az egyik ezek közül az, hogy a szemüveg egyáltalán nem alkalmas a látás javítására, sőt a szem csak még betegebb lesz az okulárétól, és amíg valaki szemüveget visel, esélye sincs arra, hogy a látását visszanyerje, vagyis hogy a szemei ismét egészségesek legyenek. Dr. Bates úgy véli, hogy a rossz látás a megnehezedett alkalmazkodó képesség miatt alakul ki, vagyis a külső szemizmok hibásan működnek. Rövidlátás esetén a szemgolyó megnyúlik, távollátásnál és öregszeműség esetén pedig a szemgolyó hossztengelye szűkül össze. Ez pedig nemcsak a külső szemizmokra van hatással, hanem a szemgolyó alakjának a megváltoztatásával is együtt jár.

Amikor hosszabb ideig egy adott távolságra nézünk, akkor a merev fókuszálás feszültséget generál. Ezt lehet feloldani a következő gyakorlattal, vagyis a váltakozó fókuszálással. Nézzen először egy távolabbi tárgyra, majd fókuszáljon egy közelebbi tárgyra, aztán néhány másodperc múlva ismét egy távolabbi tárgyra szegezze a tekintetét.

Olvasson apró betűs szöveget. Helyezze a papírlapot körülbelül 15 centiméteres távolságra önmagától, majd fókuszáljon az apró betűs szövegre. Amennyiben nem tudja elolvasni a szöveget, az is hatásos lehet, ha csupán a sorokra és a fehér sorközökre koncentrál. A gyakorlatot naponta kétszer is elvégezheti.

A tenyerezés az egyik legjobb gyakorlat a szemeink pihentetésére. A gyakorlat végzése közben próbáljon a lehető legjobban ellazulni és csak a gyakorlatra koncentrálni. Hunyja be mindkét szemét, majd mindkét tenyerét helyezze a szemei elé. A kezek ujjai a homlokrésznél keresztezzék egymást, az orra maradjon szabadon. A szemeit csukja be, fontos hogy szemeivel csak feketeséget lásson maga előtt. Közben gondoljon valamilyen kellemes dologra, amely további segítséget nyújt abban, hogy maximálisan ellazuljon. Naponta akár három alkalommal is elvégezheti a gyakorlatot. Akkor a leghatásosabb, ha legalább minden alkalommal több percen keresztül - negyedóra, fél óra - képes ellazulni.

A pislogást mint gyakorlatot napközben bármilyen tevékenység közben végezhetjük. 10 másodpercenként pislogjon egyet-kettőt a szemeivel, mivel ez elősegíti, hogy a szem kikerüljön a túlfeszített állapotából. Olvasás közben se felejtsen el pislogni, mivel így sokkal később fárad ki a szeme és sokkal többet lesz képes egyhuzamban olvasni.

Ez csak néhány gyakorlat, azonban ennél sokkal több feladat elvégzésére van lehetőség, amely gyakorlatokat különféle tanfolyamokon lehetséges elsajátítani. Annak ellenére, hogy dr. Batest kiközösítették az orvosi körökből, ma szinte már az egész világon elterjedt az általa kidolgozott módszer, amely sok ember számára hozta meg a szemjavító eredményt, vagyis lehetővé vált, hogy életük további szakaszában szemüveg nélkül éljenek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2020.02 2020. Március 2020.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1707
  • e Hét: 6552
  • e Hónap: 38038
  • e Év: 242739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.