Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Az arc ráncainak jelentése
  2020-05-20 23:35:11, szerda
 
 



Mindenki megráncosodik, de nem mindenki ugyanúgy. Van, aki a szarkalábakkal küzd, más a keserű redővel a szája mellett. Ha megtudjuk, mit jeleznek a ráncaink, és kiküszöböljük őket, el is halványíthatjuk őket.
A régi kínai orvosok mindig azzal kezdték a beteg állapotának felmérését, hogy alaposan megvizsgálták az arcát. Nem véletlenül, ugyanis minden túlzottan ráncos rész valamilyen betegségre utal.

Íme az arctérkép értelmezése:
1. A vízszintes ráncok a homlokon elsősorban a stresszt jelzik. Lazíts, el fognak tűnni.
2. A két szemöldök közti függőleges haragráncok a baloldalon gyenge májműködést jeleznek. Érdemes odafigyelni az alkoholra, gyógyszerekre, amit szedsz.
3. Ugyanez a jobboldalon a lépműködés gyengeségére utal,
4. Ránc az orrnyergen: alacsony libidó, allergiára való hajlam.
5. Szarkalábak: rossz látás, májproblémák jelei lehetnek.
6. Szem alatti karikák: vesegondok, vízvisszatartás, keringési problémák.
7. Petyhüdt orca: emésztési problémák.
8. Piros orr: szívproblémák.
9. Száj melletti mély ránc: a nemiszervek problémáira utal, meddőségre.
10. Túl erős nevetőránc: cukorbaj, hasnyálmirigy gondok.
11. Száj fölötti kis ráncok: nem szexelsz eleget, vagy csak dohányzol!
12. Foltos ajkak: bélproblémákat jelez.
13. A toka vagy csak túlsúlyt vagy pajzsmirigy betegséget is jelez.
14. Karika az irisz körül: magas koleszterinszint.
15. Kiálló erek a halántékon: magas vérnyomás.
16. Ránc a száj alatt: túl magas libidó vagy rossz kedv jele lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Derékfájás akupresszúrás pontja
  2020-05-20 23:29:45, szerda
 
 


 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A kézhát akupresszúrás pontjai
  2020-05-20 23:21:45, szerda
 
 



Nagyobb a kép és ott még nagyobbítható : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Hasznos táplálékok a szemünknek
  2020-05-20 22:50:34, szerda
 
  Ahhoz, hogy sokáig egészségesek maradjunk, nagyon fontos a megfelelő tápanyagbevitel a szervezetünkbe. Léteznek olyan ételek, amelyek kifejezetten jót tesznek a szem egészségének, azaz fokozzák a látást és megakadályozzák a szembetegségek kialakulását.

A sárgarépának magas a béta-karotin-tartalma, amely elősegíti a szem megfelelő működését. Védelmet nyújt a retina számára és szerepet játszik a látás fokozásában is.

A tojásban olyan értékes tápanyagok vannak, mint a zeaxantin és a lutein, amelyeknek nagy szerepe van abban, hogy tisztán és jól lássunk. A zeaxantin és a lutein, valamint a tojás cinktartalma segítenek a makuladegeneráció kockázatának csökkentésében.

A mandula E-vitamin-tartalma biztosítja a szem számára az egyik antioxidáns vitamint. Ez a vitamin is részt vesz a makuladegeneráció kockázatainak csökkentésében.

A zöld leveles zöldségek nagyon egészségesek, hiszen gazdag forrásai az antioxidáns zeaxantinnak és luteinnek, amelyek segítenek megakadályozni a sejtkárosodást, így tartva egészségesen a szemet.

Az édesburgonya béta-karotinban gazdag. Ez elősegíti az éles látást, mindemellett a szem egészségét is védi.

A brokkoli nem csak a szív egészségének tesz jót. A szem egészségéhez is szükségünk van ennek a zöldségnek a rendszeres fogyasztására, hiszen van benne lutein és zeaxantin, de a C-vitaminnak is gazdag forrása. Ezek a tápanyagok megakadályozhatják a látásvesztést és a makuladegenerációtól is megvédhetnek bennünket.

A búzacsíra E-vitamint tartalmaz. Az E-vitamin is antioxidáns, amely megakadályozza a sejtek károsodását. A legjobb a búzacsírát rendszeresen fogyasztani. Egyszerűen csak szórjon mindig egy keveset az ételre és már eheti is.

A bab, a lencse, a csicseriborsó gazdag forrásai a cinknek, vagyis a szem számára értékes ásványi anyagnak. Fogyassza ezeket a hüvelyeseket rendszeresen, legalább hetente egy-két alkalommal illessze be azokat az étrendjébe.

A karotinoidokban gazdag paradicsom szintén segít a szem egészségének fenntartásában. Likopint tartalmaz, amely megakadályozza a retina károsodását. C-vitaminnal is lehet kombinálni, így még hatékonyabb a szem számára, valamint az omega-3 zsírsav is nélkülözhetetlen, hogy megőrizzük szemünk egészségét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Növényi vegyületekkel a makuladegeneráció ellen
  2020-05-20 22:47:38, szerda
 
  Az idősebb korban jelentkező látásvesztés egyik oka a makuladegeneráció kialakulása. A látásproblémák legfőképpen idősebb korban jelentkeznek, amelyet nem mindig lehet elkerülni. Azonban vannak olyan lehetőségek, táplálékok és életmódbeli tényezők, amelyek elősegítik, hogy mi is tegyünk azért valamit, hogy ezek a szembetegségek minél kevesebb eséllyel alakuljanak ki.

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás jelentő mértékben megnöveli a szembetegségek kialakulását. Hiszen ezek a szenvedélyek, szenvedélybetegségek szabad gyököket szabadítanak fel az emberi szervezetben, amelyek az oxidatív stressz kialakulását okozzák. Ez pedig számtalan betegség, így a szemet érintő betegségek kialakulásáért is felelőssé tehető.

A lutein és a zeaxantin két olyan antioxidáns vegyület, amelyek szinte kisöprik az emberi szervezetből a szabad gyököket, amelyek az oxidatív stressz kialakulásáért felelősek. Ez tesz kárt a retina sejtjeiben. Tehát a lutein és zeaxantin együttesen nagyon hatásos táplálékok a szem egészségére nézve.

A lutein növeli a pigmentált sejteket a retinában. Ez megvédi a szemet a kék és az ultraibolya sugárzástól, ez pedig védelmet jelenthet a makuladegeneráció kialakulásával szemben.

A lutien és a zeaxantin javítani képes a retina működését, javítja a látás élességét, így az egyén sokkal jobban képes látni a színeket és a formákat is.

Luteinben és zeaxantinban gazdag táplálékok a zöld leveles zöldségek, mint például a kelkáposzta, a spenót és brokkoli. További karotinoidforrások: borsó, sárgarépa, tojás és kukorica.

Az asztaxantin a luteinhez és a zeaxantinhoz hasonlatosan segíthet megelőzni a makuladegeneráció kialakulását, hiszen védelmet jelent a szem számára az oxidatív stresszel szemben.

A cukorbetegségben szenvedőknek nagyon vigyázniuk kell a szemük egészségre, mivel a magas vércukorszint károsítja a retina egészségét. Azonban az asztaxantin segíthet elhárítani ezt a veszélyt. Ez a karotinoid megtalálható a tengeri algákban vagy a vadon fogott lazacban.

A sáfránnyal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy jelentősen képes javítani a látási funkciókat. Ezt a fűszert hozzáadhatjuk levesekhez, főzelékekhez és salátákhoz

Az alfa-karotin is védelmet jelenthet a retina pigmentált sejtjeinek. Dohányosok esetében jelentősen csökkent a makuladegeneráció kialakulásának esélye, amikor alfa-karotinban gazdag táplálékokat fogyasztottak. Ezt a vegyületet leginkább a narancssárga zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák, mint a sárgarépa és a mandarin.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fahéj, vércukor és cukorbetegség
  2020-05-20 22:43:47, szerda
 
 



A cukorbeteg személyek gyakran szenvednek az étrendi korlátozások miatt, a vércukorszintjük ellenőrzésétől és a szövődmények kialakulásától. Kutatások igazolják, hogy a fahéj segíthet a cukorbetegség egyes tüneteinek leküzdésében. Egy kutatásba cukorbetegeket vontak be. Egy részük fahéjkiegészítést kapott, míg a többiek csupán placebót kaptak. A fahéj csökkentette az első csoport alanyainak vércukorszintjét és a koleszterinszintjük is csökkenő tendenciát mutatott.

Ugyan a fahéj nem tartalmaz sok vitamint és ásványi anyagot, mégis antioxidáns-tartalma miatt hihetetlen, hogy milyen egészségügyi előnyökkel jár a rendszeres fogyasztása. Az antioxidánsok azért nagyon fontosak a szervezetünk számára, mivel segítséget nyújtanak az oxidatív stressz csökkentésében, ami a sejtek károsodását idézheti elő. Egy vizsgálat során az derült ki, hogy a fahéj 12 héten át történő fogyasztása 14 százalékkal csökkentette az oxidatív stressz markerét prediabéteszben szenvedő felnőtteknél.

Egy másik vizsgálatba szintén cukorbeteg személyeket vontak be. Az emberek 12 hónapon keresztül napi 1 gramm fahéjat fogyasztottak. A vizsgálat célja az éhomi vércukorszint csökkenése volt. A kutatók azt találták, hogy a napi 1 gramm fahéj az első két hónapban semmit nem javított a vércukorszinten. Azonban a harmadik hónaptól sikereket értek el, és a vizsgálat végén kijelentették, hogy a fahéjjal 3-5 százalékos vércukorszint-csökkenést sikerült elérniük.

A fahéj a koleszterinszintet is csökkenteni tudja. A vérzsírszintcsökkenés még akkor is megfigyelhető volt, amikor a vizsgálat alanyai már húsz napja nem kaptak fahéjkiegészítést. A fahéjról megállapították, hogy biztonságos a cukorbetegek számára, mert semmiféle mellékhatást nem tapasztaltak. Azonban mindenképpen legyen mindenki óvatos a fahéjfogyasztással kapcsolatban, még az egészségesek is. Ha Ön cukorbeteg és gyógyszereket is szed, mindenképpen kérdezze meg kezelőorvosa véleményét a fahéj fogyasztásával kapcsolatban.

A cukorbeteg személyeknek mindenképpen tartaniuk kell a megfelelő diétát és ragaszkodni a cukorbeteg gondozási tervekhez. A fahéj nem helyettesítheti a vércukorszint ellenőrzését, az egészséges táplálkozást vagy a cukorbetegségre szedett gyógyszereket.

A fahéjjal megízesíthetünk ételeket, például zabpelyhet vagy müzlit. Májbetegeknek nem javasolt a fahéj fogyasztása, különösen nagy mennyiségben nem. Egyes gyógyszerekkel együtt negatív interakciót alakíthat ki a fahéj, így mindig konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt fahéjat vagy más gyógynövényt szeretne alkalmazni természetes alternatívaként.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A macskakarom előnyei
  2020-05-20 22:34:53, szerda
 
  Vizsgálatok igazolják, hogy a macskakarom nagyon hatékony mind az oszteoartritisz, mind a reumatoid artritisz tüneteinek csökkentésében. Egy kutatásba ezekben a betegségekben szenvedő alanyokat vontak be. A fájdalom csökkenése már néhány hét múlva érzékelhető volt a betegek körében. Ráadásul a gyógynövénynek semmilyen mellékhatása nem volt, szemben a betegségre kapott gyógyszerekkel. A macskakarom kivonata csökkentette a gyulladást is, amelynek fontos szerepe van mindkét betegség kialakulásában.

A macskakarom kivonata ezen kívül elősegíti a DNS javítását és a DNS-ben okozott károsodás megelőzésére is bátran alkalmazható. A kutatók bőrkultúrákon végeztek vizsgálatokat. Az eredmények azt mutatták, hogy a macskakarom kivonata védelmet jelent az emberi bőrsejtek számára. Vagyis ez a kivonat elősegíti az UV-fény által okozott DNS-károsodás kijavítását. A kutatók úgy vélik, hogy ez a gyógynövény akár természetes napvédőnek is tekinthető.

A macskakarom egy antivirális gyógynövény, amely megtámogatja az immunrendszert, ami így hatékonyabban képes felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben. Ez a gyógynövény nemcsak antivirális, hanem gyulladásgátló, antimutagén és antioxidáns hatásokkal is rendelkezik. Ezek az egészségmegőrző tulajdonságok lehetővé teszik, hogy a gyógynövényt különféle betegségek esetén alkalmazzuk. Ilyen az ízületi gyulladás, az allergia, az asztma, a cukorbetegség, a krónikusfáradtság-szindróma, a rákos megbetegedések, a vírusfertőzések, a fekélyek vagy az aranyér.

Kutatások igazolják, hogy a macskakarom hatékony lehet a magas vérnyomás természetes csökkentésében, de a különböző neurológiai tünetek javításában is hathatós eredményeket sikerült elérniük. A gyógynövényről az is bebizonyosodott, hogy segítséget nyújthat a szívroham és a stroke megelőzésében, nemcsak a vérnyomás csökkentésével és a vérkeringés növelésével, hanem azzal is, hogy megakadályozza a plakk-képződést az artériákban és a vérrögképződést is gátolja.

A macskakarom normalizálja a vérnyomást, ami a növényben lévő alkaloidnak köszönhető. Erről az egészségsegítő alkaloidról kimutatták, hogy kalciumcsatorna-blokkolóként hat. Ezek csökkenthetik a vérnyomást, mivel blokkolják a kalciumot a szív és véredényfal sejtjeibe való belépéshez. A kalciumcsatorna-blokkolók maguk is pihentetik és szélesítik az ereket, ami egészséges és egyenletes módon segíti a véráramlást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az ízületi fájdalom ellen a gyógynövények is hasznosak
  2020-05-20 22:14:27, szerda
 
  Az ízületi fájdalom a gyulladás talaján jön létre. Az ízületi gyulladásban szenvedő betegek gyakran panaszkodnak ízületi merevség miatt. Az ízületi fájdalom kellemetlen tüneteinek csökkentésében, illetve megszüntetésében nagyon sokat segíthet a rendszeres testmozgás, az orvos által előírt terápia és a megfelelő táplálkozás.

A gyógynövények is sokat segíthetnek a fájdalom enyhítésében és az ízületi merevség megszüntetésében. Az egyik ilyen gyógynövény a kurkuma, amelyet előszeretettel használnak Indiában. A kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amelynek a gyulladás csökkentésében van kiemelkedő szerepe. A fekete bors is nagyon hasznos lehet, ugyanis ez is csökkenti a gyulladást, emellett elősegíti a kurkuma megfelelő felszívódását.

A macskakarom egy Dél- és Közép-Amerikában őshonos gyógynövény, amely az immunfunkciókat javítja, így csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást és a duzzanatot. A macskakarom az immunrendszer megerősítésében is aktívan részt vesz.

Az eukaliptuszlevél antivirális, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A benne lévő flavonoidok és tanninok antioxidáns hatással rendelkeznek. Ezek az antioxidánsok nemcsak a gyulladás csökkentésében, hanem a fájdalom megszüntetésében is kiemelkedő szerepet játszanak. Az eukaliptusz úgy a leghatásosabb, ha meleg fürdőbe cseppentünk néhány cseppet az eukaliptusz-illóolajból.

A tömjén felhasználásával illóolajat és parfümöt is készítenek. A tömjénnek a krónikus gyulladás csökkentésében van kiemelkedő szerepe. A gyulladás csökkentése pedig jelentősen képes lecsökkenteni az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit.

Az Aloe vera antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a gyógynövény semlegesíteni tudja a szervezetben lévő szabad gyököket hasonlóan az antioxidánsokhoz. Az antioxidáns hatásnak köszönhetően pedig megakadályozza a gyulladást keltő enzimek termelődését.

Az erős ízű gyömbér is gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A gyömbért önmagában nyersen is lehet fogyasztani. Salátába is reszelhetünk mindig egy-egy ujjnyi gyömbért, de teaként is rendszeresen fogyaszthatjuk. Nagyon egészséges gyógynövény, melynek kúraszerű alkalmazása sokat segíthet az ízületi gyulladás enyhítésében és megszüntetésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hajhullás ellen
  2020-05-20 19:45:08, szerda
 
  Ez a szérum olyan, mint egy mágikus főzet, amely serkenti a haj növekedését, nagyon gyorsan.

Nincs több hajhullás és a kopaszság. Ezt a szérumot régóta ismert növényi olajokból kell készítened, amelyek stimulálják a hajhagymákat, és újraindítják a haj növekedését.

Ez egy valóban működő otthoni hajnövesztő szer:

HOZZÁVALÓK:
50 ml ricinusolaj.
20 ml szerves kókuszolaj.
10 ml rozmaring illóolaj.
5 ml levendula illóolaj (nem kötelező).

ELKÉSZÍTÉS:
Az 50 ml ricinusolajat öntsd egy zárható üvegbe. A ricinusolaj egy nagyon vastag és sűrű olaj, ezért is add hozzá a 20 ml szerves kókuszolajat.

Most add hozzá 10 ml rozmaring illóolajat, és keverd össze. Az üveget zárd le a tetejével és jól rázd össze, hogy jól összekeveredjenek az olajok. Ha szeretnéd, akkor adj hozzá néhány csepp levendula olajat.

Máris kész haj növekedését elősegítő szérum!

ALKALMAZÁS:
Vigyen fel pár csepp szérumot a kopasz és problémás területre a fejeden. Az ujjaid segítségével gyengéden masszírozd a fejbőrödbe.

Alkalmazd ezt a szérumot 2-3 alkalommal egy nap, és látni fogod, hogy a hajad elkezd nőni 2 hét után.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Közkedvelt ételek jótékony egészségügyi hatásai
  2020-05-20 19:41:06, szerda
 
  Zöldségek, gyümölcsök, magvak, fűszerek.
Bár a gyógyszeripar egyre inkább fejlődik és terjeszkedik, a táplálkozási szakértők és egészségügyi szakemberek még mindig előszeretettel beszélnek bizonyos ételek jótékony hatásairól. Jól is teszik ezt, hiszen az egészséges étkezés kimutatható szinten csökkenti az elhízás, a keringési rendellenességek, és bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát.

Azonban annak biztos megértése, hogy bizonyos hatások érdekében melyik ételek fogyasztása ajánlott, nem feltétlenül egyszerű feladat. Ebből a cikkből megtudhatja, mik a leginkább közkedvelt ételek egészségügyi hatásai, és hogyan javíthatja egészségi állapotát a megfelelő étrend követésével.

Mandula
A mandula E-vitaminban, rézben, és magnéziumban gazdag. Emellett jó minőségű fehérjéket tartalmaz és egészséges telítetlen zsírsavakat.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a mandula fogyasztása segítheti a keringési rendellenességek és a rák kialakulásának kockázatát, valamint segítheti a hosszabb életet.

Alma
Az almát sokszor “tápanyag erőműnek" is nevezik, olyannyira lenyűgöző mennyiségű tápanyagot tartalmaz.

Az alma regeteg C-vitamint (természetes antioxidáns), komplex B-vitaminokat, élelmi rostot, fitotápanyagokat (amelyek védelmet nyújtanak a szabadgyökök káros hatásai ellen) és ásványi anyagokat, mint a kalcium és a kálium tartalmaz.

Kutatásokkal kimutatták, hogy a rendszeres almafogyasztás segíthet az időskori emlékezetvesztés, a stroke, és a cukorbetegség kialakulási esélyeinek csökkentésében.

Arugula
Az egyéb zöldleveles növényekhez hasonlóan az arugula rengeteg nitrátot tartalmaz (100 grammja több, mint 250 miligrammot). A nagy mennyiségű nitrát fogyasztása csökkenti a vérnyomást és a fizikai megterhelés során szükséges oxigénmennyiség csökkentésével javítja a teljesítőképességet.

Az arugula lehetséges jótékony hatásai közé a rák kialakulási esélyeinek csökkentése, a csontritkulás megelőzése, és a szervezet oxigénellátásának javítása sorolhatóak.

Spárga
A spárga nagyon gazdag élelmi rostokban, emellett pedig nagy mennyiségű B6-vitamint, cinket, kaciumot, és magnéziumot tartalmaz.

A rendszeres spárga fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, megakadályozza a vesekő kialakulását, és csökkenti a csecsemők idegcső rendellenességeinek kialakulását is.

Banán
A banán természetes módon zsír-, koleszterin-, és só mentes, azonban nagy mennyiségű káliumot tartalmaz.

A banán fogyasztása csökkenti a vérnyomást, csökkenti a gyermekkori leukémia kialakulásának veszélyét, és segíti a szív egészségének fenntartását.

Bazsalikom
A bazsalikom A-, K- és C-vitaminban gazdag, ezen túl pedig magnéziumot, vasat, káliumot és kalciumot is tartalmaz.

A bazsalikom fogyasztásával csökkentheti a szervezet gyulladásait és duzzanatait, megakadályozhatja az idősödés káros hatásait, valamint az izületi gyulladást és a gyulladásos bélproblémákat is kezelheti vele.

Cékla
A cékla napjaink legújabb szuperétele, hiszen a zöldség maga, vagy a zöldség leve is segíti a teljesítőképességet, csökkenti a vérnyomást, és javítja a szervezet vérellátását.

A cékla rengeteg folsavat és mangánt tartalmaz, emellett pedig thiamin, riboflavin, B6-vitamin, pantoténsav, magnézium, foszfor, kálium, cink, réz, és szelén is található benne.

Kínai kel
A kinai kel a keresztesvirágú zölségek családjába tartozik, mint a fodros kel, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is.

Ezek a rengeteg tápanyagot tartalmazó zöldségek nagyon kevés kalóriát juttatnak a szerevezetbe, tehát amennyiben egészségesebben szeretne étkezni, mindenképpen szerepeljenek a keresztesvirágúak a bevásárlólistája tetején.

Brokkoli
A brokkoli nagy mennyiségű élelmi rostot tartalmaz (vízben oldodó és vízben nem oldódó rostokat is), emellett pedig C-vitamin tartalma is magas.

Emellett a zöldség A-, K-, és komplex B-vitaminokat, vasat, cinket, foszfort, és fitotápanyagokat is tartalmaz.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a brokkoli fogyasztása segíti az izületi gyulladások kialakulásának megelőzését, megvédi bőrét az UV sugarak hatásával szemben, visszafordítja a cukorbetegség okozta szívkárosodást, és csökkenti a hólyag tumorok kialakulásának kockázatát is.

Sárgadinnye
A sárgadinnye nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint a choline, a zeaxantin, és a béta-karotin, amelyek sokféle betegség ellen nyújtanak védelmet az egyszerű megfázástól kezdve egészen a rákos megbetegedésekig.

A sárgadinnye fogyasztásának jótékony hatásai közé tartozik az asztma kialakulási veszélyének csökkentése, a vérnyomás szinten tartása, az emésztés segítése, a szervezet hidratáltságának biztosítása, és a gyulladások csökkentése.

Répa
A répa remek A-vitamin forrás, egy felnőtt napi szükségletének 210%-át fedezi.

A répa fogyasztásának egészségügyi hatásai közé a tüdőrák kialakulásának megelőzése, a leukémiás sejtek elpusztítása és fejlődésük megakadályozása, és a látás javítása sorolhatóak.

Karfiol
A keresztesvirágúak családjába tartozó karfiol antioxidánsokat és fitotápanyagokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a rák kialakulása ellen. Ezen kívül élelmi rost tartalma, teltségérzetet biztosít, segíti a fogyást, és egészségesen tartja az emésztőrendszert. A karfiol cholin tartalma pedig elengedhetetlenül fontos a tanulás és a memória fenntartása érdekében. A fenti összetevőkön kívül a karfiol sok egyéb, fontos tápanyagot is tartalmaz.

A karfiol jótékony hatásai közé a szabadgyökök okozta mutációk kialakulásának megelőzése és a stressz csökkentése, a székrekedés kialakulásának megelőzése, és a memória működésének segítése tartoznak.

Zeller
A zeller antioxidánsokban és K-vitaminban igen gazdag zöldség.

A zeller jótékony hatásai között a vérnyomás csökkentése, a rák kialakulásának megelőzése, és az izületi fájdalmak csökkentése sorolhatóak fel.

Csicseriborsó
Az eredetileg a Mediterrán terültekről és a Közel-Keletről származó csicseriborsót garbanzo babnak is nevezik, mára az egész világon elterjedt közkedvelt étel.

Egészségügyi hatásai között a glükkózszint javítása, a cukorbetegek lipid és inzulin szintjének rendben tartása, valamint a csontok és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak fel.

Metélőhagyma
A metélőhagyma tápanyagokban gazdag étel, tehát kalóriatartalma igen alacsony, azonban sokféle egészségre jótékony hatású vitatmint, ásványi anyagot, és antioxidánst tartalmaz.

Ezek a jótékony hatások a rákmegelőzés, főképp a prosztatarák, a nyelőcsőrák, és a gyomorrák kialakulása ellen hatékony, valamint az alvási szokásokat és a hangulatot is javítja.

Csokoládé
A csokoládé antioxidánsokban gazdag. Annak ellenére, hogy könnyen elhízhatunk tőle, rengeteg jótékony egészségügyi hatása is van fogyasztásának.

A csokoládé fogyasztása csökkenti a koleszternszintet, megelőzi a kognitív képességek romlását, és csökkenti a keringési rendellenességek kialakulásának esélyeit.

Koriander
A Coriandrum sativum növényből származó fűszernövényt sokszor cilantro néven is megtalálhatja.

Több kutatással is bizonyították, hogy ha nagyobb mennyiségben fogyaszt zöld leveles növényeket, csökkenti az elhízás, a korai halál, a cukorbetegség, és a szívvelégtelenség kialakulásának kockázatát, miközben segíti a bőr és a haj egészségét, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti túlsúlyát.

Fahéj
Kutatási eredmények szerint a fahéj védlmet nyújtkat a HIV kialakulása ellen, javítja a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők glükóz és lipid szintjeit, segít az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében, és megállítja a multiple sclerosis káros hatásait.

Emellett a Penn State kutatói azt is felfedezték, hogy a fahéj fogyasztása csökkentheti a szervezet negatív reakcióit a magas zsírtartalmú ételek elfogyasztása után.

Kávé
A kávé az Egyesült Államok egyik legfőbb antioxidáns forrása.

A kávé fogyasztásának jótékony hatásai közé a kettes típusú cukorbetegség elleni védelem, a Parkinson-kór megelőzése, a májrák és a májelégtelenség kialakulásának megelőzése, és a szív egészségének fenntartása sorolhatóak.

Káposztafélék
A keresztesvirágúak családjába tartozó leveles növény rokonai közé a leveles kel, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, és a fehérrépa is sorolhatóak.

A káposzták K-vitaminban igen gazdagok, emellett pedig folsavat, tiamint, nacint, pantoténsavat, cholint, foszfort, és káliumot is tartalmaznak.

Egészségügyi hatása közé a csontok egészségének fenntartása, a rá kialakulási esélyeinek csökkentése, a cukorbetegek glükózszintjének csökkentése, és az alvási szokások és a hangulat javítása tartoznak.

Vörösáfonya
A vörösáfonya remek C- és E-vitamin, valamint élelmi rost forrás.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a vörösáfonya fogyasztása hatékonyan csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulási esélyeit, lassítja a tumorok fejlődését, megelőzi a húgycső gyulladásával vagy fertőzésével járó betegségeket, és segíti a szájüreg egészségének fenntartását is, hiszen megakadályozza, hogy a baktériumok a fogakhoz kötődjenek.

Edamame
Az edamame egy nagyon fiatal szójabab, amelyet még azelőtt leszednek, hogy a baboknak ideje lett volna megkeményedni. Hámozva vagy héjastul is kapható, friss vagy fagyasztott formában.

Az edamame jótékony egészségügyi hatásai között a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a depresszió kezelése, a termékenység segítése és a csontritkulás megelőzése sorolhatóak fel.

Padlizsán
A padlizsán tojás alakjáról és erős lila színéről ismerhető fel.

Jótékony egészségügyi hatásai között a szív egészségének védelme, a megfelelő testsúly fenntartása, a vér koleszterin szintjének rendben tartása, és a rákmegelőző hatás sorolhatóak fel.

Lenmag
Az Amerikai Táplálkozásügyi Szövetség munkatársai szerint a lenmag “remek forrása annak a két zsírsavnak, amelyek elengedhetetlenek az emberi egészség fenntartása érdekében, ezek a linolénsav és az alfa-linolénsav. Emellett remek élelmi rost és vitamin, valamint ásványi anyag forrás."

Egészségyügyi hatásai igen széleskörűek, csökkenti a koleszterin szintet, védelmet nyújt a rákos megbetegedések kialakulása ellen, megelőzi a hőhullámok kialakulását, és javítja a szervezet vércukor szintjét.

Fokhagyma
A fokhagymát a szív és az érrendszer egészségének fenntartása érdekében sokan előszeretettel fogyasztják.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a fokhagyma nagyon erős antibiotikus hatású zöldség, segíti a szív véelmét az érrendszeri műtétek és egy szívroham bekövetkezése után, csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát, valamint csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is.

Gyömbér
A gyömbér olyan kémiai anyagot tartalmaz, amelyet a savközömbösítő, hashajtó, és puffadáscsökkentő gyógyszerek egyik alapanyagaként is szoktak használni.

Kutatásokkal bizonyíották, hogy a gyömbér csökkentheti a bél gyulladását, megszünteti a testmozgás okozta izomfájdalmakat, elmulasztja a kemoterápia okozta hányingert, és csökkentheti a menstruáció okozta fájdalom erősségét is.

Szőlő
A szőlőt szállíthatósága, anyaga, íze, és sokfélesége teszi a világ egyik leginkább kedvelt csipegetnivalójává.

Kutatások a szőlő fogyasztását a rák kialakulásának megelőzésével, a szívelégtelenség veszélyének csökkentésével, a magas vérnyomás csökkentésével, a székrekedés megszünetetésével, valamint az elhízás és a korai halál veszélyének csökkentésével hozták összefüggésbe.

Grépfrút
A grépfrút kalóriákban szegény, azonban tápanyagokban gazdag gyümölcs. Fogyasztásával segítheti bőre megtisztulását és egészségének visszaállítását, sokféle betegség kialakulási esélyeinek csökkenését, és a felesleges kilók leadását. Könnyedén hozzáadható a napi étrendhez egy egészségesebb, sokszínűbb étrend követése érdekében.

A grépfrút jótékony hatásai között a fogyás segítése, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, a szív egészségének fenntartása, és a szabadgyökök elleni küzdelem sorolhatóak fel.

Zöldtea
A zöldtea a világ egyik legegészségesebb itala, amely a teák közül a legtöbb antioxidánst tartalmazza.
A zöldtea fogyasztása csökkenti a stroke bekövetkezési esélyeit, és segíti a prosztatarák elleni harcot.

Méz
A méz vírusölő és antibakteriális hatású étel.

Kutatásokkal kimutatható, hogy a méz fogyasztása segítheti a gastrooesophagealis reflux betegség kialakuulásának megelőzését, csökkentheti a bakteriális fertőzés okozta hasmenés időtartamát, segíti az égési sérülések gyógyítását, csökkenti a szezonális allergiák tüneteinek súlyosságát, és küzd a gyulladásos betegségek ellen is.

Kelkáposzta
A kelkáposzta remek K-, A- és C-vitamin forrás, valamint béta-karotint és kalciumot is tartalmaz.

Egészségügyi hatásai között a rák kialakulási veszélyeinek csökkentése, a koronaér renndellenességek kialakulási esélyeinek minimalizálása, és a koleszterinszint csökkentése sorolhatóak fel.

Kiwi
A kiwi magas tápanyagtartalmú, azonban alacsony kalóriatartalmú gyümölcs. Grammonkénti C-vitamin tartalma magasabb, mint a legtöbb gyümölcsnek.

A kiwi fogyasztásával segítheti bőre egészségének fenntartását, valamint csökkentheti a vérnyomását, valamint a szívrendellenesség és a stroke bekövetkezésének esélyeit is minimalizálhatja.

Mangó

A mangó a csonthéjas növények családába tartozik, amelyekre jellemző, hogy puha külső rétegük egy magot rejt. A mangó rokonai közé tartozik az olívabogyó, a datolya, és a kókusz is.

Több kutatással is kimutatták, hogy a mangó és a hozzá hasonló gyümölcsök fogyasztása csökkenti az elhízás és a korai halál bekövetkezésének kockázatát, valamint csökkenti a cukorbetegség és a szívelégtelenség kialakulásának veszélyeit is. Emellett segíti a bőr és a haj egészségének fenntartását, megnöveli szervezete energiaszintjét, és csökkenti testsúlyát.

Tej
A tejtermékek a legjobb kalciumforrás. A kalciumnak rengeteg szerepe van szervezete egészségének fenntartásában, a legfőbb azonban a csontok és fogak felődésének segítése és egészségének fenntartása. Emellett a vérrög képződés ellen is sokat tesz, és segíti a gyorsabb sebgyógyulást is, szinten tartja a vérnyomást, és segíti a megfelelő izomösszehúzódást, így a szív megfelelő működésében is szerepet játszik.

A tej emellett magnéziummal, foszforral, A-, B6- és B12-vitaminnal, valamint riboflavinnal látja el szervezetét.

A tej egészségügyi hatásai között a csontok és a szív egészségének fenntartása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a D-vitamin szint növelése is szerepel. A D-vitamin hiánya depressziót, króniukus fáradtságot, és premenstruációs szindrómát okozhat.

Tejpótló szerek
Több oka lehet annak, hogy a tehéntej helyett mást fogyasztana, amelyek főképp allergiának, laktóz intoleranciának, vagy vegán étrendnek tudhatóak be.

A vegán étrend szerint nem fogyaszthat semmi olyan terméket, amelyek állati eredetűek, tehát tejet, sajtot, tojást, és mézet sem. Sokan azért hagyják el a tejet, hogy ne juttassanak szervezetükbe a tejben néha megtalálható hormonokat és antibiotikumokat, bőrtisztító kúrát folytatnak, vagy a közkedvelté vált paleo étrendet követik.

A szója izoflavonjai megelőzhetik a szívelégtelenség kialakulását, napi legalább 10 mg elfogyasztásával pedig 25%-kal csökken a mellrák újra kialakulásának esélye. A megnövelt szójafogyasztás a menopauza közelében álló nők számára lehet jótékony hatású.

Menta
A mentafélék családja 15-20 különféle növényt foglal magába, köztük a borsmentát és a fodormentát is. A menta olajat gyakran használják fogkrémekben, rágógumikban, cukorkákban, és szépségápolási szerekben, a friss vagy szárított menta levelet pedig teákban és ételekben tudja felhasználni.

A menta az egyik legtöbb antioxidánst tartalmazó étel, amely az allergiákra, megfázásra, emésztési gondokra, irritábilis bélszindrómára, és a bőr egészségére is jótékony hatással van.

Gomba
A gombaféléket a zöldségek közé szokták sorolni, azonban mégsem növények, ennek ellenére rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak.
Jótékony egészségügyi hatásai közé a rákos sejtek növekedésének és terjedésének megakadályozása, a vérnyomás megfelelő szinten tartása, és a gyulladásra adott immunreakció javítása sorolhatóak.

Zab
A zab nagy mennyiségben tartalmaz béta-glükán nevű élelmi rostot, amely az egészségtelen koleszterinszint csökkentését segíti.
Zab fogyasztásával csökkentheti a koronaér betegség és a végbélrák kialakulási veszélyeit, valamint csökkenti a vérnyomást is.

Olajos halak
Az olajos halak, mint a lazac vagy a makréla is, remek omega-3 zsírsav és tiszta fehérje források.
Ha rendszeresen eszik olajos halakat, csökkentheti a keringési rendellenességek kialakulásának és a reumás izületi gyulladás kialakulásának veszélyeit, javíthatja memóriáját, megvédheti látását, és megakadályozhatja a száj- és a bőrrák kialakulásának esélyeit. Amennyiben csecsemőjével etet olajos halakat, segítheti az érzékszervei, kognitív folyamatai, és motoros képességei megfelelő fejlődését.

Olívaolaj
Azok, akik rendszeresen fogyasztanak olívaolajat, kisebb eséllyel vannak kitéve a keringési rendellenességeknek, így a magas vérnyomásnak, a stroke-nak, a magas vérkoleszterin szintnek, és a magas triglicerid szintnek is.
Emellett az olívaolaj fogyasztása segítheti a gyulladások, vérerek, trombózis, és a szénhidrát anyagcserefolyamatok gyógyítását is.

Hagymafélék
A hagymaféléket rengeteg méretben, alakban, színben, és ízben megtalálhatja. A leggyakrabban a vörös, a sárga, és a fehérhagyma találhatóak meg az üzletekben. Íze a lédús édestől az erős, szúrós ízűig terjedhet, ezt leggyakrabban az határozza meg, mikor szedték le és mikor fogyasztják el. Évente hozzávetőlegesen ötven milliárd kiló hagymát szednek le világszerte.

A hagyma fogyasztása csökkenti többféle rákos megbetegedés kialakulási esélyeit, javítja a hangulatot, és megőrzi bőre és haja egészségét.

Narancs
A narancsok több, mint 170 különféle fitotápanyagot, és több, mint 60-féle flavonoidot tartalmaznak, amelyek közül rengeteg gyulladáscsökkent és antioxidáns hatással rendelkezik.
A narancsok emellett thiamint, riboflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, foszfort, magnéziumot, mangánt, szeléniumot, és rezet is tartalmaznak. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően (a napi szükséglet kétszerese) a narancs az immunrendszert is erősíti.

Oregano
Az oregano K-vitaminban és antioxidánsokban gazdag fűszernövény.
Kutatásokkal bizonyították, hogy az oregano antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású, valamint az oreganoban található anyagok segíthetik a mellrákos megbetegedések terjedésének lassítását.

Papaya
A papaya trópusi éghajlaton termő gyümölcs.
Fogyasztásának jótékony hatásai közé a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rák kialakulási esélyeinek csökkenése, az emésztés javítása, a vér glükózszintjének javítása cukorbetegek körében, a vérnyomás csökkentése, és a sebgyógyulás gyorsítása tartoznak.

Barack
Az Észak-nyugat Kínából származó pihés gyümölcs a csonthéjasok családjába tartozik, csakúgy, mint a cseresznye, a sárgabarack, a szilva, vagy a nektarin.

Egy közepes méretű barack a napi beviteli érték több, mint 2%-át fedezi E- és K-vitaminból, niacinból, vasból, cholinból, káliumból, magnéziumból, foszforból, mangánból, cinkből, és rézből. Kimutatások szerint a túlsúllyal kapcsolatos betegségek gyógyítója, mint a cukorbetegség, az anyagcsere szindróma, és a keringési rendellenességek.

Borsmenta
A borsmentát sokféle hagyományos vagy népi orvoslás alkalmazza többféle betegség kezelésére, annak nyugtató hatásai miatt.
A borsmenta jótékony hatásai között az irritábilis bélszindróma tüneteinek kezelése, a bőrirritációk és bőrviszketés kezelése, és a fejfájás kialakulásának megelőzése sorolhatóak fel.

Ananász
Az ananász fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a thiamin, a riboflavin, a B6-vitamin, a folsav, a pantoténsav, a magnézium, a mangán, és a kálium. Ezen kívül antioxidánsokat és polifenolokat is tartalmaz, mint a béta-karotin.

A friss ananász a bromelain nevű enzim egyetlen forrása, amelyet ízületi fájdalmak, ízületi gyulladás csökkentésére, a tumorok növekedésének megakadályozására, és plasztikai műtétek utáni felépülés gyorsítására alkalmazható.

Burgonya
A paradicsommal és a padlizsánnal közös, a burgonyafélék családjába tartozó növény családjának néhány tagja akár mérgező is lehet. Napjainkban a burgonya a legolcsóbb és egész évben bárhol kapható növény.
Egészségügyi hatásai közé a csont felépítésének fenntartása, a szív egészségének védelme, a krónikus gyulladások visszaszorítása, és a székrekedés megelőzése tartoznak.

Sütőtök
A sütőtök hihetetlenül gazdag tápanyagokban, vitaminokban, és ásványi anyagokban, azonban kalóriatartalma igen alacsony. Sokféle kreatív módon vezetheti be a sütőtököt étrendjébe, desszertként, levesként, egy saláta részeként, előételként, vagy akár vajat helyettesítve.

Quinoa
Tápanyagtartalma szempontjából a quinoa a teljes kiőrlésűek közé tartozik, tehát a gabonát teljes egészében, bármilyen része eltávolítása nélkül használják fel. Ezzel szemben az őrölt vagy finomított alapanyagokból készült termékeket, mint a fehér liszt, a fehér rizs, vagy a fehér tészta, könnyebb és puhább állaguk érdekében nem teljes kiőrlésű gabonákból készítik.

Napi 2-3 adagnak megfelelő mennyiségű teljes kiőrlésű termék fogyasztásával csökkentheti a keringési rendellenességek, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a bélrák, és az elhízás kialakulási esélyeit. Több kutatással kimutatták, hogy a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztási mennyiségének növelésével csökken az öt felsorolt betegség veszélye.

Rozmaring
A rozmaring erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket tartalmaz.
Kutatásokkal bizonyították, hogy a rozmaring fogyasztása gyógyíthatja a gyomorproblémákat, segíti a memóriát és a koncentrálóképességet, megvédi az idegrendszert, és védelmet nyújt a makula degeneráció ellen is.

Zsálya
Antioxidánsokban (apigenin, diosmetin, és luteolin), valamint fontos tápanyagokban (mint a K-vitamin) gazdag.
Kutatások szerint a zsálya fogyasztása javítja a memóriát és az információfeldolgozást az enyhe Alzheimer-kórban szenvedők körében, valamint a kettes típusú cukorbetegeknél segíti a koleszterinszint és a triglicerid szint csökkentését.

Fodormenta
Nagy mennyiségű vitamint, antioxidánst, és egyéb alapvető tápanyagot tartalmaz.
Antioxidáns és gombaölő tulajdonságú, csökkenti a hányingert és az egyéb emésztőrendszeri problémákat, valamint gyógyítja a hirutizmust (abnormális szőrnövekedés).

Spenót
A természetes módon fogyasztható legjobb magnézium és kalcium forrás.
A spenót egészségügyi hatásai között a cukorbetegség kezelése, a rák kialakulásának megelőzése, az asztma kialakulási veszélyeinek csökkentése, a vérnyomás csökkentése, és a csontok egészségi állapotának javítása is felsorolhatóak.

Eper
Az eper a világ egyik legkedveltebb, legfrissítőbb és legegészségesebb étele. Rengeteg, egészségére jó hatású vitamint és antioxidánst tartalmaz.

Jótékony egészségügyi hatásai közé a szívelégtelenség, a stroke, a rákos megbetegedések, a vérnyomásproblémák, a székrekedés, az allergiák, a cukorbetegség, és a depresszió kialakulási veszélyeinek csökkentése tartoznak.

Édesburgonya
Az édesburgonya rengeteg tápanyaggal látja el szervezetét. Egy közepes méretű édesburgonya napi A-vitamin szükségletének 400%-át tartalmazza, ráadásul rengeteg élelmi rostot és káliumot is bevisz szervezetébe.

Az édesburgonya jótékony hatásai közé a prosztatarák kialakulási veszélyének csökkentése, a termékenység segítése, az immunrendszer erősítése, és a szem egészségének segítése tartoznak.

Kakukkfű
A kakukkfűből készült szerek sokkal hatékonyabbak lehetnek bőre tisztításában, mint a gyógyszertárban kapható pattanás elleni arctisztító krémek, derült ki az angliai Leeds Metropolitan Egyetemen végzett kutatásból.

A kakukkfű fogyasztása emellett gyógyítja a magas vérnyomást, megvédi szervezetét az ételek okozta bakteriális fertőzésektől, és elősegít a mellrákos megbetegedések sejthalálát.

Tofu
A tofut szójababból hozzák létre, természetesen gluténmentes, alacsony kalóriatartalmú, koleszterint nem tartalmazó étel, amely fehérjében, vasban, és kalciumban gazdag.

A benne található izoflavinok (fitoösztrogén nevű összetevők) segítik a csontritkulás csökkentését, a kalcium és magnézium pedig segítik a premenstruációs szindróma tüneteinek csökkentését, a vércukorszint rendben tartását, és a migrénes fejfájás megszüntetését.

Paradicsom
A paradicsomot sokszor “funkcionális ételnek" nevezik, mivel nem csak alapvető tápanyagokat tartalmaz, hanem krónikus megbetegedéseket is gyógyít, valamint egyéb jótékony hatásai is ismertek a benne található likopin nevű fitokemikáliának köszönhetően.

A paradicsom rengeteg A- és C-vitamint, valamint folsavat tartalmaz. Emellett sokféle egészségre jótékony hatású tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, mint a likopin, a cholin, a béta-karotin, és a lutein.

A zöldségek és gyümölcsök, így a paradicsom fogyasztásának jótékony hatásai számottevőek. Minél többet fogyaszt ezekből az ételekből, annál kisebb a szívelégtelenség, a cukorbetegség, és a rákos megbetegedések kialakulásának kockázata.

Görögdinnye
A görögdinnye thiamint, robiflavint, niacint, B6-vitamint, folsavat, pantoténsavat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, rezet, mangánt, szelént, cholint, likopint, és betaint tartalmaz. Felmérések szerint a görögdinnye több likopint tartalmaz, mint bármely egyéb gyümölcs vagy zöldség.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2020.04 2020. Május 2020.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 329 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3931
  • e Hét: 14045
  • e Hónap: 27794
  • e Év: 232495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.