Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Elment egy nagy diák
  2020-06-18 23:17:20, csütörtök
 
  Benedek Tibortól búcsúzik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem 2020.06.18-án
Magyar Kurír oldalon Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Benedek Tiborra emlékeztek a Margitszigeten 06.18
  2020-06-18 22:46:28, csütörtök
 
  Így emlékeztek Benedek Tiborra Budapesten.
Fájdalmas csend - nyilvános gyertyagyújtással emlékeztek Benedek Tiborra 2020.06.18 21 órától .
Tömegek érkeztek gyertyákkal a Hajós Alfréd Sportuszodához, hogy Benedek Tiborra emlékezzenek.
........


További képek a megemlékezésről Link

*
- Fájdalmas csend - gyertyagyújtással emlékeznek Benedek Tiborra
...... ..............



...... .............



...... ........... .............


Csütörtökön este csendes gyertyagyújtással emlékeznek Benedek Tiborra a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda bejáratánál. A játékosként háromszoros olimpiai bajnok, illetve világ- és Európa-bajnok, Világkupa-győztes, edzőként világbajnoki aranyérmes pólólegenda hetekkel a 48. születésnapja előtt, súlyos betegségben halt meg.
Benedek Tibor emlékére: legendánk és a kifáraszthatatlan bokszzsák
47 éves korában meghalt Benedek Tibor háromszoros olimpiai, egyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok vízilabdázó. Kálnoki Kis Attila búcsúzik a legendás sportolótól.
Minden idők talán legjobb balkezes vízilabdázójáról rengetegen, egykori barátok, csapattársak, valamint az egyik legnagyobb riválisa, Aleksandar Sapic is megemlékezett, a szerb klasszis megindító bejegyzésében azt írta: bár személyesen sosem merte neki elmondani, de egyedül Benedek Tiborra nézett fel a sportágból, neki köszönhetően lett az, aki.
A nagy rivális Benedek Tiborról: Sosem bocsátom meg magamnak, hogy nem mondtam el, mennyit jelentettél nekem
Nagy csatákat vívtak a medencében, de Alekszandar Szapics rengeteget köszönhet az egykori ellenfélnek. A margitszigeti csendes gyertyagyújtást a Magyar Vízilabda Szövetség, valamint Benedek utolsó klubja, az UVSE hirdette meg 21 órára. Legalább ezer ember jelent meg addig az időpontig, hogy lerója tiszteletét Benedek Tibor emléke előtt, de még utána is többen érkeztek, a sor a szökőkútig elért.
A megemlékezésen részt vettek sportvezetők, politikusok és sportolók. Gyertyát gyújtott Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Karácsony Gergely főpolgármester, a magyar férfi és női vízilabda-válogatottak tagjai, Benedek Tibor korábbi játékostársai, valamint csapata, az UVSE tagjai is.

*
- Benedek Tibort az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is a saját halottjának tekinti.
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Kárpáti György, a háromszoros olimpiai bajnok pólós
  2020-06-18 20:50:53, csütörtök
 
  ...... ........... ..........


A legendás játékos halálhírét a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete jelentette be szerdán.
Életének 85. évében elhunyt Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója.
...... .....


A legendás játékos halálhírét a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete jelentette be.
Kárpáti György 1935. június 23-án született Budapesten. Úszóként is többször nyert országos bajnokságot mielőtt végül a vízilabdát választotta első számú sportjának, amelyben 1952-ben Helsinkiben, 1956-ban Melbourne-ben és 1964-ben Tokióban is olimpiai bajnoki címet szerzett, 1960-ban Rómában pedig bronzérmet - ezzel a sportág történetének egyik legeredményesebb játékosa. Mivel első aranyát mindössze 17 évesen szerezte, azóta sincs nála fiatalabb olimpiai bajnokunk a pólósok között.
Ugyancsak háromszoros Európa-bajnok. 1952-től 1969-ig összesen 162-szer szerepelt a válogatottban. Gyorsasága, robbanékonysága mellett helyzetfelismerése, az összjátékhoz való érzéke emelte világklasszissá.
Ferencvárossal ötszörös magyar bajnok és kupagyőztes, a klub örökös bajnoka.
1976-ban Montreálban a szövetségi kapitány Gyarmati Dezső segítőjeként, a szakmai stáb tagjaként vette ki a részét az olimpia megnyeréséből. Az 1980-as években - több részletben - Ausztráliában, Sydneyben és Melbourne-ben edzősködött.
1982-ben beválasztották az Úszó Hírességek Csarnokába.
1962-ben a Magyar Népköztársaság Kiváló Sportolója lett, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, 2004-ben MOB-érdemrenddel tüntették ki és Magyar Örökség Díjban is részesült, 2005-ben Jacques Rogge, a NOB akkori elnöke különdíjban részesítette. 2010-ben Budapest díszpolgára lett, 2013-tól a Nemzet Sportolója.
Sportpályafutásának emlékeit Peterdi Pállal közösen több könyvben írta meg: Melbourne-Miami-Margitsziget (1957), Kint vagyok a vízből (1966), Itt állok megfürödve (1981), Medencék, gólok, pofonok (1982), Cini és a többiek (1985), Három testőr Ausztráliában (1988), Mennyei lábtengó (és más hazugságok) (1997), Medencék, gólok, pofonok (Helsinkitől Moszkváig) (2012).
Az FTC népligeti sportcentrumának sétányán található a mellszobra. 2010-ben, hetvenötödik születésnapján dokumentumfilmet forgattak róla A vízilabda Puskása címmel, valamint később bemutatták a róla készült, Káel Csaba által rendezett dokumentumfilmet Gyurika - Egy pólós vallomásai címmel.
*
- Életrajzi bemutatás Link
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Benedek Tibor 48 évében
  2020-06-18 19:55:28, csütörtök
 
  - Életének 48. évében, súlyos betegség után csütörtökön hajnalban elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó, aki szövetségi kapitányként 2013-ban világbajnoki címig vezette a magyar válogatottat.,,Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpia bajnok, világ- és Európa bajnok vízilabdázó legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyott maga után. Részvétnyilvánításaikat nyilvános felületeken tisztelettel fogadjuk.
...... ........... ........... ........... ............


kérésére azonban kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben e nehéz időszak játékszabályait" - áll a családnak az MTI-hez eljuttatott közleményében. Benedek Tibor 1972. július 12-én született Budapesten. Ötéves korában édesanyja vitte el úszni a gerincproblémái miatt. Vízilabdázni a Központi Sportiskolában kezdett, majd 1989 és 1996 között az Újpest csapatát erősítette. Ezt követően Olaszországba szerződött, ahol előbb az Assitalia Roma, majd a Pro Recco játékosa volt. Pályafutása folytatásában, 2004 és 2007 között ismét Magyarországon, a Budapesti Honvéd együttesében játszott, majd visszatért a Pro Reccóhoz, ahol 2012-es visszavonulásáig vízilabdázott.
Az élsport mellett a tanulásra is kiemelt figyelmet fordított: 1991-ben a Testnevelési Főiskolán edzői oklevelet szerzett, 1993-tól pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakos hallgatója volt, ahol 2006-ban vehette át diplomáját.
Az Újpesttel LEN Kupát, Szuperkupát és BEK-et, a Pro Reccóval Bajnokok Ligáját, majd Euroligát nyert, emellett több alkalommal volt magyar és olasz bajnok.
Nemzeti színekben már fiatalon letette a névjegyét: 1989-ben ifjúsági Európa-bajnok lett - az isztambuli viadalon az oroszok ellen 8-7-es győzelemből hét góllal vette ki a részét -, majd a junior világ- és Európa-bajnokságról is bronzéremmel tért haza. Öt olimpián szerepelt: 1992-ben Barcelonában hatodik lett a csapattal, 21 találattal pedig a torna gólkirálya volt. Négy évvel később Atlantában negyedik helyezést ért el, és ismét ő dobta a legtöbb gólt.
A 2000-es sydneyi játékok előtt veszélybe került olimpiai szereplése: 1999 augusztusában került nyilvánosságra, hogy tavasszal, az olasz bajnoki elődöntő során végzett doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott. Mintájában kis mennyiségű clostebolt találtak, amely a játékos véleménye szerint a gombásodás ellen használt kenőcse útján juthatott a szervezetébe. Szeptember 1-jén, egy nappal a firenzei Európa-bajnokság előtt az Olasz Olimpiai Bizottság az Olasz Úszó Szövetség hatáskörébe utalta az ügyet, de felfüggesztését helybenhagyta. Egy hét múlva az úszószövetség 8 hónapra eltiltotta Benedeket. November végén a nemzetközi szövetség (FINA) 15 hónapra növelte a büntetést. A nemzetközi Sportdöntő bíróság (CAS) 2000 januárjában mondta ki a végső szót: eltiltása 8 hónap lett, amely április 28-án járt le. Benedek ennek ellenére beverekedte magát a csapatba, Sydneyben sokáig nem ment neki a játék, de az oroszok elleni döntőben parádés teljesítményt nyújtva négy gólt szerzett. Benedek - aki egy kézsérülés miatt 1995-től csak csuklóvédőben tudott játszani - éveken keresztül a nemzeti együttes csapatkapitánya volt, 2004-ben Athénban drámai körülmények között védték meg címüket a magyarok. 2005 májusában szívritmus zavara miatt lemondta a válogatottságot, majd 2007 februárjától egészségi állapota újra lehetővé tette a szereplést. A 2003-as barcelonai világbajnokságon szintén győzött, 1998-ban és 2005-ben vb-ezüstérmes, 1991-ben pedig bronzérmes volt. Az Európa-bajnokságokról egy aranyérme (1997), illetve két második és három harmadik helyezése van, emellett egyszeres világkupa- és kétszeres világliga-győztes. A válogatottól a 2008-as pekingi olimpiai győzelem után köszönt el végleg, csúcsot jelentő 437 találkozóval a háta mögött.
Az edzői munka már visszavonulása előtt is érdekelte: 2010-től Kemény Dénes szövetségi kapitány segítője volt. A férfi válogatott szövetségi kapitányi posztját 2013. január 10-től 2016. december 31-ig töltötte be, irányításával az együttes 2013-ban világbajnok, 2014-ben a budapesti Európa-bajnokságon második, a 2016-os riói olimpián ötödik lett.Négy évvel ezelőtt beválasztották a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségébe. Ezután, 2017-től az UVSE szakmai igazgatójaként, illetve a 2018/19-es idénytől vezetőedzőjeként dolgozott. Idén májusában bejelentette, hogy visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől.
Az év legjobb magyar vízilabdázójának négyszer (1992, 1993, 1994, 2002), választották meg, 2000-ben beszavazták az évszázad magyar vízilabda-válogatottjába. Az esztendő legjobb magyar szövetségi kapitányának egyszer (2013) választották meg. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2004) és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2008) kitüntetést is. 2008-ban Budapest díszpolgára lett, 2015-ben bekerült a vizes sportágak Hírességek Csarnokába (ISHOF), 2016-ban tenyérlenyomata felkerült a Magyar Sportcsillagok Falára, egyike a vízilabdázás tíz háromszoros olimpiai bajnokának.
...... ........... ......




*
Saját szerkesztés
Nagyobb kép Link
...... ........... ........... ..............


- Wikipédia oldalon életrajzi ismertetés Link

- Videó emlékezés:
Firenze 1999 vízilabda EB döntő videó Link
Benedek Tibor - kapufás gól a pekingi döntőben videó Link
Magyarország - Montenegró férfi vízilabda V.B.DÖNTŐ (Barcelona 2013) - Utolsó 1 perc
Videó Link

*
- Hagyaték
Hogy mit hagyott maga után Benedek Tibor? Pótolhatatlan űrt azok szívében, akik szerették, egy mintaként szolgáló sportpályafutást, és egy olyan szellemiséget, amely az élet bármelyik területén sikerrel hasznosítható, ha képesek vagyunk megragadni. Bánhidy András és Paján Viktor ,,Sportalkímia, Ismerd meg a győztesek titkát" című könyvében Benedek Tibor így foglalta össze a siker titkát:
,,Sosem volt különösen jó labdaérzékem, sosem fociztam, kosaraztam jól, nem dobtam különlegesen nagyot a labdával, és ma már ennél is kisebbet dobok. Nem vagyok kifejezetten sem erős, sem okos, nem úszok túlságosan jól, a vízfekvésem teljesen átlagos.
Gyerekkoromban tizenegyszer szúrták fel a fülemet, ugyanennyiszer tiltott el az orvos az uszodától. Magasságomat nézve ma már kicsinek számítok a csapattársaim között, súlyra viszont 15 éve elértem a 100 kilót.
Szépen beszélni talán sosem tudtam, középiskolai eredményeim közepesek voltak, sosem gondoltam, hogy a mondataim hatással lehetnek másokra. A katonaságtól gerincsérv miatt felmentést kaptam, azóta már a nyakamban is van két porckorongsérv, 16 éve csuklószorítóval játszok, képtelen vagyok a kézfejemre támaszkodni. Először 2005-ben voltak problémáim a szívemmel, amik 2009-ben megismétlődtek.
Mégis, ha legvégül össze kellene foglalnom a sikereim okát, csak annyit mondanék, hogy mindig én akartam jobban. Ez ez én tehetségem."
Nyugodjon békében!

*
Isten veled, legenda! - Benedek Tibortól búcsúzik a sportvilág
Csütörtök reggel sokkhatásként érte az országot, hogy súlyos betegség után elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Benedek Tibor. A vízilabda legendájától az egész sportvilág megrendülten búcsúzik.
...... ........


VLV - magyar férfi vízilabda-válogatott 12 órája
Elment a világ egyik legnagyobb játékosa, a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor, a magyar válogatottat világbajnoki címre vezető volt szövetségi kapitány. Súlyos betegséggel küzdött, 2020. június 18-án ragadta el a halál. Júliusban lett volna 48 éves.
2018-tól dolgozott edzőként az UVSE-nél, májusban vonult vissza minden vízilabdás tevékenységtől
Ma hajnalban örökre lecsukta szemét Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó legenda. Családja, csapattársai, az egész vízilabda társadalom és a szurkolók számára pótolhatatlan és felfoghatatlan űrt hagyva maga után.
Részvétnyilvánításaikat nyilvános felületeken tisztelettel fogadjuk. Családja kérésére kérjük mind a közvéleményt, mind a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben e nehéz időszak játékszabályait.

*
- Sydneyben először állhatott fel a dobogó legfelső fokára Benedek Tibor, akinek döntő után elmondott szavait a Kossuth Rádió segítségével idézzük vissza. A rádió legendás riportere, Novotny Zoltán megrendítő szavakkal búcsúzik a vízilabdasport csütörtökön elhunyt ikonjától.
Azt kell mondjam, van igazság, mert annyit dolgoztunk ezért, hogy kellett, hogy sikerüljön. sok ember volt, akik mellettem álltak amióta elkezdtem vízilabdázni. Most már a rossz emlékek nem érdekelnek, csak a jók. Minden megszépült" - mondta a Sydneyben olimpiai bajnokká váló Benedek Tibor. A magyar válogatott csapatkapitánya négy góllal járult hozzá a győzelemhez, ezzel ő lett a csapat legeredményesebb játékosa az orosz elleni, 13-6-ra megnyert fináléban.
"Tudtam, hogy ha van igazság, akkor a döntőben jól kell játszanom - utalt arra, hogy 1999. szeptemberében nyolc hónapos eltiltást kapott, egy kenőcs használatát mutatta ki az elvégzett doppingtesztje. - Úgy voltam vele, ha jól fogok játszani, akkor az valamiért van..."
"Ez volt a jutalmam az egész vízilabda-pályafutásomért. Ennél nem vágytam többre, és ez a maximum amit elérhettem, úgyhogy én már akár holnap abba is hagyhatnám."
Bármennyire is reflektorfényben volt, nem igazán szeretett szerepelni, 2005-ben, az Aranyemberek című riportműsorban arról is beszélt miért nem szerette magát címlapokon viszontlátni.
"Nem vagyok hajlandó részt venni ebben az állandó megjelenésben, Aki a legtöbbet szerepel újságokban, azok a legnagyobb sztárok...Én azt gondolom, hogy a sztárság legyen az, ami igazából, aki letett valamit az asztalra, megdolgozott érte és eredményeket ért el, ezt nemcsak egyszer, hanem többször is, éveken keresztül, azok tényleg sztárok. Én beletartozom ebbe a kategóriába, de nem vagyok hajlandó olyan újságban szerepelni, ahol nem erről szól a dolog. Nagyon válogatok. Ezt ketten a párommal, Pannival döntöttük el. Azt mondják, hogy nekem reklám, ha szerepelek itt és itt. Erre én azt mondom, nekem nem kell reklám."

*
- Kemény Dénes: Benedek annyira volt nyakas, mint minden nagy ember.
A Kossuth Rádiónak nyilatkozó Kemény Dénes azon szerencsések közé sorolja magát, akik közelről ismerhették a csütörtök hajnalban elhunyt Benedek Tibort, akinek a külvilág számára rejtett érzelmes világa is nagyon szerethető volt.
Azzal kezdte a korábbi szövetségi kapitány, akinek irányításával szerezte Benedek mindhárom olimpiai bajnoki címét, és akinek utódja lett a válogatott élén, hogy a tragikus sorsú klasszis nyilvános énje teljesen önazonos képet sugárzott. Azaz ,,borzasztó szorgalmas volt, hatalmas volt az akarata, és nagyon nagy volt az alázata. Bármibe belekezdett, abba minél mélyebben beleásta magát, hogy minél magasabb szinten tudja csinálni. Nem csak a vízilabdáról beszélek" - példának hozva, hogy edzőként is a folyamatos fejlődést kereste
,,És volt egy olyan énje is, amit azért diszkrétebben kezelt, és jobban elzárt a külvilág elől. És ez az érzelmi világ - szerencsére mi, akik közel álltunk hozzá, ezt is ismertük - nagyon szeretni való volt." Hozzátette, még a családi életében is a tökéletesre törekedett, a gyereknevelési következességével például számára is mintát mutatott.
Kemény Dénes elárulta, edzőjeként tudta, milyen szavakkal kell tűzben tartania Benedeket, mikor jól ment neki a játék, és mit mondjon neki, mikor fel kellett rázni.
,,Aztán amikor szövetségi kapitány lett, megvoltak azok a helyzetek, azok a szituációk, amikor olyan hullámvölgybe került, hogy fél napokat elbeszélgettünk. Igyekeztem nem tanácsot adni neki, mert ugye az már nem ugyanaz, mint egy játékosnál, amikor a tanács majdhogynem egy utasítás" - jelezte, hogy a szövetség elnökeként valódi tanácsot nem illet adnia, hiszen a felelősség, az eredmény az a kapitányé lesz.
Hangsúlyozta is, Benedek annyira volt önfejű, mint minden nagy ember. ,,Enélkül nincsen eredmény, mert hinni kell az embernek bizonyos dolgokban. Ha semmiben nem hisz, és bármilyen tanácsra változtat az addigi elképzelésein, akkor az sehova sem vezet."
Kemény az utolsó pillanatig azt látta rajta, hogy szilárd a hite, és a sikerei ezt igazolták is.

*
- ,,Életemben te voltál az egyetlen, akire igazán felnéztem" - Sapic vallomása Benedekhez
Megható levéllel búcsúzott a csütörtökön, élete 48. évében elhunyt Benedek Tibortól egykori nagy ellenfele, a szerb Aleksandar Sapic.
A 42 éves klasszis Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra gondolatait, amelyet azzal kezd, hogy minden idők egyik legnagyobb vízilabdázója hunyt el, és sose fog tudni megbocsájtani magának, amiért nem mondta el a leírtakat Benedek Tibornak.
...... .....


Sosem voltunk közel egymáshoz, mert sosem játszottunk egy klubban, ezért is okozott nehézséget közelednem hozzá, hogy elmondjam mindezt, amit szerettem volna. Ezt sosem bocsájtom meg magamnak. Tibor volt az egyetlen vízilabdázó, akire igazán felnéztem, akit imádtam és tiszteltem, aki az egyik legnagyobb motiváló erőm volt, hogy fanatikusan dolgozzak és szinte spártai életet éljek a pólós pályafutásom során" - fogalmazott Sapic, aki csaknem tizenöt éven keresztül játszott Benedek ellen, ráadásul mivel jobbkezes volt, ezért számtalan alkalommal kerültek egymással szemtől szembe.
A világ- és Európa-bajnok, olimpia ezüst- és kétszeres bronzérmes Sapic kiemelte: 14 éves volt, amikor Benedek Tibor már sztárjátékosnak számított, onnantól kezdve figyelte a pályafutását, majd később, amikor a Becsej játékosa volt, Vincze Balázstól, a magyar válogatott akkori csapatkapitányától kért felvételeket azzal a hamis indokkal, hogy mennyire kedveli a magyar vízilabdát, ő azonban kizárólag Benedek játékára volt kíváncsi, és ebben az időszakban több mint 400 mérkőzését nézte meg.
,,Lenyűgözött a kitartása, a munkája, az energiája, a fegyelmezettsége, az ereje és amilyen könnyedséggel űzte a sportágunkat" - fogalmazott Sapic.
Az egykori rivális leírta, később ellenfélként minél többször akart példaképével szembe kerülni, mert saját rátermettségét is bizonyítani akarta. Hozzátette, sokszor volt faragatlan, olykor átlépte a határokat is, Benedek azonban sohasem volt sportszerűtlen, inkább lenyugtatta őt, amiért volt, hogy el is szégyellte magát.
,,Sosem voltunk közel egymáshoz, mert sosem játszottunk egy klubban, ezért is okozott nehézséget közelednem hozzá, hogy elmondjam mindezt, amit szerettem volna. Ezt sosem bocsájtom meg magamnak" - írta Sapic, aki hozzátette, három évvel ezelőtt egy budapesti gálameccsen is szerette volna megosztani ezeket a gondolatokat Benedekkel - aki azzá a játékossá tette őt, aki -, de újfent feladta.
,,Tibor, sosem tudod meg, mennyit jelentettél nekem, én viszont azt nem fogom elfelejteni, mennyit jelentettél nekünk. Az életmű, amit hátrahagytál, felejthetetlen marad sok-sok generációnak. Barátom, nyugodj békében! - ez a legkevesebb, amit mondhatok. Éveken át titkoltam mindenki előtt, hogy a vízilabdában, sőt, életemben te voltál az egyetlen, akire igazán felnéztem, és aki miatt az lettem, aki vagyok" - írja Sapic, akinek szobája dicsőségfalán - amint azt a fotó meg is mutatja - ott lóg egy kép, amelyen éppen Benedekkel vívnak nagy csatát.
Barátom, nyugodj békében!"

*
- A háromszoros olimpiai bajnok társ Benedekről: ,,Az a kép van meg, ahogy ő nevet"
Szécsi Zoltán, aki mindhárom olimpiai aranyérem során csapattársa volt, megrendülten nyilatkozott a Kossuth Rádiónak Benedek Tibor halála kapcsán. Felidézte, hogy első találkozásukkor tőle kapott hat gólt is szép emlékként őrzi. Mégiscsak amellett, hogy az ország egy ikont vesztett el, ő férj és apa volt, és valószínűleg ez a legfájóbb az egészben" - igyekezett Szécsi szavakba foglalni azt az űrt, amelyet Benedek maga után hagyott. Hiába számíthattak a tragédiára, felfoghatatlannak tartja, ami történt.
,,Nem csak én gondolom, hogy ő volt a legnagyobb közülünk. Nyilván ő ezt soha nem mondta, mi mondhatjuk róla. Iszonyatos fájdalom. Emészthetetlen. Igazságtalan. Borzasztó nehéz elfogadni."
Legemlékezetesebb közös pillanatként a 2004-es olimpiai döntő lefújása utáni pillanatot elevenítette fel. ,,Összenéztünk és azt kérdezte: »Most akkor nyertünk?« - idézte fel, de mint kiderült, nem csak az együtt megélt sikereket őrzi szívesen. - Az első meccsen, amit ellene játszottam hat gólt lőtt nekem, és annak ellenére, hogy kikaptunk tizenkettő tizenegyre, és hát a kettőnk párharcát nem igazán én nyertem, szóval ennek ellenére ez egy örök, szép emlék."
Szécsi hozzátette, reméli, soha nem felejti el azt, amikor sikerült mosolyt csalni az arcára. ,,Az a kép van meg, ahogy ő nevet."

*
- Kiss Gergely búcsúja Benedektől: ,,Soha, senki nem fog megközelíteni sem!" Kiss Gergely szerint - aki együtt szerezte vele mindhárom olimpiai aranyat - minden magyar ember és a világ összes vízilabdázója csak tanulhatott tőle és felnézhetett Benedek Tiborra, aki életének 48. évében csütörtök hajnalban súlyos betegség után hunyt el. Az aktív pályafutását nemrég 42 évesen lezáró klasszis többek között ezekkel a gondolatokkal emlékezett meg Facebook-oldalán társáról, akinek, a ,,gólkirálynak" 16 évesen szurkolóként üvöltött a Komjádi Uszodában.
,,Aztán a válogatottnál, kereten kívüli meghívottként remegtem, ha véletlenül csak rám néztél, mint a Nemzeti Csapat Vezére" - folytatta Kiss, aki 19 évesen harcostársává vált a ,,világ legjobb balkezesének". Négy évvel később együtt álltak az olimpiai dobogó tetején Sydneyben.
A bejegyzésben Kiss Gergely felidézte, Benedek Tibor csapatkapitányként higgadtan, tiszta szívvel irányította a csapatot, elmondhatatlan és tisztelettel teli aura vette körül.
,,A víz is mindig habzott körülötted, mert győzni akartál, minden másodpercben" - idézte fel társa habitusát.
Kiss Gergely is azon az állásponton van, hogy pótolhatatlan veszteség a halála. ,,Soha, senki nem fog megközelíteni sem!" - írta, ahogy címszavakban azt is, miért. ,,Gólkirály. Bajnok. Harcos. Bajtárs. Példakép. Vezér. Csapatkapitány. Mester. És a legfontosabbak: Gyermek, Férj, Apa, Barát."
Kiss Gergely májusban, mikor Benedek bejelentette, hogy visszavonul a pólós élettől, a Kossuth Rádiónak nyilatkozott korábbi társáról. Elképesztő kitartásáról, szorgalmáról, akaraterejéről. És felidézte azt a pillanatot, amit soha nem felejt el, azt, amit a 2004-es olimpiai döntő lefújásakor közösen megéltek
...... .............




*
Minden gyászoló és sport szerető ember és az egész világ emberiség nevében ég a gyertya
...... ........



*
Most megy adásban az M4 sport csatornán Benedek Tibor emlékműsor

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Női labdarúgás - FTC csapata jelképesen NB1 bajnok
  2020-06-18 19:43:23, csütörtök
 
  FTC - MTK 2:1
Ezzel a győzelemmel be jutottak a B.L. selejtező körébe.
Tabellán
1.) FTC 22 pont
2.) MTK 19 pont
3.) DVTK 19 pont
4.) Haladás_Viktória 15 pont
 
 
0 komment , kategória:  Magyar foci  
Esti szentmise 06.18 Csíksomlyó
  2020-06-18 19:34:51, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Megszűnt a bevásárló sáv
  2020-06-18 19:29:04, csütörtök
 
  Hivatalosan is vége a veszélyhelyzetnek, megszűnt a bevásárlási idősáv is
Gulyás Gergely a Kormányinfón megerősítette: csütörtöktől már nincs érvényben az idősek számára kijelölt vásárlási idősáv.
Kedden megszavazta a parlament a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvénytervezetet. Az előbbivel az Országgyűlés arra szólítja fel a kormányt, hogy a kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzetet szüntesse meg. A másik szerint a veszélyhelyzet visszavonásával hatályát veszti a felhatalmazási törvénynek is gúnyolt, rendkívüli jogrendet hozó koronavírus-törvény is. Ugyanakkor az úgynevezett átmeneti szabályok között a kormány egy új, félig rendkívüli jogrendet is megteremtett: ez az úgynevezett egészségügyi válsághelyzet.
Az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezet be a kormány. A készültséget 3 havonta felülvizsgálják, a rendelkezés alapvetően december 18-án veszti hatályát.
Szerda délután Áder János köztársasági elnök aláírta a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló két törvényt, és el is rendelte ezek kihirdetését. Szerda este, a Magyar Közlöny friss számában pedig megjelentek a rendeletek is. Csütörtöktől többé-kevésbé visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba. A járványügyi készültségről szóló törvény kihirdetésével a kormánynak lehetősége lesz egészségügyi válsághelyzet elrendelésére, ami úgynevezett járványügyi készültségnek minősül.
A veszélyhelyzet idején meghozott rendeletek ugyan a veszélyhelyzetről szóló rendelet hatályban maradásáig voltak érvényesek, bizonyos védelmi intézkedések továbbra is megmaradnak. Bár arra már Müller Cecília országos tisztifőorvos is célzott korábban, hogy az időseknek fenntartott vásárlási sáv és a tömegközlekedési eszközökön előírt maszkviselés esetében is ,,várható változás", a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben nincs szó a vásárlási sávról, a maszkviselés pedig marad: a tömegközlekedési eszközön és az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (maszk, sál, kendő) továbbra is viselni kell. Ahogy a vendéglátóhelyek zárt tereiben a vendéglátósoknak is kötelező marad.
Az MTI értelmezése szerint ugyanakkor az idősek vásárlási idősávja megszűnik, hiszen ennek további szabályairól nem esik szó a Magyar Közlönyben, az új szabályok között már nincsenek megszabott időkorlátok a bolti vásárlásokra nézve. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón végül megerősítette: valóban megszűntek a bevásárlási idősávok. Ennek értelmében ezentúl 9 és 12 óra között már nem csak a 65 év felettiek vásárolhatnak majd az élelmiszerüzletetekben, drogériákban, piacokon és gyógyszertárakban.
A veszélyhelyzet visszavonása után egyébként az operatív törzs és a kórház parancsnoki rendszer is fennmarad, ugyanis hivatalosan is készülünk a járvány második hullámára. A kormány így az országos tisztifőorvos javaslatára - miniszteri előterjesztés után - egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el, ha nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
az emberek életét, testi épségét vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.
Index.hu 2020.06.18

*
- 2020. június 18. Véget ér a rendkívüli jogrend, és megszűnik a 65 év felettiek vásárlási idősávja is. Az ezt megalapozó rendelet éjszaka már megjelent a Magyar Közlönyben. Összeszedtük, hogy jelenleg milyen gyakorlat tapasztalható ezen a téren. Van, aki azt állítja, a vásárlók már eldöntötték a kérdést. Megjelentek a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet megszűnéséről és a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályok (ezeket itt tanulmányozhatja) . Ez azonban még csak az első fázis, a kormánynak külön rendeleteket is kell alkotni. Egy jókora csokor már ezekből is megjelent az éjszaka. Ilyen módon törölhetik egyébként el az idősek külön vásárlási sávját, amit az utóbbi időben rengeteg kritika ért.
Körülbelül egy hónappal ezelőtt már erőteljes lobbizás indult a kereskedők részéről az idősebbeknek fenntartott vásárlási idősáv módosítására. Akkor az merült fel, hogy háromról két órára csökkentsék a 65 év felettiek vásárlására biztosított 9-12 óra közötti időt, szombaton pedig minden ilyen megkülönböztetés szűnjön meg. Azzal érveltek, hogy reggel (nyitástól 9 óráig) nagyon megnőtt az élelmiszerüzletek forgalma, és nem egy helyen sorállás alakul ki az arányos, biztonságosan elosztott bejutás érdekében. A bolti forgalom az ezt követő háromórás speciális szakaszban - amikor egyébként továbbra is jelentős lenne az értékesítés, főként a hét vége felé - látványosan csökken. Délben viszont ismét megindult fölfelé a látogatottság.
A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke. Juhász László az InfoRádiónak elmondta, lehetne enyhíteni, szűkíteni vagy akár meg is lehet szüntetni az időseknek szóló külön vásárlási idősávot. Feleslegesnek, sőt kontraproduktívnak tartotta az intézkedés fenntartását a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba a Magyar Nemzetnek azt fejtegette: mivel a munkavállalók nem járhatnak el hivatalos szervként, egyre nagyobb rajtuk a nyomás mind a tulajok, mind a vásárlók részéről.
A 65 évesnél idősebbek vásárlási időtartamára vonatkozó szabály megsértése miatt a rendőrök az operatív törzs tájékoztatása szerint eddig 85 embert figyelmeztettek, 73-ra helyszíni bírságot szabtak ki, 111-et feljelentettek.
A Blokkk.com szerint a vásárlók már eldöntötték ezt a dilemmát. Mint a kereskedelemmel foglalkozó portál megírta: főleg a 65 év felettiek próbálkoznak egyre többen a nekik szabott idősávon kívül is vásárolgatni. Nem is olyan nehéz a dolguk, hiszen maszkot is kell viselni, így könnyebb az ,,álcázás". A bejegyzés szerint akár őket, akár az idősek idősávjába surranó fiatalabbakat a kihágások mennyisége miatt is nagyon nehéz rajta csípni.
A magyarok kétharmada (67 százaléka) egyetért azzal az ötlettel, hogy a koronavírus-járvány miatt a 65 év felettieknek fenntartott 9-12 órás vásárlási idősávot 2 órásra szűkítsék - derült ki a Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból. Még a 60 év felettiek körében is igen magas, 62 százalékos lett ennek az ötletnek a támogatottsága.
A piaci gyakorlatban megtalálhatunk már mindent
Már 10 napja teljesen megszűnt a 65 év felettiek számára fenntartott vásárlási idősáv a XV. kerületi piacokon. Nyitvatartási időben bárki bármikor látogathatja a Bosnyák téri vagy a Hunyadi téri piacot is. Ugyanez a helyzet az újpesti vásárcsarnokban. A Sashalmi piac már áprilisban legalább szombaton 2 órásra (10-től 12-ig tartó időszakra) szűkítette az időseknek fenntartott sávot. A Lehel piacon a 65 év felettiek hétköznap 07:30-tól 09-ig, hétvégén 06-09-ig mehetnek vásárolni. Több vásárló is jelezte azonban, hogy ezzel a szabállyal már senki sem foglalkozik.
Kiskunfélegyházán az önkormányzat úgy értelmezte a rendeleteket, hogy kötelező kijelölni idősávot az idősebbeknek, ezért itt a piacot 11-12 óra között csak a 65 év felettiek látogathatják. Van település (nem is egy), ahol azt gondolják a helyi vezetők, hogy nem térhetnek el a ,,központi" utasítástól. Dunaharasztin csak 6-8 óráig tartózkodhatnak a piac területén a 65 év felettiek. Hatvanban a Csányi úti piacon a 65 év felettiek a 7 órás nyitástól 8:30-ig vásárolhatnak.
- Orosházán az MTI korábbi beszámolója szerint a vásárcsarnok mindkét ajtaját újból megnyitják, az ajtókban a biztonsági őrök ellenőrzik, hogy 9 és 11 óra között csak az idősek lépjenek be. Hódmezővásárhelyen a piacon (ennek meghatározása helyhatósági jogosítvány) a 65 év felettiek már májusban 12-től 14 óráig, a fiatalabbak 14 és 18 óra között vásárolhattak. Salgótarjánban a 65 év felettiek 8 és 10 óra között látogathatták a piacot, amiről vásárlói visszajelzések és a kereskedői kérések alapján döntött a polgármester.
- Zala megyében, a nagykanizsai élelmiszerpiacon már megszűnt a ,,látogatási idősáv", vagyis mindenki korlátozás nélkül keresheti fel a piacot. Szegeden, a Mars téri piacon a 65 év felettiek 10 és 12 óra között vásárolhatnak. Szombathelyen a 65 év alattiak létszám korlátozás nélkül vásárolhatnak a piacon, az idősek viszont a számukra fenntartott idősávban, 8 és 10 óra között, továbbra is csak százan tartózkodhatnak egyidejűleg a vásárcsarnok épületében. Egerben a 65. évnél idősebbek csak reggel 7 és 9 óra között látogathatják a piacot.
Forrás Én pénzem.hu oldal 2020.06.18
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Az Úr az én világosságom és üdvösségem
  2020-06-18 16:24:55, csütörtök
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Az ember aki megváltoztatta a világot 2006
  2020-06-18 16:10:21, csütörtök
 
  1. rész A messziről hívott ember
Lehetetlennek tűnő feladatra vállalkozott a 6 részes sorozat, hogy II. János Pál pápát széles körben bemutassa. Pápaságának több mint 26 éves időtartama a leggazdagabb volt doktrinális, lelkipásztori és politikai téren is. Két éven keresztül több ezer felvételt, szöveget, feljegyzéseket kutattak, rengeteg szemtanú elmondása alapján állt össze a kép egy lengyel földről érkezett emberről, Karol Wojtyláról, aki napjainkban már a szentté avatott II. János Pál pápa néven ismert az egész világon. Az 58 éves krakkói érsek abból a mindig hűséges Lengyelországból érkezett, amit a Szovjet Birodalom részeként a kommunista rezsim tart hatalma alatt. 1978. október 16-án választották pápává. Október 22-én, szabad ég alatt, a Szent Péter-bazilika előtti téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét, melyen 117 bíborossal karöltve és mintegy negyedmillió emberrel imádkozott együtt. Tevékenysége felsorolhatatlanul példaértékű. Térdre borul a ferences Kolbe atya cellájában, akit az auschwitzi koncentrációs táborban gyilkoltak meg. Ő az első pápa, aki a zsidók iránti tiszteletből ellátogat egy zsinagógába. Assisiben együtt imádkozik a világ vallási vezetőivel. De ilyen a zarándokút a Keresztek Földjén, a balti államokban, vagy a maffiának címzett szigorú intése a Templomok völgyében.
I rész videó Link

2. rész A világ püspöke - Amerika két lelke a szabadság és a gazdagság, ezekkel kellett II. János Pál pápának párbeszédre lépnie azokban az időkben, amikor a berlini fal még állt, és elképzelni sem merte senki, hogy a kommunizmus valaha össze fog omlani. II. János Pál nyíltan megszólítja a közvéleményt, abban az országban, amely győztesnek és főszereplőjének érzi magát egy globalizált világban. Demokráciáról, a nők szerepéről, szexualitásról beszél. Segít megérteni a fekete baptisták közösségének egyenlőségre való igényét, ami az afro-amerikai nagy vezetőket is elindítja az emberi jogokért vívott harc útján. A muzulmán világgal is kapcsolatba lép. A pápa tisztán látja a célt: létre kell hozni az egész bolygó közös egyházát, ahol semmilyen államhatár nem korlátozhatja az egyetemességet, ahol semmilyen föld nem fogyhat ki gazdag értékeiből.
2. rész videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
Karol – Az ember, aki pápa lett
  2020-06-18 15:55:24, csütörtök
 
  Karol - Az ember, aki pápa lett (olasz-lengyel történelmi film, I-II. rész, 188 perc)
Rendezte: Giacomo Battiato
A forgatókönyvet Gian Franco Svidercochi Történetek Karolról - II. János Pál ismeretlen élete című művéből írta: Giacomo Battiato
Főbb szereplők:
Karol Wojty³a: Piotr Adamczyk
Hanja: Malgorzata Bela
Kordek: Hristo Sopov
*
Film I. rész Videó Link Lejátszási idő másfél óra

Film II. rész videó Link Lejátszási idő másfél óra
A film végén megválasztják pápává Karol Wojty³át.
*
- Magyar kurír - kultúra 2007. december
A kétrészes, több mint háromórás film Karol Wojty³a életét meséli el, bemutatva az egyetemista korától 1978-ig, pápává választásáig terjedő, csaknem negyven esztendőt.
A film kezdetén 1939 szeptemberében vagyunk, a II. világháború kitörésének idején, amikor a náci Németország lerohanja Lengyelországot. Megkezdődik a zsidók és az ellenállók elhurcolása, fegyveres náci katonák masíroznak, tankok kíséretében, a levegőben bombázógépek cirkálnak, megszórják a kétségbeesetten menekülő lakosságot, mindenütt a pusztulás és a rombolás képei, a megszálló hatalom képviselőiből hiányzik az irgalomnak a szikrája is, maximálisan érvényesül az alá- és fölérendeltség, tobzódik a gátlástalan gonosz, s úgy látszik, nincs erő, amely képes lenne a megfékezésére.
Karol Wojty³a még nincs húszéves, egyetemre jár, Hanjával, szerelmével együtt. Évfolyamtársaikkal együtt keresik a lehetőségét, hogyan állhatnának ellen a gonosznak. A többség a fegyveres harcot választja, s noha kezdetben Karol is azt tervezi, hogy belép a seregbe, végül Hanjával együtt egy földalatti, hazafias műveket előadó színház tagja lesz. Vallja, hogy a jövőt csak úgy építhetik fel újra, ha megőrzik a lengyel nép kulturális múltjának értékeit. Közben Karol ápolja a beteg apját, Hanja pedig bújtatja az üldözött zsidó ismerőseit, élelmet visz nekik, irgalmas szamaritánusként viseli gondjukat. Az erőszak ellen azonban semmit nem tehet. A távolból, egy ablaküveg mellől, zokogva nézi végig, ahogy a németek megtalálják a zsidó család búvóhelyét, s koncentrációs táborba hurcolják őket. A pályaudvaron egy náci katona arra kényszerít egy tiszta tekintetű, szép arcú zsidó lányt, hogy hegedüljön, miközben a deportáltak tömege a marhavagonokra vár. A lány gyönyörű dallamokat varázsol elő a hegedűjéből, a kegyetlen hatalom képviselői és a kiszolgáltatott deportáltak is elbűvölve hallgatják, de a megérkező vonat zakatolása mindennek véget vet, a brutális valóság széttöri az idilli képet, a katona lelövi a lányt, miközben a kápók durván tuszkolják a nekik kiszolgáltatott zsidókat a vagonokba. A zokogó Hanja belemélyeszti tenyerét a félig kitört ablaküvegbe, arca meggyötört, lelkileg átérzi a pusztulásra ítéltek szenvedését, akikért azonban semmit nem tehet.
A gátlástalan erőszak által elkövetett szörnyűségeket látva Karolban és Hanjában is egyre több kérdés fogalmazódik meg. Hanja kétségbeesetten kérdezi, ,,Miért, miért ismétlődnek meg ezek a rémségek, és miért egyre borzalmasabbak?... Mi teszi a szívet, a szemet képtelenné az irgalomra?... Nincsenek nekik anyjuk, apjuk, gyerekeik?... Õket is a saját képére teremtette az Isten? Hol van az Isten?" A kérdés a levegőben marad, Karol nem tud válaszolni, tele van ő is kétségekkel. A gyötrelmes valóság látványa, átélése révén azonban egyre közelebb kerül Istenhez. Az egymással ellentétes irányból érkező rossz és jó hatások meghatározóak lesznek egész későbbi életére, papi, főpásztori, majd pápai szolgálatára.
Karolra óriási hatással van gyerekkori barátja, Tomas atya, aki a németek lengyelországi megszállásának első pillanatától kezdve az üldözöttek, a kiszolgáltatottak, zsidók és ellenállók oldalára áll, azok mellé, akik mindenüket elvesztették. Õ az, aki rögtön a film kezdetén figyelmeztet: ,,Ha a világ a gonoszok hatalmába kerül, elnémul a hangunk, nem maradnak könnyeink. Nem veszíthetjük el a reményt." Karol nem érti, hogyan gyóntathatja meg és oldozhatja fel Tomas az egész Lengyelországot pusztulásba taszító náci Németország tisztjeit. Tomas azt válaszolja, hogy a történelem rettenetes választások elé állítja az embert, vannak akik lelki roncsokká silányodnak, de a segítségre nekik van legnagyobb szükségük. Tomas belenézett a birodalmi főkormányzó, Hans Frank szemébe, ,,és a gonoszt láttam benne, leplezetlenül. Ocsmány volt, ölni tudtam volna, de egy pap nem gyűlölhet, meg kell mutatnunk, hogy a szeretet, csakis a szeretet tarthat vissza attól, hogy belehulljunk ebbe a mélységbe. Sokkal inkább vagyok értük, mint érted" - mondja a kétségeivel küszködő Karolnak. Eszünkbe juthatnak erről Jézus szavai: ,,Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek... Nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket." (Mt 9,12-13) Tomas az, aki megerősíti Karolt abban a vágyában, hogy pap legyen. Karol az élet alapvető, súlyos kérdéseire szeretne választ kapni, s úgy érzi, ez már nem lehetséges a művészet révén: ,,A színháznak, életem álmának vége... Lehet, hogy Isten szólít?" - kérdezi, Tomas pedig János evangéliumára hivatkozik, amikor Jézus azt mondja az utolsó vacsorán: ,,Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket." (15,16) ,,Az ajtó nyitva áll, tied a döntés" - teszi hozzá Tomas atya. Õ az, aki a válságos pillanatokban lelket önt Karolba: ,,Soha ne veszítsd el a reményt, ne veszítsd el az élet és a szeretet értelmét."
Életre szólóan meghatározó hatással van Karolra Jan, az idős szabómester, aki arra figyelmezteti, hogy a mindig más és más formában újratermelődő rosszat csak a szeretet lelkeket átalakító erejével lehetséges legyőzni: ,,A szeretettel győzünk, nem fegyverekkel. A náciknak végük lesz, mert a rossz felfalja önmagát. De ha a szeretet nem győz..." A mondat második részét az ifjú Karol folytatja: ,,Akkor a nácik visszatérnek, csak más formában. Ezt akarta mondani?"
Történelmi tény, s a film is bemutatja, hogy ez következett be a náci Németország bukását követően, Kelet-Közép-Európa népei egy másik totalitarizmus, a kommunista uralom elnyomását szenvedték meg, több mint negyven esztendőn keresztül.
Az említett hatások révén a jóra és szépre alapvetően hajló Karol Wojty³a belső meggyőződésévé válik, hogy a szeretet, a Krisztusba vetett sziklaszilárd hit, a remény és a derű a legfontosabbak ahhoz, hogy legyen erőnk ellenállni a gonosznak. Az olyan emberrel szemben, akinek ezek a fogalmak a vezérlőelvei, a hatalom tehetetlen, még akkor is, ha fizikailag, anyagilag totális az erőfölénye. Ezt ismeri fel Julian Kordek, a lengyel titkosszolgálat egyházi ügyeket irányító osztályvezetője, aki a film egyik jelenetében azt mondja: nem szereti Karol Wojtyla mindig optimista mosolyát, sokkal jobban tart a belőle áradó derűtől, mintha politikai fanatikus lenne. S hogy ekkora lelkierővel senki nem rendelkezik, még Stefan Wyszynszki bíboros sem, a lengyel egység és hazafiság, az egyházi ellenállás szimbolikus alakja. Kordek élete fő céljának tekinti, hogy leleplezze Karol Wojty³át. Megbízza Adamot, a művészettörténésznek tanuló egyetemistát, hogy figyelje minden lépését Wojty³ának, hallgassa le a beszélgetéseit, még a gyónásait is, ha szükséges, találjon ki róla valótlan dolgokat, de hiába. Karol Wojty³a a lublini egyetem etika tanszékének professzoraként, papként, püspökként, majd krakkói érsekként sem beszél soha politikáról, mindig csak a szeretetről, Krisztus követéséről, arról, hogy soha nem szabad félni, nem szabad feladni a jövőbe vetett hitet, reményt. A film egyik legdrámaibb jelenetében Karol Wojty³a krakkói érsekként hatalmas tömeg előtt megáldja a nowa huta-i munkásvárosba tervezett templom alapkövét, háttérben a hatalmas, égbe meredő kereszttel. A rendőri készültség óriási, a hatalom erőszakszervezete bármelyik pillanatban feloszlathatja a tömeget. Krakkó érseke azonban itt is a szeretetről beszél, Krisztus megváltói hatalmáról, a vallásszabadság alapvető, elidegeníthetetlen jógáról, s hogy az erőszakhoz folyamodó hatalom önmagát pusztítja el. Arról, hogy ezt a várost Isten nélkül akarták felépíteni, de mégis az összegyűlt hívők akarata győzött, ,,Ne féljetek!" - hangzik el már akkor a pápaként később oly sokszor kimondott biztatás Karol Wojty³a szájából. Kordek felismeri, hogy ha az emberek nem fognak félni, az hamarosan elvezet a szocialista rendszer bukásához, s követeli, hogy a kivezényelt rendőrök parancsnoka oszlassa fel a tömeget. Õ azonban Kordeket viteti el. Érezni, hogy Karol Wojty³a határozott, de a krisztusi szeretet mindenekfölöttiségét hirdető prédikációja mélyen megérintette a rendőrparancsnok lelkét, s úgy érezte, nem válaszolhat erőszakkal. Karol Wojty³a hitet, reményt, szeretetet adott az embereknek, a legnehezebb időszakokban is, megalkuvás nélkül hirdetve a megváltó Krisztus dicsőségét.
Igen érzékletesen ábrázolja a film Karol Wojty³a jellemének egyik legjellemzőbb vonását, azt a ritka képességét, hogy azonnal képes volt megtalálni a hangot mindenkivel, a kőtörő munkással éppúgy, mint az egyetemi hallgatóval, de még az őt mániákusan leleplezni akaró Kordekkel is, hiszen elérte nála, hogy a kommunista hatalom helyi központi épületében két emelet visszakerüljön az egyház tulajdonába. A filmben világosan elkülönülnek egymástól a gonosz, illetve Jézus követői, valamint a sokáig tévelygők, de végül megtért bűnösök. A náci rendszerben a hitét az életáldozattal megpecsételő Tomas a jó pásztor, aki életét adja a juhokért, s ebbe a kategóriába tartozik Hanja, Karol volt szerelme, aki ugyancsak élete veszélyeztetése árán próbálja menteni zsidó ismerőseit. Különleges emberi nagyságról tesz tanúbizonyságot Karol egyik tanára, a filológia professzora, Wojciech, aki a kultúra, a szellemi érték őrzője a legválságosabb időszakokban is, és bátran ellene mond a gonosznak. A szocialista rendszerben a tanárnő, Maria, Karol volt tanítványa missziós munkát végez a templomot nélkülöző munkásnegyedben. Hanja férje, Pavel pedig rendíthetetlenül küzd a szólásszabadság megteremtéséért.
A Gonoszt testesíti meg a film első részében Hans Frank, birodalmi főkormányzó. Öntelt, egész lényét betölti a görög drámák némely hőseire jellemző mérhetetlen gőg, a hübrisz bűnébe esik, számára a zsidók, a leigázott lengyel nép élete a nullánál is kevesebbet ér, előbbieket degeneráltaknak, utóbbiakat kultúra nélküli szláv barbároknak nevezi, minden megnyilvánulásából érezni, hogy rendíthetetlenül hisz abban, hogy a nácik embertelen hatalma soha nem ér véget, élet és halál teljhatalmú urai lesznek az idők végezetéig. A szocialista Lengyelországban az imént említett Julian Kordek az, aki minden eszközt megengedhetőnek tart, hogy eltegye az útból Karol Wojty³át, még a gyilkosságtól sem riadna vissza. Látva, hogy tervei sorra kudarcot vallanak, gyűlölete már-már eszelőssé válik, lelkét betölti az irracionális fanatizmus. A Moszkvában tanult Kordek azonban nemcsak Karol Wojtylát akarja ellehetetleníteni, hanem az egész lengyel papságot, mivel pontosan tudja, hogy a kommunista ideológia legnagyobb ellenfele az egyház. Ezért meg kell semmisíteni. ,,A németek kiirtották a papság egyharmadát, de még maradtak sokan. Velük nekünk kell végeznünk" - fogalmaz az egyik jelenetben.
A megtérő bűnös kategóriájába tartozik a náci katonatiszt, akinek lelkét megérinti a Tomas atyából áradó jóság és szelídség, az, hogy szörnyűséges bűnei ellenére hajlandó meggyóntatni. Különböző lépcsőfokokon jut el a megvilágosodásig. Először csak megdöbbenését fejezi ki, amikor Hans Frank arra inti embereit, hogy a lengyel papokkal is olyan módszeresen kellene végezniük, mint a zsidókkal. Másodszor kórházba viteti Karolt, akit elüt egy villamos, noha német tisztként ebből baja származhat, hiszen figyelmen kívül hagyva a birodalmi kormányzó utasításával, irgalmat gyakorol egy alattvalóval. Végül pedig megtagad egy embertelen, a saját lelkiismeretének ellentmondó parancsot, s családos emberként, három gyermek apjaként, vállalja az életáldozatot. Magatartása párhuzamba vonható azzal, amikor a Karol Wojty³át éveken át figyelő és lehallgató Adam lelkiismerete szólal meg, a krakkói érsekből áradó krisztusi lelkület, és a mélyen katolikus hívő, Maria iránti szerelem hatására, lelkileg összeomolva vallja be, hogy hosszú időn keresztül rendszeresen súlyosan vétkezett ellene. Karol Wojty³a lelki nagyságról tesz itt tanúságot, megbocsát Adamnak, kiválasztottnak nevezi. Adam élete pedig gyökeres fordulatot vesz ezt követően, Saulusból Paulusszá változva vállalja az üldöztetést, a hivatalvesztést az igazságért, a szabadságért.
A film Karol Wojty³a pápává választásával ér véget, az eredeti dokumentumfelvételen a ma már történelmi jelentőségű, a XX. század egyik legtöbbet bejátszott és szimbolikus erejűvé emelkedett képsorok láthatók, ahogy az újonnan megválasztott, mosolygós arcú pápa, II. János Pál a Vatikán erkélyéről köszönti az ujjongó, több százezres tömeget. Giacomo Battiato filmje egy ifjúkorától mélyen érző, a mások szenvedései iránt nyitott lelkű, Istent szenvedélyesen kereső és végül megtaláló személyiség fejlődését mutatja be, akit a körülötte zajló borzalmak döbbentenek rá arra, hogy a világban egyedül a krisztusi szeretet szétsugárzása akadályozhatja meg, hogy a történelemben időről időre megismétlődjenek a XX. században megtörtént rettenetes események.

*
- Krakkó, 1939. A németek támadása megindul a város ellen. A lakosság menekül, szeretné elérni a lengyel hadsereg által még ellenőrzött vonalakat. A menetben ott van a fiatal egyetemista Karol Vojtyla is, aki elhatározta, hogy maga is fegyvert fog a támadók ellen. Szerelme, Hanja a családjával Vadovicébe menekül. De már nincs hova menni. A menetet német repülők sorozatlövései tarolják le. Karol és Hanja sorstársaikkal együtt napról napra élik meg a megszállás iszonyatát, a kegyetlenkedéseket, a nyomort, a kiszolgáltatottságot. Karol minden erejével azt keresi, miként találhatna kivezető utat a mély kétségbeeséséből.
 
 
0 komment , kategória:  Szent II. János Pál pápa  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2020.05 2020. Június 2020.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 485 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3935
  • e Hét: 14997
  • e Hónap: 27673
  • e Év: 261420
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.