Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A tisztességes emberek
  2020-07-06 21:30:38, hétfő
 
  A tisztességes emberek

,,Azt gondolod, te ember, aki ítélkezel azok felett, akik ilyeneket tesznek, holott magad is ugyanazokat cselekszed, hogy akkor te megmenekülsz az Isten ítéletétől?" (Róm 2,3)

A Római levél 1. fejezetében olyan emberekről olvasunk, akik mélyen belemerültek a bálványimádásba és az erkölcstelenségbe. De a világ nemcsak olyanokból áll, akik úgy élnek, mint a disznók.
Amíg csak létezik valamiféle társadalmi élet, az emberek zöme szükségszerűen elég tisztességesen él. Nos, a Római levél 2. fejezete azoknak a tisztességes embereknek szól, akik elítélik a szennyes bűnösöket.
Megtanuljuk, hogy az evangélium egy új bűnfogalommal operál. Istent nem érdekli, hogy gonosz bűnös vagy-e, vagy csak mérsékelten bűnös. Elítél, mert bűnös vagy.
Ez nem jelenti azt, hogy a bűnnek minden fajtája egyforma módon gonosz. Kirabolni egy bankot mégiscsak rosszabb, mint arról álmodozni. De mind a rabló, mind az álmodozó bűnös.
Nem a rablás és a házasságtörés tesz bennünket bűnössé. Azért követünk el rablást és házasságtörést, mivel bűnösök vagyunk. Minden bujálkodás, tolvajlás és hazudozás egy mindnyájunkban benne lévő gonosz kór tünete. És amíg a Biblia meg nem mutatja, még csak fel sem ismerjük ezt a bennünk rejlő gonoszt. Az a mi bűnünk, hogy nem szeretjük Istent mindenek felett, és nem szeretjük felebarátunkat, mint magunkat. A bűn a cél eltévesztése. Hogy nem vagyunk azok, akiknek lennünk kellene, Isten terve és elhívása szerint.
Minden ember (nos, majdnem mindegyik) bűnként ismer el bizonyos tetteket, mint például a gyilkosság, a részegeskedés és bármi más erkölcstelennek ítélt magatartás. A keresztyénség azt magyarázza, hogy nem az ilyen bűnös tettek elkövetése tesz minket bűnössé, hanem mivel bűnösök vagyunk, ezért cselekszünk ilyen dolgokat.
Az evangélium fényében minden hagyományos különbségtétel, amellyel különbséget teszünk a jó és a rossz emberek között, eltűnik. ,,Nincs mentséged, te ítélkező ember... amikor más felett ítélkezel..."
Isten mindannyiunkról kimondja, hogy bűnösök vagyunk, hogy mindannyian megtudjuk, hogy szükségünk van Jézusra.

Napi gondolat
Mennyire vagy meggyőződve arról, hogy bűnös ember vagy? Miért olyan fontos ezt felismerni?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Esti zsoltár
  2020-07-06 21:09:47, hétfő
 
  Esti zsoltár

Lefekszem.

Kebleden alszom el,
magányos kettesben Veled.

Kegyelmed dunnájába
irgalmad párnájába
fúrom fáradt fejem
s feledkezem
mindenről, ami homály -

Takaróm Te vagy.

Békéd álomba ringató.

Egy pillanat,
lemond rólam a gravitáció.

Járfás-Fehér Eszter
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Van Istened
  2020-07-06 20:59:20, hétfő
 
  Van Istened

A kereszt súlya alatt nő a félelem,
A lélek felsikolt: "nincs emberem",
Nincs segítőm, az erőm elfogyott,
A Bethesda tornácán felzokogok.

Isten kegyelme - most te azt érzed,
Hogy mozdul a víz és van embered.
Isten ad négyet, vagy ad negyvenet,
És elhordozhatóvá teszi keresztedet.

Mélységeket jársz, magasságokba visz,
Könnyek, bajok között boldog aki hisz.
Csodálatos érzés, hogy "van embered"
De a békesség forrása, hogy van Istened!

Szabó Katalin
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Megköszönni és tanulni
  2020-07-06 20:28:40, hétfő
 
  Megköszönni és tanulni

A nem engedelmes szívből származó köszönet Istennek (Zsoltárok könyve 119, 7) képmutatás és elbizakodottság. Csak ahol Isten szava ösztönzi a szívet, mely neki engedelmeskedni kész, ott tud igazán köszönetet mondani Istennek földi és égi adományokért. ... A világ köszönete végül is mindig magára gondol. Köszönete azt célozza, hogy saját boldogságát még inkább megerősítse és megáldja. A kinyilvánított köszönet a megelégedettség érzését adja, úgy véljük, hogy ezek után a kapott javak jogos tulajdonunkat képezik. A jámbor ember is köszönetet mondhat nem megengedett módon. Például a farizeus is kifejezte köszönetét Istennek, és bűnt követett el (Lukács 18, 11), mert csak önmagát látta a köszönetben, s az adományokat nem alázattal fogadta, hanem visszaélt velük felebarátaival szemben. Így köszönete nem ,,őszinte szívből" fakadt, mert különben megfeledkezett volna magáról a köszönetben, s nem úgy állította volna be magát, mint aki már fel tud mutatni valamit Isten előtt, hanem mint a zsoltárt imádkozó, aki éppen tanulja az igazságosság követelményeit. ... Köszönetet mondok Istennek, mert ismerem, mit kér, s meg akarom azt tanulni. Azért is köszönetet mondok, hogy olyan valaki vagyok, aki tanul, s akinek a megigazuláshoz képest minden hiányzik.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
A sóhajról
  2020-07-06 20:19:47, hétfő
 
  A sóhajról

Kívánságaink és imáink felsóhajtása két különböző dolog. Kívánságaink sóhaja szükségünkből fakad, abból, amit mi szükségünknek érzünk. Az ima sóhaja is a szükségünkből fakad, de úgy, ahogy Isten tanította nekünk látni azt. Kívánságunk sóhaja igényes és gyakran kétségbeesett, imánk sóhaja alázatos és bizakodó. Még az igazi sóhaj sem tud saját szívünkből fakadni. Isten kell, hogy megtanítsa nekünk, a Szentlélek közbenjárásával. Az igazi sóhaj összefoglalja Isten előtt igazi szükségünk mélységes kimondhatatlanságát, ez a Szentlélek szavakba nem önthető felsóhajtása, aki Isten előtt jár közben értünk (Rómaiaknak írt levél 8, 26). Ez az igazi sóhajtás azonban nem marad rejtve Isten előtt (Zsoltárok könyve 38, 10).
Kívánságaink arra irányulnak, hogy jobb legyen a világ, imánk nálunk magunknál kezdődik. Milyen vágyakozva kérjük, hogy változzanak meg az emberek, hogy legyen vége a rossznak a világban, és jöjjön el az új igazságosság. Ezzel azonban nem igazítunk el semmit. Minden változásnak, megújulásnak velem kell kezdődnie.
,,Bárcsak szilárdak volnának útjaim és megtartanám, amit parancsoltál" (Zsoltárok könyve 119, 5). Ez olyan ima, mely Isten ígéretére épül. ,,A lustát megöli, amihez kedve van, keze ugyanis megtagadja a munkát" (Példabeszédek könyve 21, 25).
Itt azonban mindkét kezünkre van munka. Ez az ima maradéktalanul a tettekre irányít, mégpedig ott, ahol leginkább szükség van rá, magunknál.

Dietrich Bonhoeffer
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
János szeretnék lenni
  2020-07-06 19:33:38, hétfő
 
  János szeretnék lenni

János szerettem volna lenni én is.
A Te halk szavú, csöndes Jánosod.
Aki nem beszélt, inkább Rád figyelt,
és minden szót jól meggondolhatott
a csöndben, mert szerette a csöndet,
az Olajfák méla bánatát,
az esti órák meghitt magányában
lesve leste, várta ajkadnak szavát.
- A kebledre vontad, mint gyermeket:
szeretted Őt, szeretted nagyon.
Szíved dobogását hallgathatta
harmatos reggelen, meghitt alkonyon.
- Szeretnék én is szelíd, csöndes lenni
a kirobbanó Péterek között:
Szívedre borulni úgy, ahogyan ő,
földi bánatok özöne fölött.
Figyelni csendben az Ige szavát
kétezer év összegyűrt ráncában,
kibogozni mindig az igazat;
kuszált napok rohanó táncában.
De az események sűrű szövevénye
megfogja lábamat és a szívemet,
annyi szörnyűség, annyi fájdalom
kiáltásra kényszerítenek!
- Vagy halk szavú, csöndes imádságra,
mint azt a másikat az Olajfák hegyén.
igen, Uram.
Kívánom, hogy mindig Veled legyek,
mint János.
- Csöndes szavú János szeretnék lenni én!

Páskulyné Kovács Erzsébet

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A szennyes bűnösök
  2020-07-06 07:03:33, hétfő
 
  A szennyes bűnösök

,,Ezért kiszolgáltatta őket az Isten... Ezért... Isten szolgáltatta ki őket... Isten kiszolgáltatta őket." (Róm 1,24-28)

Nem nekünk kell megítélnünk azokat, akik szívesebben élnek úgy, mint a disznók. Ők maguk szokták elsőként mondani nekünk: ,,Nem tartozik rátok, hogy miként élünk."
Isten az ő bírájuk, és a miénk is. Isten a magasztos hang, aki szól hozzájuk a csillagfényben, a harmatcseppben és (emberi!) lényük mélyén. Minden bizonnyal hallgatták Istent. Csakhogy nem akartak figyelni. Ezért hát ,,nincs mentségük" (20.v.), amikor megítéli őket.
A kárhozat és az üdvösség nem csak eljövendő, ezek már jelen is vannak - ámbár egyik sincs teljesen jelen. Vannak emberek, akik máris két lábon járó reklámjai Isten haragjának (18.v.), éppúgy, mint ahogy mások máris megtapasztalják Isten megváltó erejét (16.v.). Mindkettő itt kezdődik.
Amikor az emberek elnyomják azt a belső hangot, amelyiknek mindenki tudatában van, a pokolba vezető út megkezdődik. Amikor sikerül ,,elszigetelniük" Isten hangját, szenvedélyesen kezdenek hallgatni saját vágyaik hangjára. És végül megpróbálják újraírni Istennek az életünkre vonatkozó törvényeit: új életszabályokat állítanak fel saját maguknak. És akkor szemünk előtt teljesednek be ezek a szavak: ,,Isten kiszolgáltatta őket".
Az 58. évben, amikor Pál ezeket a szavakat írta, és abban az évben, amikor mi olvassuk ezeket a sorokat, emberek ezrei futnak versenyt a pokol felé. Azzal kezdték, hogy elnyomták Isten mindenkinek kijelentett igazságát, majd végigjárják ezt az utat azzal, hogy engedetlenek Istennek magába a teremtésbe beleírt törvényei iránt. Amikor mindenki azt teszi, amit ,,szeret", az ige beteljesedik, és Isten ,,kiszolgáltatja őket". Isten már nem tartja vissza vagy nem korlátozza őket, hanem megengedi nekik, amit mindig is akartak.
Csak az evangéliumnak van arra ereje, hogy kihúzza a disznókat a mocsárból. Hihetetlen, milyen messze elment Isten azért, hogy megmentse a ,,szennyes bűnösöket". Amikor azonban Krisztus a kereszten függött, az ige beteljesedett: Isten ,,mindnyájunkért odaadta" (Róm 8,32) őt.
(,,Mindnyájunkért kiszolgáltatta őt" - így is fordítható az eredeti szöveg. - A fordító megj.)

Napi gondolat
Van olyan kötelességünk, hogy az evangéliumot elvigyük a ,,szennyes bűnösöknek"? Ha van, miért van? Ha nincs miért nincs?

Andrew Kuyvenhoven
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 366 db bejegyzés
e év: 3633 db bejegyzés
Összes: 35918 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4472
  • e Hét: 13184
  • e Hónap: 25059
  • e Év: 212861
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.