Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Mindent a D-vitaminról
  2020-09-01 23:52:43, kedd
 
  A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünk számára. Napfényvitaminnak is szokták nevezni, mivel napfény hatására termelődik az emberi szervezetben. Éppen ezért a téli hónapokban pótolnunk szükséges, mert a D-vitaminnak nagyon sok egészségügyi előnye létezik. Többek között hatása van a csontrendszerre, a fogazatra, azaz mindkettőt megerősíti, de a hormonszabályozásban is aktívan részt vesz, illetve az immunrendszer védelmét is ellátja. A kutatások azt is kimutatták, hogy ha elegendő D-vitamin van a szervezetünkben, akkor esélye sincs a depresszió kialakulásának, de a vitamin hiánya sajnos okozhatja a szklerózis multiplex nevű betegség kialakulását.

A D-vitamin szerepe az egészség megőrzésében
A D-vitamin elősegíti, hogy a csontok egészségesek maradjanak, emellett szerepet játszik a kalcium, a foszfát és a mellékpajzsmirigy-hormon szintjeinek a szabályozásában. Emellett részt vesz az immunrendszer védelmében és a jó hangulat megteremtésében is.

Milyen betegségeket okozhat a D-vitamin hiánya?
A D-vitamin hiánya elősorban csontritkulást okozhat, amikor is a csontok tömege és sűrűsége csökken. Amikor csökken a szervezetben a D-vitamin-szint, akkor csökkennek az immunfunkciók, de sok kutatás során az is igazolódott, hogy az alacsony D-vitamin-szint összefüggésbe hozható egyes daganatos betegségek kialakulásával, mint a vastagbéldaganat, de más tanulmányok azt írták le, hogy a nem megfelelő D-vitamin-szint akár még cukorbetegség és szívbetegség kialakulásához is vezethet.

A D-vitamin-hiány és a veszélyeztetett csoportok
Az idősebb ember szervezetében csökkenhet a D-vitamin-szint, hiszen az idősebb emberek nem tartózkodnak olyan sokat odakint, hogy a szervezetük napfény hatására D-vitamint állítson elő. A sötétebb bőrű emberek bőre több melanint termel, ez azonban csökkentheti a bőr D-vitamin előállításának a képességét. A gyomor-bélrendszeri problémák okozhatnak felszívódási zavarokat, így a D-vitamin nem tud hasznosulni. Egyes gyógyszerek is megakadályozzák, hogy a szervezetet elegendő D-vitamint hasznosítson, ilyenek például a szteroidot tartalmazó gyógyszerek.

A napfény és társai
Napfény hatására D-vitamin termelődik az emberi szervezetben, de más természetes forrásai is vannak ennek a vitaminnak. A halak, a máj, a sajt, a tejtermékek, a tojássárgája és néhány gombaféle is tartalmazza ezt a vitamint.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A koffeinmentes kávé veszélyei
  2020-09-01 23:20:58, kedd
 
  A kávét a legtöbb ember szereti, sokan el sem tudják képzelni a reggelt e nélkül a fekete ital nélkül. Vannak azonban, akik egyáltalán nem tudják fogyasztani, hiszen akár 10 milligramm koffein is kellemetlenséget okozhat számukra, így ők inkább a koffeinmentes kávét részesítik előnyben. Rossz hír lehet számukra, hogy mivel mérgező anyagot tartalmaz, káros lehet a szervezetük számára.

A koffeinmentes kávé gyártása
Ahhoz, hogy koffeinmentes kávét nyerjenek a kávészemekből, két módszert is alkalmaznak. Az egyik megoldás az úgynevezett oldószeres eltávolítás metilén-klorid segítségével.

Mi a probléma a metilén-kloriddal?
Ez a vegyi anyag alapvetően festékeltávolító szerekben használatos, annyira mérgező az emberi szervezetre nézve, hogy kivonták a forgalomból. A metilén-klorid nemcsak a rákos megbetegedések kialakulásáért lehet felelős, hanem akár még kognitív károsodás, sőt máj- és veseműködési gondok is a számlájára írhatók.

Mégis engedélyezték ezt az eljárást, mivel csupán csekély mennyiséget használnak fel az eljárás során, viszont már ez is veszélyes lehet az olyan emberek számára, akik a betegségük miatt nem ihatnak koffeines kávét. Így hiába issza valaki a koffeintől megszabadított kávét abban a tudatban, hogy ettől nem ugrik fel a vérnyomása vagy nem keletkezik más problémája, ezentúl a metilén-klorid miatt aggódhat.

Mit tehetünk?
A legjobbat akkor tesszük, ha nem iszunk koffeinmentes kávét vagy csak bio minőségűt vásárolunk. Nagyszerű kávéalternatívák lehetnek a gyógyteák, illetve a gabonakávé is, melynek íze hasonlít a kávéhoz, mégsem tartalmaz semmilyen egészséget károsító anyagot. Sajnos sok esetben a mentes vagy light termékek sokkal károsabban lehetnek, mint az ,,eredetiek". Lehet, hogy érdemes inkább arra koncentrálni, hogy mértéktartók legyünk, így remélhetően nem lesz szükségünk semmilyen light, koffein- vagy cukormentes termék fogyasztására.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Az alma sok betegségtől megóvhat bennünket
  2020-09-01 22:59:56, kedd
 
 



Szerencse, hogy ez a gyümölcs hazánkban is megterem, sőt egész évben elérhető. Nem szükséges divatos gyümölcsöket vásárolni, hiszen az alma is tud annyit, mint egyes trópusi, nehezen beszerezhető gyümölcs. Az almát nyersen kell ahhoz fogyasztani, hogy az egészségünkre pozitív hatást gyakoroljon. Tehát szeletelhetjük, le is reszelhetjük, de ne szórjuk meg cukorral és mézet se csepegtessünk rá, mert az alma csakis akkor fejti ki a cikkben is olvasható pozitív hatásait, ha héjastól és nyersen fogyasztjuk.

A szervezetben kialakuló gyulladás veszélyes
Az emberi szervezetben kialakulhat kisebb gyulladás, ami általában nem tart hosszú ideig. Ez még jó is, hiszen a szervezet a gyulladással védekezik a kórokozókkal szemben. Azonban ez a gyulladás krónikussá is válhat és hosszabb ideig is fennállhat. Ennek leküzdésében az is segíthet, ha rendszeresen fogyasztunk almát, mert az alma gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, de olyan flavonoidokkal is rendelkezik, amelyek csökkenthetik egyes betegségek kialakulásának a kockázatait.

Csökkenti a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatait
Az alma a flavonoidok mellett még karotinoidokat és fenolokat is tartalmaz, amelyeket fitokémiai anyagoknak is nevezhetünk. Az almában található fitokémiai anyagoknak kulcsszerepük van a krónikus betegségek megelőzésében.

Napi 1-2 alma csökkentheti a rákos megbetegedés kockázata

Már napi egy-két alma is megvédhet bennünket a rákos betegségektől. Ez annak köszönhető, hogy az alma tele van antioxidáns vegyületekkel, így a gyulladás is csökken a szervezetben.

Az alma és a szív egészsége
Az almában található értékes vegyületek segítséget nyújtanak a szívbetegségek megelőzésében. Az alma ugyanis nagyon sok oldható rostot tartalmaz, amely csökkentheti a rossz koleszterin szintjét, és így a szívbetegség kialakulásának a kockázatát is. Mivel az alma polifenolokban is gazdag, így még a stroke kialakulásának az esélye is nagymértékben csökkenhet.

A cukorbetegség ellen is véd
Számtalan kutatás igazolta, hogy az alma rendszeres fogyasztása megóvhat bennünket a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásától is.

Az alma és a csontok
A csontritkulás akkor alakul ki a szervezetben, ha nem fogyasztunk kalciumban, D3-vitaminban, magnéziumban és K2-vitaminban gazdag ételeket. Az alma nem egy csonterősítő gyümölcs, mégis hatással van a csontok egészségre, hiszen ha sok almát eszünk, akkor kevesebb kalcium oldódik ki a csontokból. Ennek az ásványi anyagnak a hiánya pedig vezethet csontritkuláshoz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az ekcéma otthoni kezelése
  2020-09-01 22:55:15, kedd
 
  Az ekcéma nagyon kellemetlen betegség, hiszen a bőr nemcsak kiszárad, de kis hólyagocskák is megjelenhetnek, melyek folyadékkal telnek meg, idővel kifakadnak, s ez elősegítheti a betegség továbbterjedését, azaz a bőr egyre nagyobb felülete lehet ekcémás. Igen kellemetlenül viszket és könnyen felülfertőződik, így különös odafigyelést és gondoskodást igényel. Mutatunk néhány olyan otthoni módszert, melyek segíthetnek a tünetek csökkentésében, és akár még az ekcéma gyógyulását is elősegíthetik.

Ligetszépe-olaj
A bőr megnyugtatására, a viszketés csillapítására használhatjuk a ligetszépe-olajat. Az ekcéma gyakran a szervezetben kialakuló gyulladás miatt jön létre, éppen ezért elsődleges feladat a gyulladás csökkentése. Ez a sárga színű olaj gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, melyet a benne lévő omega-3 zsírsavaknak és a gamma-linolénsavnak köszönheti.

Kókuszolaj
A kókuszolaj természetes hidratálószerként is működik. Mivel a kókuszolaj antibakteriális hatással is rendelkezik, segítséget nyújthat a bőrön tanyázó baktériumokkal szemben, így megelőzhetővé válnak a bőrfertőzések.

Varázsmogyoró
A varázsmogyoró is nagyon sokat segíthet akkor, amikor valaki ekcémában szenved, mert ez a gyógynövény összehúzó tulajdonságokkal bír. A bőrgyulladásra már évszázadok óta használják, alkalmazhatjuk a bőr megnyugtatására, illetve a viszketés csillapítására is.

Körömvirág
A körömvirág szintén évszázados múltra tekint vissza a népgyógyászatban, köszönhető kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatásának. Nemcsak a bőrgyulladást, hanem az égési sérüléseket és a rovarcsípés okozta bőrproblémákat is eredményesen gyógyítja. Ez a szép virág elősegíti a bőr hidratálását, és nagyon hatásos a bőrfertőzések elleni küzdelemben.

Akupresszúra és akupunktúra,
Ekcéma esetén hatásos lehet még az akupunktúra és az akupresszúra is. A vékony tűk alkalmazása elősegítheti, hogy a testben másként áramoljon az energia, illetve a tű mellett a kézzel és az ujjbegyekkel történő ,,nyomogatás" is mind-mind enyhítheti az ekcéma kellemetlen és sok esetben fájdalmas tüneteit.

Relaxációs technikák
Ekcéma esetén a relaxációs technikák is hasznosak lehetnek, hiszen sokszor a magas stresszhormonszint hozzájárulhat a gyulladás kialakulásához. Mi segíthet? Többek között a jóga, a tai chi, a kognitív viselkedésterápia, a mélylégzés-terápia és a zeneterápia.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az egészséges zsírokat részesítsük előnyben!
  2020-09-01 22:46:44, kedd
 
  Az egészséges zsírok valóban nagyon hasznosak lehetnek minden ember számára, mivel ezek nemcsak a koleszterinszintet csökkentik, de a hasi zsírt is, és ezzel együtt csökken az esélye az elhízásnak. Abban az esetben, ha hosszú ideig szeretnénk egészségesek maradni, akkor mindenképpen az egészséges zsírokat szükséges előnyben részesíteni.

Az egészséges és az egészségtelen zsírok
Az állati eredetű és a transzzsírok nagyon károsan hatnak az emberi szervezetre, mert megemelik az LDL- koleszterin szintjét, és ezzel együtt megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázata. Az állati eredetű és a transzzsírokkal szemben érdemes a telítetlen zsírokat előnyben részesíteni, mert ezek hosszú távon nagyon jó hatással vannak az emberi egészségre.

Milyen táplálékokban van telítetlen zsír? Például az olívaolaj az egyik legegészséges táplálék és a mediterrán étrend alapja is.

Már nem az alacsony zsírtartalmú étrend a fontos
Manapság úgy vélik egyes hozzáértők, hogy nem az alacsony zsírbevitelre kell törekednünk, hanem a telítetlen zsírok magasabb bevitelére. Lehet egy kevés telített zsírban gazdag ételt fogyasztani, de ezeket csak módjával. A péksüteményeket és a transzzsírban gazdag táplálékokat viszont el kell felejteni.

Az olívaolaj és a mediterrán étrend
Az olívaolaj az egyik legegészségesebb olaj a világon. A mediterrán étrend részét képezi, és valóban nagyon jótékonyan hat az emberi szervezetre, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, melyek nagyon jótékonyan hatnak az emberi szervezetre.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak csökkentik az LDL-koleszterin szintjét, miközben megemelik a HDL-koleszterinét. Ezek a zsírsavak nemcsak a vércukorszintet tudják stabilizálni, de a véralvadás szabályozását is elősegítik.

Az olívaolaj és az E-vitamin
Az olívaolaj nagyon gazdag egy antioxidáns vitaminban, és ez nem más, mint az E-vitamin. Ez a vitamin eredményesen harcol a káros hatású szabad gyökökkel szemben, így képes bennünket megvédeni nemcsak az oxidatív stressztől, de a krónikus betegségek kialakulásától is. Ezen kívül polifenolokat is tartalmaz, amelyek kiváló gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A húgyúti fertőzések elkerülése természetes módszerekkel
  2020-09-01 22:39:27, kedd
 
  Húgyúti fertőzést minden évszakban elkaphatunk, de leginkább télen és nyáron jellemző ez a betegség. Télen könnyedén felfázhatunk, elegendő, ha vékony talpú a cipőnk vagy leülünk egy hideg padra. Nyáron is lehet húgyúti fertőzést kapni, éppen elég, ha a vizes fürdőruhánkat nem váltjuk át szárazra és hosszabb ideig üldögélünk abban. A húgyúti fertőzés nemcsak kellemetlen, de komoly fájdalmakkal jár együtt, és a nők jobban ki vannak téve ennek a betegségnek, mint a férfiak. Léteznek azonban olyan gyógynövények és természetes módszerek, amelyek nemcsak a betegség leküzdésében, hanem a megelőzésben is sokat segíthetnek.

Mi az oka a húgyúti fertőzésnek?
A húgyúti fertőzés kialakulásában legfőképpen két baktériumfaj vesz részt: a S. saphrophyticus és az E. coli. Kétféle húgyúti betegség létezik, az egyik az alsó, a másik a felső húgyúti betegség. Az alsó húgyúti fertőzés magától is könnyedén meggyógyul, azonban egyes esetekben ebből alakul ki a felső húgyúti betegség, ami viszont már komoly betegséggé is alakulhat, hiszen itt akár már a vese is megbetegedhet.

A húgyúti fertőzés és a tünetek
A húgyúti fertőzés tünetei a következők lehetnek: égő, fájdalmas vizelés, bűzös vizelet, zavaros, véres vizelet.

Az áfonya lehet a legjobb barátunk
Húgyúti fertőzés esetén az egyik legjobb barátunk az áfonya lehet. Az áfonya antociánokban gazdag, amelyek nemcsak gyulladást csökkentenek, de erős antioxidáns hatással is rendelkeznek. Mivel antibakteriális hatásúak is egyben, ez segít a húgyúti fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításában.

A C-vitamin szerepe
A C-vitamin az egyik legjobb antioxidáns vitamin, amely segíthet a betegség megelőzésében és annak leküzdésében. A C-vitamin ugyanis megerősíti az immunrendszert, így nem sok esélye lesz a betegség kialakulásának.

A hibiszkusz is segíthet
Ma már tea formájában is kapható a hibiszkusz. Rendszeresen fogyasztva nagyon hasznos lehet, ugyanis antibakteriális, gombaellenes és antioxidáns hatással is rendelkezik.

A tökmagot se hanyagoljuk el!
Nem is gondolnánk, de a tökmag is sokat segíthet. A tökmag olyan anyagokat tartalmaz, melyeknek antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk kiemelkedő.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Életmódtippek a menopauzába lépő hölgyeknek
  2020-09-01 22:21:39, kedd
 
  A menopauza az élet velejárója. Semmi szégyellnivaló nincs rajta, még ha sokan nem is így gondolják. Igaz, hogy azt jelzi, hogy öregszünk, hogy életünknek egy új szakaszába léptünk, és bizony a nők jelentős hányadánál a kellemetlen tünetek - izzadás, hőhullámok, hízás, hajhullás, fejfájás - is megjelennek, de mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne a menopauza, ne a testi és lelki tünetek határozzák meg a mindennapjainkat. Hiszen egyes esetekben a tünetek hosszú évekig is eltarthatnak, és ki akar hosszú évekig boldogtalan lenni? Ugye hogy senki? Mindenre van megoldás, csak akarni kell és küzdeni kell azért, hogy saját magunknak jobb legyen, hogy testileg és lelkileg is jobban érezzük magunkat.

A koffein és alkohol minimalizálása
A menopauzába lépő hölgyeknek sem az alkohol, sem a kávé és a koffeines tea fogyasztását nem szabad túlzásba vinni. Mondjuk ez egyébként senkinek sem javasolt. Az alkohol nemcsak a vércukorszintre hat negatívan, de az alvást is megnehezíti, márpedig szükség van a napi 7-8 óra alvásra, hogy a szervezet regenerálódni tudjon. A csontritkulás is veszélyezteti a menopauzába kerülő hölgyeket, viszont az alkoholfogyasztás felgyorsíthatja ezt a folyamatot. A koffeinbevitel csökkentése pedig azért javasolt, mert a koffein nem csupán az éjszakai izzadást segíti elő, hanem a hőhullámok is gyakrabban jelentkeznek.

Az egészséges táplálkozás fontossága
Természetesen mindenkinek ajánlott az egészséges táplálkozásra áttérni, de ez különösen fontos azoknak a hölgyeknek, akik a menopauzába léptek. A legjobban a feldolgozott és a finomított ételeket kell elkerülni, mert ezek az élelmiszerek vércukorszint-ingadozást okoznak, nem beszélve arról, hogy még a bélflóra egyensúlyát is felboríthatják, sőt még a hormonegyensúlyt is megzavarhatják ezek a táplálékok, hiszen növelik a hasi zsír jelenlétét. A hasi zsírban is raktározódik ösztrogén hormon, és mivel ebben az életszakaszban már kevesebb progeszteron termelődik, így ösztrogéntúlsúly alakul ki, vagyis ezt nevezzük ösztrogéndominanciának.

Az édesség nem tiltott, de a mérték fontos
Nagyon lényeges, hogy ne az édesítőszereket kezdjük el a cukor helyett fogyasztani, hiszen ezek sem tesznek jót hosszú távon az egészséggel. Inkább próbáljunk minél kevesebb ételbe cukrot tenni, vagy ha ez nem megy, drasztikusan csökkentsük az édességbevitelt. Hetente csak 1-2 szelet süteményt vagy csokoládédarabkát engedélyezzünk magunknak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
A póréhagyma egészségügyi előnyei
  2020-09-01 22:13:21, kedd
 
  A póréhagyma az egyik kedvencem. Nagyon szeretek ebből a zöldségből levest készíteni, mert olyan igazi karakteres íze van. Az egyik legegészségesebb zöldség, de ahhoz, hogy megőrizze a magas tápanyagtartalmát, nem szabad túl sok sokáig főzni, ügyeljünk rá, hogy csak éppen roppanósan puhára pároljuk.

A póréhagyma, a vitaminok és az ásványi anyagok
A póréhagyma rendkívül sok tápanyagot és nagyon sok béta-karotint tartalmaz, amelynek kitüntetett szerepe van az egészséges látás biztosításában, az A-vitamin-tartalma pedig még az immunfunkciókat is javítani tudja.

Ezen kívül van még benne K1-vitamin, amely a szív egészségét segíti elő, de erre a vitaminra van szükségünk a véralvadáshoz és az egészséges csontozat fenntartásához is - természetesen más vitaminokkal és ásványi anyagokkal egyetemben.

A póréhagyma meglehetősen gazdag egy antioxidáns vitaminban, a C-vitaminban, amely nemcsak az immunrendszer és a szövetek egészségét biztosítja, de a kollagéntermelést és a vas felszívódását is elősegíti.

Ezeken a tápanyagokon kívül található még benne vas, folsav, B6-vitamin, réz és mangán is. A mangán nagyon hasznos a menstruáló nők számára, hiszen csökkenteni tudja a PMS (premenstruációs szindróma) kellemetlen tüneteit, illetve a pajzsmirigy egészségét is biztosíthatja.

Egészséges póréhagymaleves zöldpetrezselyemmel

Hozzávalók:
2 nagyobb póréhagyma
1 nagyobb csokor petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
ízlés szerint só és bors
2 dl sovány tejföl
zöldségalaplé

Elkészítése:
Mossa meg és karikázza fel a póréhagymát. Tisztítsa meg a fokhagymagerezdeket és reszelje azt le. Melegítsen meg egy kevés olívaolajat, majd dinsztelje meg azon a felkarikázott póréhagymát. Adja hozzá a fokhagymát is, majd öntse fel zöldségalaplével. Amikor a víz elkezd bugyogni, ízesítse a levest sóval és borssal.

Az utolsó öt percben adja a leveshez a nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet, majd turmixolja le a levest. Rakja vissza az edényt a tűzhelyre, egy kisebb tálkában keverje össze a tejfölt, adjon hozzá egy merőkanálnyi meleg levest, majd öntse az egészet az edénybe. Tálaláskor szórja meg a levest apróra vágott friss petrezselyemmel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Mit tegyünk, ha fáj a torkunk?
  2020-09-01 21:52:01, kedd
 
  Nemcsak télen, de nyáron is előfordulhat, hogy megfájdul a torkunk, hiszen a melegben sokszor fogyasztunk valami hideg italt vagy fagyit, hogy enyhítsük a nyári forróságot. Télen gyakrabban kell orvoshoz menni torokfájás miatt, de ha nyáron szembesülünk ezzel a problémával, még kevésbé szeretnénk a rendelőbe rohangálni, főleg ha a nyaralás kellős közepén vagyunk. Szerencsére sok olyan házi praktika létezik, ami segíthet ebben a helyzetben.

Kezdjük a mézzel!
Torokfájás esetén bátran számíthatunk a mézre, hiszen nemcsak a gyulladást csökkenti, de a fájdalmat is csillapíthatja. A méz remek antibakteriális szer, amely még köhögés ellen is hatásos lehet. Számos kutatás számolt be arról, hogy ez a csodás termék sokkal hatásosabb lehet torokfájás és köhögés estén, mint egyes fájdalom- és köhögéscsillapító tabletta.

Sós vizes gargalizálás
Ne felejtsük el ezt az ősi módszert sem, a sós vízzel történő gargalizálást. Érdemes használni torokfájás esetén, hiszen a só nagyon hatásos baktériumölő szer. Keverjen össze egy pohár langyos vízzel egy teáskanál sót, majd ezzel öblögessen, gargalizáljon. A fájdalom hamarosan enyhülni fog.

A borsmenta is nagyon hatásos
Akár nyersen rágcsálunk borsmentaleveleket, akár tea formájában fogyasztjuk, sokat segíthet torokfájás esetén, mivel nemcsak a fájdalmat csökkenti, hanem a köhögést is csillapíthatja. A borsmenta gyulladásgátló, vírus- és baktériumellenes képességekkel rendelkezik, így felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát. Borsmenta-illóolajjal csak inhaláljon, de soha ne fogyassza annak reményében, hogy a segítségével gyorsabban gyógyul majd.

A kamilla csodákat tesz
A kamilla egy természetes nyugtató hatású gyógynövény. Már nagyon régóta használják gyógyászati célokra, például a torokfájás enyhítésére főként a gyulladásgátló, összehúzó és antioxidáns tulajdonságai miatt. A kamillateával történő inhalálás eredményesen csökkenti a megfázás tüneteit, így például a torokfájást is. Másik nagy előnye ennek a gyógynövénynek, hogy stimulálja az immunrendszert, így ösztönözve a szervezetet a fertőzés leküzdésére.

A görögszéna és a torokfájás
Torokfájás esetén a görögszéna is a segítségünkre lehet. Fogyaszthatjuk tea formájában, de a belőle készült olaj is a hasznunkra lehet ezeken a nehéz napokon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az izületi fájdalom okairól
  2020-09-01 21:46:12, kedd
 
  Egy megerőltető teniszmeccs, vagy túl sok gépelés, ezek mind okozhatnak fájdalmat egyes ízületeinkben. Ha a fájdalom eredete egyértelmű, akkor nincs ok a pánikra. De mi van akkor, ha nem egyértelmű az Ön számára, hogy miért fájnak az ízületei vagy a fájdalomhoz olyan tünetek társulnak, amiket elsőre nehéz megmagyarázni?
Az esetek kis százalékában az ízületi fájdalom mögött valami súlyosabb probléma áll, s nem csupán megerőltetésről vagy egy rossz mozdulatról van szó.

Mik lehetnek az ízületi fájdalom ritkább okai?

Fertőzéses eredetű ízületi gyulladás

Ha megvágja vagy megszúrja magát és nem tisztítja meg megfelelően a sebet, a környező ízületet megfertőzheti streptococcus vagy staphylococcus baktérium. Jellemző tünete az ízület és környékének fájdalmas duzzanata, amit láz és hidegrázás követhet.

Leggyakrabban a térd ízületei lehetnek érintettek, de a baktérium megfertőzheti a csípő, boka, vagy akár a csukló ízületeit is. Ilyenkor antibiotikum kezelésre és esetlegesen a fertőzött ízületi folyadék lecsapolására lehet szükség. A nem kezelt, fertőzéses eredetű ízületi gyulladás akár a teljes testre átterjedhet, ami életveszélyes állapotot hozhat létre.

Köszvény

Rossz hír a paleo diéta követőinek, hogy a túl sok fehérjebevitel igen megterhelheti az ízületeket. A nagy mennyiségű protein hatására a szervezet nagy mennyiségben termel húgysavat, melynek egy részét a test nem bírja kiválasztani. Ez intenzív gyulladásos reakciót vált ki. Ennek az állapotnak a neve köszvény, mely az egyik legfájdalmasabb ízületi gyulladás. Jellemző tünetei az érintett ízület megduzzadása, kipirosodása, illetve meleg érzete. Általában a nagy lábujj ízületében jelentkeznek a tünetek, amik átterjedhetnek a többi ízületre.

A nagy mennyiségű fehérjebevitel azonban nem az egyetlen rizikófaktor. Az alkohol, a cukros italok, a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás, a túlsúly és bizonyos gyógyszerek is jelentősen növelik a köszvény kialakulásának kockázatát.

Lyme-kór

Kevés olyan ember él, akit még soha nem csípett meg kullancs élete során. Különösen igaz ez a természetjárókra. A kullancs azért fúrja be magát a bőrbe, hogy vért szívjon ki belőle, ha azonban a kullancs fertőzött, akkor a fejéből bejuthat a baktérium a véráramba.

A Lyme-kór korai tünetei a fáradtság, láz, fejfájás és kiütés megjelenése. Ha nem ismerik fel időben a betegség tüneteit, akkor a baktérium eljuthat az ízületekbe, jellemzően a térd ízületeibe.

Kialakulhat nyakmerevség is, s a fertőzés később átterjedhet a szívre és az idegrendszerre is.

Lupus
A lupus nevű autoimmun betegség tönkre teheti az összes ízületünket, ha nem kezeltetjük megfelelően. A lupusban szenvedő betegek immunrendszere túlműködik és tévesen a szervezet ízületeit támadja meg, de átterjedhet más szervekre is: bőrre, vérre, vesékre, stb. A fájó, duzzadt ízületek mellett pillangó alakú kiütések jelenhetnek meg az arcon, amit hajhullás, nehéz légzés, memóriazavar, szájban kialakuló sebek követhetnek.

Gonorrhea
Ez a szexuális úton terjedő betegség nem csak a nemi szerveket érintheti, hanem megtámadhatja az ízületeket is, s ilyenkor kialakul egy fájdalmas betegség. Nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, s a leggyakoribb a szexuálisan aktív tini lányoknál.

A betegség általában egy ízületet támad meg, mely megdagad, kivörösödik és fájdalmassá válik. Emellett persze jelentkeznek a szexuális úton terjedő betegség más tünetei is, mint pl. az égő érzés vizelés során.

Rheumatoid artritisz
A reumatoid artritisz szintén egy autoimmun betegség, ami nőknél gyakrabban fordul elő, az esetek 75%-ában őket érinti. Az érzékeny, fájó ízületek és a reggeli ízületi merevség a rheumatoid artritisz tipikus tünetei. Emellett jelentkezhet fáradtság, láz és megmagyarázhatatlan testsúly csökkenés.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2020.08 2020. Szeptember 2020.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 352 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1382
  • e Hét: 3520
  • e Hónap: 35006
  • e Év: 239707
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.