Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
10 hasznos konyhai élelmiszer
  2020-10-08 23:57:12, csütörtök
 
  Az elmúlt években egyre inkább elterjedt a természetes szerekkel való gyógyítás, legyen szó kisebb vagy akár súlyos betegségekről. Tulajdonképpen tele van a konyhánk olyan élelmiszerekkel, amelyeknek lenyűgöző gyógyhatásai vannak.

10 konyhai élelmiszer, amely orvosságként is működik:

1, Kurkuma
Ezeket az ételeket nem csak a napi menühöz vagy az ételek ízesítéséhez használhatjuk. Ez a sok hozzávaló több különböző egészségügyi problémára és betegségre lehet gyógyír, ráadásul mellékhatások nélkül. Ezen felül megspórolhatjuk magunknak az időt, energiát és pénzt, amit a rendelőbe látogatásokra és a drága gyógyszerekre költenénk.

A kurkuma az egyik legnépszerűbb konyhai fűszer. Fertőtlenítő, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt alkalmazható megfázás, köhögés, ízületi gyulladás, felsértett bőr, akné, pattanások és különböző gyomorbántalmak kezelésére. A kurkuma ezen kívül segít megelőzni az Alzheimer-kórt, minimalizálni a máj károsodását túlzott alkohol- vagy rendszeres fájdalomcsillapító-fogyasztás miatt, valamint fertőtleníteni a kisebb vágásokat és égéseket. Bizonyított tény, hogy azhatóanyagainak köszönhetően a kurkuma többfajta rák kezelésében is hasznosnak bizonyulhat, legyen az mell-, vastagbél-, tüdőrák vagy leukémia.

2, Gyömbér
A gyömbérnek gyulladáscsökkentő, görcsoldó, gombaölő, fertőtlenítő, antibakteriális és antivirális hatásai vannak, valamint erős természetes érzéstelenítő és fájdalomcsillapító. Ez a növény magas kálium-, mangán-, szilícium-, foszfor-, nátrium-, vas-, cink-, kalcium- és béta-karotinforrás, és tartalmaz A, C, E és B-komplex vitaminokat is. A gyömbér használható felkavart gyomor, emésztési zavar, hányinger, szédülés, testi fájdalmak, ízületi gyulladás, megfázás, köhögés vagy más légzési zavar, láz, gyomorégés és menstruációs görcsök kezelésére. A gyömbér ezen felül lassítja a petefészek rákos sejtjeinek növekedését.

3, Fahéj
A fahéjnak antioxidáns, fertőtlenítő, antidiabetikus, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni tulajdonságokkal rendelkezik. Olyan ásványokban is gazdag, mint a kálium, a kalcium, a mangán, a cink, a vas, a réz, a nicain, a piridoxin és az A-vitamin. A fahéjat megfázás, felfúvódás, emésztési zavar, gyomorégés, hányinger, hasmenés, ízületi fájdalmak és menstruációs görcsök csillapítására használják. Rendszeres fogyasztásával szabályozható a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintje, valamint csökkenti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.

4, Fokhagyma
A fokhagymát sokan szupertápláléknak tartják a vízhajtó, izzasztó, köptető, élénkítő, antibakteriális, gombaölő, antivirális és fertőtlenítő hatásai miatt. Ráadásul tele van vitaminokkal és tápanyagokkal: van benne fehérje, kálium, kalcium, cink és még sok más ásványi anyag. A fokhagyma jó orvosság az asztma, a rekedtség, a köhögés, a krónikus hörghurut, a fülgyulladás, a torokgyulladás, a felfúvódás, a menstruációs görcsök, a sömör, a gyomorfájás, a bélgörcsök, a fogfájás, a rovarcsípések és az emésztési zavarok ellen. Még a koleszterinszintet is csökkenti, és megelőzi a stroke-ot is. Ez az erős illatú növény csökkenti a szívbetegségek és több rákfajta kialakulásának kockázatát.

5, Szegfűszeg
A szegfűszeg antioxidáns, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, szélhajtó és felfúvódás elleni hatásokkal rendelkezik, és sok vitamin, ásvány és rost van benne. A szegfűszeg használható lábgomba, kisebb égések, horzsolások, malária, kolera, felfúvódás, fogfájás, ízületi gyulladás, szájüregi fekélyek, ínygyulladás, izomfájdalmak, emésztési zavarok, hányinger és hányás kezelésére. A szegfűszegolaj gőzölésre is használható különböző légzési problémák, például megfázás, köhögés, arcüreggyulladás, asztma, hörghurut vagy tuberkulózis kezelésére. Habár általában biztonságos a fogyasztása, a szegfűszeg néhány emberben allergiás reakciókat válthat ki.

6, Kardamom
Ez az illatos növény nem véletlenül viseli a ,,fűszerek királynője" nevet. Szélhajtó, antioxidáns, fertőtlenítő, görcsoldó, vízhajtó és köptető hatásai vannak, és tele van káliummal, kalciummal, rézzel, vassal és magnéziummal. A kardamom bevált orvosság gyomorgörcsök, emésztési zavarok, felfúvódás, asztma, hörghurut, gyomorégés, rossz lehelet, szájüregi fekélyek, hányinger, húgyúti fertőzések és légzőszervi allergiák ellen. Mindemellett növeli az étvágyat, csökkenti a stressz szintjét és feloldja a feszültséget az izmokban. Habár a kardamomnak nincs ismert mellékhatása, terhesség alatt nem ajánlott a fogyasztása.

7, Köménymag
A köménymag gyulladáscsökkentő, szélhajtó, antioxidáns és felfúvódás elleni hatóanyagokkal rendelkezik. A magok gazdag rostforrások, ezen kívül tartalmaznak vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént és cinket is. Emésztési zavarok, felfúvódás, gyomorfájás, hasmenés, reggeli rosszullétek, hányinger, megfázás, köhögés, láz, torokfájás, bélgörcsök, amnézia és álmatlanság kezelésére szokták használni. Fellendíti az anyagcserét, és megkönnyíti a tápanyagok felszívódását a szervezetben. Egy nem rég zajlott kutatás szerint a köménymagfogyasztás elősegíti a terhes nőknél a fejlődő magzat egészségét és fejlődését, valamint lelassítja a mellrák és vastagbélrák rákos sejtjeinek növekedését.

8, Méz
A méznek antivirális, gombaölő, fertőtlenítő, antimikrobiális és parazitaölő hatóanyagai vannak, valamint tartalmaz magnéziumot, káliumot, kalciumot, nátriumot, klórt, rezet, vasat, mangánt, ként, cinket és foszfátot. Köhögés, torokfájás, húgyúti fertőzések, reggeli rosszullétek, gégegyulladás, ekcéma, gyomorfekély, ínyvérzés, kisebb sebek és égések, bőrfertőzések és ágybavizelés kezelésére használják. Természetes szénhidrátforrás, így a méz azonnal fellendíti a teljesítményt és a kitartást, valamint csökkenti a sportolók izmainak fáradtságát. Néhány rákfajta és a szívbetegségek kockázatát is csökkenti. A nyers mézet a férfiak impotenciájával és a nők termékenységével kapcsolatos problémákra is javasolják.

9, Vöröshagyma
A hagyma kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibiotikum, szélhajtó és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. Magas a C, K, B1 és B6-vitamin-, biotin-, króm-, kalcium-, rost- és folsavtartalma. A vöröshagyma rendkívül hatásos gyógyír a tüdőgyulladásra, a krónikus hörghurutra, a rovarcsípésekre, az asztmára, a szénanáthára, a cukorbetegségre, az érszűkületre, a gyomorfertőzésekre, a hányingerre, a hasmenésre, a megfázásra és a köhögésre. A sokféle rákellenes hatóanyagai jelentős szerepet játszanak többfajta rák kialakulásának megelőzésében. A vöröshagymában ezen kívül króm is van, amely segít szabályozni a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét.

10, Citrom
A citrom az antioxidáns, rákellenes, gyógyító és immunjavító hatásairól híres. Rengeteg B- és C-vitamint, foszfort, fehérjét és szénhidrátot tartalmaz. A citromot számtalan probléma gyógyítására használják, például fejfájás, ízületi gyulladás, tüdőgyulladás, kisebb vágások, torokfertőzések, emésztési zavarok, székrekedés, fogproblémák, láz, korpa, belső vérzés, reuma, kisebb égések, elhízás, légzőszervi betegsége, kolera, vesekő és magas vérnyomás kezelésére. Ha rendszeresen fogyasztják, a citrom több olyan súlyos betegség megelőzésében is segít, mint a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek és a rák több fajtája.

Ha már ezek a mindennapi élelmiszerek ott vannak a konyhánkban, amelyeknek ennyi jótékony hatását ismerjük, fontos, hogy megpróbáljuk őket beépíteni a napi étrendünkbe, hogy ezzel egészségesebb életet élhessünk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A répalé jótékony hatásai
  2020-10-08 23:49:00, csütörtök
 
  Sokféle betegség és probléma kezelhető vele, valamint jó hatással van a látásra, a bőrre, hajra, körmökre, stb.

1. A répalé egészségre gyakorolt pozitív hatása:
A répalevet az teszi igazán táplálóvá, hogy nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, vitaminokat és káliumot.

A répalevet mindenkinek rendszeresen kéne fogyasztania, mivel nem csak finom, de egészséges is.

Erősíti az immunrendszert és kezelhetőek vele a szívbetegségek: A béta-karotin gazdag A-vitamin forrás, ami erősíti az immunrendszert. A répalében található A-vitamin javítja a látást, napi fogyasztása pedig megakadályozza a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulását. Ezenkívül az A-vitamintól egészségesek maradnak a belső szervek, mivel nem fertőződnek meg fertőzőképes organizmusokkal. Tény, hogy dohányosokban a répalében lévő béta karotin a tüdőrák gyakoriságát 13%-kal megemeli, de a bűnös a cigaretta és a nem a béta karotin. Minden esetre, aki dohányzik, az ne egyen sárgarépát.
Csökkenti a koleszterinszintet: A répalében lévő kálium csökkenti a koleszterinszintet. Továbbá jó hatással van a májra, mivel csökkenti a benne található zsírt és epét. A kálium és magnézium stabilizálja a vércukor-szintet, így csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Segíti a véralvadást: A répalében található K-vitamin segíti a véralvadást.
Gyógyítja a sebeket és jó hatással van a fogínyre: A C-vitamin segíti a sebek gyógyulását, és a fogíny egészségének megőrzését.
Megelőzi a rák kialakulását: A répalében nagy mennyiségben található karotinoid, ami csökkenti a húgyhólyag-, prosztata-, végbél- és mellrák kialakulását.
Proteinek felépítése és egészséges csontok: A répalében lévő K-vitamin fontos a fehérje szintézist elősegítő folyamatokban, valamint megköti a kalciumot, így gyorsabban forradnak össze az eltört csontok. A répában található kálium pedig a csontok egészségéhez járul hozzá.
Tisztítja a májat: A répalé tisztítja és méregteleníti a májat. A májban lévő méreganyagok a szervezetből szabadulnak fel, és a répalé rendszeres fogyasztásával kiürülnek az egész szervezetből. A véráram nem tud megszabadulni a méreganyagoktól a veséken keresztül, ezért ezek a bőrön keresztül távoznak. A répalé segít ebben a folyamatban és biztosítja, hogy a méreganyagok elhagyják a szervezetet. Amikor a máj megfelelően funkcionál, nem gyülemlik fel zsír, és gyorsabb az emésztés, így elkerülhető a hízás.

2. A répalé szépségre gyakorolt jótékony hatása:
Csökkenti a bőr szárazságát és kisebesedését: A kálium csökkenti a bőr szárazságát, kisebesedését és a szépséghibákat. A bőr színének szebbé tételével pedig újra életre kelti a bőrt. Ezenkívül a kálium hidratálja is a bőrt.
Megelőzi a pattanások kialakulását: Mivel nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat, a szervezet méregtelenítésével megelőzi a pattanások kialakulását.
A bőrnek szükséges vitaminokat tartalmaz: A répalé tele van olyan vitaminokkal, amelyekre a bőrnek szüksége van. Ezáltal csökkenti az olyan bőrrel kapcsolatos problémák kialakulását, mint az ekcéma (ami az A-vitamin hiány miatt jön létre), a bőrgyulladás és a kiütések.
Kezelhető vele a napégés: A béta-karotinoidok csökkentik a napégés súlyosságát, és növelik a bőr ellenállását a nap okozta károkkal szemben.
Kiváló az öregedés ellen: A béta-karotinoid a szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul és csökkenti a sejtek degenerációját és így lassítja a test öregedését. Növeli a kollagén mennyiségét a bőrben, így a bőr rugalmas marad és csökkennek az öregedés látható jelei, mint a petyhüdt bőr és a ráncok, mivel a szervezetben felgyülemlő kollagéntől feszes és egészséges lesz a bőr.
Hajápolás: Hozzájárul a hajnövekedéshez.
Körömápolás: Erősíti a körmöket.

3. A répalé fogyasztása szülés előtt:
A répalevet különösen jótékonynak tartják a szülés előtt, mivel a répalé hozzájárul a leendő édesanya és a baba egészségéhez.

Szoptatás: A répalé fogyasztása terhesség alatt javítja az anyatej minőségét, így az gazdag lesz A-vitaminban. Mivel az A-vitamin különösen a sejtnövekedésre van jó hatással, ezért különösen jótékony a fejlődő magzat számára.
Megakadályozza, hogy a magzat fertőzéseket kapjon el: A terhesség utolsó 3 hónapja alatt a répalé csökkenti annak az esélyét, hogy a magzat veszélyes fertőzéseket kap el.
Kalcium utánpótlás: A répalé gazdag kalciumforrás.

4. A répalé és a fogyás:
A répalé kiválóan laktat, és mivel alacsony a kalóriatartalma, ezért a legegészségesebb természetes ital annak, aki fogyni szeretne. Továbbá, a répalé nagy mennyiségben tartalmaz természetes cukrokat. Fogyasztó italnak az egyik legjobb és legegészségesebb a répából, almából, zellerrel és uborkából készült turmix

Izomnövekedés: Az A-vitamin segíti a szervezet regenerálódását egy megterhelő edzés után, és serkenti az izomnövekedést is. A répalében lévő foszfor pedig segít az izmok felépítésében és regenerálódásában.
Serkenti az anyagcserét: A répalé nagy mennyiségben tartalmaz complex B-vitaminokat is, amelyek lebontják a glükózt, zsírt és proteint. Így nem csak az izomnövekedést segíti, de serkenti az anyagcserét is, így könnyebb a fogyás. A complex B-vitamin csökkenti a stresszt és a depressziót, amik gyakran megakadályozzák a fogyást. A répalében lévő foszfor serkenti az anyagcserét, biztosítja a szervezet számára az optimális energiafelhasználást és csökkenti az edzés utáni izomlázat.
Növeli az oxigénszállítási képességet: A répalében található vas növeli a szervezet oxigénszállítási kapacitását, így több ideig edzhet a fogyás érdekében.
Energiafogyasztás: A foszfor arra serkenti a szervezetet, hogy több energiát használjon fel edzés alatt.
Szabályozza a cukorszintet: A répalében lévő magnézium és mangán stabilizálja a cukorszintet és megszabadít a cukorbetegség által felszedett kilóktól is.
Segíti az emésztést: Mivel a répa nagy mennyiségben tartalmaz rostot, ezért segíti az emésztést, és az ember hosszabb ideig érzi magát teltnek tőle.
Megtisztítja a szervezetet: A répalé megtisztítja a szervezetet és megszabadítja a méreganyagoktól, így segíti a fogyást. A friss, nyers répalé megtisztítja a bélcsatornát a méreganyagoktól és emészthetetlen anyagoktól, így előzve meg az elhízást.

A répalé helyes fogyasztása:
Meg kell említeni, hogy habár a répa nagyon egészséges zöldség, sok cukorral, kesudióval és mazsolával fogyasztva nem egészséges. A répalé legfőképpen magában jó, cukor és tej nélkül.

Sokan szeretik a répalé természetes ízét, de ha szeretné, hozzáadhat frissen facsart narancs-, citrom-, gyömbér- vagy mentalevet, hogy más íze legyen a répalének. A répalé és a fahéj együtt nagyon egészséges antioxidánsban gazdag ital, amivel csökkenthető a rák kockázata, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Azt mondják a nyers répalé jobb, mint a répa, mivel a lében a tápanyagtartalom nagyon koncentrátumban található meg.

Az A vitamin a túladagolható zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, de természetes formában fogyasztva a túladagolása nem lehetséges. Legfeljebb a sok sárgarépától kicsit sárgásabb lesz a bőr, ami hamar elmúlik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az őszibarack és a daganatos betegségek
  2020-10-08 23:40:08, csütörtök
 
  Giuliana Noratto professzor a Texas A & M kutatóival együttműködésben azt állítja, hogy a rákos sejteket a barackban található polifenol vegyületeknek kitéve, a sejtben lévő jelek aktiválódnak és engedelmeskednek a parancsnak, hogy öngyilkosságot kövessenek el (apoptózis).
Az őszibarack összetevői megelőzik a mellrák kialakulását anélkül, hogy kárt okoznának az egészséges sejtek működésében.

A csonthéjas gyümölcsök közé tartozó őszibarack erős polifenol aktivitást tartalmaz, amit klorogén és neoklorogén vegyületnek neveznek. Ezek a vegyületek ugyan más csonthéjasokban is megtalálhatók,de az őszibarackban különösen magas koncentrációban vannak jelen.
Noratto tanulmányai bebizonyították, hogy ez a két polifenol felelős a mell rákos sejtjeinek megsemmísítéséért.

Tápanyagok az őszibarackban
Víz: 88.87 g
Energia: 39 Kcal
Szénhidrát: 9.54 g
Fehérje : 0.91 g
Zsír: 0.25 g
Koleszterin: 0 g
Élelmi rostok: 1.5 g
Cukor: 8.39 g

Az őszibarack fogyasztás további előnyei:

- A friss gyümölcsök remek forrásai az A vitaminnak és a béta karotinnak. A béta karotin egy provitamin, ami A vitaminná alakul át a testen belül. Az A vitamin elengedhetetlen az éjszakai látáshoz és az egészséges nyálkahártya fenntartásához, valamint az egészséges bőrhöz.

- Az őszibarack alacsony zsír és kalóriatartalmú, valamint nem növeli a vércukor és inzulin szintet, mivel az édes íz a természetes cukrokból ered.

- Az őszibarack olyan gyümölcs, ami gazdag béta karotin tartalmú és így növelhetik a vér keringését a testben.

-A barack segíthet eltávolítani a bélférgeket a belekből.

-A barack vizelethajtó hatással rendelkezik, ami segít tisztítani a vesét és a húgyhólyagot.

-A köszvénnyel és reumával küzdők számára a dietetikusok kifejezetten ajánlják az őszibarack fogyasztását, mivel segíti a vizelethajtást és enyhe hashajtó hatása is van.

-A magas természetes vitamin bevitel miatt a barack segíthet szervezetének abban, hogy egy olyan természetes védelmet fejlesszen ki, amely védi gyakori betegségek és kórságok ellen.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Zsírcsökkentő diéta
  2020-10-08 23:36:20, csütörtök
 
  A zsírcsökkentő diéta mögött meghúzódó elmélet szerint ha az ember a megfelelő kombinációban fogyassza a táplálékokat és sokkal gyakrabban étkezik, akkor felgyorsítható a szervezet anyagcseréje, ami azt jelenti, a zsír is hatékonyabban ég. A diéta során, ahelyett, hogy az ember egyáltalán nem fogyasztana zsírt, a megfelelő zsírokat, szénhidrátokat és proteineket kell fogyasztania. Annak érdekében, hogy a szervezet maximálisan tudja égetni az elraktározott zsírt napi 24 órában, először mindenképp méregteleníti kell a májat és a nyirokrendszert.

Gittleman szerint öt ,,rejtett tényező" szabotálhatja a fogyást, csökkentheti az energiaszintet és akadályozhatja meg, hogy az ember egészséges legyen:

Az a máj, ami tele van méreganyagokkal és nem megfelelően működik, a zsírt sem képes a megfelelő módon égetni.
Az ételérzékenység és -intolerancia vízvisszatartáshoz és ,,vizenyős" szövetek kialakulásához vezet. A zsírcsökkentő diéta során az ember nem fogyaszt olyan táplálékokat, amelyek vízvisszatartást okozhatnak, viszont proteinben gazdag táplálékokat eszik, illetve nagy mennyiségű szűrt vizet és vízhajtókat fogyaszt, ami eltávolítja a felesleges vizet a szervezetből.
Az emberek sokszor tartanak a zsírok fogyasztásától. A Gittleman diétájában szereplő zsírok azonban felgyorsítják a zsír égetését, megszüntetik az éhséget és segítenek a sovány izomtömeg fenntartásában.
Az inzulin egy zsírraktározó hormon. Magas inzulinszint akkor alakul ki, ha az elfogyasztott táplálék nagy mennyiségben gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz.
A kortizol olyan stressz hormon, amely arra készteti a szervezetet, hogy zsír raktározzon el, különösen a hasi részen. A kortizol szint azonban szabályozható az előre beütemezett étkezésekkel.

A diéta részei
A zsírcsökkentő diéta tartalmaz:
napi 225 gramm sovány proteint (például sovány hús, tojás és hal)
gyümölcsöt és zöldséget
omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékokat (mint a lenmagolaj vagy akár a kankalin olaj)
olyan fűszereket, mint a gyömbér, cayenne-bors, mustár és fahéj, amelyek felgyorsítják az anyagcserét
,,a hosszú élet koktélját", ami egy teáskanál őrölt útifű maghéjat vagy egy evőkanál őrölt lenmagot tartalmaz, amelyet 237 ml vörösáfonyás vízbe kell belekeverni (egyötöd része édesítetlen vörösáfonya lé és négyötöd rész szűrt víz). Ez a vízhajtó felgyorsítja a méregtelenítési folyamatot és kiegyensúlyozza a hormonszinteket.
étrend kiegészítőt, amelyet GLA-nak nevezünk. A gamma linolén sav egy olyan esszenciális zsírsav, amely a feketekömény olajból származik, és 90 mg-os kapszulákban lehet megvásárolni. Gittleman szerint ez az étrendkiegészítő felgyorsítja a fogyást, mivel aktiválja a barna zsíros szöveteket, és kiegyensúlyozza a szervezetben a nátrium és kálium szintet.

A speciális zsírcsökkentő diéta tartalmaz:
étkezésenként egy proteines táplálékot, kivéve a tojást
gyümölcs és zöldség nem fogyasztható együtt
tej és hús nem fogyasztható együtt
víz nem fogyasztható az étkezések alatt, folyadék csakis az étkezések között fogyasztható
körülbelül háromóránként enni kell.

A zsírcsökkentő diéta három részből áll:
Az első fázis egy két hétig tartó szigorú tisztító diéta.
A második fázis egy kevésbé szigorú diétából áll, amit addig kell csinálni, amíg az ember el nem éri a kívánt testsúlyt.
A harmadik fázis egy tipikus alacsony szénhidráttartalmú étrendből áll, amit élete végéig be kell tartania.

Első fázis
A zsírcsökkentő diéta első fázisa tehát két hétből áll. Ezalatt az időszak alatt méregteleníti az ember a máját, így az hatékonyan tudja majd égetni a zsírt. Napi 8 pohár vörösáfonyás vizet kell elfogyasztani ahhoz, hogy csökkenjen a vízvisszatartást, a zsír mennyisége, megtisztuljon a nyirokrendszer és csökkenjen a cellulit mértéke. A kalóriabevitelt a diéta napi 1100-1200 kalóriára korlátozza. Az olyan ,,anyagcsere gátló" táplálékok, mint például a búza és a tejtermékek fogyasztása azonban tiltott.

Az első fázis során fogyasztható:
vörösáfonyás víz
,,hosszú élet" koktél
napi kétszer egy evőkanál bio, magas lignántartalmú lenmagolaj főzetlen ételek részeként
GLA étrendkiegészítő napi kétszer (összesen 360-400 mg)
méregtelenítő italként (a máj és a vesék részére) reggeli előtt forró víz és egy fél citrom levének keveréke
napi 225 gramm sovány protein
napi egy tojás
napi legalább 2 adag gyümölcs
korlátlan mennyiségű nyers vagy párolt zöldség
egy kis csirkehús, marhahús vagy zöldség só nélkül megfőzve
gyógynövények és fűszerek

A sovány protein lehet:
bármilyen halféle vagy tenger gyümölcse
sovány marha-, borjú- vagy bárányhús
csirke- vagy pulykahús (bőr nélkül)
tofu
magas proteintartalmú savó por

Az elfogyasztott zöldség lehet:
spárga
padlizsán
bambuszrügy
fekete olívabogyó olaj nélkül
brokkoli
kelbimbó
káposzta
karfiol
saláta
uborka
zöldbab
gomba
hagyma
paprika
vörös cikória
spenót
paradicsom
kínai sulyom

Az elfogyasztott gyümölcs lehet:
földi szeder
fekete áfonya
cseresznye
vörösáfonya
grapefruit
narancs
nektarin
őszibarack
sárgabarack
szilva
eper
málna

Az elfogyasztott gyógynövény vagy fűszer lehet:
ánizs
almabor ecet
babérlevél
Cayenne-bors
fahéj
fokhagyma
koriander
kömény
kapor
szárított mustár
görögszéna
gyömbér
petrezselyem
kurkuma

Az első fázis során nem fogyasztható:
olajok és zsírok, kivéve a lenmagolajat
margarin
gabonafélék
kenyér
müzli
cukor
olyan keményítőt tartalmazó zöldségek, mint a bab, krumpli, répa, kukorica és borsó
tejtermékek
a legtöbb gyógynövény és fűszer
alkohol

Az első fázis étrendjére egy példa:
felébredés után egy ,,hosszú élet" koktél elfogyasztása
reggeli előtt: 237 ml forró vizes-citromleves keverék
reggeli: zöldséges rántotta - 2 tojásból készült rántotta spenóttal, zöldhagymával, mogyoróhagymával és petrezselyemmel, valamint 237 ml vörösáfonyás víz
tízórai: egy nagyobb grapefruit fele
ebéd előtt 20 perccel: 237 ml vörösáfonyás víz
ebéd: 110 g lazac citrommal és fokhagymával, meleg spárgával, vegyeszöldség brokkolival és uborkával, egy evőkanál lenmagolaj, 237 ml vörösáfonyás víz
ebéd után: 474 ml vörösáfonyás víz
uzsonna: egy alma
20 perccel vacsora előtt: 237 ml vörösáfonyás víz
vacsora: 110 g grillezett bárányszelet egy kis fahéjjal és szárított mustárral, gyorsan kisütött kelkáposzta egy kis húslevesben, sült tök egy kis fokhagymával, valamint egy evőkanál lenmagolaj
lefekvés előtt: ,,hosszú élet" koktél

Második fázis
A zsírcsökkentő diéta második fázisa arra koncentrál, hogy a fogyás továbbra is folytatódjon, miközben az ember egy mérsékeltebb méregtelenítő kúrát csinál, valamint többféle táplálékot fogyaszt. A kalóriabevitel 1200-1500 kalóriára nő. A második fázist addig kell folytatni, amíg a kitűzött súlyt el nem éri az ember.

A szénhidrátokat lassan újra be lehet építeni az étrendbe, de ez a fajta táplálék hetente csak egyszer fogyasztható.

Választható szénhidráttartalmú táplálék, a/az:
édesburgonya
barnarizs
friss vagy fagyasztott borsó
répa
tök

Harmadik fázis
A harmadik fázis egy olyan élethosszig tartó testsúlyt biztosító étrend terv, mely napi 1500 (vagy több) kalória fogyasztását engedi meg. Az étrend 40 százalékban szénhidrátból, 30 százalékban proteinből, 30 százalékban zsírból áll, valamint naponta fogyasztható kétszer tejtermék, négyszer pedig szénhidrát. Az étrendbe olyan táplálékok kerülnek bevezetésre szépen sorjában, mint a keményítőt tartalmazó zöldségek, gyümölcsök, gluténmentes gabonafélék, tejtermékek, olajfélék, ezáltal ellenőrizhető, hogy kivált-e valamelyik negatív reakciót a szervezetből.

Más zsírcsökkentő táplálékok
A zsírcsökkentő diéta során a megadott táplálékokon kívül igazából nem nagyon lehet mást fogyasztani, habár a halas taco, vagy a grillezett csirkés szendvics fogyasztása megengedett. Mivel a koffein megterheli a májat, és Gittleman szerint gátolja a zsírégetést, ezért a kávé fogyasztásával fokozatosan fel kell hagyni, és lassan rászokni a napi egy csésze gyógynövény teára. Mivel az alkohol káros hatással van a májra, ezért tilos az első és a második fázis során fogyasztani.

A zsírcsökkentő diéta fontos részét képezi a testmozgás is. Az első két fázis során heti öt alkalommal 20-30 perc gyorsgyaloglást és 100 terpeszbe ugrást (öt perc alatt elvégzendő) ír elő.

A harmadik fázis során növekszik a testmozgás mennyisége, amihez hozzáadódik az erősítő edzés, amelyet heti két alkalommal súlyemelést jelent.

A zsírcsökkentő diéta előírja a pontosan nyolc óra alvást, valamint azt, hogy a diétázó egy naplóban vezesse, hogy halad a diétával.

A diéta célja
A zsírcsökkentő diéta először is méregteleníti a szervezetet, ezáltal serkenti a zsírégetést. Ezután a diéta a gyors fogyást célozza meg, amit egy állandósult étrend-terv követ. Sokak által egészségesnek tartott diétáról van szó (vagyis kiegyensúlyozott diétáról), mivel jelentős mennyiségű testmozgást kell végezni a diéta során, és a diétát az embernek élete végéig be kell tartania.

A diéta jótékony hatásai
A zsírcsökkentő diéta jótékony hatásai a következők:
méregteleníti a májat és a nyirokrendszert
az első hétben akár 4,5 kilogrammot is le lehet fogyni vele, méghozzá elég gyorsan
megszünteti a puffadást
a fogyással együtt a test is izmosabb, tónusosabb lesz
fenntartható vele a fogyás
csökken a csípő, derék és comb mérete

Gittleman szerint a diéta ezen kívül:
serkenti az anyagcserét
maradandóan megszünteti a narancsbőrt
növeli az energiaszintet
javítja az alvást
javít az általános egészségen és a megjelenésen
szabályozza a hormonokat és stabilizálja a hangulatingadozásokat
javítja a hangulatot
segít az egészséges életstílus kialakításában

Figyelem:
a zsírcsökkentő diéta csak azon emberek számára megfelelő, akik képesek betartani egy szigorú diétát az első pár hét során, amely elősegíti a gyors fogyást. Ez a diéta valószínűleg a vegetáriánusoknak nem lehet megfelelő, mivel előírja az állatokból származó protein fogyasztását. Továbbá a vegánoknak aminosavas étrend-kiegészítőt és proteinport is hozzá kéne adniuk a diétához. Azt nem lehet tudni, a zsírcsökkentő diéta milyen gyakran vezet állandó fogyáshoz. A legtöbb diéta esetében, ha az egészséges étkezési szokásokat nem hosszú távon tartja be az ember, akkor újra hízni kezd, és a diéta más jótékony hatásai is kárba mennek.

Néhány szakértő nem ajánlja az olyan diéták elkezdését, amely során egész táplálékcsoportokat nem szabad fogyasztani és/vagy olyan étrend-kiegészítőket kell szedni, amelyek hatása ismeretlen. A zsírcsökkentő diéta megtiltja a búza és a tejtermékek fogyasztását az első és a második fázisban, valamint előírja az étrend-kiegészítők szedését is. A teljes kiőrlésű gabonafélékről azonban érdemes tudni, hogy az egyik legjobb tápláléknak mondhatóak, mivel csökkentik a szívbetegség kockázatát. Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek kalciummal és más tápanyagokkal (például magnézium és riboflavin) látja el a szervezetet, amelyekhez nehéz más táplálékokból hozzájutni. A zsírcsökkentő diéta során szükség van olyan drága táplálékokra és étrend-kiegészítőkre, mint a lenmagolaj, ligetszépe olaj, GLA és proteinporok.

Akik elkezdik a zsírcsökkentő diétát, a következő dolgokra figyeljenek:
Az első fázis során megengedett elfogyasztható kalória mennyiség esetleg túl alacsony lehet néhány ember, különösen a férfiak számára.
Az első és második fázis kalóriaszintje túl alacsony lehet, ha az ember közben megerőltetőbb edzést is szeretne csinálni.
Az alacsony kalóriabevitel inkább lelassítja, mint felgyorsítja, az anyagcserét.
Habár a nyolc órás alvás minden emberre jó hatással van, vannak, akiknek több alvásra van szükségük, különösen akkor, ha napi 40 perc gyorsgyaloglás és két erősítő edzésük van egy héten.
A gyógyszereket egy órával a ,,hosszú élet" koktél előtt vagy után kell bevenni, mivel a koktélban található rost megzavarhatja a gyógyszer felszívódását.

Kockázatok
A zsírcsökkentő diéta felboríthatja a menstruációs ciklust. Gittleman szerint érdemes feketekömény olajat használni a ligetszépe olaj helyett, mivel ezzel elkerülhető ennek a problémának a kialakulása. Gittleman szerint a feketekömény olajban jobb az omega-6 és omega-3 aránya, ezért jobban képes is kiegyensúlyozni a hormonokat.

Kutatás és általános elfogadottság

Kutatás
Csak kis mennyiségű tudományos bizonyíték támogatja a méregtelenítő diéták használatát. Gittleman azt állítja, hogy az ő diétája felgyorsítja az anyagcserét, mivel kimossa a salak- és méreganyagokat, ezért méregteleníti a májat, valamint segíti a zsírrészecskék megemésztését a nyirokrendszerben. Sok regisztrált táplálkozási tanácsadó viszont azon a véleményen van, hogy nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a máj égetné a zsírt; valamint tudományos szempontból a máj és a nyirokrendszer nem köthető a fogyáshoz.

Általános elfogadottság
A méregtelenítő diéta nagyon népszerű, Gittleman pedig egy rendkívül elismert táplálkozási tanácsadó, aki számos cikket és könyvet írt a nők egészségéről, a táplálkozásról, és a méregtelenítő diétákról. Az interneten sok sikertörténet olvasható a diétával kapcsolatban.

Kérdések, amelyeket feltehet az orvosának
Volt-e már más páciense is, aki kipróbálta a zsírcsökkentő diétát?
A diétában megengedett kalória bevitel megfelel az aktivitási szintemnek?
Egészséges-e a számomra, ha teljes mértékben megtartóztatom magam a gabonafélék és a tejtermékek fogyasztásától?
Nyolc óra alvás elég a számomra?
El kéne kezdenem a vizelethajtó szedését?
Szednem kéne a GLA-t és a többi étrend-kiegészítőt?
A jelenleg szedett gyógyszereimre hatással lehetnek a gyógynövények és étrend-kiegészítők?
A diéta során kéne bármilyen vitamin vagy ásványi anyag étrend-kiegészítőt szednem?
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Méregtelenítő diéták
  2020-10-08 23:23:32, csütörtök
 
  A méregtelenítő diéták olyan rövid ideig tartó diéták, amelyek arra szolgálnak, hogy megszabadítsák a szervezetet a felgyűlt méreganyagoktól és melléktermékektől.
Ezek a természetgyógyászattal (amely kiemeli a tápanyag szükségességét a szervezet öngyógyító mechanizmusában) kapcsolatos emésztéssel foglalkozó teóriákon alapulnak.

Általánosságban a méregtelenítő diéták a következő dolgokra helyezik a hangsúlyt:
A vegyületek minimális bevitele vagy a bio és nem feldolgozott táplálékok fogyasztása
A gyümölcsök, zöldségek és más táplálékok bevitele nagyobb mennyiségben, amelyek elvileg segítik a méregtelenítést
A táplálékok és folyadékok bevitele nagyobb mennyiségben, amelyek felgyorsítják a vizelet és széklet kiválasztását
A méregtelenítő diétákat számos alcsoportra oszthatjuk fel: nyers táplálék diéta, amely azon az elven alapszik, hogy a megfőzetlen táplálékok megakadályozzák, hogy a méreganyagok felgyűljenek az emésztő rendszerben;
Mono diéta, amely során a diétázó csak egy vagy két fajta táplálékot fogyaszt (néha csakis folyékony formában) 10-14 napig;
Gyümölcslé böjt, mely során a diétázó nagy mennyiségben gyümölcs és zöldségleveket fogyaszt vízzel és gyógynövényekből készült teával 1-3 napig;
Vegetáriánus vagy fél-vegetáriánus méregtelenítő diéták, mely során a diétázó számos különböző táplálékot fogyaszthat: főzött teljes kiőrlésű gabonaféléket, párolt zöldségeket, friss gyümölcsöket, valamint kis mennyiségben proteint és sok vizet, illetve gyógynövényből készült teát.

A diéta eredete
A méregtelenítő diéták olyan általánosan gyakorolt tevékenységek, amelyek akár 5500 évre is visszavezethetőek. Általában a test és lélek felkészítésének éves rituáléja során használták, amelyet pancha karmának nevezünk, és Indiában az Ajurvédikus gyógyászat része. Az Ajurvédia egy olyan hagyományos gyógyászati rendszer, amely Kr.e. 3500-ra vezethető vissza; neve szankszrit nyelven ,,a hosszú élet tudományát" jelenti. A pancha karma a betegségek megelőzését segíti elő, ami az Ajurvédikus gyógyászatban megkívánja a lelki megújulást és a negatív érzelmi minták megtörését, valamint a fizikai megtisztulást is. Három fázisból áll: egy előkészületi fázisból, mely során a személy tartózkodik az édességektől, a koffeines italoktól és a feldolgozott táplálékoktól, valamint több időt tölt meditációval és sétával a természetben.

A megtisztító fázis véreztetésből, erőltetett hányásból, az orrüreg kitisztításából, valamint a beöntés és hashajtó szerek használatából áll, ezen kívül pedig az ember egy nagyon korlátozott étrendet ehet, amely gabonafélékből és zöldségekből áll. Kanadában és az Egyesült Államokban található Ajurvédikus gyógyászatot gyakorló orvosok általában kihagyják a hányást és a véreztetést a pancha karma második fázisában.

Európában és Észak-Amerikában a méregtelenítő diéták népszerűségének egyik legfontosabb része a természetgyógyászat, amely alternatív módon igyekszik az egészséget befolyásolni, és amely a természetes gyógyító mozgalomból alakult ki, amely Németországból és Észak-Amerikából származik, a 19. századból. A természetgyógyászat közeli kapcsolatban van a vegetarianizmussal, részben a nyers táplálékok fogyasztása miatt. A 21. század természetgyógyászai számos különböző technikát gyakorolnak a páciensek kezelése során, beleértve a hidroterápiát, a gerinc manipulációhát, a fizikai terápiát, valamint táplálkozási és diétás tanácsokkal látják el az embert. Az Egyesült Államokban az 1980-as évek óta éledt újjá az érdeklődés a természetgyógyászat iránt.

A méregtelenítés során használt leggyakoribb gyógynövények
Antibiotikumok / Hurut kialakulása elleni szerek / Véritsztítók
Fokhagyma Amerikai lázgyökér Bojtorján
Kasvirág Kasvirág Pitypang gyökér
Eukaliptusz Fokhagyma Kasvirág
Fekete üröm Aranygyökér gyökere Közönséges mahónia gyökere
Mirha Kerti izsóp Réti here virága
Mandzsu arália kérge Zsálya Fodros lórom gyökere
Propolisz Cickafarkkóró

Izzasztószerek/bőrtisztítók / Vizelethajtó szerek / Hashajtó szerek
Amerikai lázgyökér Ragadós galaj Varjútövis
Bojtorján gyökere Kukoricahaj Kaszkarabokor
Cayenne-i bors Equisetum Pitypang gyökere
Bodzavirág Borókabogyó Édesgyökér
Gyömbér Petrezselyem levél Rebarbara
Aranygyökér Orvosi medveszőlő Szennabokor levele
Borsmenta Cickafark Fodros lórom
Közönséges mahónia gyökere
Cickafark

A természetgyógyászat gyakran ajánlja a méregtelenítő diéták használatát, mivel így a szervezet megszabadulhat a különféle méreganyagoktól, amelyek különböző forrásokból származhatnak:

Nehéz ételek: Ezek közé tartoznak az olyan anyagok, mint a kadmium, arzén, nikkel, alumínium, króm, higany, vanádium, stroncium, antimon, kobalt és ólom, amelyeket különböző feldolgozási folyamatok és néhány orvosi eljárás során használnak fel, valamint amelyek megtalálhatóak az elemekben, elektronikus tárgyakban, érmékben, konyhai felszerelésekben, ételtárolókban és más hétköznapi háztartási tárgyakban.
A mérgező vegyületek egyenesen az emésztőrendszerbe jutnak az alkoholos italokon keresztül. A bolti termékeken rovarirtó szer maradványok, a feldolgozott élelmiszerekben adalékanyagok találhatóak. Más méreganyagok, amelyek a háztartási oldószerek részei, a légzőszervekbe jutnak el a légzés során (körömlakklemosó, benzolt tartalmazó folteltávolító, stb.).
A proteines anyagcsere lebomlási termékei az ammónia és a karbamid (vagy húgyanyag). A természetgyógyászat gyakran ajánlja a vegetáriánus életmódot és az időszakos intenzív méregtelenítést azért, hogy minimalizálható legyen a hús és tejtermékek fogyasztásakor keletkező ilyesfajta melléktermékek kialakulása.

A harmadik faktor, amely érdeklődni kezdett a méregtelenítő diétákban az 1990-es és 2000-es évek elején, az a környezetvédelem. Néhányan ugyanis aggódnak azokért az állatokért, amelyeket táplálkozási célokból nevelnek fel, ezért a méregtelenítő diétát használják arra, hogy áttérjenek hosszú távon a vegetáriánus vagy vegán életmódra.

Továbbá egyre tudatosabbak az emberek is, és tudják, hogy számos ipari vegyületnek, rovarirtó szernek, dohányfüstnek és más szennyeződéseknek vannak kitéve nem csak otthon, de a munkahelyen is. Emiatt sokan megfontolják a méregtelenítő diéták használatát, mivel ez meggátolja a betegségek kialakulását: például csökkenti az ízületi gyulladás és más degeneratív betegségek kialakulásának esélyét.

A diéta leírása
Az alternatív gyógyászat orvosai gyakran azt tanácsolják, hogy a melegebb hónapokban jobb elkezdeni a méregtelenítő diétát, habár néhányan a januári kezdéssel értenek egyet, mivel így felvehető a harc az ünnepek alatti túl sok evéssel és ivással. A legtöbb ember szerint érdemes a méregtelenítő diétát hétvégén vagy szünnapon elkezdeni, mivel így az ember kipihenheti magát, ha szüksége van rá. Méregtelenítő diétát évente csak egyszer vagy kétszer tartson.

Sok méregtelenítő diétáról szóló könyvben található egy tüneteket tartalmazó lista, amely segíti az olvasókat abban, hogy meg tudják határozni, szükségük van-e egyáltalán a méregtelenítésre. A következő lista eléggé jellemző: ha több mint négyre ,,igennel" válaszolt, akkor az azt jelentheti, hogy pozitív hatással lenne a szervezetére egy méregtelenítő diéta.

Naponta vagy kétnaponta csak egyszer van széklete?
Szed előre szórakozásból, orvos által felírt vagy otthoni gyógyszereket?
Heti több mint két alkalommal eszik húst?
Eszik gyorséttermekben vagy feldolgozott táplálékokat?• Dohányzik, vagy gyakran érintkezik dohányfüsttel?
Vannak bőr-, bélgáz- vagy puffadásos problémái?
Iszik alkoholt?
Nagyobb városban él?
Iszik csapvizet, kávét vagy üdítőitalokat?
Fáradtnak érzi magát, rosszul alszik és kevés energiája van?

Azok, akik szeretnének végigcsinálni egy méregtelenítő diétát, 7-10 nappal a diéta megkezdése előtt fokozatosan csökkentsék a koffeines italok fogyasztását, mivel a koffeines italok hirtelen megvonása fejfájást okozhat. A diétázók csökkentsék a cukros táplálékok, a csokoládé, az alkohol, a tejtermékek, a magas zsírtartalmú ételek, a gabonát vagy élesztőt tartalmazó táplálékok, és a glutént tartalmazó gabonafélék (zabban és rozsban található rugalmas rostok) fogyasztását. A méregtelenítő diéta (kivéve a mono diétákat) során tanácsos a következőket fogyasztani: friss bio gyümölcs és zöldség, rizs (barna és basmati rizs), rizsből készült sütemény, rizstészta; olyan gabonafélék, mint a köles, rizsparéj, és hajdina; babfélék, lencse, szárított sárga- vagy zöldborsó, sózatlan diófélék, különböző magok, olívaolaj és gyógynövényből készült teák. A diétázó naponta igyon meg legalább 8 pohár átszűrt vagy nem csapból származó vizet a méregtelenítő diéta során.

A méregtelenítő diéta végén a diétázó fokozatosan térjen vissza a teljes étrendre, első nap talán érdemes egy zöldséglevessel vagy párolt zöldségekkel kezdeni. A második vagy harmadik napig ne fogyasszon még ennél is több gyümölcsöt vagy zöldséget.

Nyers táplálék diéta
A nyers táplálék méregtelenítő diéta olyan táplálékokból áll, amely 33-48 Celsius-fok között készültek el. Ezek a diéták azon az elképzelésen alapszanak, hogy a nyers táplálékoknak magasabb a tápanyagértéke, és olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek segítik az emésztést, így a szervezetben található más enzimek képesek szabályozni a többi biológiai folyamatot.

A nyers táplálékok hívei szerint ezzel a méregtelenítő diétával megakadályozható az elhízás, mivel csökken az elfogyasztott táplálékok mennyisége, valamint a magas rosttartalom méregteleníti a szervezetet, mivel felgyorsítja az anyagcserét és a végtermékek kiválasztását.

Gyümölcslé böjt
A gyümölcslé böjt során a diétázónak 9-18 deciliter gyümölcs- vagy zöldséglevet kell meginnia naponta, továbbá hat pohár meleg, átszűrt vizet. Habár néhány módosított gyümölcslé diéta engedélyezi kis mennyiségben a párolt zöldségek fogyasztását, a legtöbb diéta rövid ideig tartó léböjt kúra. Néhány természetgyógyász szerint érdemes 1-2 csésze gyógynövény teát is elfogyasztani a gyümölcslé és a víz mellett. A gyümölcslé legyen friss, bio gyümölcsökből és zöldségekből származzon, és gyümölcscentrifugával készüljön el. A boltban kapható gyümölcslevek nem használhatóak fel a gyümölcslé böjthöz, mivel pasztörizálják őket. Továbbá, ha a friss gyümölcslevet az elkészítéstől számított él órán belül el kell fogyasztani, nem szabad hűtőben tárolni.

Mono diéták
A mono diéták olyan méregtelenítő diéták, melynek során a diétázó csak egyféle táplálékot fogyaszt, általában almát, szőlőt vagy más gyümölcsöt vagy zöldséget, esetleg egyféle folyadékot, 10-14 napon át. A legősibb mono diéta Johanna Brandt nevéhez fűződik, aki Dél-Afrikában azt állította, meggyógyította a gyomorrákját a szőlő fogyasztásával. 1928-ban adta ki a könyvét, melyben azt állítja, 12 órán át csakis természetes (klórmentes) vizet ivott, majd a következő 12 órában csakis szőlőt evett vagy szőlőlevet ivott - és ezeket váltogatta. A diéta jelenlegi változtatásai szerint Brandt diétáját érdemes 5 hétig csinálni, majd egy héten át a nyers táplálék vegetáriánus diéta szerint étkezni.

Vegetáriánus vagy fél-vegetáriánus diéták
A kevésbé szigorú diéták engedélyezik kis mennyiségben a proteintartalmú táplálékok fogyasztását; egy tipikus példa a következő étkezési terv, amely Elson Haas nevéhez fűződik és egy hétig tart. Haas a következő tanácsokkal látja el a diétázót:

Egyen lassan és jól rágja meg az ételt.
Minden étkezés előtt és után egy pár percre lazuljon el és engedje el magát.
Kényelmes pozícióban egyen.
Csak gyógynövényekből készült teát igyon (menta, kamilla) vacsora után.

A napi étkezési terv:
Reggel: Két pohár átszűrt víz, ami fél citrom bele van facsarva.
Reggeli: Egy szobahőmérsékletű friss gyümölcs, 15-30 perc elteltével pedig egy tál megfőzött, teljes kiőrlésű gabonaféle (köles, hajdina, barnarizs), 2 evőkanál gyümölcslével ízesítve.
Ebéd: Egy vagy két közepes tálnyi párolt zöldség (különböző gyökér-zöldségek, leveles zöldségek, spárga, káposzta, kelkáposzta, stb. Az ízesítéshez felhasználható maximum 3 evőkanál vaj és repce- vagy olívaolaj keveréke.
Vacsora: Ugyanaz, mint ebédre.
Tízórai és uzsonna: Egy vagy két csésze zöldségvíz, amelyben a párolt zöldség készült - ízesíthető egy kis sóval vagy algával.
Egy kis adag (85-110 gramm) proteint tartalmazó táplálék (hal, bio csirke, lencse, lóbab) fogyasztható uzsonnára, ha a diétázó gyengének vagy rendkívül éhesnek érzi magát.

Étrend-kiegészítők szedése
Sok méregtelenítő diéta fontos része a hashajtók és beöntés használata, mely által megtisztítható a bélrendszer. A salakanyagok eltávolítása létfontosságú, mivel így megakadályozható, hogy a méreganyagok felszívódjanak a belekben és a véráramba jussanak. Néhány természetgyógyász szerint érdemes szilfa és más gyógynövények keverékét használni a belek megtisztítása érdekében; mások szerint a sósvizes hashajtók, a beöntés és a bélfürdő a legjobb erre a célra. A bélfürdő olyan eljárás, mely során nagy mennyiségű vizet (akár 76 litert is) juttatnak a bélbe, méghozzá egyszerre mindig csak keveset. Ez abban különbözik a beöntéstől, hogy sokkal több vizet használnak fel, illetve a bélfürdő esetén a végbélbe juttatják a vizet, míg a beöntés során a vastagbélbe. Az átlagos orvosok nem javasolják a bélfürdő használatát, mivel feleslegesnek tartják, mivel szerintük ez egy a 18. századból származó félreértésen alapul az emésztési folyamatokkal kapcsolatosan, és nagyon kényelmetlen a beteg számára. Néhány esetben akár komoly egészség-károsodással is járhatnak a betegnél.

Néhány orvos szerint érdemes étrend-kiegészítőket szedni, például multivitamint, C-vitamint, kolint és metionint, vagy máriatövist a méregtelenítő diéta során. Ezek az étrend-kiegészítők serkentik a májfunkciókat és csökkentik a méregtelenítő diéták olyan mellékhatásait, mint a fejfájás és a hányinger.

A méregtelenítő diéták támogatói közül sokan az javasolják, a diétázó meditáljon, jógázzon és egyéb spirituális tevékenységeket gyakoroljon, ezáltal javul a mentális és érzelmi állapot. Mások szerint érdemes a méregtelenítő diétát egy egészségügyi spa-ban végezni, ahol masszázsterápia, szauna és hidroterápia is az ember rendelkezésére áll.

A diéta célja
A méregtelenítő diéták elsődleges célja a fizikai méregtelenítés - a méreganyagok eltávolítása a szervezetből, beleértve a bőrt, légzőszerveket és beleket is, azért, hogy az embernek több energiája legyen, valamint enyhüljenek az olyan enyhébb egészségügyi panaszok, mint a sápadt bőr, rossz lehelet és fejfájás, ezen kívül pedig javuljon a szervezet gyógyuló-képessége. Ezek a diéták elsődlegesen nem fogyási célokra használhatóak fel.

Figyelem:
Általánosságban, aki szeretne elkezdeni egy méregtelenítő diétát, először konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel. Néhány komolyabb betegség esetén (például rák) kisebb mellékhatások léphetnek fel, beleértve a fejfájást, a hát alsó részének fájdalmát és a kimerültséget. Ezek a tünetek amúgy lehetnek a stressz vagy a rossz étkezési szokások mellékhatásai is. Néhány terápiás szakember először vér-, vizelet-, széklet- és májfunkció vizsgálatot kér a betegtől, mielőtt megbeszélné vele a méregtelenítő diétát.

A következő emberek ne csináljanak méregtelenítő diétát:
Várandós vagy szoptatós anyák
Gyerekek
Azok, akik cukorbetegek, pajzsmirigy alulműködésük van, szívbajosak, anorexiásak, vagy bulimiások, vese- vagy májbetegek, gyomorfekélyesek, immunproblémáik vannak, epilepsziások, rákosak, ideiglenesen betegek, vagy aktív fertőzésük van.
Sovány emberek.
Az alkohol- vagy drogfüggők.
Azok, akiket nem rég operáltak vagy súlyos égést szenvedtek.

Az előre felírt gyógyszereket ugyanúgy kell szedni a méregtelenítő diéta során. A diétázó ne hagyja abba a gyógyszer szedését vagy csökkentse a megbeszélt adagot az orvossal való egyeztetés nélkül.

Bárki, aki a diéta során szédül, abnormális szívritmust tapasztal, hányingere vagy esetleg hány is, esetleg az alacsony vérnyomásra utaló tüneteket produkál, azonnal hagyja abba a diétát és beszéljen az orvosával.

A méregtelenítő diéták elősegíthetik a jojó effektust, ami káros az egészségre, ezért évente háromnál többször nem szabad orvosi felügyelet nélkül csinálni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
A rossz vérkeringés 10 gyakori jele
  2020-10-08 23:11:56, csütörtök
 
  A megfelelő vérkeringés elengedhetetlen a jó egészséghez. Ennek legfőbb oka, hogy vérünk juttatja el a szükséges táplálékot és oxigént testünk minden egyes sejtjéhez. Ha a keringéssel valami probléma adódik, az számos betegséghez vezethet. Ha pedig nincs megfelelően kezelve, akkor károsodhat az agy, a szív, a máj, a vesék és a végtagok.
A rossz vérkeringésnek számos oka lehet, köztük az arterioszklerózis, érelmeszesedés vagy perifériás érbetegségek (érszűkület).

Mindezek más egészségügyi problémák hatására is kialakulhatnak, mint pl. a cukorbetegség, szívbetegég, elhízás vagy vérrögök képződése. A betegség kialakulását elősegíti a dohányzás, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, terhesség vagy a táplálkozási zavarok.

Ha ismerjük a rossz vérkeringés tüneteit, könnyebben célba vehetjük annak valódi okait. A keringési zavarok olyan súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek, mint az agyvérzés, szívinfarktus, amik végzetes kimenetelűek is lehetnek.

A rossz vérkeringés leggyakoribb jelei
1, Alsó végtagok duzzanata
2, A kezek és a lábak zsibbadása
3, Hideg kezek és lábak
4, Állandó fáradtság
5, Gyenge immunrendszer, lassú gyógyulás
6, Visszerek kialakulása
7, Hirtelen kialakuló hajhullás
8, Potenciazavar
9, A bőr elszíneződése
10, Szorító mellkasi érzés

Hogyan javíthatjuk vérkeringésünket?
1, Mozogjunk, sportoljunk minden nap
2, Kerüljük a stresszt
3, Adjunk néhány csepp rozmaringolajat fél csésze olíva olajhoz és azzal masszírozzuk végtagjainkat
4, Hideg-meleg vizes zuhannyal javíthatjuk keringésünket
5, Javítsunk a tartásunkon
6, Kerüljük a kávét, helyette zöld teát fogyasszunk
7, Ne fogyasszunk nagy mennyiségű alkoholt
8, Ne dohányozzunk, kerüljük a passzív dohányzást is
9, Rendszeresen fogyasszunk olajos magvakat, chili-paprikát, fokhagymát, lilahagymát és gyömbért
10, Mindig jó minőségű lábbelit hordjunk
Forrás : Link

Részletesebbem :
1. Az alsó végtagok megdagadása.

A lábfejek enyhe duzzadása hosszabb ideig tartó egy helyben ülés vagy állás miatt is bekövetkezhet. Emellett a nagy mennyiségű sóbevitel, az alultápláltság, az elhízás, az idősödés, a nem aktív életmód, a pre-menstruációs szindróma, és a terhesség is okozhat lábduzzadást.

Amennyiben azonban a lábfej duzzanata egy ideje már fennáll, vagy ön ödémától szenved, lehetséges, hogy a nem megfelelő vérkeringés áll a probléma hátterében.

A vérkeringés problémái miatt a vesék képtelenné válnak arra, hogy a folyadékokat a vérerekbe juttassák.

Emiatt a folyadék kiszivárog és az erek környékén található szövetekbe jutnak. Extrém esetben a nem megfelelő vérkeringés akár lába fekélyesedését is okozhatja.
Amennyiben úgy tapasztalja, lábfejei megduzzadtak, emelje fel őket szívmagasság fölé. A duzzadás lemegy, amint helyreáll vérkeringése. Keresse fel orvosát, amennyiben a duzzadás nem múlik, vagy súlyosbodik.

2. A kezek és lábfejek érzéketlensége.

Bizonyos testrészek, főképp a kezek és a lábfejek érzéketlenné válása szintén a nem megfelelő vérkeringés egyik tünete lehet.

Emellett a kezeket vagy lábfejeket érő folyamatos nyomás, túlzott hideg, időszakos idegbecsípődés, nem aktív életmód, valamint B12-vitamin és magnéziumhiány is okozhatja a végtagok érzéketlenné válását.

Emellett bizonyos betegségek tünete is lehet, mint az ínhüvelygyulladás, a multiple sclerosis, vagy az alulműködő pajzsmirigy.

3. Hideg kezek és lábfejek.

A megfelelő vérkeringés segíti az egészséges testhőmérséklet fenntartását. Amennyiben a véráram útjába áll valami, a szervezet nem képes a normális testhőmérséklet fenntartására, ezáltal kezei és lábfejei kihűlnek.

A nem megfelelő keringés miatt a vér nem jut el teste legtávolabbi részeire, mint ujjai és lábujjai.

A szervezet sejtjeinek csökkenő oxigénszintje is okozhatja a végtagok kihűlését, ennek egyik jó megoldása az érintett területek masszírozása és dörzsölése, amely segíti a vérkeringés helyreállását. Emellett az alulműködő pajzsmirigy is okozhatja a végtagok kihűlését, csakúgy, mint a Raynaud szindróma, és a perifériás neuropátia.

Amennyiben ismert ok nélkül tapasztalja végtagjai kihűlését, keresse fel orvosát és vizsgáltassa ki, mi állhat a probléma hátterében.

4. Állandó fáradtság és kimerültség.

A kimerültség bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, valamint fizikai megerőltetés esetében is jelentkezhet.

Azonban amennyiben állandóan kimerült vagy fáradt, lehetséges, hogy bizonyos testrészei vérkeringése nem megfelelő.

Emiatt szervei számára nehézséget okoz a mindennapi teendők elvégzése, mivel nem jutnak elegendő mennyiségű oxigénhez és tápanyagokhoz.

A kimerültség mellett lehetséges, hogy légszomjtól is szenved, teljesítőképessége csökkenhet, és izmai is gyengülhetnek.

A kimerültség egyéb okai között a túlzott alkoholfogyasztás, a nagy mennyiségű koffeinbevitel, a nem aktív életmód, a nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű alvás, egészségtelen ételek fogyasztása, szorongás, depresszió, gyász, vagy stressz is felsorolható.

5. Gyenge immunrendszer és lassú gyógyulási folyamatok.

A vérkeringési problémák direkt hatással lehetnek immunrendszere egészségére is. A nem megfelelő vérkeringés ugyanis nem juttatja megfelelő mennyiségben szervezetébe a különféle betegségek és fertőzések leküzdéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Emiatt szervezete gyengül, nem képes a patogének megfelelő mértékű felfedezésére és leküzdésére.

A meggyengült immunrendszer miatt lehetséges, hogy gyakrabban lesz beteg a megszokottnál, bármiféle bőrsebesülés pedig lehetséges, hogy hosszabb ideig gyógyul, mint ahogy normális lenne.

Vérkeringése javítása és immunrendszere erősítése érdekében napi rendszerességgel végezzen testmozgást.

Csupán napi húsz perc séta, heti öt alkalommal segíti szervezete vérkeringésének helyreállítását.

6. Visszerek.

A lábon megjelenő visszerek a nem megfelelő vérkeringés jelei is lehetnek. A nem megfelelő vérkeringés miatt ugyanis a közvetlenül a bőrfelszín alatt található erek megduzzadnak, megcsavarodhatnak, és nagyon látványossá válnak.

A visszerek főképp az alsó lábszáron jelentkeznek, fájdalmat, viszketést, nyugtalanságot, égető érzést, a lábak elnehezedését okozva. Sokak számára a látványos, duzzadt erek szépségápolási problémákat is okoznak.

A visszereket okozhatja örökletes hajlam, elhízás, székrekedés, a szervezet hormonális változásai, fogamzásgátló szerek szedése, valamint sok állással járó munka végzése is.

Amennyiben visszerektől szenved, nagyon fontos, hogy a vérkeringést segítő kompressziós harisnyát hordjon. Emellett mindenképp keresse fel orvosát is, hogy megállapítsák, mi okozhatja a problémát és mi a legjobb kezelési mód.

7. Hirtelen jelentkező hajhullás.

Az hirtelen hajhullás, amelyre nincsen magyarázat, egyértelmű jele annak, hogy szervezetének nem megfelelő a vérkeringése. Amennyiben fejbőre nem jut hozzá a megfelelő mennyiségű szükséges tápanyagokhoz, haja elvékonyodik, kiszárad, és nagy mértékben hullani kezd.

Hajszakértők szerint a legjobb módszer a hajhullás kezelésére az, ha esszenciális olajokkal masszírozza fejbőrét. A masszázs segíti a vér áramlását a hajhagymákba. Mindenképpen keresse fel orvosát is, aki segíthet annak megállapításában, szükséges-e egyéb gyógykezelés a vérkeringés javítása érdekében.

A nem megfelelő vérkeringés bőre kiszáradását és körmei töredezését is okozhatja, mivel oda sem jut el megfelelő mennyiségű tápanyag.

A hajhullásnak emellett egyéb oka is lehet, mint az idősödés, a túlzott mértékű dohányzás, a szervezet tápanyaghiánya, a hormonrendszer egyensúlyának felborulása, genetikai hajlam, a fejbőr begyulladása vagy elfertőződése, pajzsmirigy betegség, vashiány, vérszegénység, vagy bizonyos krónikus betegségek.

8. Erekciós problémák.

A férfiak körében a nem megfelelő vérkeringés csökkenti a vér áramlását a nemi szervekbe is, ezáltal pedig erekciós problémákat is okozhat. Amennyiben a probléma hátterében keringési zavar áll, így az nem egyszer jelentkezik, hanem rendszeres, fennálló probléma.

Verőér keményedés is okozhat erekciós problémákat, emiatt minden esetben ajánlott orvosa felkeresése, amennyiben erekciós problémái vannak, mivel csak ilyen módon zárható ki a keringési rendellenesség.

9. A bőr színének megváltozása vagy elkékülése.

Amennyiben bőre vagy ajkai elkékülnek, az annak a biztos jele, hogy szervezetének alacsony a véroxigén-szintje, vagy szervezete vérkeringése nem megfelelő. Ezt a problémát egyszerűen elkékülésnek is nevezik.

Vére alacsony oxigénszintje a vér színének megváltozását okozza, élénk vörösről mélyebb, bordó színre. Emiatt a szeme körüli bőr, valamin ínye és ajkai kék színűvé változnak. Ujjai és lábujjai is úgy tűnnek majd, mintha véraláfutásosak lennének.

A csecsemők bőre színének hirtelen megváltozása a veleszületett szívelégtelenség egyik jele is lehet, mindenképpen kérjen tehát orvosi segítséget ebben az esetben.

10. Szorító érzés a mellkasban és mellkasi fájdalom.

Szíve feladata szervezete ellátása vérrel, megfelelő működéséhez azonban elengedhetetlenül fontos a megfelelő vérkeringés. A szív artériái vérkeringésének csökkenése a mellkas szorító érzését és elnehezülését okozza.

Ez az érzés teljesen váratlan időpontokban jelentkezhet, majd elmúlhat. Orvosi körökben az állapot neve angina pectoris, vagy egyszerűen csak angina. A mellkasi fájdalmat ezen kívül az artériák megkeményedése is okozhatja.

A mellkasi fájdalmat ezen kívül izomösszehúzódás, gyomorégés, szervezete savasodása, felső lágúti fertőzés, gyomorfekély, és emésztési problémák is okozhatják.

Amennyiben mellkasi fájdalmai vannak, azonnal keresse fel orvosát, ezáltal ugyanis lehetséges, hogy egy életveszélyes állapot bekövetkezését akadályozza meg.

11. Tippek és tanácsok vérkeringése javítása érdekében.

- Napi rendszerességgel végezzen testmozgást.
- A stressz is befolyásolja a vérkeringést, ezért tanulja meg megfelelően kezelni a stresszes szituációkat és lehetőleg kerülje a nagymértékű stresszt.
- Adjon pár csepp rozmaringolajat ½ csészényi meleg olívaolajhoz és masszírozza bőrébe, főképp végtagjaira koncentrálva.
- Próbálja meg a hydroterápiát (váltakozó hideg- és melegvizes zuhany), amely segíti a megfelelő vérkeringés helyreállítását.
- A nem megfelelő testtartás is okozhatja a vérkeringés problémáit. Ülés vagy gyaloglás során ügyeljen arra, hogy gerincét egyenesen tartsa.
- Hagyja el a kávét, egészsége megőrzése érdekében inkább zöldteát fogyasszon.
- Ne fogyasszon túlzott mennyiségű alkoholt.
- Amennyiben dohányzik, igyekezzen minél előbb leszokni, valamint a passzív dohányzást is kerülje.
- Keringési rendszere stimulálása érdekében fogyasszon rendszeresen olajos magvakat, cayenne borsot vagy feketeborsot, fokhagymát, hagymát, valamint gyömbért.
- Ne sajnálja a pénzt a megfelelő lábbelire, amely nem gátolja lábfejei és lábszára megfelelő
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
D vitamin és a koronavírus
  2020-10-08 22:49:52, csütörtök
 
  Az elmúlt hetekben több olyan tanulmány is napvilágot látott, amik arra világítottak rá, hogy a szervezet megfelelő D-vitamin szintje segítheti a koronavírus fertőzés megelőzését, illetve enyhítheti annak lefolyását azoknál, akik elkapták a betegséget.
Azoknál a koronavírus fertőzött betegeknél, akiknél a vér D-vitamin szintje nem éri el a 30 ng/ml-t, súlyosabb lehet a betegség lefolyása és gyakrabban fordulnak elő az alábbi súlyos szövődmények:

- eszméletvesztés
- hypoxia (oxigénhiányos állapot)
- halál

A tanulmány közvetlenül bizonyította, hogy az alacsony D-vitamin szint csökkenti a koronavírus fertőzött betegeknél a szövődmények kialakulását, többek között a citokinvihar előfordulását, melynek során károsodik a tüdőszövet és a COVID-19 fertőzés halálos tüdőgyulladás kimenetelét idézheti elő.

A bostoni egyetem kutatóinak vizsgálata arra az eredményre jutott, hogy a 40 évnél idősebb koronavírusos betegeknél a megfelelő D-vitamin szint 51,5%-kal csökkenti a halálozás esélyét.

Emellett pedig a megfelelő D-vitamin szint 54%-kal csökkenti annak esélyét, hogy valaki megfertőződjön a COVID-19-cel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A tea és az egészség
  2020-10-08 22:34:05, csütörtök
 
 



Keleten már évezredek óta kiemelt fontossága van a teázásnak, úgy tartják, ez a jó egészség kulcsa. A legtöbb tea nagyon jó hatással van az egészségre, hiszen olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a betegségek kialakulásának a kockázatait, és ellenállóvá teszik az immunrendszert a kórokozókkal szemben. De mégis melyik tea mire jó, és miért hasznos a szervezetünk számára? A cikkből néhány teafajtát és a pozitív hatásait ismerhetik meg.

A fehér, a fekete és zöld tea is pozitívan hat az emberi szervezetre. A teák nagy mennyiségben tartalmaznak flavonoidokat, ezek olyan antioxidánsok, melyek csökkentik a szervezetben a szabad gyökök mennyiségét, így sok betegséggel szemben élvezhetünk védelmet. A fekete tea sok koffeint tartalmaz, így fokozva az energiaszintünket és az éberségünket, de a polifenolok koncentrációja is magas benne, amely az emésztési problémák kezelésében nyújt hathatós segítséget.

A fehér tea csak alacsony koffeintartalommal bír. Mivel sok polifenolt tartalmaz, így csökkentheti az inzulinrezisztencia, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának az esélyét.

A zöld tea is tele van antioxidánsokkal és L-teaninnal, amely fokozza az anyagcserét. Kutatások igazolják, hogy hozzájárul a hasi zsír mennyiségének és az LDL-koleszterin szintjének csökkenéséhez. Tanulmányok arról számoltak be, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, alacsonyabb a kockázata a rákos megbetegedések kialakulásának.

Az Afrikában termesztett roobios tea nem tartalmaz koffeint. Antioxidáns polifenolokkal van tele, melynek köszönhetően javítja az immunitást, jó hatással van a bélflórára, és kedvezően hat az autoimmun eredetű bőrbetegségekre is.

A kamillatea nyugtatóan hat az idegekre és segíthet az alvásproblémákon is. Emellett gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, ami nagyon hatékony lehet a menstruációs görcsök csillapításában.

Azok, akik gyomorpanaszokkal küzdenek, mindenképpen próbálják ki a borsmentateát, hiszen ellazítja a bél és a gyomor izmait, így az egész emésztőrendszert nyugtatja. A borsmentateával kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy fokozza a mentális képességeket.

A hibiszkusz is tele van antioxidánsokkal, amelyek nemcsak az immunrendszer egészségét védik, de jó hatással vannak a mentális funkciókra is.

A gyömbért már évszázadok óta alkalmazzák emésztési gondokra, például nagyon hatékonyan kezeli a hányingert és az émelygést. Mivel gyulladáscsökkentő hatással is bír, így jelentősen enyhítheti a megfázás és az influenza tüneteit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A B2 vitaminról
  2020-10-08 22:26:11, csütörtök
 
 



A B-vitaminok csoportjába tartozó vitaminok éppen olyan fontosak az emberi szervezet számára, mint az immunvédelmet biztosító antioxidáns C-vitamin, illetve a csontok és a fogak erősségét biztosító D-vitamin. A B2-vitaminnak is kiemelkedő szerepe van az egészség fenntartásában. Lássuk is, melyek ezek.

A B2-vitamin sok élettani funkció ellátásáért felel. Az egyik fontos feladata az egészséges vértestek fenntartása, de kiemelkedő szerepe van a bőr, a szem és a sejtek megfelelő működésében is. Ez a vitamin aktívan részt vesz az anyagcsere szabályozásában, és a szervezetünkben antioxidáns védelmet is biztosít.

Mivel a B2-vitamin vízben oldódik, így minden egyes napon gondoskodnunk kell a pótlásáról. Szerencsére csak ritkán alakul ki a szervezetben B2-vitamin-hiány, hiszen szinte minden táplálék tartalmazza, azonban fontos figyelni a kiegyensúlyozott étrendre. A hiány főként az alultáplált embereknél fordul elő, és azoknál a személyeknél, akik csak kevés zöldséget fogyasztanak.

Mint mindenkor, a B2-vitamin-hiány esetében is megjelennek a tünetek. Milyen szimptómákkal kell számolnunk, ha nincs elegendő B2-vitamin a szervezetünkben? Többek között szűnni nem akaró fáradtság és gyengeség jelentkezik, de gyakori lehet a hangulatingadozás és még torokfájdalom is előfordulhat. A további tünetek közé tartozik a vérszegénység, illetve a bőr repedezettsége és más bőrproblémák.

Mit együnk, hogy elegendő B2-vitamin jusson a szervezetünkbe?
Amennyiben rendszeresen fogyasztunk zöld leveles zöldségeket, úgy nem kell attól tartanunk, hogy B2-vitamin-hiány alakul ki. Mit fogyasszunk még, hogy megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésünkre ez a vitamin? Leginkább a zöldségek, a tojás, a hüvelyesek, illetve a diófélék és általában a magvak fogyasztására kell hangsúlyt helyeznünk.

Az állapotos hölgyek számára is rendkívül fontos ez a vitamin, mivel a hiányában végtag-deformáció és más rendellenességek alakulhatnak ki a magzatnál, illetve a csecsemőknél szívproblémák léphetnek fel. A B2-vitamint nem lehet túladagolni, mivel a felesleg a C-vitaminhoz hasonlóan kiürül a vizelettel együtt a szervezetünkből.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Koalamaci
  2020-10-08 01:01:59, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2020.09 2020. Október 2020.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 344 db bejegyzés
e év: 3611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 833
  • e Hét: 5678
  • e Hónap: 37164
  • e Év: 241865
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.