Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
1223 november 29 megalapított Ferences rend működését
  2020-11-29 22:20:05, vasárnap
 
  1223 november 29 - III. Honoriusz pápa jóváhagyja és engedélyezi az Assisi Szent Ferenc által az előző évben megalapított Ferences rend működését.
797 évvel ezelőtt lám az Egyház malmai nem is olyan lassan őröltek!! Isten áldása legyen Honoriusz pápán és a döntése által felépülő ferences nagycsalád minden élt és élő tagján!
Áldás békesség, Csaba t.

Részlet a Napfivér - Holdnővér c. filmből Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Korzenszky Richárd megindító imája újévre
  2020-11-29 21:57:40, vasárnap
 
  Korzenszky Richárd OSB bencés szerzetes, emeritus tihanyi apát verset írt újév napjára, amelyet január 1-én tett közzé.
*
Urunk:
hogyan lenne bátorságunk új évet kezdeni,
ha nem tudnánk,
hogy Lelked közöttünk él?
Honnan lenne erőnk, hogy tovább hordozzuk
megoldatlan problémáinkat,
amelyek az elmúlt évből kísérnek minket?
Tudjuk, hogy jelen van közöttünk
teremtő Lelked.
Honnan lenne reménységünk,
hogy boldogabb és más lesz az új év,
ha nem abból a bizonyosságból,
hogy a Lélek képes megújítani mindent.
Könyörgünk azokért az emberekért,
akikkel együtt élünk.
Add, hogy kapcsolataink erősebbek legyenek!
Könyörgünk azokért is,
akik nem fogadnak el minket,
akik számára idegenek vagyunk:
add, hogy békében élhessünk velük!
Könyörgünk mindazokért,
akik nehéz terheket hordoznak:
a betegekért, a szomorkodókért,
a magányosokért, a kétségbeesőkért.
Add, hogy segíteni tudjunk terhüket hordozni.
Közösségünkért,
népünkért, hazánkért könyörgünk:
add, hogy utat találjunk mindannyian egymáshoz,
és egymást elfogadó közösséggé váljunk,
akik vágyakozunk az igazság, a béke, az öröm után.
Békességért könyörgünk az egész világnak,
amelyben jelen van a Te Szent Lelked,
aki képes újjáalkotni mindent.



Magyar Kurír NÉZŐPONT - 2020. január 1
 
 
0 komment , kategória:  Új évi köszöntők  
Adventkezdő interjú Korzenszky Richárddal
  2020-11-29 21:55:46, vasárnap
 
  Korzenszky Richárd OSB: Mire vársz? - szoktuk kérdezni. A várakozás és a jövő összefügg. Az emberi élet jövőkép nélkül értelmetlen.
Korzenszky Richárd tihanyi emeritus perjelt kérdeztük a készületről, a várakozásról, a lemondásról, a szokásokról és a lényegről. A bencés szerzetes arról is beszélt, hogy a pandémiát nem csak korlátként élhetjük meg. Kényszerű bezártságunk segíthet is, hogy könnyebben válaszolhassunk az Úr hívására ebben a kegyelmi időszakban.
Hamarosan kezdetét veszi az adventi szent idő, amely az eljövetelt helyezi életünk középpontjába. Ez az időszak az egyházi év kezdete. Hogyan tudjuk megélni az új év kezdetét, az újrakezdés lehetőségét, miközben nyomasztóan rövidülnek a nappalok?

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
GAUDETE! Örvendjetek, mert közel az Úr!
  2020-11-29 21:50:32, vasárnap
 
  Magyar kurír KULTÚRA - 2019. december 14.
Advent 3. vasárnapja az öröm vasárnapja. A Gaudete vasárnap a latin Örvendjetek [az Úrban] kezdetű, Pál apostol szavait idéző introitusról kapta a nevét.
Örüljetek az Úrban mindig! Újra mondom: Örüljetek! Ismerje meg mindenki a ti szelídségeteket! Az Úr közel van! Ne legyetek semmiben sem aggodalmaskodók, hanem minden helyzetben hálaadással végzett imádságban és könyörgésben terjesszétek a kéréseiteket Isten elé!" (Fil 4,4-6)
Ez a vasárnap az öröm vasárnapja, advent második felének kezdete. A liturgia színe a lila helyett a rózsaszín: a közeledő karácsony miatt a hátralévő napok alaphangja az öröm.
* * *
December 17-e (idén az öröm vasárnapját követő kedd) advent utolsó hetének kezdete. E hét liturgiájában szerepelnek az Ó-antifónák (mindegyik az ,,Ó!" felkiáltással kezdődik), melyek Jézust azon a hét néven szólítják, melyeket az Ószövetség adott a jövendő Messiásnak: Bölcsesség, Adonai, Jessze gyökere, Dávid kulcsa, Napkelet, Népek királya, Emmanuel.
A Veni, veni Emmanuel (Ó jöjj, ó jöjj, Emmanuel) ének ezeknek az Ó-antifónáknak a versbeszedése. A 17. századi francia dallamot Kodály Zoltán is feldolgozta.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
„Ó…” – Mit sóhajtanak az Ó-antifónák
  2020-11-29 21:45:01, vasárnap
 
  Magyar kurír KULTÚRA - 2019. december 16
Fehérvári Jákó OSB elmélkedését adjuk közre a december 17. és 23. között, advent utolsó napjaiban a zsolozsma vesperásában elhangzó Ó-antifónákról, és magukra az antifónákra is kínálunk egy-egy zenei példát. -több videóval Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Harmatozzatok...” – A roráték szép hagyományáról
  2020-11-29 21:41:56, vasárnap
 
  ...... ........


Idén is megkezdjük a betlehemi jászol felé vezető adventi utunkat. Sötétben járunk, de a fény felé tartunk, a Megváltót várva. A decemberi hajnalok különlegesen szép szentmiséinek hagyománya mélységeiben kifejezi ezt a várakozást, imádkozva megtett lépéseinket, melyek a sötétségből a fénybe visznek.
A hajnali szentmisék elnevezése, a roráte az ünnepkör jellegzetes latin énekének kezdő szavából származik: ,,Rorate caeli de super..." (Több adventi énekünk kezdősorában visszhangzik magyarul is ez az ősi kívánság: ,,Harmatozzatok, egek, onnan felülről..."; ,,Harmatozzatok, magasságos egek..."; ,,Harmatozzatok, égi magasok...")

A szavak Izajás könyvéből származnak:
,,Harmatozzatok, egek, felülről,
és a felhők hullassanak igazságot!
Nyíljék meg a föld,
teremjen szabadulást,
és igazság sarjadjon vele!
Én, az Úr, teremtettem azt." (Iz 45,8)

Régen aranyos misének vagy angyali misének is hívták az adventi hajnali szentmiséket. Ez utóbbi arra utal, hogy e Szűz Mária tiszteletére mondott miséket mindig az Úrangyala elimádkozásával fejezték be.
Kezdetben a karácsony előtti hét, a VIII. századtól kilenc napon keresztül mutatták be e szentmiséket, s ugyanezeken a napokon énekelték az Ó-antifónákat is. A középkorban egész adventben végezték már Közép-Európában. Érdekesség, hogy Egyházunkban a rorátéknak csak az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén vannak ma is élő hagyományai. Jelenleg hazánkon kívül Ausztriában, Horvátországban, Csehországban és Lengyelországban él e szép szokás, az adventi készület talán legszebb formája.
A II. vatikáni zsinat előtt a Szűzanya adventi votív miséjét imádkozták minden hajnalban, az Emmanuel-jövendölés szentleckéjével (Iz 7) és az angyali üdvözlet (Lk 1,26-38) evangéliumával; a szentmise orációi március 25-éről, antifónái az adventi kántorböjt szerdájáról, offertóriuma advent 4. vasárnapjáról való volt. A zsinat után az adventi hétköznapok mindegyike külön miseszöveget kapott.
Kiemelt jelentőségű a december 17. és 24. közé eső hét. Ilyenkor énekeljük az úgynevezett Ó-antifónákat. Ezek mindegyike az ,,Ó!" felkiáltással kezdődik, és Jézust azon a hét néven szólítják, melyeket az Ószövetség adott a jövendő Messiásnak: Bölcsesség, Adonai, Jessze gyökere, Dávid kulcsa, Napkelet, Népek királya, Emmanuel.
Nagyon szép és gazdag a roráték nép énekkészlete. Az egyik legszebb, mondhatjuk, ,,rorátés" énekünk a többféle dallammal is ismert és elterjedt, ,,Ó fényességes, szép Hajnal" kezdetű, úgynevezett Hajnal-ének, mely évszázadok óta az adventi misék záróéneke.
A roráték pirkadat előtt, hat órakor kezdődnek. A hajnali szentmisék szép hagyományát katolikus magyar népünk különösen szereti. Íróinkat, költőinket is megihlette a decemberi hajnalok templom felé siető parasztnépe és a hajnal sötétjében bemutatott szentmisék leírhatatlan légköre, áhítata.
Olyanok ilyenkor a csillagok, mint az álmos gyerek szeme. Kicsit hunyorognak. És még nem tudják: sírásra vagy nevetésre nyíljanak-e, avagy aludjanak tovább. Hát, csak pislognak. [...] Néhol egy halk szó, néhol az se. Néhol csak árnyak járnak. Néhol kis lámpások imbolyognak és mutatják, hova kell lépni. [...] A tegnap gondja mintha még aludna, a mai még nem ébredt fel. S a falu csak tiszta önmagát viszi a hajnali misére. Ajtó nem csattanik, kiáltás nincs. A külső mozgás bekúszik a templomba s megnyugszik. Suttog egy kicsit, vár, s amikor már a gyertyák lángja is megnyúlik a várakozástól, felkiált az időtlen vágy: »Harmatozzatok, égi Magasok«."
(Részlet Fekete István Roráte című novellájából/
*
A templom tele van már subával meg kacabájjal. A padokon fekete báránybőrsüvegek meg testes Rózsás-kertek és Lelki fegyvertárak fekszenek. Az oltáron minden gyertya ég, s a viaszillat belévegyül a be-beáramló téli levegő ködös ízébe. [...] meglágyul az orgona hangja. A sok száz esztendős adventi ének megzendül a templomban:
Oh fényességes szép hajnal! -
Kit így köszöntött az angyal:
Üdvözlégy teljes malaszttal!
Végigreszket idegeimen az a mennyei szent érzés, amely gyermekkoromban áthatott, mikor az első hajnali misén ezt az éneket hallottam. De micsoda nyomorult szerszám a toll és micsoda erőtlen erő az emlékezet, hogy egy éneket se lehet vele leírni. A hangokra nincs szavunk, mert az ének hangjai egy alaktalan álomvilágból valók. A szöveget, amely egy angyal földi látogatásáról szól, az ének a képzeletnek egy olyan birodalmába emeli, amelybe csak a szívnek szárnyazott sejtelmeivel juthat el az ember."
(Részlet Gárdonyi Géza Roráte című novellájából - Az én falum ciklusból)
*
Kosztolányi Dezső így beszélt az adventre vonatkozóan a katolikus vallás és liturgia pótolhatatlan szépségéről Harsányi Lajos pap költő tanúsága szerint: ,,Amikor megjön a december, hajnali misét tartotok. A hajnali kék ködben, amely olyan, mint a szilva hamva, süveges, lámpásos emberek bandukolnak a kivilágított kis falusi templomok felé, és teli torokkal énekeltetitek az »Ó, fényességes szép hajnal« kezdetű ódon adventi éneket. A nappalok egyre rövidebbek lesznek, a sötétség egyre sűrűbb és hosszabb. És ti azt mondjátok, nem kell félni. Majd jön valaki, aki elűzi a sötétséget, és sose látott fényt gyújt a világnak. Az adventi emberek remélnek, és várják a fényt."
*
Hideg kövön anyókák
Térdelnek. Ifju pap
Magasba fölmutatja
Szelíden az Urat.

Derűs hit tűnt malasztját
Könnyezve keresem.
Ó gyönyörű gyerekség,
Ó boldog Betlehem!"
(Részlet Juhász Gyula Roráte című verséből)

*

,,Rorátéról jöttem.
Istenváró Ádvent sötétlett mögöttem:
éhes évezredek aszott-ugar-vágya,
hogy az ég a szomját friss harmattal áldja:
nyíljék a Föld áldott méhe és Megváltót
szüljön a világra."
(Részlet Mécs László Roráté a Balatonnál című verséből)
*
A mindent elborító harsány, zajos, bántó karácsonyi fényárban a decemberi hajnalok sötétsége, a szentmisék békés homálya felmutatja advent igazi lényegét - csöndesen, csillogás és hivalkodás nélkül. ,,Az adventi emberek remélnek, és várják a fényt."


Forrás
Magyar katolikus lexikon
Éneklő Egyház
Magyar Kurír 2020.11.29
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Bemutatták a Szombathelyi Egyházmegye Lelkipásztori Tervét&#
  2020-11-29 21:21:57, vasárnap
 
  November 29-én, advent 1. vasárnapján, a Székesegyházban bemutatott szentmisén jelentette be Székely János megyéspüspök, hogy elkészült a Szombathelyi Egyházmegye Lelkipásztori Terve. Szentbeszédében ismertette a terv néhány részletét A dokumentum letölthető egyházmegyénk honlapjáról, ahol a szentmisét is visszanézhetik.
Két éven keresztül dologztak a terv részletein a Lelkipásztori Tanács tagjai, a területek felelősei, akiknek köszönetett mondott az elvégzett munkáért Székely János megyéspüspök. Mint kiemelte: talán első hallásra furcsa, hogy lelkipásztori tervet készítünk, hiszen Jézusnak nem volt erre szüksége. Krisztus már azt sem maga, emberi gondolattal döntött el, hogy mikor kezdje el a nyilvános működését, hangsúlyozta Székely János. 30 éven át várta az Atya intését. Amikor hallotta, hogy a Jordán partján fellépett Keresztelő János, aki hirdette, hogy betellt az idő; nyomomban van aki hatamasabb nálam, akkor Jézus tudta, hogy itt a pillanat, az Isten országa beteljesedőben van. Azt sem emberi gondolattal döntötte el, hogy hol fogja ezt a küldetést végrehajtani. Nem stratégiák mentén gondolkodott. Jézus emberi szíveket, nyitott szíveket keresett. Így talált rá Péterre és lett Jézus városa is Kafarnaum, ahol rátalált a többi apostolra is. Az egyházmegyei terv is ugyanerre épít: minden megújulás a szívekben kezdődik. Ha ez nem valósul meg, a stratégiák sem működnek. Székely János idézte Szent II. János Pál pápát, aki a Szombathelyi Egyházmegyét a Szentek földjének nevezte, hiszen egyházmegyénk területén sok szent, boldog és vértanú élt egykor. A Lelkipásztori Terv alapgondolata is ez: legyünk ma is a szentek földje. Kezdjünk a szívünkben megújulni, kinyílni Isten felé.
Székely János ezt követően néhány területről részletesen is beszélt. A hitoktatás kapcsán a terv megfogalmazza, hogy be kell vonni a hit átadásába a szülőket, akkor is ha a szülők eltávolodtak a hittől. Hiszen a legalapvetőbb nyomot a gyermekben a szülők hagynak. A tervben megfogalmazásra került javaslatok tartalmazzák, hogy a szülők és gyermekek személyesebb kapcsolatot építsenek ki, pl. azzal, ha gyakrabban beszélgetnek egymással a család múltjáról, ha a szülők, nagyszülők jótanácsokat adnának a gyermekeknek.
A terv megfogalmazza, hogy minden bérmálkozási felkészülésnek része legyen egy 2-3 napos lelkigyakorlat, ahol a fiatalok mélyebb kapcsolatot is átélhetnek Istennel. Ebből fakadhatnak mélyebb elköteleződések a hit irányában vagy születhetnek papi, szerzetesi hivatások.
A terv kitér pl. a jegyesoktatásra, amelynek kapcsán szükségesnek ítélték meg a készítők a már házasok bevonását, akik átadhatják tapasztalataikat az elköteleződés előtt álló jegyeseknek, pl. abban hogyan élik hitüket, nevelik gyermekeiket. A terv fontos gondolatai közé tartozik, hogy legalább a katolikus iskolákban elinduljon a Családi Életre Nevelés. Azaz: segítséget adjunk a gyerekeknek, hogy mit jelent családban élni, mit jelent szeretni, hogyan kell problémákat megoldani, képesek legyenek a gyermekáldásra igent mondani és jó szülőkké váljanak. Az egyházmegye segíteni szeretne a krízisbe jutott házaspároknak is: lelkipásztori, pszichológiai, mediátori hálót szeretne kiépíteni. Indulna ifjúságvezető képzés, hogy legyenek megfelelően felkészült személyek, akik majd megfelelő módon foglalkoznak a fiatalokkal. De a terv megfogalmazta azt is, hogy a plébániákon legyenek ifjúsági szentmisék, amelyeken az énekeket, prédikációkat közelebb kell vinni a fiatalokhoz. Szeretnénk ha egyházmegyénk újra a szentek földje lenne, ehhez kérjük Isten áldását, zárta szentbeszédét Székely János. A prédikációt követően az egyes területek képviselői vehették át Püspök atyától a Lelkipásztori Terv egy példányát. Ezután az újjáalakult Főplébániai Képviselőtestület tagjai tettek ígéretet, hogy a szolgálatot Isten dicsőségére és a hívek javára fordítják. A testület elnökévé Lendvai Rezsőt választották.
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Áldott várakozást! Mága Zoltán
  2020-11-29 21:19:55, vasárnap
 
  Adventi ünnepi koszorúnk első gyertyáját családom legifjabb tagjával,Elizabethtel
közösen gyújtottuk meg, annak reményében, hogy a szeretet a család minden tagját, és embertársainkat is átölelje.
Áldott várakozást! Mága Zoltán

......

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Gyertyagyújtás advent első vasárnapján 11.29
  2020-11-29 21:08:25, vasárnap
 
  Liturgia zsolozsma szövege Link

Videó Link
...... ..............



...... ........... .......

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Angyalföldi templomban - Advent első vasárnap
  2020-11-29 20:59:07, vasárnap
 
  ...... .........


Imádkozzunk együtt ismét napról napra a járvány megszűnéséért!
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 27 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 482 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2549
  • e Hét: 4730
  • e Hónap: 37884
  • e Év: 271631
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.