Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze,a műveltsége,nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos,a kül... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A tudás véges
  2020-11-09 20:58:07, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
COVID koronavírus kezelése otthon 11 pontban Mit mond a dr.
  2020-11-09 20:54:17, hétfő
 
  COVID koronavírus kezelése otthon 11 pontban
Mit mond az orvostudomány és mik a saját tapasztalataim? Egyre többen kapjuk el a COVID betegséget és egyre többünknek lesz ismerőse, aki COVID-os. A legtöbben tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel esnek át rajta, a betegek egy kisebb (de sajnos még így is elég nagy) hányada pedig súlyos tünetekkel küzd. Nagyon sok embert a COVID otthon tart, ez a cikk elsősorban nekik szól. Az orvostudomány állása és a saját tapasztalataim szerint, 11 pontban.
A COVID otthon csapott le. A beteg a kanapén fekszik.
Amint erős a gyanú rá, hogy COVID fertőzött vagy, vagy már ki is derült, hogy COVID-os vagy, és a te esetedben a COVID otthon is kezelhető, az orvostudomány állása és a saját otthoni COVID-os tapasztalataim alapján a következő teendőid lesznek:
1. Védd az egészségeseket - izoláld magad
Vonulj házi karanténba, ne hagyd el a lakásodat. Ne várj a hatósági karanténra, hanem vedd a kezedbe a saját és környezeted sorsát. A COVID nagyon könnyen adódik át egyik emberről a másikra, ezért lehetőleg senkivel se találkozz. Az étkezést, bevásárlást, gyógyszereket kérd házhoz és vedd át őket érintés nélkül.
2. Értesíts mindenkit
A COVID a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőző lehet. Értesíts mindenkit a fertőzésről, akikkel ebben az időben találkoztál. Sőt a biztonság kedvéért az utóbbi 72 órás kontaktokat is értesítsd. Ha rövid időre, maszkban, szabad téren találkoztatok, akkor a fertőzésnek kicsi az esélye. Ha viszont maszk nélkül, 15 percnél hosszabb ideig, közel, egy belső légtérben voltatok, a fertőzés esélye nagy. Szólj a szomszédoknak is, hogy legyetek óvatosak egymással (például amikor leviszed a szemetet vagy kinyitod az ajtót, hogy átvedd a rendelt pizzát).
Ha tünetmentes hordozó vagy pozitív teszttel, akkor nem lehet tudni biztosan, hogy mióta lehet a szervezetedben a vírus. Ilyenkor az elmúlt egy hét kontaktjait érdemes értesíteni. Jó hír, hogy a tünetmentesek kevésbé fertőznek.
A lappangási idő (a fertőzéstől az első tünetig) akár két hét is lehet, de jellemzően kevesebb mint egy hét. Ezért tünetek esetén is érdemes azokat is értesíteni, akikkel az elmúlt egy hétben találkoztál - hiszen lehet, hogy éppen tőlük, vagy egy közös társaságból kaptad el a vírust (akár egy tünetmentes hordozótól). Csak azért szólj nekik, hogy figyeljék magukat, hátha ugyanúgy ők is elkapták (nem tőled, hiszen te akkor még nem fertőzhettél, hanem veled együtt).
Ne aggódj és ne okold magad. A fertőzést teljesen elkerülni nem lehet. Sajnos a vírus most már mindenhol ott van, bárki bárhol elkaphatja. De ha már téged is utolért, fontos, hogy elmondd annak, akit ez érinthet. A vírus elterjedéséért és a járványért nem vagy hibás.
3. Légy kapcsolatban orvossal
Amint típusos tüneteid jelentkeznek, azonnal lépj kapcsolatba a háziorvosoddal. El fog látni tanácsokkal, ő fogja majd intézni a hatósági tesztelésedet (ha még nincs teszted) és ő fogja igazolni a táppénzedet is. Abban is segíthet, hogy milyen tünetek esetén mi a teendő, például mikor kell kórházba menni.
Ha nem tudod, hogy ki a háziorvosod vagy nem a lakhelyed szerint vagy bejelentkezve háziorvoshoz, akkor a lakhelyednek (vagy tartózkodási helyednek) megfelelő háziorvos elérhetőségét könnyedén megtalálhatod az interneten Google-kereséssel vagy például az önkormányzat honlapján.
Ha hétvége vagy ünnepnap van és kérdésed van, hívd fel bátran a háziorvosi ügyeletet (a tartózkodási helyednek megfelelő szintén kikereshető az interneten). El tud látni tanácsokkal a következő munkanapig. A tesztelést és papírmunkát viszont nem tudja elintézni, tehát a háziorvost mindenképp fel kell hívni majd.
4. Izoláld magad a lakáson belül is, a COVID otthon is terjed
Ha nem egyedül laksz, akkor a lehetőségekhez mérten különülj el a többiektől. Akkor is, ha ők is COVID pozitívak, akkor is, ha nem. A COVID otthon is tud fertőzni. Ha mindannyian betegek vagytok, akkor egymás állandó felülfertőzése súlyosbíthatja a tüneteket. Ha van COVID negatív is a háztartásban, akkor pedig törekedni kell rá, hogy legalább ő ne kapja el a betegséget. Ha sikeres az izolálás, akár az is lehet, hogy megússza. Tehát a pozitívakat mindenképp izolálni kell.
Aludjatok külön és napközben is legyetek külön légtérben, minél messzebb. Szellőztessetek gyakran. A fürdőszobát minden használat után fertőtlenítsétek. A közösen használt eszközöket és felületeket is (például a konyhában) rendszeresen fertőtlenítsétek. Egymás társaságában viseljetek maszkot (különösen aki köhög). A szokványos háztartási szerek hatékonyan pusztítják a vírust, nem kell a takarításhoz semmi különleges szert beszerezni. A mosáshoz viszont használjatok vírusölő fertőtlenítő öblítőt.
Ügyeljetek fokozottan a személyes higiéniára is. Mindenki mosson naponta többször kezet és zuhanyozzon minden nap.
5. Háziállatok, ha a COVID otthon van
Gondoskodj a háziállataidról. Ha kutyád van, szervezd meg, hogy valaki ellássa, amíg te házi karanténban vagy és nem tudod sétáltatni. Ha benti állatot tartasz, gondolj az ő ellátásukról is, legyen nekik is mindig elég enni- és innivalójuk.
A háziállatok is elkaphatják a COVID-ot és fertőzhetnek. Az eddigi ismereteink alapján sokkal ritkábban fertőződhetnek és adhatják tovább a vírust, mint az emberek, de ennek lehetősége akkor sem nulla. Ha tehát szoros kontaktusba kerülsz egy háziállattal, ő is kontaktnak, potenciális fertőzőforrásnak tekinthető. Ne találkozzon ugyanaz az állat pozitív és negatív emberrel is.
6. Hívj orvost vagy mentőt, ha szükséges
Az esetek egy nagy részében a COVID otthon kezelhető, orvosi beavatkozás nélkül. De akkor mégis mikor hívj orvost? Ha ijesztő tüneteket észlelsz, akkor mindenképp. Mik lehetnek ijesztő tünetek? Ha kétséged van és egy kicsit is úgy érzed, hogy orvosi segítség kellene, akkor inkább telefonálj. Még akkor sem biztos, hogy az orvos kórházi ellátást fog javasolni, vagy egyáltalán ki fog jönni a mentő, tehát egy telefonnal még biztosan nem lesz baj.
Mikre kell különösen odafigyelni?
Légszomj, ha valaki úgy érzi, hiába vesz levegőt, az nem elég neki
Tartós mellkasi fájdalom
Kékes elszíneződés az ajkakon, száj körül, arcon
Tudatzavar
Gyengeség, ami miatt már az ágyból sem tud kikelni
Hirtelen állapotromlás
Bármilyen más, aggasztó, ijesztő tünet
7. Gyógyszeres kezelés COVID otthon
Először is ismétlem: legyél kapcsolatban orvossal, és ha szükséges, kérj segítséget a háziorvosi ügyelettől vagy a mentőszolgálattól. A COVID azonban nagy arányban orvosi beavatkozás nélkül is meggyógyul, ilyenkor bátran kezelheted magadat otthon. Biztos koronavírus elleni szer egyelőre nem létezik, de a következőket otthon is megteheted:
Kezeld a tüneteket
Csillapítsd a lázadat. Ha 38,0 °C fölé megy a lázad, vagy akár, ha alacsonyabb is, de gyenge, fejfájós vagy tőle, vegyél be lázcsillapítót. Bármelyik paracetamol (más néven acetaminophen) tartalmú gyógyszer jó választás. Egyszerre 500 mg-ot szabad belőle bevenni, legalább 4 óra különbséggel. Figyelj arra is, hogy különböző nevű, de ugyanúgy paracetamol tartalmú gyógyszerekből, italokból, szirupokból se vegyél be többet, mint 500 mg 4 óránként. De alkalmas a lázcsillapításra akár a metamizol is, amiből pedig legfeljebb 1000 mg (1 g) vehető be 8 óránként. A két szert egyébként egészséges májú, veséjű ember együtt is beveheti.
Kínzó köhögés és torokfájás ellen is érdemes gyógyszert szedni. A COVID általában száraz köhögéssel jár, amely ellen a bő folyadékfogyasztás mellett a köhögéscsillapítók (antitusszív szerek) használatosak. Sok ilyen gyógyszernek álmosságot, bágyadtságot okozó mellékhatása is van, ezeket érdemesebb inkább estére bevenni. A legtöbb vény nélkül is kapható, a gyógyszertárban segítenek kiválasztani a megfelelőt. Köptetőt produktív köhögés esetén érdemes szedni, ami koronavírus esetén ritkább és nem is igazán a köpet sűrűsége a gond, szedésüknek ezért csak egyedi esetekben lehet értelme. A gyógyszertárban tehát világosan köhögéscsillapítót kell kérni, semmiképpen sem köptetőt. Torokfájás ellen pedig hatásosak a torokfájás elleni olvadó tabletták és a házi praktikák is, úgy mint a sós vizes gargarizálás, a mézes tea vagy éppen a hideg fagyi.
Segítsd a szervezetedet
Vitaminok, nyomelemek, étrendkiegészítők. Az immunrendszer működéséhez és ezzel együtt a vírusok legyőzéséhez fontos az A, B6, B12, C, D, E vitaminok, a folsav, cink, vas, szelén, magnézium, réz, illetve az omega-3 zsírsavak elégséges mennyisége a szervezetben. Ezeket is javasolt szedni a betegeknek (sőt a tünetmenteseknek is) a napi előírt mennyiségben. A multivitamin készítményeket általában úgy állítják elő, hogy egy tablettában éppen annyi van, amennyire szükségünk van. A C és D vitamint ehhez képest emelt dózisban javasolt szedni, C-vitaminból legalább napi 200 mg-ot (de a napi 2000 mg sem árt), D-vitaminból pedig napi 2000 nemzetközi egységet (ez 50 ug-nak felel meg).
Ne hagyd abba az ACE-gátló vérnyomáscsökkentő szedését. Fura, hogy ez ilyen fontos, nem? A COVID ugyanazt a sejtfelszíni receptort használja a fertőzésre, mint az ACE-gátló gyógyszerek a vérnyomáscsökkentésre. Ez egy érdekes véletlen egybeesés. A hétköznapokban ez csak annyit jelent, hogy a -pril végű hatóanyagú gyógyszereket (pl. captopril, enalapril, a teljes lista itt) nem szabad kihagyni COVID idején, mert ez súlyosbíthatja a tüneteket. Valószínűleg azért, mert a megszokott gyógyszer helyett a koronavírus fog nagyobb mennyiségben a szervezetbe jutni. Nagyon sok ilyen gyógyszer van, a gyógyszeres dobozon a gyógyszernév alatt lehet ellenőrizni a hatóanyag nevét. Aki nem szed, az viszont most ne kezdje el, nem segít.
A fokhagyma, pirítós, gyömbér, meggybefőtt, mézes tea és a hasonló ártalmatlan házi praktikák biztosan nem okoznak bajt senkinek, nyugodtan lehet őket alkalmazni, bár magát a vírust sajnos nem képesek elpusztítani. Az alkohol sem gyógyít, még a házi pálinka sem, ezt inkább kerüljük, amíg betegek vagyunk.
A COVID további gyógyszeres kezelése már orvosi, általában kórházi feladat.
8. Igyál, egyél eleget
Figyelj az elégséges folyadékbevitelre. Ha fáj is a torkod vagy nehéz is felkelni, akkor is gondoskodj róla, hogy mindig fogyassz elég folyadékot. Ugyanígy egyél is eleget, kövess változatos, egészséges étrendet. Még akkor is, ha esetleg emésztőrendszeri tüneteid vannak. Próbálj sokszor kevesebbet enni, az általában könnyebb étvágytalanság vagy hasi panaszok esetén is.
9. Teszteltesd magad
Ha neked úgy derült ki a COVID fertőzésed, hogy tipikus tüneteid vannak és kontakt voltál, és még nincs pozitív teszted, akkor mindenképpen csináltass egyet. A háziorvos hivatalból küldeni fogja a mentőszolgálatot tesztelni, de sajnos akkora jelenleg a túlterhelés, hogy nem biztos, hogy időben kijutnak hozzád. Ezért ha teheted, végeztess COVID tesztet magánban. Olyan helyet keress, ahol orrból és torokból vett mintából végeznek COVID PCR tesztet, ez a legbiztosabb eljárás. És mielőtt elindulnál otthonról (saját járművel vagy gyalog, hogy senkit ne fertőzz), kérdezd meg, hogy az aktuális tüneteddel fogadnak-e egyáltalán. Sok magánellátó tünetes betegeket is tesztel, de nem mindenki.
A pozitív teszt egyébként arra is jó lesz, hogy gyógyulás után külföldre tudjál utazni. Egyes országok ugyanis eltekintenek a karantén kötelessége alól, ha valaki már átesett a fertőzésen. Ugyanígy haza is karanténkötelezettség nélkül jöhetsz. (Ezek a szabályozások folyamatosan változnak, utazás előtt mindenképp tájékozódj.)
Hogy hol tudsz COVID PCR tesztet csináltatni a lakóhelyedhez legközelebb, azt az alábbi honlapon választhatod ki.
10. Vigyázz a mentális jóllétedre is
A COVID nemcsak a testet, hanem a lelket is megviselheti. Az izolált, házi karanténban lévő beteg könnyedén magányosnak érezheti magát. A betegség fenyegetése szorongással töltheti el az embert. A szabályok kuszasága, a váratlanul bejelentett intézkedések, a túlterhelt egészségügyi és közszolgálati rendszerek pedig bizonytalansággal tölthetik el az otthon lévőket. Úgyhogy ezekkel is fel kell venni a harcot.
Legyen napirended, reggelente öltözz fel ruhába és tegyél-vegyél a lakásban, amennyit csak tudsz. Ha lehet, vonulj home office-ba és dolgozz tovább. Hívd fel minden nap a családtagjaidat és a barátaidat, beszélgess sokat. Tünetek esetén pihenj sokat, de amint bírsz, legyél ébren, amennyit csak lehet. Tornázz, mozogj bent a szobádban. Írjál blogot, rajzolj, fotózz, barkácsolj, takaríts - csinálj valami értelmeset. Ne hagyd el magad, készülj rá, hogy néhány nap alatt meggyógyulsz és visszatérhetsz a régi önmagadhoz.
11. Tájékozódj és nyugodj meg, a COVID otthon is kezelhető
Kövesd a hiteles hírforrásokat és tájékozódj.

Magyarul:

A Semmelweis Egyetem általános COVID tájékoztató oldalán és a COVID otthon ellátási tájékoztató oldalán.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ lakossági COVID tájékoztató oldalán.
A koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Visszahozhatatlan. Tudod, mi ez? A Te életed
  2020-11-09 18:41:04, hétfő
 
  Visszahozhatatlan. Tudod, mi ez? A Te életed.
Soha nem jönnek vissza azok a percek, amelyeket nap, mint nap felesleges dolgokra elvesztegetsz.
Aggódsz, gyűlölsz, bosszankodsz, pánikolsz. Ahelyett, hogy élnél. Ahelyett, hogy a napfény felé fordítanád az arcodat, és élveznéd, hogy a meleg átjárja a pórusaidat, a szellő lágyan megsimogatja az arcodat, és egy finom étel zamata csiklandozza a gyomrodat.
Azt mondod, a sors megvert az élettel, ami neked adatott.
Én azt mondom az élet a cselekvésről, és a talpra állásról szól. Gyerünk! Szedd össze magadat, és élj végre. Élj úgy, ahogy mindig is akartál: szabadon, boldogan, nem pedig félelmekkel telve. Élj olyan életet, ahol több az igen, mint a nem.
Kezdj el végre élni!
Mert minden egyes nap elvesztegetett idő, amit a múlton rágódással töltünk.
Az élet kiszámíthatatlan. Néha igazságtalan. Rossz. Fájdalmas. Az, bizony.
Neked akkor is küzdened kell. Soha nem feladni.
Elkezdtél már élni végre?
Soha nem késő!

(Szalai Vivien)


 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Bényei József: Köszönöm Megköszönöm ezt az esőt is, arcom
  2020-11-09 18:05:11, hétfő
 
  Bényei József: Köszönöm

Megköszönöm ezt az esőt is,
arcom fürdeni belemártom.
Köszönöm a levélneszezést
feketetörzsű körtefákon.
Köszönöm, hogy holnap is nap lesz,
s reggel talán felébredek még.
Köszönöm a hajnali csöndet,
s a mályvaszínű naplementét,
kudarcok, harcok buktatóit,
edző tüzét a szenvedésnek,
zászlót, könnyet, fejfát és bölcsőt,
ami csak volt. És azt, hogy élek.


 
 
0 komment , kategória:  VERSEK  
Minden ami sikerül, a te műved
  2020-11-09 09:27:11, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Elmondani valamit, ami szép volt
  2020-11-09 09:25:41, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Az ember itt
  2020-11-09 09:24:09, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  HIT- Vallás  
Legyél elég érett
  2020-11-09 09:22:50, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
Mi, akik lélekben is nővé értünk, megtanultuk szeretni
  2020-11-09 09:09:25, hétfő
 
  Mi, akik lélekben is nővé értünk, megtanultuk szeretni, és értékelni önmagunkat. Tévesen hiszitek, hogy nekünk csak a rosszfiú kell. Nem, tényleg nem bírjuk elviselni az érzelmi ridegtartást, szenvedünk, fázunk, elmagányosodunk benne. Nekünk magabiztos férfi kell. A kihasználó, manipuláló, játszmázó, és érzelmileg zárt, elérhetetlen rosszfiú azonban nem igazi, csupán egy ál-férfi, aki magabiztosságot, dominanciát, és nyers férfierőt sugároz. Ha már elköteleződtünk, a biztonságot keressük, ölelő, szerető védelmet nyújtó karotok biztonságát, mert csak így funkcionálhatunk tökéletesen női szerepeinkben. A nőket nem érteni kell, hanem nagyon szeretni. És a szereteten át majd érteni is fogtok minket valamennyire, pont annyira, hogy ne tobzódjatok tovább ebben a nagy értetlenségben. Mert akkor már nem lesz fontos érteni, amikor a szív diadalmaskodik az ész fölött.
Király Eszter 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2020.10 2020. November 2020.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 345 db bejegyzés
e év: 4203 db bejegyzés
Összes: 60565 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 54
  • e Hét: 2704
  • e Hónap: 84117
  • e Év: 84117
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.