Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Magyarországon működő egyházak, felekezetek listája
  2020-12-02 18:33:12, szerda
 
  Az azonos hitelveket követők, vallásuk gyakorlása céljából, önkormányzattal rendelkező vallási közösséget, vallásfelekezetet, egyházat (a továbbiakban együtt: egyház) hozhatnak létre. (1990. évi IV. tv. 8. § (1)
Magyarországon 2012. január 1-jétől a 2011. évi CCVI. törvény szabályozza a magyarországi egyházak jogállását.
Az egyház egyes nézetek szerint nem más, mint az intézményesült vallás. 2012-től Magyarországon 27 egyházat ismernek el hivatalosan, szemben a 2012 előtt bejegyzett 150 egyházzal és vallási közösséggel. Ugyanakkor számos vallási közösség működik hivatalos bejegyzés nélkül is, ezek bejegyzését ugyanis a magyar törvények nem teszik kötelezővé.
Magyarországon ma már ez egy jogi szervezeti forma neve is, és nem feltétlenül jelent a hagyományos értelemben vett vallásosságot, hiszen lehetőség van akár ateista egyház alapítására is.

Wikipedia oldalon Link

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Az ismertebb SZEKTÁKRÓL és VALLÁSOKRÓL
  2020-12-02 18:26:01, szerda
 
  Itt olvasható Link  
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Szombatista vallás
  2020-12-02 18:24:39, szerda
 
  Nevüket arról kapták, hogy sokat visszaállítottak a zsidó vallásnak az ókeresztény korszakban eltörölt vallásos törvényeiből. Ezek közül a keresztények számára saját vallási szabályaikkal szemben a legszembeötlőbb különbség az volt, hogy a heti ünnepnapként a szombatot tartották, nem a vasárnapot.
A szombatosok, sabbatariusok, zsidózók, keresztény-zsidók keresztény eredetű felekezetek, amelyeknek története a reformáció idejére nyúlik vissza.
Az unitáriusokhoz hasonlóan Jézust embernek tekintették, ám hittek benne mint egyetlen és igazi Messiásban, akit illendő tisztelni. Miként a zsidók, a Bibliából csak az Ószövetséget tekintették szent könyvnek.
Előfutáraiknak az 1. században élt ebioniták, szombat ünneplésük (és nem egyéb hagyományaik) folytatóinak a 19. századi eredetű adventisták tekinthetők. Az erdélyi adventistákat a nép szombatistáknak is nevezi, ami ugyan hasonlít a ,,szombatosok" megnevezésre, de nem ugyanazt a mozgalmat illetve vallási csoportosulást jelölik vele.
A magyar nyelvterületen elsősorban Erdélyben vert gyökeret a szombatos vallás, már a 16. század utolsó harmadában. Hagyományosan elsősorban Marosszéken és Udvarhelyszéken gyökeresedett meg. A városok közül jelentős számban voltak Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Tordán. Az udvarhelyszéki Székelyszenterzsébeten középiskolai szintű iskolájuk volt. Van adat róla, hogy magyar nyelvterületen Erdélyen kívül Makón is jelen voltak.
Erdélyi alapítóinak az aranyosgeresdi Gerendi Jánost, illetve a székelyszenterzsébeti Eőssi András dúsgazdag székely főnemest tartják.
Utóbbi eredetileg Dávid Ferenc unitárius (szentháromságtagadó) püspök híve volt. Fogadott fia, a héber nyelv ismerője, Péchi Simon Bethlen Gábor fejedelemsége alatt főkancellár lett és így még nagyobb befolyással terjeszthette tovább a szombatos hitelveket. Ez azért is lehetett hatásos, mert az új felekezet számára Péchi a reformáció jegyében magyar nyelvű irodalmat teremtett, egyházi énekekkel, teológia művekkel, vitairatokkal, zsidó vallásos könyvek fordításaival.
I. Rákóczi György fejedelemségétől, az 1638-as dési terminust követően az erdélyi szombatosokat üldözték. (Korábban, 1636-ban Rákóczi még szabad vallásgyakorlatot engedélyezett nekik az unitárius püspök ellenőrzése alatt és eltörölte a korábbi országgyűlések ellenük hozott határozatait.) Rákóczi döntése ellenük nem vallási indítékokból fakadt, hanem mert a szombatosokat politikai ellenzékként látta. Sokan közülük Törökországba menekültek, mások titokban gyakorolták hitüket és voltak, akik a zsidó vallásra tértek át. Zömük a második világháború idején a zsidótörvények miatt, Degré Alajos miniszteri biztos rábeszélésére, az unitárius egyházhoz csatlakoztak
Szombatosok ma
A szombatosok mint közösség kihaltak a 20. században, ám szombat ünneplő keresztény felekezet napjainkban is létezik. A szombat ünneplés bibliai (nem pedig szombatos) örökségét továbbvivő ún. hetednapi adventizmus (amely nem az erdélyi szombatos mozgalom származéka!) a történelmi Magyarország területén elsősorban Erdélyben és a Partiumban aktív.

L. R. Conradi amerikai adventista misszióvezető Európában 1890-ben még találkozott Bözödújfalun annak az öt szombatos családnak a képviselőivel, akik társaiktól eltérően nem tértek át a zsidó vallásra.

* * *
- Hetednapi Adventista Egyház.
A Hetednapi Adventista Egyház a nemzetközi Seventh-day Adventist Church magyarországi szervezete. Leginkább a ,,szombat - tanításról" ismert, amely szerint a hét hetedik napja a szombat. A felekezet a millerita mozgalomból indult ki, 1863-ban jegyezték be hivatalosan. Küldetésének tartja, hogy ,,Isten szeretetének és kegyelmének fényét magasra emelje és így mutasson utat az embereknek Jézus Krisztushoz, hogy így az Ő tanítványai legyenek és üdvösséget nyerjenek
Európában Romániában van a legnagyobb taglétszámuk, 2017-ben mintegy 65 ezer fő.Magyarországon 2015-ben 5-6 ezer fő.
Az adventisták a harmadik világ egyik leggyorsabban növekvő vallási felekezete. Híveinek száma világszerte: Az adventisták péntek este és (a többi keresztény egyháztól eltérően) szombati napokon jönnek össze közös Biblia-tanulmányozásra és istentiszteletre.
Az úrvacsora szertartását kovásztalan kenyérrel és szőlőlével mutatják be, és úgy tekintik, mint Krisztus haláláról és feltámadásáról való megemlékezést, bűneik bocsánatára. Az úrvacsorához - az utolsó vacsorához híven - szertartásszerűen lábmosás is kapcsolódik. A lábmosást sok keresztény nem érti és nem ismeri. Mindenesetre a Bibliában Jézus Krisztus egyértelműen beszél ennek megtartásáról és mikéntjéről, illetve, hogy miért is rendelte el mindezt.[13] A bornak fordított szó pedig a Bibliában véleményük szerint egyértelműen alkoholmentes mustot jelent ebben az esetben.

Bővebben Link

* * *
- A Hetednapi Adventista Egyház 28 hitelve Link

- A szombatisták végül is milyen vallást követnek vagy hogy van ez az egész?
Tudod sokféle szombatista vallás van, amiben megegyezik mindegyik az az, hogy a tízparancsolatnak megfelelően a szombat napot tartja meg pihenőnapnak, mint a Teremtés emlékünnepét.
A zsidók kivételével mindegyik protestáns keresztény vallás. Ha részletesebben érdekel a téma, ajánlom figyelmedbe John N. Andrews: A szombet története című könyvét, mely nyersfordításban pdf formátumban elérhető a gödöllői Bibliaház honlapján a  
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Szent Efrém Férfikar ünnepi koncertje - Advent Óbudán 2020
  2020-12-02 18:01:14, szerda
 
  Görög bizánci zene
Videó Link

...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Advent  
Újabb veterán kihívója akadt Mike Tysonnak -ökölvívás
  2020-12-02 17:48:11, szerda
 
  Újabb veterán nehézsúlyú ex-bokszvilágbajnok lépett színre Evander Holyfield személyében: az 58 esztendős amerikai kihívta az idén önmagát szintén reaktiváló honfitársát, az 54 éves Mike Tysont, hogy harmadszor is verekedjenek meg a ringben.
Holyfield azután jelentkezett be - adta hírül az MMA Fighting portál -, hogy Tyson, 2005-ös utolsó meccsét követően, a múlt hét végén ismét szorítóba lépett és bemutató mérkőzésen döntetlenre végzett az 51 éves, szintén volt világbajnok Roy Jones Jr.-ral.
"Nincs több kifogás. Ennek a harcnak az örökségünkért kell zajlania. Mike, azt mondtad, készen állsz, hogy megküzdj velem. Írd alá a szerződést és lépj be a ringbe, a világ vár, én készen állok" - idézte Holyfield szavait a honlap.
A korábbi klasszis bokszoló május végén Instagram-oldalára feltöltött videofilmmel is igazolni kívánta, hogy komolyan gondolja visszatérését a ringbe, és leszögezte, hogy elszántan készül bokszkarrierje felújítására. Pályafutásuk delén ő és Tyson kétszer találkoztak a szorítóban, mindkétszer vb-címért csaptak össze. 1996-ban Holyfield kiütéssel nyert, az 1997-es mérkőzésükön pedig leléptették Tysont, mivel a csata hevében riválisa fülébe harapott.
Holyfield profiként 44 mérkőzést nyert meg, benne 29-et kiütéssel, s két döntetlen mellett tízszer maradt alul. Tyson - akinek Jones elleni meccsét nem számítják bele hivatásos mérlegébe - 50 győzelmet aratott (44-et KO-val), s hatszor szenvedett vereséget.

Forrás: M4 sport hírek 2020. 12. 02
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Rorate I hét, szerda Csíksomlyó 12.02
  2020-12-02 17:43:18, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Rorate Caeli - Catholic Gregorian Chant Hymns
  2020-12-02 17:37:32, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Advent  
Rorate caeli desuper - organ and vocal
  2020-12-02 17:35:38, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Advent  
Naponta költők, színészek, írók, zenészek, adventi ........
  2020-12-02 17:33:39, szerda
 
  Naponta költők, színészek, írók, zenészek, közösségünk ismert és elismert tagjai rövid videoüzenetet hallgatjuk meg a NEK adventi kalendáriumába.
Huszonnégy nap, huszonnégy személyes történet.
Huszonnégy nap, huszonnégy személyes történet, vers, ének, üzenet érkezik otthonukból az otthonunkba e különös év különös adventjén. December 1-jétől naponta költők, színészek, írók, zenészek, közösségünk ismert és elismert tagjai rövid videoüzenetet hallgatjuk meg a NEK adventi kalendáriumában.
A világjárvány miatt alaposan megváltozott az életünk, rengeteg veszteség ért bennünket. Sok tervezett találkozás, esemény is elmaradt, új időpontra került át - köztük az, amit annyira vártunk: az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK). Az új helyzet, új megoldásokat is hozott. Szeptemberben online előtalálkozón kapcsolódott össze a világ Budapesten át - az Eucharisztia jegyében.
A járvány második hulláma ismét bezárkózásra kényszerít minket. Advent idején elmaradnak a vásárok, a betlehemezések, a tervezett találkozások: a közös séták, a forralt borozás, a meghitt beszélgetések.
A találkozásokról azonban nem szabad lemondanunk.
Erdő Péter bíboros adventi üzenetében is erre bátorít minket, miközben arra emlékeztet, hogy Isten nem hagyja magára az emberiséget. Úgy fogalmazott: ,,Ő itt jár velünk a történelem útján és vár bennünket egy boldogító örök találkozásra. Itt a Földön is ragadjuk meg a találkozás alkalmait!"
Ragadjuk meg - ha nem tehetjük meg személyesen, tegyük meg online térben! December 1-jétől naponta költők, színészek, írók, zenészek, közösségünk ismert és elismert tagjai a saját nappalijukból küldenek rövid videoüzenetet. Huszonnégy nap, huszonnégy személyes történet, vers, ének, üzenet érkezik a nappalikból a nappalinkba e különös év különös adventjén.

Különös év, különös adventje
24 nap, 24 ismert ember meglepetése a NEK adventi kalendáriumában.
Marosán Csaba I NEK adventi kalendárium 1 Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
XVII. Béke bajnok Szent Rita
  2020-12-02 17:28:09, szerda
 
  Szent Rita aki a legnehezebb helyzetekben is segít..

Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 594 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 789
  • e Hét: 17181
  • e Hónap: 29857
  • e Év: 263604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.