Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Glacier Nemzeti Park, Montana USA
  2021-01-17 16:56:57, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Dolomitok, Olaszország
  2021-01-17 16:53:25, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Dolomitok az Alpokban
  2021-01-17 16:48:42, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Denali, Alaszka, USA
  2021-01-17 16:46:06, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Déli-Georgia-sziget, Antarktisz
  2021-01-17 16:43:20, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Cuernos del Paine, Chile.
  2021-01-17 16:36:24, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Andok
  2021-01-17 16:34:30, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Húsvét szigeti láva
  2021-01-17 16:32:16, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Szép helyek  
Gyógyító hétköznapi szépség a százszorszép
  2021-01-17 00:11:05, vasárnap
 
 



A százszorszép egy hétköznapi évelő virág, melyet szerintem mindenki ismer. Kevesen sejtik azonban, hogy ez az apró, szinte észrevétlen áttelelő gyönyörűség tulajdonképpen gyógynövény.

Egész Európában és Ázsiában honos, egyre elterjedtebb hazánkban is. A napsütötte rétek, mezők, parkok gyakori virága.

Népiesen tavaszfűnek, pászkamorzsának, boglárnak is nevezik. Egy régi szokás szerint százszorszépből font koszorút tettek a gyermekek párnája alá, hogy megvédjék őket a betegségektől.

A százszorszép az őszirózsafélék családjába tartozik. Bolyhokkal borított, egyetlen virágban végződő, levéltelen szára akár 15 cm magasra is megnőhet. A friss, fiatal leveleknek és a virágkelyheknek kellemes, aromás, érett ízük van.

A százszorszép áprilistól novemberig szinte állandóan virágzik. Virágzata a nappali fényben kinyílik, ám szürkületkor ismét becsukódik. Gyógyászati célból elsősorban a virágzatát szokták leszedni, de sokan gyűjtik leveleit is, hisz mindkettő használható. Fontos tudni, hogy a százszorszép virágait közvetlenül szürkület előtt, azaz a becsukódást megelőzően érdemes leszedni, mert így őrizhetők meg leginkább a hatóanyagai.

A százszorszép gyógyhatású összetevőket, nyálkaanyagokat, illóolajokat, flavonoidokat, cserzőanyagokat, triterpén szaponinokat, szerves savakat, ásványi anyagokat, inulint és cukrot tartalmaz. Ezek nagy része az egész növényben megtalálható.

A százszorszép jótékony hatásai :
Támogatja a májműködést, epe- és lépbetegségeknél ugyancsak remekül használható. Belsőleg kiválóan alkalmazható légzőszervi betegségekben, mivel segíti a nyák felköhögését, emellett gyulladásgátló, összehúzó és sebgyógyító hatású. A leveleiből készült kivonata az érfalak elzsírosodása ellen használható. Enyhe vizelethajtó, ami segíthet a húgyutak gyulladásakor és vesegyulladásban. A százszorszépből készített tea csillapítja a menstruációs fájdalmat, javítja az anyagcserét, étvágygerjesztő, valamint enyhe fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású. A százszorszépnek izzasztó és enyhe tisztító hatása is van. Vértisztító kúrákhoz is alkalmazzák, de kezelnek vele reumát vagy köszvényt is. Köhögés ellen szintén hatékony, segít a fulladásos rohamokon.

Külsőleg alkalmazva javítja a sebgyógyulást. Összehúzó hatású, bőr- és nyálkahártya-gyulladás esetén enyhíti a fájdalmat. Betehetjük fürdővízbe, illetve a főzetéből pakolást készíthetünk. Hathatós segítséget nyújt nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, különböző bőrbetegségek - például ekcéma, sömör, pikkelysömör, kiütések vagy akne - esetén. Öblögetőként jótékony hatással van a garat-, esetleg ínygyulladásra. Enyhén és szinte észrevétlenül fejti ki hatását, ezért is gyakran adagolják különböző gyógynövénykeverékekhez.

Tea készítése
Forrázzunk le 2 kávéskanál százszorszép virágot 2,5 dl vízzel, és kb. 10 perc után szűrjük le. Mindennap igyunk meg belőle 2-3 cszészével. A teába keverhetünk gyermekláncfüvet vagy mezei katángot, melyek élénkítik az anyagcserét.

Borogatás
Főzzünk százszorszépteát, mártsunk bele egy kendőt, és helyezzük az ekcémára, sebekre.

Tinktúra
30 g szárított virágot tegyünk jól záródó üvegbe, 1,5 dl tiszta vodkával, vagy minőségi házipálinkával öntsük le, és hagyjuk állni 10 napig, majd szűrjük le. Az anyagcsere élénkítésére fogyasszunk naponta 3x20 cseppet.

A százszorszépet dísznövényként is szokás termeszteni. Fű közé ültetve májustól októberig virágzik. Jól viseli a kaszálást, vonzza a hasznos rovarokat.

Túladagolni lehetetlen
A növény egyik óriási előnye, hogy alkalmazása teljesen biztonságos. Kerüljön akár a salátákba, töltelékekbe, mézbe, vagy készüljön belőle tea, egyszerűen lehetetlen túladagolni.

A növényhez gyógyító hatása mellett, több népi hiedelem is kapcsolódik. Úgy tartották: képes szerelmet - méghozzá tiszta, hűséges és valódi szerelmet - hozni az ember életébe. Az egyik közismert hiedelem szerint: ,,ha szerelemre vágysz, legyen a zsebedben százszorszép virág".

Szeret, nem szeret ...
A százszorszép azonban nem csupán abban segít, hogy szerelembe essünk, egyszersmind a szerelem egyik legrégebbi tesztelési eszköze is. Virágainak tépkedésével nemcsak a kislányok szórakoznak, hanem nagyon sok nagylány, sőt akár idősebb hölgy is. ,,Szeret, nem szeret..." mondogatjuk sokszor nyaranta, a fűben heverészve. A virágszirmok száma szerencsére rendszerint páratlan, ezért a kedvező válasz több mint valószínű.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kéz és amit elárul rólunk
  2021-01-17 00:02:25, vasárnap
 
  A kéz alakja sokat elárul a személyiségről - tudták ezt már az ókori Egyiptomban, Indiában, sőt még Carl Gustav Jung pszichológus is látott fantáziát benne.

Milyen típusú kezed van?

A legegyszerűbb kézvizsgálati szempont a tenyér és az ujjak hosszúságán, arányain alapul. Ez alapján négyféle kéztípust különböztetünk meg, melyek a 4 őselemről kapták a nevüket.

=====
Tűz kéz
=====

Jellemzője: a tenyér hosszúkás, de az ujjak rövidebbek a tenyér hosszánál. A tenyér vonalai hangsúlyosak, a bőr feszes, meleg és rugalmas tapintású.

A tűz kéz energikus, impulzív, kezdeményező, lelkes, szenvedélyes, kalandvágyó és fogékony személyiséget takar. Az ilyen ember aktív életet és, bármibe kezd, azt nagy beleérzéssel és energikusan végzi.

Nagy tevékenység-vággyal rendelkezik, fontos számára mozgás, a sport, nehezen bírja a monotonitást, az egy helyben ülést. Ha nem vezetheti le energiáit, nyűgössé és ingerültté válik. Élvezi az életet, de túlzásba eshet az evést és ivást illetően, és érdemes ügyelnie arra is, hogy ne hajtsa túl magát.

A tűz kezű ember számára fontos az önkifejezés. Jó előadó, szeret a társaság középpontjában lenni, élvezi, ha figyelnek rá. Vezető típus, aki keresi a versenyt, a kihívást. Jó szervezőkészséggel van megáldva és önálló, így ügyesen irányítja saját és mások életét.

Ide kattintva még több személyiségtipológiát találsz!>>

=====
Víz kéz
=====

Jellemzője: hosszúkás tenyér, hosszú ujjakkal, finom tenyérvonalakkal. A bőr nyirkos, puha tapintású, a kézfogásnál gyenge.

A víz kéz érzékeny, érzelmes és intuitív embert takar. Általában jók a megérzései, és vonzódik a spirituális és a misztikus dolgokhoz. Intenzív érzelmi életet él, nagyon érzékeny és hamar megbántódik.

Könnyedén alkalmazkodik környezetéhez, és hangolódik rá a körülötte lévő emberekre. Gyakran átveszi mások hangulatát, érzéseit, ezért nagyon sérülékeny. Kevésbé gyakorlatias ember, inkább kreatív művészlélek, aki sokszor belső világában, fantáziájában él. Fizikai állóképessége gyengébb.

Empatikussága miatt a szociális, segítő, tanácsadó és gyógyító pályákon sikeres lehet.

=======
Levegő kéz
=======

Jellemzője: inkább széles vagy négyzet alakú tenyér, hosszú ujjakkal, vékony, de éles tenyérvonalakkal. A bőr száraz és, puha tapintású.

A levegő típusú kézhez intelligens, kommunikatív és ötletes személyiség tartozik, akinél az ész, az intellektus, a szellemek kapják a főszerepet.

A levegő kezű ember önálló és független gondolkodású, szellemileg mozgékony és ötletes. Nagy meggyőzőerővel rendelkezik, logikusan és érzelmektől mentesen érvel. A szellemi párbajok, szócsaták feldobják. Gyakran a vita kedvéért vitatkozik. Az érzelmeket inkább analizálja, mint megéli. Mindennek a miértjét, a kiváltó okát és a hátterét kutatja. Közelebb hozza és segít megélni saját érzelmeit, ha naplót vezet és kiírja magából, ami nyomasztja.

Leginkább a szellemi foglalkozásokban és a kommunikáció terén teljesedhet ki. Egészsége szempontjából fontos, hogy szellemileg le legyen kötve, különben unatkozni kezd. A kapcsolataiban és a szerelemben hasonló érdeklődésű, szellemi társat keres.

Hogyan segíthetnek neked a személyiségtípusok az önismeretben?

======
Föld kéz
======

Jellemzője: széles vagy négyzet alakú tenyér, rövid ujjakkal. A tenyérben csak a fő vonalak rajzolódnak ki. A bőr vastag és száraz, nemritkán érdes tapintású.

A Föld kéz gyakorlatias, megbízható, józan ember sajátja. Akinek Föld típusú keze van, az szívós, kitartó, nagy teherbírású és rendszerető ember, akinek fontos kényelem és az anyagi biztonság. Nem szívesen változtat, konzervatív.

Gondolkodása realista, gyakorlatias és lényegre törő, kissé makacs, és gyengébb a képzelőereje. Nehezen rugaszkodik el a valóságtól. Kevésbé érzelmes, de nagyon egyenes, őszinte és becsületes ember, akire mindig lehet számítani, támaszkodni.

Vonzódik az anyagi világhoz, a természethez, jól bírja a fizikai munkát, remek kézügyességgel van megáldva.
Forrás : Szabó Szilvia grafológus hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 388 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2860
  • e Hét: 9216
  • e Hónap: 22965
  • e Év: 227666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.