Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Évente egy focipályával zsugorodik Magyarország
  2021-01-20 19:30:03, szerda
 
 





ÉVENTE EGY FOCIPÁLYÁVAL ZSUGORODIK MAGYARORSZÁG


Gigászi erők mozgolódnak a föld alatt, ezek az erők alakítják a Föld felszínét.. Ennek köszönhető, hogy hazánk évről évre, ha nem is észrevehetően, de zsugorodik, méghozzá egy focipályányi területtel.

A tektonikai mozgások miatt hazánk kelet-nyugati irányban folyamatosan zsugorodik, évente egy fél hektárnyi - egy átlagos focipályányi - terület vész el, ezt nevezhetjük akár ,,geológiai Trianonnak" is. Ugyanez az erő lassan megszünteti a Földközi-tengert és összeolvasztja Európát Afrikával.

Afrika nyomul észak felé, nyomódik neki Európának, pontosabban az a kőzetburok, ami a hátán cipeli Afrikát, és egy másik, ami a hátán cipeli Európát, egymás felé közeledik. Ez nem egy vonalzóval meghúzható egyenes mentén történik, hanem ennek az ütközésnek során önálló darabok törnek le. Egy ilyen letört darab van az Adriai tenger északi részén, ez az, ami intnenzíven nyomul. Ez váltotta ki a Zágráb környéki földrengés sorozatot, ami után már közel 200 kisebb-nagyobb rengést regisztráltak.


Romos épület Petrinyában 2020. december 29-én, miután 6,3 erősségű földrengés volt Közép-Horvátországban.





A tavaly év végi, 6,4-es horvátországi földrengés utórengései máig tartanak és várhatóan még napokig, hetekig ,,recsegni" fog. A földmozgást alapvetően az afrikai és az eurázsiai kőzetlemez ütközése okozta, a két tömb évente nagyjából hat milliméteres sebességgel préselődik egymáshoz - a gigászi erők munkája aktívan formálja az egész földfelszínt, így hazánk és térségünk topográfiáját is

Az eredmény pedig, hogy tíz- és százmillió évek múlva már hiába keresnénk a Földközi-tengert, és azt sem tudnánk megmondani, hol ér véget Európa és hol kezdődik Afrika.

40 centit mozdult el a föld észak felé

Megfigyelhető volt a műholdról, hogy annak a térségnek, ahol a földrengés volt, a felszíni alakzata megváltozott. Az egész észak felé tolódott. Itt 30-40 centiméteres elmozdulásról beszélünk Magyarország irányába. Ez jól látható, a rengés előtti és utáni műholdfelvételekről, persze mindez a földön, szabad szemmel nem látható. Ezt a hatást érezhették Baranyában, de még Budapesten is. A geológusok azt is kifejtették, hogy ez az a föld alatti mozgás, ami az egész Kárpát-medencére, azon belül pedig hazánkra is hatással van.

Lassabban mozog, mint ahogy a köröm nő

Ez a 30-40 centis elmozdulás, az egyszeri alkalom, nem bírta tovább a nyomást a kő és eltörött. De maga a folyamat ennél sokkal lassabb. Az Adriai-lemez észak felé nyomulása évente néhány milliméteres sebességet jelent, lassabban, mint ahogy a körmünk nő. Ez a nyomás azt jelenti, hogy a Kárpát-medencének a területe is zsugorodik, így értelemszerűen hazánké is. Nem az országhatárnál mérhető ez a zsugorodás, hanem az egész medencében. Nem a csonka Magyarország területe lesz kisebb, mert ez a folyamat a Kárpát medencére érvényes. De ez olyan lassú folyamat, hogy szemmel gyakorlatilag érzékelhetetlen. Amit lehet olvasni, hogy eltűnik majd a Földközi-tenger, mert egybeolvad Afrika és Európa. Ez évmilliók múlva fog bekövetkezni, nem napjainkban. A lényeg, hogy valóban a Kárpát-medence területe, benne a mai Magyarország is, mintha satuba lenne fogva: a felszíni területe rövidül, de ez - a geológusok szerint - természetesen nem a trianoni határnál érvényesül.


Link





 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
Tragédia a távoktatáson - Osztálynyi diák nézte végig a Bács
  2021-01-20 15:00:47, szerda
 
 




TRAGÉDIA A TÁVOKTATÁSON - OSZTÁLYNYI DIÁK NÉZTE VÉGIG A BÁCS-KISKUN MEGYEI KÖZÉPISKOLA TANÁRNŐJÉNEK A HALÁLÁT


SOKKOLÓ PILLANATOK


Több mint húsz tanuló figyelte a monitort, a 17 éves diákok online órán vettek részt, amikor szörnyű, örökre az emlékeikbe vésődő pillanatok következtek. Tanárnőjük leesett a székről, és a szobába berohanó férje hiába küzdött az életéért, már nem segíthetett rajta.

A mentők percek alatt a helyszínre értek, de már ők sem segíthettek a tanárnőn.


A diákok online órán vettek részt, több mint húsz tanuló látta, amint a tanárnő leesik a székérôl, majd férje megpróbálja újraéleszteni (Képünk illusztráció)





Szörnyű tragédia rázta meg hétfő reggel az egyik Bács-Kiskun megyei középiskolát: a mindenki által szeretett 52 éves tanárnő az online tartott tornaórája közben vesztette életét. A sokkoló pillanatokat több mint húsz diák nézte végig.

"Körülbelül negyedóra telhetett el az órából, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy fennakadtak a szemei, a szája mintha egy kicsit habzott volna, aztán pedig leesett a székről" - idézte fel a felfoghatatlan eseményeket az egyik 11. osztályos diák, aki otthonából vett részt az online órán.


SIKERTELEN ÚJRAÉLESZTÉS


Mint mondta, a szerencsétlenül járt tanárnő mindig bekapcsolta a kameráját és a mikrofont is, így a rosszulléte minden mozzanatát rögtön látták és hallották.

"Kiabáltuk a nevét, és többen hívták is telefonon, mire nagyjából fél percen belül a férje berontott a szomszédos szobából. Azonnal hívta a mentőket, és megkezdte a felesége újraélesztését, de már sem ő, sem a kiérkező szakemberek nem tudtak segíteni rajta. A férjének természetesen nem az volt az első dolga, hogy kikapcsolja a kamerát, de utána magunktól megszakítottuk a tanárnővel közös videóhívást."


SZÍVULTRAHANGON JÁRT


- Mindig életvidám, nagyon kedves és szerethető személyisége volt. Mindemellett következetesen végezte a munkáját, tényleg mindenki szerette. Felfoghatatlan számunkra, hogy egyik pillanatról a másikra ilyen megtörténhet - mondta lapunknak a neve elhallgatását kérő diák, aki arról is beszélt, hogy a közelmúltban többször is maradtak el online óráik amiatt, mert a tanárnőnek vizsgálatokra kellett mennie.

"Úgy tudom, hogy szívultrahangot csináltak neki. Azt nem tudom, hogy volt-e valamilyen betegsége, de nekünk mindig azt mondta, hogy semmi baj nincsen az eredményeivel. Elképzelhető, hogy most is a szívével történt valami, de azt is beszélték, hogy korábban egyszer már epilepsziás rohama is volt" - tette hozzá a megtört diákja.


GYÁSZOL AZ ISKOLA


Az elhunyt tanárnő egy végzős osztálynak az osztályfőnöke is volt. A diákjai mellett az egész iskola döbbenten áll a történtek előtt. Megkerestük az iskolát, de kegyeleti okokra hivatkozva nem akartak nyilatkozni. Az Országos Mentőszolgálatot is megkerestük az ügyben, ők ezt válaszolták: ,,A percek alatt helyszínre érkező mentők átvették az ott tartózkodó férfitól az ötvenes éveiben járó nő újraélesztését, akivel a mentésirányító a mentők kiérkezéséig végig telefonos kapcsolatban volt, sajnos a hosszas újraélesztés ellenére sem sikerült megmenteni az életét."


KI KELL BESZÉLNÜNK MAGUNKBÓL A TRAUMÁT


A Bors által megkérdezett szakértő szerint nagyon fontos, hogy a tragédiát végignéző és átélő diákoknak egy pszichológus vagy pszichoterapeuta segítsen a trauma feldolgozásában.

"Egy szakember abban tud segíteni, hogy a negatív érzelmek, érzések ne elfojtásra kerüljenek, hanem a múlt részévé tudjanak válni, megfelelően fel tudják azokat dolgozni. A diákok ugyanis valami olyasmit éltek meg, amivel még előtte soha nem találkoztak, soha nem szembesültek" - magyarázta a Borsnak Makai Gábor klinikai szakpszichológus. - Érdemes akkor is segítséget kérni kívülről, ha látszólag úgy tűnik, hogy senkinek semmi baja nincs, nem terhelte meg. Az elnyomás miatt később poszttraumás stresszzavar is kialakulhat, ezért nagyon fontos, hogy a diákok tudjanak beszélni arról, hogy kiben milyen érzések és félelmek kavarognak, és kapjanak egyfajta pszichés menedéket - tette hozzá a szakember.


Bors 2021.01.20.


Link



A mentők percek alatt a helyszínre értek, de már ők sem segíthettek a tanárnőn © MTI




 
 
0 komment , kategória:  Tragédiák - katasztrófák  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 320 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5369
  • e Hét: 13824
  • e Hónap: 53645
  • e Év: 231520
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.