Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
3. évközi hét szerda. 01.27 Csíksomlyó
  2021-01-27 16:42:14, szerda
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Nagyböjti ráhangoló videósorozat
  2021-01-27 16:38:38, szerda
 
  A Vele való közösség.
Itt lehet feliratkozni a videó sorozatra Link
 
 
0 komment , kategória:  Száz kérdés Jézus Krisztusról   
Fontos, hogy reményteli szívvel nézzük a világunkat!!
  2021-01-27 16:35:33, szerda
 
  "Minden nap megszűnik valami, amiért az ember szomorkodik, - mondja Hérakleitosz -, de mindig születik valami új, amiért érdemes élni és küzdeni."
Háborúk kezdődnek, majd békét kötnek a szemben álló felek! Kitör egy világjárvány, sokan meghalnak, az életben maradottak gyógyulnak, az élet megy tovább! Szomorú?! Így igaz, de nekünk tudnunk kell, hogy nem tud úgy lenyugodni a nap az égen, hogy valahol ugyanakkor ne kelne fel, sötét éjszakából születik a hajnal!
Fontos, hogy reményteli szívvel nézzük a világunkat!! Szeretettel, Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Egy római templom padlása őrzi ....
  2021-01-27 16:32:59, szerda
 
  Egy római templom padlása őrzi a náci megszállás alatt ott bújtatott zsidó gyerekek emlékét
Ezeknek a boltíveknek az árnyékában leltem menedéket" - olvasható a gyermekmagasságú búvóhely falán.
...... ...........


1943-ban legalább tizenöt zsidó kislány talált menedéket a római Santa Maria ai Monti-templom padlásán. Az akkori plébános, Guido Ciuffa utóda, Francesco Pesce elmesélte a történetet, megmutatta a gyerekek rajzait a búvóhely falán. A holokauszt nemzetközi emléknapján közzétesszük elbeszélését.
Egy kis ajtó nyílik egy régi csigalépcsőre, amely az oltár mögött visz fel több mint húsz méterrel magasabbra. Áthalad az apszis fölött, és még feljebb létra vezet egészen a harangtorony aljáig, ahonnan egy szűk és hosszú folyosó kezdődik. Francesco Pesce, a római Santa Maria ai Monti-templom plébánosa vezeti a csapatot elemlámpa fényénél vissza a történelembe. Ahhoz a soha véget nem érő 1943-as télhez, amikor az Örök Várost a nácik elfoglalták, és zsidók ezreit vitték el megsemmisítő táborokba. Itt, ennek a 16. századi templomnak a padlásán, néhány lépésre a Colosseumtól rejtettek el és mentettek meg az elhurcolástól legalább tizenöt, a városnegyedben lakó zsidó kislányt.
...... ........


Ezeknek a boltíveknek az árnyékában leltem menedéket" - olvasható a gyermekmagasságú búvóhely falán, felette aláírás, szénnel: Aida Sermoneta. Kicsit arrébb rajzok láthatóak: házak, egy harangtorony, fegyveres katonák, gyerekek. Egy elegáns nőalak: ,,Talán Eszter királynőt ábrázolja, akinek egy áldozati kenyér van a kezében" - magyarázza a plébános az elemlámpa fényénél.
A lányok nagy részét a Szent Szív nővérek látták vendégül a plébánia melletti bentlakásos lányiskolában. A legnehezebb pillanatokban, amikor a nácik átkutatták a házakat, bezörgettek a negyed kolostorainak kapuján is, a templom padlásán lévő sötét búvóhelyen rejtették el őket. ,,Az elődöm, Guido Ciuffa helyezte őket biztonságba. Egyikük még életben van - meséli Francesco atya -, soha nem tudta elfelejteni a katonák lépteinek zaját, mikor a macskaköveken jöttek a Baccina utca felől, a szenvedést, hogy nem voltak ott a szüleik, és a félelmet, amikor hívták őket, hogy rejtőzzenek el odafent, amikor sietve fel kellett menniük a csigalépcsőn és futva végigmenni a hosszú folyosón a búvóhelyre, ahol sokszor hosszan kellett várakozniuk, amíg el nem múlt a vészhelyzet, miközben a mennyezetről lelógó villanykörte lengését figyelték." A villanykörte vezetéke még mindig ott van. És alatta még olvashatóak a nevek: Matilde, Carla, Clelia, Anna.
Amikor Róma nyílt város volt, ki volt szolgáltatva a németeknek, akik a város falai és sikátorai között keresték a menekülőket, a rejtőzködőket. A megszállt Rómában, ahol a horogkeresztesek a pápa ablaka alatt ott álltak, a nácik majdnem kétezer zsidót elfogtak. A koncentrációs táborokban, az ardeatinai árkoknál (Fosse Ardeatine) haltak meg. Körülbelül tízezren azonban túlélték, magánlakásokban, kolostorokban és plébániákon, kórházakban, a Szentszék intézményeinél és szentszéki területeken rejtőzködve, és az őket segítők közül néhányan a Világ Igaza elismerést kaptak.
Már ismert a katolikus intézmények listája, amelyekben Róma különböző negyedeiben befogadtak és elrejtettek zsidókat, hogy megmentsék őket attól a vérengzéstől, amelyet a zsidó közösség elszenvedett Auschwitzban a Soá idején. Ez a régi plébánia és plébánosa, Giudo Ciuffa is rajta van a listán. 2007-ben emléktáblát állítottak a sekrestye mellett, az olasz főváros zsidó közössége ezzel fejezte ki köszönetét az azon a télen megmentett életekért. A felirat így szól: ,,A Madonna dei Monti plébánosa, az Isteni Szeretet Leányai és a Szent Szív Leányai befogadták Izrael üldözött és elnyomott gyermekeit. E falak árnyékában menedékre leltek, és megmenekült az életük." Nem véletlenül ismétli a felirat azokat a szavakat, amelyek a harangtorony alatti búvóhely falára írtak. Éppen az egyik túlélő kezdeményezte, hogy állítsanak márványtáblát. A befogadottak személyazonosságát mindig diszkréten kezelték. Ezt a diszkréciót az idők során mindig tiszteletben tartották. De történetük, amely azon idők történelmének része, elevenen él a városnegyed emlékezetében. Mint ahogy a családnevek emléke is: Di Veroli, Di Consiglio, Di Castro...
Arról az 1943. október 16-i hajnalról, amikor egész zsidó családokat raktak Rómában teherautókba és deportálták őket, így írnak a plébánia melletti rendház bentlakásos iskolájának visszaemlékezésében: ,,A diákok száma egyre nő. Nagy jövés-menés van nálunk; sok ember kéri, hogy fogadjuk be. Vannak fiatal lányok, akik itt nevelkednek. Mások azért csatlakoztak, hogy megmeneküljenek a fenyegető veszélytől, átléptük velük a keretet. A házfőnöknőt köztiszteletben álló papok kérték, hogy fogadjon be nagyszámú, hatvannál is több kisfiút és kislányt, akik nálunk biztonságban lehetnek. Több tennivaló lett, de ez az irgalmasság cselekedete, és Isten számba veszi majd. Csak őbenne van a bizodalmunk, ő tart meg minket. De mikor ér már véget ez a pusztító háború?"
Francesco atya visszahozza a feledésből azokat a hétköznapi embereket, akik - amikor a gonosz kopogtatott az ajtajukon - nagy bátorsággal testvérként viselkedtek. Elmeséli zsidó családok történetét, akik a plébánia társadalmi életének szerves részei voltak. Római családok voltak, tehát mindenki úgy tekintett rájuk, mint egyazon család, Isten népe tagjaira. És a nép tagjainak e hálója olyan szolidáris, megtartó erő volt, amely a barbárság idején még jobban megerősödött. Az igazi testvériség tanúságtételeinek emlékét őrizzük itt" - mondja el a plébános.
A templom előtti téren elmeséli, az emberek éppen ott mentették meg a náci gyűlölet elől a Di Veroli család kislányát, Estert. Rávetették magukat a náci tisztre, a lábát taposva kiáltozta mindenki: ,,A kistestvérem! Ő a kistestvérem!... Engedjétek el!" Ha a harangtorony felé nézünk, látszik a csigalépcső melletti kis ablak... ,,Azokat a kislányokat - mondja Francesco atya - mind egyazon szeretet mentette meg: a nővéreké, a plébánosé... egy egész nép szeretete, egy népé, amely itt egyetlen családdá vált."


Fordította: Thullner Zsuzsanna
Forrás és fotó: Avvenire
Magyar Kurír 2021.01.27
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Mága Zoltán: Auschwitz-Birkenau felszabadítására emlékezünk
  2021-01-27 16:21:39, szerda
 
  Auschwitz-Birkenau felszabadítására és a holokauszt áldozataira emlékezünk
Auschwitz felszabadításával szabadságot kapott az élet és a jövő. Művészként, emberként is nagyon fontosnak tartom, hogy emlékezzünk, és emlékeztessük az emberiséget a vészkorszak borzalmaira, hogy soha többé ne fordulhasson elő a holokauszt borzalma.
David Foster barátommal a X. jubileumi újévi koncerten így emlékeztünk a vészkorszak valamennyi áldozatára!

Facebook oldali videó Link
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Benedekffy Katalin:
  2021-01-27 16:15:39, szerda
 
  Székelyföld hitet, erőt és gyökeret adott, Magyarország pedig szárnyakat ad.
Tizenkilenc évesen egy hátizsákkal a hátán, kezében egy kék virággal állt a józsefvárosi piac előtt Benedekffy Katalin. Egy seftes busszal érkezett Temesvárról, mert elhatározta, Magyarországon szeretne tanulni. Rengeteget tanult, küzdött, mert - ahogy mondja - hajtotta valami. Mesterei - Tokody Ilona, Laki Krisztina és a világhírű mezzoszoprán, Hamari Júlia - segítették a pályáján. Azóta nemcsak Magyarországon lett híres énekművész, hanem fellépett Amerikában, Svájcban, Ausztriában, Izraelben, Németországban és Spanyolországban is. A járvány miatt elmaradt egy moszkvai koncertje és egy ausztráliai kilencállomásos turnéja. Most az Operettszínházban próbál - a tervek szerint márciusban mutatják be a Nine című darabot. De amint megnyílhatnak a színházak, a Soproni Petőfi Színházban a Stabat Matert énekli. Egészen különleges ez az előadás, mert szimfonikus zenekar kíséri, a színpadon pedig egy csodálatos, szakrális balettelőadást láthat a közönség. Benedekffy Katalin azt mondja: rendszeresen hazalátogat Nagygalambfalvára, ahol született. Otthon feltöltődik, beszélget az emberekkel, meghallgatja őket, hogyan látják a világot az ottaniak, aztán felmegy a Madarasi Hargitára és énekel. Úgy érzi: ott, a hegyen közelebb van Istenhez. Interjú Benedekffy Katalinnal.
Azt nyilatkozta egy helyütt, hogy ha hazamegy, akkor minden alkalommal felmegy a Madarasi Hargitára - ahogyan most karácsonykor is megette. Miért fontos ez önnek?
Évekkel ezelőtt élet-halál között feküdtem a zalaegerszegi kórházban. Az orvosok félig már lemondtak rólam. Egy éjszaka, amikor nem tudtam, hogy megélem-e a másnapot, megfogadtam, hogy ha az Isten megsegít, és életben maradok, minden évben felmegyek a Fogarasi-havasokra, a Madarasi Hargitára és Csíksomlyóra is ellátogatok. Meggyógyultam, és azóta soha nem hagyom ki ezeket az utazásokat.
Ha felmegyek a hegyekbe, mindig megnyugszom és feltöltődöm. Azt érzem, hogy közelebb vagyok az égiekhez, és kicsit beszélgethetek Istennel.
Most is megtettem, karácsony után. Gyönyörű volt. Nagygalambfalván - ahol a szüleim élnek - eső esett, fent a hegyekben viszont hó hullott. Lenyűgöző volt. Kihajoltam az autó ablakán, és önfeledten énekelni kezdtem. Persze, kicsit meg is hűlt a torkom, de gyorsan meg kell gyógyulni, mert már elkezdődtek a próbák az Operettben.

Milyen darabbal készülnek?
A Nine című darabot próbáljuk. Federico Fellini Oscar-díjas 8 és ½ című remekműve alapján írta Arthur Kopit és Maury Yeston a musicalt, amelyet az Operettszínház műsorra tűzött. A mi bemutatónk különlegessége az, hogy lesz benne néhány rész, amely csak a filmben volt, az eredeti darabban nem - vagyis, most a színpadi előadás ősbemutatójára készülünk, amelyet várhatóan március végén mutatunk be. Természetesen, a járványhelyzet miatt még nem lehet pontosan tudni, hogy valóban be tudjuk-e mutatni a musicalt, de a próbák már zajlanak. Sajnos sok előadásom félbe maradt tavasz óta a járvány miatt.
Például a Stabat Mater a Soproni Petőfi Színházban. Ha jól tudom, a bemutatót még meg tudták tartani, de a járvány miatt többször már nem játszhatták az előadást, amely valóban egy sajátos helyzetben született, amikor tényleg szükség van az egyetemes értékekre. Önnek mit adott ez a különleges előadás?
A Stabat Mater az egyik legszebb Mária-himnusz. Amikor klasszikus éneket tanultam, már akkor énekeltem a Stabat Materből több részt. Nagyon szeretek ugyanis oratóriumokat énekelni - Bachtól, Handeltől és sok más szerzőtől énekeltem vallásos műveket. Egészen másfajta hangképzést igényel - s talán másfajta embert is. Míg az operában az ember a játékával is segíti az előadást, az oratóriumoknál csupaszon áll a színpadon, és csak a hangjával varázsol. Ez is éppen olyan, mint amikor felmegyek a Fogarasi-havasokra, ott állok kétezer méter magasan, és énekelni kezdek.
A SOPRONI ELŐADÁS PEDIG EGÉSZEN KÜLÖNLEGES. SZIMFONIKUS ZENEKAR KÍSÉR ÉS A SZÍNPADON CSODÁLATOS, SZAKRÁLIS BALETT ELŐADÁST LÁTHAT A KÖZÖNSÉG. TELJESEN MÁS VILÁGBA KERÜL A NÉZŐ.
A bemutatón érzetem is, hogy az emberek végig jönnek velünk, az egész előadáson át. Lélegzetelállító atmoszféra jött létre. Azt hiszem, teljesen újszerűt alkottunk. Soha nem volt még ilyen előadásom.

Nagygalambfalván született. Mikor figyeltek fel a szülei a különleges tehetségére?
Úgy mondják a szüleim, hogy előbb énekeltem, mint beszéltem. De valóban így volt. Az én családom egy igazi nótafa, mindenki énekel - főként népdalokat -, mindenkinek jó hangja van, de elsősorban édesanyám istenáldotta tehetség. Emlékszem, egészen pici lány voltam, édesanyám fürdetett, és közben a Kőműves Kelement énekelte nekem, amit azóta is tudok. Nagybátyám, Kányádi Sándor - Kossuth-díjas erdélyi magyar költő - pedig verseket mondott nekem. Lényegében az egész gyerekkorom a versek, zenék, nóták, népdalok világában telt. Édesanyám a helyi művelődési ház igazgatója volt, és már háromévesen népdalokat énekeltem a színpadon különböző fesztiválokon. Én voltam a fő attrakció - hiszen ki sem látszódtam még a földből, olyan kicsi voltam. Ez volt a gyerekkorom. Nekem a színpad volt a játszótér. A világ legtermészetesebb dolga volt, hogy énekelek. Annyira a zenében éltem, hogy például a tanulásban is a zene segített. Nagyon nehezen tanultam meg románul. Édesanyám kitalálta, hogy dallamot költ egy-egy román versre. Így könnyen megtanultam. Amikor az iskolában felelni kellett, azt mondtam: én inkább elénekelném a verset.
Akkor ezek szerint gyerekkorától zenei pályára készült?
Ó, egyáltalán nem. Jó tanuló voltam mindig, Székelykeresztúron biológia-kémia szakos osztályba jártam. Kémiából országos versenyeket nyertem. Sokáig orvosnak készültem. De az énekes és a prózai vonalon is sikereket értem el már gyerekként: több ének- és versmondó versenyt megnyertem. Elgondolkodtam, hogy érdemes lenne inkább az énekléssel foglalkozni. Így indultam el ezen a pályán. Milyen érdekes az élet, amikor Budapestre kerültem a Pesti Magyar Színház akadémiájára, az öltöztetőm lánya bukásra állt kémiából, és én korrepetáltam. Végül a kislány négyessel zárta az évet kémiából.

Cikk folytatása Link

...... ........... .......


Részt veszek az otthoni közösségi életben. Támogatom a Kányádi Sándor tábort is például. Székelyföld hitet, erőt és gyökeret adott, Magyarország pedig szárnyakat, hogy megvalósítsam az álmaimat. Egy fa is úgy szép, ha a gyökerei jó talajban, rendben vannak. Székelyföldön a talaj nagyon jó. Abba meg lehet kapaszkodni. Mély értékeket hoz magával az ember. Hálás vagyok a szülőföldemnek, az ott élő embereknek, és amennyi erőt ad az Isten, ugyanúgy segítek én is nekik. Böjte Csaba egyfajta mentorom, nagyon sokat beszélgetek vele. Ha otthon vagyok, felkeressük egymást, ha ő jár Magyarországon, akkor is igyekszünk találkozni. Egy alkalommal bemutatott Budapesten egy ferences atyának. Azt mondta: ,,atya, bemutatok neked egy Istenáldotta tehetséget, székelyföld pacsirtáját. Egy hibája van: református az Istenadta". Persze, nevettünk, mert tudjuk: egy az Isten. Az a lényeg, hogy az ember higgyen Istenben, és helyén legyen a lelke, a szíve.
 
 
0 komment , kategória:  ma is élő híres Emberek  
Férfi kézilabda V.B.
  2021-01-27 15:52:37, szerda
 
  Sajnos a Magyar férfi csapat kiütéses vereséget szenvedett el a Spanyoloktól.
Így csoport 2.-ként ott van a mai kiesése szakasz meccsén Franciákkal lesz a küzdelem .
- Nagy László csapatvezető, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) alelnöke szerint a válogatott mentálisan és fizikálisan is készen áll a hatszoros vb-győztes franciák elleni szerdai negyeddöntőre az egyiptomi világbajnokságon.
A szakember kedden azt mondta az M4 Sport Sporthíradó című műsorában, hogy a spanyolokkal szemben 36-28-ra elveszített hétfői középdöntős mérkőzésen "a küzdést és az előre játék örömét" hiányolták a játékosokból a szakmai stábbal.
"Ezeknek a magyar válogatott játékában mindig, minden körülmények között jelen kell lenniük, de a játékosok megértették azt, amit Gulyás István szövetségi kapitány és Chema Rodríguez másodedző mondott nekik az öltözőben a lefújás után" - nyilatkozta Nagy László. Hozzátette: voltak jó periódusai a mérkőzésnek, a 36 kapott gól azonban nagyon sok, és különösen bosszantó volt, hogy a spanyolok a magyarok hibáit kihasználva tudtak ennyi gólt szerezni.
"Ezzel együtt ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk, és mentálisan, illetve fizikálisan is készen állunk a franciák elleni mérkőzésre" - jelentette ki a csapatvezető.
Nagy László elmondta, a negyeddöntős mérkőzésen lesznek taktikai újítások, de a csapatnak elsősorban saját magára kell koncentrálnia, valamint arra, hogy támadásban fegyelmezetten kézilabdázzon. "Az eladott labdákat ez a gyors francia együttes könnyedén megbünteti, ezért erre nagyon figyelnünk kell" - emelte ki. Hozzátette, a keret tagjai egészségesek, mindannyian önbizalommal és bizonyítási vággyal telve várják a meccset.

A magyar válogatott szerdán 20.30 órától találkozik a franciákkal Alexandriában
Célegyenesébe fordul az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság, szerdán a negyeddöntőkkel megkezdődnek az egyenes kieséses küzdelmek: a magyar válogatott Franciaországgal találkozik a négybe kerülésért.
Szurkoljunk a fiúknak, hogy sikerüljön a nyereség és a bejussanak az elődöntőbe.

Forrás: M4 sport hírek
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb sport  
Merici Szent Angéla, szűz 01.27
  2021-01-27 15:11:06, szerda
 
  - Igenaptár oldalon Link

- TVN blogomba Link

- Magyar kurír oldalon Link

- Mária rádió Link

- Wikipedia Link
 
 
0 komment , kategória:  Női szentek bemutatás  
Útravaló – 2021. január 27.
  2021-01-27 15:01:53, szerda
 
  Jézusnak a mezőgazdaságból vett hasonlatait már lassan nem is értjük. Példákat mondott a hallgatóságnak, de a tanítványoknak odahaza ismét elmagyarázza, részletesen kifejti. Az evangélium hirdetése így zajlik: megtalálni a szavakat és kifejezéseket, melyeket megértenek, akik körülvesznek nap mint nap. Lelkipásztorok tapasztalják, hogy ez ma is így van. Valakinek mond valamit a pap, a prédikációban valakit megragad egy szó, egy mondat, és évek múlva azzal állít be az illető, hogy neki akkor ott valami megváltozott az életében. De ugyanaz a mondat semmit nem jelent a többieknek. Máskor pedig más van így egy másik mondattal: az elvetett mag attól is függ, ahová hull.

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Útravaló_Adoremus  
3. évközi hét szerda 01.27
  2021-01-27 15:00:14, szerda
 
  SZENTLECKE a Zsidókhoz írt levélből
Krisztus egyetlen áldozattal örökre tökéletessé tette a választottakat.
Testvéreim!
Minden ószövetségi pap naponta elvégzi szolgálatát, és ugyanazt az áldozatot többször is bemutatja. Ezeknek azonban nincs erejük a bűn eltörlésére. Krisztus ellenben csak egy áldozatot mutatott be a bűnökért, és örökre helyet foglalt az Isten jobbján. Már csak arra vár, hogy minden ellensége hódolattal leboruljon lába előtt. Egyetlen áldozattal örökre tökéletessé tette a megszentelteket.
Ezt bizonyítja a Szentlélek is, amikor így szól (Jeremiás próféta által):
,,Ez az a szövetség, amelyet ama napok után kötök velük. Törvényemet szívükbe írom és elméjükbe vésem, bűneikre és engedetlenségükre nem gondolok többé."
Ahol pedig ezek a bűnök már bocsánatot nyertek, ott nincs többé szükség a bűnért való áldozatra.
Ez az Isten igéje. Zsid 10,11-18

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Az Isten igéje akkor lesz hatékony bennünk, ha hívő lélekkel fogadjuk, és tettekre is váltjuk.
Amikor Jézus a Genezáreti-tó partján tanított, nagy tömeg gyűlt köréje. Ezért hajóba szállt, és egy kissé beljebb ment a parttól, a tömeg pedig a tó partján maradt. Ekkor példabeszédekben sok mindenről beszélt nekik. Így kezdte tanítását:
,,Halljátok csak! Kiment a magvető vetni. Amint vetett, némely szem az útfélre esett. Odaszálltak az égi madarak, és fölcsipegették.
Némely mag köves helyre esett, ahol nem volt elég talaja. Itt hamar kikelt, mert nem jutott mélyen a földbe. Amikor azonban kisütött a nap, megperzselődött, és mivel nem volt elég erős gyökere, elszáradt. Némely mag pedig tövisek közé hullott. Amint a tövisek felnőttek, elfojtották, úgyhogy nem hozott termést. A többi mag jó földbe hullott, kikelt, felnőtt, és harmincszoros, hatvanszoros, sőt százszoros termést hozott." Jézus így fejezte be szavait: ,,Akinek füle van, hallja meg!"
Amikor egyedül maradt, tanítványai és a tizenkét apostol megkérdezték tőle, mi a példabeszéd értelme. Így válaszolt nekik: ,,Ti megtudhatjátok Isten országának titkát, a kívülállók azonban csak példabeszédekben hallanak róla:
Nézzenek, de ne lássanak, halljanak, de ne értsenek, nehogy megtérjenek, és bocsánatot nyerjenek."
Azután így folytatta: ,,Nem értitek ezt a példabeszédet? Hogyan fogjátok a többi példabeszédet megérteni? A magvető az, aki az igét hirdeti. Azok, akikben útfélre hull a tanítás, meghallgatják ugyan, de rögtön jön a sátán, és kitépi szívükből az elvetett igét. Azok, akiknél köves talajra hullt a mag, amikor hallják a tanítást, szívesen hajlanak rá; de nem ver bennük gyökeret, mert (állhatatlanok), csak a pillanatnak élnek. Ezért, ha szorongatás vagy üldözés éri őket az Isten igéje miatt, hamarosan meginognak. Azok pedig, akikben tövisek közé esik (az Isten igéje), meghallgatják ugyan a tanítást, de a világi gondok, a csalóka gazdagság és a többi földi szenvedély rabul ejtik őket; és elfojtják az igét, úgyhogy nem hoz bennük gyümölcsöt.
Végül vannak olyanok, akikben az ige jó földbe hullott. Hallják a tanítást, magukévá is teszik, és harmincszoros, hatvanszoros, sőt százszoros termést hoznak."
Ezek az evangélium igéi. Mk 4,1-20
...... ........... .....



Elmélkedés
Szent Márk evangéliumában a 4. fejezet kezdete jelentős fordulópontot jelent Jézus igehirdetésében. Az előzményekben megfigyelhető volt a zsidó vallási vezetők fokozódó ellenállása Jézus személye iránt, illetve az Úr tanításának elutasítása. Bár nyíltan és világosan beszélt eddig is, sokan félreértették vagy nem értették meg szavait és szándékát. Mostantól megváltozik a tanítás közlésének módszere, példabeszédekben kezd el tanítani. Tény, hogy ezek a példabeszédek már nem annyira egyértelműek és nem is érti meg mondanivalójukat mindenki. De az is tény, hogy az egyszerű, nyitott szívű emberek azonnal felfogják a példázatok értelmét. A példákkal való tanítás sajátos jelleget ad Jézus idehirdetésének. Isten országáról és annak növekedéséről kissé titokzatos nyelven szólnak, mellőzik az írástudók hagyományos magyarázatainak elemeit, de mégis közérthetően világítják meg Isten országának természetét és egyértelműen mutatják meg a hallgatóság számára a cselekvés irányát.
Az Úr világosan látja, hogy a hallgatóság közül ki az, aki befogadó, és ki az, aki kívülállóként hallgatja őt. A mai evangéliumban a különféle talajra hulló magok ezeket a csoportokat szemléltetik. Egyeseknek csak a füléig, másoknak egészen a szívéig ér el a tanítás. Én melyik csoportba tartozom?
C.Horváth István Sándor

Urunk, az irgalmasság Istene, könyörülj rajtunk, bűnösökön. Taníts meg bennünket a könyörületre és a megbocsátásra. Ne engedd, hogy hasonlóak legyünk a könyörtelen szolgához, aki nem követte ura irgalmasságát. Emlékeztess minket arra, hogy gyengeségeink miatt milyen sokszor esünk el életünk rögös útján. Szítsd fel szívünkben a megbocsátást és a segítő szándékot botladozó testvéreink iránt. Add meg nekünk az irgalom lelkét, hogy akaratod szerint kovásza legyünk eljövendő országodnak.

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 392 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1563
  • e Hét: 8253
  • e Hónap: 20929
  • e Év: 254676
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.