Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
GONDOLATOK URUNK MEGJELENÉSÉNEK ÜNNEPÉRE Más úton tértek
  2021-01-06 19:21:39, szerda
 
  GONDOLATOK
URUNK MEGJELENÉSÉNEK ÜNNEPÉRE

Más úton tértek vissza
Epifánia: az Úr megjelenése... A csillag vezetésével megmutatja Isten a világnak az életet; megmutatja a megváltás lehetőségét. Bölcsek jöttek napkeletről, mert látták a csillagot... (vö. Mt 2,1-12) Távolról, nagyon messziről jöttek, volt, akinek sivatagon, pusztaságon kel¬lett átküzdenie magát, hogy eljusson a helyhez, ahol a Gyermek volt. Mert valami legyőzhetetlen vágy élt a szívükben; maguk sem tudták pontosan, hogy mit és kit keresnek: ezért kérdezősködnek az emberektől. Jézus, a világ üdvössége, meg akar mutatkozni mindenkinek. Mindenkinek, akinek szívében vágy él az igazság után, mindenkinek, aki elindul a fény felé, mindenkinek, aki bármilyen pusztában vagy sivatagban éljen is - de teljes emberként akar élni.
Jézus - az üdvösség, az élet értelme - nem akar rejtve maradni. Nem akar titokban maradni, bár nem harsogással, nem feltűnő ünnepélyességgel jelenik meg a világban. Egyszerű emberként, kiszolgáltatott, törékeny kisgyermekként, barlang-istálló mélyén születik közénk az Élet, hogy majd harmincegynéhány év múltán, emberségének teljességében, az Istenről az örömhírt elmondva, fönn, a hegyen - a magasban - halálunknak is részese legyen.
Az Újszövetségi Szentírás számomra egyik legmegkapóbb elbeszélése a Háromkirályok látogatása. Az élet Ura előtt hódoló háromkirályok vala¬mennyiünk nevében leborultak Jézus jászolánál. Vala¬mennyiünk, és minden szépet és igazat kereső ember nevében odahelyezték adományukat - az aranyat, tömjént és a mirhát az élet Ura elé, jelezve köszönetünket, hogy mindannyiunk Ura és királya konfliktusokkal teli, halálra szánt életünk sorstársa lett. Csillag vezetésével érkeztek el hozzá. Legszebb, legköltőibb, legtitokzatosabb szavaink közé tartozik a csillag. Csillagra tekinteni annyi, mint kiemelkedni a hétköznapok sötétjéből: csillagra tekinteni annyi, mint fölemelni tekintetünket a földről az égre; csillagra tekinteni annyi, mint botorkálásra hajlamos életünk napjait a cél felé irányítani. A csillag-vezette napkeleti bölcsek élménye: az élet értelmének megtapasztalása. A cél meglelése.
De van egy másik élményük is, amire kevésbé szoktunk gondolni. A keserves csalódás. A jeruzsálemi tanácskérés, majd a bizalmasnak, meghittnek tűnő beszélgetés után, mikor Heródes arról beszél, hogy ő is elmenne hódolni a gyermek előtt, keservesen csalódniuk kellett. Álmukban utasítást kaptak, hogy ne menjenek vissza Heródeshez, mert szándékai nem tiszták. Az evangélium csak arról jelez: "más úton tértek vissza hazájukba."
A hódolat és imádás boldogságához micsoda ellentét ez a csalódás!
Tanít bennünket ez az evangéliumi részlet. Sokszor szövevényes, kusza emberi világunk kudarcait, emberi csalódásait elviselni tanít. Miért? Hogyan? Eltörpülnek a világ hatalmasai mindazok előtt, akik a csillag vezetésével megtalálták az élet Urát, és alázattal tudtak leborulni előtte. Az Istennel való találkozás volt ez a betlehemi látogatás: törékeny gyermekként, de felragyogott számukra, szívükben az Istenség ismeretének tiszta világossága. S ebben a fényben - az epifánia, az Úr megjelenésének fényességében - elrendeződnek a dolgok. Az addig oly fontosnak tűnő emberi szempontok - akár a hatalmasok véleménye is - jelentéktelenné válnak. Egyszerű lesz a megoldás: "Más úton tértek vissza hazájukba." (Mt 2,12)
Urunk: pusztaságban vándorlóknak,
nekünk is ragyogjon föl csillagod fénye!
Mutasd meg nekünk is arcodat,
hogy emberi tekintet ne zavarja életünket!
A Veled való találkozás után
adj mindnyájunknak békés hazatérést!
(Korzenszky Richárd
 
 
0 komment , kategória:  HIT- Vallás  
Levél magamhoz, hogy emlékezzek Drága Én!
  2021-01-06 18:13:36, szerda
 
  Levél magamhoz, hogy emlékezzek

Drága Én!

Ahhoz, hogy minden számodra jó legyen, még sokat kell tanulnod. Ezért most leírom Neked, mikre figyelj az utad során!
Legfőként arra kérlek, fogadd el önmagad olyannak, amilyen most vagy. Ne félj ezt megtenni, nincs mit veszítened, hiszen, amikor csak kedved tartja, mindig lehetőséged van változtatni magadon. Addig meg az a legjobb, ha önmagad így szereted. Szeresd önmagad, úgy, ahogy vagy!
Lásd magad valóban! Légy magad számára gyönyörű (kívül, belül) úgy, ahogy vagy. Ne másokhoz mérj, ne versenyezz! Csak lásd magad tisztán! Ne legyen lelkiismeret furdalásod emiatt! Hiszen nem vagy ezzel egyedül. Az egyetlen, ami miatt másokat ez zavarhat az, hogy ők nem képesek így látni magukat. Ez viszont nem a te problémád.
Tudj elkülönülni! Igaz, hogy egy egység része vagy, de mégis egy parányi elkülönülés. A te fájdalmad, a te problémád, te félelmed, csak a tiéd. Tedd le másokét! Az egyetlen, amit másokért tehetsz az, hogy figyelsz rájuk. Mielőtt bármit teszel, gondolj bele cselekedeteid következményeibe! Ne gázolj át másokon a saját érdekeid érvényesítése érdekében! Törekedj arra, hogy mindig úgy tégy, rajtad kívül is mindenkinek jó legyen!
Légy merészebb! Ne félj ennyit! Nincs miért félned. Oldd fel a félelmeidet! A félelmek gátakat képeznek benned és ezáltal az életedben. Ne hagyd, hogy korlátozza bármi is az életed! Ha van hited, igazi baj nem érhet.
Ne félj bízni se! Bízz másokban, másokon keresztül bízz magadban és bízz Istenben! Abból indulj ki, hogy senki sem akar rosszat Neked, mindenki a javadat akarja, ha Te is azt akarod magadnak.
Ne félj belenézni a tükörbe! Se akkor, ha csak önmagad tükrébe nézel, se akkor, ha a mások által eléd tartott tükörben szemléled önmagad! Élj úgy, hogy minden tükörbe nézve boldoggá tegyen a látvány!
Ne keresd a hibát! Hibát, aki keres, az talál. De a hiba lehet ugyanúgy szerethető és számodra tökéletes is. Taníthat, fejleszthet téged. Csak az a kérdés, te miként állsz hozzá.
Tudd azt is ehhez kapcsolódóan, hogy tökéletes általános értelemben amúgy sem létezik. Csakis a Te viszonylatodban. Azt nézd neked mi a tökéletes és zárj ki ebből is másokat! Mondjanak bármit, ők úgyis csak a saját értelmükről beszélhetnek.
Ha szükséged van rá, tudj segítséget kérni és tudd elfogadni. Tudd magad elfogadni akkor is, ha néha Neked segítség kell. Nincs ebben semmi sem. Nem kell mindig erősnek lenned, ettől nem tűnsz kevesebbnek, magad előtt sem.
Az adok- kapok egyedül arról szól, hogy képes vagy-e mindkettőre maradéktalanul. Bármit megkaphatsz, ha mered akarni és kapni. Ha bízol abban, hogy megkapod. Adni pedig amúgy is örömet okoz. Ezen az alapon pedig csak egy szabály él. Hogy mindent megérdemelsz, akár te adod, akár te kapod.
Ne bánj meg semmit, amit megtettél! Felesleges. Jól jött, amit tettél, tanultál belőle, általa fejlődtél, közelebb kerültél vágyaidhoz egy lépéssel, ráadásul másokat is tanítottál közben és tapasztaláshoz segítettél.
Soha nincs késő visszakozni sem. Semmi sem végleges, vagy megváltoztathatatlan.
Ne keress folyton okokat! Ne akard megoldani a problémákat! Ne tervezz, szervezz, igyál előre a medve bőrére! Annyiféle út van, annyiféle úton járhatsz. Semmi sem végleges, semmi sem megváltoztathatatlan. Ha hited van és meg is tartod minden körülmények között, már minden most a tiéd.
Maradj hű minden körülmény között önmagadhoz!
Végül pedig legfőképpen, mindig emlékezz arra, hogy a szeretetnek ezer arca van. A szeretet elfogad. A szeretet megbocsát. Ha igazi szeretet. Mert az igazi szeretetnek nincs érdeke vagy észoka. Az igazi szeretet csak kitörölhetetlenül van. Él és ég benned. Iránta, irántam és mindenki iránt. Ha csak ezt az egyet megtanulod, máris gyógyítod a világodat.

Szeretettel,
Én

Forrás: thesecret


 
 
0 komment , kategória:  FÓKUSZBAN "A NŐ"  
Juhász Gyula: Vízkeresztre Jövének távol, boldog Napkeletről
  2021-01-06 16:49:36, szerda
 
  Juhász Gyula: Vízkeresztre

Jövének távol, boldog Napkeletről
Három királyok, híres mágusok,
Mert hírt hallottak a csodás Gyerekről,
Kiről legenda és jóslat susog.
Ki született szegényen Betlehemben,
Kit megöletne Heródes király
S aranyat, tömjént, mirhát lelkesedve
Hoz néki Gáspár, Menyhért, Boldizsár!
Szerecsen, indus, perzsa, mind csodálja
A Kisdedet, ki a jövő királya
S a csillagot, mely homlokán ragyog.
Ő édes, kedves. Bájolón gagyog
S egy pintyőkét néz, mely szent szelíden
A Szűz Mária vállán megpihen...
 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Január 6 Vízkereszt
  2021-01-06 16:46:00, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
E nap a házszentelés időpontja is: A szokás a napkeleti ...
  2021-01-06 16:39:34, szerda
 
  E nap a házszentelés időpontja is:

A szokás a napkeleti bölcsekhez kötődik: Gáspár, Menyhárt, Boldizsár megjelent Jézus jászolánál, és kifejezték imádatukat a kisded előtt. A házszentelésre vagy más néven KOLEDÁRA már Mátyás király idejéből is van adat Napjainkra visszaszorult, de egyes helyeken erre az alkalomra összegyűlnek a rokonok. A bölcsek aranyat, tömjént és mirhát vittek Jézusnak, Az egyház meg a házszentelések alkalmával gyűjtött be a hívektől fát , búzát, lisztet, diót, tojást, almát, miegymást.
Időjósló nap is:
Az emberek a karácsonytól vízkeresztig tartó 12 nap időjárásából is jósoltak az újév időjárására nézve. Szőlőtermő vidékek falvaiban lesték az ereszt: megcsordul-e? Ha igen, gazdag lesz az évi bortermés. Ha nem, majd megcsordulhat még Vince napján! vigasztalódtak magukat.

Tánczos Erzsébet írása

G+M+B 2021
 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
A háromkirályjárás legfontosabb motívuma a csillagének:
  2021-01-06 16:37:35, szerda
 
  A háromkirályjárás legfontosabb motívuma a csillagének:

Háromkirályok napját,
Országunk egy istápját
Dicsérjük énekekkel,
Vígadozó versekkel!
Szép jel, szép csillag,
Szép napunk támad,
Szép napunk támad.
Hol vagy, zsidók királya?
Mert megjelent csillaga.
Betlehembe találják,
Kis Jézust körülállják.
Szép jel, szép csillag,
Szép napunk támad,
Szép napunk támad.
Királyok ajándékát:
Aranyat, tömjént, mirhát
Viszünk mi is Urunknak,
Ártatlan Jézusunknak!
Szép jel, szép csillag,
Szép napunk támad,
Szép napunk támad!
Kérjük a szép Szűzanyát:
Kérje értünk szent Fiát,
Hogy békességben tartson,
Ellenség, hogy ne ártson.
Szép jel, szép csillag,
Szép napunk támad,
Szép napunk támad!
Táncos Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Vízkereszt vagy háromkirályok napja a karácsonyi ünnepkör
  2021-01-06 16:36:20, szerda
 
  Vízkereszt vagy háromkirályok napja a karácsonyi ünnepkör zárónapja.
Az egyik legrégibb egyházi ünnep, a 4. századig ezen a napon ünnepelték Jézus születésnapját és az évkezdetet is. Ekkor emlékezik meg az egyház a napkeleti bölcsekről és Jézusnak a Jordán vizében történt megkeresztelkedéséről. Ez utóbbi emlékére kezdetben az egyház e napon szentel vizet a templomban.
Ezzel a nappal megkezdődik a farsang. Mivel a parasztság ekkor ért rá szórakozni, mert a földeken éppen nem volt munka, a farsangi időszak alkalmat adott a vigadozásra . Amikor beköszöntött a tavaszi szántás-vetés időszaka, véget ért minden léha bolondozás, mert minden gondolkodó ember a jövő kenyerére figyelt s figyel ma is, aki a természet ritmusát követi.
Ekkor bontották le a karácsonyi asztalt is, de minden morzsának helye volt és szerepe: a Luca-búzának egyik felét a kútba dobták, másik felét viszont gyógyereje miatt a jószágok ételéhez adták. Falun-városon hagyományosan ekkor szedik le a karácsonyfát. Városon nem túl dicső véget ér az addig becsben tartott fa : kidobálják a kuka mellé. Ez is tanít valamire, de talán akad ennél okosabb tanítás is. Falun elégetik, és hamuját beszórják a veteményeskertbe, mert még ebben az állapotában is hasznot hoz: javítja a talajt. Néhol a karácsonyfa lényegül át húsvétkor tojásfává, s csak azután dolgozzák fel.
Az ünnephez sok-sok hiedelem és szokás kapcsolódik:
Van ahol még ma is él, máshol örvendetes, hogy újra él a háromkirály járás, néhol még a kántálás is ekkor van. Legények kihegyezett bottal, nyársakkal járják a házakat, farsangot köszöntenek.
Táncos Erzsébet


 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Üdvözöllek Január!
  2021-01-06 16:21:13, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  TÉL  
Akkor most 2020 elfelejtlek
  2021-01-06 16:19:16, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Az olvasás menekülést biztosít a való világból
  2021-01-06 16:17:10, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  IDÉZETEK,Mondák  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2020.12 2021. Január 2021.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 288 db bejegyzés
e év: 3457 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3366
  • e Hét: 15450
  • e Hónap: 34423
  • e Év: 263360
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.